Proiect Am

Post on 06-Mar-2016

229 views 0 download

description

burghie

Transcript of Proiect Am

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOVFACULTATEA DE INGINERIE TEHNOLOGICA SI MANAGEMENT INDUSTRIALSPECIALIZAREA INGINERIE ECONOMICA INDUSTRIALA

Proiect -

Student: Alexandra Calinoiu

Unealt ascuit de oel n form de spiral, care, prin micri de nurubare, servete la gurirea cilindric a materialelor; sfredel. Burghiu de foraj= unealt de foraj n form de bar, cu captul ca o elice, care se adapteaz la perforatorul mecanic.Pentru mai buna intrebuintare a uneltelor de gaurit, chiar daca sunteti familiarizati cu masina pe care o aveti probabil deja acasa, nu strica sa aflati mai multe despre tipurile de burghie de pe piata si care este de fapt utilizarea pentru care sunt recomandate. Ceea ce se potriveste pentru lemn nu este neparat valabil si la metal sau beton. De asemenea, felul in care se ascut atunci cand se tocesc este diferit, unele operatiuni de acet gen trebuind facute de profesionisti.Prelucrrile diferitelor materiale naturale au avut drept scop modificarea dimensiunilor, formei i compoziiei. S-au prelucrat lemnul, piatra i solul n scopul obinerii unor obiecte de vntoare, unelte, locuine, drumuri. Minereurile feroase i neferoase, prelucrate, au dat natere diverselor aliaje. Plantele de cultur (gru, orz, secar, mei, linte) au fost prelucrate cu mijloace i instalaii rudimentare. Din in i cnep s-au obinut esturi, din lut-ceramic. Originea multor scule achietoare folosite n prezent poate fi gsit n uneltele de care se folosea omul primitiv n epoca de piatra. Dei sculele au suferit schimbri importante n cursul timpului, exist totui unele scule manuale care, n forma lor actuala, se deosebesc destul de puin de cele din trecut. De exemplu, pilele folosite astzi au multa asemnare cu pilele din secolul XI. Sculele pentru maini i au originea n sculele manuale ale meteugarilor din trecut, care au fost adaptate treptat pentru a putea fi folosite la mecanismele de lucru ale uneltelor, i ale mainilor-unelte, pe msura evoluiei acestora. Evoluia sculelor pentru achierea metalelor nu poate fi desprit de istoria dezvoltrii construciei de maini i, mai ales, a constructivei de maini-unelte. De exemplu, n vechea Dacie se folosea pentru gurirea metalelor o unealt numit sfredel (SFRDEL, sfredele, s.n. 1. Unealt n form de bar, prevzut la un capt cu muchii ascuite sau cu tiuri i folosit pentru executarea gurilor; burghiu cf. DEX '98).Aceste au fost confecionate dintr-o bar de fier cu seciune diferit (rotund, oval, patrulater), lit n partea superioar sau n patru muchii (pentru a permite fixarea n mnerul de lemn cu ajutorul cruia se nvrteau) i n form de linguri, cu vrful i marginile ascuite, n partea inferioar. Se foloseau, de asemenea, dornuri metalice care erau unelte de form tronconic cu dimensiuni cuprinse ntre 6 i 20 cm lungime.

Pmntul Daciei era foarte bogat n minereuri. Meterii geto-daci lucrau fierul i arama, argintul si aurul. O mare dezvoltare luase prelucrarea fierului; metalurgia fierului a nceput pe teritoriul Romniei ctre anul 800 .e.n. n timpul lui Decebal, se pare c la Sarmizegetusa i n mprejurimi existau cele mai mari ateliere de metalurgie din ntregul teritoriu al Europei, rmas n afara Imperiului roman. n aceste ateliere se confecionau, mai nti, ustensilele: nicovale masive, ciocane de diferite forme si dimensiuni, baroase si ciocane de forj, pile, cleti, dli. Apoi, unelte si obiecte de fier servind la prelucrarea lemnului sau n construcii: ferstraie cu pnz lat sau ngust, cuie i piroane, topoare, scoabe, cuitoaie, burghie, tesle, inte, zvoare si balamale pentru ui. Odat ce oamenii au nceput s lucreze cu pietre i diverse unelte, a aprut necesitatea construirii unor mijloace rudimentare de prelucrare. Acestea constituie premizele viitoarelor maini-unelte. Primele premize, privind operaia de strunjire i frezare, au aprut n Evul Mediu ceea ce a constituit un prim mare pas in dezvoltarea mainilorunelte ulterioare. Pentru punerea in micare a mainilor se folosea puterea apei sau fora omului.

