Transport

Post on 27-Sep-2015

215 views 3 download

description

transport turistic

Transcript of Transport

Actualitatea transportului turistic feroviar si naval. Activitatea de transport const n acele aciuni prin care se organizeaz i se realizeaz deplasarea cltorilor i a mrfurilor n spaiu i timp prin diferite mijloace.

Activitatea de transport este strns legat de dreptul constituional al cetenilor la liber circulaie n ar i n strintate .In cazul transporturile vacanelor i cltoriilor preteniile clienilor cresc. Orice activitate de turism presupune deplasarea temporar a turistului spre inta cltorie sale i revenirea la reedin dup consumarea actului turistic.Circulaia turistic implic derularea unui trafic turistic complex, realizat att n plan naional ct i n plan internaional. Traficul turistic este realizat cu mijloace de transport diferite, iar pentru prestaiile turistice transportul reprezent una dintre componentele de baz.Managerii activitilor de turism trebuie s gseasc soluii pentru scurtarea timpului de cltorie, prin deplasri ct mai rapide, n condiii de confort i siguran maxime, toate n cadrul unui program ct mai apropiat de ateptrile turistului.

Alegerea modului de transport de ctre turist este legat de scopul cltoriei. n general este afectat de: distan i disponibil, statut i confort, siguran i utilitate, preul comparat pentru serviciile oferite, poziia geografic i izolarea, gama de servicii oferite la bord, nivelul de competiie existent ntre serviciile similare.

Exist urmtoarele tipuri de transport turistic :

- transport rutier

- transport feroviar

- transport maritim si naval

- transport aerian

- transport prin cablu Fiecare sistem de transport are n compunere : infrastructur de transport, mijloace de transport, un tip de organizare , sisteme de management i sisteme de poziionare i dirijare .

Infrastructurile sunt cile de comunicaie i sunt de mai multe feluri:infrastructurile de transport rutier (drumuri ,autostrzi )

infrastructurile de transport feroviar( cile ferate i instalaiile de electrificare )

infrastructurile de transport naval (canale navigabile )

infrastructurile de transport aerian(coridoare aeriene)

infrastructurile de transport prin conducte (conducte i staii de pompare )Transportul turistic feroviar

Transportul feroviar asigur deplasarea n spaiu i timp a bunurilor i persoanelor cu ajutorul locomotivelor i vagoanelor, care circul dup un program prestabilit, pe trasee fixate (cile ferate).

Transportul este asigurat, de regul, la preuri mai sczute dect cele practicate n transportul auto i aerian, ndeosebi pe distane medii i lungi.

Procesul de transport se desfoar nentrerupt, ziua i noaptea i n tot cursul sptmnii, n condiii de regularitate i potrivit unor grafice prestabilite. Acesta prezint un grad ridicat de siguran, ca urmare a respectrii stricte a normelor de siguran a circulaiei pe cile ferate.

Din punct de vedere turistic, transportul feroviar este aproape exclusiv european.Avantaje:

regularitatea i certitudinea deplasrii, ca urmare a independenei relative a mijloacelor feroviare fa de starea vremii;

costul relativ mai sczut al cltoriei fa de mijloacele aeriene, asociat cu viteza mare de deplasare. Pot fi menionate n acest sens trenurile de mare vitez de tipul ICE (Intercity Express) n Germania, TGV (Train a Grand Vitesse) n Frana, TAV (Treno Alla Velocita) n Italia asigur, pe lng deplasarea foarte rapid, legturi multiple (sub denumirea Eurostar circul, prin tunelul de sub Canalul Mnecii, 60 de trenuri de mare vitez care leag Londra cu Paris i Bruxelles);

comoditatea oferit prin vagonul de dormit i vagonul-restaurant;

posibiliti mult mai largi de vizionare a peisajului:

faptul c mbarcarea i debarcarea se realizeaz, n general, n interiorul localitilor, pentru ajungerea la hotel nemaifiind necesar transferul.

n ceea ce privete oferta de programe, ntruct s-a constatat un declin al rutelor standard, s-au creat trenuri recreative (n Italia, China, Spania, Elveia), au fost revitalizate sau create rute care mbin deplasarea cu agrementul (Trans-Siberian Express, Orient-Express, Veneia Simplon Orient-Expres, American Orient-Expres).

n organizarea transporturilor turistice cu mijloace feroviare se folosesc att cursele regulate, ct i cele speciale (charter). n cazul curselor de linie, ageniile de turism nchiriaz o parte a capacitii garniturilor; n situaia traseelor mai aglomerate se realizeaz suplimentarea capacitii trenurilor obinuite. Cursele speciale (charter) sunt organizate n perioadele de sezon i la sfritul sptmnii. Ele pot fi exploatate, integral sau parial, de organizatorii de turism.

