MSA, SAVU

Post on 29-Sep-2015

8 views 2 download

description

Tom Savu, teme

Transcript of MSA, SAVU

TEMA 1

Student: Popescu Georgeta Isabela

Afacerea: Magazin de tmplrie1. Driverele sunt forele care modeleaz mediul viitor competitiv si exist indiferent de aciunile oricrui individ, companie sau naiune.

Dintre driverele cheie ale secolului 21 mi sunt familiare: globalizarea pieei i competiia n afaceri. Acest driver este cel mai ntlnit n activitatea firmei. El poate influena activitatea companiei n sensul c este posibil ca la un moment dat, pe pia s apr o firm concurent care pe lng servicile oferite de firma noastr, s aibe i alte servicii, s ofere clienilor o gam mult mai larg de produse, s foloseasc alte materiale, alte culori.

Un alt driver cunoscut este accelerarea ritmului de schimbare n tehnologie. Pe viitor ar fi posibil descoperirea unui alt tip de material, care sa aibe propieti mult mai bune precum calitate mai ridicat, rezisten mai mare, schimbarea culorii n funcie de vreme, elasticitate, etc.Alt driver cunoscut ar fi responsabilitatea fa de mediu, resurse limitate. Este bine tiut faptul c resursele sunt limitate iar oamenii nu contientizeaz acest lucru. Reciclarea este o soluie alternativ, ns n Romnia nu este pus n practic iar acest lucru conduce la scderea resurselor i cresterea preurilor.

2. Unul dintre atributele importane pentru succesul firmei a fi : Customers Responsiveness (receptivitatea clienilor). Acest atribut este important pentru c lucrm cu clieni, iar produsele oferite de ctre firma noastr trebuie s fie accesibile tuturor dup pre, funcii, calitate, durat de via, actualitate. n concluzie trebuie s avem o gam larg de produse accesibile tuturor, pentru a putea avea mai muli clieni, ceea ce duce la creterea profitului i dezvoltarea firmei.Un alt atribut important este Human Resource Responsiveness (receptivitatea resurselor umane). Firma va trebui s i aleag angajai capabili i motivai, care pot lucra ntr-un mediu de lucru flexibil, n echip, persoane dinamice i serioase, ce se adapteaz fiecrei situaii, comunicative, dornice s nvee lucruri noi. Lucrul in echip ca o competen de baz este de asemenea un atribut important ce va conduce la succesul firmei. Angajaii firmei trebuie s lucreze n echip, s colaboreze ntre ei, s rezolve mpreun sarcinile cuvenite. n acest fel, activitile se vor desfura n timp exact, dup un plan bine stabilit, nu vor exista situaii tensionate.

3. Cel mai dificil obstacol este cum s satisfaci simultan toate nevoile prilor interesate. Acest lucru devine din ce n ce mai complicat cu ct companiile devin mult mai mari i mai globale, iar prile interesate din ce n ce mai diverse i dispersate. Alte obstacole dificile sunt:

- cum s promovezi piee noi, fr a crea concureni;

- cum s profii de relaii pe termen atunci cnd clienii, furnizorii i partenerii devin mai puin loiali.- cum s controlezi competenele de baz, far deinerea lor.

Un obstacole mai puin dificil ar fi cum s te compori cu corporaiile transnaionale.

4. Cele mai dificile imperative de urmat sunt :. Flexibilitatea forei de munc/ la locul de munc.

n cadrul firmei acest imperativ s-ar aplica prin:

consolidarea schimbul de informaii cu privire la problemele care afecteaz ntreprinderea, industria, securitate economic a individului, dezvoltndu-se o firm flexibil care utilizeaz eficient resursele.

Consolidarea angajamentului muncitor/echip- munc, oferind o liberate mai mare la locul de munc i o mai mare democraie a forei de munc.

Crearea unor training-uri pentru ocuparea forei de munc susinut, promovnd angajamentul muncitorului de a nva pe tot parcursul vieii. Punerea accentului pe cooperare, pentru spori la locul de munc rezolvarea problemelor ntreprinderii i luarea deciziilor. Eficientizarea politicilor legale pentru a sprijini noi relaii contractuale sociale. Cunoaterea lanului de aprovizionare. De ce este important? Cunoaterea este un factor cheie de inovaie, productivitate, i capacitatea de a satisface adevratele nevoi ale clienilor. Costul lipsei de cunoatere este unulprohibitiv. Aceasta duce la non-competitivitate i eventual eec.n cadrul firmei acest imperativ s-ar aplica prin:

Primul pas este de a intra n contact cu companii, comunitai i instituii academice pentru a avea cunoaterea unor noi tedine, aciuni, practici necesare n dezvoltarea companiei, precum i noi materiale i nou tehnologie Utilizarea noilor cunotiine pentru a realiza noi produse.

Modelarea & Simulare omniprezent De ce este important? M & S va elimina necesitatea de a dezvolta prototipuri .Acest lucru va reduce dramatic timpul de lansare pe pia a noilor produse i servicii. Acesta va furniza produse i servicii optimizate pentru client i alte pri interesate. Aceasta va necesita mult mai putine resurse in procesul de dezvoltare .

n cadrul firmei acest imperativ s-ar aplica prin:

utilizarea softurilor speciale pentru a aborda punctele slabe actuale din ciclul de via al produsului / procesului, inclusiv instrumente pentru integrarea cerinelor clientului i de analiz a pieei, de planificare i execuie precum i optimizarea proceselor de dezvoltare creterea numrului de modele accesibile pentru simulare, sprijinirea dezvoltrii unui cadru de integrare pentru modelare i simulare, care este necesar att pentru dezvoltarea i aplica instrumente de modelare i simulare mbuntite

Realizarea rapid de produse/ procese:

Aceasta se realizeaz prin includerea a tuturor prilor interesate la dezvoltarea conceptului, n proiectarea, dezvoltarea, i procesul de fabricaie, ntr-o manier extrem de concurent. n cadrul firmei ar trebui s se organizeze traininguri care s familiarizeze angajaii cu aceast metod, s se dezvolte o suit de instrumente de proiectare integrate care optimizezeprocesele de performan, de proiectare i de fabricaie. Important este i dezvoltarea i punerea n aplicare a metodei de simulare i modelare omniprezent.Imperative mai putin semnificative:

Extended Enterprise Collaboration

Enterprise Integration.