Gurirea

1.1. Principiu de lucru Procedee de gurire: 1. Prin burghiere:

Burghierea este operaia tehnologic de prelucrare prin achiere care are ca scop obinerea unor guri (alezaje) n material plin, prelucrarea putnd fi executat pe maini de gurit, maini de frezat sau strunguri. Dup burghiere gurile mai pot fi prelucrate prin: teire, lrgire, alezare, adncire sau filetare.

Fig.1 Operatia de burghiere

La gurire, piesa este de obicei imobil, iar burghiul execut o micare de rotaie (principal) combinat cu o micare de avans (secundar). Aceste dou micri combinate, dau posibilitatea burghiului s ndeprteze materialul sub form de achii pe o anumit seciune, efectund astfel gaura. Exist cazuri cnd la gurire, piesa execut micare de rotaie iar burghiul fixat corespunztor, execut doar micarea de avans (gurirea pe strung). Gurile pot fi ptrunse (fr fund) sau neptrunse (cu fund) n ce privete lungimea (adncimea) lor n comparaie cu grosimea materialului, iar ca form ele pot fi: cilindrice, conice, n trepte, profilate etc. Precizia obinut prin acest procedeu nu este deosebit de mare, depinznd i de tipul burghiului folosit, la cele mai uzuale (burghiele elicoidale) aceasta fiind corespunztoare claselor de precizie IT 11-12, iar rugozitatea suprafeei fiind slab, Ra 12,5m.

2. Prin deformare plastic: Gurile se mai pot executa i prin perforare folosind dispozitive corespunztoare (stane) montate pe prese. Acest procedeu se aplic cu succes la executarea gurilor de diferite forme n materiale cu grosimi relativ mici (table, platbande etc.). 3. Prin broare:

De asemenea, sunt cazuri cnd forma final a unei guri se obine prin broare cu ajutorul sculelor numite broe. n acest caz, scula execut o micare rectilinie, iar piesa este fixat (sau invers). 4. Prin procedee neconvenionale:

n sfrit, n materialele dure i fragile care nu pot fi prelucrate prin procedeele enumerate, gurile se execut prin scntei electrice sau prin ultrasunete. 1.2. Scule utilizate la burghiere:

Sculele folosite la gurire sunt, aa cum s-a menionat i anterior, burghiele. Funcie de duritatea materialului ce se gurete, burghiele pot fi confecionate din oel de scule OSC12 (STAS 1700), oel aliat cu wolfram pentru scule (STAS 3611) sau din oel rapid Rp2sau 3 (STAS 7382). n cazuri speciale, cnd se cere burghielor durabilitate mare n vederea prelucrrii metalelor cu duritate sporit, ele se armeaz cu plcue din carburi metalice. Sculele folosite la prelucrarea gurilor prin achiere se mpart n 3 categorii: 1. scule care au forma i diametrul identice cu cele ale gurii (burghie, lrgitoare, adncitoare, alezoare, tarozi); 2. bare cu cuite pentru gurire; 3. scule speciale i combinate.

Burghiele elicoidale (fig. 7) sunt scule achietoare cu dou canale elicoidale, care servesc la evacuarea achiilor metalice, precum i la formarea muchiilor achietoare. Coada burghiului servete la fixarea lui n dispozitivul portscul i poate fi cilindric sau conic.

