Instructiuni Protectia Muncii - Camerista

Post on 17-Oct-2015

465 views 49 download

description

Notiuni PSI si SSM - ocupatia "camerista"

Transcript of Instructiuni Protectia Muncii - Camerista

INSTRUCIUNE DE PROTECIE A MUNCII

PENTRU CAMERISTE i LENJEREAS1.CERINELE GENERALE DE PROTECIE A MUNCII1. n calitate de camerist i lenjereas sunt admise persoane cu vrsta de la 18 ani,care au trecut control medical,au studiat metodele de securitate cu depuneri practice de lucru.

2. La angajarea n serviciu camerista i lenjereasa susin un instructaj general introductiv de protecia Muncii i instructajul la locul de munc.

3. Permisiunea la lucrul individual se acord dup examinarea cunotinelor cu privire la securutatea Muncii i formarea rezultatelor n fia individual de studiere n domeniul proteciei Muncii.Instructajul periodic se efectueaz n msura necesitii cu intervale,care depind de condiiile de munc dar nu depesc 180 zile

4. Respectarea disciplinei de munc i protecie,a regulamentului de ordine intern a intreprinderii,folosirea corect a mijloacelor individuale de protecie,a nbrcmintei i nclmintei speciale. Este interzis fumatul, folosirea buturilor alcoolice i a substanelor narcotice n timpul zilei de lucru. In timpul ndeplinirii lucrrilor e necesar de a lua n considerare urmtoarele pericole: a)pericol de electrocutare i provocarea arsurilor; b)pericol de intoxicaii;

c)pericol de traumatism;

d)pericol de incediu;

e)pericol de leziuni mici a mnilor;5. Aprovizionarea cu mbrcminte i nclminte special,cu mijloace individuale de protecie se efectueaz conform contractului colectiv.

6. Camerista i lenjereasa vor cunoate i va respecta normele de securutate icendiar,va cunoate locul de pstrare a acestora.7. Dac n timpul lucrului sau n alte situaii se depisteaz pericol de traum , camerista este obligat s anune inginerul sau eful sectorului .

8. n caz de traum, camerista se adreseaz dup primul ajutor medical n instituiile curative,anunnd eful subdiviziunii. Dac este necesar se acord primul ajutor medical , se anun medicul de la Institut , salvarea i se pstreaz starea iniial a mprejurrilor,care au dus la desfurarea traumei de producie.

9. Camerista i lenjereasa sunt datoare s respecte ntocmai regimul de lucru la ntreprinderea dat,s ndeplineasc planul de lucru i nsrcinrile conductorului.

10 Persoanele vinovate de nclcrile cerinelor prezentei instrucii poart rspundere conform legii n vigoare.II.CERINELE DE PROTECIE A MUNCII

LA INCEPEREA LUCRULUI

1. nainte de a ncepe lucrul camerista ia cunotin cu programul zilnic: primete instrucia necesar de la conductor,se stabilete planul de lucru .

2. Cameristele i lenjereasa vor ndeplini regulile de igien a muncii, vor folosi echipament special , nclminte, mnui de protecie.

3. Zilnic se verific inventarul de lucru (cldarea,mtura,teul).

4. Cunoaterea i utilizarea corect a detergenilor chimici.

III. CERINELE DE PROTECIE A MUNCII

N TIMPUL LUCRULUI1. Instrumentele pentru ndeplinirea lucrrilor s fie n stare bun i s nu fie defectate.

2. Lucru s fie executat conform cerinelor sanitare i obligaiunilor de funcie.

3. n timpul splrii podelelor de examinat minuios s nu fie fire electrice dezgolite.

4. S cunoasc regulile de utilizare a aspiratorului,i a mijloacelor tehnice (TVvideo,casetofon,proiector,condiioner)

5. S respecte regulile securitii i antiincendiare.

6. Blocul sanitar, podelele s fie splate cu soluie de clor s-au soluii speciale, folosind echipament de protecie (mnui de cauciuc) .

7. Pentru splarea geamurilor folosim scara (treptele crea s nu fie lunecoase).Lucru se efectueaz n pereche (nu mai puin de 2 persoane).

IV.CERINELE DE PROTECIE A MUNCII

N CAZ DE AVARIE

1. n caz de accidente camerista i lenjereasa trebuie s informeze conductorul .

2. n cazul obinerii unei traume, camerista este obligat s anune conductorul subdiviziunii i s se adreseze dup ajutor n instituiile curative din apropiere.

3. n cazuri fatale, electrocutare, fracturi, rni sngeroase, intoxicri .a. lucrtorul trebuie s tie:

- s nlture aciunea asupra organizmului a factorilor duntori, ce amenin sntatea i viaa victimei;

s constate caracterul traumei i s nfptuiasc msurile pentru salvarea n ordinea urgenei;

s menin principalele funcii vitale a victimei pn la sosirea lucrtorilor medicali;

s cheme salvarea sau medicul,ori s organizeze transportarea victimei la spital.

4. Acordarea primului ajutor persoanelor electrocutate s-au ce au suferit din cauza altor nenorociri.

a) condiiile de baz ale eficacitii primului ajutor medical pn la venirea medicului persoanelor care au suferit din cauza unor nenorociri sunt rapiditatea i ingeniozitatea celui ce acord ajutorul;

b) e necesar a cunoate bine metodele de acordare a primului ajutor pn la venirea medicului i a le aplica la nivel;

) e necesar a acorda ajutor pn la venirea medicului chiar i n cazul de nu se apreciaaz pulsul,respiraia i inima. A soluiona problema de e cazul sau e fr folos a efectua aciuni de nviere a victimei i de a pune concluzie despre moartea ei are dreptul numai medicul;

d) fiecare lucrtor e obligat s tie exact unde se afl mica farmacie cu mijloacele i medicamentele necesare sau geanta pentru a acorda primul ajutor medical.

