Limbajul La Elevii Cu Deficienta Mintala Din Clasele I-IV

Post on 26-Sep-2015

18 views 13 download

Transcript of Limbajul La Elevii Cu Deficienta Mintala Din Clasele I-IV

CAPITOLUL I

LIMBAJUL SISTEM COMUNICATIONAL

1.1 Limbajul- canal de comunicare social

O lume n care lucrurile se nfieaz omului ca fenomene nu ca esene poate fi cunoscut i stpnit numai prin inventarea unor mijloace ce posed capacitatea descoperiri esenelor. Nefiind mulumit cu datele i informaiile pe care simurile le primesc din partea fenomenelor, omul a furit vorbirea.

Vorbirea este principala invenie prin care oamenii reuesc s descopere i s cunoasc legile lucrurilor. Cu ajutorul acestui instrument- limbajul- oamenii i conceptualizeaz percepiile i dobndesc informaia de care au nevoie n intervenia lor asupra mediului.

Astfel, vorbirea prin energia ei metafizic, ca principal instrument al abstractizrii i generalizrii, adaug informaiei perceptive, senzoriale un plus de informaie intelectual. Vorbirea este un semnificant care, trecnd de la un lucru la altul cu viteza sunetului, permite semnificaiei s urce de la individual la general i s coboare de la general la individual; n primul caz se ajunge la constituirea noiunii( reflectarea obiectului de ctre subiect); n al doilea caz se ajunge la o mare expresivitate ( atitudinea subiectului fa de obiect). n ambele cazuri, vorbirea asigur circuitul dintre sensibilitate i raiune; n limbajul tiinific raionalizeaz, iar cel artistic sensibilizeaz raiunea.

Libertatea fiecruia fa de limba pe care o vorbete crete proporional cu originalitatea gndirii sale. ,,EU-l este o unitate relativ stabil care se formeaz i se dezvolt prin transformarea tririlor individuale n idei general comunicabile; ,,eu-l este un efort continuu de conceptualizare a tririlor i de trire a concepiilor. ,,EU-l este individualitatea care, n i prin societate, devine contient de ea nsi, iar limbajul apare ca o condiie indispensabil pentru constituirea ,,eu-lui ( locul de ntlnire dintre societate i individ este limbajul). Concepiile care se formeaz n i prin vorbire economisesc o imens cantitate de energie fizic i nervoas n timpul efortului pe care-l fac oamenii pentru a domina mediul nconjurtor.

Senzaiile, percepiile, reprezentrile, precum i emoiile, sentimentele, pasiunile nu devin ,,semnificaii dect n clipa n care sunt conexate unor ,,semnificanii. i principalii semnificani al semnificaiilor umane au fost i sunt figurile i sunetele.

Dintre toate formele de comunicare, cea prin codul lingvistic n cadrul limbajului rmne dominant i polarizant; de fapt acestei forme i datorm progresul categorial al minii noastre i cheia progresului material i spiritual al omenirii. nainte de a se utiliza codul lingvistic s-au structurat sistemele neuronale i funcionale psihice care stau la baza simboliei. Adoptarea i reactivitatea comportamental pe baza simboliei reprezint o transformare calitativ a unei imense cantiti de programe nvate de om. Comportamentul a cptat astfel noi funcii de operaionalitate i, cu timpul, pe baza unor reprezentri mentale ordonate i asamblate n uniti dinamice, el a nceput s devin regulativ. S modifice lumea extern pecare o nteriorizase prin simboluri i semnificaii.

Prghiile pe care se ntemeiaz evoluia psihismului sunt simbolia i semnificaia; ascestora, petru a devein operaionale, le-a trebuit un catalizator neuropsihic care s circule din lumea extern n cea intern i care s transforme un dat afectiv ntr-o configuraie subiectiv, cu mare for de penetraie n lumea obiectiv. Din aceast perspectiv, limbajul apare ca o sistematizare a procesului fundamental al simboliei.

1.2 Limbajul n filo i ontogenez

Referitor la apariia limbajului n filo i ontogenez, majoritatea autorilor folosesc datele oferite de studiile de psihologia copilului sau zoopsihologie, de studiile diferitelor limbi, a limbajului primitivilor sau gramatica comparat. Comunicaia ntre indivizii aceleiai specii este legat n primul rnd de necesitile lor funcionale; informia transmis nu era codificat, iar semnificaia sa era legat direct de suportul su fizic. Treptat s-au perfecionat mijloacele de comunicaie i au fost cutate ciclaje eficiente.

