Novena Sf Iosif

Post on 19-Nov-2015

10 views 0 download

description

novena

Transcript of Novena Sf Iosif

Noven n cintea sfntului IosifZiua nti

Meditaie:

i imaginezi naintea ochilor ti sufleteti o csu modest. Trei persoane: un brbat blnd, de o buntate cereasc, o Fecioar cu un chip de nger i un prunc de o frumusee cum nu s-a mai vzut pe pmnt, triesc o via ngereasc n acest umil lca. Casa se afl n Nazaret. Cele trei persoane sunt: Sfntul Iosif, Sfnta Fecioar Maria i Pruncul Isus. La temelia Sfintei Familii din Nazaret este curia. Sfntul Iosif i Sfnta Fecioar Maria juraser naintea lui Dumnezeu c-i vor pstra fecioria. Aceast jertf a plcut att de mult lui Dumnezeu, nct l-a nvrednicit s fie cap al Sfintei Familii, punnd sub ngrijirea lui pe Isus i pe Maria. Dac vrei s afli har naintea Domnului, strduiete-te s duci o via ct mai curat i cere, pe lng harul deosebit pentru care faci novena, s-i mijloceasc i harul de a tri tot restul vieii ntr-o ct desvrit curie sufleteasc.

Rugciune:

Slvite Sfinte Iosife, care prin curia ta ngereasc ai fost ales de Preasfnta Treime ca logodnic al Preacuratei Fecioare Maria, iat, eu, nevrednicul, alerg la tine cu dragoste i ncredere i i cer s-mi mijloceti de la Preabunul Isus, pe care l-ai purtat n braele tale, ajutorul... (aici aminteti scopul novenei), precum i darul de a duce o via curat, de a m mpotrivi ispitelor, de a-mi pzi ochii, prin care intr n suflet pofta necurat, de a-mi stpni limba de cuvinte rele i de a m feri de auzul vorbelor necuviincioase, pentru ca n curie s-mi petrec viaa, urmnd de azi nainte pilda vieii tale. Amin.

Tatl nostru... Bucur-te Marie... Slav Tatlui...

Sfinte Iosife, roag-te pentru mine i ajut-m!Ziua a doua

Meditaie:

Sfntul Iosif este nlat la cea mai mare cinste pe pmnt: cinstea de a fi tatl purttor de grij a lui Isus, Fiul lui Dumnezeu, ntrupat pentru mntuirea neamului omenesc. La aceast nlare, Sfntul Iosif rspunde cu o mare smerenie. n loc s se laude sau s se mndreasc pentru c Dumnezeu i-a ncredinat pe Isus i Maria grijii lui, el se smerete i mai mult pe sine, socotindu-se nevrednic de atta cinste din partea Cerului. El pstreaz n adncul inimii sale marea tain ce i-a fost ncredinat de Dumnezeu. n timpul vieii sale nu a spus nimnui despre nalta misiune ce o avea pe pmnt, de a crete, de a ngriji i a purta n braele sale pe cel ce a fcut cerul i pmntul, pe Dumnezeu - Cuvntul ntrupat.

Alearg cu ncredere la Sfntul Iosif, cci Isus, pe care l-a purtat n braele sale, i va asculta rugciunea prin mijlocirea lui. Cere-i ns, odat cu harul pentru care faci novena, i pe acela de a obine virtutea smereniei, alungnd din inima ta toat mndria deart, urmnd pilda Sfntului Iosif, care n viaa lui pmnteasc nu a cutat niciodat cinstea lumii i lauda oamenilor, ci numai cum s fie plcut lui Dumnezeu i cum s-i mplineasc mai bine i cu sfinenie slujba ce i s-a ncredinat.

Rugciune:

Slvite Sfinte Iosife, care ai fost nvrednicit s fii ales ca tat purttor de grij al Fiului lui Dumnezeu ntrupat, pentru iubirea pe care ai avut-o fa de Pruncul Isus i pentru gingia i dragostea cu care l-ai ngrijit i l-ai ocrotit, te rog, ia-m i pe mine sub ocrotirea ta i ajut-m s dobndesc, prin mijlocirea ta, darul (aici aminteti scopul novenei) i cu acesta ajutorul de a-mi ctiga acele virtui cretineti, prin care a strlucit Sfnta Familie din Nazaret, al crei cap ai fost. i cer n mod deosebit s-mi mijloceti virtutea smereniei, att de plcut lui Isus i Precuratei Fecioare Maria. Ajut-m s rabd cretinete toate umilirile, aducndu-mi aminte de umilirile i batjocurile pe care le-a rbdat blndul i nevinovatul Isus pentru pcatele noastre, s suport durerile gndindu-m la durerile cumplite ce le-a suferit Isus pe cruce pentru noi. Amin.

