Fisa

Post on 17-Dec-2015

213 views 0 download

description

fisaa

Transcript of Fisa

6

6.05.2014Toma Laura Simona, grupa 503Absenteismul n cadrul societii Apa Nova Bucureti~ Studiu de caz ~

Introducere

Apa Nova Bucureti, filiala n Romnia a companiei Veolia Apa (divizia de ap a grupului Veolia Mediu) are ca principal obiect de activitate gestiunea resurselor de ap, tratarea i distribuia apei precum i evacuarea apelor uzate i a apelor meteorice de pe teritoriul Municipiului Bucureti, fiind concesionarul serviciilor publice de alimentare cu ap din Municipiul Bucureti, pe o perioad de 25 de ani, ncepnd cu anul 2000. Apa Nova a preluat activitatea fostei Regii de Ap Bucureti.

Apa Nova Bucureti este o societate comercial pe aciuni, nfiinat n anul 1999 conform Legii 31/ 1990, avnd numrul de nmatriculare J40/9006/1999 i Codul Unic de Identificare: RO 12276949 . Aceasta are sediul n str. Aristide Demetriade nr. 2, sector 1, Bucureti i un numr mediu de salariai pentru anul 2011 de 2030 angajai. Conform raporului anual din anul 2011, societatea a avut o cifr de afaceri de 494.398.335 lei Lei un capital social subscris i vrsat de 53,497,460 Lei , aceasta terminnd anul cu un profit net de 85,732,079 Lei.

La nivelul societii Apa Nova, absenteismul nu este o problem major deoarece sunt puine cazuri comparativ cu numrul angajailor. Acest fapt se datoreaz modului n care societatea i motiveaz angajaii. Totui, exist i cazuri n care unii anngajai absenteaz nemotivat, acestea fiind atent analizate de ctre societate.

Un astfel de caz ar fi cel al angajatului r Adrian, ocupnd postul de instalator alimentare ap, la secia Reele Ap, din cadrul Ageniei Ferdinand. Acesta a fost angajat n anul 2003, mai nti ca muncitor necalificat, urmnd ca n anul 2007 s fie promovat ca instalator n urma umor cursuri organizate de societate.

Descrierea problemei

r Adrian a fost, pn n anul 2012, un angajat care nu a adus probleme societi, i-a ndeplinit sarcinile de serviciu i nu a absentat. n anul 2012, n urma unor probleme personale (divor) acesta a nceput s absenteze. La nceput, acesta ntrzia la program, motivnd ca a trebuit s se mute cu chirie ntr-o localitate n afara Bucuretiului. Pentru c aceast situaie s-a repetat, societatea mpreun cu sindicatul au analizat cazul i au hotrt s i ofere un loc n cminul de nefamiliti al societii. Pentru o perioad scurt totul a revenit la normal, apoi el a nceput s absenteze nemotivat cte o zi sau dou, acesta spunnd c a fost bolnav, fr s aduc certficate medicale ca s dovedeasc acest lucru. Atunci cnd absenta, Adrian era sunat de ctre eful ierarhic, acesta ori nu rspundea i atunci cnd rspundea i motiva absena spunnd c este bolnav. Datorit absenelor lui Adrian, echipa din care acesta fcea parte nu putea s si ndeplineasc sarcinile la timp, el fiind un instalator foarte bun, iar n cazuri de avarie, cnd era nevoie de prezena lui nu puteau fii soluionate n timp scurt, riscnd n acest fel ca societatea s primeasc reclamaii.

De aceast dat, comisia ntrunit pentru analizarea cazului su a constatat, prin investigaiile fcute, c motivul pentru care acesta absenta era acela c acesta, datorit depresiei survenite n urma divorului se apucase de butura. S-a propus ca Adrian s fie consiliat psihologic pentru a iei din starea de depresie n care intrase. Momentan, el este nc angajat al societii i a semnat un angajament conform cruia nu mai v-a absenta nemotivat, altfel i se v-a desface contractul de munc.Puncte de discuie

1. Considerai c aciunile ntreprinse n acest caz de ctre societate sunt corecte?

Da, deoarece i s-au dat anse a acesta s i revin psihic, s se rentegreze n colectiv i s i pstreze locul de munc. Avnd n vedere c are o vechime destul de mare n cadrul societii i a fost un angajat fr probleme pn n momentul respectiv i un bun profesionist, Apa Nova i-a acordat destule anse pentru a se reabilita.

2. Credei c decizia de a nu-i desface contractul de munc a lui Adrian, influeneaz ntr-un fel absenteismul la nivelul societii?

Acest caz poate influena absenteismul, n sensul c unii angajai pot interpreta greit c se poate absenta fr repersiuni majore pentru ei. ns, pentru a evita aceast situaie, societatea trebuie s explice angajailor c acesta merit s i se acorde aceste anse, avnd n vedere c este un foarte bun profesionist i care cunoaste reeaua de ap a Bucuretiului foarte bine. 3. Cum ai fi procedat n aceast situaie?

Pe lng paii ntreprini de ctre Apa Nova i sindicat, a fi propus familiei sau rudelor apropiate s-l conving s fie internat pentru dezalcoolizare. De asemenea, dup revenirea acestuia la locul de munc, pentru o perioad de minim 3 luni de zile s fie monitorizat.