Ei Au Învins Banca

Post on 16-Sep-2015

243 views 0 download

description

banca

Transcript of Ei Au Învins Banca

Ei au nvins banca

Ei au nvins banca! Afl cum!

ARTICOL POSTAT DE:Dan Bcan

POSTAT:13 Octombrie 2013, Ora 23:45

(P)Joaca GRATUIT Remi si poti CASTIGA bani reali! Joaca si tu!Timp de patru ani, avocaii Liria i Liviu Poenaru au studiat maldre de dosare cu legislaie bancar i au fcut zeci de drumuri ctre judectorii. Concluziile lor, aplicate n cazul unui bucuretean aflat n conflict cu banca, au convins trei instane din Capital c instituia financiar a nclcat legea i a mrit abuziv dobnda n cazul unui mprumut de 100.000 de franci elveieni. Specializai n drept comercial i bancar, juritii au acceptat s explice pentru Libertatea care a fost planul lor de succes.

Avocaii Liria i Liviu Poenaru au reuit, dup 4 ani de lupt n instan, s ctige lupta cu o banc pe care au acuzat-o c are clauze abuzive n contractul de mprumut semnat de respectiva instituie cu unul dintre clienii lor

Decizia judectorilor de la Curtea Suprem, o premier n domeniu, a consfinit ceea ce hotrser anterior att magistraii de la Tribunalul Bucureti, ct i cei de la Curtea de Apel, i anume c banca n-are voie s-i mreasc profitul prin manevre financiare abuzive, fcute de cele mai multe ori fr consultarea mprumutatului.

Drago Tomescu, bucureteanul care a obinut aceast hotrre din partea judectorilor, era nemulumit c pentru un credit de 100.000 de franci elveieni banca i lua dobnd mult mai mare dect ar fi trebuit.

Trei instane le-au dat dreptateTotul a nceput n 2008, cnd clientul nostru a mprumutat 100.000 de franci elveieni cu o dobnd variabil de 5,7%, calculat ca medie aritmetic ntre marja bncii, n valoare de 3%, plus LIBOR (n.r. - indicele bancar cu care banca lucreaz n cazul mprumuturilor n franci elveieni), de 2,7%. Dei n timp, acest indice a sczut pn aproape de zero, dobnda pe care o pltea mprumutatul nu numai c nu a sczut, aa cum era normal, ci a crescut pn la 6,99 %. n ciuda scrisorilor pe care clientul nostru le-a trimis bncii pentru a reclama aceste lucruri, nimeni nu l-a luat n seam i aa s-a ajuns la judecat. Victoria noastr s-a datorat faptului c banca nu a reuit s explice clar judectorilor de ce nu a sczut, conform contractului, dobnda la mprumut, ne-a spus avocata Liria Poenaru.

Prima decizie judectoreasc n procesul demarat n 2009, a venit n martie 2011, cnd s-a stabilit c banca trebuie s scad dobnda fr a-i mri propria marj. Instituia financiar a atacat hotrrea n dou rnduri, ns zilele trecute, situaia a rmas definitiv n favoarea clientului, care va plti astfel o dobnd redus la jumtate, adic puin peste trei la sut din valoarea soldului de rambursat.

Care a fost reeta de succes n acest caz a explicat cellalt avocat care s-a ocupat de dosar, Liviu Poenaru.

Romnii n-au avut educaie n relaiile cu bncile i nu credeau c pot fi nelai, ns instituiile financiare au profitat de lipsa acestora de pregtire n domeniu. Orice invitaie la conciliere a fost ignorat! Noi am explicat clar i am i reuit s convingem instana c legea e lege pentru toat lumea i c orice clauz din contracte trebuie explicat att de clar nct s nu poat exista vreo alt interpretare, a spus juristul.

Sfatul cel mai important: Citete cu atenie contractul

Potrivit celor doi avocai, romnii care au credite cu dobnd variabil trebuie s citeasc foarte ateni contractele i s cear explicaii legate de indicii pe care li se calculeaz obligaiile.

Dac au suspiciuni, pot apela la mediator i pot ncerca rezolvarea pe cale amiabil. n caz contrar, singura variant rmne angajarea unui avocat i chemarea n judecat a bncii. Se pot cere i daune, cci legea nu mai prevede plata taxei de timbru, a declarat Liria Poenaru.

Jurista a continuat, sftuindu-i pe romnii care s-au mprumutat cu dobnd fix s aib grij i s cear explicaii pentru toate comisioanele prevzute n contract, pentru c unele dintre ele sunt abuzive (n.r. - cum ar fi comisionul de risc).

nainte de criz, 28.000 de romni au luat credite n franci elveieni

Potrivit unor date publicate de ziarele din domeniu, n Romnia sunt 28.000 de romni care au credite n franci elveieni.

Dintre acetia, foarte muli au realizat c s-au nelat cnd au ales aceast moned, avnd n vedere c din anii 2007 - 2008 i pn astzi, valoarea unui franc a explodat cu aproape 70%, de la cel mult 2,2 lei pentru o unitate, la peste 3,7 n prezent.