Antrenorul servete la antrenarea burghiului i la scoaterea lui din dispozitivul portscul. Unghiul la vrf dintre muchiile achietoare (tiurile principale) se alege n funcie de felul materialului care se prelucreaz; astfel: la materiale moi: 80-90; la oel: 116-118; la materiale foarte dure: 130-140

Pentru micorarea frecrii dintre suprafaa lateral a burghiului i peretele alezajului, precum i pentru centrarea burghiului, suprafaa lateral este prevzut cu faete.

Burghiele late au o construcie mai rezistent i sunt utilizate la gurirea tablelor subiri suprapuse. Unghiul dintre muchiile achietoare este de 90-116 (fig. 8). Fig. 8 Burghie late c) Burghiele speciale se folosesc la executarea gurilor cu adncime mai mare de 5d (d fiind diametrul burghiului) sau n cazuri cu totul deosebite. Ele au canale pentru conducerea lichidului de rcire pn la vrful burghiului.

Burghiele speciale se folosesc la executarea gurilor cu adncime mai mare de 5d (d fiind diametrul burghiului) sau n cazuri cu totul deosebite. Ele au canale pentru conducerea lichidului de rcire pn la vrful burghiului. Productivitatea muncii i precizia la gurire depinde de alegerea corespunztoare a burghiului i de ascuirea corect a acestuia. Ascuirea se poate executa liber sau folosind dispozitive ori maini speciale de ascuit. Ascuirea liber trebuie evitat pe ct este posibil, deoarece cere o experien corespunztoare din partea celui care o execut, necesitnd cadre cu calificare superioar. Chiar n asemenea cazuri, ascuirea nu se execut suficient de corect. Folosirea dispozitivelor i a mainilor de ascuit asigur ns aceast condiie. 1.3. Dispozitive folosite la gurire:

Pentru mrirea productivitii muncii i asigurarea unei precizii ct mai bune, la gurire se folosesc diferite dispozitive menite s asigure aceste condiii. Dispozitivele folosite n acest scop se pot clasifica dup cum urmeaz: a) Dispozitive pentru prinderea sculei (fig. 9): fixeaz scula n axului principal al mainii b) Dispozitivele pentru fixarea piesei (fig. 10): mpiedic antrenarea de ctre burghiu a piesei n micarea de rotaie n timpul operaiei de gurire, ct i ruperea burghiului, ovalizarea gurii sau accidentarea muncitorului. c) Dispozitivele pentru ghidarea sculei (fig. 11): conduc scula n timpul guririi, asigurnd o precizie mai bun a guririi i evitarea btii burghielor, n special a celor subiri, permind avansuri mai mari la gurire

1.4. Parametrii regimului de achiere la burghiere: Micrile executate n vederea burghierii sunt (fig. 14): - micarea principal de achiere n [rot/min], care este micarea de rotaie a sculei (transmis de la motor prin cutia de viteze, arborele principal la scul) - micarea de avans axial s [mm/rot] a sculei se poate executa automat de la motor prin cutia de avansuri, arborele principal sau manual de la maneta care acioneaz o roat dinat ce angreneaz cu o cremalier realizat pe arborele principal. nainte de nceperea guririi trebuie s se in seama de o serie de recomandri. Astfel, centrul gurii ce urmeaz a fi prelucrat trebuie adncit cu un punctator mare. Att burghiul ct si piesa se vor fixa in dispozitivele indicate anterior. O alt problem principal care se pune la operaia de gurire este alegerea unui regim de achiere optim, adic determinarea unei combinaii ntre turaia axului principal si avans care s asigure o productivitate maxim si o calitate superioar a prelucrrii. Turaia sculei, n, determin viteza de achiere, va, aceast vitez reprezentnd spaiul parcurs de punctele exterioare ale muchiei achietoare a burghiului n unitatea de timp [m/min]. va = [m/min] (1) unde: D - diametrul burghiului, n - turaia [rot/min] Viteza de achiere aleas depinde de urmtorii factori: - calitatea materialului burghiului; - proprietile materialului prelucrat; - diametrul burghiului (cu ct diametrul este mai mare cu att viteza de achiere poate avea valori mai mari);