Tatl nostru... Bucur-te Marie... Slav Tatlui...

Sfinte Iosife, roag-te pentru mine i ajut-m!Ziua a treia

Meditaie:

Sfntul Iosif i petrece viaa la Nazaret, muncind din greu. El este un umil meteugar, lemnar. Isus, Fiul lui Dumnezeu ntrupat, este sub ascultarea lui, l ajut, muncete alturi de el i i se supune n toate. Ce cinste este aceasta pentru un om, ca s aib sub porunca lui pe Regele cerului i al pmntului, pe Rscumprtorul lumii! Sfntul Iosif i mplinete datoria printete. Isus ascult cu iubire. Ct de dulce i ginga este porunca Sfntului Iosif i ct de smerit i blnd este ascultarea lui Isus! Cel ce poruncete este un om. Cel ce ascult este Fiul lui Dumnezeu Unul Nscut, prin care toate s-au fcut. Prin aceasta Isus ne nva s ascultm de mai marii notri, precum El, Dumnezeu fiind, ascult i se supune ntru toate unui om. Prin ascultarea de cei ce sunt rnduii de Dumnezeu peste noi, devenim asemenea lui Isus, care a fost asculttor n toate, cci nimic nu iubete Isus mai mult dect ascultarea. Cere deci Sfntului Iosif ca, odat cu harul pentru care faci novena, s-i mijloceasc de la Isus i pe acela al ascultrii de cei mai mari ai ti, i n special de conductorii sufleteti care te ajut s-i ndrepi paii pe calea fericirii venice.

Rugciune:

Slvite Sfinte Iosife, care niciodat nu te-ai mpotrivit poruncilor dumnezeieti i ndemnurilor insuflate de Duhul Sfnt, mplinindu-i totdeauna i fr murmur ndatoririle tale pmnteti, mijlocete-mi de la Preabunul Isus, care a fost sub ngrijirea ta pild de supunere i ascultare, darul de fi i eu supus i asculttor fa de mai-marii mei. Ajut-m ndeosebi, s ascult de cei ce m povuiesc pe calea mntuirii sufletului meu, s primesc cu smerenie i s urmez cu dragoste sfaturile prinilor mei sufleteti, s in poruncile sfintei Biserici, s duc o via cretineasc, pilduitoare pentru aproapele meu, nvrednicete-m de darul deosebit pentru care fac aceast noven. Amin.

Tatl nostru... Bucur-te Marie... Slav Tatlui...

Sfinte Iosife, roag-te pentru mine i ajut-m!Ziua a patra

Meditaie:

Sfntul Iosif a fost un om drept i temtor de Dumnezeu, care niciodat nu a clcat legea i poruncile dumnezeieti. Inima lui bun, blnd i dreapt nu a fost ntinat de nici un pcat. Pentru nalta lui sfinenie a fost aezat de Dumnezeu n fruntea Sfintei Familii din Nazaret. El este icoana vie a vieii cretineti. n el strlucesc toate virtuile patriarhilor Legii vechi: credina lui Avram, ascultarea lui Isac, rbdarea lui Iacob, nevinovia lui Iosif n Egipt, blndeea lui Moise, umilina lui David i nelep-ciunea lui Solomon. Prin viaa lui, Sfntul Iosif, odat cu darul pe care l ceri n aceast noven, s-i mijloceasc de la Isus i harul de a-i petrece viaa n sfinenie, pzind poruncile i fcnd fapte cretineti.

