Felicia 5 Web

Post on 25-Jul-2015

2.522 views 14 download

Transcript of Felicia 5 Web

iunie - iulie 20121

NOUTĂţI

TENDINţE

SĂNĂTATE

FRUMUSEţE

MAMĂ ŞI COPIL

OPTICA

NR.5 IUNIE - IULIE 2012 SE DISTRIBUIE GRATUIT

Revista ta de sănătate, fRumuseţe şi mod sănătos de viaţă

Felicia Berdos:„La 9 ani am lucrat câteva zile la farmacia „Felicia”

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 20122 3

Revista „Felicia” este realizată de reţeaua

de farmacii „felicia”

Manager proiect: Andrei VasiliţaCoordonator proiect: Aliona Dinu

Redactor-şef: Rodica TrofimovConcept grafic: Vitalie Munteanu

colegiul redacţional:Svetlana Captari

Carolina MîţuCristina Tofan

Diana VisterniceanuSilvia Vaşciuc

experţi:Tatiana Fadeeva, medic-pediatru

Ana Ţurcanu, medic obstetrician-ginecologVitalii Trestian, medic-endocrinolog

Luminița Oprea, psihologTatiana Bratu, medic de familie

Roman Moldovanu, medic-optometrist

www.felicia.mdMaterialele publicate reflectă opinia autorilor

care nu întotdeauna coincide cu cea a redacţiei. Reproducerea materialelor publicate necesită, în mod obligatoriu, acordul redacţiei.

De conţinutul materialelor publicitare poartă răspunderea companiile care le-au furnizat.

Preţurile indicate în revistă pot suferi modificări. Pentru o verificare exactă vă

recomandăm să sunaţi la linia fierbinte „Felicia”: (22) 32 33 33.

Pentru opinii şi sugestii: tel.: (22) 45 04 53, e-mail: revista@felicia.md.

Fotografii: Dragoş Cojocaru, Florin Tăbârţă, www.fotoroom.md

Tipar: „Bons Offices” SRL. Tiraj: 5000 ex.

SUMAR

editorial

Dorian Berdos, directorul reţelei de farmacii „Felicia”

15 ani împreună. Farmaciile „Felicia” ...p. 2-5 Noutăţi de la „Felicia” .................... p. 6-8 Familia lui Dorian Berdos ............... p. 10-15 Glanda tiroidă ............................... p. 16-17 Alergiile alimentare ....................... p. 18-19 Enciclopedia naturii. Melisa ........... p. 24 Întrebări de la cititori ...................... p. 25 Insolaţiile ...................................... p. 27 Trusa medicală de vacanţă ............ p. 28 Papilomavirusul uman .................... p. 29 Ce creme antiîmbătrînire folosim .... p. 30-31 Încă o dată despre mătreaţă .......... p. 32

Tanorexia ...................................... p. 34 Trataţi-vă unghiile ......................... p. 36 Igiena dinţilor la copii .................... p. 38 Cum scăpăm de scutec ................. p. 40 Marca „Primii Paşi” ....................... p. 42-43 Idei de cadouri pentru botez .......... p. 44-45 Infecţiile tractului urinar ................. p. 46-47 10 alimente care ajută vederea ...... p. 48 Ochelari de soare pentru copii ....... p. 49 Ochelari pentru sport .................... p. 50 Ochelarii „Ray-Ban”, 75 de ani ...... p. 52-53 Lentile de contact colorate ............. p. 54

Suntem în plin sezon de concedii, destinaţiile de vacanţă sunt dintre cele mai diverse, iar imaginile din aparatele de fotografiat ne vor aduce aminte de dimineţile fantastice cu răsărit de soare, zile pline de activităţi relaxante şi seri cu brize răcoroase. Fără nici un gând la reparaţii, urgenţe, mobile sau emailuri. Soarele ne este singurul partener – trebuie să ne bucurăm, dar şi să ne protejăm de efectul nociv al acestuia. Farmaciştii noştri v-au pregătit câteva sfaturi utile cum să vă protejaţi pielea, ce creme antiîmbătrânire să folosiţi, ce soluţii vă vor revigora părul deteriorat. Un nou termen ne intră în uz – tanorexia, dependenţa de bronzat, care aduce cu sine multe urmări negative. Nu uitaţi când plecaţi în vacanţă să vă verificaţi trusa cu medicamentele necesare, pentru a fi pregătiţi de orice moment neprevăzut.

Medicii numărului au abordat câteva dintre cele mai importante probleme de sănătate – afecţiunile glandei tiroide, alergiile alimentare, insolaţiile.

În această vară, reţeaua de farmacii „Felicia” împlineşte 15 ani. Ne bucurăm să fim în continuare alături de clienţii noştri şi să soluţionăm cât mai profesionist posibil toate solicitările dvs. Vom rămâne fideli în continuare valorilor noastre de brand – calitate, inovaţie, deservire la cel mai înalt nivel. Nu uitaţi că la „Felicia” găsiţi cele mai moderne remedii pentru problemele de sănătate, iar în revista „Felicia” – cele mai sănătoase sfaturi. Lectură plăcută şi utilă!

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 20124 5

FELICIA NOUTĂŢI

Prima farmacie „Felicia” a fost deschisă la 23 iulie 1997, la Chişinău, fiind primul model din capitală a conceptului modern de comercializare a medicamentelor. Cu un colectiv de zece persoane, condus de omul de afaceri Dorian Berdos, „Felicia” a adus un suflu modern pe piaţa farmaceutică din Moldova. Peste o scurtă perioadă de timp, Felicia” a implementat un

alt concept inovativ pe piaţa noastră: ideea de farmamarket, ceea ce presupune farmacie cu formă deschisă de vânzare, cu mai multe avantaje de cumpărare pentru clienţi.

15 ani în grija sănătăţii La ora actuală, „Felicia” reprezintă una dintre cele mai mari reţele de farmacii şi farmamarkete din Republica Moldova, ce numără 74 de farmacii în Chişinău şi cele mai importante oraşe din ţară, 9 optici, inclusiv unul dintre cele mai mari şi dotate centre de optică de la noi, „Felicia Optic Center”. În spatele cifrelor se regăsesc zeci de manageri, far-macişti şi consultanţi, familia „Felicia” numărând la ora actuală peste 700 de angajaţi.

Astăzi, „Felicia” colaborează cu peste 500 de distribuitori şi companii farmaceutice şi cosme-tice, fiind prima companie locală din domeniul farmaceutic care a creat propriile produse cu marca „Felicia” – termometre, seringi, şerveţele umede, trusa mamei şi copilului, mini-trusa pentru automobilişti. Compania a semnat peste 30 de contracte exclusive cu companii farmaceutice şi de cosmetice internaţionale, printre care „Planter’s”, „Titania”, „Biolane”, „Blanx”, „Delia”, „Muste-la”, „Bielenda”, „Hoya”, „Silhouette”, „Chanel”, `Dolce&Gabbana”, „Tiffany”, „Bvlgari” şi multe altele. De asemenea, „Felicia” este distribuitor oficial al cunoscutelor branduri precum „Vichy”, „Avene”, „Uriage”, „Bonacure”, „Dior”, „Gucci”, „Armani” şi „Valenino”.

„Felicia” nu s-a oprit la cele realizate, ci s-a dez-voltat cu succes în alte domenii. Salonul Mamei şi Copilului din cadrul farmamarketului „Felicia” de

pe str. Kiev, 11 îşi are propria sa identitate şi a de-venit unul dintre punctele de reper pentru părinţi şi viitoarele mămici. Reţeaua de optici „Felicia” este şi ea una distinctivă pe piaţă, iar odată cu des-chiderea în 2011 a unuia dintre cele mai moderne şi stilate saloane de optică din Republica Moldova, „Felicia Optic Center”, a crescut valoarea şi poziţi-onarea companiei pe piaţă. Acum doi ani, „Felicia” şi-a deschis propriul depozit farmaceutic.

De 15 ani, calitatea, inovaţia şi deservirea la nivel înalt au reprezentat cele 3 principii de dezvoltare a companiei, din considerentul de a fi mai aproape de clienţi şi de a le aduce cele mai bune produse şi servicii. După cum menţionează Dorian Berdos, fondatorul şi patronul reţelei de farmacii „Felicia”, „Vom rămâne în continuare consecvenţi promisiu-nii noastre de brand – „Felicia” este farmacia unde te simţi bine, pentru noi este important numărul celor care ne trec pragul, dar şi mai important este numărul persoanelor care ies mulţumite din farmacii şi revin cu plăcere pe viitor”.

Graţie unei de echipe de profesionişti şi de top manageri, „Felicia” a devenit unul dintre cele mai populare şi valoroase branduri din Republica Mol-dova: în 2008, „Felicia” a ocupat locul 6 în topul 50 a celor mai populare branduri moldoveneşti. „Avem grijă de sănătate ta!”– rămâne a fi sloganul Companiei pe următorii 15 ani.Echipa „Felicia”. Primul rând, de la stânga: Adriana Haraja, manager dezvoltare, Arcadie Stempovschi, vicedirector, Dorian Berdos, director

general, Galina Istratii, vicedirector, Nelly Andrieş, contabil-şef. Al doilea rând, de la stânga: Mariana Moldovanu, manager achiziţii, Ion Deli, manager dezvoltare, Carolina Mîţu, manager direcţie Farmacii, Svetlana Captari, manager direcţie Cosmetică, Andrei Vasiliţa, manager serviciu Marketing, Aliona Dinu, manager marketing. Al treilea rând, de la stânga: Dumitru Crudu, administrator reţele IT, Cristina Tofan, manager direcţie Optică, Aliona Veveriţă, manager import-export, Ludmila Strat, manager serviciu Personal, Silvia Vaşciuc, manager marketing, Andrei Chirijiu, manager sisteme informaţionale.

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 20126 7

FELICIA NOUTĂŢI

Prima farmacie „Felicia”, Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 128, deschisă la 23 iulie 1997.

Găseşti cu greu în agenda lui „ferestre” libere. Atunci când nu-i ajunge spaţiu să-şi noteze activităţile şi întâlnirile pentru ziua curentă, „fură” un pic din orele de seară sau din cele de weekend. Arcadie Stempovschi, unul dintre managerii de top ai „Feliciei” a venit în companie acum patru ani, în plină dezvoltare şi ascensiu-ne a acesteia. Şi-a pus din prima zi umărul la consolidarea afacerii, dar şi inima şi sufletul ca lucrurile să meargă şi mai bine în cadrul celei mai mari reţele de farmacii din ţară. Nu în zadar îi place să spună că ori face totul bine ori deloc.

Responsabil de direcţiile de dezvolta-re strategică a companiei şi depozitul angro, s-a ocupat nemijlocit de crearea celui din urmă. Având propriul depozit, „Felicia” a scos de pe listă problema achiziţiilor angro, fiind capabilă astăzi să asigure independent şi într-un mod ritmic toate farmaciile sale cu preparate farmaceutice şi alte bunuri. „Acest lucru ne-a permis să optimizăm stocurile, facilitând ajustarea activităţii „Felicia” la necesităţile clienţilor noştri şi să reacţionăm prompt la toate solicitările

pieţii. Şi desigur să diminuăm într-o oarecare măsură costurile”, a menţionat dl Stempovschi. În custodia sa se mai află gestionarea surselor de finanţare a proiectelor şi colaborarea cu instituţiile financiar-bancare naţionale şi interna-ţionale, lucru ce permite companiei să utilizeze creditele la preţuri accesibile.

Fiind pasionat de IT şi tehnologii, nu avea cum să nu le implementeze şi la locul său de muncă, optimizând şi modernizând sistemul intern de comunicare al compa-niei şi cel de monitorizare al vânzărilor.

Performanţa, dezvoltarea continuă a companiei sunt cuvintele-cheie ce-i caracterizează din plin activitatea. Este mândru de colegii săi de echipă, de spiri-tul de a munci împreună şi de a rămâne a fi cei mai buni pe piaţa farmaceutică din Moldova. „Pentru noi prioritatea nr. 1 rămâne soluţionarea profesionistă a problemelor cu care se confruntă clienţii noştri, oferindu-le un spectru cât mai larg de produse şi mărfuri adiţionale şi o deservire impecabilă”, a mai spus Arcadie Stempovschi.

Îşi aduce aminte cu multă emoţie în suflet despre perioada deschiderii primei farmacii „Felicia”. Despre faptul cum a plecat din reţeaua farmaceutică de stat unde a lucrat câteva decenii şi entuziasmul colectivului gata să înfrunte necunoscutele viitorului. Eudochia Visterniceanu, şefa Farmaciei „Felicia” de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 128 îşi aminteşte cum la inaugurare, una modestă, dar festivă, părintele Vitalie de la Catedrala „Naşterea Domnului” a sfinţit localul şi a fost primul cumpărător. „Suc-cesul brandului „Feliciei” se explică prin insistenţa şi perseverenţa lui Dorian Berdos şi munca dedicată a personalului”, este de părere dna Visterniceanu.

Au urmat anii de muncă intensă, de cunoaştere a regulilor de achiziţie şi întocmire a rapoartelor, inclusiv cele contabile. Astăzi – tot asta face, dar deja utilizând computerul şi mijloace moder-ne de comunicare. „Cel mai important moment în activitatea noastră este clientul,

anume cerinţele şi aşteptările lui trebuie să le satisfacem. La farmacia pe care o conduc clienţii noştri au posibilitatea de a comanda preparate rare. Suntem un colectiv unit, avem o atitudine corectă unii faţă de alţii. Multe dintre colegele cu care am început să lucrez în 1997, sunt astăzi în fruntea farmaciilor „Felicia”. Mă bucur să-i pot ajuta şi astăzi pe toţi cei care doresc să se angajeze la noi, să le dau un sfat. Să nu uităm că rezultatele vin atunci când îţi pasă de munca ta şi depui o părticică cât de mică a sufletului”.

Eudochia Visterniceanu poartă în ea o ele-ganţă deosebită, este o persoană sociabilă, iar sfaturile ei competente în calitate de far-macist nu o dată au fost apreciate de către clienţi. Acasă este la fel de implicată ca şi la serviciu, pentru că se străduieşte să petreacă cât mai mult timp cu nepoţii săi. Îi place foarte mult să citească şi să vrăjească ceva gustos la bucătărie. De obicei, sărmăluţe şi plăcinte.

A decis foarte repede atunci când i-a fost făcută propunerea de a lucra într-o farmacie privată. Perspectiva unui lucru interesant a făcut-o să accepte imediat noua funcţie. Dar nu s-a gândit vreodată că prin activitatea sa va scrie, alături de ceilalţi colegi ai săi, istoria primei farma-cii „Felicia”. Galina Istratii a fost mai întâi contabil la prima farmacie, apoi a trecut în funcţia de economist, ca acum cinci ani să devină unul dintre vicedirectorii gene-rali. Domeniile ei de activitate reprezintă esenţa propriu-zisă a companiei – activi-tatea farmaciilor, a managerilor şi şefilor de farmacii şi tot ce înseamnă aspecte financiare şi economice ale „Felicia”. „Mă consider o norocoasă, pentru că fac parte dintr-o echipă profesionistă, care ştie să facă faţă situaţiilor complicate şi să răspundă cu promptitudine la solicitări de urgenţă. Sunt convinsă că succesul oricărei afaceri depinde mult de calitatea oamenilor din colectiv şi de implicarea lor în munca de fiecare zi. Or, „Felicia” reprezintă o familie mare, cu oameni en-

tuziaşti, responsabili, serioşi şi dedicaţi”, spune Galina Istratii.

Sub ochii ei compania a crescut, a prins for-ţe, s-a restructurat, şi-a extins departamen-tele, şi-a consolidat poziţiile pe piaţa locală. Puternică, perseverentă, este managerul care îşi planifică eficient întâlnirile şi şe-dinţele, lucru ce-i permite să ţină la control situaţia internă şi să ofere soluţii eficiente acolo unde e cazul. „Cunoştinţele contează foarte mult în procesul de angajare la „Feli-cia”. Apreciem mult persoanele pozitive şi comunicabile, care dau dovadă de interes şi iniţiativă”, menţionează dna Istratii.

Puţinul ei timp liber îl dedică nepoţelului ei de doi anişori, cu care îi place să se plimbe şi să contemple lumea din jur. Florile de cameră sunt o altă pasiune a ei. Aceste mici plăceri ale vieţii sunt sufici-ente pentru a-i încărca bateriile şi a-i da forţe să meargă mai departe. Nu în zadar spune, atunci când este întrebată ce mai face: „Mergem înainte!”.

Femeia care merge înainte

Managerul pasionat

Dacă îţi pasă de muncă, depune o părticică din suflet

Galina Istratii, Vicedirector general, reţeaua de farmacii „Felicia”

Arcadie Stempovschi,Vicedirector general, reţeaua de farmacii „Felicia”

Eudochia Visterniceanu, şefa Farmaciei „Felicia” de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 128

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 20128 9

FELICIA SĂNĂTATEFELICIA NOUTĂŢI

Nestle Junior 1+, pentru creier şi putere

Protagoniştii fotografiilor haioase şi-au primit premiile

Şerveţele umede cu

marca „Felicia”Gama produselor personalizate cu marca „Felicia” a fost recent completată cu seria de şerveţele umede „Felicia”. Şerveţele din linia „Beauty” sunt cu aromă de levănţică, harbuz, lămâie, ocean fresh şi demachian-te, de asemenea pentru îngrijire intimă şi cu aromă cool fresh. Linia „Baby” repre-zintă şerveţele igienice umede pentru co-pii (72 de bucăţi), sunt delicate la atingere, conţin Alantoină şi D-Pantenol. Celelalte şerveţele mai conţin Aloe Vera şi vitamina E. Astăzi nu ne imaginăm să nu avem în geantă un pachet cu şerveţele umede, iar şerveţelele „Felicia” pot fi soluţia diverse-lor situaţii neprevăzute.

22%

22%

13

din necesarul zilnic de

fier

din necesarul zilnic

de calciu

vitamine

O creştere şi dezvoltare sănătoasă în fiecare zi

Printre ultimele inovaţii de la Compania „Nestle” se numără lăptişorul „Nestle® Junior 1+”, 200 ml, care este destinat copi-ilor de la 1 an şi conţine 22% din necesarul zilnic de fier, 13 vitamine şi 10 substanţe minerale necesare copilului pentru a cunoaşte activ lumea înconjurătoare.

Fiecare mămică ştie cât de important este fierul

şi calciul pentru creş-terea şi dezvoltarea

celui mic. Copiilor le place gustul lăptişorului „Nestle® Junior 1+”, de aceea micii gurmanzi îl beau cu plăcere.Alimentaţia ideală pentru copii este laptele de mamă. OMS reco-mandă alăptarea exclusivă până la 6 luni. „Nestle” susţine această recomandare şi continuarea alăptării, în paralel cu introduce-rea în alimentaţia sugarului şi a altor alimente, la recomandarea medicului.

