Înregistrarea unor imagini extraordinare nu a fost ......Înregistrarea unor imagini extraordinare...

Post on 24-Jul-2020

37 views 0 download

Transcript of Înregistrarea unor imagini extraordinare nu a fost ......Înregistrarea unor imagini extraordinare...

Înregistrarea unor imagini extraordinare nu a fost niciodată mai simplă.

REVISTA.2010/2011

«Fotografi a surprinde frumuseţea vieţii de zi cu zi.»

«Fără o cameră simt o senzaţie de foame continuă.»

«Mie, fotografia îmi oferă linişte sufletească şi relaxare absolută.»

«Trimiterea de vederi prin Flickr.»

«Camera este carnetul meu de notiţe.»

«Nu ştiu nimic despre obiective sau despre astfel de lucruri.»

04

10

12

20

26

CUPRINS.

BUN VENIT ÎN LUMEA PEN.

E-PL1.

E-P2.

ACCESORII.

PEN LIVE GUIDE.

06

08

ELINE SPANJAART

TARJEI KROGH

HORST BINDER

PETER LUECK

CHRIS METTRAUX

BRITT SCHEPERS

14

18

22

24

04

Redescoperiţi bucuriile fotografi ei.PEN nu este doar o altă cameră – conceptul PEN creează o întreagă lume de noi oportunităţi: Niciodată până acum nu a fost atât de uşor să realizezi fotografii excelente şi să redescoperi bucuriile fotografiei şi ale filmării. Acesta este sentimentul când ţii în mână un PEN. Îl poţi citi şi pe chipurile persoanelor care au descoperit PEN. Acesta este motivul pentru care această revistă vă face cunoştinţă cu şase

utilizatori entuziasmaţi ai PEN din Europa şi vă prezintă activitatea lor fotografică. Cum i-am găsit? Destul de uşor: Am efectuat o căutare online de fotografii realizate cu PEN. Am ales cele mai captivante fotografii şi am contactat fotografii – şi am descoperit oameni cu poveşti personale la fel de captivante. Sperăm că vă va face plăcere să citiţi revista noastră la fel de mult cât vă place PEN!

PRINCIPIUL PEN: SUNT MULTE LUCRURI CARE CARACTERIZEAZĂ PEN. ÎNSĂ PENTRU NOI, ACESTEA CINCI SUNT CELE MAI IMPORTANTE:

CalitateaAvând un senzor de imagine de înaltă calitate, o calitate excepţională a ima-ginii, stabilizator de imagine încorporat, obiective interschimbabile şi o gamă uriaşă de funcţii, PEN nu are de ce să stea în umbra camerelor SLR – şi poate să şi filmeze.

CreativitateaFiltrele artistice ale PEN deschid orizonturi aproape nelimitate pentru îmbunătăţirea creativă a fotografiilor şi a filmelor chiar în timp ce fotografiaţi sau filmaţi.

Capacitatea sistemuluiPEN este mereu la modă, iar sistemul poate fi extins pentru a crea propriul univers PEN – de exemplu cu ajutorul unor obiective noi, al unui vizor electronic, al unităţilor de bliţ dedicate, al microfoanelor, al genţilor şi huselor, al şnururilor etc.

SimplitateaFuncţii precum Live Control, programe automate precum iAuto şi LIVE GUIDE (exclusiv pentru E-PL1) ajută la realizarea de fotografii cu adevărat excelente.

DesignulPEN nu numai că arată fantastic – dar se şi potriveşte perfect în mână: fiecare buton se află exact în locul potrivit.

Întrebare. Domnule Watanabe, avem la dispoziţie mii de camere. Mai există şanse să se dezvolte ceva nou?Răspuns. Pe când lucram la legendarul PEN cu film, predecesorul meu, domnul Maitani, spunea că a avea camera ideală înseamnă să nu ai «nicio cameră», ceea ce însemna să fotografiezi cu mâinile libere. Suntem încă departe de obiectivul propus de dânsul.

Întrebare. Într-o singură frază – care este ideea care se ascunde în spatele PEN?Răspuns. O cameră mică ce oferă tuturor calitatea unui SLR.