Organele de sim utilizate pentru recepie sau vzul i auzul care sunt n ordine, siurile ce pot recepiona maximum de informaie. Codurile elaborate utilizeaz deci, cu precdere, simboluri vizuale i sonore: gesturi, dansuri, desene, sunete instrumentale i mai ales limbajul. Acesta din urm este primul codaj eficient pe care l-a gsit omul pentru a comunica cu semenii si.

Organiznd vocal o parte din experiena perceptual i cognitiv a omului, vorbirea a supra solicitat cmpul auditiv al senzorialitii, nct acesta a tins s monopolizeze celelalte simuri i s devin dispozitivul principal de transpunere ntr-o form unic a tuturor fenomenelor senzoriale. Astfel c raporturile dintre simuri sufer mutaii. Ceea ce urechea structureaz, din punct de vedere temporal n adncime, ochiul trebuie s structureze spaiul n simultaneitatea aceluiai plan. Educaia ochiului pe baza scrierii fonetice a impus o ruptur dualist a realitii senzoriale, ntre cele vzute i cele auzite.

Planul ontogenetic al evoluiei limbajului a fost studiat, printre ali mari psihologi, de Jean Piaget. n studiile dedicate acestui subiect se afirm c n anul doi de via apare un ansamblu de conduite ce implic evocarea reprezentativ a unui obiect sau eveniment absent i care presupune constituirea sau folosirea unor semnificani difereniai( ntruct ei trebuie raportai att la elementele prezente ct i cele ce nu pot fi percepute n prezent). Acum se disting cinci conduite ce apar aproape simultan:

-imitaia amnat, nceput n absena modelului;

-jocul simbolic sau de ficiune, n care reprezentarea este clar i semnificantul difereniat, este tot un gest imitator, dar nsoit de obiecte care devin simbolice;

-desenul, care este un intermediar ntre joc i imaginea mintal;

-imitaia interiorizat sau imaginea mintal;

-limbajul sau evocarea verbala.

La sfritul perioadei senzorio-motorie(1,5-2 ani) apare o funcie fundamental pentru evoluia conduitelor ulterioare i care n posibilitatea de a reprezenta un lucru( un semnificant) cu ajutorul un semnificant difereniat. Aceast funcie- semiotic- exprimat n limbaj, imagine mintal, gest simbolic, nu servete dect pentru reprezentarea amintit.

Funcia semiotic d natere la dou feluri de instrumente:

a-simbolurile(pot fi construite i de individul singur, prezint oarecum asemnare cu semnificaiile lor);

b-semnele( sunt arbitrare, convenionale i colective).

O sintez a planurilor filo i ontogenetice n problema apariiei limbajului ne ofer viziunea lui Janet: ,,Printe actele inteligenei elementare se gsete n prim plan limbajul.E este deosebit de actele inteligenei elementare i de primele obiecte intelectuale(drumul, coul). Limbajul nlocuiete toate aciunile i aceast reprezint un rol special al su ce caracterizeaz o conduit superioar, denumit conduita planului verbal. Aceast utilizare a limbajului care transform toate aciunile precedente, nu aparin a ceea ce numim inteligena elementar( P. Janet, 1935, pag. 267)

Potrivit concepiei janetiene, limbajul nu este singurul instrument de comunicare social, cu toate c, uneori, a fost absolutizat aceast caracteristic, afirmndu-se c oamenii vorbesc pentru a se nelege ntre ei. Limbajul nu este n fond dect ultimul rezultat al tuturor conduitelor intelectuale elementare. El nu este o conduit particular,

ci un ansamblu al acestor conduite intelectuale elementare. Deci limbajul ar cuprinde operaiile tuturor obiectelor i conduitelor intelectuale elementare i ar permite funcionarea rapid i uoar a tuturor acestor aciuni, prin aceasta el posed o for cumulativ. Produs al inteligenei care a furit acte relaionale, care adpteaz organismul la condiiile schimbtoare ale mediului, limbajul devine generator de noi acte intelectuale. Aceast capacitate a limbajului se explic prin aceea c actele reprezentate prin cuvinte fac s dispar contradiciile ce apar n aciunile materiale i permit reunirea

, sinteza mai multor aciuni concrete diferite.

