The Vrancea County

Post on 06-Sep-2015

217 views 3 download

description

The Vrancea County is a beautiful area in Romania, well-known for its wines and agriculture.

Transcript of The Vrancea County

1. Mausoleul Eroilor MretiMausoleul Eroilor de la Mreti este unul din cele mai impresionante memoriale din Europa nchinate celor care au luptat n Primul Rzboi Mondial. Edificiul de la Mreti impresioneaz prin monumentalitate i grandoare, putnd concura oricnd pentru Cartea Recordurilor. Imaginat ca o Bazilic a eroismului romnesc, numit uneori chiar Biseric a Neamului, avnd o Cupol care amintete de tiparele clasice ale bazilicilor, cu o imens cruce de piatr pe vrful Cupolei, Mausoleul se impune prin statura sa, creind o atmosfer de religiozitate i mister.

2. Mausoleul Eroilor MrtiDac Statuia Victoriei de la Tiia i Mausoleul de la Mreti glorific marea btlie dus de Armata Romn mpotriva Armateri Germane i amintesc de eroismul ostailor romni n Btlia de la Mreti, Mausoleul de la Mrti amintete de luptele de la Mrti din iulie 1917. Intruct pe aceste locuri Armata Romn a stropit cu snge fiecare metru de pmnt aprat, iar printre victime s-au aflat nu numai soldai, ci i civili, iar pierderile colaterale au fost uriae s-a nfiinat n noiembrie 1917 Societatea Mrti, cu scopul de a reconstrui satul Mrti distrus n timpul luptelor din iulie 1917

3. Monumentul Unirii FocaniVeritabil fresc n imagini a Unirii de la 1859, Obeliscul Unirii din Piaa cu acelai nume este monumentul care reprezint cel mai fidel episoadele Unirii i personajele care au nfptuit-o. Aa cum Columna lui Traian nfieaz n cele 113 basoreliefuri istoria cuceririi Daciei, Obeliscul din Piaa Unirii prezint o suit se scene cu aceste personaje, astfel nct cel care-l privete s poat urmri geneza Unirii, cu personalitile care au marcat acest eveniment i momentele importante din anii.

4. Mausoleul Eroilor FocaniOra al Unirii prin excelen, locul unde de un secol i jumtate, an de an, ziua Unirii este srbtorit mai cu intensitate dect Ziua Naional, Focaniul este n acelai timp i unul din rarele orae din Romnia unde a fost construit n perioada interbelic un cochet Monument al Eroilor. Puini sunt cei care tiu c Focaniul dou localiti cu acelai nume pn n 1862, una n Moldova, alta n Muntenia - a jucat un rol important din punct de vedere militar pn trziu, la jumtatea secolului trecut. Fiind dou orae de frontier pn n 1862, era firesc s gsim aici o important aristocraie militar, care a contribuit la dezvoltarea celor dou localiti

5. Statuia Victoriei TiiaStatuia Victoriei de la Tiia a fost realizat n amintirea celor mai importante operaiuni militare ale Armatei Romnie din timpul Primului Rzboi Mondial. Este vorba despre celebra Btlie de la Mreti, desfurat n vara anului 1917, ntre 6 august i 3 septembrie. Jumtate de milion de combatani i 29 zile de lupte, cu cele mai mari desfurri de trupe pe pmnt romnesc din prima conflagraie mondial. De o parte trupele diviziilor Armatei I Romne, conduse de generalul Eremia Grigorescu, retrase n Moldova, instruite de generalul francez Berthelot aprau linia frontului. De cealalt parte trupele germane conduse de Feldmarealul von Mackensen, doreau s strpung frontul i s nainteze prin Moldova spre Rusia.

6. Borna de Hotar FocaniFocanii sunt oraul Unirii, att prin faptele trecutului, ct i prin monumentele istorice care amintesc astzi turitilor ajuni n municipiu, evenimentele i momentele importante trite de locuitorii celor dou trguri de grani, Focanii Moldovei i Focanii Munteniei, dou localiti care au existat aproape jumtate de secol, desprite de Milcovelul, un pru tras din Milcov n aval de Focanii Moldovei, pru care erpuia de la vest la est printre cele dou trguri.