Întrebare. Japonezii au renume de creatori de tendinţe iar PEN se bucură deja de mare succes în Japonia. Credeţi că succesul va fi la fel de mare în Europa?Răspuns. Da, cred asta. Japonia este o ţară insulară ce vorbeşte o singură limbă şi unde tendinţele se răspândesc foarte repede. Pe de altă parte, din experienţa acumulată locuind în Germania, am sentimentul că Europei îi ia ceva mai mult timp, însă, în final, alege un produs cu adevărat bun.

Întrebare. Cum poate PEN să schimbe lumea fotografiei?Răspuns. Imaginează-ţi că ai la dispoziţie două camere cu ajutorul cărora să realizezi fotografii de înaltă calitate, un SLR convenţional şi un PEN. Şi mergi la o petrecere, un restaurant sau la un alt eveniment pentru care te-ai îmbrăcat elegant şi la care vei întâlni multe persoane. Pe care dintre ele ai lua-o cu tine? Un PEN îţi va uşura extrem de mult povara fizică şi psihică de a duce o cameră şi poate chiar să îţi scoată în evidenţă stilul.

«A avea camera ideală înseamnă să nu ai nicio cameră.» Akira Watanabe şi echipa sa au lucrat timp de mulţi ani la crearea PEN-ului digital. Ţelul lor a fost întotdeauna acela de a crea ceva revoluţionar, aşa cum s-a întâmplat cu PEN-ul original, acum 50 de ani. Ce l-a impulsionat?

Akira Watanabe, Olympus, Japonia.

ELINESPANJAART

w w w. f l ick r. co m / p h o t o s / 2 8 7 74 4 5 3 @ N 0 3 /

i j s r e g e n

06

Fotografia a fost întotdeauna mai mult decât un hobby pentru Eline Spanjaart. Între timp a devenit cea mai mare ambiţie a sa. Desigur, asta nu înseamnă că slujba ei ca director artistic nu o împlineşte. Însă dacă se întâmplă totuşi să descopere un subiect interesant în drumul spre serviciu, nimic nu este mai important decât o fotografie bună.

Ea este fascinată în special de lucrurile discrete pe lângă care cei mai mulţi trec fără a arunca o a doua privire. «Uneori nu recunoşti frumuseţea ascunsă decât atunci când o surprinzi cu o cameră.» Acesta este motivul pentru care lui Eline îi plac camerele care sunt îndeajuns de mici să poată fi purtate tot timpul, dar care îţi permit totuşi să realizezi fotografii minunate. Însă mai presus de toate îi plac obiectivele superbe. Aşa că a cumpărat un adaptor special pentru

vechile sale obiective SLR şi acum le poate utiliza cu noua ei cameră. Subiectele sale preferate sunt clădirile abandonate. Ceea ce o fascinează atât de mult este istoria pe care o ascund. Din când în când intervin şi câinii de pază de după garduri şi din clădiri. «Uneori devine destul de riscant.» Însă unele dintre aceste fotografii chiar au câştigat premii, ceea ce înseamnă că acesta este primul pas pe calea spre îndeplinirea visului său.

ELINE› director artistic› locuieşte în Tilburg› ar dori să îşi poată câştiga

existenţa din fotografie› www.ijsregen.com

«Fotografia surprinde frumuseţea vieţii de zi cu zi.»

«Fotografiile mele sunt realizate adesea în locuri în care nimeni nu s-ar aştepta vreodată să găsească un subiect minunat.De exemplu, în drum spre serviciu.»

TARJEIKROGH

t ar je i k r o gh

w w w. f l ick r. co m / p h o t o s / t ar je i k r o gh /08

Dacă îl întrebi pe Tarjei Krogh cum a devenit fotograf profesionist, răspunsul este destul de evident: «Fotografia reprezintă un amestec între arta mamei mele, computerele tatălui meu, matematică şi dependenţa mea de a privi lucrurile prin cameră.» În ciuda acestui fapt, până acum zece ani el era proprietarul unui magazin de discuri la mâna a doua şi cânta într-o formaţie. Fotografia a fost ceva ce a învăţat, mai târziu, de unul singur afişând în mod constant fotografiile sale în cadrul comunităţilor fotografice pentru a primi critici şi încercând să pună în practică ceea ce a învăţat din sugestiile fotografilor şi ceea ce a găsit în cărţi de fotografie şi în galerii.

