Moldovan simina

Post on 15-Apr-2017

47 views 0 download

Transcript of Moldovan simina

CATEGORIILE COSTULUI

PRODUCTIEI

Principalele categorii de costuri de productie sunt:1.COSTUL FIX(CF) care include acele cheltuieli de

productie care, pe termen scurt, nu depind de volumul productiei si raman relative neschimbate, nedepinzand de modificarea acestuia.

Principalele cheltuieli din aceasta categorie sunt cele efectuate cu:

-amortizarea capitalului fix-chirii-incalzirea unitatii-iluminatul unitatii-salariile personalului administrativ al unitatii -dobanzi etc. Daca volumul productiei este egal cu zero, costul fix

are o valoare pozitiva.

2.COSTUL VARIABIL(CV) care include acele cheltuieli de productie care, pe termen scurt, evolueaza in acelasi sens cu modificarea productiei.

Principalele cheltuieli din aceasta categorie sunt cele efectuate cu:

-materii prime-materiale-combustibil-energie-salarii directe ale lucratorilor din productie etc. Daca volumul productiei este egal cu zero,

costul variabil este zero.

3.COSTUL TOTAL(CT) al productiei include suma dintre costul fix al productiei si costul variabil al productiei.

CT=CF+CV4.COSTUL FIX MEDIU SAU UNITAR(CFM)

reprezinta costul fix pe o unitate de produs si se determina prin raportarea costului fix al productiei la intreaga productie obtinuta:

CFM=CF/Q Costul fix mediu isi modifica marimea odata

cu schimbarea volumului productiei. Cand creste volumul productiei CFM scade si invers.

5.COSTUL VARIABIL MEDIU SAU UNITAR(CVM) reprezinta costul variabil pe o unitate de produs si se determina prin raportarea costului variabil al productiei la intreaga productie obtinuta:

CVM=CV/Q Costul variabil mediu isi modifica marimea odata cu

schimbarea volumului productiei. Modificarea are loc in acelasi sens:creste volumul productiei, creste si CVM si invers.

6.COSTUL TOTAL SAU UNITAR(CTM) reprezinta suma dintre costul fix al productiei si costul variabil al productiei(deci, costul total al productiei) raportata la intreaga productie obtinuta:

CTM=CT/Q=(CF+CV)/Q=(CF/Q)+(CV/Q)=CFM+CVM

7.COSTUL TOTAL MARGINAL(CTmg) reprezinta sporul de cost total(DCT) necesar pentru cresterea cu o unitate a volumului productiei(DQ). El se determina prin raportarea sporului de cost total(CT1-CT0) la sporul de productie(Q1-Q0). CTmg=DCT/DQ=(CT1-CT0)/(Q1-Q0)

Insa, asa dupa cum s-a aratat, pe termen scurt, variatia costului total este identical cu variatia costului variabil(costul fix nu se modifica). Drept urmare, costul total marginal este intotdeauna egal cu costul variabil marginal, adica cu sporul de cost variabil de productie antrenat de cresterea cu o unitate a productiei:

CTmg=CVmg=DCT/DQ=DCV/DQ Evolutia costului unitar este influentata de evolutia costului

marginal.  CTmg=CTM

INFORMATII NOIDEFINITIE: Costul de productie reprezinta totalitatea

cheltuielilor, corespunzatoare consumului de factori de productie, pe care agentii economici le efectueaza pentru producerea si vânzarea de bunuri materiale sau prestarea de servicii.

PROBLEMA:         CT = 420 u.m. CF = 300 u.m. CMV = 12 u.m.Sa se determine:a)Cv = ?b)CMF = ?c)Q = ? d)CMT = ?

REZOLVARE:a)CT = CF + CV → 420 = 300 + CV→- CV = -420 + 300/(-1) →CV = 420 -

300→ CV = 120 u.m.b)CMV=CV/Q 12=120/Q 12Q=120 Q=10 bucc)CMF=CF/Q=300/10=30 u.m.d)CMT=CT/Q=420/10=42 u.m.