Banca: Muli clieni i-au rezolvat probleme amiabil

Instituia implicat n acest caz, OTP Bank, se apr i spune c acest dosar nu e o practic general i nici o concluzie.

Pentru un grup numeros de clieni, OTP Bank a iniiat i a gsit soluii agreate i semnate de acetia. Cazurile nesoluionate ce ajung n instan nu reprezint o practic des ntlnit, numrul clienilor care au gsit rezolvare n urma discuiilor purtate cu noi fiind considerabil mai mare, susin reprezentanii OTP Bank.

Mai mult:http://www.libertatea.ro/detalii/articol/invins-banca-467380.html#ixzz2hfx7HdjJn prezent, pe rolul instanelor din Bucureti suntnregistrate peste 600 de astfel de proceseLa sectoarele1, 2 i 3 se deruleaz litigii mpotriva Volksbank, Raiffeisen, Banca Transilvania,Alpha Bank i UnicreditLitigiile iniiate mpotriva bncilor de persoanele care au luat credite n franci elveieni au nceput s fie ctigate de reclamani, a declarat pentru Curierul Naional avocatul Marius Coluc, fondatorul casei de avocatur cu acelai nume, preciznd c ultimele termene pe fond sunt programate pentru sfritul lunii octombrie - nceputul lunii noiembrie.

"Avem n curs de soluionare mii de procese mpotriva bncilor din cauza clauzelor abuzive. Au nceput deja s fie ctigate de clieni i cele pe denominare. n ultimele procese aflate pe fond, termenele au fost stabilite pentru sfritul lunii octombrie - nceputul lunii noiembrie", a declarat Coluc.

ntrebat la ce instane sunt nregistrate aceste procese i care sunt bncile incriminate, avocatul a afirmat c este vorba despre Judectoriile Sectoarelor 1, 2 i 3, bncile chemate n judecat fiind Volksbank, Raiffeisen, Banca Transilvania, Alpha Bank i Unicredit.

Piperea: Sperm sterminm pn la Crciun procesul cu Credit Europe Bank

Avocatul Gheorghe Piperea anuna, la 1 septembrie, c primul termen n dosarele construite pe tema denominrii plilor n franci elveieni (CHF) a fost stabilit pentru 4 septembrie. "Banca vizat este Credit Europe Bank. Vom ncepe cu cele 10 (zece) excepii ridicate de banc. Sper ca pn la Crciun s terminm, ntruct suntem ntr-o procedur nceput n baza noului Cod de procedur civil, care permite o judecat accelerat", nota Piperea pe pagina sa de Facebook, preciznd c "sunt dezvoltri importante i n celelalte procese, cele care se refer la clauzele abuzive, altele dect clauzele de schimb valutar (recte, cele n care se cere eliminarea comisionului de risc, a dobnzii de referin variabil etc.)".

Camera Deputailordezbate pe 20 septembrie proiectul de lege privind denominarea

"Exist un proiect de lege privind denominarea, care se va afla n discuie la Camera Deputailor n data de 20 septembrie. Din cte tiu, bncile nu sunt de acord cu acesta", a mai spus Coluc.

n luna iunie, Senatul a adoptat o propunere legislativ pentru completarea Ordonanei de urgen a Guvernului 50/2010 privind contractele pentru consumatori, care prevede posibilitatea conversiei creditelor n valut n lei, fr comisioane.

Propunerea legislativ prevede includerea unor clauze n contractele de credit ncheiate n moned strin prin care se instituie dreptul consumatorului de a opta pentru convertirea creditului ntr-o moned alternativ, fr comisioane, fr costuri adiionale sau garanii suplimentare, i se stabilete la cursul de schimb la care se efectueaz conversia.

n proiect se mai arat c instituia de credit sau instituia financiar nebancar trebuie s se asigure c, n cazul n care un consumator deine un mprumut ntr-o moned strin, acesta este avertizat, pe suport de hrtie sau pe un alt suport durabil, n cazul n care cuantumul total pltibil de ctre consumator, care rmne de rambursat sau al ratelor periodice, variaz cu mai mult de 20% n raport cu valoarea la care s-ar ridica dac s-ar aplica cursul de schimb de la momentul ncheierii contractului ntre moneda contractului de credit i moneda naional.

Instituia de credit va efectua, la momentul solicitrii conversiei creditelor, fr costuri i comisioane suplimentare, o simulare privind graficul de pli att n moneda contractului, n moneda naional, ct i n moneda de conversie.

Aceste prevederi se aplic i contractelor de credit aflate n curs de derulare, creditorii avnd obligaia ca, la solicitarea consumatorilor, n termen de 90 de zile de la data intrrii n vigoare a legii, s asigure conformitatea contractului cu aceste prevederi.n Romnia, cele mai mari probleme ale clienilor bncilor sunt legate de creditele n franci elveieni. Cursul de schimb s-a dublat din 2007 ncoace, cnd muli romni preferau s se mprumute n aceast moned, pentru dobnzile mai mici.