Pentru fotograful norvegian, alcătuirea fotografiilor sale este o formulă matematică având o multitudine de forme geometrice şi de culori dispersate. Doar combinarea perfectă a acestor elemente creează magia pe care o caută zi de zi. Nu pleacă aproape niciodată

de acasă fără cameră. De aceea îi plac atât de mult camerele aşa de mici şi destul de compacte pentru a putea fi luate la un concert rock. La urma urmei, el rămâne un sclav al muzicii şi mulţi dintre foştii săi colegi îi sunt acum clienţi.

TARJEI› fotograf› locuieşte în Oslo› foloseşte fotografia pentru

a combina matematica şi arta

› www.tarjeikrogh.com

«Fără o cameră simt o senzaţie de foame continuă.»

«Atunci când fotografiez, îmi place să reduc conţinutul fotografiilor mele doar la câteva elemente şi culori.Astfel se obţin contraste atractive.»

10

Noul E-PL1: pas cu pas spre obţinerea fotografi ilor perfecte.

iAuto şi moduri scenăE-PL1 a fost conceput pentru persoane care iubesc fotografia, dar care nu vor să facă din aceasta o ştiinţă. Aşa că deschideţi cutia, scoateţi-l şi fotografiaţi după bunul plac al inimii. Funcţia iAuto şi un

Senzor de imagine de înaltă calitateCamerele D-SLR sunt prea mari şi prea complicate? Absolut nicio problemă: E-PL1 vă oferă calitatea imaginii unei camere D-SLR, însă într-un corp de dimensiunea unei camere compacte. Acest lucru devine evident în momentul în care vezi fotografiile: nu sunt doar foarte clare, ci şi mult mai luminoase.

Dimensiune compactăLa fel ca ambii săi predecesori, E-PL1 încântă privirea şi reprezintă un accesoriu minunat. Încape perfect în buzunarul hainei şi este camera ideală pentru a fi luată la o petrecere sau la o plimbare. Iar aspectul său elegant reprezintă mereu un subiect de discuţie atractiv.

Capacitate flexibilă a sistemuluiCu fiecare E-PL1 aveţi la dispoziţie un întreg pachet de perspective. De exemplu, puteţi dezvolta un sistem cu oricâte obiective şi accesorii doriţi pentru a fi, alături de PEN, mereu la modă.

Port pentru accesoriiAvând un adaptor opţional pentru microfon şi un vizor electronic VF-2, E-PL1 stabileşte aceleaşi noi standarde ca E-P2. Cu ajutorul portului pentru accesorii, un nou concept de conectare, ambele sunt conectate la cameră. Microfonul stereo extern permite îmbunătăţirea semnificativă a calităţii sonorului filmelor şi, cu ajutorul vizorului electronic, puteți urmări subiectul nu numai pe monitorul camerei, ci aveți alternativa unui vizor electronic mic, de rezoluție ridicată.

Film HDCu un PEN sunteţi regizor şi cameraman în acelaşi timp. Puteţi utiliza toate funcţiile creative disponibile pentru fotografie – precum filtrele artistice şi obiectivele interschimbabile – pentru viitoarele filme. De exemplu, un aspect «Swinging Sixties» grozav nu reprezintă o problemă cu filtrul Grainy Film. E-PL1 vă oferă, de asemenea, posibilitatea de a conecta un microfon stereo extern.

Ergonomie perfectăFinisajul de înaltă calitate, monitorul de dimensiuni generoase şi designul ergonomic reflectă caracterul E-PL1. Designul său garantează că butoanele sunt exact acolo unde te aştepţi să fie. Dovada perfectă că frumuseţea şi manevrarea ideală în niciun caz nu se exclud reciproc.

Accesorii suplimentareUnităţi de bliţ şi filtre suplimentare, carcasă subacvatică, huse rafinate şi şnururi elegante din piele pentru transport: E-PL1 este cheia către întreaga lume PEN şi în mod cert va fi centrul atenţiei până şi la cele mai sofisticate petreceri.

Filtrele artisticeRealizaţi fotografii minunate cu funcţii creative uimitoare: întotdeau-na prin simpla apăsare a unui buton. Filtrele artistice vă permit să daţi fotografiilor şi filmelor un aspect nou nouţ. Nu trebuie decât să selectaţi modul de fotografiere sau de filmare cu aspect alb-negru granulat în stilul «Swinging Sixties», cu nuanțele vii ale filtrului Pop Art sau cu aspect de machetă.