Rugciune:

Slvite Sfinte Iosife, icoan a sfineniei, pild a dreptii, oglind a tuturor virtuilor, iat, eu, care mi-am petrecut viaa n deertciuni i pcate, alerg astzi la tine i i cer cu adnc ncredere i smerenie ca s-mi mijloceti de la Preabunul Isus, pe care l-ai purtat n braele tale, darul unei viei curate i cu adevrat cretineti. Roag-te pentru mine lui Isus, ca s sdeasc n inima mea dragostea de adevr, ura fa de pcat, scrba i dezgustul fa de tot ce e neplcut lui Dumnezeu, potrivit sfintelor porunci i nvturi ale Bisericii. Ajut-m s ocolesc primejdiile de pcat, s fug de obiceiurile rele i s-mi mpodobesc sufletul cu virtui i fapte bune, nvrednicindu-m de darul pentru care te rog aceste nou zile. Amin.

Tatl nostru... Bucur-te Marie... Slav Tatlui...

Sfinte Iosife, roag-te pentru mine i ajut-m!Ziua a cincea

Meditaie:

Ceea ce l-a nvrednicit pe Sfntul Iosif s afle har la Dumnezeu i s fie ales cap al Sfintei Familii din Nazaret a fost sfinenia. Prin sfinenie s-a nvrednicit de cinstea de a avea sub ngrijirea sa pe Isus i Maria. Sfntul Iosif nu s-a mulumit cu att, ci a cutat s mearg din sfinenie n sfinenie, pas cu pas, fcnd n toate voina lui Dumnezeu. Viaa lui a fost o jertf zilnic, o jertf de fiecare clip, adus lui Dumnezeu sub forma rbdrii n faa tuturor ncercrilor. Cu fiecare ncercare a urcat mai sus pe scara sfineniei, artndu-i statornicia, dragostea i supunerea fa de Dumnezeu. Gndete-te acum cum primeti tu ncercrile i suferinele pe care Dumnezeu le permite n viaa ta. Cum te pori cu aceia prin care Dumnezeu i trimite aceste ncercri, ct de greu ieri pe aceia care te jicnesc sau i pricinuiesc pagube i neplceri. Privete la Sfntul Iosif, care nu blestem pe cei ce-l alung din motenirea prinilor si, nu poart dumnie celor care l izgonesc de pe pmntul strmoilor si. El iart pe dumanii si i se roag pentru ei.

Cere Sfntului Iosif s mijloceasc de la Preabunul Isus, odat cu harul deosebit pentru care te rogi n aceste nou zile, i pe acela al triei n ncercri i al rbdrii cretineti n suferine i necazuri. Roag-te s te ajute s obii un folos din toate durerile i necazurile vieii, pentru a te sfini i a fi vrednic de numele de cretin. S ptrund tot mai mult n sufletul tu adevrul c suferina i rbdarea sunt izvoare ale sfineniei.

Rugciune:

Slvite Sfinte Iosife, care te-ai nvrednicit prin sfinenia vieii tale s fii ales logodnic al Preacuratei Fecioare Maria i tat purttor de grij al Fiului lui Dumnezeu, care s-a fcut om pentru mntuirea noastr, nvrednicete-m de sprijinul tu, ca prin mijlocirea ta s primesc de la Preabunul Isus, odat cu darul pentru care nal rugciuni n aceste nou zile, i pe acela al triei i ncercrii, al rbdrii i al iertrii cretineti; s pun stpnire pe pornirile mele, s-mi nfrnez mnia, s-mi potolesc ura, s m deprind cu blndeea, s cultiv iertarea i dragostea fa de aproapele, din iubire fa de Isus, Rscumprtorul nostru. Amin.

Tatl nostru... Bucur-te Marie... Slav Tatlui...

Sfinte Iosife, roag-te pentru mine i ajut-m!Ziua a asea

Meditaie:

Dreptul prin credin va fi viu, zice Sfntul Apostol Paul n epistola ctre evrei (10.38). Iar Iosif era brbat drept, ne spune Sfntul Evanghelist Matei (1.19). {i ct de mare a fost credina Sfntului Iosif! Cu ct ncredere a primit el cuvntul Domnului cnd i-a vestit prin nger c Preacurata Fecioar Maria va nate de la Duhul Sfnt pe Mntuitorul lumii! Credina a fost piatra de temelie a vieii Sfntului Iosif. El a crezut n fgduina Domnului. Valurile cele mai grele i ncercrile cele mai potrivnice nu au fost n stare s-l clatine n credin. {i ct de mari au fost ncercrile prin care a trecut Sfntul Iosif, prigonit de Irod, ct de mare a fost srcia n care a trit!

