jurnal bihorean

Post on 25-Sep-2015

5 views 0 download

description

Prima pagina

Transcript of jurnal bihorean

  • FONDAT 1993, APARE LA ORADEA, TEL. 0259/410.115, E-MAIL: REDACTIA@RUSSMEDIA.RO

    o marc

    DIMINEAA AMIAZA SEARA

    Vremea va rco-roas cu temperaturi minime cuprinse ntre 7 i 8 grade.21

    14 MAI 2015ANUL XXIII, NR. 6356 (92)16 PAGINI - 1,20 LEI

    JOI

    Ruby cntn weekendla Valealui MihaiPAGINA 5

    Ultimele tiri petelefonul mobil

    9 771222 594042

    1 5 0 9 6

    CrediteValoarea creditului mediu pe judee, acordate prin programul Prima Cas.

    Sursa: FNGCIMMGraca: J.b.

    Cate Blanchetta dezvluit c a avut numeroase legturi cu femeiPAGINA 16

    Premiat n Romanija!Dragostea ruseasc, ntruchipat de ordeanca Edith Igntes-cu i fotogra at de Ovi D. Pop, a fost apreciat i premiat la prima ediie a expoziiei de art fotogra c din... Romanija, Bosnia&Heregovina. Fotogra a Russian Love a primit media de aur ArtFoto, la categoria portret. Artitii ordeni Ovi D. Pop i Adela Rusu s-au bucurat de recunoatere n mai multe concur-suri foto din rile vecine, n ultima perioad. /P.3 FOTO: OVI.D. POP

    OTL, termen am-nat pn la var

    Acte la furnizori pentru servicii

    Surprize pentru melomani

    anse de angaja-re pentru studeni

    ORADEA. Managerul OTL SA a anunat de la nceputul anu-lui c un termen optimist pn la care s-ar putea relua trafi cul pe calea ferat n Cen-tru este undeva ntre 16 iunie 1 iulie. Nici acest termen nu se va putea ine. Sper s nu ne apuce luna septembrie n lucru. Din momentul n care Compania de Ap termin lucrarea de pe Independenei Parc 1 Decembrie, construc-torul are la dispoziie 54 de zile s monteze ina, spune acum Csuzi Istvan. /P.3

    ORADEA. Dou trei luni, paci-enii au dreptul s primeasc servicii medicale decontate de CAS tot ca pn acum, fr card. Dei s-a spus c de la 1 mai a.c. niciun furnizor nu are dreptul s mai ofere ser-vicii medicale neasigurailor, n afara urgenelor, s-a reve-nit asupra deciziei din cauza problemelor cu distribuia cardurilor. Pentru ca medicii i farmacitii s fi e acoperii juri-dic, de mari, 12 mai a.c. pn sptmna viitoare, CAS Bihor ncheie acte adiionale cu ei, a informat eful instituiei, dr. Gheorghe Ionu. JB - O..

    ORADEA. Melomanii ordeni vor avea parte de surprize din partea conducerii Filarmo-nicii din Oradea i din partea Clubului Rotary Oradea. Fi-larmonica Oradea a obinut toate aprobrile necesare in-stalrii celor 10 aparate de aer condiionat donate de Clubul Rotary, iar acestea vor fi inau-gurate n cadrul concertului din aceast sear.

    Programul concertului din 14 mai al Filarmonicii va cu-prinde dou compoziii de o real frumusee. Programul va fi deschis cu Concertul nr. 17 pentru pian i orchestr n Sol major, K.453 al lui W. A. Mozart i se va ncheia cu suita Viforul de G. Sviridov. /P.11 JB C.D.

    ORADEA. Studenii ordeni care doresc s munceasc sau s-i caute un internship au avut ocazia s-l gseasc la Trgul locurilor de mun-c pentru studeni i absol-veni care a avut loc ieri, la Biblioteca Universitii.

    Au fost oferite peste 155 de locuri de munc pentru stu-denii sau absolvenii de la tiine Economice, IT, Ingine-rie, Litere etc. Evenimentul a fost o bun ocazie i pentru studenii care caut un in-ternship pentru perioada va-canei. /P.2 JB - D.B.

    Paula Nica i Cristina Negru cu a ul turneului FOTO: DAN BIRTA

    Fr niciun leu n cont, FC Bihor e pe cale s-i piard toi juctorii.

    ORADEA. Singurul juctor cam-pion al Romniei la juniori A care s-a regsit n ultimii ani n lotul FC Bihor a decis s plece n Anglia. Nu pentru c i-a gsit o echip acolo, ci pentru a munci. Florin Pop ne-a anunat la fi nalul antrenamentului de mari c pleac n Anglia s munceas-c. i-a luat la revedere de la coechipieri i antrenori, a explicat antrenorul Gheorghe Silaghi. E clar c promisiunile

    venite dinspre Consiliul Jude-ean rmn doar promisiuni, iar pentru a avea un viitor, fotbalitii au ajuns la soluia s aleag un alt drum. Cu att mai regretabil cu ct Florin Pop este golgeterul echipei n actualul sezon, un juctor crescut la Centrul de copii i juniori al FC Bihor.

    De asemenea, fr niciun leu n cont, FC Bihor risc s piard gratis toi juctorii afl ai sub contract, inclusiv cei care au contract dup data de 30 iunie. Nepltii de patru luni, oricare juctor poate so-licita s devin liber de con-tract. /P.9 JB T.B.