adncimea de gurire (la adncimi de gurire mari achiile se ndeprteaz mai greu motiv pentru care se micoreaz viteza de achiere); - avansul burghiului (este invers proporional cu viteza de achiere); - intensitatea de rcire (lichidele de achiere nu trebuie s cauzeze oxidarea piesei si trebuie s asigure ungerea burghiului).

Canelurile noilor burghie RUKO pentru tabl i evi, conin nitrur de bor cristalizat cubic (cBN - Cubic Boron Nitride ) n form solid, unmaterial de tiere extrem de eficient. Tehnologia de obinere a cBN este asemntoare celei utilizate n producerea granulelor de diamant sintetic, prin sinterizare la temperaturi i presiuni extrem de ridicate. Duritatea cBN este depit numai de cea a diamantului dar prezint o serie de caracteristici care permit tierea unor materiale ce nu pot fi prelucrate cu diamant poli- sau monocristalin. Domeniul de utilizare acoper n prezent metale feroase cu duritate peste 45 HRC, font cenuie, aliaje clite de fier cu cobalt sau nichel etc. Spre deosebire de diamant, cBN nu reacioneaz cu carburile metalice coninute de aceste materiale. Degajarea termic intens n cursul operaiilor de tiere nu pune probleme n cazul cBN deoarece acest material nu reacioneaz cu oxigenul pn la 1200C i pstreaz o duritate ridicat la temperaturi mari. Aceasta permite utilizarea sculelor cu cBN pentru prelucrarea superaliajelor utilizate n producia aeronautic i a reactoarelor (ex. Inconel 718 sau Nimonic). Deoarece cBN este un material abrasiv mult mai dur dect carbura de siliciu sau corindonul, muchiile de tiere rezultate sunt precise i nu produc bavuri. n consecin sculele cu cBN vor avea o via mai lung i vor ndeplini cele mai pretenioase cerine de acuratee n procesul de lucru.

HSS-GBurghie conice din oel rapid de nalt calitate pentru tabl i evi. Ideale pentru pentru oel, font, metale neferoase. HSS-G Co5

Idem HSS-G + aliat cu cobalt. Coninutul n cobalt crete stabilitatea termic. Ideale pentru oeluri inoxidabile i rezistente la acizi cu coninut ridicat de crom (ex. V2A sau V4A). HSS-G TiN

Idem HSS-G + acoperire cu un strat de nitrur de titan. Stratul de TiN mrete rezistena la uzur, crete duritatea superficial pn la aprox. 2300 HV i stabilitatea termic pn la 600C. Ideale pentru oel, font, metale neferoase. HSS-G TiA1N

Idem HSS-G + acoperire cu un strat de nitrur de titan aluminiu. Stratul de TiAlN mrete rezistena la uzur, crete duritatea pn la aprox. 3000 HV i stabilitatea termic pn la 900C fiind adecvat pentru prelucrare uscat. Ideale pentru oel, font, metale neferoase.

Utiizari

1. Scule ideale pentru tabl. Se utilizeaz n numeroase sectoare industriale: inginerie sanitar, sisteme de nclzire, industria mecanic, industria automobilistic, electrotehnic, sisteme electrice de distribuie, aviaie. 2. Pentru toate materialele industriale standard: metale neferoase, oel special, termoplaste, duroplaste, foi de tabl pn la 4.0 mm grosime. 3. Unelte durabile i multifuncionale, guresc centrat i punctual ntr-un singur ciclu de lucru. 4. Utilizarea spray-ului sau a pastei de tiere RUKO, prelungete semnificativ durata de via a burghiului. 5. O gam larg de dimensiuni disponibile la cerere.