Nichita Stanescu

Post on 05-Nov-2015

1 views 0 download

description

Dreptul la timp - 1959

Transcript of Nichita Stanescu

Basorelief cu eroi

Soldatii cei tineri s-au asezat n vitrina,chiar asa cum au fost gasiti, impuscati n frunte,ca s fie vazuti s-au asezat n vitrina,respectindu-si intocmai miscarea lor ultima,profilul, bratul, genunchiul, miscarea lor ultima,cnd au fost impuscati pe neasteptate n fruntesau intre omoplati cu o flacara mai subtiredect un deget de copil care arata luna.

In urma lor a rmas goala baraca,mirosind a obiele, a tigari strivite, a fereastra inchisa.Valizele de lemn care umplu baracamai clantane inca din fierul minerelor,asa cum clantane luna din fierul minereloracum, cu putin inainte de-a fi deschisa,ca s se caute-n ea scrisorile vechi si fotografiile vechiale timpului.

Soldatii cei tineri stau dati cu cearape fete si pe miini, ca s luceascadati cu ceara ca s luceasca, dati cu ceara,si asezati intocmai asa cum erau n secundacnd viata s-a rupt si moartea a-nghitit secunda.

Stau asa nemiscati, ne-ncetind s luceasca,si noi ne uitam la ei cum am privi lunarasarind chiar din mijlocul pietii.

Pentru noi, care sintem acum de-o virsta cu ei,desi stau de ani lungi n vitrina,pentru noi, care i-am ajuns din urma si trecem de ei,si inima batind avem, si memorie,o proaspata, din cale-afara de proaspata memorie,soldatii cei tineri s-au asezat n vitrinasi se imita pe ei insisi intr-una,ca si cum ar fi vii.