Programe de Grafică 3D

Post on 16-Dec-2015

11 views 3 download

description

Programe de Grafică 3D

Transcript of Programe de Grafică 3D

  • Programe de grac 3D

    Programele de grac 3D sunt programe de calculator(pachete de software) utilizate la crearea de grac n treidimensiuni (3D). Fluxul de lucru const de regul din maimulte etape n care studiourile de grac folosesc diverseprograme pentru a crea obiecte 3D (de fapt doar obiectevirtuale sau modele programate ale obiectelor reale, 3D)pentru lme (cinema, TV, video) i jocuri de calculator.Alte programe sunt la rndul lor n stare s mite acesteobiecte pe ecran n mod realist, dup necesiti. Articolulde fa prezint doar o parte din pachetele software mairspndite.Animaia 3D poate foarte dicil, neintuitiv i greu denvat; deseori, pentru atingerea unui nivel profesionisteste nevoie de manuale de studiu sau chiar de un profesorspecializat n domeniu. Majoritatea pachetelor high-enddispun i de versiuni simplicate gratuite, destinate fami-liarizrii persoanelor interesate cu programul respectiv.

    1 Pachetele de top

    Maya (de la Alias) este o aplicaie software destinatmodelrii grace tridimensionale i animaei. Produsde rma Alias, dar aat acum n posesia rmei Auto-desk Media & Entertainment. Este utilizat pe scar lar-g n producia efectelor speciale n cinematograe, nanimaie, ct i n producia jocurilor de calculator. Fir-ma Autodesk Media & Entertainment a achiziionat acestprogram n octombrie 2005, dup cumprarea rmei Ali-as Systems Corporation.Softimage|XSI (de la Avid) este deseori considerat prin-cipalul competitor al programului Maya, funciunile saleind similare cu acesta. Fanii celor dou pachete discu-t n contradictoriu despre meritele ecruia din acestea.XSI a fost odat liderul n ce privte animaia, dar a r-mas n urm fa de Maya, la ora actual ncearcnd srectige primul loc.3D Studio Max (de la Autodesk), abreviat deseori 3DSMax, este programul de animaie nr. 1 pentru industriajocurilor video. Experii argumenteaz c este foarte bunla animaia obiectelor cu un numr redus de poligoane,dar poate c cel mai mare atu al su pentru industria jo-curilor video i de computer e reeaua sa larg de asisteni numeroasele sale plug-in-uri. 3DS Max este totodat icel mai scump dintre pachetele high-end, ajungnd pnla 3.500 $ SUA, comparat cu aproximativ 2.000 $ pentrucelelalte. Din cauza prezenei sale n industria jocurilorvideo, este i un pachet popular printre hobbyiti.

    LightWave 3D (NewTek) este un pachet 3D popular dincauza interfeei sale uor de nvat; muli artiti prefe-r mai degrab acest pachet dect programele Maya sau3DS Max, care sunt mai tehnice. Are capabiliti demodelare i de animaie mai reduse comparat cu pache-tele mai mari, dar cu tote acestea este utilizat pe scarlarg n industria lmului.Houdini (Side Eects Software) este un pachet high-endntlnit i el deseori n studiourile de producie. Este uti-lizat de obicei la animarea efectelor speciale, mai degrabdect a modelelor.Cinema 4D (MAXON) este un pachet mai redus ca po-sibiliti dect celelalte. Principalul su atu este uurinan utilizare de ctre artitii fr vaste cunotine tehnice,pentru c evit complicata natur tehnic a celorlalte pa-chete. De exemplu funcia BodyPaint, unul dintre plug-in-urile populare, permite artitilor s deseneze texturiledirect pe suprafaa modelelor.

