Orasul Corabia1

Post on 16-Sep-2015

228 views 6 download

description

orasul corabia

Transcript of Orasul Corabia1

Orasul Corabia

Corabiaeste un mic ora-port situat n partea de sud ajudeului olt, pe malul stng aldunrii, aezat pe o suprafa plan, cu bulevarde largi i drepte, lucru ce i d un plus de modernism.Oraul este situat la limita de sud acmpiei romne, n subdiviziunea ce poart numele de cmpia caracalului, din cmpia olteniei, fiind intersectat de urmtoarele coordonate geografice:paralela de 43 grade, 44 minute i 5", latitudine nordic imeridianul de 24 grade, 30 minute i 5", longitudine estic.n componena oraului intr satelesilitoara,tudor vladimirescu,vrtopi cartierelevalea seac,corabia vecheicelei. Fr celei, vrtop i tudor vladimirescu, vatra locuibil a oraului este de1064 ha, iar mpreun cu terenul agricol, oraul se ntinde pe o suprafa de9428 ha.Are ca vecini la est comunagrcov, la suddunrea, la vest comunaorleai la nord comunaviina. Pe malul drept al dunrii se afl provinciaplevna,bulgaria.

nfiarea pmntului. n Nord se nal culmile teite ale platformei oltene. Ele se rsfir printre afluenii Oltului i ai Jiului i scad treptat ctre Sud, unde se pierd n a doua unitate de relief a inutului: cmpul Caracalului. Acesta se ntinde, uniform i neted n partea lui rsritean; vlurit, n partea lui vestic, unde a fost acoperit de nisipul dunelor (n S-V), fie de aluviuni recente (n S-E). Ultima teras mrginete lunca Dunrii, larg i acoperit de bli n vest, i foarte strmt n est, unde, graie acestei mprejurri, s-a putut aeza portul Corabia.

Clim i ape. Clima este continental extrem, cu contraste destul de puternice, mai ales n partea de cmpie (peste 27 diferen termic ntre iarn i var). Totui, dac exceptm colul S-V, unde cad mai puin de 500 mm precipitaiuni anual, putem socoti clima acestui jude mai umed dect a regiunilor de cmpie din partea rsritean a rii.

n afara Dunrii cu blile sale (Potelul) i n afar de Olt, ambele pe marginea judeului, n nord, trec piezi i se vars n Olt, Olteul i Teslului. n restul judeului, mai ales n cmpul nalt al Caracalului, apele curgtoare lipsesc aproape cu totul, iar cele subterane se gsesc la adncimi prea mari pentru ca s fi putut atrage aezrile omeneti. Aa se explic absena total a satelor de pe cmpul din rsritul liniei Caracal-Corabia.

Vegetaia se mparte i aici dup cantitatea precipitaiunilor. n Nord se pstreaz, mai ales ntre Teslui i Olte, plcuri din ntinsele pduri de stejari de odinioar. n sud ns, predomina altdat vegetaia cu graminee n care se amestecau multe plante de origine mediteranee. Condiiile speciale de sol din S-V au adugat acestei asociaiuni de step i o bogat vegetaia arinacee n cuprinsul dunelor de nisip.

Resurse localePe teritoriul oraului corabia predomin vegetaia de step, urmat de cea decea de lunc. Fauna este format din rpitoare: popndul, hrciogul, oarecele de cmp i iepurele, iar dintre psri, prigoriile, ciocrlia, graurul i privighetoarea. Zvoaiele sunt din ce n ce mai populate, dup desecrile din lunca dunrii. Se mai ntlnesc strci, sitari, rae, i gte slbatice. n apele dunrii predomin urmtoarele specii de peti: crapul, alul, somnul, cega.Poziia geografic deosebit de favorabil i suprafeele ntinse, au favorizat de timpuriu practicarea pe scar larg a agriculturii. Cea mai rspndit cultur era cea a grului de toamn, la care recoltatul se fcea manual cu secera. Din secolul al xviii-lea, odat cu apariia culturii porumbului, s-au restrns cele de mei i secar.Creterea animalelor este o ocupaie cu tradiii milenare pe teritoriul zonei i s-a dezvoltat n strns legatur cu agricultura. Animalele fiind necesare att n procesul muncii ct i pentru hran. Creterea viermilor de mtase a constituit una din ocupaiile secundare din zon, care dei a aparut n sate n a doua jumtate a sec. Al xix-lea se va generaliza ntr-o jumtate de veac. Pescuitul a fost una din primele ocupaii cunoscute n zon, avnd n vedere apropierea dunrii i a blilor. Vechimea acestei ocupaii a fost atestat i de descoperirile arheologice.Unul dintre primele meteuguri rneti practicate a fost esutul. Rzboiul de esut a cunoscut dou forme: mai nti cel vertical i apoi cel orizontal.