O multitudine de obiectiveSchimbaţi-vă perspectivele! Puteţi monta pe PEN oricâte obiective diferite doriţi. De ce să nu încercaţi un obiectiv superangular pentru a capta o panoramă amplă sau să nu obţineţi un prim plan cu ajutorul unui obiectiv super-zoom? Descoperiţi aceste opţiuni şi multe altele în acelaşi design compact al PEN.

pachet vast de moduri scenă uşurează foarte mult alegerea setărilor de care aveţi nevoie. Iar funcţia LIVE GUIDE (mai multe în pagina următoare) explică pas cu pas principiile de bază ale fotografiei.

Bliţ integratE-PL1 este gata să fotografieze în orice situaţie. Bliţul integrat iese în afara corpului prin apăsarea unui buton şi garantează că fotografiile vor fi la fel de minunate, chiar dacă condiţiile de iluminare nu sunt perfecte.

FOTOGRAFII ŞI FILME PUR ŞI SIMPLU SUPERBE.

ASPECT NEMAIPOMENIT ŞI MANEVRARE IDEALĂ.

SUNTEŢI ÎN CĂUTAREA UNEI NOI CAMERE? ATUNCI DESCOPERIŢI O ÎNTREAGĂ NOUĂ LUME.

CONCENTRAŢI-VĂ ASUPRA SUBIECTULUI.

REALIZAŢI FOTOGRAFII MINUNATE ŞI IMPRESIONAŢI-VĂ PRIETENII.

12

De ce să vă complicaţi când totul poate fi atât de uşor.

Care este calea cea mai uşoară către fotografia perfectă? Cum pot face ca fotografiile mele să fie mai captivante? Şi cum pot utiliza toate funcţiile pe care mi le oferă PEN? Răspunsurile la toate aceste întrebări pot fi găsite acum în funcţia LIVE GUIDE integrată în E-PL1. Fără a fi nevoie să învăţaţi exact ce înseamnă valoarea f, setările ISO

Este atât de uşor. Mergeţi la iAuto şi selectaţi LIVE GUIDE. Acum puteţi utiliza glisoarele de ajustare pentru a modifica fotografia oricum doriţi şi pentru a vizualiza modificările în timp real pe monitorul

camerei. Imediat ce sunteţi mulţumiţi nu trebuie decât să apăsaţi declanşatorul şi fotografia este realizată.

O parte a funcţiei LIVE GUIDE oferă sfaturi folositoare pentru fotografiere. Aceste sfaturi oferă sugestii sau recomandări concrete pentru fotografierea anumitor subiecţi, de exemplu animale, copii sau flori. LIVE GUIDE oferă, de asemenea, exemple concrete şi dezvăluie modul în care puteţi face ca fotografiile să devină mai interesante prin schimbarea compoziţiei sau a încadrării.

şi vitezele optime ale obturatorului, puteţi să schimbaţi destul de uşor intensitatea culorii, efectul «motion blur» şi luminozitatea fotografiei prin simpla apăsare a unor butoane şi să obţineţi exact rezultatele minunate pe care le-aţi dorit, în cel mai uşor mod cu putinţă.

PAS CU PAS SPRE OBŢINEREA FOTOGRAFIILOR PERFECTE.

E-PL1 ŞI FUNCŢIA INTEGRATĂ LIVE GUIDE.

SFATURI REFERITOARE LA FOTOGRAFII.

Intensitatea culorii (saturaţia culorii)Vă plac fotografiile luminoase şi pline de vitalitate sau poate cele cu ceva mai puţin contrast? Glisorul de ajustare a saturaţiei vă permite să daţi fotografiilor o notă mai îndrăzneaţă sau una mai degrabă romantică.

Tipul de iluminare (balansul de alb)Poate fotografia să inspire mai multă căldură? Sau poate preferaţi un aspect mai rece? LIVE GUIDE vă arată efectele produse asupra fotografiilor de schimbarea temperaturii culorii.

LuminozitateaLuminoasă sau întunecată? Apăsarea scurtă a unor butoane este suficientă pentru a identifica nivelul de luminozitate necesar.

