Subiect Olimpiadă Clasa AIX

Post on 06-Nov-2015

2 views 1 download

description

olimpiada

Transcript of Subiect Olimpiadă Clasa AIX

Subiect olimpiad clasa aIX-a

Subiect olimpiad clasa a-IX-aToate subiectele sunt obligatorii.

Timpul efectiv de lucru este de 3 ore.

Total: 120 de puncte. Se acord 10 puncte din oficiu

Se d textul:

Drag prietene,

(...) Cnd un roman ne las aceast impresie de autosuficien de emancipare deplin fa de realitatea real, de cuprindere n el a tot ce e necesar existenei proprii, atunci a atins maxima capacitate de convingere. Atunci i seduce cititorii fcndu-i s cread n cele citite, adic n ceva pe care marile romane nici nu par s ni-l povesteasc, ci s ne fac s-l trim, s-l mprtim, prin persuasiunea cu care sunt dotate. Puterea de convingere a unui roman urmrete exact contrariul: s scurteze distana ce desparte ficiunea de realitate i, tergnd acel hotar, s-l fac pe cititor s triasc minciuna ca pe cel mai nemuritor adevr i iluzia ca pe cea mai consistent i mai solid descriere a realului.Te mbriez.

(Scrisori ctre un tnr romancier, Mario Varga Llosa)A. 20 de puncte

1. Selecteaz doi termeni care ilustreaz conceptul de ficional i motiveaz-i alegerea.

2. Explic semnificaia sintagmei realitatea real, n corelaie cu mesajul general al textului.3. Numete dou particulariti ale situaiei de comunicare.

4. Precizeaz dou dintre funciile limbajului prezente n text, indicnd i componentele situaiei de comunicare vizate.

5. Stabilete modalitatea de raportare a cititorului la textul ficional, pe baza ntreptrunderilor dintre lumea real i lumea ficional, avnd ca suport textul de mai sus.

B. 50 de puncte

Exprim-i opinia ntr-un text argumentativ, de maximum dou pagini, n legtur cu tema dominant a unui text literar (la alegere), pornind de la afirmaia de mai jos: Puterea de convingere a unui roman urmrete exact contrariul: s scurteze distana ce desparte ficiunea de realitate i, tergnd acel hotar, s-l fac pe cititor s triasc minciuna ca pe cel mai nemuritor adevr i iluzia ca pe cea mai consistent i mai solid descriere a realului.C. 40 de puncte

Redacteaz un text narativ, de maximum 40 de rnduri, imaginndu-te n ipostaza unui cititor cltorind n lumea ficional a unui text studiat.