Cerceteaz-i contiina i vezi cum arat credina ta. Cum te mpotriveti tu ispitelor mpotriva credinei. Nu cumva stai de vorb cu acela care ncearc s te ndeprteze de credina adevrat? Nu ovieti i nu i pierzi curajul i ncrederea cnd oamenii ntunericului i dau tcoale, ponegresc Biserica? Nu cumva stai pe gnduri cnd i se ofer ctiguri sau foloase dac te-ai lepda de Biserica lui Cristos?

Gndete-te la Sfntul Iosif, alearg la el, la stnca neclintic a credinei, i cere-i s-i mijloceasc de la Preabunul Isus trie n credin, cci fr credin este cu neputin a plcea lui Dumnezeu, zice Sfntul Apostol Paul.

Rugciune:

Slvite Sfinte Iosife, care prin statornicie i trie n credin te-ai nvrednicit de cel mai mare har pe pmnt, de a avea sub ngrijirea ta pe Isus i Maria, iat, i eu, nevrednicul, cu adnc smerenie i cu vie ncredere i ndejde alerg la tine i te rog din adncul inimii mele, s m primeti sub ocrotirea ta i s-mi mijloceti de la preabunul i milostivul Isus darul pentru care i nchin aceste nou zile de rugciune, i, mai presus de acest dar, s m ajui s dobndesc o voin ct mai puternic de a crete n bine, de a m ntri i de a fi statornic n credin pn la moarte, de a m mpotrivi ispitelor mpotriva credinei i de a nu m lsa amgit de ispititori, de a-mi mrturisi crezul i de a-mi apra Biserica, chiar cu preul vieii. Amin.

Tatl nostru... Bucur-te Marie... Slav Tatlui...

Sfinte Iosife, roag-te pentru mine i ajut-m!Ziua a aptea

Meditaie:

Sfntul Iosif a trit retras, ocolind lumea i deartele ei plceri i desftri. Viaa lui a fost o via de necontenit rugciune, o via petrecut cu Dumnezeu. El luda pe Domnul n timpul prescris de Lege i l luda n tot cursul zilei muncind. Pentru el i munca era o rugciune. Din rodul muncii lui el aducea jertf de mulumire i de recunotin lui Dumnezeu. Iar rvna lui pentru casa Domnului era nentrecut. Cu ct dragoste nu fcea el drumul lung i obositor de mai multe ori pe an la Ierusalim, pentru a aduce Domnului jertf i prinos de rugciune! Prin rugciune, a primit darul cunoaterii voinei lui Dumnezeu i puterea de a o mplini, nvingnd toate greutile i ispitele.

Cerceteaz-i contiina i vezi cum stai cu rugciunile. Te rogi regulat n fiecare zi? nali lui Dumnezeu, nainte i dup fiecare mas, mcar un gnd de mulumire? Mergi la biseric duminica i n zilele de srbtoare? Sfinii Prini ne nva c aceia care tiu s se roage cu evlavie, tiu s duc o via bun. Sfntul Apostol Paul ne poruncete: Nu ncetai a v ruga!

Alearg la Sfntul Iosif i cere-i s-i mijloceasc de la Isus spiritul evlaviei i al rugciunii.

Rugciune:

Slvite Sfinte Iosife, care prin rugciune ai trit n unire cu Dumnezeu, ridicndu-te pe culmile sfineniei, mijlocete-mi de la Preabunul Isus darul evlaviei i al rugciunii, care s m apropie de Dumnezeu, s-mi dea trie ca s pot alunga din inima mea toate dorinele dearte i duntoare sufletului, i din mintea mea, toate gndurile rele i netrebnice. Ajut-m ca n cursul zilei, n timpul lucrului, s-mi pot ridica inima i sufletul ctre Dumnezeu; lui s-i nchin toat munca mea, lui s-i druiesc viaa mea, lui s-i ncredinez inima mea i toate simurile mele. Sprijinete-m, o Sfinte Iosife, ca s m pot ridica din nepsarea i lncezeala mea sufleteasc, s dobn-desc zel i ardoare n rugciune, rvn fa de Biseric, s-mi cur sufletul deseori de pcate prin-tr-o spovad bun, s primesc ct mai des pe Isus n Sfnta mprtanie. Amin.

Tatl nostru... Bucur-te Marie... Slav Tatlui...