De Ziua Copiilor, la Salonul Mamei şi Copilului a fost o adevărată sărbătoare. Fina-liştii concursului fotografic a celor mai interesante şi haioase fotografii a copiilor de până la cinci ani şi-au primit multaşteptatele premii. Competiţia a fost lansată pe Facebook şi a adunat în total 92 de fotografii. Premiul I şi voucherul în sumă de 600 de lei l-a primit Maria, care a adunat 1041 de like-uri. Pe al doilea loc s-a clasat Răzvan, cu 721 de like-uri (voucher în valoare de 450 de lei). Iar pe a treia poziţie, răsplătită cu un voucher de 250 de lei, s-a pozi-ţionat Martin, cu 700 de apre-cieri. Plus la aceste premii, cu ocazia zilei de 1 iunie, marca

„Tedy” a oferit câştigătorilor şi tuturor copiilor cadouri, baloane, autocolante, penare şi sucuri „Tedy”.

Inovaţia de aur de la Planter’s, Penta 5

Colecţie nouă ochelari pentru copii

Coolere de apă în toate farmaciilePe întreaga perioadă a verii, începând cu 1 iunie, în toate farmaciile „Felicia” din ţară au fost instalate coolere de apă. Toţi clienţii însetaţi îşi pot potoli setea nestingherit.

„Penta 5” reprezintă gama de produse de ultimă generaţie a cunoscutului brand italian de cosmetice „Planter’s”. Seria de aur, lansată acum câteva luni la Milano, este disponibilă deja şi în cadrul reţelei de farmacii „Felicia”. Secretul produse-lor „Penta 5” se pare că este simplu şi genial: conţine acid hialuronic în 5 forme şi dimen-siuni diferite, ce acţionează profund asupra problemelor tenului.

Gama conţine ser de faţă cu efect antiîmbătrânire, destinată pielii obosite şi fără străluci-re, având drept ingrediente acid hialuronic, polizaharide, extract de echinaceea şi de goji, peptide Argireline şi cremă de faţă antirid, ce asigură un trata-ment intensiv, are o structură multisenzorială, plăcută şi sofisticată, cu puternic efect de fermitate, hidratare, lumino-zitate şi protecţie a ţesutului cutanat.

Pentru că toată vara este înainte şi de ochelari de soare au nevoie inclusiv cei mici, „Felicia Optic Center” a completat colecţia de ochelari pentru copii cu modele noi şi originale de la cele mai renumite branduri, precum „Disney”, „Bratz”, „Hello Kitty”, „Barbies”, „Fisher-Price”, „Hotwheels”, „Transformers”.

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201210 11

FELICIA NOUTĂŢI

Clovni ingenioşi, con-cursuri vesele şi multe premii. Aşa a arătat sărbătoarea dedicată Zilei Copiilor, pregătită cu mult drag de către „Felicia Optic Center”. Copiii s-au distrat mo-delând baloane, dansând şi luându-se la întrecere la diferite concursuri amuzante. Cei mici au primit cadouri şi de la partenerii acestui minu-nat eveniment, marca „Tedy”, care le-a oferit copiilor sucuri, jucării şi baloane.

Pe lângă distracţii, copiii au putut afla multe lu-cruri interesante şi utile despre cum să-şi pro-

Ziua Copilului la „Felicia Optic Center”

tejeze ochii. Iar toţi cei care au grijă de sănătatea ochilor, au avut posibi-litatea să treacă gratuit diagnosticarea compute-rizată a vederii.

Sărbătoarea a culminat cu decernarea premiilor „Mini Miss şi Mister Op-tica”. Concursul, lansat pe pagina de Facebook a „Felicia Optic Center” – Look Fresh, a constat în plasarea celei mai haioa-se fotografii a copiilor în ochelari de vedere sau de soare şi acumularea de like-uri. Cele mai multe like-uri le-a primit Iliuşa în vârstă de cinci ani, fiind urmat de Daria Vitiuc, apoi de Maxim şi Cleopatra. Toţi copiii au primit de la „Felicia Optic Center” vouchere în valoare de 500 de lei fiecare. Iar Renat a primit un premiu special pentru eleganţă şi un voucher de la Salonul Mamei şi Copilului. Toţi copiii s-au bucurat nespus de mult de cadouri şi premii - ce poate fi mai frumos decât fericirea din ochii copiilor noştri?

str. Kiev 11, et. 2 • tel.: 22-31-06-22

2 game de prim ajutor pentru protecţia celor mici: anti-ţînţari şi protecţie solară!

Produse disponibile în farmaciile Felicia.

Gama „baby moments” Gama „Anti-Zanzara”

Nu conţin alcool şi parabeni;Nu conțin coloranți;Testate dermatologic.

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201212 13

FELICIA SĂNĂTATE

Dragă Felicia, eşti la primul tău interviu. Cum te simţi? Cine din-tre părinţi a decis până la urmă să-ţi pună un nume aşa de frumos şi cine a hotărât să numească compania în cinstea ta?

Desigur, am mici emoţii şi sper să mă descurc cu toate întrebările. Dacă e să-mi amintesc bine (râde) părinţii au avut câteva runde de consultări şi negocieri atunci când decideau ce nume să-mi pună. Îşi doreau un nume senin, luminos şi pozitiv. Până la urmă, mama a considerat că Felicia le îmbină pe toate şi că s-ar putea să mi se potrivească cel mai bine, iar tata a fost cel care a decis cum să se numească compania. Din câte cunosc, Felicia are rădăcini italiene şi latine şi semnifică „norocos, de succes”.

Şi într-adevăr numele ţi-a purtat noroc?

Cred că da, având în vedere că m-am născut într-o familie frumoasă şi unită, am nişte părinţi extraordinari, un frate mai mare, care îmi este exemplu în toate şi o

soră mai mică, pentru care sper să devin eu un model.

Ce sentimente trăieşti când treci pe lângă o farmacie „Felicia”?

Nimic special, probabil. Părinţii m-au învăţat să mă detaşez de numele companiei, căci familia şi numele meu personal reprezintă cu totul altceva decât afacerile. Cu atât mai mult că nu este meritul meu în crearea şi dezvoltarea companiei. Sunt foarte realistă din acest punct de vedere. ţin minte că în copilărie mi-am dorit foarte mult să lucrez într-o farmacie „Felicia”. Pentru că acasă se vorbea des despre farmacii, eram extrem de curioasă să văd cu ce se „mănâncă” această meserie. Cred că aveam vreo nouă ani şi am mers la „serviciu” două zile. Am fost „angajată” la secţia pentru copii. Este una dintre cele mai memorabile experienţe din viaţa mea.

Ţi-ar plăcea într-o bună zi să lucrezi în companie?

De ce nu? E în spiritul nostru de fa-milie, ar fi ceva deosebit să fac o echi-pă cu tata şi cu Cristian. Mi-ar plăcea

să-mi fac studiile în Marea Britanie, facultatea urmează să o decid.

Ce ai alege – o carte sau un iPad?

Un iPad, de pe care poţi să citeşti o carte, să asculţi muzică, să cauţi informaţii utile şi interesante. Asta nu înseamnă că nu-mi place să răsfoiesc o carte sau o revistă – desigur, nimic nu se compară cu foşnetul hârtiei, dar în epoca tehnologiilor moderne, cred că e bine să fim în pas cu timpul.

Ce ocupaţii preferate ai?

Îmi place să cânt la pian, studiez pi-anul de şase ani, îmi place desenul şi artele în general. Îmi place foarte mult matematica – sunt pur şi simplu încântată de acest obiect! Şi pentru că sunt adepta unui mod să-nătos de viaţă, fac sport, adică tenis de câmp. Cu ajutorul sportului, îmi menţin silueta şi îmi scot oboseala.

Cum ai caracteriza familia voastră?

Foarte unită, întotdeauna ne ajutăm şi ne susţinem unul pe celălalt. Cred că avem un spirit deosebit al umorului, pe care l-am moştenit cu toţii de la tata. Aşa că ne place să petrecem timpul împreună, atunci când avem posibilitatea, să glumim unul pe seama celuilalt, fără mari supărări. Ne place să ne adunăm la sărbă-tori, împreună cu bunicii, unchii, mătuşile şi verişorii. Este un lucru extraordinar să ai o familie mare şi frumoasă.

Felicia Berdos:„La 9 ani am lucrat câteva zile la farmacia „Felicia”

Este doar cu câteva luni mai mare decât compania care-i poartă numele. Dacă ar fi să transformăm cei 15 ani ai companiei în anii de adolescenţă ai Feliciei, vom obţine una dintre cele mai frumoase vârste pentru realizări şi

vise de viitor. Felicia Berdos este elevă la Liceul „Prometeu”, este pasionată de matematică, tenis şi pian. Creativă de fire şi comuni-cabilă, are mulţi prieteni. Deja se gândeşte serios la ce facultate i-ar plăcea să-şi continue studiile.

iunie - iulie 2012 12

Foto

grafi

i: D

rago

ş Co

joca

ruLo

caţie

: prim

a fa

rmac

ie ”

Felic

ia”,

bd.

Ște

fan

cel M

are

şi S

fânt

, 128

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201214 15

FELICIA SĂNĂTATE

Familia lui Dorian Berdos:Sinergia energiilor Conduce de 15 ani

cea mai mare reţea de farmacii din ţară. Rămâne a fi un filosof

al afacerilor, căruia nu-i place să se oprească la cele obţinute. Visează frumos. La un viitor frumos într-o ţară frumoasă. Pe lângă spiritul său de om de afaceri modern, care a imple-mentat majoritatea know-how-urilor din domeniul farmaceutic din Moldova şi a creat unul dintre primele branduri naţiona-le, Dorian Berdos este un adevărat patriot al ţării sale. Are o familie extraordinară, care cu sigu-ranţă îi transmit energia sa creatoare şi care este gata să devină „partenerii” lui de afaceri. Soţia Lucia se ocupă nemijlocit de salonul de frumuseţe „Cristis” şi de una dintre cele mai performante optici de la noi, „Felicia Optic Center”, fiul Cristi-

an, care îşi face studiile la un business school din Londra, doreşte să lărgească interesele familiei în alte ţări. Felicia vrea şi ea să înveţe administrarea afacerilor. Deliei, se pare că nu-i rămâne decât să acumuleze pe parcurs cunoştinţele şi experienţa tuturor. Despre afaceri şi modul sănătos de viaţă, sărbători de familie şi planuri de viitor, discutăm cu membrii familiei Berdos.

Dl Berdos, Compania „Felicia” va sărbători zilele aceste 15 ani de la fondare. Cum a fost începutul?

Dorian Berdos: Unul simplu, eu cred. Din momentul în care cântarul raţiunii a înclinat spre deschiderea unei farmacii pe strada principală a capitalei noastre. De-sigur aş fi putut să deschid o staţie PECO sau un magazin de bijuterii – acestea erau domeniile cele mai întrebate în anii 90. Dar, mi-am do-rit ceva cu adevărat inovativ pen-

tru mediul de afaceri moldovenesc. Aşa am achiziţionat spaţiul de pe Ştefan cel Mare, am făcut reparaţie şi am comandat mobilă, am schim-bat faţada, am îmbrăcat intrarea în piatră de granit verde, care a rămas la fel de elegantă şi modernă ca şi acum 15 ani. Aşa ne-am început activitatea, cu un spaţiu de câţiva metri pătraţi şi un colectiv din zece persoane. Următoarea farmacie am deschis-o peste un an, iar pe cea de-a treia – încă peste un an. Însă, începând cu secolul al XXI-lea,

iunie - iulie 2012 14

viteza de deschidere a farmaciilor a crescut considerabil, la fel cum a crescut şi necesitatea de oferire a medicamentelor calitative.

V-aţi gândit mai târziu la o reţea de farmacii?

Dorian Berdos: Nu mi-am pus acest scop din start, este adevărat. Necesitatea de a deschide farmacii în noi locaţii a apărut în timp din considerentul de a fi mai aproape de necesităţile clienţilor noştri. Compa-nia a cunoscut o dezvoltare dinamică în ultimii cinci ani, datorită cererii sporite de produse farmaceutice şi parafarmaceutice, dar şi datorită concurenţei care s-a intensificat.

Nu este deloc uşor să-ţi creezi şi să-ţi dezvolţi propria afacere în Mol-dova. De ce calităţi aţi dat dovadă în toţi aceşti ani pentru a reuşi?

Dorian Berdos: Cred că de aceleaşi calităţi dintotdeauna – capacitatea de a munci, perseverenţa, disciplina şi optimismul. „Felicia” a fost mereu prima la capitolul inovaţii şi imple-mentarea know-how-urilor – îmi place în continuare să fiu cu un pas înaintea evenimentelor.

Foto

grafi

i: D

rago

ş Co

joca

ru

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201216 17

FELICIA SĂNĂTATE

Cristian, care este, în opinia ta, specificul afacerilor în domeniul farmaceutic? Cum ai caracteriza piaţa farmaceutică din Moldova?

Cristian Berdos: Este o industrie ce prestează produse şi servicii practic omogene, dar unde diferenţierea se face prin felul de comunicare cu clienţii, poziţionarea şi percepţia brandului şi demonstrarea respon-sabilităţii sociale. În opinia mea, domeniul farmaceutic din Moldova este cel mai concurent. În compa-raţie cu Anglia, de exemplu, unde industria retailului farmaceutic este organizată foarte bine şi practic în cartierele centrale este prezentă doar o singură reţea, pe când la noi din acest punct de vedere este un pic haos, nu este normal ca trei sau chiar patru farmacii diferite să stea una lângă alta.

Cât de des tata îţi cere sfatul sau părerea?

Cristian Berdos: Discutăm cu tata destul de

des tema afacerilor, aş zice că e tema noastră preferată, unde discuţiile se pot întinde ore întregi. Tata îmi permite deseori să-mi manifest ideile referitor la rezolvarea sau dezvoltarea anumitor procese ce ţine de diverse domenii ale afacerilor de familie. Pe lângă faptul că aceste idei într-adevăr pot aduce anumite roade, acest lucru îi permite tatălui să estimeze capacităţile mele de a rezolva anumite situaţii şi totodată îmi permite să aplic în practică cu-noştinţele mele. Desigur, la această etapă, în mine arde spiritul de an-treprenor şi dorinţa de a dezvolta o nouă direcţie în afaceri şi de a spori interesul familiei şi în alte domenii, posibil chiar şi în alte ţări. Dar toate step by step, cum spun englezii.

Lucia, „Felicia Optic Center” repre-zintă un concept absolut nou la

noi în Moldova. A fost bine primit de către clienţi?

Lucia Berdos: Pre-supunem că foarte bine judecând după interesul manifestat de către

clienţii noştri. „Felicia Optic Center” este cu adevărat un concept nou şi inovativ pe piaţa Moldovei, atât din punctul de vedere al asortimentului, cât şi al atmosferei. Prezentând, de fapt, acest proiect producătorilor mondiali, am reuşit să-i impresio-năm şi să obţinem contracte directe de la cei mai mari şi renumiţi lideri din domeniul opticii.

În ultimul timp, se vorbeşte tot mai mult despre modul sănătos de viaţă, practicarea sportului şi o alimenta-ţie cât mai sănătoasă. Acesta este un trend, o necesitate?

Lucia Berdos: Un om modern tre-buie să înţeleagă că modul sănătos de viaţă îi asigură în primul rând activitatea, de aceea trebuie să găsim un limbaj comun cu corpul, pentru ca el să ne ajute să realizăm ceea ce ne dorim. Fiind bolnav, nu poţi reali-za prea multe. De aceea, combinaţia dintre un mod sănătos de viaţă şi emoţiile pozitive ar putea fi ingredi-entele unei reţete de succes.

Dorian Berdos: Până la urmă, intenţiile şi cauzele frecventării sălii

de sport pot fi diferite, rezultatul va fi acelaşi – o generaţie mai sănătoasă. Pentru mine, plimbatul cu pas intens are dublu sens: pe lângă efectul sănătos al unei plimbări la aer curat, este şi un remediu meditativ.

Lucia Berdos: Eu fac yoga de câţiva ani şi mă simt extraordinar. Apropo de alimentaţie. Pentru mine mânca-rea este un alt mod de a gusta viaţa, pe lângă sentimentele şi emoţiile noastre. Important e să fim atenţi la cantităţile consumate.

Cristian Berdos: Practic alergatul deja de doi ani, alerg câte 15 km pe zi. Dacă nu alerg dimineaţa, nu am aceeaşi energie şi dorinţă de a crea, de a munci şi de a savura viaţa.

Care este sărbătoarea voastră de familie?

Lucia Berdos: Pentru noi toţi fami-

lia reprezintă un lucru foarte cald şi intim. Îmi place că avem tradiţii de familie, îmi place că şi copiii noştri iubesc aceste tradiţii şi adoră şi ei timpul petrecut împreună cu bunicii, părinţii, rudele apropiate.

Felicia Berdos: Avem o tradiţie specială de Crăciun. Coacem un chec mare, în care punem o monedă de 1 euro. Celui căruia îi cade moneda, înseamnă că-i va merge tot anul viitor. Ne adunăm obligatoriu la zilele de naştere – a părinţilor, buneilor. Ne place în-totdeauna să inventăm ceva nou în plan de distracţii.

Ce aţi reuşit să învăţaţi de la copiii voştri?

Lucia Berdos: Cristian mă învaţă să fiu mai atentă, mai concretă, Felicia – să iubesc mai mult, Delia – să fiu veselă şi să mă distrez. Nu încetez

„felicia” a fost meReu

pRima la capitolul inovaţii

şi implementaRea

know-how-uRiloR.

combinaţia dintRe modul

sănătos de viaţă şi

emoţiile pozitive aR

putea fi ingRedientele

unei Reţete de succes.

să învăţ de la soţul meu arta afacerilor, Dorian e un

adevărat maestru în acest domeniu.

Fiind un bărbat foarte puternic, un diplomat înnăscut, foarte grijuliu şi responsabil, îmi generează

mereu starea de femeie.

Dorian Berdos: Mă inspiră entuziasmul copi-

ilor, optimismul, curiozitatea de a cunoaşte lumea.

Părinţii au fost severi cu voi? Cristian, ai fost băiatul ascultător sau cel rebel?

Cristian Berdos: Cu părinţii am avut mereu o relaţie foarte bună. Nu pot să spun că sunt băiatul cel rebel, fiindcă în majoritatea cazurilor dorinţele şi ambiţiile mele au fost şi sunt adecvate şi serioase. Din acest motiv suntem ca nişte prieteni.

