Epictet - Manualul Si Fragmente_Part25

Post on 13-Sep-2015

228 views 4 download

description

Epictet - Manualul Si Fragmente_Part25

Transcript of Epictet - Manualul Si Fragmente_Part25

  • 26 EPICTET

    Ia corabia ta fhli a ntoarce mcar capul napoi. i, mai ales, cnd eti btrn, nu te ndeprta deloc de corabie, ca nu cumva sli te prpdeti pe meleaguri strine.

    8.

    Nu cuta s mearg lumea dup voia ta, ci ndreapt voia ta dup mersul lumii. i vei iei bine.

    9.

    Boala poate nvinge corpul, dar nu i voina, dac aceasta nu se d nvins. chioptarea mpiedic piciorul, dar nu voina. Urmeaz aa nainte i vei vedea eli pentru toate exist o limit undeva, dar pentru tine nu exist.

    10.

    La toate greutile vieii tale, caut n tine puterea cu care sli le poi ine piept. La ispita frwnuseii , tu ai nfrnarea; la greutatea muncii, curajul; la vorba rea, rbdarea. i cnd ai ajuns la aceast deprindere, nimic nu mai poate rezista n calea ta.

    11.

    Nu zice niciodat: .. am pierdut cutare lucru", ci .. /-am dat napoi". Mi-a murit copilaul? L-am dat napoi. Mi s-a stins soia? Am dat-o napoi. Mi-au luat ogorul? L-am dat napoi. Dar nu-i drept sli mi se ia lucrul meu. Asta-i alt vorb, prin cine dai napoi un lucru care nu era al tu. Atta timp, ns, ct este n pstrarea ta, sli ai grij de dnsul, aa cum drumeul las casa ce 1-a gzduit o noapte.

    12.

    Dac vrei sli naintezi n nelepciune, nu te frmnta cu gnduri de acestea: ,.dac nu m ocup de averea mea, rlimn pieritor de foame", ori ,.dac nu-rni in din scurt servitorul, se