Conform aceleiasi perspective actele intelectuale i sociale care au pregtit apariia limbajului sunt reprezentate de:

-simbolul i semnul

-actul de comand

Simbolul i semnul au drept scop facilitarea reaciilor sociale, deoarece ele favorizeaz transmiterea semenilor a conceptului, inteniei unei aciuni prin micri uoare: simbolul este un portret redus i semnul este u simbol particular economic. Ele apar ca fenomene psihice cu dubl faet, ca unire a dou fenomene psihice ce pot exista independent unul de altul, dar care sunt strns legate printr-o aciune particular. Datorit eforturilor ce difuzeaz nspre alte funcii, la nceputul oricrei aciuni apare o mobilizare a forelor. Aici se poate observa o completare a aciunii ce este denumit ,,expresie.

n acest mod, n ordin sau n conduita comenzii se produce o modificare a actului de imitaie nct n etapa inteligenei elementare, actele sociale de imitaie, de nivel perceptive se transform n acte sociale intelectuale specific umane, comanda i supunerea ( ele reprezint acelai act al conduitei ordinului, dar sunt considerate din unghiuri diferite).

Toate aciunile sociale ale acestui nivel intelectual cunosc aceeai complexitate; reprezentarea reciproc a aciunii de ctre subieci. Datorit rolului i importanei sociale, comanda a aprut n forma vocal i auditiv, iar celelalte aciuni intelectuale, ndreptate spre cunoaterea lumii fizice, au luat aspectul actelor vizuale.

Avnd o poziie critic fa de teoria interjeciilor cu privire la originea limbajului, Janet apreciaz ca limbajul este o form a conduitei colaborrii: are loc o modificarea iptului, n sensul c este ntrebuinat pentru a chema, pentru a comunica ceva, devenind un gen de comand( nainte de a ajunge interjecie).

,,Aceast transformare se realizeaz prin modificarea actului individului care se face imitata, n sensul suprimrii aciunii principale n favoarea aceluia care incit pe alii a o executa(comanda) i a conduitei imitatorului care execut actul(ascultare) dar nu face semnalul. (Teodorescu S.,1972, pag.38). De fapt toate modificrile descrise reprezint trecerea de la imitaie la comand i permit aprecierea comenzii ca una din primele forme ale limbajului, ea fiind o form a aciunii reduse ce este executat prin micri ale aparatului respirator laringe, buze. Aadar putem spune c la originea limbajului gsim gesturi, vocale, sunete particulare ale aparatului fonator ale cror efecte se explic prin faptul c ele fac parte dintr-o aciune social ce ia forma unei noi aciuni-comanda.

Originea limbajului nu trebuie cutat n gndire, care a presupus existena limbajului ei n aciune. ,, Limbajul a fost la nceput o parte a aciunii motrice, apoi el a evocat-o n comand i el continu a fi strns legat de ea. De altfel, aceast continuare a iptului cu aciune membrelor este aceea care creaz cuvintele dndu-le sens. Sensul cuvntului acesta este actul pe care cuvntul l ncepe.( P. Janet, 1936, pag 1-16).

Treptat limbajul ia forma conduite social-intelectuale elementare i se dezvolt n aa msur nct aproape toate aciunile umane pot lua forma verbal, ajungndu-se la separarea de aciune motric din care fcea parte la nceput.

1.3 Formarea noiunilor gndire-limbaj-personalitate

Operarea n planul obiectual reprezint punctul de plecare al elaborrii stadiale a aciunii. n momentul n care obiectele sunt scoase de sub incidena planului optico-motor, subiectului nu-i rmne alt posibilitate de a menine legtura cu ele dect transportndu-le n plan mintal, n reprezentare. Reprezentarea, gndul, costrucia imaginativ, sunt fapte mentale, care, nainte de a servi ca plan al aciunii, au ele nsele nevoie de un suport acional. Instrumentul care servete ca suport al aciunii menite s devin fapt mintal de gndire este cuvntul(limbajul). Gndirea i limbajul nu sunt prinse printr-o legtur originar; aceast legtur apare, se modific i capt amploare n nsi procesul dezvoltrii, gndirii i cuvintelor. Gndirea i limbajul nu sunt dou procese exterioare unul fa de cellalt, ele nu acioneaz paralel, iar absena legturii originare ntre cele dou procese nu nseamn c relia poate aprea numai ca fiind exterioar fa de fenomenele din activitate contiinei noastre. ,,Cuvntul acompaniaz aciunea nc din faza ei senzorio-motorie contribuind la operaiile de filtraj, selecie, unificare, categorializare a datelor imaginii care se nate cu acest prilej.( Golu Pantilimon, 1985, pag. 282).