Felicia Berdos: Cred că părinţii noştri sunt foarte democraţi, nu au ridicat niciodată vocea la noi, ci au încercat să ne explice lucrurile din punctul lor de vedere, atunci când a fost nevoie. Şi dacă se întâmpla uneori să nu fim de acord cu ei, ne dădeam seama mai târziu că au avut perfectă dreptate.

Dl Berdos, ce vă propuneţi pentru următorii 15 ani?

Dorian Berdos: Desigur că ne dorim să ne dezvoltăm, să fim şi mai buni în domeniul nostru şi mai aproape de clienţii noştri. Un vis al familiei noastre e să inaugurăm o fundaţie, care se va numi tot „Felicia” şi va avea drept unul din scopuri susţinerea celor mai buni studenţi-farmacişti şi asigurarea lor cu un loc de muncă în reţea. Toto-dată, prin intermediul Fundaţiei, vom promova şi modul sănătos de viaţă. Un vis pe care cred că-l vom realiza cu ocazia actualei aniversări de 15 ani.

iunie - iulie 2012 16

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201218 19

întregului organism. E important de reţinut, că iodul este componentul esenţial al hormonilor tiroidieni - şi atât excesul, cât şi insuficienţa lui produce dereglări în funcţionarea glandei tiroide.

NECESARUL DE IOD Aportul alimentar real de iod variază între 60-130 µg/zi. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, necesarul de iod este: perioada pubertară, adolescentă şi adultă - 150 µg/zi; femei gravide - 200 µg/zi; copii 0-6 luni - 90 µg/zi; copii 6 luni-10 ani - 90-120 µg/zi.

Perioadele critice în care necesarul de iod trebuie strict respectat: sarci-na şi alăptarea, 0-3 ani (perioada de dezvoltare a creierului).

Afecţiuni produse prin deficitul de iod în perioadele critice. La nou-născuţi: guşă, hipotiroidism subclinic sau clinic manifestat, greutate mică la naştere (hipotrofie), anomalii congenitale (înnăscute), creşterea morbidităţii perinatale.

În perioada copilăriei: guşă, hipotiroidism subclinic sau clinic manifestat (mixedem), cretinism endemic (deficit mintal şi afectarea dezvoltării fizice cu surdomutitate, nanism ș. a.).

La femei: în perioada fertilă: guşă, hipotiroidism subclinic sau clinic manifestat (mixedem), dereglări de ciclu menstrual, infertilitate. În sarcină: avorturi repetate (habi-tuale), naşteri premature, moarte intrauterină a fătului, preeclampsie (hipertensiune indusă de sarcină), abruptio placentae (dezlipire de placentă cu hemoragie), disfuncţii ale sistemului cardiac, anemie, hemoragii postpartum.

EXAMINAREA TIROIDEIExamenul clinic atent şi competent asigură diagnosticarea dereglărilor tiroidiene.

Ne vom referi mai jos numai la metodele simple şi accesibile. Prima

şi cea mai accesibilă este anamneza, prin care medicului îi sunt rapor-tate simptomele şi semnele bolii. Examenul tiroidei prin palparea di-mensiunilor glandei permite depistarea „guşii” (mări-rii în volum). O mărire neconsiderabilă în volum a tiroidei este diagnosticată prin ecografie, care evaluează structura tiroidei în detaliu. Altă metodă informati-vă este scintigrafia - realizată cu izotopi ai iodului I131, I123, 99m-Тc. Această metodă permite depistarea anomaliilor de sediu al glandei şi ai nodulilor tiroidieni „calzi” sau „reci”.

CT (computer tomograf), RMN (rezonanţă magnetică nucleară): în general nu sunt necesare pentru evaluare, sunt utile în evaluarea extinderii tumorilor maligne de tiroidă. Puncţia cu ac fin: este o manevră minim invazivă care con-stă în extragerea unei cantităţi mici

de ţesut ce ulterior este analizat la microscop; rezultatul este de tipul: malign, benign sau neprecizat; în cazul în care rezultatul este nepre-

cizat se poate opta pentru tratament (chirurgie) sau

urmărirea nodulului în timp.

Depistarea dereglă-rilor, atât clinice, cât şi subclinice ale tiroidei se efectu-ează prin aprecie-rea constituenţilor

sanguini. - TSH: măsurarea lui este cea

mai bună metodă de a evalua funcţia tiroidei; -

T3, T4: nivelul în sânge al celor doi hormoni tiroidieni esenţiali; concentraţia acestora este invers pro-porţională cu a TSH; - FreeT3, FreeT4: fracţiile libere ale celor doi hormoni; sunt mai utile decât concentraţiile totale deoarece măsoară, după cum am mai precizat, doar partea acti-vă metabolic a hormonilor existenţi în sânge la un moment dat; - ATPO, antitiroglobulina: anticorpi împotriva unor structuri ale tiroidei; ajută la di-

agnosticarea bolilor tiro-idiene prin mecanism autoimun (tiroidi-te, boala Basedow-Graves); -Tiroglobuli-na: proteina aflată în can-titate mare în tiroidă; măsurarea ei se face la pacienţi ope-raţi (tiroida exclusă în totalitate) de cancer tiroidian.

În numărul următor vom vorbi despre una dintre cele mai frecvente dereglări ale glandei tiroide, hipo-tiroidia.

FELICIA SĂNĂTATE

Testaţi-vă glanda tiroidă!

Nervo-zitate, pierdere în gre-

utate, oboseală - sunt stări ce par a fi obişnuite în viaţa noastră modernă. Însă, nu de puţine ori ele vin să ne avertizeze asupra unor dereglări ale glandei tiroide, ce pot produce com-plicaţii grave şi de durată.

DR. VITALII TRESTIAN,medic endocrinolog, categorie superioară, Spitalul Clinic Republican, Clinica de Medicină Estetică „Sancos”, Centrul Medical „Repromed”

prin producerea hormonilor tiroidi-eni, ce au influenţă asupra tuturor celulelor, ţesuturilor, organelor şi sistemelor organismului uman. Aceşti hormoni intervin în dezvol-tarea sistemului nervos în copilărie (ceea ce înseamnă că o afecţiune tiroidiană la naştere sau în copilărie afectează creşterea şi intelectul); în echilibrul metabolismelor glucidic, lipidic şi proteic; influenţează func-ţionarea sistemului cardi-ovascular, aparatului digestiv şi muscular; deţine control asupra stării şi culorii pielii şi a părului, temperaturii şi greutăţii corpu-lui, regularităţii ciclului menstru-al şi fertilităţii ş. a.

CUM FUNCŢIONEAZĂGlanda tiroidă absoarbe iodul din organism (pe care îl primim cu pro-dusele alimentare şi apa) şi produce în celulele sale 2 hormoni activi iodaţi : tiroxina (T4), triiodtironina (T3) şi un hormon ce nu conţine iod - calcitonina. Producţia şi secreţia

hormonilor tiroidieni variază în funcţie de cantitatea de iod

absorbită în organism. În zonele geografice cu deficit de iod, unde conţinutul lui în pro-dusele alimentare şi apă este mic, glanda tiroidă va produce o cantitate insufi-cientă de hormoni,

consecinţele fiind dereglări în funcţionarea

ROLUL GLANDEI TIROIDETiroida este cea mai mare glandă a siste-mului endocrin uman, are greutatea de 5-6 g la nou-născut, atingând o greutate de 15-18 g la adult (este mai mare la femei decât la bărbaţi). Este situată în re-giunea antero-laterală a gâtului, imediat sub „mărul lui Adam”. Deşi mică în greu-tate şi dimensiuni, tiroida este importantă

o măRiRe

neconsideRabilă

în volum a tiRoidei

este diagnosticată pRin

ecogRafie, caRe evaluează

stRuctuRa tiRoidei

în detaliu.

peRioadele cRitice în caRe necesaRul de iod tRebuie stRict Respectat: saRcina şi alăptaRea, 0-3 ani (peRioada de dezvoltaRe a cReieRului).

Laringe

Istm

Traheea

Lob stâng

Lob drept

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201220 21

Alergiile alimentare

CAROLINA MîŢU, Manager Farmacii „Felicia”

Alergia alimentară reprezintă un complex de semne şi simptome care apare după consumul unor anumite alimente la care o persoană este sensibilă. Alergia la alimente depinde de diversitatea alimentelor, de

produsele rezultate în urma prelucrării lor în cursul procesului de digestie, precum şi de modificările ce survin prin conservarea sau prelucrare culinară. Alimentele fac parte dintre alergenii insuficient cunoscuţi sub aspect imunochimic.

Tipuri de reacţie Cele mai frecvente reacţii alergice sunt: urticaria, eczema, rinita, astmul bronşic, migrena, şocul anafilactic.

SimptomeAlergia alimentară se manifestă foarte variat ca simptomatologie. Apar de obicei foarte repede, până la 4 ore după ingestia alimentului.

Manifestări cutanateDermatita atopică este principala manifestare a alergiilor alimentare la copii. Se caracterizează prin apariţia

unor zone roşii, pruriginoase şi calde în regiuni ale corpului care reţin mai mult umiditatea, precum pliurile cutanate ale coatelor, genunchilor, gâtului, feţei, mâinilor, picioarelor, regiunilor inghinale, organelor genitale şi în jurul anusului. În zonele afectate, tegumentul este uscat şi îngroşat.

Urticaria poate fi o altă manifestare cutanată. Urticariile sunt afecţiuni alergice caracterizate prin modificări la nivelul tegumentului, cu zone umflate, înroşite şi pruriginoase. Pot afecta pielea din orice regiune a corpului, inclusiv scalpul, buzele, palmele şi tălpile. Una dintre posibilele complicaţii includ tumefierea laringelui şi incapacitatea de a respira (edem Quincke).

Sindromul oral se caracterizează prin senzaţia de furnicături la nivelul gâtului, edemul buzelor însoţit de mâncărime şi, eventual, dificultăţi la înghiţire.

Manifestări respiratorii şi oculareRinita alergică (afectează nasul) şi conjunctivita alergică (afectează ochii) pot fi manifestări ale alergiei alimentare, şi, uneori, semne de avertizare a unei reacţii alergice severe. Simptomele rinitei alergice se manifestă prin congestie a conjunctivei, lăcrimare, strănut, prurit, iar în cele mai grave cazuri chiar şoc anafilactic. Criza de astmă bronşic se manifestă prin respiraţie şuierătoare şi dificultate respiratorie.

Manifestări digestiveSimptomele gastro-intestinale clasice ale alergiilor alimentare sunt greaţa, vărsăturile, diareea şi durerile abdominale.

Şoc anafilacticAceasta este o manifestare clinică gravă, care necesită tratament medical de urgenţă. Debutează frecvent cu o senzaţie de indispoziţie, urmată de erupţie urticariană însoţită de prurit intens şi dificultăţi de respiraţie. Uneori, apare pierderea cunoştinţei asociată cu o scădere a tensiunii arteriale. Şocul anafilactic poate duce la stop cardiac şi deces.

Factorii de riscPersoanele predispuse genetic la alergii (cu teren atopic). Riscul de a suferi de alergii alimentare este de 20-40% atunci când unul din părinţi suferă de o formă de alergie şi de 60-80% atunci când ambii părinţi sunt alergici. La 5-15% din pacienţii cu alergii alimentare nu există o predispoziţie familială. Persoanele care sunt alergice la alte substanţe (la polen, praf etc.) sau care suferă de astm bronşic. Expunerea precoce la alergeni alimentari favorizează apariţia alergie alimentare. Pe această ipoteză se bazează ideea introducerii treptate a alimentelor solide la copii (într-o anumită ordine).

Creşterea utilizării în produsele alimentare a aditivilor poate contribui la apariţia alergiei alimentare.

Principalele alimente alergene Teoretic, toate produsele alimentare pot provoca alergii. Alimentele cel mai frecvent asociate cu apariţia alergiilor sunt: ouăle, laptele de vacă, arahidele, soia, nucile, peştele şi crustaceele. Alte alimente „incriminate” sunt: fructele exotice,

mirodeniile şi condimentele, uleiul de floarea-soarelui, seminţele de susan şi făina de grâu (de exemplu simptomele pot apărea în timpul ingestiei de alimente preparate cu făina de grâu contaminată cu acarieni).

Ouăle: principalele antigene se găsesc în albuşul de ou, ovalbumina şi ovomucoidul, care îşi păstrează antigenitatea după prepararea termică. Unii oameni sunt alergici la gălbenuşul de ou.Arahidele: determină o treime din alergiile apărute la copii sub 15 ani. Alergiile alimentare la arahide sunt considerate ca fiind foarte grave, într-un sfert din cazuri apare şocul anafilactic care poate provoca moartea.Laptele de vacă: beta-lactoglobulina este o proteină alergenă şi nu este afectată de căldură.Peştele: principala responsabilă de apariţia alergiei este parvalbumina.

Evitarea alimentelorÎn tratamentul alergiilor alimentare, prima linie de apărare este eliminarea alimentelor alergene şi evitarea oricărui aliment ce ar putea conţine ingrediente cu potenţial alergen. Discutaţi cu familia pentru a stoca, pregăti şi găti alimentele în condiţii de siguranţă. Citiţi toate ingredientele de pe produsele alimentare ambalate pentru a vă asigura că ele nu conţin ingrediente alergene.

TratamentO persoană cu alergie alimentară trebuie să consulte medicul de familie şi apoi medicul alergolog, care vor recomanda tratamentele corespunzătoare. După ameliorarea şi vindecarea simptomelor acuzate de persoana bolnavă, medicul trebuie să găsească şi o soluţie terapeutică pentru viitor - identificarea exactă a alimentului responsabil de simptomatologia respectivă. Şi apoi, după ce alimentul nociv este identificat ca alergen, el trebuie

exclus din regimul alimentar pentru o perioadă destul de mare.

Medicamentele antihistaminice pot contribui la diminuarea intensităţii simptomelor. Metoda cea mai folosită astăzi este hiposensibilizarea la alimentul alergic. Această metodă se realizează pe cale orală sau prin injecţii.

Cel mai bun tratament în cazul alergiilor este înlăturarea factorilor alergeni (polen, praf, fungi). Când acest lucru nu este suficient, reacţia alergică degenerând în afecţiuni serioase, cum ar fi astmul bronşic, eczemele, dermatitele, rino-sinuzitele, medicina naturistă va pune la dispoziţie remedii ce exclud eventualele efecte secundare (somnolenţă, luarea în greutate), cum se poate întâmpla în cazul medicamentelor de sinteză.

Tratament naturist:Ceaiul de coada şoarecelui, infuzia sau inhalaţiile tratează rino-sinuzitele alergice. Infuzia din muguri de coacăză neagră tratează rinitele alergice, astmul alergic, edemul Quicke, urticariile. Decoctul de iarbă mare se foloseşte în cazul eczemelor.Decoctul de ceapă, sucul de ceapă, ceaiul de ceapă, au efect antiseptic, emolient în infecţii faringiene, astm alergic. KESTINE, este un medicament ce conţine substanţa activă Ebastine, este indicat pentru rinita alergică, urticaria cronică.

Alimentele pe care le mâncăm, in-diferent dacă sunt de origine animală, vegetală sau minerală, pot determina la unele persoane diferite reacţii adverse printre care unele pot avea origine alergică.

CauzeCauzele reacţiilor care survin după ingestia de alimente pot fi diferite: consecinţa unei insuficienţe enzimatice digestive; consecinţa contaminării alimentului (conservanţi, microorganisme) – efectul nocivităţii intrinseci a alimentului respectiv.

EslotinEfect antialergic şi antiinflamator marcat.

Rapid înlătură pruritul, edemul şi alte manifestări ale alergiei. Nu provoacă somnolenţă şi nu

influenţează reacţiile psihomotorii. Acţiunea începe peste 20 minute după administrarea pe cale orală şi durează 24 ore.

Se administrează o singură dată în zi.

FELICIA SĂNĂTATE

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201222 23

Lacidofil-WMCapsule

Substanţe active: 2 mlrd. bacterii vii liofilizate; Lacto-bacillus rhamnosus Rosell-11 1,9 mlrd.; Lactobacillus acidophilus Rosell-52 0,1 mlrd. Producător: World Medicine, SUAIndicaţii: Restabilirea şi normali-zarea microflorei intestinale, ameliorarea digestiei; tratamentul gastroenteritei, dispepsiei; profilaxia şi tratamentul diareei, determinată de administrarea antibioticelor, în special a lincomicinei, clindamicinei, ampicilinei, amoxiciclinei şi cefa-losporinelor. Specific pentru profilaxia infecţiei cu Clostridium difficile; tratamentul disfuncţiilor intestinale tranzitorii (atât a diareei, cât şi a constipaţiei), determinate de modificarea dietei, călătoriilor etc.; creşterea toleranţei faţă de lactoza din lapte. Creşterea imunităţii şi rezistenţii generale a organismului faţă de maladii.Preţ: ~ 126 lei

Medicamentele sezonului

PananginComprimate filmate

Substanţe active: asparaginat de Magneziu anhidru 140 mg şi asparaginat de Potasiu anhidru 158 mgProducător: Gedeon Richter, UngariaIndicaţii: Tratamentul adjuvant al maladi-ilor cardiace cronice (insuficienţă cardi-acă, hipertensiune arterială, perioadă de postinfarct); tratamentul aritmiilor cardiace (în special aritmii ventriculare); tratamen-tul adjuvant la glicozide cardiace; terapia complexă a distoniilor neurocirculatorii şi a sindromului oboselii cronice; terapia com-plexă a spasmelor musculare, precum şi în scopul profilaxiei deficitului de magneziu şi potasiu.Preţ: ~ 56 lei

Substanţe active: plante medicinaleProducător: Ecoproduct, UcrainaIndicaţii: Recomandat în componenţa dietelor pentru persoanele predispuse la hipertensiune arterială, eforturi psihoemoţionale ridicate. Preţ: ~ 23 lei

OrunitCapsule

Substanţă activă: o capsulă conţine 100 mg itraconazolProducător: SC Rompharm Company SRL, RomâniaIndicaţii: Afecţiuni ginecologi-ce (candidoză vulvovaginală), afecţiuni dermatologice oftalmologice (pityriasus versicolorm dermatomicotice, keratine fungice şi candidoze orale, onicomicoze determinate de dermatofiţi şi/ sau levuri), micoze sistemice (aspergiloze şi candidoze sistemice, criptococoze, histoplasmoze, sporotrichoze, paracoccidioidomico-ze, blastomicoze), alte tipuri de micoze sistemice sau tropicale. Preţ: ~ 336 lei

