Genul Dramatic SCHITA

Post on 17-Jan-2016

22 views 0 download

description

particulsritsti ale genului dramatic

Transcript of Genul Dramatic SCHITA

GENUL DRAMATIC

cuprinde toate operele literare scrise sub formă de dialog şi destinate să fie reprezentate scenic.

Textul dramatic se individualizează prin faptul că:a) personajele comunică şi se comunică prin intermediul dialogului şi al monologului;b) indicaţiile scenice sunt singurele intervenţii ale autorului în text;c) jocul actorilor este îndrumat de regizor.

Elemente de compoziţie a textului dramatic: Act – subdiviziune a unei piese, care cuprinde mai multe scene. Scenă – subdiviziune a unui act, delimitată, în general, prin intrarea sau ieşirea unui personaj, prin

modificarea locului şi timpului acţiunii; – caracteristica scenei este că surprinde o singură întâmplare, într-un cadru neschimbat.

Indicaţii scenice – precizări făcute de autor şi care se află între paranteze; – se referă la spaţiu, timp, gestică, vorbirea unui personaj, decor sau jocul actorilor; – sunt folosite pentru transpunerea textului în spectacol; – pot fi şi o modalitate de caracterizare a personajului atunci când textul este citit, nu este vizionat ca spectacol.

Replică – enunţ de mărime variabilă, rostit de un personaj, în cursul unui dialog; textul dramatic este construit sub formă de replici (excepţie face monologul).

Elemente de structură ale textului dramatic: Subiectul dramatic – este alcătuit în conformitate cu momentele subiectului (etapele desfăşurării

acţiunii) şi cuprinde o succesiune de evenimente care se dezvoltă în jurul unui conflict dramatic.

Conflictul dramatic – este elementul central în jurul căruia se dezvoltă acţiunea, bazată pe împrejurări, pasiuni, caractere care se confruntă, complicaţiile apărute pe parcursul desfăşurării subiectului ; – este similar cu intriga din textul epic.

Elemente tipice limbajului dramatic: Dialog dramatic – principalul mod de expunere în textul dramatic;

– este un schimb de replici între personaje şi defineşte relaţiile dintre acestea. Monologul dramatic – modul de expunere prin care un personaj rosteşte o serie de întrebări fără

să aştepte răspuns; – poate fi: interior sau adresat.