Ziua Mondiala a Educatiei

Post on 02-Feb-2016

68 views 3 download

description

Ziua Mondiala a Educatiei

Transcript of Ziua Mondiala a Educatiei

22.04.23

“Educatia , cea mai puternica arma capabila sa schimbe lumea .”

N. Mandela

“ Educatia nu este chiar un mod de a-ti castiga existenta , nici un mod de a dobandi bogatii. Este initierea in viata spiritului, formarea spiritului uman in cautarea adevarului si practicarea virtutii. “Vijaya Lakshmi Pandit

22.04.23

“ ….este atat un drept al omului in sine, cat si un mijloc indispensabil de a realiza alte drepturi ale omului . Ca drept de emancipare , educatia este principalul vehicul prin care adultii si copiii marginalizati din punct de vedere economic si social se pot ridica din saracie si pot obtine mijloacele de a participa pe deplin la viata comunitatii .

22.04.23

Joaca un rol important in emaciparea femeilor , salvarea copiilor de munci explotatoare si periculoase , promovarea drepturilor omului , a democratiei , protectia mediului , controlul cresterii populatiei . Din ce in ce mai mult , educatia este recunoscuta ca una dintre cele mai bune investitii financiare pe care le pot face statele .

22.04.23

Dar importanta educatiei nu este numai practica : o minte bine educata , luminata , activa , capabila sa hoinareasca liber si mult , este una dintre bucuriile si recompensele existentei umane . “

22.04.23

“ Daca vise pare ca educatia costa mult , incercati ignoranta . “

Proverb anonim

22.04.23

Declaratia Universala a Drepturilor Omului Conventia privind Apararea Drepturilor Omului

si a Libertatilor Fundamentale Conventia privind Eliminarea Tuturor Formelor

de Discriminare a Femeilor . Conventia Drepturilor Copilului Carta Africana a Drepturilor Omului si

Popoarelor . Protocolul San Salvador al Conventiei

Americane a Drepturilor Omului . Conventia Internationala privind Drepturile

Economice , Sociale, Politice .

22.04.23

UNESCO a stabilit patru piloni ai inatarii prin care educatia sa raspunda nevoilor si provocarilor lumii contemporane :

1. A invata sa traiesti impreuna cu altii .

2. A invata sa cunosti .3. A invata sa faci .4. A invata sa fii .

22.04.23

Educatia trebuie sa formeze si sa consolideze deprinderile de care elevii au nevoie pentru a accepta interdependenta cu alti oameni ; pentru a rezolva conflicte , a lucra si planifica impreuna , a respecta pluralismul si diversitatea .

22.04.23

Educatia trebuie sa ii ajute pe elevi sa dobandeasca instrumentele cunoasterii , sa invete cum sa invete .

22.04.23

Educatia trebuie sa ii ajute pe elevi sa dobandeasca competente care sa le permita sa ia decizii cu privire la diferite situatii de viata , sa functioneze in relatii sociale si de munca, sa satisfaca cerinte elementare , sa imbunatateasca calitatea vietii proprii si a vietii celorlalti .

22.04.23

Educatia ar trebui sa contribuie la dezvoltarea personalitatii , sa le dea oamenilor posibilitatea de a actiona cu o mai mare autonomie , judecata , gandire critica , responsabilitate personala .

22.04.23

8 Septembrie – Ziua Internationala a Alfabetizarii

5 Octombrie – Ziua Mondiala a Profesorilor

22.04.23

La 5 octombrie 1966, cu ocazia Conferintei Interguvernamentale speciale tinute la Paris, cu participarea OIM si UNESCO, a fost adoptata Recomandarea privind statutul cadrului didactic. Aceasta a devenit unul dintre cele mai importante instrumente internationale menite sa aduca imbunatatiri profesiei de dascal.           De atunci, s-a hotarat ca data de 5 octombrie sa fie dedicata cadrelor didactice, pentru a li se da reputatia pe care o merita, pentru a sensibiliza intreaga lume, tinandu-se cont de rolul esential pe care-l joaca dascalii, in formarea de noi si noi generatii.

22.04.23

În mai multe țări, Zilele profesorilor sunt destinate a fi zile speciale de apreciere a cadrelor didactice. Unele dintre ele sunt sărbătorite la sfârșitul săptămânii, în timp ce altele sunt celebrate în timpul zilelor lucrătoare.

22.04.23

Prezentarea semnificatiei Zilei Educatiei Vizionare material PPT

22.04.23

Vizita in scoala a viceprimarului orasului

Expozitie de desene

22.04.23

Expozitie tematica Dezbateri

22.04.23

Repere. Manual de educatie pentru drepturile omului cu tineri , Institutul Intercultural Timisoara , 2004

Realizat de prof. Iorga Marinela Monica

Scoala Gimnaziala Nr. 2 Videle