Diagrama de flux-A4.doc

Post on 18-Sep-2015

213 views 1 download

Transcript of Diagrama de flux-A4.doc

Pstrarea produselor agricole a aprut ca o necesitate odat cu formarea primelor comuniti de oameni, acetia avnd nevoie de hran pn la formarea urmtoarei recolte, precum i de semine pentru nfiinarea de noi culturi agricole. Astfel, pstrarea produselor agricole a constituit pentru om o preocupare important nc din cele mai vechi timpuri.

Studiile economiei agrare realizate pn n prezent arat c modificrile structurale produse n agricultur dup anii 1990, au dus la transformarea proprietii private, a comerului cu produsle agricole i a tehnologiilor de cultur.Efectul transformrii proprietii private a dus la ntrirea autoconsumului i meninerea cercului productiv vicios, indus de acesta: cheltuieli minime de nfiinare i ntreinere, expunere major la factori conjuncturali, productivitate sczut, venituri mici, incapacitatea relurii ciclului agricol.

Din totalul de 12.000 tone/zi capacitate morrit, cca. 5.500 tone/zi au fost retehnologizate cu utilaje de ultima generaie, n ultimii 10 ani, de la firme ca: Bhler, Ocrim, Golfetto etc. n acest fel au fost realizate consumuri mai mici de utiliti pe tona de produs i o productivitate a muncii ridicat. Pe aceste capaciti modernizate se realizeaz 30-35 % din producia naional de produse de morrit i panificaie [www.moraritipanificaie.eu/2009_08_01_archive.html, accesat la 4.02.2015].

n Romnia sunt liceniai n acest moment, aproape 5000 de ageni economici pentru activitatea de morrit, panificaie i produse finoase, toi avnd capital privat. n etapa actual sunt procesate anual cca. 2.700.000 tone de gru. Cea mai mare parte a acestora exploreaz resursele de materie prim provenite de la furnizori mici, cum ar fi: persoanele fizice, asociaiile familiale, fermele i asociaiile agricole mici [www.ziare.com/articole/productie+ gru.ro accesat la 5.03.2015].Dintre aceti aproape 5000 de ageni economici face parte i compania S.C. ENACHE MORRIT S.R.L, cu produse de panificaie, care concureaz cu succes pe piaa romneasc i internaional.

n prezentul proiect, se are n vedere procesarea i condiionarea grului n cadrul societii S.C. ENACHE MORRIT S.R.L, din urmatoarele puncte de vedere: tehnic i tehnologic, analitic pe baza probelor de laborator, a respectrii procedurilor de control i a sistemului de management HACCP aplicat la nivelul societii.

Proiectul este structurat pe 6 capitole, fiecare dintre ele abordnd diferit activitatea firmei amintite mai sus, astfel:

Primul capitol, Producia i rspndirea grului pe plan mondial i n Romnia, cuprinde aspecte generale att la nivel mondial ct i la nivel naional cu privire la cultivarea, rspndirea i importana grului n industria alimentar.

n cadrul celui de-al doilea capitol, nsuirile morfologice ale grului, este prezentat descrierea morfologic a grului, prile anatomice ce alctuiesc bobul de gru dar i compoziia chimic a grului, ce prezint o importan deosebit n procesul de panificaie dar i n obinerea produselor de panificaie.

Capitolul al treilea este orientat ctre descrierea societii, de cnd a luat fiin firma, amplasarea punctului de lucru i domeniile de activitate din cadrul firmei.

Al patrulea capitol are n vedere obiectivele i scopul acestui proiect, pe baza datelor obinute n cadrul firmei, determinrile de laborator prezentate n capitolul 5, dar i descrierea ntregului proces tehnologic a grului de la recepionarea cantitativ-calitativ pn la mcinarea, cernerea i depozitarea produsului finit, fina.

Ultimul capitol din structura proiectului este rezervat concluziilor desprinse n urma analizei condiionrii i procesrii grului, pentru ca n final s se stabileasc propuneri pentru mbuntirea activitii firmei.