ValerianaComprimate filmate

Substanţă activă: extract uscat de odolean 30 mgProducător: Medica S.A., BulgariaIndicaţii: Remediu sedativ în stări de stres, tensiune nervoasă şi dereglări ale somnului. Se poate folosi ca remediu adjuvant în nevro-ză cardiacă (palpitaţii, înţepături în regiunea inimii) şi tulburări funcţionale ale ritmului cardiac; în dereglări funcţionale şi cele legate de menopauză din partea sistemului nervos central. Preţ: ~ 25 lei

FlucoralCapsule

Substanţă activă: fluco-nazol 150 mgProducător: Bilim Phar-maceuticals, TurciaIndicaţii: Candidozele sistemice, orofaringiene, vaginale, cutana-te. Profilaxia infecţiilor micotice la bolnavii cu neoplazii maligne. Meningita cu criptococ. Coccidiomicozele cu Coccidioides immi-tis. Criptococozele, onicomicozele, dermatomicozele.Preţ: ~ 70 lei

TerbisilCremă

Substanţă activă: clorhidrat de ter-binafină - 10 mgProducător: Gedeon Richter, UngariaIndicaţii: Infecţii fungice ale pielii produse de dermatofiţi. Infecţii ale pielii produse de levuri, în special din genul Candida. Tratamentul topic al Pityriasis versicolor produs de Malassezia furfur. Crema Terbisil este destinată exclusiv administrării externe. Se aplică de 1-2 ori pe zi.Preţ: ~ 78 lei

Magne B6Drajeuri

Substanţe active: magneziu/clorhidrat de piridoxinăProducător: Sanofi Aventis, FranţaIndicaţii: Prevenirea şi tratamentul deficitu-lui de magneziu la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani. Asocierea unora cu următoarele simptome poate indica un deficit de magneziu: nervozitate, tulburări minore de somn, manifestări de anxietate, precum spasmele digestive sau palpaţiile, crampele musculare, furnicăturile. Preţ: ~ 98 lei

FluzamedCapsule

Substanţă activă: fluconazol 150 mgProducător: World Medicine, SUAIndicaţii: Candidoza mucoaselor: orofa-ringiană, bronhopulmonară neinvazivă, esofagiană, candidurie, cutaneomucoasă, candidoză cronică orală atrofică (la pacienţii cu proteze dentare) la pacienţii cu sau fără imunosupresie. Prevenirea recidivelor can-didozei orofaringiene şi altor infecţii fungice la pacienţii cu SIDA. Candidoza vaginală acută sau recurentă, balanita candidozică. Profilaxia infecţiilor fungice la bolnavii cu tumori maligne, supuşi terapiei cu citostatice sau radioterapiei. Dermatomicoze. Micoze endemice profunde.Preţ: ~ 80 lei

MycosystCapsule

Substanţă activă: fluconazol 150 mgProducător: Gedeon Richter, UngariaIndicaţii: Dermato-micoze. Candidoză vaginală acută sau recurentă, balanita candidozică. Profilaxia recidivelor candidozei vaginale recurente (3 şi mai multe recidive pe an). Candidoze sistemice, incluzând candidemia, candidozele diseminate şi alte forme de infecţii candidozice invazive (ale peritoneului, endocardului, oftalmice, pulmonare şi ale tractului urinar). Candidoza mucoaselor: orofaringiană, bronhopulmonară neinvazivă, esofagiană, candidurie, cutaneomucoasă, candidoză cronică orală atrofică (la pacienţii cu proteze dentare). Preţ: ~ 87 lei

Fitoceai antihipertensiune „Карпатская лечебница 11” Pliculeţe

FELICIA SĂNĂTATE

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201224 25

Blue Berry™ EyebrightExtract de afine în asociere cu luteină, silur şi seminţe de struguri.Blue Berry™ Eyebright conţine extracte naturale ale substanţelor biologic active (antioxidanţi, bioflavonoizi, carotinoizi), ce restabilesc funcţia ochilor, îmbunătăţesc vederea nocturnă, reduc iritaţia ochilor la purtarea lentilelor de contact, fortifică pereţii capilarelor retinei şi îmbunătăţesc circulaţia sangvină a ţesuturilor ochiului.Blue Berry™ Eyebright vă ajuta la menţinerea sănătăţii ochilor şi vederii bune.2 comprimate conţin 10 mg luteină.60 comprimate

Nordic Fish Oil™Uleiul de peşte este o sursă naturală de sănătate din adâncul mării pentru întreaga familie. Acesta conţine acizi graşi esenţiali polinesaturaţi de tipul Omega-3, necesari pentru dezvoltarea normală a capacităţii mintale, sistemului nervos, a retinei ochiului la sugari şi copii. Omega-3 nu se sintetizează în organismul uman, de aceea alimentele, care conţin aceşti acizi, trebuie să fie prezente în regimul zilnic alimentar.Acizii graşi esenţiali polinesaturaţi de tipul Omega-3, dintre care cei mai importanţi sunt acidul eicosapentaenoic (EPA) şi acidul docosahexaenoic (DHA), sunt o parte componentă a membranelor tuturor celulelor, necesari pentru majoritatea proceselor metabolice în organism şi asigurarea vederii normale.60 capsule a câte 700 mg

Multivitamin for women Multivitaminele „Pomul de Argint” sunt o alegere perfectă! Logotipul companiei New Nordic - Pomul de Argint simbolizează naturaleţea şi este perceput ca un semn al calităţii în Suedia. Conţine 13 vitamine (inclusiv vitamina E naturală), complex de antioxidanţi, 10 minerale, majoritatea dintre care sunt fixate organic pentru o asimilare mai bună.Vitaminele şi mineralele ce fac parte din complexul de vitamine, hrănesc din interior pielea, unghiile şi părul, acestea arătând sănătos şi atrăgător.

Multivitamin for menConţine 12 vitamine (inclusiv vitamina E naturală), complex de antioxidanţi, 9 minerale, cantităţi considerabile de magneziu şi zinc, vitamina B de calitate înaltă, vitamina A, C şi E. Nu conţine fier.60 comprimateFără adaosuri. Vitaminele New Nordic nu conţin sare, zahăr, drojdie, grâu, gluten, lactate, soia şi produse modificate genetic.Tehnologie avansată. La producerea vitaminelor se foloseşte o tehnologie avansată - microcapsularea părţilor componente, datorită căreia se ajunge la eficacitatea maximală a vitaminelor.

New Nordic este o companie scandinavă, recunoscută după logotipul Pomului de Argint, ce simbolizează naturaleţea, vitalitatea şi dezvoltarea, perceput ca un semn al calităţii.Compania New Nordic produce preparate din produse naturale, crescute pe câmpuri proprii, ecologic pure. New Nordic are grijă de crearea fiecărui preparat, începând de la idee şi până la produsul final. Preparatele companiei New Nordic sunt elaborate în conformitate cu cele mai recente cercetări medicale şi farmacologice. Produsele New Nordic sunt potrivite pentru persoanele ce suferă de diabet şi vegetarieni.Produs în conformitate cu cerinţele GMP.www.newnordic.com

Nordic Glucosamine™Pentru funcţionarea normală a articulaţiilorGlucozamina contribuie la regenerarea cartilajului articulaţiilor, reînnoirii suprafeţelor lor. Glucozamina stimulează formarea colagenului în condrocite – celule, ce sintetizează ţesutul cartilaginos îmbunătăţesc, de asemenea, starea cartilajului, oferindu-le elasticitate.60 comprimate

Apple CiderТМ 600AppleТМ Cider 600 conţine extracte de oţet de mere, anghinare şi păpădie, care se utilizează tradiţional la respectarea dietei pentru pierderea în greutate.Aceste componente contribuie la îmbunătăţirea metabolismului şi scindarea lipidelor.60 comprimate

Bio Drain®

DETOX PLANCurăţare naturală, detoxifiere a organismului - primul pas pentru a reduce surplusul de greutate. Bio Drain® este elaborat pe bază de plante cunoscute, care se utilizează cu succes de peste 10 ani pentru a curăţa organismul şi pierderea în greutate. Formula uşoară eficientă contribuie la curăţarea organismului.60 comprimate Promoţie: 8% reduceri la toate produsele New Nordic

în farmaciile Felicia. Perioada 1-31 august.

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201226 27

Mariana Bodrug, medic-farmacist,Farmacia „Felicia”, bd. Ştefan cel Mare, 6/1

Insomnia poate fi provocată de boli cardiovasculare, crize abdominale, nevralgii, hipertensiune, intoxicaţii,

diabet, hipertiroidie, surmenaj fizic. Mesele copioase seara, consumul de excitante minore

(cafea, cacao) şi de medicamente energizante, surmenajul fizic şi intelectual pot cauza insomnii. Pentru prevenirea insomniei nu se recomandă suprasolicitările fizice şi intelec-tuale, trebuie evitate la cină mazărea, fasolea, orezul, ouăle, brânzeturile fermentate, alimentele diuretice şi excitante (alcoolul, tutunul, cafeaua, ceaiul tare). Înainte de culcare faceţi câteva minute de băi de aer în faţa ferestrei deschise sau chiar plimbări afară. Utilizarea plantelor medicinale, odolean (comprimate, tincturi), passiflora (sirop, comprimate), sunătoare, levănţică, mentă, talpa-gâştei sub formă de infuzii călduţe îndulcite cu miere şi băute seara înainte de culcare au efect liniştitor, reconfortant, grăbesc adormirea şi îmbună-tăţesc calitatea somnului. Acestea din urmă sunt componen-tele următoarelor preparate: Alora, Peresen, Persen Forte, Sedasen, Vamelan, Novo Pasit. Alt mod de utilizare a plantelor medicinale sunt pernele cu conuri de hamei, frunze de sulfină, roiniţă sau lavandă. În cazul în care tratamentul naturist şi cel medicamentos nu are efectul scontat, consultaţi un medic psihiatru sau psiholog.

Mă chinuieşte insomnia de

câteva luni. Ce îmi puteţi recomanda pentru un somn liniştit?

(Oleg Armăsaru, or. Chişinău)

FELICIA SĂNĂTATE

Enciclopedia naturii

Melisa, frunza albinelor

Ludmila Roşca, medic-farmacist,Farmacia „Felicia”,str. Calea Orheiului, 107

În primul rând, ascun-deţi-vă de soare. Apoi faceţi un duş răcoritor şi aplicaţi comprese răcoritoare cu remedii ce conţin Aloe Vera. În zonele sensibile aplicaţi felii de castravete. Într-un pulverizator cu apă adăugaţi câteva picături de

ulei de levănţică şi ulei de muşeţel, apoi pulverizaţi tot corpul (evitaţi zona ochilor!). Dacă arsurile sunt mai profunde, este binevenită consultaţia specialistului şi folosirea remediilor ce conţin dex-pantenol.

Cum putem calma

arsurile solare?(Olga Bucuceanu,

or. Bălţi)

Sfaturi sănătoase de la „Felicia”

Ala Novac, medic-farmacist,Farmacia „Felicia”, bd. Dacia, 44

Problemele de acest gen se pot rezolva printr-o igienă corporală riguroasă. Vă

recomandăm să beţi lichide suficiente şi nu excesiv de reci, pentru a menţine temperatura optimă a cor-pului. Alegeţi îmbrăcăminte deschisă la culoare, din materiale subţiri şi fibre naturale. Utilizaţi produse de protecţie solară. Este necesar de a reduce consumul de alcool, condimente şi cafea, aceste produse favo-rizează activitatea glandelor sudoripare. Se utilizează pe larg produse antiperspirante, Driclor, DEOcontrol, Formidron, efective 12-48 de ore. Remediile naturiste cu scoarţă de stejar, lavandă, tei, muşeţel, mentă sau gălbenele reduc transpiraţia abundentă.

Ce recomandări aveţi pentru

reducerea transpiraţiei excesive vara?

(Svetlana Nemerenco, or. Chişinău)

Florentina Cojocari, medic-farmacist,Farmacia „Felicia”, str. Calea Ieşilor, 3/2

Dacă s-a format o bătătură în formă de veziculă, plină cu lichid transparent, cu acul unei seringi sterile eliminăm lichidul din veziculă, spălăm cu apă oxigenată 3% sau cu soluţie de Betadina şi aplicăm un-guent cu antibiotice sau un plasture bactericid. Atenţie, însă, zona lezată se poate suprainfecta cu bacterii sau fungi, iar la persoanele cu diabet sau tulburări a circulaţiei periferice se pot forma răni adânci. E necesar să consultaţi medicul.Pentru bătăturile vechi, îngroşate, scopul tratamen-tului iniţial e de a elimina presiunea sau frecarea prin

purtarea de pantofi comozi, şosete potrivite, folosirea inserturilor ortopedice sau protecţii din silicon. Reţineţi: încălţămintea se cumpăra după amiază sau seara, când piciorul este mai umflat. Transformaţi în rutină pro-cesul de igienă a picioarelor şi a mâinilor prin băiţe calde cu sare de mare, masaj uşor, exfolierea celulele moarte cu piatra ponce şi pilă de picioare între degete de la Titania, aplicarea unei creme emoliente, cele din gama Neutrogena, Scholl, Vichy Podexine.

Cu ce tratăm bătăturile, în

special cele inflamate deja?

(Vladimir Spinei, or Chişinău)

Parfumul dulce-ademenitor al melisei pluteşte de câteva săptămâni în aer. Numele plantei vine din grecescul me-lissophyllon ce înseamnă „frunza albinelor”, fiind extrem de apreciată de albine. În secolul al X-lea era folosită in

prepararea unui tonic despre care se presupunea ca alunga me-lancolia. Oare care sunt efectele miraculoase ale acestei plante?

PROPRIETĂŢI: În popor, meli-sei i se mai spune roiniţă şi este folosită în medicină pentru cali-tăţile ei stimulatoare şi antispas-modice. De regulă, se utilizează frunzele şi vârfurile florale. Ideal este ca atât frunzele, cât şi vârfurile florale să se culeagă înainte de înflorire. Şi, ca şi în majoritatea plantelor medicinale, melisa se foloseşte în modurile obişnuite – infuzie şi decoct.TERAPIE: Melisa este una

dintre rarele plante recomandate femeilor însărcinate împotriva greţurilor. Se infuzează o lingură de frunze de melisa într-un litru de apă clocotită (nu se va bea mai mult de 3 căni pe zi). Melisa atenuează eficient majoritatea tulburărilor digestive atât prin acţiunea sa antispasmodică şi de stimulare a veziculei biliare, cât şi prin tendinţa naturală de a preveni balonările şi flatulenţele. Luată sub formă de infuzie după

,

mese, calmează şi durerile gas-trice ulceroase. Ceaiul de melisa se poate lua împotriva diareei şi la reechilibrarea tranzitului intestinal. De asemenea, melisa poate fi utilizată şi pentru trata-rea nervozităţii, a perioadelor de depresie, epuizării nervoase sau a surmenajului. Pentru un somn liniştit, se recomandă o ceaşcă de ceai de melisa înainte de culcare sau o baie cu infuzie de frunze de melisa. În cazul problemelor de respiraţie datorate gripei sau guturaiului, se recomanda un ceai de melisa. Îmbunătăţeşte memoria.

Infuzia de frunze: se fierb 2-3 linguri de melisa într-un litru de apă. Se lasă apoi să se limpezească pentru 5 minute.

Decoctul de vârfuri

înflorite: se fierbe 10

minute o mână de melisa

la un litru de apă.

Macerat de vin: se lasă la macerat o zi

o mână de vârfuri florale într-un litru de vin roşu.

iunie - iulie 2012 26

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201228 29

FELICIA FRUMUSEŢE

Mai predispuşi la insolaţie sunt bolnavii cardiaci, persoanele supra-ponderale, bolnavii cu probleme endocrinologice sau de metabolism. Insolaţia poate apărea la persoanele care lucrează timp îndelungat direct sub razele solare (între orele 11 -17, lunile iunie-august).

CAUZE

Activitatea fizică intensă. Vremea umedă şi foarte caldă. Expunerea directă la razele solare,

mai ales a capului. Îmbrăcămintea groasă. Deshidratarea.

De fapt, toţi aceşti factori împiedică organismul să se poată „răcori” sin-gur (prin intermediul transpiraţiei).

MANIFESTĂRI

Slăbiciune generală, oboseală, somnolenţă, gură uscată şi sete pu-ternică, ameţeală şi dureri de cap, vărsătură în jet. În cazurile grave, mişcări necoordonate, leşin, stare de confuzie ce poate evolua până la

afectarea conştiinţei cu delir şi halucinaţii. Toate aceste manifestări sunt expresia vasodilataţiei la nivel cerebral produsă de căldura excesi-vă. Dilatarea vaselor cerebrale poa-te avea ca urmare edemul cerebral sau chiar hemoragia cerebrală.

PREVENIRE

Prevenirea insolaţiei se face prin acoperirea capului cu o pălărie sau şapcă, iar expunerea la razele solare se va face sub umbrela de soare. Este bine ca această expune-re să fie evitată între orele 11-17. Nu trebuie consumate băuturi alcoolice în timpul caniculei, deoarece favorizează in-stalarea insolaţiei. Sunt indicate haine în culori deschise, din materiale natura-le, in, bumbac, mătase. Pe cât posibil se va evita efor-tul fizic prelungit.

TRATARE

Dacă s-a produs insola-ţia, bolnavul respectiv trebuie în primul rând dus la umbră sau într-o încăpere răcoroasă,

ventilată şi va fi învelit în cearşafuri ude. I se vor

aplica comprese reci sau pungi cu gheaţă pe frunte şi

la încheieturile mâinilor. Se vor masa mâinile şi picioarele pentru a stimula circulaţia sanguină. I se vor administra lichide relativ reci de băut (1,5 litri în 2 ore) şi după caz, antialergice sau antitermice. În tot acest timp persoana trebuie să stea cu capul mai ridicat decât restul corpului. În cazul în care bolnavul nu răspunde la tratamentul obişnu-it sau în cazul unei evoluţii severe de la început, va fi transferat la cea mai apropiată instituţie medicală.

Insolaţiile TATIANA BRATU, medic de familie,Clinica „Sancos”

Insolaţia este starea ce poate pune viaţa în pericol. Apare dacă organismul se supraîncălzeşte şi nu poate să-şi scadă temperatura din diverse cauze - temperatura ambientală e foarte ridicată, transpirăm mult şi nu bem suficiente lichide. Insolaţia se manifestă diferit la diversele categorii de vârstă, iar la copii

şi bătrâni aceasta are efecte mai puternice din cauza deshidratării.

pe timpul

caniculei, evitaţi

expuneRea la soaRe întRe

oRele 11-17.

consumaţi zilnic

1,5-2 l de lichid.

Recomandări Evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11 şi 18.

Consumul zilnic de lichide intre 1,5-2 l. Consumul zilnic de fructe şi legume proaspete.