Sfinte Iosife, roag-te pentru mine i ajut-m!Ziua a opta

Meditaie:

Sfntul Iosif l-a iubit n mod deosebit pe Dumnezeu. Dup Preacurata Fecioar Maria, nu a fost pe pmnt o alt inim att de nflcrat de iubire fa de Dumnezeu ca inima Sfntului Iosif. Casa Sfintei Familii din Nazaret a fost casa iubirii lui Dumnezeu. Nici un lca pmntesc nu a adpostit atta iubire sfnt, atta dragoste dumnezeiasc, atta spirit de jertf, atta supunere negrit fa de voina lui Dumnezeu ca umila csu din Nazaretul Galieii. Casa lui Iosif a fost casa tuturor virtuilor, n fruntea crora a strlucit cea mai mare dintre virtui: IUBIREA. Cum s nu se aprind de iubire inima Sfntului Iosif, care avea mereu lng sine pe nsui izvorul iubirii, Fiul lui Dumnezeu?

Arunc o privire n inima ta i vezi ce iubire domnete acolo. Locuiete acolo iubirea sfnt fa de Dumnezeu sau inima ta este stpnit de dragostea neornduit fa de plcerile i deertciunile acestei lumi trectoare? Strlucete n inima ta o dragoste cretineasc fa de aproapele, semn al iubirii tale fa de Dumnezeu, sau este cuprins de pizm, de ur, de dorina de rzbunare, care sunt tot attea semne c n inima ta s-a stins iubirea i c n ea stpnete duhul ntunericului?

Alearg cu ncredere la Sfntul Iosif i cere-i cu mult smerenie i evlavie s te apropii de Isus, izvorul dragostei dumnezeieti, ca s aprind n inima ta flacra sfintei iubiri i s-i dea trie s nu o mai lai nbuit de patimi i pcate.

Rugciune:

Slvite Sfinte Iosife, care prin iubirea ta nflcrat fa de Dumnezeu ai atins culmile sfineniei, la tine alerg cu ncredere i ndejde s-mi mijloceti de la Preabunul Isus s-l iubesc pe El mai presus de orice pe acest pmnt. Cred c tu m poi ajuta i ndjduiesc c prin mijlocirea ta voi primi harul de a alunga din inima mea tot ce m mpiedic s-l iubesc numai pe El, pe Isus, pe care l vreau singur stpn pe fiina mea i pe toate simurile mele. O sfinte Iosife, care ai purtat pe Isus, ca prunc, n braele tale, ajut-m s-l port i eu n inima mea nflcrat de focul dragostei dumnezeieti i curit de pcate prin Sfnta Spovad. Ajut-m s-i urmez pilda i s-mi dovedesc iubirea mea fa de Dumnezeu prin fapte de iubire fa de aproapele. Amin.

Tatl nostru... Bucur-te Marie... Slav Tatlui...

Sfinte Iosife, roag-te pentru mine i ajut-m!Ziua a noua

Meditaie:

Sfntul Iosif a avut cea mai fericit moarte. El a avut la cptiul lui pe Isus i Maria. A trecut din lumea aceasta nconjurat de dragostea lui Isus i a Precuratei Fecioare Maria. O, ce negrit fericire, ce cereasc bucurie s fii mngiat n ceasul ultim al vieii de Isus i Maria.

Cere-i Sfntului Iosif ajutorul s te nvredniceti de o moarte bun. Roag-te cu struin pentru ndreptarea vieii tale i cere prin mijlocirea Sfntului Iosif harul ca moartea s nu te gseasc nepregtit, cu sufletul mpovrat de pcate care s-i primejduiasc fericirea venic. Caut s ai ct mai des pe buzele tale, i ndeosebi seara, nainte de culcare, cele trei nume att de dulci pentru inima cretin: Isus, Maria, Iosif.

Rugciune:

Slvite Sfinte Iosife, care ai dus pe pmnt o via de negrit sfinenie lng Isus i Preacurata Fecioar Maria, care cu gingie i dragoste cereasc te-au ngrijit pe patul morii, mijlocete-mi harul de a avea i eu n ceasul morii la cptiul meu pe Isus i Maria, pentru a primi sufletul meu i a-l duce n lcaul venicei fericiri.