    2 Alte pachete

    Blender este un pachet software gratuit care conine ma-re parte din funciile pachetelor comerciale de top; estedezvoltat n mod activ sub licena GPL, dup ce fostul luiproprietar, compania Not a Number Technologies, a datfaliment.SketchUp este un pachet software detinut de rmaTrimble. A fost dezvoltat de Google ntre anii 2006-2012. Notabil este uurina n folosire. Programul estedistribuit n dou versiuni: gratuit i profesional.Art of Illusion este un alt pachet software dezvoltat sublicena GPL i programat n Java.Wings 3D este un modelator minimal dezvoltat sub licen-a BSD.Carrara (Eovia) este un pachet 3D utilizat deseori la mo-delare.Bryce (DAZ productions) este cel mai renumit programde creare de peisaje, i unul dintre cele mai bune pachetede prol.modo, creat de dezvoltatori care au plecat de la companiaNewTek, este un nou program demodelare, cu o abordarenou.Anim8or este un alt pachet gratuit de randare i animaie3D.

    1

  • 2 5 LEGTURI EXTERNE

    3 Software pentru alte scopuri de-ct animaie

    Swift3D este un pachet destinat transformrii modelelordin formatele Lightwave sau 3DS Max n animaii de tipFlash.Programul Match moving este de obicei folosit la sincro-nizarea video live cu materialele video generate de com-puter, sincronizndu-l cu micrile camerei de luat ve-deri.Poser este cel mai popular program pentru modelarea depersoane umane.Dup producerea materialului video, studiourile l edi-teaz sau l compun cu ajutorul unor programe precumAdobe Premiere sau Apple Final Cut n ealonul profe-sionist, sau cu Autodesk Combustion sau i Apple Shaken ealonul de top.

    4 Motoare de randareProgramul RenderMan al rmei Pixar este cel mai rs-pndit motor de randare, ind utilizat n numeroase stu-diouri. Pachetele de animaie precum 3DS Max i Mayai pot livra outputul ctre RenderMan pentru ca acestas fac randrile necesare.mental ray este un alt motor de randare popular, inclusn majoritatea pachetelor high-end de la Autodesk. Pa-chetul mai contine si iray, un motor de randare bazat peputerea de procesare a placilor video (GPU). Aceste douamotoare sunt create de Nvidia si sunt disponibile si pen-tru alte programe 3D cum ar : Cinema4D, Lightwave,Modo.V-ray, creat de Chaos Group, este popular pentru vitezasa i pentru calcularea corect a luminii. Poate utilizatpe orice sistem de operare i este disponibil pentru majo-ritatea programelor 3D. Versiunea 2.0 include RT (RealTime) i DR (Distribute Render) ce fac randarea mai ra-pid i dau posibilitatea utilizatorului de a conecta alteterminale pentru a asista in procesul de randare.POV-Ray i YafRay sunt dou dintre motoarele de ran-dare gratuite.

    5 Legturi externe ro VizFx, tiri despre CG (grac computerizat),multimedia i Open Source

    ro SolidEdge - software proiectare si modelare 3D,dezvoltat de Simens PLM Software

    mental ray/iray

    Chaos Group, creatorii motorului de randare V-ray

  • 36 Text and image sources, contributors, and licenses6.1 Text

    Programe de grac 3D Surs: http://ro.wikipedia.org/wiki/Programe_de_grafic%C4%83_3D?oldid=8391348 Contribuitori: YurikBot,Doru, Vlad, KlaudiuMihaila, Strainubot, Laur2ro, NeaNita, Bogdan Oancea, GEO, Rsocol, Thijs!bot, Minisarm, Rei-bot, VolkovBot, Dany123, RadufanBot, Gik, PixelBot, Alexbot, SilvonenBot, RsocolBot, Vizfx, ChuispastonBot, Cristina Volentiru, Addbot i Anonim: 16

    6.2 Images Fiier:Blue_question_mark.svg Surs: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b2/Blue_question_mark.svg Licen: Pu-

    blic domain Contribuitori: ? Artist original: ?

    6.3 Content license Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

    Pachetele de topAlte pacheteSoftware pentru alte scopuri dect animaie Motoare de randareLegturi externe Text and image sources, contributors, and licensesTextImagesContent license