Nu consumaţi alcool. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină sau zahăr, deoarece sunt diuretice.

Duşuri călduţe. Aerul condiţionat trebuie reglat la temperatura cu 5 grade mai mică decât temperatura de afară.

Ţinută adecvată, haine lejere şi ample, din stofe naturale. Evitarea activităţilor ce necesită consum mare de energie.

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201230 31

FELICIA SĂNĂTATE

Papilomavirusurile umane (HPV) reprezintă o familie ce cuprinde peste 100 de genotipuri cu tropism pentru suprafeţele

epiteliale cutanate şi pentru mucoase. Sunt împărţite în două grupuri: cu risc scăzut, cele care determină leziuni benigne (veruci) şi cu risc înalt, cele care induc leziuni maligne (canceroase).

Aproximativ 40 de tipuri infectează în mod regulat sau sporadic tractul genital, atât la femei, cât şi la bărbaţi. Dintre acestea, aproximativ 15 au po-tenţial oncogen crescut, fiind princi-pala cauză a cancerului de col uterin. „O incidenţă crescută a cancerului de col uterin se înregistrează la femeile cu debut al vieţii sexuale la vârstă

tânără, cu parteneri sexuali multipli, cele care fumează şi au imunitate scăzută”, a menţionat Ana ţurcanu, medic-ginecolog.

Calea de transmitere a HPV poate fi prin contact sexual vaginal, anal sau oral sau prin orice tip de contact cu tegumentele genitale infecta-te. Folosirea prezervativului nu protejează întotdeauna împotriva infecţiei. Virusul este, de asemenea, incriminat în etiologia altor leziuni canceroase: cancerul vulvar, anal, penian, oro-faringian. 80% din femeile active se vor infecta cu HPV cândva pe parcursul vieţii şi 75% se vor infecta cu un tip oncogenic. Infecţia genitală dispare spontan în 80-90% din cazuri (datorită implică-rii mecanismelor imune de apărare ale organismului). 10-20% din femei vor dezvolta o infecţie persistentă

care va duce la apariţia leziunilor precanceroase de col uterin: de la leziuni de grad scăzut la leziuni de grad înalt.

Modificările patologice se pot depista odată cu efectuarea testului Babeş-Papanicolau, a colposcopiei, a biopsiei cervicale, iar prin testa-rea AD, HPV se pune în evidenţă prezenţa virusului. Evoluţia către cancer a acestor leziuni se întinde pe o perioadă de până la 10-15ani, chiar 20 ani, perioadă în care se pot depista, trata şi vindeca. În multe ţări, principala măsură de prevenire a acestor complicaţii este vaccinarea antiHPV. România a implementat în ultimii ani câteva campanii de vaccinare gratuită a fetelor între 9 şi 14 ani. În Moldova, deocamdată, vaccinul antiHPV nu se face la scară naţională.

Ce cunoaştem despre Papilomavirusul uman?

PANAVIRPanavir® Inlight – tratarea rapidă a herpesuluiGelul Panavir ® Inlight este un preparat de provenienţă vegetală, antiviral, care pe lîngă toate are proprietăţi imunomodulatoare, ceea ce este important la apari-ţia herpesul. Odată cu diminuarea funcţiei sistemului imunitar - propriului apărător de infecţii , virusul herpes începe să se activizeze profund. Acesta oprește virusul la etapa timpurie de dezvoltare și nu lasă ca acesta să apară pe piele și pe membranele mucoase ale nasului sau gurii.

Panavir® Inlight are efecte antivirale asupra diferitor tipuri de virusuri: virusul zoster, virusul herpesului de tip 1 și 2, citomegalovirus și diverse tipuri de HPV, inclusiv și oncogene.

Chiar dacă este formată cojiţa, gelul transparent Pana-vir® Inlight începe efectul terapeutic fără dureri, elimi-nând inflamaţia, senzaţia de mâncărime și aceelerează procesul de vindecare în decurs de 24 ore.

Gelul Panavir® Inlight nu are miros și nu lasă urme pe locul aplicării, are efect rapid antiherpetic și accelerea-ză recuperarea dumneavoastră.Utilizarea timpurie a preparatului Panavir® Inlight vă permite să uitaţi des-pre manifestările neplăcute ale infecţilor respiratorii virale acute și gripei, a bolilor inflamatorii ale gurii și gâtului, precum și a bolilor infecţioase și inflamatorii ale organelor genitale în perioada de recuperare.

www.panavir.ru

Trusa de vară Cel mai aşteptat anotimp al anului, vara, ne aduce, pe lângă bucuria vacanţei şi a odihnei binemeritate, şi

diferite surprize legate de sănătate. Fie că e vorba de indigestii, alergii, insolaţii sau diverse mici accidente. TRUSA VERII, ce include medicamente de prim-ajutor, vă poate ajuta atunci când sunteţi la mare, în drumeţii sau la picnic cu familia. În cazul în care durerile sau simptomele persiste, adresaţi-vă de urgenţă medicului.

GALINA JUCOVSCAIA, şefa Farmaciei „Felicia”,bd. Moscovei, 17/2

Diaree, vomă, colici intestinale:

Rehydron pulb/sol. oral 18.9 g N20

Enterofuryl 200 mg caps. N16 Motilium 10 mg comp. film. N30 No spa 40 mg comp. N20 Eubiotic caps. N20

Espumisan caps. 40 mg N25

Fermentare, balonări, arsuri, dureri:

Pangrol 10000 caps. N20 Kreon 10000 150 mg caps. N20 Espumisan caps. 40 mg N25 Maalox comp. N40 Quamatel mini 10 mg comp. film.

N14 Lansoprol 15 mg caps. gastr. cu

micropel. N14 Spasmomen 40 mg comp. film. N30

Febră, răceală, tuse, rinită, dureri de gât:

Ibalgin Forte comp. film. 400 mg N12

Tylol Hot gran.eff. lamie N12 Oronorm spray bucofaring. 25 ml Loroben spray buc.,1,2 mg + 1,5

mg/ml 30ml Otrivin 0.1% 10 ml spray naz. Tonimer hipertonic spray 125 ml Anzibel past. miere, lămâie N10x3

Flavamed comp. eferv. 60 mg N10

Protecţie insecte: Fenistil 1 mg/g 30g gel N1 Psilo-Balsam gel 1% 20 g Delia Agent împotriva ţânţarilor

cremă-gel Delia Agent Loţiune împotriva ţânţarilor Spray Galben

Tăieturi, plăgi: Betadine 10% 30 ml sol. dezinfect. şi

Betadine 100 mg/g 20g ung. N1 Discuri demachiante „Ia samaia”

N70 Peroxid de hidrogen 3% 40 g sol. uz ext. N1 (RNP)

Contraceptive:

Prezervative Dolphi N12 Ultra Thin 12 + şervetele set umede

Escapelle 1.5 mg comp. N1 Lindynette 20 mg comp. N21

Rău de mare: Rodavan N 50 mg comp. N10

Otite: Otirelax 15 ml pic. auric N1

Otizol 15 ml pic. auric N1

Orice durere: Dexalgin 25 mg comp. film. N10

Ibalgin Forte comp. film. 400 mg N12

Protecţie solară, arsuri solare: Ladival Cremă protecţie solară

faţă, SPF 30 75 ml şi Planter’s cremă protecţie solară anti-age SPF 10-50, 100 ml

Panthenol 130g spray uz ext. N1 Gerovital Sun emulsie plajă SPF

30 200 ml Uriage Apă termală spray 300 ml

Fenistil 1 mg/g 30 g gel N1 Psilo-Balsam gel 1% 20g

Constipaţii: Duphalac 66.7 g/100 ml 200 ml

sirop N1

Alergii: Rolinoz comp 10 mg N10*2

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201232 33

Gama Planter’s Aloe VeraCine nu cunoaşte efectele benefice ale Aloei, capacităţile ei de a restaura şi hidrata pielea noastră, fiind bogată în minerale, aminoacizi, vitamine şi polizaharide? Nu este întâmplător faptul că primul aliat al Planter’s este mereu Aloe Vera. Gama Planter’s Aloe Vera a fost creată pentru a reda pielii noastre sănătate şi frumuseţe.

25 de ani – cearcăne şi ten palid Cearcănele şi lipsa luminozităţii feţei sunt primele şi cele mai frecvente semne ale îmbătrânirii precoce. Pentru a le estompa, machiajul şi hidratarea sunt cele mai bune soluţii. Pentru a reda luminozitatea tenului, este foarte important să folosiţi un demachiant în fiecare zi, apelând la un gomaj lejer măcar o dată pe lună. Alegeţi creme cu acizi din fructe, cât şi cu antioxidanţi. Vitamina C este indispensabilă strălucirii tenului şi asigură fermitatea pielii.

35 de ani - riduri fine şi piele obosită La această vârstă, avem cel mai des de-a face cu ridurile de deshidratare. Folosirea cu regularitate a unor

creme mai grase ajută la resorbirea acestora. Un rol important în recăpătarea fermităţii pielii îl joacă modul de viaţă sănătos. Aşadar, renunţaţi la fumat, asiguraţi-vă necesarul de somn. Agentul antiîmbătrânire potrivit este acidul hialuronic. Moleculele din care este format captează apa şi o menţin în straturile profunde ale pielii, acţionând în mod asemănător unui burete.

45 de ani - riduri de expresie accentuate

Ridurile devin mai serioase, fiind efectele înaintării în vârstă, a oboselii, poluării, fumatului, alimentaţiei sărace în vitamine şi

CREME POTRIVITE LA VâRSTE POTRIVITE

Ce creme antiîmbătrânire folosim?

Indiscutabil că toate doamnele sau aproape toate, îşi doresc siluetă ca la 18 ani, ten perfect, cam tot cum îl aveau la 19 ani şi probabil doar experienţa de viaţă

şi înţelepciunea ar putea echivala cu ceva mai mulţi ani decât au în realitate. Ridurile, tenul lipsit de fermitate, piele mai palidă, toate aceste sunt semnele înaintării în vârstă. Pentru a le atenua, este indispensabilă utilizarea produselor cosmetice, a cremei antirid potrivite şi de calitate.

minerale de care pielea are nevoie. Cremele cu retinol sunt foarte potrivite. Acesta este o substanţă activă ce acţionează direct asupra nucleului celulei. Este indicat pentru a combate ridurile care au apărut ca

urmare a expunerii la soare. De asemenea, acizii din fructe

şi vitaminele cu efect antioxidant, precum vitamina E, sunt de folos în combaterea ridurilor, având un puternic efect regenerant.

55 de ani - modificări ale

ovalului feţei şi pomeţi căzuţi

Acestea sunt semnele certe ale îmbătrânirii, cauzate de reducerea ţesuturilor muscular şi gras ale feţei, ce au rolul de a susţine pielea. Cremele au rolul de a ameliora coeziunea dintre dermă şi epidermă. Agentul antiîmbătrânire potrivit: coenzima Q10, ce ajută celulele să respire. Pentru fortificarea rezultate-lor, folosiţi în paralel şi un produs pe bază de antioxidanţi, ce să limiteze procesul oxidativ.

agentul

antiîmbătRâniRe

potRivit este acidul

hialuRonic, caRe captează

apa şi o menţin

în stRatuRile pRofunde

ale pielii.

SVETLANA CAPTARI,Manager Direcţia Cosmetică,Farmaciile „Felicia”

FELICIA FRUMUSEŢE

Gama Planter’s Acid HialuronicAcidul hialuronic este recunoscut pentru proprietăţile sale hidratante şi anti-age, este unul din componentele fundamentale ale ţesuturilor conjunctive – acesta conferă pielii importante proprietăţi de rezistentă şi elasticitate. Gama Planter’s cu Acid Hialuronic a fost elaborată special pentru a rezolva profesionist problema ridurilor fine şi a aspectului îmbătrânit a tenului.

Cremă antirid tonifiantăpentru piele atopică şi stresată

Datorită combinaţiei ideale dintre acidul hialuronic şi amestecului de principii active cu pronunţate proprietăţi anti-age (vitamina E, unt de karité şi de migdale dulci), după puţin timp ţesuturile pielii devin mai tonice, mai compacte şi elastice. Este o cremă de zi şi de noapte, ce se absoarbe imediat, având o textură delicată şi mătăsoasă, atenuează ridurile şi previne în mod activ formarea lor.

Cremă hidratantă intenspentru piele normală şi uscată

Acidul hialuronic exercită asupra pielii o profundă acţiune de întreţinere a echilibrului hidro-cutanat. Structura formulei sale garantează aportul potrivit de substanţe necesare epidermei pentru a-i menţine tonicitatea şi elasticitatea. Crema are o textură fină, se absoarbe repede, dăruind tenului o stare de bine imediată şi o luminozitate extraordinară.

Cremă cu efect de liftingpentru toate tipurile de piele

O cremă de faţă ideală pentru refacerea şi îmbunătăţirea calităţii texturii pielii. Formula sa conţine acid hialuronic, unt de shea, vitamina E, extract din hamei, ulei de jojoba, acid peptidic botulinic. Se absoarbe uşor. Folosită cu regularitate, contribuie treptat la îmbunătăţirea aspectului feţei.

Cremă fermitate faţăpentru toate tipurile de piele

Este considerată un adevărat scut al pielii împotriva acţiunilor directe ale mediului înconjurător şi efectelor poluării. Restabileşte tonusul şi elasticitatea pielii, ideală pentru hrănirea acesteia. Amestecul special de ingrediente active naturale, oferă acea acţiune intensă şi de durată antiîmbătrânire.

Cremă de faţă 24 ore antiîmbătrânire

Crema are puternic efect tonic şi restructurant. Ajută pielea ternă, îi conferă elasticitate şi încetineşte procesul de îmbătrânire a pielii, asigurând o protecţie timp de 24 de ore.

Cremă de faţă 24 ore hidratantă

Crema este bogată în extracte vegetale, Aloe Vera, extract de măcieşe şi proteine de migdale şi are efect puternic hidratant şi emolient. Are o structură uşoară şi se absoarbe rapid.

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201234 35

FELICIA FRUMUSEŢE

„FELICIA” VĂ RECOMANDĂ:

Tratament antimătreaţă şi profilaxie de la „Bona-cure” cu şampon Dandruff Control şi preparat-flu-id Dandruff Control.

„Bonacure Dandruff Control Shampoo” este un şampon profesional antimătreaţă. Poate fi folosit zilnic, purifică şi îndepărtează mătreaţa şi previne apariţia acesteia. Calmează părul şi scalpul uscat, iar ca rezultat – părul rămâne mai curat şi sănă-tos. Conţine complexul Zinc Pyrithione şi extras de Lemon Grass. „Bonacure Dandruff Control Fluid” reprezintă un tratament profesional ce reduce şi previne apariţia mătreţei, calmează scalpul iritat şi-l curăţă cu delicateţe. Un produs cosmetic profesional potrivit pentru orice tip de scalp predispus la mătreaţă. Conţine pirotină de zinc, extract de lemongrass, alantoină şi pantenol. Se aplică pe părul umed, scalpul se masează uşor. Nu se clăteşte.

detectat de cele mai multe ori în sebumul produs de glandele sebacee de la acest nivel. Când însă se înmulţeşte foarte tare, are loc o supraproducţie a celulelor pielii, care se strâng la nivelul scalpului, apoi se desprind, sub forma binecunoscutelor cojite. Existenţa unor dezechilibre hormonale, stresul, regimul alimentar impropriu, intoleranţa la anumite produse de îngrijire locala influenţează „activitatea” amintitei ciuperci. Pentru a trata cu succes mătreaţa, este nevoie de o diagnosticare corectă a ei. În rare cazuri, cojiţele sunt datorate gradului exagerat de deshidratare a pielii capului, situaţie în care tratamentul antimicotic este total contraindicat. Numai medicul dermatolog poate depista cu exactitate

originea problemei şi stabili eventuala metodă de tratament. În general, folosirea şampoanelor îmbogăţite cu substanţe active antifungice ajută la rezolvarea problemei într-un interval variabil de timp. Folosiţi astfel de produse respectând recomandările producătorului. Lăsaţi-l să acţioneze câteva minute înainte de a vă clăti părul, masând cu blândeţe şi lent scalpul. Astfel, veţi facilita pătrunderea agenţilor activi în piele şi veţi stimula circulaţia sangvină locală. Nu uitaţi, mai ales dacă aveţi părul gras, să adăugaţi în ultima apă de clătire câteva linguri de zeamă de lămâie sau oţet: ajută la eliminarea urmelor de produs din păr şi conferă strălucire acestuia. Pe parcursul tratamentului, evitaţi să vă vopsiţi părul sau să îl coafaţi la cald, folosind diverse substanţe chimice, ce agresează şi mai tare scalpul.

Încă o dată despre mătreaţăCOMBATEM MĂTREAţA FĂRĂ BĂTĂI DE CAP

Inestetică şi rezistentă la diferite tratamente, mătreaţa este o afecţiune a scalpului foarte des întâlnită, ce afectează în timp şi structura firului de păr, slăbindu-l şi schimbându-i aspectul. Câteva sfaturi si remedii în plus pot fi de ajutor.

La originea apariţiei mătreţei stă hipersecreţia unei ciuperci, numite Pityrosporum Ovale, ce populează în mod natural pielea capului, fiind

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201236 37

FELICIA FRUMUSEŢE

Păzea! Vine tanorexia!După anorexie, se pare că suntem subjugaţi de un nou termen cu

aceeaşi terminaţie. Tanorexia. Tradus din engleză (tan – bronz), acesta înseamnă „dependenţa de bronzat”, fie la direct la soare sau indirect, la solar. Aşadar, în capul persoanelor dependente de

anumiţi parametri ideali de siluetă s-a adăugat încă un criteriu important - pielea bronzată. Tot mai multă lume devine dependentă de băile de soare în exces şi pielea de ciocolată, un lucru nu tocmai favorabil pentru sănătatea noastră.