Ajut-m, Sfinte Iosife, s-mi ndrept viaa i s m nvrednicesc de o moarte bun, cretineasc. Ocrotete-m i apr-m, ca nu cumva moartea s m surprind nepregtit, cu sufletul ncrcat de povara vreunui pcat de moarte, ci treaz i totdeauna gata, ca fecioarele cele nelepte, s ntmpin pe Mirele ceresc, cnd va veni s m ia n lcaul venicei bucurii. Amin.

Tatl nostru... Bucur-te Marie... Slav Tatlui...

Sfinte Iosife, roag-te pentru mine i ajut-m!Rugciune de ncheiere

Doamne Dumnezeule, Printe atotputernic, care ai binevoit a da oamenilor aprtori i mijlocitori pe sfinii ti, d-ne nou, prin mijlocirea Sfntului Iosif, pe care Tu l-ai ales ca tat purttor de grij al Fiului tu ntrupat, s ne ferim de tot pcatul i de toat primejdia trupeasc i sufleteasc. Prin mijlocirea lui, pe care att de mult l-ai iubit, nct i l-ai ncredinat pe Isus, Mielul nevinovat, i pe cea mai curat dect heruvimii, d-ne te rugm harul ca toate zilele vieii noastre s le petrecem n frica ta, iar la nfricotoarea judecat a Fiului tu, d-ne Printe milostiv, prin mijlocirea Sfntului Iosif, rspuns bun i linititor. Amin.

n amintirea vieii ascunse a lui

Iosif cu Isus i MariaSf. Iosife, roag-l pe Isus s vin n

inima mea i s o sfineasc.

Sf. Iosife, roag-l pe Isus s vin

n inima mea i s o nflcreze de dragoste.

Sf. Iosife, roag-l pe Isus s vin

n inteligena mea i s o ilumineze.

Sf. Iosife, roag-l pe Isus s vin

n inima mea i s o ntreasc.

Sf. Iosife, roag-l pe Isus s vin

n gndurile mele i s le purifice.

Sf. Iosife, roag-l pe Isus s vin

n afeciunile mele i s le organizeze.

Sf. Iosife, roag-l pe Isus s vin

n dorinele mele i s le dirijeze.

Sf. Iosife, roag-l pe Isus s vin

n faptele mele i s le binecuvnteze.

Sf. Iosife, dobndete-mi de la Isus

a sa iubire sfnt.

Sf. Iosife, dobndete-mi de la Isus

imitarea virtuilor tale.

Sf. Iosife, dobndete-mi de la Isus

adevrata umilin a duhului.

Sf. Iosife, dobndete-mi de la Isus

umilina inimii.

Sf. Iosife, dobndete-mi de la Isus

pacea sufleteascSf. Iosife, dobndete-mi de la Isus

dorina de perfeciune.

Sf. Iosife, dobndete-mi de la Isus

blndeea caracterului.

Sf. Iosife, dobndete-mi de la Isus

o inim curat i binevoitoare.

Sf. Iosife, dobndete-mi de la Isus

iubirea n suferin.

Sf. Iosife, dobndete-mi de la Isus

nelepciunea adevrurilor venice.

Sf. Iosife, dobndete-mi de la Isus

perseverena n fapte bune.

Sf. Iosife, dobndete-mi de la Isus

tria de a suporta necazurile.

Sf. Iosife, dobndete-mi de la Isus

dezlipirea de bunurile acestei lumi.

Sf. Iosife, dobndete-mi de la Isus

puterea de a merge pe calea strmt a cerului.

Sf. Iosife, dobndete-mi de la Isus

harul de a fi liberi de orice ocazie de pcat.

Sf. Iosife, dobndete-mi de la Isus

o sfnt dorin dup Paradis.

Sf. Iosife, dobndete-mi de la Isus

perseverena pn la sfrit.

Sf. Iosife, f ca inima mea s nu nceteze

niciodat de a-l iubi i limba mea de a-l luda.

Sf. Iosife, pentru iubirea ce o pori fa de Isus,

ajut-m s-l iubesc.

Sf. Iosife, binevoiete a m primi ca pe un

cinstitor al tu.

Sf. Iosife, eu m druiesc ie: accept-m i ajut-m.

Sf. Iosife, nu m abandona n ceasul morii.

Isuse, Marie, Iosife,

eu v druiesc inima mea i sufletul meu.

3 Slav Tatlui...