Limbajul ajut gndirea att prin coninutul su, ct i ca mecanism funcional. Exprimare prin cuvinte permite, n primul rnd, o fixare ampl( dei succint datorit generalizrii) a rezultatelor anterioare ale cunoaterii, astfel c la orice nou contact cu realitatea nu mai trebuie refcut ntocmai drumul iniial, ci pot fi folosite i prelucrate cuceririle propriei experiene precedente. Aceasta este calea specific uman prin care se petrec n mare parte precizarea, mbogirea i rafinarea cunotinelor.

Cuvintele i relaiile dintre cuvinte cristalizeaz experiena de cunoatere a societii,

din care cauz se mai face afirmaia c limba este o instituie sicial( n neles de comportament care se desfoar dup norme care reglementeaz comportamentul verbal). Limbajul d posibilitatea gndirii de precizare a coninutului ei prin alegerea i ncadrarea n anumite forme verbale. Gndirea nu este ajutat de limbaj numai n mecanismul ei( spre o examinare fix, precis) ci nsui coninutul ei este montat sau mbogit prin cuvinte care cuprind n ele tot ceea ce colectivitatea a fixat sub form de semnificaii.

Rolul reglator al limbajului se manifest att pe planul activitii practice, c i pe acela al gndirii, care se dezvolt i trece ctre formele ei conceptuale n dinamica de automatizare i de amplificare a legturilor verbale. Pe aceast cale, gndirea capt mijloacele de dizlocare a blocurilor globale iniiale de analiz diferenial i de recompunere sintetic, adic primete ajutorul necesar pentru trecerea de la concret la abstract, de la cunoaterea concretului singular, a relaiilor profunde, eseniale, chiar abstracte, care caracterizeaz operaiile de generalizare logic. Gndirea verbal bazat pe automatizri de limbaj gsete sprijin pentru depirea treptat a formelor de gndire concret.

Aadar, cunoaterea realitii este nlesnit i ridicat pe o treapt superioar prin folosirea mijloacelor verbale, care ajut mecanismul gndirii i totodat i mbogete coninutul.

Procesele gndirii sunt nlesnite de automatizrile din limbaj i de fpat, decurg n mare parte, pe msur ce ne apropiem de vrsta adult, ca operaii automate tocmai datorit limbajului. Cercetarea concret a relaiilor dintre gndire i limbaj ntmpin mari dificulti datorit faptului c ce doi termeni denumesc realiti complexe greu de definit i delimitat, iar gndirea omului este prin excdelen verbal. L. S. Vgotski consider c pentru a pune n eviden relaia gndire-limbaj trebuie s plece de la studiul semnificaiei cuvntului care reprezint unitatea cea mai simpl ce conserv calitile limbajului i gndirii.

Semnificaia este element al cuvntului i din punct de vedere psihologic este o generalizare sau un concept. Limbajul apare n aceast viziune nu numai ca mijloc de comunicare, dar i ca cea mai puternic unealt de dezvoltare a proceselor gndirii. Cele dou procese, gndire i limbaj, au cunoscut ci diferite de formare; exist o perioad prelingvistic n dezvoltarea gndirii i una preintelectual n dezvoltarea limbajului, dar la un anumit nivel de dezvoltare ele ajung s fie strns legate. Punctul de vedere exprimat de Vgotski duce la ideea c gndirea este determinat de comportamentul verbal, fapt ce a atras numeroase critici mai ales din partea lui Piaget.

Jean Piaget abordeaz problema relaiei gndire-limbaj n sensul unei interaciuni, dar neag ideea c limbajul este sursa dezvoltrii gndirii. n cadrul acestei interrelaii, rolul determinant l are gndirea operatorie-un anumit nivel de dezvoltare a operaiilor de gndire determin modificri pe planul limbajului- n timp ce operativitatea gndirii poate fi mai pregtit i dezvoltat dect limbajul.