LUMINIŢA OpREA,psiholog

Istoria oficială a tanorexiei a început relativ recent, în 2005, când un grup de dermatologi americani au publicat într-o revistă de specialitate un studiu în care au arătat că mersul la solar sau bronzatul în aer liber pot crea o dependenţă asemănătoare cu cea de tutun sau alcool. Denumirea de „ta-norexie” a fost inspirată din termenul de „anorexie nervoasă” şi deşi este ve-hiculat pe larg de mass media şi unii specialişti, comunitatea medicală încă nu a recunoscut oficial şi pe deplin acest termen. Atât anorexia nervoasă, cât şi tanorexia au la bază aproximativ aceleaşi cauze:

Neîncrederea în propria persoană. Nesiguranţa. Incapacitatea de a-şi accepta propria

imagine. Probleme afective grave. Dorinţa de a-şi face rău, din motive

necunoscute. „Aşa precum anorexicul nu se vede niciodată suficient de slab, tot la fel tanorexicul crede că nu este niciodată bronzat îndeajuns”, explica derma-tologii. Nu în ultimul rând, potrivit unor autori, razele UV stimulează eliberarea de endorfine în creier, iar

acest proces este cel care creează dependenţa. Un tanorexic este uşor de recunos-cut: vara petrece foarte multe ore la soare, refuză să folosească produse de protecţie, iar iarna este client fidel solarului şi merge să se bronzeze arti-ficial chiar şi de trei ori pe săptămână, contrar recomandărilor dermatolo-gilor. Aceste persoane nu sunt deloc preocupate de eventualele probleme de sănătate pe care ar putea să le aibă din cauza expunerii atât de dese şi îndelungate la soare. De fapt, conse-cinţele expunerii în exces la soare şi la razele ultraviolete de la solarii nu sunt dintre cele mai bune. Expunerea necontrolată poate duce la:

Îmbătrânirea prematură a pielii.

Arsuri. Melanom. Apariţia ridurilor. Aluniţe modificate. Diverse afecţiuni oculare. Cancerul de piele.

Din păcate, nu există tratamente general valabile. Singurul care poate ajuta este psihologul. Şi ca orice altă dependenţă, este foarte greu de tratat. În primul rând, femeile, pentru ca ele sunt cel mai des afectate, trebuie să înveţe să se iubească pe sine, să se accepte aşa cum sunt, să-şi recapete în-crederea şi respectul de sine. Frumuse-ţea nu constă în cât de albă sau neagră ai pielea şi parametrii „magici” de 90-60-90. În plus, orice obsesie poate avea consecinţe grave. Iar obsesia pen-tru bronz pune în cel mai direct mod posibil sănătatea în pericol, iar acest fapt trebuie să constituie principalul pas pe care un tanorexic trebuie să-l facă pentru a se vindeca.

iunie - iulie 2012 36

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201238 39

FELICIA FRUMUSEŢE

Este păcat să nu avem o manichiură sclipitoare în această vară frumoasă! Unghiile fragile sau deteriorate nu mai sunt o scuză! Produsele

cosmetologice moderne oferă astăzi soluţii eficiente pentru ca unghiile să arate sănătos şi să aibă un aspect plăcut.

Cheratina, proteina din componenţa unghiei, creşte de la baza aflată sub cuticulă. Celulele vechi, ce se întăresc, sunt împinse în afară de cele noi. Unghiile sănătoase au o suprafaţă netedă, uniformă, fără pete sau iregularităţi. Pentru a avea unghii cât mai puternice şi pentru a preveni deshidratarea şi ruperea lor, trebuie să consumăm multe lichide. Un lucru valabil şi pentru aspectul pielii şi părului.

Să nu uităm că şi alimentaţia joacă un rol important în ceea ce priveşte „calitatea” unghiilor. Fructele, legumele, vitamina D şi calciul, laptele degresat şi iarturile nu trebuie să lipsească din me-niu – toate aceste produse şi elemente conferă duritate unghiilor.

Aveţi mare grijă de unghii când spălaţi vasele sau rufele – îm-brăcaţi mănuşi de cauciuc, pentru că detergenţii pot deteriora în cel mai direct mod aspectul unghiilor. Unul dintre principalele motive pentru care unghiile devin fragile şi se rup uşor este folo-sirea preparatelor abrazive şi a unor substanţe erozive. Unghiile degradează şi atunci când le ţinem prea mult în apă.

Dacă aveţi unghii cu probleme, menţine-le scurte, pentru a evita ruperea lor. Evitaţi produsele chimice foarte agresive, fiţi atentă inclusiv la cele cu care îndepărtaţi oja. Aplicaţi o cremă hidratantă de cel puţin două ori pe zi, acordând atenţie sporită zonei cuticulelor. Există pe piaţă numeroase produse pentru îngrijirea şi tratamentul unghiilor. Cu dorinţă şi perseverenţă vă puteţi lăuda cu o manichiu-ră îngrijită şi sănătoasă.

Trataţi-vă unghiile cu produse cosmetice de calitate

Preparat pentru regenerarea unghiilor cu alge de mare de la „Delia”.

Gel pentru unghii cu calciu de la „Titania”.

Substanţă pentru întărirea unghiilor cu ulei de măsline de la „Delia”.

Ojă pentru stimularea creşterii unghiilor de la „Titania”.

Preparat pentru unghii fragile cu extract de mirra de la „Delia”.

Ojă „Biting stop” pentru protecţia ruperii unghiilor de la „Titania”.

și

Delia, cosmetica care te inspiră!

NOU!Fabricate în UE

Produse disponibile în farmaciile Felicia

Sursă de

putere și sănătate unghiile talepentru

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201240 41

FELICIA MAMĂ ŞI COpIL

Nu uitaţi că periuţa şi pastă de dinţi se aleg în funcţie de vârsta copilului. Pasta de dinţi se introduce doar în momentul în care copilul a deprins abilitatea de a scuipa. Cantitatea de pastă de dinţi trebuie să fie de mărimea unui bob de mazăre - pasta de dinţi pentru copii conţine mult fluor, iar înghiţirea excesivă a pastei de dinţi poate duce la fluoroza dentară (pătarea dinţişorilor). Până la vârsta de 4-5 ani, supravegheaţi copilul pe durata periajului - este importantă evitarea înghiţirii pastei de dinţi dar, mai ales, coordonarea în a învăţa copilul tehnicile corecte de periaj.

Ne jucăm periind Dacă copilul are dorinţa de a-şi spăla singur dinţii, daţi-i şansa să încerce. Arătaţi-i cum trebuie să procedeze: să perie dinţii de sus în jos şi invers, ci nu dintr-o parte în alta. Exemplul per-sonal este cea mai bună recomandare pentru periatul corect al dinţilor şi care ajută în cel mai direct mod la formarea timpurie a deprinderilor sănătoase. Periajul dentar e bine să dureze cel pu-ţin 3 minute – puteţi găsi metode cât mai ingenioase pentru a face posibilă această durată: găsirea unei melodii favorite, a unui joc, a unei secvenţe de desen animat. Vă puteţi juca în „Cine periază mai bine”: în timp ce periaţi dinţişorii copilului dvs., lăsaţi-l să îi

perieze şi pe ai dvs. în acelaşi timp.

Periuţele pot fi colora-te, cu personaje din desenele ani-mate favorite – astfel, copilul va avea senzaţia că el este cel care controlează situaţia. Dinţii trebuie periaţi de două ori pe zi.

periuţele de dinţi „piave”, prietenii

„moi” ale copiilorColecţia specială pentru copii din gama „Piave”, spe-cializată în paste şi periuţe de dinţi, diverse accesorii de igienă orală, disponibilă în reţeaua „Felicia”, se bucură de mare popularitate. Peri-uţele de dinţi pentru copii sunt elaborate după câteva criterii de vârstă (6/24 luni, 2/6 ani, juniori) şi diverse materiale. De exemplu, vă recomandăm să încercaţi una din periuţele de dinţi din colecţia „4 fructe”, care are mânerul parfumat cu

arome naturale de măr, banană, portocală şi căpşuni. Periuţa are perii moi şi mânerul echilibrat. Capul

în formă ovală ajunge uşor la premolari, iar perii moi,

cu vârfurile rotunjite, evită traumele primelor dinţi.

O lume curată cu „Junior Teen” de la „Silver Care”

Igiena dinţilor la copii

Deşi pare o misiune imposibilă la început, curăţarea dinţilor la bebeluşi începe odată cu erupţia primului dinţişor. „Periajul” presupune pe post de periuţă şi pastă de dinţi o bucată de tifon steril sau un prosopel curat şi umed, cu ajutorul căruia se curăţă dinţişorii şi se masează gingiile. Câtă

bucurie şi uşurare pentru cei mici! Periuţa de dinţi intră „în scenă” în jurul vârstei de 1 an – 18 luni. Aceasta trebuie să fie moale, special creată pentru copii.

pRimii

dinţi încep să apaRă

întRe 4-6 luni (dentiţia

tempoRaRă). dinţii definitivi

apaR întRe 6-12 ani cu excepţia

celui de-al tReilea molaR

caRe apaRe în juRul

vâRstei de 18 ani.

Este o gamă ino-vatoare de periuţe de dinţi antibac-teriene ce asigură copiilor în diferite faze o igienă orală corectă (2/6 ani, 7/12 ani). Capul compact uşurează accesul la premo-lari, iar forma ro-tunjită nu permite traumarea dinţilor de lapte. Mânerul este uşor curbat, cu efect antialune-care, a fost creat pentru a educa copilul în folosirea corectă a periuţei de dinţi.

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201242 43

FELICIA MAMĂ ŞI COpIL

Un copil sănătos face pipi de 20-25 ori în 24 de ore, iar scaunul poate fi de 5-6 ori. În interacţiunea urinei şi a fecalelor creşte brusc activitatea fer-menţilor din fecale, cei mai puternici iritanţi pentru pielea bebeluşului, ce duce la dermatita de scutec. De aceea, se recomandă schimbatul scutecelor înainte de fiecare masă, înainte şi după somn, înainte de plimbare.

În ceea ce priveşte presupunerile că pamperşii acţionează negativ asupra dezvoltării organelor genitale ale bă-ieţilor nu au fost confirmate din punct de vedere ştiinţific până la ora actuală.

Pediatrii şi fiziologii consideră că vârsta optimală pentru elaborarea deprinderilor de toaletă este de 12 luni. La unii copii deprinderile de oală se pot dezvolta mai târziu, la 2-2,5 ani.

Putem determina faptul că copilul dvs. este gata să stea la oală în unul sau mai multe cazuri:

Este uscat mai bine de 2 ore şi se trezeşte uscat după somnul de zi.

Urmează un grafic regular. Prin cuvinte, gesturi, mimică, dând de înţeles că a venit vremea necesită-ţilor fiziologice.

Poate să îndeplinească rugăminţile simple şi verbale ale părinţilor.

Simte disconfort de la scutecele murdare.

În nici un caz nu forţaţi copilul să stea la oală – încercaţi să faceţi totul în joacă sau explicându-i. Folosiţi cuvinte simple, precum că e băiat/fată mare, arătaţi oliţa, spuneţi-i ce să facă cu ea şi chiar încercaţi să o asociaţi cu onomatopee specifice. Puteţi opta pentru oliţe colorate, do-tate cu diverse melodii, cu spetează. Astfel, îi veţi face poftă de oliţă! O altă metodă e să-l lăsaţi pe câteva ore fără scutec şi să-l urmăriţi, ca să vedeţi cam cum se comportă înainte de a face pipi. Cu timpul îi veţi „în-văţa” semnalele de alarmă şi veţi fi pregătită cu oliţa. După ce va face la oliţă, trebuie să vă lăudaţi copilul cât mai bine, pentru a avea dorinţa de a merge la oală.

TATIANA FADEEVA,medic-pediatru,Centrul Medicilor de Familie nr. 2, mun. Chişinău

Operaţia „oala” sau adio scuteceAm scris de nenumărate ori despre scutece – „accesoriu” necesar

şi modern în acelaşi timp în îngrijirea unui copil de vârstă fragedă. Pentru că suntem în plină vară şi mamele discută mult despre „strategiile” de înlocuire a pamperşilor pe chiloţei, iar operaţia „oala” e în toi, am decis să revenim încă o dată la această temă.

Cremă protectoare sub scutec. Gama „Baby moments” de la „Chicco”.

Oliţă de plastic „Primii Paşi”.

Cremă calmantă sub scutec pe bază de apă. Chicco”. Testată de Institutul Eropean de Dermatologie.

Lăptişor pentru curăţare „Chicco”.

Reductor pentru wc de la „Chicco”.

Talc fluid protector de la „Chicco”.

ALEX ARE 12 LUNI, SI EL ARE NEVOIE DE 2 ORI MAI MULT FIER, DECIT UN ADULT*!

140 ANI DE EXPERTIZĂ ÎN ALIMENTAŢIA SUGARULUI

ŞI COPILULUI MIC

22%

22%

13

A� ă detalii pe www.nestlebaby.ru şi www.nestlebaby.ro Reprezentanţa SEP Nestle S.A în Republica Moldova, tel.(+37322) 500431, (+37322) 211175, Alimentaţia ideală pentru sugari este laptele de mamă. Adresaţi-vă la pediatru, atunci cînd introduceţi în regimul copilului acest lăptişor. Lăptişorul Nestle Junior 1+ pentru copii de la 12 luni şi Lăptişorul Nestle Junior 2+ pentru copii de la 24 luni. Produs certificat. *OMS. Prevalenţa anemiei în lume 1995-2005. Baza de date globală de anemie. Geneva. Organizaţia Mondială a Sănătăţii, 2008.

— lăptișor gustos și folositor

pentru copilul tău!

Ştiaţi că...Fiecare al patrulea copil mic suferă de lipsă de fi er în organism*. Fierul este esenţial pentru dezvoltarea abilităţilor mentale a copilului.

Adăugînd în regimul zilnic a copilului un pahar de lăp� șor , atunci ș� i sigur că copilul tău va primi:

• 22% din necesarul zilnic de fier;

• 13 vitamine și 11 substanţe minerale pentru o creștere și dezvoltare armonioasă în fi ecare zi.

din necesarul zilnic de

fi er

din necesarul

zilnic de calciu

vitamine

O creștere și dezvoltare sănătoasă în fi ecare zi

NEW

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201244 45

FELICIA MAMĂ ŞI COpIL

Set siguranţă

copiiUn set extraordinar de la „Primii Paşi” ce conţine 6

bucăţi apărători priză (pentru a nu permite accesul copiilor la

prize), 4 bucăţi apărători colţuri (protejează copilul la colţurile periculoase ale mobilierului),

6 siguranţe dulapuri şi sertare (blochează uşile dulapurilor şi

sertarelor, sunt uşor de instalat şi folosit), 2 bucăţi siguranţe universale (pentru a preveni

accesul la dulapuri, sertare, frigider, toaletă şi aparate

electrocasnice), 2 bucăţi opritoare uşi.

Marca „Primii Paşi” a fost creată acum zece ani, fiind prima companie românească specializată în produse pentru copii de calitate şi la preţuri accesibile. Dacă la

început gama număra numai 35 de articole, astăzi sortimentul s-a diversificat la peste 1000 de produse. „Primii Paşi” reprezintă unul din brandurile româneşti de succes, prezent astăzi şi la Salonul Mamei şi Copilului a farmaciei „Felicia”.

„Primii Paşi”, mereu alăturiCu o denumire sugestivă, „Primii Paşi” fac parte din viaţa bebeluşului de la o vârstă foarte fragedă. Produsele companiei sunt elaborate în funcţie de necesităţile vârstei fiecărui copil, propunând obiecte ce vor satisface orice mic „capriciu”, nepunând în dificultate părinţii atunci când e vorba de a alege. De la puericultură mică la cea mare (puericultură - ramură a medicinii care se ocupă cu metodele şi mijloacele de creştere şi de dezvoltare armonioasă a copiilor în primii ani de viaţă), la jucării, încălţă-minte, îmbrăcăminte şi electrice, „Primii Paşi” au

una dintre cele mai bogate game cu produse pentru copii.

Puericultura mică cu-prinde: biberoane, tetine, suzete, inele pentru den-tiţie, cănuţe, boluri, perii, articole pentru igienă, baie şi mame, alte accesorii.

Puericultura mare: căru-cioare, fotolii auto, scaune de luat masa, pătuţuri pentru copii, premergătoa-re, centre de joacă, leagă-ne, săritoare, triciclete etc.

Puericultura electroni-că se referă la ultimele inovaţii în ceea ce priveşte securitatea şi îngrijirea celor mici: babyphone,

sterilizatoare electrice cu aburi, încălzitoare bibe-ron/mâncare, pompă sân electrică, mixere.

Jucării: diverse, frumoase şi atrăgă-toare. De la jucării pentru bebeluşi, la caruseluri muzicale pentru pat la jucării din

pluş – pentru copiii mai mari.

Încălţăminte şi îmbrăcă-minte: colecţii vestimen-tare din stofe naturale, pentru nou-născuţi şi copii de până la 14 ani. Încălţămintea este şi ea realizată din materiale naturale şi respectă norme-le ortopedice, pentru a-i

forma copilului un mers sănătos.

„Primii Paşi” au unul dintre cele mai mari sortimente la capitolul alimenta-ţie. În primele 4-6

luni de viaţă, sugarul este dependent doar de lapte. După care, trece la alimen-te semisolide, recoman-date fiind cereale speciale pentru bebeluşi, piureuri din legume şi fructe. Veţi găsi la Salonul Mamei şi Copilului tacâmuri şi ve-selă atrăgătoare, realizate din materiale moi pentru a nu răni copilul şi cu forme care permit celui mic să se hrănească singur. Bolurile pentru copii sunt uşor de ţinut sau se prind de masă, pot fi dimensionate pentru diverse porţii, au suprafe-ţele rotunjite, sunt produse la fel din materiale moi şi sunt dotate eventual cu un capac ce previne vărsarea. Cănuţele sunt realizate în conformitate cu vârsta copilului, au diferite capacităţi, ciocul moale şi orificii mici. Modelele pentru copiii cu vârsta de 1 an sunt înzestrate cu pai. Mânerele sunt dimensi-onate pentru mânuţele mici ale copilului, fiind confecţionate din material moale şi aderent.

Articolele de igienă a bebeluşului sunt fabricate din materiale non-toxice

şi sunt destinate îngrijirii pielii, părului, ochilor, na-sului, urechilor şi dinţilor. Totul pentru a menţine sănătos copilul dvs. şi pen-tru a vă bucura împreună de momente de neuitat pentru părinţi şi copii.

fiind solid asamblate, fără piese mici libere, fără muchii şi părţi ascuţite. Având în vedere că cei mici tind să muşte orice obiect care îl iau în mână şi care îl atrage, jucăriile sunt realizate din materiale moi, non-toxice, la fel şi vopsele. Cercetările au de-monstrat că jucăriile ajută substanţial nou-născutul în dezvoltarea simţurilor (văz, auz, tactil) şi abili-

tăţilor motorii. Cele mai populare jucării sunt cele zornăitoare sau electroni-ce, cu sau fără mâner, sub formă de animale, cheiţe, cubuleţe, de altfel ca şi caruselurile muzicale şi jucăriile din pluş.

Produsele „Primii Paşi”sunt produse con-form normelor europene de calitate şi siguranţă, fiind printre cele mai bine clasate din punct de vedere al raportului de

calitate şi preţ. Marca îşi propune să diver-

sifice în continuare sortimentul şi să le ofere tuturor co-

piilor tot ce este mai bun pentru o creş-

tere sănătoasă şi armonioasă.