Tarifele internaionale se determin, n principiu, ca o sum a tarifelor naionale. Fiecare ar i fixeaz propriile reduceri tarifare (pe perioade de timp, categorii de trenuri, tarife de grup).

Ageniile de turism obin prin Uniunea Internaional a Cilor Ferate, de la reelele rilor membre, un comision de circa 10% pentru promovarea aranjamentelor turistice feroviare.Transportul turistic maritim si naval Transportul pe ap reprezint una din formele de deplasare puin solicitate, datorit condiiilor mai speciale de realizare, vitezei pe care o realizeaz navele i necesitile continurii cltoriei, de cele mai multe ori, cu alte tipuri de mijloace.

Drept urmare, transportul naval conteaz doar cu 2-3% din traficul turistic internaional i 1-2% din circulaia turistic a rii noastre, ponderea sa meninndu-se relativ constant.

Transporturile navale se realizeaz n prezent mai mult sub forma croazierelor, transformndu-se de fapt dintr-o modalitate de deplasare ntr-una de agrement.Produse turistice oferite de companiile maritime:

Traversari maritime cu preturi preferentiale;

Voiaje forfetare care include transportul dus-intors si servicii de sejur (cazare, masa) in fiecare escala;

Cvasi-croaziere, care ofera transport, cazare (uneori) si agrement la bordul navelor;

Croaziere, produse turistice forfetare care ofera circuite maritime si fluviale cu plecare si sosire in acelasi port (circuit) Croaziera reprezint, de fapt, un produs turistic (pachet de vacan) constnd n petrecerea sejurului la bordul unei nave special amenajate, oferindu-se cltorilor nu numai un voiaj maritim obinuit, ci i unele tratamente i condiii de agrement deosebite, precum i vizitarea unor porturi i localiti n afara granielor rii, n conformitate cu itinerarul stabilit n prealabil.

Croaziera se poate constitui att ntr-un produs turistic distinct, ct i ntr-un element component al acestuia, sub forma unui circuit complet sau ca deplasare pe un parcurs iniial. n combinaie cu transportul turistic aerian, rezult un aranjament turistic denumit fly-cruise ce permite pasagerilor s ating puncte de mbarcare n vase rapide i s revin, la domiciliu, tot rapid la sfritul croazierei, prin continuarea drumului pe calea aerului.

Piaa turismului de croazier i-a modificat imaginea n ultimii ani, de la o pia de lux la o pia i o ofert de mas, destinat unui public mai larg i mai tnr.

Tendinele recente sunt de scurtare a duratei croazierelor, de combinare a aranjamentelor aer mare o dat cu liberalizarea transporturilor aeriene i o diversificare a activitilor ce se desfoar la bordul navelor.

Preurile actuale pentru croaziere oscileaz n jurul unei medii de circa 200$/pers./zi, interpretat ca fiind un pre relativ sczut, n comparaie cu costul serviciilor turistice ce ar trebui achitate zilnic de un client, ntr-un alt mod de organizare a deplasrii, pentru transport, rezervri la hotel, servirea meselor i agrement.

Navlul este tariful convenit n contractul de transport, ncheiat de armator cu operatorul de turism pe o perioad determinat. Acesta este stabilit pe zi i este determinat de totalitatea cheltuielilor de exploatare anual a navei.

Contractele de nchiriere pot fi de mai multe tipuri:

Trip cltoria se efectueaz spre un anumit port de destinaie i retur;

Round Trip Charter cltoria se efectuaz n mai multe porturi, nava revenind n portul iniial de plecare;

Time Charter nava este pus la dispoziia celui care o nchiriaz o perioad de timp determinat.