7. Biserica de lemn Cuvioasa Paraschiva RuginetiLca al unui fost Schit a crui istorie se pierde n negura vremurilor, planul bisericii Cuvioasa Paraschiva din Rugineti este inspirat din arhitectura vechilor edificii moldoveneti de piatr din secolele XIV-XV, naintea nfloririi arteibisericeti din epoca tefanian. Lcaul a fost ridicat la cumpna dintre sec. XVII-XVIII, n mijlocul codrilor de pe Valea Domoiei, nu departe de pdurile care n aceeai perioad au format imensul domeniu al Mavrocordailor, administrat la nceputul sec. XX de un enigmatic italian Guido Gianetti, bunicul dinspre mam al celebrului om de televiziune, Tudor Vornicu.

8. Casa memorial Ion RoatSituat n satul Gura Vii, din comuna Cmpuri, pe Drumul Naional 2D, care leag Focanii capitala administrativ a judeului Vrancea, de Soveja odinioar perla staiunilor montane vrncene, ntr-un cadru geografic splendid, n apropierea unor salbe de obiective turistice, printre care bisericile de lemn din Vrancea arhaic i rezervaiile naturale din Munii Vrancei, Casa memorial Ion Roat este, din punct de vedere simbolic poarta de intrate n istoria fostului inut al Putnei, mai cu seam n viaa ranilor clcai care trudeau pe moiile acestui inut, fa de Vrancea arhaic locuit numai de rzei oameni liberi, care exploatau n comun bogiile naturale i nu depindeau de moia vreunui boier. Din acest punct de vedere, Casa memorial Ion Roat, cu toate povetile moului din Gura Vii, reprezint o fresc a rnimii clcae moldave, pentru care Unirea ar fi trebuit s nsemne ieirea din robie i un viitor mai bun.

9. Mausoleul Eroilor SovejaMausoleul de la Soveja ncheie irul monumentelor tip mausoleu, legate de Primul Rzboi Mondial, prezentate n acest ghid i d tua final descrierilor acestor obictive turistice. Privit din punct de vedere al poziionrii geografice, Mausoleul Eroilor de la Soveja este ultima etap vrncean a excursului iniiatic prin care am descoperit pe parcursul acestei lucrri majoritatea monumentelor legate de Primul Rzboi Mondial. De la Monumentul Eroilor din Focani, situat n fostul cartier al cazrmilor, la faimosul Monument de la Mreti - considerat o culme a miestriei arhitectonice romneti n domeniu - la Mausoleul de la Mrti, am trecut, etap cu etap, prin locurile importante unde acum un secol s-au scris cele mai sublime pagini de eroism romnesc.

10. Casa memorial Alexandru Vlahu DragosloveniAmplasat n mijlocul Podgoriilor de la sud de Milcov, pe Drumul European 85, ntre Focani capitala administrativ a judeului Vrancea i Rmnicu Srat reedin a fostului jude Rmnicu Srat, Casa memorial Alexandru Vlahu de la Dragosloveni este unul din cele mai importante obiective turistice din partea de sud a judeului Vrancea. Pentru cei care viziteaz azi Casa memorial surpriza vine din descoperirea n locuina scriiorului a unor mici unghere marcate de trecerea prietenilor si, cum ar fi de pild masa alb de brad a lui Caragiale, balconul din care scriitorii bucureteni admirau viile podgorenilor sau colul de birou n care prefera s citeasc Barbu tefnescu Delavrancea, ori crile vechi rsfoite adesea de Nicolae Iorga sau fereastra de la care pictorul Nicolae Grigorescu admira crepusculul.

11. Cimitrul Ostailor Germani SovejaMai mult dect oricare alt jude din Romnia, Vrancea este locul unde n fiecare sat exist un monument al eroilor, fie nchinat celor czui n Rzboiul de Independen, fie n Primul i mai puin n Al Doilea Rzboi Mondial. Pentru c pe actualul teritoriu administrativ al judeului Vrancea s-au purtat ntre 1916- 1918 unele din cele mai mari lupte, iar o bun parte din teritoriul actualului jude a fostpentru 3 ani sub ocupaie austro-german astzi avem zeci de monumente ale eroilor, att pentru soldaii romni, ct i pentru soldaii rui, austrieci, maghiari i mai ales germani.