Planuri îndepărtate neclare (profunzimea de câmp)Uneori, subiectul principal poate fi pus în valoare mult mai bine dacă planul îndepărtat este uşor neclar. Acesta este un alt efect pe care îl puteţi crea cu ajutorul glisoarelor de ajustare.

Efectul «motion blur» (viteza obturatorului)Ce preferaţi? Fotografii cu efect «motion blur» sau fotografii foarte clare. LIVE GUIDE vă arată cum să utilizaţi mişcarea obiectelor pentru a obţine cel mai bun efect şi pentru a crea fotografii uimitoare.

HORSTBINDER

14

Goana de fiecare zi pe străzile Parisului în căutarea unei noi fotografii minunate îi oferă mai multă relaxare lui Horst Binder decât o săptămână într-un centru de sănătate. «Când ies cu camera, ceva în mintea mea face clic şi activează un ‹mod› complet diferit. În acele momente suntem doar eu, camera şi împrejurimile.» Desigur, asta nu înseamnă că are camera la el oricând şi oriunde ar fi. Acest bărbat din sudul Germaniei nu se grăbeşte deloc atunci când face ceea ce el descrie ca fiind «mai mult sau mai puţin fotografii de stradă».

«Fotografiile sunt de calitate atunci când rămân în mintea privitorilor. Şi sunt de calitate şi mai bună atunci când spun o poveste – sau când inspiră o poveste.» Lui Horst Binder îi place să împărtăşească aceste poveşti cel mai mult sub forma unor spectaculoase prezentări AV multimedia pe care le produce împreună cu câţiva dintre prietenii săi. Realizarea de fotografii de calitatea necesară pentru astfel de

prezentări AV durează destul de mult. Şi deoarece nu prea îi place să poarte după el prea multe echipamente, preferă să folosească camere convenabil de mici şi uşor de utilizat, având comenzi intuitive: «La sfârşitul zilei, o cameră nu este decât un instrument pentru atingerea unui scop. Şi pentru că eu lucrez foarte repede, trebuie nu doar să îmi iubesc instrumentele, ci şi să mă bazez pe ele complet.»

HORST› director al unui

departament de cultură şi turism

› locuieşte în Abenberg› caută relaxarea în

fotografie

«Mie, fotografia îmi oferă linişte sufletească şi relaxare absolută.»

«Stăteam într-un bistro de pe marginea străzii în Paris şi fotografiam aleatoriu persoanele care treceau.Aşa am ajuns să realizez fotografiile din colecţia cu tema ‹Trottoirs›. Toate fotografiile de pe aceste două pagini sunt din această colecţie.»

16

«Am fost fascinat în mod deosebit de pantofii acestei femei. Am urmărit-o ceva vreme până m-am mulţumit în sfârşit cu fotografia în care imaginea se reflectă într-o baltă.»

PETERLUECK

w w w. f l ick r. co m / p h o t o s / p e t er lueck /18

Dacă vreţi să ştiţi ce face Peter Lück, căutaţi pe internet. Acoloveţi găsi cele mai recente fotografii privind viaţa sa. «Este soluţia perfectă pentru a nu mai scrie vederi şi pentru a nu mai petrece prea mult timp vorbind la telefon. Prietenii şi persoanele care mă cunosc se uită pe Flickr atunci când doresc să afle unde mă poartă călătoriile mele.» Cei care îl cunosc bine îl caută pe coasta baltică. Oricum îşi petrece cea mai mare parte a timpului pe plajă, nu departe de casa sa din Rostock.

Peter Lück are o relaţie foarte liniştită cu fotografia. Încă din vremea studenţiei, camera nu a reprezentat pentru el decât un instrument convenabil pentru a imortaliza la perfecţie momente care rar pot fi surprinse. «Fotografiile mele nu au nevoie întotdeauna de afirmaţii creative. De cele mai multe ori nu vreau decât ceva care să îmi amintească de o zi petrecută în familie sau de locul unde ne-am

petrecut vacanţa.» Acesta este motivul pentru care nu îşi truchează fotografiile cu ajutorul computerului şi nu este fan al filtrelor. Însă este cu siguranţă un fan al calităţii, pentru că fără ea nu ştii niciodată cum va arăta o fotografie. «E bine să faci fotografii frumoase fără a utiliza efecte sau fără a face modificări. Iar pentru asta ai nevoie de o cameră care să ofere direct astfel de fotografii.» Dacă încape în buzunarul hainei este şi mai bine.