Nimeni nu poate contesta utilitatea aparatelor elec-tronice care oferă în viaţa modernă soluţii comode şi practice părinţilor în rezolvarea diverselor activităţi casnice de fiece zi. Interfonul pentru be-beluş, de exemplu, oferă posibilitatea ca părintele să supravegheze la distanţă copilul. Sau sterilizatorul electric, ce reprezintă

cea mai practică şi igienică metodă de sterilizare pentru biberoane, tetine, suzete şi alte

accesorii.Jucăriile de la „Pri-mii Paşi” cores-pund cerinţelor de securitate, acestea

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201246 47

FELICIA MAMĂ ŞI COpIL

Idei de cadouri pentru botez

Botezul unui copil reprezintă o ceremonie religioasă foarte importantă pentru majoritatea familiilor de la noi. Unii părinţi consideră botezul ca fiind numirea oficială a copilului, chiar dacă numele legal al acestuia figurează deja în certificatul de naştere. Invitaţi fiind la un botez, fie în calitate de nani sau prieteni apropiaţi ai familiei, ne-am întrebat deseori ce cadou ar fi potrivit pentru micuţ. Avem câteva idei pentru dvs.

DIANA VISTERNICEANU,Manager, Salonul Mamei şi Copilului

Botezul este cu adevărat o zi specială în viaţa copilului, ziua încreştinării lui, şi una dintre cele mai emoţionante zile ale proaspeţilor părinţii. În preajma nănaşilor şi a nanilor de botez există de fiecare dată o aură specială şi copiii simt cel mai bine acest lucru, pentru că anume ei sunt îngeraşii din locaşul sfânt.

Cadourile de la botez nu sunt obligato-rii pentru familie sau prieteni - mem-brii foarte apropiaţi ai familiei pot alege să-i dăruiască bebeluşului câteva cadouri simbolice. La rândul lor,

părinţii, ca să le aducă aminte tuturor de această zi importantă, pot să dăruiască o fotografie a bebelu-şului şi cu data lui de naştere.

Dacă ceremonia religioasă este urmată de o petre-cere, atunci multe daruri sunt oferite în aceeaşi zi. Aţi putea consulta părinţii ca să vedeţi ce fel de rochiţă, pantofiori şi-ar dori şi care păturică, bonetă etc. ar fi bine să cumpăraţi dacă doriţi ca aceasta să fie folosit chiar în cadrul ceremoniei – inclusiv

pentru a nu repeta eventual un model sau altul.

Unele dintre cele mai tradiţio-nale cadouri sunt figurinele, paturile, pernele, ramele şi albumele pentru fotografii. Mulţi aleg cadouri comemo-rative, căni, puzzle-uri sau brăţări din argint, cu numele

bebeluşului şi data botezului. Naşii şi cei din familie pot alege

să îi dea copilului cadouri cu sem-nificaţii religioase, precum o Biblie

pentru copii sau o icoană. Cei din familie pot alege să îi ofere celui mic moşteniri de familie simbolice, o broşă, un inel sau un covor. Desigur, bunicii vor dori să facă un cadou mai substanţi-al, cărţi, un voucher pentru cumpărături sau să deschidă un cont bancar pentru nepoţel cu o anu-mită sumă. Nimeni nu pune în discuţie mărimea cadoului, acesta poate „oscila” de la o felicitare la o poezie sau mici atenţii.

La Salonul Mamei şi Copilu-lui vă putem propune mai multe opţiuni pentru ale-gerea cadoului. O idee extraordinară de cadou sunt cărţile pentru copii, frumos ilustrate şi editate într-un limbaj ac-cesibil. Discul cu muzică pentru copii, personalizat (avem disponibile peste

100 de nume pentru fete şi băieţi), poate fi o idee extra-ordinară de cadou. Seturile de baie şi de îngrijire a celui mic sunt cadouri frumoase şi utile în primul rând. Nu mai vorbim aici despre jucării şi varietatea lor generoasă de la Salonul Mamei şi Copilului. Aces-tea pot fi distractive, cognitive şi care cu siguranţă vor provoca zâmbetul şi interesul celor mici. Dacă simţiţi necesitatea de a cumpăra ceva mai substan-ţial, o puteţi face oricând la Salonul nostru. Pentru că avem în Salon pătucuri pentru copii, cărucioare, premergătoare, măsuţe de mâncat – lucruri impor-tante creşterii celor mici.

botezul unui

copil RepRezintă o

ceRemonie Religioasă

impoRtantă pentRu

majoRitatea familiiloR de la noi.

nimeni nu pune în discuţie

măRimea cadoului,

acesta poate „oscila”

de la o felicitaRe la

o poezie sau mici atenţii.

daRuRile peRsonalizate conţin numele şi data botezului.

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201248 49

Progesteronul, care este hormonul sarcinii, este răspunzător în mare măsură de această predispoziţie a femeii însărcinate la infecţii urinare. Hormonul relaxează uretrele (conductele prin care urina trece din rinichi în vezica urinară), care se dilată. În acelaşi timp, uterul care creşte tot mai mult, apasă uretrele în mai multe locuri, împiedicând fluxul urinar normal.

Este cel mai bun moment ca bacteri-ile să urce pe căile urinare, mai întâi

la nivelul vezicii urinare, producând cistita. Dacă cistita nu este tratată corect şi la timp, infecţia poate ajunge până la nivelul rinichilor, produ-când pielonefrita. O astfel de infecţie poate provoca multe complicaţii: iminenţă de avort, chiar şi naşteri premature, deseori şi infec-tarea intrauterină a fătului.

De aceea toate gravide-le trebuie să cunoas-

că semnele cistitei şi să se adreseze la specialist în caz de apariţie a acestora:

Senzaţie de urinare per-

manentă, iar cantitatea de urină

eliminată este foarte mică.

FELICIA MAMĂ ŞI COpIL

Infecţiile tractului urinar

Infecţiile tractului urinar, reprezintă una dintre cele mai

frecvente probleme medicale cu care se confruntă viitoarele mame. Multe femei însărcinate au rezultate pozitive în urma uroculturii (detectarea bacteriilor la însămânţarea urinei) şi deci vor avea nevoie de tratament cu antibiotice pentru a scăpa de infecţie.

Usturime, senzaţie de arsură sau durere în timpul urinării.

Urină tulbure, cu miros puternic şi mai închisă la culoare.

Durere abdo-minală, chiar deasupra osului pubian.

Nu trebuie să uităm că senzaţia frecventă de urinare este normală în sarcină, iar celelalte semne pot fi blânde (din cauza imunităţii scăzute la gravide). Oricum, e nevoie să ne adresăm la medic dacă măcar ceva vă pare suspect. De asemenea, e necesar de a da analizele conform graficului de evidenţă la medicul de familie, pentru a depista orice infecţie urinară şi de a reuşi prevenirea tim-purie a complicaţiilor.

La prima consultaţie prenatală se colectează urina. O parte se ia pentru urogramă, iar o parte este folosită pentru o cultură de urină în scopul

de a determina dacă sunt prezente bacteriile. Dacă rezultatele culturii arată numere semnificativ de mari

ale bacteriilor (situaţie numită bacteriurie

asimptomatică), administrarea antibioticelor poate proteja viitoarea mamă împotriva unei infecţii grave a rinichilor ulterior în sarcină. Sunt

multe tipuri de preparate admise

pentru a fi utilizate în sarcină, astfel prevenind

complicaţiile grave.

Dacă medicul nu găseşte bacterii în urină la prima analiză de urină, este puţin probabil să faceţi o infecţie ulterior în timpul sarcinii, cu excepţia cazurilor dacă vă confruntaţi cu alţi factori de risc. De exemplu, aveţi în anamneză infecţii urinare frecvente sau dacă sunteţi purtătoare a genei anemiei celulelor secera, despre care se ştie că măresc şansele de a face o infecţie a rinichilor. Viitoarele mame care au un risc mărit se atribuie la

grupul de risc şi de obicei repetă analizele necesare în timpul fiecărui trimestru al sarcinii.

Este important să ştim că o infecţie netratată a vezicii urinare poate cauza contracţii uterine, ceea ce poate duce la naştere prematură.

Dacă totuşi nu v-aţi adresat la timp la medic şi nu aţi fost atentă la sem-nele cistitei şi aţi făcut pielonefrită, situaţia se complică. Această afec-ţiune se tratează numai în condiţii de staţionar şi sub supravegherea medicilor.

Semnele pielonefritei: febră, frisoane şi dureri de spate sau de şolduri, slăbi-ciune generală. În plus, unele gravide au greţuri şi vomită, deci o infecţie a rinichilor poate fi greu de diferenţiat de o toxiinfecţie alimentară sau de apendicită. Acest tip de infecţie poate duce la travaliu prematur, la trecerea bacteriilor în fluxul de sânge (numită intoxicarea sângelui sau bacteremie) şi dificultăţi în respiraţiei. În cazul în care credeţi că e posibil să aveţi o infecţie a rinichilor, mergeţi imediat la medic sau dacă e nevoie, chemaţi o ambulanţă.

ANA ŢURCAN, medic obstetrician-ginecolog,Institutul de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului

infecţiile uRinaRe pot pRovoca multe complicaţii: iminenţă de avoRt, chiaR şi naşteRi pRematuRe, deseoRi infectaRea intRauteRină a fătului.

semnele pielonefRitei:

febRă, fRisoane şi duReRi

de spate sau de şolduRi,

slăbiciune geneRală.

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201250 51

1. Peştele - o sursă excelentă ce furnizează suport structural pentru membranele celulare. Este recomandat pentru tratarea degenerescentei maculare şi pentru păstra-rea sănătăţii ochiului.

2. Spanacul, varza şi salata - aceste plante sunt bogate în caroteni, în special în luteină. Luteina, un pigment galben, pro-tejează macula de arsurile solare şi de lumina fosfo-rescentă.

3. Oul - este bogat în cisteină, sulf, lecitină, amino-acizi şi luteină. Aceste componente previn formarea cataractei.

4. Usturoiul şi ceapa - prezintă, de asemenea, un conţinut bogat de sulf, necesar producerii de glutemină, un important antioxidant atât pentru ochi, cât şi pentru întregul organism.

5. Soia – scăzută în gră-simi, bogată în proteine, soia este elementul de bază ce nu lipseşte din nici o dietă. Conţine acizi graşi esenţiali, vitamina E şi agenţi antiinflama-tori.

6. Fructele şi legumele - au vitamina A, C, E şi beta-caroten. Legumele de culoare galbenă, precum morcovul, sunt foarte im-portante pentru vederea de zi.

7. Afinele şi strugurii - aceste fructe ajută cu precădere ochiul în timpul vederii nocturne. O ceaşcă plina de afine, gem de coa-căze sau un supliment nu-tritiv format din struguri şi afine te ajută să-ţi adaptezi vederea la întuneric în mai puţin de 30 de minute.

8. Vinul - pe lângă efectul cardioprotectiv, vinul

conţine nutrienţi esenţiali care protejează vederea. Bineînţeles, nu mai trebuie de spus faptul că numai un consum moderat are urmări benefice pentru organism.

9. Alunele şi stafidele - sunt unele dintre cele mai concentrate alimente în vitamine. Conţinutul ridi-cat de acizi graşi omega-3 contribuie la menţinerea colesterolului la un nivel scăzut şi stabilizează membranele celulare.

10. Uleiul de măsline - acest tip de ulei mono-saturat este o alternativă sănătoasă a untului şi a margarinei.

Ochelarii de soare pentru copiiStudiile arată că 80 la sută din afecţiunile cauzate

de soare sunt declanşate înainte de vârsta de 18 ani. Ochii copiilor absorb mai mult din radiaţiile solare decât ai adulţilor, provocând deteriorarea retinei. În

cazul expunerii prelungite a ochilor celor mici la razele ultraviolete, există riscul crescut de apariţie a cataractei, a cancerului de piele în ju-rul pleoapelor. Acesta este motivul pentru care copiii, de la cele mai mici vârste, trebuie învăţaţi să poarte ochelari de soare.

E dificil să determinăm copiii să poarte ochelari de soare, dar exemplu părinţilor poate fi cel mai convingător. Aşadar, atunci când ieşiţi afară, mergeţi la plajă sau la cumpărături, este bine ca întreaga familie să se „echipeze” şi cu ochelari de soare. Dacă copilul dvs. se împotri-veşte categoric, permiteţi-i atunci să aleagă el perechea de ochelari care-i place – la o anumită vârstă imaginea lor „cool” contează deja foarte mult. Lăsaţi-l să-şi spună singur cuvântul! Sau vorbiţi împreună despre benefi-ciile şi daunele aduse de soare.

Soarele este necesar organismului pentru producerea vitaminei D. Însă nu este cazul să exagerăm cu expunerea la soare, mai ales în cazul copiilor. Micuţii care au stat excesiv de mult la soare şi chiar au suferit arsuri înainte de împli-nirea vârstei de 18 ani au un risc crescut de producere prematură a ridurilor. Expunerea îndelungată la soare poate provoca diverse maladii şi afecta vederea, precum

cataracta sau degenerarea macu-lară.

Iată câteva sfaturi la alegerea şi păstrarea ochelarilor de soare pentru copii.

Nu confundaţi culoarea închisă a lentilelor cu protecţia UV (ultraviole-tă) oferita de acestea. Este o greşeală frecventă pe care o fac părinţii, care cumpără ochelari cu lentile colorate, amuzante şi distractive, care sunt pe placul celor mici, dar care nu le garantează o sănătate perfectă a ochi-lor. Protecţia UV trebuie să fie 99%.

Asiguraţi-vă că rama ochelarilor este potrivită pentru faţa copilului dvs. Ochelarii ale căror rame sunt fie prea mici, fie prea mari mai degrabă vor dăuna decât vor face bine.

Ochelarii trebuie să fie confortabili, uşor de purtat şi de îngrijit. Cel mic trebuie să se simtă confortabil şi în largul lui, indiferent dacă poartă ochelari de vedere sau de soare

Periodic, verificaţi ochelarii, pentru a vă asigura că nu sunt deterioraţi. Priviţi prin lentile, ţinând ochelarii în faţă, cu braţul întins. Plimbaţi ochelarii în sus şi în jos sau lateral şi, prin lentile, urmăriţi cu privirea un model, cum ar fi o placă de gresie. Dacă liniile şi contururile modelului încep să tremure sau se estompea-ză, înseamnă că lentilele nu sunt perfecte.

În cazul copiilor care practică sport, cumpăraţi ochelari cu lentile rezistente la impact, speciale, rea-lizate din plastic policarbonat. De asemenea, acestea trebuie să aibă şi protecţie împotriva zgârieturilor.

Sfătuiţi copilul să nu privească direct în lumina soarelui, chiar şi atunci când poartă ochelari de soare.

În zilele noastre contează ce respiri, ce bei şi ce mănânci, pentru că toate influenţează sănătatea şi viaţa noastră. Mai jos vă propunem o listă de alimente ce pot să ne ajute să reducem riscul apariţiei diferitor afecţiuni oculare. Atenţie la

calitatea produselor, acestea trebuie să fie naturale şi de bună calitate.

10 alimente care ajută vederea

FELICIA OPTICA

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201252 53

Vederea clară şi recunoaşterea detaliilor sunt extrem de im-portante atunci când conduceţi sau atunci când practicaţi sporturile afară. Lenti-lele bune trebuie să prevină strălucirile, menţinând con-trastul. Protecţia 100% UVA şi UVB este foarte impor-tantă, mai ales în locaţiile cu reflexii puternice, la mare, pe zăpadă, la munte sau chiar în oraş. Lentilele de soare garantează protecţie, filtrând complet toate radiaţiile UV până la 400 nm.

Pentru performanţe sportive aveţi nevoie de vedere perfor-mantă. Ochelarii pentru sportivi oferă randament maxim în

timpul practicării sporturilor, sunt realizaţi din materiale per-formante ce le conferă rezistenţă

la şocuri – policarbonat sau trivex. Aceştia pot fi pen-

tru corecţie, cu dioptrie sau numai pentru confort şi protecţie.

Doar anumite rame sport permit mon-

tarea lentilelor cu di-optrie, pentru vederea

la distanţă, unifocale sau multifocale. Sub îndruma-

rea opticianului puteţi alege diferite culori şi trata-mente pentru lentilele sport cu dioptrie. La „Felicia Optic

Ochelari pentru sport de la „Felicia Optic Center”Mai mult de 600.000 de leziuni oculare se produc anual în

timpul activităţilor sportive sau recreative. Iar mai mult de 90% din leziunile oculare pot fi prevenite folosind ochelari de

protecţie corespunzători. Pentru a nu completa cifrele statisticilor şi pentru a oferi protecţie şi comoditate tuturor celor care practică spor-tul sau pasionaţi de odihna activă, „Felicia Optic Center” vă propune o gamă întreagă de ochelari de protecţie, inclusiv cu dioptrii.

ROMAN MOLDOVANU,medic-optometrist,„Felicia Optic Center”

peste 80% de

copii nu folosesc

ochelaRi de pRotecţie în

situaţii caRe RepRezintă

Risc de leziuni

oculaRe.

Center” puteţi găsi măşti de înot şi ochelari de înot cu dioptrii.

Nu în ultimul rând, ochelarii pentru sport sunt potriviţi pentru tenis, fotbal, baschet, golf, ciclism, motociclism, ski, înot, scuba diving, pescuit şi vânătoare.