Limbajul uman exprim abstrcii care reflect ceea ce nu este accesibil simurilor. De aceea el terge materialitatea semnificantului i pe cea a semnificatului n favoarea corespondenei dintre ordinea semnificanilor. Limbajul atinge esena lucrurilor, purtat de formele lui ..infrologice, ndeosebi metafora i topica, n care se cristalizeaz viaa pragmatic-afectiv a oamenilor, pe de alt parte structura logic a gndirii reflect raporturile universal dintre lucruri, pentru c n ea se condenseaz experiena a nenumrate generaii de oameni, ceea ce explic de ce formele logice ale gndirii sunt aceleai de mii de ani n vreme ce coninutul lor cognitiv a crescut considerabil.

Gndirea i limbajul sunt att de intim legate, nct ntrebarea ,,Este posibil unul din procese fr cellalt?poate s surprind. Dei a devenit o obinuin idea c procesele psihice superioare, care presupun compararea, abstactizarea, generalizarea, nu se pot realize dect pe baza limbajului, dei autoanaliza strilor psihice a modului de a simi i de a raiona impun limbajul naional , conform noilor date ale psihologiei genetice experimentale i patologice, problema raportului gndire-limbaj nseamn punerea n discuie a unitii gndire-limbaj, nu nseamn minimalizarea rolului jucat n dezvoltarea individului sau a societii, ci se schieaz pe o imagine mai clar i mai veridic asupra etapelor ontogenezei vieii psihice i se evideniaz unitatea proceselor psihice superioare prin care individul se adapteaz n manier specific la mediu.

Studiile de psihologie genetic i de psihologia copilului mic atest existena unor elemente i niveluri ale gndirii nainte de apariia limbajului. n lucrarea ,, Epistemologia genetic, Piaget arat c structurarea cunoaterii i adoptarea pri asimilarea i schemele de aciune nu se realizeaz prin dezvoltarea limbajului, ci prin dezvoltarea operaiilor logice. Acest fapt este dovedit de cunoscutele experimente piagetiene.

Pn la 7-8 ani copilul nu nelege c volumul lichidului nu se schimb prin trecerea lui n vase cu forme i mrimi diferite. Dup aceast vrst, dei vocabularul copilului nu se mbuntete substanial, poate fi urmrit conservarea elementelor realitii, corespondenele de la un element la altul. Aceast faz a gndirii concrete este un preludiu al stadiului superior de gndire simbolic care arat c dei limbajul i gndirea se dezvolt ntr-o strns legtur nu au totui o origine comun i nu se contopesc niciodat total. n afar de aceasta exist cazuri patologice de descriere net ntre gndire i limbaj; n literatura psihiatric sunt enumerate trei cazuri de acest gen:

a.afazia provocat de leziunea emisferei stngi;

b.dezorganizarea gndirii ca urmare a leziunii lobului frontal;

c.secunea legturii dintre emisferele cerebrale.

n toate aceste cazuri este evideniat relativa independen a gndirii fa de limbaj. Afazia este caracterizat prin imposibilitatea nelegerii limbajului consecutiv distrugerii sistemului de decodificare a mesajului auditiv i prin dificulti de exprimare datorate alterrii funciei de organizare a micrilor articulatorii. Toate acestea antreneaz degradarea activitii nervoase superioare. Studiile efectuate n clinic au artat c afazicii se adapteaz bine la situaie i s-au nregistrat chiar cazuri de fizicieni, chimiti, matematicieni afazici, care i-au putut continua activitatea de cercetare tiinific. L a fel n cazurile de audimutitate cauzate de diferite accidente cerebrale cu excepia limbajului, procesele psihice superioare rmn nealterate; gndirea, adaptarea la mediu se realizeaz corespunztor fr medierea limbajului. De asemenea , efectuarea operatiei neuro-chirurgicale de ,,despicare a creierului aduce rezultate noi, ce par a demonstra c dezvoltarea limbajului ngrdete dezvoltarea altor sisteme de informare, c exist gndire fr limbaj, avnd ca support creierul, n ansamblul lui, nu emisfera stng, mod deosebit. Se mai aduc ca argument pentru susinere acestei idei i declaraiile unoe creatori de renume: Marcel Proust, Eistein, Picasso, la care gndirea se desfoar preponderent prin procedee nonverbale. Toate acestea duc la afirmarea faptului c studiul creativitii impune reanalizarea gndire-limbaj. n ce privete analiza relaiei limbaj- personalitate, este necesar s lum n consideraie, pe de o parte, elementele ce in de normalitate sau dizarmonia celor dou structuri, iar pe de alt parte, cele ce privesc manifestarea i evoluia lor n diferite perioade de dezvoltare-maturizare a subiectului.