Tehnici de Audit Intern

Post on 09-Jul-2016

23 views 4 download

description

audit

Transcript of Tehnici de Audit Intern

TEHNICI DE VERIFICARE IN AIChihaia Andrei Florin FSFC an 2

PRINCIPALELE TEHNICI DE VERIFICARETehnica sondajuluiSondajul este definit ca o tehnica ce consta în

selectionarea unui anumit numar sau parti dintr-o multime, aplicarea la acestea a tehnicilor de obtinere a elementelor probante si extrapolarea rezultatelor obtinute asupra esantionului la întreaga masa sau multime

TEHNICA OBSERVARII FIZICE

Observarea fizica este mijlocul cel mai eficace de verificare a existentei unui activ, însa ea nu aduce decât o parte din elementele probante necesare auditorului si anume numai existenta bunului respectiv; celelalte elemente probante ca: proprietatea asupra bunului, valoarea atribuita etc., trebuie verificate prin alte tehnici.

TEHNICA INTERVIULUI Tehnica interviului, aplicata în cadrul

lucrarilor de audit financiar, este definita ca fiind "o metoda de investigare destinata cunoasterii în profunzime a comportamentului uman în însusirea si aplicarea unor proceduri componente ale auditului intern sau controlului conturilor".

TEHNICA EXAMINARII ANALITICE

            Examinarea analitica este o metoda globala destinata sa constate numai erorile sau omisiunile importante, fara sa aduca, prin ea însesi, elemente doveditoare a erorilor sau omisiunilor constatate, acestea urmând a fi determinate prin celelalte tehnici (sondaj, teste) care permit cuantificarea cât mai precisa a acestora.

ALTE TEHNICI DE AUDIT INTERN 1.Comparaţia: confirmă identitatea unei

informaţii după obţinerea acesteia din două sau mai multe surse diferite;

2.Examinarea: presupune urmărirea în special a detectării erorilor sau a iregularităţilor;

3. Recalcularea: verificarea calculelor matematice;

4.Confirmarea: solicitarea informaţiei din două sau mai multe surse independente (a treia parte) în scopul validării acesteia;

5.Punerea de acord: procesul de potrivire a două categorii diferite de înregistrări;

6.Garantarea: verificarea realităţii datelor înregistrate prin examinarea documentelor;

7.Urmărirea: reprezintă verificarea respectării procedurilor;

8. Observarea fizică reprezintă modul prin care auditorii interni îşi formează o părere proprie. Interviul se realizează de către auditorii interni prin intervievarea persoanelor auditate/implicate/interesate.