    Las fotbalul pentru munc

    BUCURETI. 3% din ncasrile provenite din jocurile de no-roc vor fi direcionate de Stat pentru susinerea cluburilor sportive colare, centrelor pentru copii i juni-ori. Amendamentul depus de ctre de-putatul bihorean Adrian Merka, pentru creterea procentului de la 2% la 3% a fost adoptat

    luni de plenul Ca-merei Deputailor, camer deciziona-l. n condiiile n care toate studiile

    arat faptul c ti-nerii din ziua de azi nu au deloc con-diie fi zic, consider c att noi, fac-torii politici, ct i prinii

    i colile trebuie s ne impli-cm mai mult n activitatea fi zic a copiilor, acest lucru fi ind necesar pentru o dezvol-tare sntoas a generaiilor care vin, i justifi c Merka iniiativa.

    Absolvent de Educaie Fi-zic i Sport, deputatul are n Parlament o alt iniiativ menit s contribuie la sn-tatea elevilor, prin micare: creterea numrului de ore de sport n coli. /P.3 JB C.C.

    3% din jocurile de noroc la sport

    Carduri pentru OPSNAJ

    Baschet, mai mult dect doar sport

    ORADEA. Magistraii, poliitii, pompierii, jandarmii dar i parte din ali funcionari pu-blici din Bihor, n numr de 300, sunt ateptai pe osea-ua Borului, la Casa de Asi-gurri de Sntate Bihor. Aici au fost trimise de la Bucureti cardurile neridicate./P.8 JB - O..

    ORADEA. ase tineri ordeni au ctigat un proiect Yo-uthBank prin care vor organi-za un turneu de baschet pen-tru biei.

    Vrem s-i scoatem pe copii din faa calculatorului. Vrem s-i ndemnm la micare, ne-a declarat Paula Nica, unul dintre iniiatorii proiectu-lui. Turneul, care va avea loc smbt, 16 mai, n Orelul Copiilor, va fi i un bun prilej pentru antrenorii de baschet care caut talente de a-i n-tregi loturile./P.2 JB - D.B.

    Ucis de cine, cel mai mic donatorORADEA. O tragedie imens n familia unor bihoreni de la Uileacu de Munte s-a transformat n via pentru trei oameni.

    Miercurea trecut, la Spita-lul Judeean Oradea, un bie-el de trei aniori a fost adus n stare grav, cu arterele de la gt sfiate de cinele casei. /P.4 JB - O.., A.L.

    ORADEA. Un nou pas n demer-sul Ageniei Naionale Anti-drog de a informa, educa i contientiza personalul MAI i societatea civil cu privire la consecinele consumului de droguri asupra individului, a fost fcut la Oradea, unde n cadrul proiectului Poliistul

    de Frontier- Factor de Edu-caie pentru Prevenirea Con-sumului de Droguri, 60 de elevi ai colii de Pregtire a Agenilor Poliiei de Frontier Avram Iancu au fost instru-ii cu privire la infl uena dro-gurilor ilegale asupra consu-matorilor. JB A.L. / P. 4

    Viitori frontieriti au fost instruii n lupta antidrog

    Ateni la explicaii FOTO: CPECA BIHOR

    Noaptea muzeelor va debuta smbt, 16 mai, de la ora 19:00.ORADEA. Deschiderea ofi cial a Zilelor Muzeului rii Criuri-lor a avut loc ieri, la secia de art a instituiei de cultur. Dup cuvintele adresate de directorul instituiei, prof. Aurel Chiriac, preedintele Consiliului Judeean, Cornel Popa, i consulul onorifi c al Romniei n Trentino Alto Adige, Maurizio Passerotti, au avut loc lansri de carte avnd ca autori pe specialitii muzeului: dr. Aurel Chiriac, dr. Gabriel Moisa, dr. Vasile Todinc, dr. Ioan Goman, dr. Ioan F. Pop i dr. Florin Arde-lean.

    Evenimentul, afl at la a XIX-a ediie, i-a propus s trans-forme Muzeul rii Criurilor ntr-un loc de pelerinaj al pu-blicului iubitor de cultur i de art. n premier naiona-

    l, dar i european, n cadrul Nopii Europene a Muzeelor de smbt, 16 mai, Muzeul rii Criurilor va deschide punctele muzeale ale biseri-cilor reprezentative din Ora-dea (Ortodox, Romano i Greco-Catolic i Reformat). Sub genericul Muzeele din Oradea mpreun!, timp de o noapte, acestea vor fi introdu-se, n premier, ntr-un circuit muzeal comun. Noaptea Mu-zeelor va debuta la ora 19.00 i se va ncheia dup ora 1.00.

    Aceast colaborare are ca obiectiv s reuneasc, alturi de muzeele Complexului nos-tru, coleciile cultelor care au muzee, cu scopul de a aduce n atenia ordenilor valori ale patrimoniului mobil spe-cifi c fi ecrui cult i, implicit, etnii aparintoare acestuia, dar i s demonstreze c prin muzee, n Oradea, respectul fa de cellalt este o realita-te, a spus Chiriac. JB C.D.

    Bihorenii se pregtescde noaptea muzeelor

    n siguranpe bicicletORADEA. Etapa judeean a Concursului de educaie ruti-er i ndemnare pe biciclet - Cupa DHS s-a desfurat, ieri, n Parcul 1 Decembrie. Copii din clasele V-VIII din 25 de coli din Oradea i Bi-hor s-au ntrecut la cele dou probe ale concursului. Florin Firescu, organizatorul eveni-mentului a artat c scopul competiiei a fost promova-rea unui stil de via sntos, prin micare. / P. 10Adrian Merka FOTO: FAN