Instrumente optice

Post on 12-Jun-2015

4.858 views 102 download

description

Acest material contine informatii despre aparatul de fotografiat.

Transcript of Instrumente optice

OpticaInstrumente

optice

Microscopul

Este un instrument optic ce permite observarea obiectelor prea mici pentru a fi vazute cu ochiul liber .

APARATUL DE FOTOGRAFIAT

Din jurul anului 1840 , aparatul de fotografiat a permis oamenilor sa aiba o inregistrare vizuala a vieti lor. Oricine putea sa aiba imagini cu locuri indepartate, iar fotografiile au inceput sa influenteze opinia oamenilor de pe Terra.

Camera obscură este asemeni ochiului omenesc, aceasta fiind formată dintr-o cutie paralelipipedică cu un interior de culoare neagră (globul ocular) , cu o deschidere foarte mică, ulterior s-a montat o lentilă convergentă (rol îndeplinit la ochi de ansamblul cornee - cristalin) şi paralel cu deschizătura un ecran alb sau un ecran mat transparent pe care se poate privi o imagine reală şi răsturnată (retina).

Adaptandu-i o lentila convergenta, camera da o imagine clara, luminoasa si rasturnata .Aceasta este principiul aparatului de fotografiat .

Partile componente ale unui aparat foto sunt:

Obiectivul-este alcatuit dintr-o lentila convergenta sau un ansamblu de lentile convergente a carui distanta focala este de cativa cm. Distanta focala este 5 cm. pentu aparatele obisnuite.

Cutia- este inchisa astfel incat sa nu patrunda lumina, in interior este neagra pentu a evita difuzia luminii. Ea are rolul de camera obscura.

Diafragma- este reglabila, se afla in spatele obiectivului, a carui deschidere variaza prin glisarea unor lamele montate una peste celelalte.Obturatorul-aflat in aproprierea peliculei fotografice, impiedica patrunderea luminii atunci cand nu se fotografiaza .

Apasand declansatorul se deschide obturatorul un timp scurt si pelicula primeste lumina.

Pelicula fotografica -este un film din plastic, acoperit cu

strat de granule microscopice, pe care lumina provoaca o reactie chimica. Imaginea va fi astfel inregistrata pe pelicula chiar daca este invizibila.Pentru a aparea imaginea,pelicula trebuie sa sufere un tratament chimic ,numit developare.

In functie de filmul utilizat, se obtin dispozitive sau negative, dupa care se pot face fotografii pe hartie fotografica.

George Eastman a introdus prima camera de fotografiat Kodak care avea obiectivul de forma cilindrica . Kodak a fost una din primele aparate de fotografiat ce se folosea tinandu-se in mana .

Fara EL nu ar fi posibil.

Biblografie: http://www.google.ro/search?

um=1&hl=ro&biw=1345&bih=607&site=search&tbm=isch&sa=1&q=poze+cutia+de+la+aparatul+de+fotografiat&aq=f&aqi=&aql=&oq=

Acest material a fost realizat de: Tanase Georgiana, eleva in clasa a VIII-a

Prof.coordonator: Scorteanu Elena