Shiraz Arg e-Karimkhany1

Post on 22-Jun-2015

394 views 0 download

description

Citadela care pare o fortăteaţă medievală a fost construită ca reşedinţă a şahului Karim Khan în 1766-67

Transcript of Shiraz Arg e-Karimkhany1

Citadela care pare o fortăteaţă medievală a fost construită în anii 1766-1767 ca reşedinţă a şahului Karim Khan

În secolul IX d.Hr. oraşul Shiraz a cunoscut o evoluţie ascendentă, care s-a amplificat în secolul X, când a fost ridicat la rangul de capitală a Persiei.

În timpul domniei lui Shah Abbas cel Mare (la începutul sec. XVII când Isfahanul era capitala) Farsul era emiratul celebrului general al acestuia, Imam Gholi Khan, şi astfel Shirazul a beneficiat de o nouă perioadă de prosperitate.

Kharim Khan Zand (sec. XVIII), a dat din nou Shirazului statutul de capitală, contribuind din plin la dezvoltarea sa prin construirea de moschei, bazare, drumuri, fortăreţe şi diverse clădiri în oraş.

Citadela a fost cea mai mare si cea mai importantă construcţie din epoca Zand. Karim Khan a invitat cei mai buni arhitecţi şi artişti ai vremii.

Turnurile de colţ au 15 metri înălţime

Zidurile au la bază o grosime de 3 metri iar în partea superioară unde au 2,8 metri grosime sunt prevăzute cu camere de gardă pentru soldaţi

Karim Khan a fost Şahul care a refuzat acest titlu. Născut în 1705 în Shiraz cu o origine umilă a fost fondatorul dinastiei Zand

Karim Khan considera că şahul trebuie să fie o persoană obişnuită care să trăiască în mijlocul poporului său şi toate titlurile şi onorurile nu valorau mare lucru pentru el

General în perioada predecesorului său, Nader Shah, la asasinarea acestuia în 1774, pentru a justifica preluarea puterii îl pune pe tron pe Ismail III, un copil, dar deşi el conduce ţara, nu a acceptat decât titlul de Vakil (regent).

Karim Khan era profund religios şi îi considera pe demnitari răspunzători de problemele ţării. În timpul domniei sale Persia şi-a revenit după cei 40 de ani de război devastator.

El a mutat capitala la Shiraz unde a construit mult

Plăcile de ceramică reprezentând lupta lui Rostam cu Demonul Alb, descrisă de Ferdoussi în epopeea naţională Shahnameh au fost adăugate în epoca Qajar

Chiar şi specialişti de la Pisa au fost aduşi pentru a corecta înclinarea turnului din partea de sud-est

Callistemon citrinus „Peria de spălat sticle”

Fond muzical: Mohammad Reza Mortazavi - Saena - Where's My Tree

Fotografii: Sanda Foişoreanu

Nicoleta Leu

Prezentare: Sanda Foişoreanu

Iran