PETER› designer› locuieşte în Rostock› colectează situaţii cu

ajutorul camerei› www.peterlueck.com

«Trimiterea de vederi prin Flickr.»

«Apă, valuri şi cerul. Ce îţi trebuie mai mult pentru a fi fericit?Deşi ar fi drăguţă o dubiţă pentru excursii.»

20

O altă piatră de hotar în familia PEN.

iAuto şi moduri scenăE-P2 face ca fotografia să devină uşoară. Cu funcţia iAuto şi un vast pachet de moduri scenă alegerea setărilor devine uşoară, iar cu conceptul de operare Live Control aveţi acces imediat la toate setările

O multitudine de obiectiveDeveniţi din ce în ce mai pricepuţi – la fel şi PEN! Deoarece pe lângă extinderea treptată a sistemului camerei cu o gamă de obiective diferite aflată în continuă creştere, aveţi posibilitatea de a extinde opţiunile oferite. Iar dacă vă hotărâţi să cumpăraţi un alt model PEN, puteţi să utilizaţi în continuare obiectivele pe care le aveţi deja.

VizorVizorul electronic pentru E-P2 conectat la portul pentru accesorii oferă o rezoluţie spectaculoasă de 1,44 milioane de pixeli. Şi poate fi înclinat cu până la 90° de fiecare când doriţi să fotografiaţi dintr-un unghi neobişnuit.

AccesoriiPortul pentru accesorii al camerei permite conectarea unui adaptor pentru microfon pentru a îmbunătăţi sonorul filmelor. O serie de unităţi de bliţ pentru toate situaţiile, huse din piele grozave şi şnururi elegante pentru transport completează gama amplă de accesorii a E-P2.

Filtrele artisticeCu un E-P2 veţi descoperi repede un număr nesfârşit de noi funcţii creative. Opt filtre artistice diferite deschid o paletă de opţiuni creative pentru imagini şi filme, cu moduri care merg de la aspectul alb-negru granulat în stilul «Swinging Sixties» şi culorile vii ale filtrului Pop Art la un fascinant aspect de machetă – toate acestea fără prelucrare ulterioară cu ajutorul computerului.

Dimensiune compactăDimensiunile compacte, de exemplu, în combinaţie cu obiectivul «pancake», permit ca PEN să încapă fără probleme în buzunarul oricărei haine, astfel încât nu vor exista motive să nu îl luaţi cu voi oriunde aţi merge. În ciuda dimensiunii compacte, manevrarea sa este simplă, iar monitorul mare permite vizualizarea perfectă a fotografiilor – deci, după cum vedeţi, nu veţi pierde nimic din ceea ce oferă un SLR.

Senzor de imagine D-SLRPEN are acelaşi senzor de imagine excelent oferit de camerele digitale «single lens reflex». Acest lucru devine evident în momentul în care vezi fotografiile: sunt mult mai precise – şi asta le conferă plusul de adâncime fascinant. Protecţia împotriva prafului şi stabilizatorul de imagine sunt, de asemenea, identice cu cele instalate pe surorile mai mari ale lui PEN, camerele Olympus D-SLR. În schimb, procesorul TruePic V a fost conceput special pentru a fi utilizat pentru PEN.

Obiective interschimbabileLa fel ca oricare alt PEN, E-P2 a fost conceput pentru a putea monta obiective interschimbabile. Şi puteţi alege dintr-o întreagă gamă de obiective din standardul Micro Four Thirds. De exemplu, cu ajutorul unor adaptoare speciale, puteţi monta la PEN nu numai obiective «fish-eye», «telephoto» sau superangulare din standardul Four Thirds, ci şi o gamă vastă de obiective fabricate de mulţi alţi producători – PEN nu impune limite creativităţii.

Design perfectCalitatea unui PEN este evidentă la prima vedere: nu numai datorită corpului din metal de înaltă calitate, dar şi datorită faptului că elementele de control şi butoanele de setare sunt exact acolo unde te aştepţi să fie în mod intuitiv. În acelaşi timp, PEN este pur şi simplu frumos – prin urmare, nu este doar o cameră care încântă privirea, ci şi un accesoriu minunat.