FELICIA OPTICA

iunie - iulie 2012 52

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201254 55

Oche

larii

„ray

-Ban

” au

impl

init

75 d

e ani

Och

elar

ii „ra

y-Ba

n” a

u im

plin

it 75

de

ani O

chel

arii „

ray-

Ban”

au

impl

init

75 d

e ani

Och

elar

ii „ra

y-Ba

n” a

u im

plin

it 75

de a

ni O

chel

arii „

ray-

Ban”

au

impl

init

75 d

e ani

Och

elar

ii „ra

y-Ba

n” a

u im

plin

it

75 d

e ani

Och

elar

ii „ra

y-Ba

n” a

u im

plin

it 75

de a

ni O

chel

arii „

ray-

Ban”

au

impl

init

75 d

e ani

Och

elar

ii „ra

y-Ba

n” a

u im

plin

it 75

de a

ni O

chel

arii „

ray-

Ban”

au im

plin

it 75

de a

ni O

chel

arii „

ray-

Ban”

au

impl

init

75 d

e ani

Och

elar

ii „ra

y-

Ban”

au

impl

init

75 d

e ani

Och

elar

ii „ra

y-Ba

n” a

u im

plin

it 75

de a

ni O

chel

arii

„ray

-Ban

” au

impl

init

75 d

e ani

Och

elar

ii „ra

y-Ba

n” a

u im

plin

it 75

de a

ni

Oche

larii

„ray

-Ban

” au

impl

init

75 d

e ani

Och

elar

ii „ra

y-Ba

n” a

u im

plin

it 75

de

ani O

chel

arii „

ray-

Ban”

au

impl

init

75 d

e ani

Och

elar

ii „ra

y-Ba

n” a

u im

plin

it 75

de a

ni O

chel

arii „

ray-

Ban”

au

impl

init

75 d

e ani

Och

elar

ii „ra

y-Ba

n” a

u im

plin

it

75 d

e ani

Och

elar

ii „ra

y-Ba

n” a

u im

plin

it 75

de a

ni O

chel

arii „

ray-

Ban”

au

impl

init

75 d

e ani

Och

elar

ii „ra

y-Ba

n” a

u im

plin

it 75

de a

ni O

chel

arii „

ray-

Ban”

au im

plin

it 75

de a

ni O

chel

arii „

ray-

Ban”

au

impl

init

75 d

e ani

Och

elar

ii „ra

y-

Ban”

au

impl

init

75 d

e ani

Och

elar

ii „ra

y-Ba

n” a

u im

plin

it 75

de a

ni O

chel

arii

„ray

-Ban

” au

impl

init

75 d

e ani

Och

elar

ii „ra

y-Ba

n” a

u im

plin

it 75

de a

ni

Oche

larii

„ray

-Ban

” au

impl

init

75 d

e ani

Och

elar

ii „ra

y-Ba

n” a

u im

plin

it 75

de

ani O

chel

arii „

ray-

Ban”

au

impl

init

75 d

e ani

Och

elar

ii „ra

y-Ba

n” a

u im

plin

it 75

de a

ni O

chel

arii „

ray-

Ban”

au

impl

init

75 d

e ani

Och

elar

ii „ra

y-Ba

n” a

u im

plin

it

75 d

e ani

Och

elar

ii „ra

y-Ba

n” a

u im

plin

it 75

de a

ni O

chel

arii „

ray-

Ban”

au

impl

init

75 d

e ani

Och

elar

ii „ra

y-Ba

n” a

u im

plin

it 75

de a

ni O

chel

arii „

ray-

Ban”

au im

plin

it 75

de a

ni O

chel

arii „

ray-

Ban”

au

impl

init

75 d

e ani

Och

elar

ii „ra

y-

Ban”

au

impl

init

75 d

e ani

Och

elar

ii

Cu ocazia aniversării sale de 75 de ani, celebrul brand de ochelari „Ray-Ban” a lansat o colecţie nouă, Ambermatic,

inspirată din stilul aviator Ray-Ban din anul 1937. Ochelarii cu lentile galbene ce au făcut istorie se închid în 2012 la culoare în funcţie de lumină şi temperatură. Fanii „Ray-Ban” de la Chişinău îşi pot procura şi ei ultimele creaţii din colecţia aniversară, disponibilă la „Felicia Optic Center”.

FELICIA OPTICA

Cei mai cunoscuţi ochelari de soare au apărut din necesitate, ca echipament „obligatoriu” pentru piloţii americani. „Ray-Ban” îşi datorează faima în pri-mul rând generalului MacArthur care obişnuia să-i poarte în permanenţă, dar în aceeaşi măsură şi actorilor de la Hollywood. Marca a ştiut întotdeauna cum să se poziţioneze pentru a se face remarcată. Aviatorii Ray-Ban au deve-nit un must have a timpurilor noastre.

Pentru „Ray-Ban”, nişa consumato-rilor pare să fie una selectă în sensul frumos al cuvântului. Nimeni nu îşi cumpără Aviators de dragul opulenţei, mai ales că într-o piaţă în care există zeci de modele „de firmă”, o ramă subţire din metal denotă mai repede un preţ mic…

Aşadar, povestea „Ray-Ban” începe la 7 mai 1937, dată când prima pereche de ochelari „Ray-Ban”, botezaţi Anti-Glare, este patentată de către opticienii Bausch&Lomb. Cerinţa venise cu ceva timp înainte de la un locotenent din

armata americană, aflat în căutare de ochelari capabili să îi protejeze ochii de razele puternice de soare îmbrăcaţi într-un design agreabil. Primii ochelari de soare cu lentile anti-reflexie aveau o ramă din metal uşoară placată cu aur. Lentilele erau verzi şi filtrau cu succes razele infraroşii şi UV. Membrii corpului de aviaţie au adoptat imediat noul echipament şi de aici a apărut şi porecla: Aviator Glasses, un termen care astăzi defineşte toţi ochelarii cu acest tip de design.

Recunoaşterea internaţională urmează în timpul celui de al Doilea Război Mondial, în momentul în care gene-ralul Douglas MacArthur ajunge pe plaja din Filipine purtând ochelarii de soare „Ray-Ban” din dotare. Imaginea care face înconjurul planetei are în prim-plan silueta atât de celebră a celui mai stilat accesoriu de protecţie a ochilor.

A doua piatră de temelie în construcţia faimei „Ray-Ban” este lansată în 1952. Brandul cu o filozofie funcţională se

OCheLARii „RAy-BAn” Au iMpLiniT 75 De Ani

extinde în direcţia modei şi lansează prima pereche de ochelari de soare cu ramă din plastic. Noua invenţie se numeşte Wayfarer. Devine un succes peste noapte mai ales în rândul femeilor, în ciuda faptului că iniţial cel puţin, marca era una mai degrabă dedicată bărbaţilor. Lista celebrităţilor care adoptă stilul „Ray-Ban” creşte de la zi la zi, de la Bob Dylan, Andy Warhol şi James Dean până la Marlyn Monroe şi John Lennon.

Practic toată lumea îndrăgeşte ideea de ochelari de soare cu stil doar că era disco a anilor 1970 aduce un nor de umbră asupra mărcii. Cel puţin succesul designului Wayfarer păleşte în faţa propunerilor mult mai extrava-gante venite din partea unor designeri de modă precum Dior sau Yves Saint Laurent. „Ray-Ban” încearcă să facă faţă intrării caselor de modă pe piaţa ochelarilor de soare, dar produsele noi eşuează.

În 1982, John Belushi şi Dan Akroyd joacă în filmul „The Blues Brothers“

alături de ochelarii „Ray-Ban Wayfa-rer”, dar vânzările nu reuşesc să treacă de pragul de 18.000 de perechi pe an. Totul urmează să se schimbe însă pentru că, tot atunci intră în vigoare un contract pe 5 ani în valoare de peste 50.000 de dolari pe an în urma căruia „Ray-Ban” ajunge în peste 60 de filme şi emisiuni de televiziune. Prima victorie de proporţii se resimte după ce Tom Cruise apare purtând Wayfarer în pelicula „Risky Business“, dar vânzările continuă să crească după ce „Ray-Ban” îşi face apariţia şi într-unul dintre cele mai populare seriale ale ani-lor ’80 – „Miami Vice”. Nimeni nu ar fi putut crede că cineva sau ceva le mai poate ştirbi gloria… Însă, moda anilor 1990 stârneşte interesul publicului pen-tru ramele sport şi este momentul ca marca Oakley să capteze toată atenţia. „Ray-Ban” are din nou probleme…

Trecând peste perioadele de ne-po-pularitate, când furori au făcut alte modele de ochelari, înscriindu-şi propriile file de istorie, „Ray-Ban” s-a relansat în 2007, cu imaginea pe care o

Never Hide!La cumpărarea oricărei pereche de ochelari de soare „Ray-Ban” din noua colecţie, aveţi şansa să primiţi în dar de la „Felicia Optic Center” un tri-cou stilat cu sloganul „Never Hide”. Promoţia este valabilă până la 31 august 2012.

Cum recunoaştem un „Ray-Ban”

original?Probabil cel mai popular model de ochelari de

soare din lume, „Ray-Ban Aviator” sunt şi cei mai falsificaţi ochelari de soare din lume. Atenţie la detalii! Ochelarii trebuie să fie însoţiţi de o cutie

gen port-ochelari, pe care să fie gravată sigla „Ray-Ban”. Dacă aceasta este lipită sau desenată,

ochelarii nu sunt originali.

Ochelarii Ray Ban au devenit un icon al culturii urbane americane, numai că între timp firma care îi producea a fost cumpărată de un gigant italian

(1998). Aşadar, numai ochelarii „Ray-Ban” ce prezintă sigla „Luxottica” sunt originali.

cunoaştem astăzi. Brandul a revenit cu designul Wayfarer uşor modificat şi cu rame de mai multe culori şi imprime-uri. Practic, la sfârşitul unei perioade de peste 10 ani de tăcere, marca este mai puternică ca niciodată. Ca semn de recunoaştere a valorii, foarte mulţi designeri de modă se inspiră din mo-delele „Ray-Ban” şi mai ales din silueta Aviatorilor, un evergreen al design-ului contemporan.

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201256 57

FELICIA OPTICA

Indiferent dacă aveţi probleme de vedere sau doriţi să purtaţi lentile de contact doar pentru schimbarea culorii ochilor, înainte de a comanda acest tip de lentile este necesar un consult oftalmologic complet. Exa-menul medical va constata starea de sănătate a ochiului şi se va determi-na modul de adaptare a lentilei de contact pe ochi. „Astfel, aveţi ocazia să discutaţi cu specialişti calificaţi şi să alegeţi tipul de lentilă de contact ce vi se potriveşte cel mai bine luând în calcul stilul de viaţă, persona-litatea dumneavoastră şi nu în ultimul rând factorul estetic”, a specificat Silvia Vaşciuc, manager marketing optică de la „Felicia”.

În funcţie de aspectul pe care îl dau ochilor, lentilele de contact colorate pot fi:

Nuanţatoare: acest tip de lentile de contact sunt special concepute pentru a îmbunătăţi culoarea naturală a ochilor, deci sunt reco-mandate celor care vor să obţină o culoare mai intensă decât culoarea originală. Nu sunt recomandate persoanelor cu ochii închişi la

culoare cum ar fi maro închis sau negru.

Opace: pot schimba complet culoa-rea ochilor indiferent de culoarea iniţială, dacă aceasta este deschisă sau închisă. Au însă dezavantajul că atunci când se mişca pot acoperi pu-pila şi astfel pot împiedica vederea.

Cu efect special: 2 săptămâni sau la o lună în funcţie de recomandă-rile producătorilor, însă în ambele variante se recomandă purtarea în

timpul zilei şi depozitarea lor în casete de păstrare peste

noapte.

Fiţi atenţi!

Nu numai lentilele trebuie curăţate, ci şi cuti-uţele în care sunt depozitate – în

fiecare zi, cu aceeaşi soluţie sterilă pe

care o folosiţi şi pentru lentile.

Nu folosiţi lentilele mai multe ore pe zi decât v-a recomandat medicul. De asemenea, nu le folosiţi dacă terme-nul lor de valabilitate a expirat.

Întotdeauna trebuie să vă puneţi lentilele înainte să vă machiaţi şi să le scoateţi înainte de a vă demachia.

Nu purtaţi lentilele la piscină!

La început, până învăţaţi să le pu-neţi, purtaţi unghiile scurte, ca să nu le zgâriaţi să se rupe.

Sfatul medicului este să alegi pentru început lentile cu purtare zilnică, valabile 30 de treizeci de purtări (inclusiv în cazul celor colorate).

Frecvenţa de înlocuire depinde mai mult de modul în care ochii tăi se comporta ca în timpul purtării lenti-lelor. Ochii unora produc mai multe proteine şi lipide decât ochii altora şi în acest caz schimbarea lentilelor trebuie făcută mai des.

Deoarece mulţi se tem de posibilele complicaţii asociate cu purtarea lentilelor de contact, este bine să precizăm că lentilele de contact sunt dispozitive medicale ce pot fi utilizate în condiţii de siguranţă pentru ochi, atâta timp cât sunt respectate controalele oftalmologi-ce, normele de igienă, frecvenţa de înlocuire şi soluţiile de întreţinere recomandate.

Magia lentilelor de contact colorate

Principiile generale ale lentilelor de contact au fost formulate de Leonardo da Vinci (1508, „Codex of the eye”). Iar primele lentile de contact au fost făcute în 1887, la Zurich, de

cercetătorul german Adolf Eugen Fick. Erau din sticlă brună grea, mari şi nu puteau fi purtate mai mult de câteva ore. Pentru a umple spaţiul dintre sticla lentilei şi suprafaţa corneei el a folosit o soluţie din sirop de struguri. Tehnica a evoluat şi acum această soluţie reprezintă o substanţă ce se găseşte şi în membrana celulelor umane. Aceasta acţionează ca un agent de hidratare, iar noile lentile, mult mai perfecţionate, oferă un maxim de confort.

în lume, ciRca

125 de milioane de

oameni folosesc lentile

de contact pentRu

difeRite motive.

iunie - iulie 2012 iunie - iulie 201258 59

F A R M A C i A

ChişinăuCENTRU:

24h bd. Ștefan cel Mare, 6/1 tel.: 22-26-02-86 bd. Ștefan cel Mare, 62 tel.: 22-27-78-6724h bd. Ștefan cel Mare, 128 tel.: 22-22-37-25 24h bd. Ștefan cel Mare, 182 tel.: 22-22-23-8824h str. Puşkin, 28 tel.: 22-22-78-88 bd. Grigore Vieru, 5 tel.: 22-20-26-0024h bd. Grigore Vieru, 13 tel.: 22-22-58-58 str. Șciusev, 55 tel.: 22-21-18-37 str. Lev Tolstoi, 24/1 tel.: 22-60-83-03 str. 31 August,110/2A tel.: 22-23-53-68 str. Tighina, 48 tel.: 22-54-00-82 str. Tiraspol, 5 tel.: 22-88-43-88 str. Albişoara, 80/5A tel.: 22-29-54-0524h str. N. Testemiţanu, 29/3 tel.: 22-73-97-83 str. N. Testemiţanu, 37 tel.: 22-93-19-82 str. Drumul Viilor, 29 tel.: 22-73-76-12 str. G. Asachi, 79 tel.: 22-28-85-20 str. Mioriţa, 10 tel.: 22-73-78-77 şos. Hânceşti, 32/3 tel.: 22-73-39-5424h şos. Hânceşti, 53 tel: 22-22-50-50 RÂŞCANI:

24h str. Kiev, 11 tel.: 22-49-92-56 bd. Moscova, 9/1 tel.: 22-31-02-12 bd. Moscova, 17/2 tel.: 22-32-27-99 bd. Moscovei, 28/1 tel.: 22-32-99-11 str. Miron Costin, 13/8 tel.: 22-44-39-9924h str. Calea Orheiului, 107 tel.: 22-46-65-14 str. Ceucari, 2 tel.: 22-31-30-74 str. Iazului 4/1 tel.: 22-46-56-66BOTANICA: str. Independenţei, 28 tel.: 22-63-43-03 str. Independenţei, 4/3 tel.: 22-66-41-28 str. Zelinski, 5/3 tel.: 22-52-22-44 str. Trandafirilor, 1/1 tel.: 22-53-02-69 str. Trandafirilor, 13/1 tel.: 22-52-70-57 str. Sarmizegetusa, 10 tel.: 22-55-05-07 str. Sarmizegetusa, 35/1 tel.: 22-55-01-51 bd. Dacia, 14 tel.: 22-76-95-30 bd. Dacia, 21/6 tel.: 22-52-00-3524h bd. Dacia, 23 tel.: 22-55-03-07

bd. Dacia, 44 tel.: 22-56-70-06 bd. Dacia, 49B tel.: 22-77-58-68 bd. Traian, 6/1 tel.: 22-66-16-65 str. Traian, 23 tel.: 22-56-04-21 str. Decebal, 91 tel.: 22-63-65-53 str. Decebal, 59 tel.: 22-55-00-35 str. Cuza Vodă, 44 tel.: 22-56-95-15 str. Cuza Vodă, 20 tel.: 22-56-55-59 str. Munceşti, 170 tel.: 22-52-71-77

BUIUCANI: str. Calea Ieşilor, 3/2 tel.: 22-22-72-00 str. Calea Ieşilor, 55 tel.: 22-59-25-1324h str. Ion Creangă, 49/1 tel.: 22-71-60-68 str. Liviu Deleanu, 3/7 tel.: 22-51-68-74 str. Onisifor Ghibu, 7/3 tel.: 22-51-59-77 str. Alba Iulia, 184/2 tel.: 22-58-84-68 str. Alba Iulia, 196/3 tel.: 22-58-06-37 str. Paris, 47a tel.: 22-71-42-20 str. Vasile Lupu, 59/4 tel.: 22-58-01-26CIOCANA:

24h bd. Mircea cel Bătrân, 2/3 tel.: 22-33-89-04 bd. Mircea cel Bătrân, 11 tel.: 22-33-75-96 str. Igor Vieru, 15/2 tel.: 22-48-05-57 str. Milescu Spătaru, 25/4 tel.: 22-53-01-94 str. Voluntarilor, 12/3 tel.: 22-47-52-61

BăLŢi24h str. Ștefan cel Mare, 41 tel.: (231) 2-53-09 str. Bulgară, 72 tel.: (231) 9-40-83 str. Feroviarilor, 18 tel.: (231) 4-58-21

CăuşEni str. Mihai Eminescu, 21/3 tel.: (243) 2-27-69

dROCHIA str. 31 August, 33 tel.: (252) 2-07-97

EDinEŢ str. Alexandru cel Bun, 107 tel.: (246) 2-63-03

fLorEşti str. 31 august 1989, 43 tel.: (250) 2-70-20

iALoVEni str. Alexandru cel Bun, 43 tel.: (268) 2-68-68

orhEi str. Vasile Lupu, 34 tel.: (235) 2-79-79

SOROCA str. Ștefan cel Mare, 24 tel.: (230) 2-88-77

unGhEni str. Naţională, 14 tel.: (236) 2-88-17

FELICIA ADRESE

str. Kiev 11, etaj 2 • tel.: 22-31-06-22

Rîşcani str. Kiev, 11 tel.: 22-31-06-33 Centru bd. Grigore Vieru, 13 tel.: 22-22-66-22 Centru bd. Ștefan cel Mare, 62 tel.: 22-22-37-25 Centru str. Lev Tolstoi, 24/1 tel.: 22-60-83-03 Buiucani str. Ion Creangă, 49/1 tel.: 22-58-20-37 Buiucani str. Calea leşilor, 3/2 tel.: 22-22-72-00 Botanica bd. Dacia, 21/6 tel.: 22-50-71-36 Căuşeni str. M. Eminescu, 21/3 tel.: 243-2-27-69

str. Kiev 11, etaj 2 tel.: 22-31-06-22

iunie - iulie 2012 60 60