masina de gaurit in coordonate

Post on 31-Dec-2015

80 views 1 download

description

masina de gaurit in coordonate

Transcript of masina de gaurit in coordonate

MASINI DE GAURIT IN COORDONATE

Sunt realizate ca o combinatie intre masinile de gaurit clasice (capul de gaurit cu arboreal principal de tip pinola) si masinile de frezat universale (pozitionarea in coordinate x, y a mesei). Sunt concepute pentru prelucrarea de precizie atat a dimensiunilor alezajului, cat si a distantei dintre alezaje. Datorita posibilitatilor de deplasare in coordinate, aceste masini permit si frezarea unor suprafete plane sau complexe.

Dezavantaje cum ar fi montarea si demontarea succesiva a sculelor, destrangerea si repozitionarea pieselor dupa operatii de gaurire, alezare...in vederea unei alte prelucrari, pot fi inlaturate prin adoptarea la masinile de gaurit verticale, mai ales cale in coordonate, a meselor in coordonate si a capetelor cu posibilitati multiple de montare a sculelor.

Principiul schimbarii automate a sculelor este reprezentat figura.

In timpul aschierii cu scula S1 (reinceperea ciclului de prelucrare a unei alte gauri) are loc schimbarea sculei S3 (folosita ca ultima scula la prelucrarea gaurii anterioare) din dispozitivul de prindere 6 cu scu1a S2.

Din pozitia de repaus I, mana mecanica trece in pozitia II de prindere a sculelor S 2 si S3 si extrage simultan aceste scule prin tijele 4, ale cilindrilor hidraulici. Dupa o rotire cu 1800, prin deplasarea in sens invers a tijelor se realizeaza introducerea sculei S 2 in capul 6 si a sculei S3 in magazia 5.

Dupa aceasta schimbare a sculelor, mana mecanica trece, tot hidraulic, in pozitia 1 dupa care se roteste in sens invers cu 1800 (fata de prima rotire) pentru a fi in pozitia de incepere a unui nou ciclu de schimbare a sculelor. La terminarea operatiei de prelucrare cu scula S1, axul principal 7 se ridica aducand scula S1 in pozitia extrema superioara, dupa care se efectueaza rotirea capului 6 astfel ca scula S2 sa ocupe pozitia de lucru.