Formarea Si Dezvoltarea Personalitatii Copiilor Cu Ces Prin Activitati Extracurriculare

Post on 16-Dec-2015

73 views 2 download

Transcript of Formarea Si Dezvoltarea Personalitatii Copiilor Cu Ces Prin Activitati Extracurriculare

Formarea i dezvoltarea personalitii copiilor cu CES prin activiti extracurriculareC.S.E.I.Brila prof.Panoiu Mariana Jenica

Educaia cerinelor speciale (CES) denumit n prezent educaie incluziv component a paradigmei educaie pentru toi proiecteaz un nou tip de coal: comprehensiv (cuprinztoare, care nu selecteaz i nu exclude), care realizeaz co-educatia, este deschis, toleran, prietenoas i democratic, natural prin eterogenitatea ei care i valorizeaz i integreaz pe toi copiii, adaptndu-se la diversitatea de cerine educaionale, la particularitile de nvare i dezvoltare ale fiecrui copil. Este acceptat n prezent noiunea de CES care desemneaz necesitile educaionale complementare obiectivelor generale ale educaiei speciale, necesitile care solicit o colarizare adaptat particularitilor individuale i / sau caracteristice unei deficiene precum i o intervenie specific, prin reabilitare/ recuperare corespunztoare.

Indiferent de tipul de educaie: special, integrat / incluziv sau de conceptele utilizate, problema personalitii elevului trebuie s ocupe locul principal. Aciunea educativ cea mai bun este aceea care modeleaz eul, permind deficienilor mintali nvarea realitii sociale, pentru c ei se vor integra n realitatea social normal. Ca urmare, profesorul trebuie s sensibilizeze n elevi propriul eu, contiina posibilitilor, capacitatea de a lua decizii, de a fi stpni pe ei. Acest lucru se poate realiza nu numai prin activiti educative colare, ci i prin activiti extracurriculare. Este necesar o riguroas planificare, organizare i desfurare a acestor tipuri de activiti n relaie direct cu posibilitile reale ale elevilor i pentru a veni n ntmpinarea cerinelor pe care elevii respectivi le resimt n raport cu actul educaional.

Rolul terapeutic al activitilor extracurriculare const n faptul c prin ele se poate realiza mai uor socializarea copiilor cu CES. n funcie de specificul lor, aceste activiti dezvolt la elevi priceperi, deprinderi i abiliti cognitive i comportamentale, mult mai solide, pentru c, desfurndu-se n afara cadrului tradiional al slii de clas, ele permit contactul direct cu realitatea social. Activitile extracurriculare de tipul vizitelor, excursiior i drumeiilor, permit dezvoltarea relaiilor interpersonale i o mai bun relaionare a copiilor cu societatea; sporirea interesului de cunoatere a frumuseilor naturale i de patrimoniu; formarea i dezvoltarea unor sentimente de preuire a mediului natural, n vederea adoptrii unui comportament ecologic adecvat. Exemplific cteva activiti desfurate cu elevii clasei a VII-a A pe care o conduc, elevi cu deficien mintal medie: n vizit la Grdina Zoologic din localitate, Plimbare in Grdina Mare, Specificul staiunii Lacul Srat, Toamn n parcul Kisseleff, S redescoperim frumuseea falezei Dunrii, O zi la Sinaia, ,,Obiective turistice din judeul Tulceaetc.Concursurile cu tematic diferit (sportive, artistice, pe discipline de studiu, etc.) dezvolt la elevii cu CES, spiritul de competitie, de echip, i mobilizeaz la cooperare i le dezvolt ncrederea n forele proprii. Desfurarea de competiii ntre elevii cu CES i cei din colile de mas faciliteaz depirea sentimentului de marginalizare i permite valorizarea potenialului aptitudinal al copiilor cu deficit de intelect. Dintre concursurile organizate cu elevii clasei unde sunt profesor diriginte, menionez: Srbtoarea primverii Suntem copiii Europei Unite, Ce ne-aduce iepuraul ?,Cel mai bun pieton,etcParticiparea copiilor cu CES la activiti cultural-artistice constituie puncte de referin, jaloane care-i duc spre autocunoatere, matricea spiritual n care un copil i descoper treptat propria sa identitate, rostul su n lume. Serbrile de Crciun, de 8 Martie sau 1 Iunie, permit socializarea i valorizarea acestor copii.

Terapia prin teatru nu vindec deficiena, dar schimbnd mediul pentru copil, efectul deficienei este mai puin evident. Experien practic a colii noastre privind parteneriatul cu Teatrul Maria Filloti, n cadrul programului Teatrul... i coala precum i participarea formaiei de teatru a unitii la Festivalul concurs de teatru colar I.L.Caragiale a demonstrat c arterapia creeaz la elevii cu dizabiliti, puternice emoii i sentimente, dezvolt autonomia personal i favorizeaz socializarea. Pus n situaia de a practica o diversitate de comportamente, de a se transpune n pielea unor personaje, copilului i se solicit un anumit mod de comportare, i se ofer prilejul de a aciona efectiv pe baza unor reguli de comportare civilizat, de a exersa n mod direct deprinderi, comportamente, relaii sociale.Deci, formarea personalitii deficientului mintal se face n cadrul obiectivelor educative generale, comune tuturor elevilor, numai c mijloacele de realizare sunt diferite.

Bibliografie:1. Carasel, A; Lazr,V(2008) - Psihopedagogia activitilor extracurriculare- Editura Arves

2. Popovici, D. (1998) nvmntul integrat sau incluziv Editura Corint, Bucureti3. Popescu, G; Ple O.(1998) -Handicap, readaptare, integrare Pro Humanite, Bucureti