Film HDTreceţi de la fotografie la film: puteţi utiliza toate funcţiile creative disponibile pentru fotografie – precum filtrele artistice, focalizarea manuală şi obiectivele interschimbabile – şi pentru filmele HD pe care urmează să le realizați. Senzorul de imagine mai mare reprezintă un alt mare avantaj. Pentru realizarea de filme, puteţi alege gradul de claritate al planului îndepărtat (profunzimea de câmp) pentru efecte creative. E-P2 oferă, desigur, posibilitatea de a conecta un microfon stereo extern, la fel ca E-PL1.

camerei. Şi asta vă permite să vă concentraţi asupra lucrurilor esenţiale – subiectul.

DIVERSITATEA UNUI ÎNTREG SISTEM.

CONCENTRARE 100% ASUPRA SUBIECTULUI.

CREATIVITATE IMPRESIONANTĂ.DESIGNUL ŞI MANEVRAREA SIMPLĂ.

FOTOGRAFII DE ÎNALTĂ CLASĂ ŞI FILME EXTRAORDINARE.

E-P2. Noua generaţie logică a E-P1 combină designul şi tehnologiile consacrate cu elemente nou nouţe. Oferă chiar mai multe filtre

artistice, iar portul pentru accesorii permite conectarea unui microfon extern sau a unui vizor electronic de înaltă rezoluţie.

CHRISMETTRAUX

w w w. f l ick r. co m / p h o t o s / s d z n /22

Simetrie riguroasă, arhitectură puristă, aspect alb-negru granulat: când vezi fotografiile sale, nu tragi neapărat concluzia că web designerul elveţian, Chris Mettraux, a fost cândva membru al unei bande de iubitori de graffiti sau că lucrează doar cât să îşi câştige existenţa şi că îi place să doarmă până la prânz.

Timp de doisprezece ani a fost poştaş – a urât acea perioadă. Până într-o zi când problemele sale de spate au devenit atât de grave încât a decis să pună punct şi să facă ceea ce îşi dorea cu adevărat. A studiat designul web, iar acum are mult timp de investit – cea mai mare parte în fotografii: «Mă gândesc mult înainte să fac o fotografie. Uneori durează şi în jur de o oră până apăs declanşatorul.»

Chris Mettraux are o întreagă colecţie de camere – camere «single lens reflex», camere făcute acasă de tip «pinhole», camere compacte şi încă câteva pe care le-a cumpărat de la târguri de vechituri. De aceea îi plac camerele mici pe care le poţi lua cu tine oriunde. «Pentru mine, camera este un fel de carnet de notiţe. Pot trece rapid de la alb-negru la culori. Şi – ceea ce diferă de utilizarea unui SLR – acum nu se mai supără nimeni atunci când îl fotografiez.»

CHRIS› web designer› locuieşte în Lausanne› este un fotograf

pasionat› www.sdzn.ch

«Camera este carnetul meu de notiţe.»

«Lausanne, oraşul meu natal, este unul dintre subiectele mele preferate.Pur şi simplu îmi place să surprind, în alb-negru granulat, liniile arhitecturale riguroase.»

BRITTSCHEPERS

br i t t scheper s

w w w. f l ick r. co m / p h o t o s / b r i t t schep er s /24

Fotografiază la întâmplare fără să ştii exact care vor fi rezultatele. Pentru o astfel de atitudine e nevoie de multă curiozitate şi optimism. Britt Schepers pare să se bucure foarte mult de faptul că viaţa ei nu este încă aşa cum ar trebuie să fie. Studenta olandeză pare să se gândească la aproape orice în afara de viitoarea sa profesie, iar primul lucru pe care plănuieşte să îl facă după examene este o călătorie în Asia pentru a-mi pune ordine în idei.