5. ACORDAREA PRIMULUI AJUTOR

PERSOANELOR ELECTROCUTATE:

1) la electrocutare e necesar a elibera victima de sub aciunea curentului electric,a chema asistena medical de urgen i a-i acorda primul ajutor medical pn la sosirea medicului;

2) pentru a elibera victima de aciunea curentului electric e necesar a deconecta firul sau prile conductoare de curent de care se atinge ea,a-l rupe de la contactul lui cu pmntul,a-l ndeprta de la firele de cablu,a tia cablul i n acest caz fiecare fir aparte;

3) dac victima se afl la nlime,atunci decontarea instalaiei i eliberarea ei de electrocutare poate provoca cderea ei,n acest caz s fie luate toate msurile care asgur securitatea victimei;

4) n nici un caz nu se poate de atins cu minile goale de corpul victimei, n mod obligatoriu e necesar a-i pune mnusi dielectrice,iar de lipsesc ele ,a-i nfura mna cu o crp uscat,cciul,fular,n picioare e necesar a-i pune ooni (galoi),iar de lipsesc a se urca pe o scndur uscat,un covora de gum,etc.;

5) elibernd victima de aciunea curentului electric e necesar a-i acorda ajutor n dependen de starea lui.E necesar a-i descheia hainele,a-i asigura ptrunderea aierului proaspt,a-i nclzi corpul,a-l stropi cu ap.Victima trebuie s se afle n linite deplin;

6) dac dup eliberarea victimei de sub aciunea curentului electric ea nu respir e necesar a ncepe de urgen a face respiraie artificial i a-i masa inima pn la venirea medicului.

6. ACORDAREA PRIMULUI AJUTOR PERSOANELOR

CARE SUNT RNITE.

Orice ran este periculoas prin faptul c poate provoca infecie,hemorogie.n scopul evitrii infectrii rnii n timpul pansrii ,persoana care acord primul ajutor medical trebuie s-i spele mnile cu spun,iar dac a face acest lucru e imposibil,e necesar a-i unge degetele cu iod sau cu spirt 70. Nu se admite a se atinge direct de ran chiar i avnd mnile splate.La acordarea primului ajutor medical e necesar s se respecte strict urmtoarele reguli:

-nu trebuie de splat cu ap sau cu o oricare soluie curativ, - nu se poate de turnat peste ran careva prafuri, a le unge cu ungueni, fiindc aceasta ncurc prinderii rnii i astfel pot fi inrtoduse pe ran i la suprafaa pielei infecie care poate provoca infectare.-nu se poate de curit de pe ran nisipul,pmntul,etc.,ntruct a nltura n aa mod totul este imposibil,iar n acest caz se poate numai introduce mai adnc infecia,a curi rana dup cum se cuvine poate numai meducul;

- nu se poate nfura rana cu panglic de izolare

Pentru acordarea primului ajutor medical la rnire e necesar a prelucra cu ap oxigenat sau soluie de Furacilin.Marginileeplgiise prelucreaz cu iod apoi, se deschide pachetul individual care se afl n mica farmacie sau n gentu,a-i aplica coninutullui steril pe ran i a-l lega cu tifon.

n caz de lipsete pachetul individual pentru pansament e necesar a folosi o batist de nas curat.Pe locul unde se acoper rana cu batista e de dorit a turna cteva picturi de iod i n aa mod ca picturile de iod s fac o pat mai mare ca rana i numai dup aceea se pune pansament pe ea.

7. ACORDAREA PRIMULUI AJUTOR N CAZ DE HEMORAGIE.

Hemorogia exterioar poate fi arterial , venoas sau capilar.n caz de hemoragie arterial,sngele e de culoare roie aprins i curge ntr-o initur pulsat,la hemoragie venoas sngele e de culoare nchis i curge continuu.Cea mai periculoas este hemoragia arterial.

O hemoragie mic poate fi oprit cu ajutorul unui pansament strns.n acest scop rana se acoper cu material steril i se bandajeaz strns,bandajul apas pe vase i hemoragia nceteaz.Pentru a opri scurgerea sngelui din mnile sau picioarele vtmate e necesar a le ridica n sus.

E necesar folosirea garoului ( ) care se pune vara pe 2 ore, iar iarna pe 1 or. Pe parcurs, dac trebuie prelungit pe un timp mai ndelungat se slbete puin garoul i se aplic din nou. Indicm n scris cnd a fost instalat garoul i ct timp a trecut.

V.CERINE DE PROTECIE A MUNCII

LA TERMINAREA LUCRULUI

1. Dup terminarea lucrului, camerista sau lenjereasa strnge toate obiectele, instrumentele de lucru n dulapul pentru pstrarea lor.

2. Examineaz minuios sectorul i anun eful subdiviziunii de defectele observate n timpul lucrului .

3. Face nsemnri n registru de la RECEPIE despre defeciunile ce pot duce la cazuri fatale sau mbolnvire.

4. Camerista i lenjereasa trebuie s respecte igiena corpului, s-i spele minile cu spun.

5. Pentru nclcarea instruciunii, camerista i lenjereasa poart rspundere n conformitate cu legislaia n vigoare.