Părerea sa despre fotografie este la fel de lipsită de prejudecăţi. Nu cu mult timp în urmă, şi-a luat rămas bun de la camera compactă şi a cumpărat ceva mai sofisticat: «Îmi place să fiu creativă. Însă mâinile mele nu pot exprima lucrurile aşa cum aş vrea. Cu o cameră este atât de uşor.» Cu toate acestea, deocamdată este destul de încrezătoare să îşi afişeze fotografiile pe internet decât să le arate doar familiei şi prietenilor. Ea doreşte ca o cameră să fie potrivită pentru călătorii şi

să facă fotografii minunate, fără să trebuiască să citească un manual complicat. Preferă să descopere de una singură ceea ce poate face o cameră. «În mod cert am progresat rapid şi pot obţine fotografii cu subiecţi foarte clari şi cu planuri îndepărtate neclare care să se potrivească. Asta a fost o mare surpriză.»

BRITT› studentă la drept› locuieşte în Nijmegen› este începătoare în

ceea ce priveşte fotografia

«Nu ştiu nimic despre obiective sau despre astfel de lucruri.»

«Nu îmi place să citesc manuale de utilizare. Fiind studentă la drept trebuie să învăţ oricum destul de mult,aşa că fotografia pur şi simplu îmi oferă libertatea de a experimenta.»

26

Microfoane, vizoare, obiective, unităţi de bliţ şi accesorii: PEN este inima unui întreg sistem pe care îl puteţi extinde după bunul plac al inimii. Această prezentare vă arată toate opţiunile de care aţi putea avea nevoie.

Genţi şi huseAceste genţi şi huse elegante protejează PEN şi sunt un punct de atracţie garantat la orice reuniune sofisticată.

Şnururi şi microfoaneŞnururile din piele într-un stil retro grozav arată întotdeauna bine, în timp ce un microfon stereo extern îmbunătăţeşte în mod semnificativ calitatea sunetului înregistrat şi îmbunătăţeşte şi calitatea sonorului filmelor.

Unităţi de bliţO gamă de unităţi de bliţ elegante şi puternice poate fi montată pe portul pentru accesorii a PEN.

Şnur de mână şi semihusăUn PEN cu un şnur de mână scurt din piele şi o semihusă este combinaţia perfectă pentru vară şi arată bine oriunde, nu doar pe scaunul din dreapta şoferului al unei maşini sport decapotabile.

Vizorul electronicPortul pentru accesorii permite extinderea opţiunilor oferite de PEN în multe feluri, de exemplu prin conectarea unui vizor electronic.

ObiectiveSistemul PEN oferă un spectru amplu de obiective speciale, de la un obiectiv plat şi compact de tip «pancake» la un obiectiv «telephoto» cu zoom puternic. Adaptoarele adecvate permit extin-derea sistemului cu multe obiective produse de alte mărci.

Carcasă subacvaticăScufundaţi-vă şi descoperiţi lumea de dincolo de valuri. Carcasa subacvatică special concepută pentru E-PL1 este rezistentă la apă până la o adâncime de 40 de metri.

Un singur PEN şi mii de opţiuni.

Specifi caţiile şi aspectul pot fi modifi cate fără vreun anunţ sau vreo obligaţie din partea producătorului. Datele din această publicaţie sunt exacte începând din luna martie 2010.

Culorile produselor ilustrate în această publicaţie pot fi diferite de cele ale produselor reale. Windows este marcă înregistrată a Microsoft Corporation în Statele Unite ale Americii şi/sau în alte ţări. Macintosh şi Mac OS sunt mărci ale Apple Inc.

Toate celelalte nume de companii sau de produse sunt mărci înregistrate ale proprietarilor acestora. HDMI, logoul HDMI şi High-Defi nition Multimedia Interface sunt mărci sau mărci înregistrate ale HDMi Licensing LLC.

Printe

d in

Germ

any

– C

PD

– ID

No. E

0470067 –

Hab

– 0

4/2

010 –

RO

Credeţi că PEN vi se potriveşte? Încercaţi-l. Mergeţi pe www.olympus.eu/penfeeling, activaţi camera web şi ţineţi această pagină în faţa ei. Vedeţi – deja aveţi în mâini un PEN – în direct şi în format 3D.

1. 2. 3.

DESCOPERIŢI ACUM EXPERIENŢA PEN ÎN DIRECT ŞI ÎN FORMAT 3D.

OLYMPUS EUROPA HOLDING GMBHwww.olympus-europa.com

www.olympus.eu/penfeeling www.olympus.ro/penfeeling