Criterii de Apreciere a Testului

Post on 24-Sep-2015

83 views 0 download

description

Criterii de Apreciere a Testului

Transcript of Criterii de Apreciere a Testului

  • Criterii principale de apreciere ale testului psihologicObiectivitatea testului psihologicFidelitatea testului psihologicValiditatea testului psihologicCriteriile secundare de apreciere a unui test

    Psihodiagnostic general, curs 3

  • Obiectivitatea sau concordana interpersona a testului psihologic Reprezint gradul n care rezultatele unui test psihologic sunt independente de persoana examinatorului care administreaz acest instrument. Putem spune c un test este pe deplin obiectiv atunci cnd diferii examinatori obin aceleai rezultate la acelai subiect. n aplicrile practice se obine foarte rar acelai rezultat, deoarece faptul c testul este aplicat a doua oar influeneaz rezultatul, de aceia putem vorbi despre oscilaii nesemnificative ale rezultatelor.

    Psihodiagnostic general, curs 3

  • Obiectivitatea sau concordana interpersona a testului psihologicSubiectivitatea poate surveni n teri faze diferite n aplicarea testului psihologic, ceea ce ne face s vorbim despre trei tipuri de obiectivitate: Obiectivitate de realizareObiectivitate de evaluare Obiectivitate de interpretare

    Psihodiagnostic general, curs 3

  • Obiectivitatea de realizare Modul de administrare a testului de ctre psihodiagnostician nu ar trebui s duca la obinerea unor rezultate semnificativ diferite la aceeai grup de subieci fa de cele obinute de un alt examinator. Condiiile de administrare a testului trebuie s fie ct mai asemntoare, daca este posibil chiar identice, iar consemnul stabilit n caietul testului trebuie s fie respectat cu strictee.

    Psihodiagnostic general, curs 3

  • Obiectivitate de evaluare i interpretareObiectivitatea de evaluare este ai greu de atins dect obiectivitatea de realizare. Este mai simplu de asigurat obiectivitatea la testele hrtie-creion care de cele mai multe ori posed reguli clare de producere a rspunsului corect, de corectare i evaluare.Mult mai dificil este s fie asigurat obiectivitatea la testele proiective, unde pregtirea psihologului este de durat i unde intervine un numr mai mare de criterii de evaluare i interpretare.

    Psihodiagnostic general, curs 3

  • Fidelitatea testuluiExigena dat fa de scorul testului se refer precizia cu care un test msoar o anumit caracteristic, indiferent dac respectiva caracteristic este sau nu cea pe care pretinde c o msoar.Noiunea de fidelitate presupune c scorurile la un test trebuie s fie reproductibile Cunoaterea mrimii fidelitii este o condiie necesar pentru o utilizare corect a datelor, care au fost obinute cu ajutorul unui instrument de msur diferenial psihologic.

    Psihodiagnostic general, curs 3

  • Pentru a stabili dac un test msoar cu o anumit siguran, se fac raportri la fluctuaii intraindividuale i interindividuale. n concepia teoretic clasic a testului se poate spune c diferena dintre scorul observat sau msurat i scorul su adevrat trebuie s fie ct mai mic. Raportul dintre cele dou variane a datelor adevrate i a celor observate, definete fidelitatea unui test.Fidelitatea are urmtoarea expresie : unde : S variana scorului adevrat S variana scorului msurat

    Psihodiagnostic general, curs 3

  • Valoarea minim i maxim al acestui raport este de 0,00 i respectiv 1,00. Acest raport poart numele de coeficient de fidelitate.Preocuprile privind precizia rezultatelor testelor psihologice au dou direcii de orientare: Una se refer la gradul de consisten a rezultatelor (gradul relaiei dintre scorurile obinute n condiii diferite de efectuare a testelor)Cea dea doua determin cauzele diferenelor observate ntre scoruri (factori care genereaz scorurile inconsistente i importana efectelor acestora)

    Psihodiagnostic general, curs 3

  • Conceptele de scor adevrat i eroare sunt fundamentale n teoria fidelitii testului. Scorul adevrat numit i scor platonic de ctre F. M. Lord, M. R. Novick i J. P. Sutcliffe, este acel scor obinut la un test care msoar fr eroare, dar aceast situaie este ipotetic, deoarece n domeniul empiric, n majoritatea cazurilor avem un anumit gradient de eroare. Din acest motiv rezultatul unui test este un scor observat sau un scor failibil

    Psihodiagnostic general, curs 3

  • n baza celui deal doua direcie, scorul adevrat este sperana matematic a scorurilor observate, adic a scorul mediu obinut de ctre un subiect n situaia pur teoretic de utilizare de un numr infinit de ori a instrumentului de msur numit test psihologic. Conceptul de eroare este la fel de utilizat n procesul de fundamentare teoretic a msurrii. Eroarea poate fi pozitiv, atunci cnd exist supraestimarea scorului adevrat de ctre cel observat, sau negativ cnd este evideniat subestimarea scorului adevrat de cel observa.

    Psihodiagnostic general, curs 3

  • Eroarea testului psihologic se datoreaz n ntregime hazardului. Sursele de eroare sunt independente unele de celelalte , ele nu se afl niciodat n corelaie. La un numr mare de msurri, valori pozitive i negative ale erorii se anuleaz reciproc i media erorii tinde spre 0.

    Psihodiagnostic general, curs 3

  • Determinarea fidelitii se bazeaz teoretic pe dou modele: Modelele testelor paraleleModelul de eantionare ntr-un univers, Ambele furniznd aceleai concluzii n privina erorii de msur.

    Psihodiagnostic general, curs 3

  • Modelul testelor paralele Modelul testelor paralele este cel mai cunoscut i utilizat datorit simplitii sale. ntr-un mod general, testele paralele sunt definite ca serii de operaii msurnd aceeai trstur n acelai grad. M. Reuchlin definete paralelismul testelor ca: teste paralele sunt probe care au itemii de aceeai dificultate i de aceeai natur. Testele strict paralele sunt testele n care mediile i varianele scorurilor observate, ca i varianele erorilor sunt identice pentru fiecare test, fiecare subiect avnd acelai scor adevrat n toate formele.Pentru majoritatea testelor din practica, psihodiagnostic aceste exigene sunt lipsite de realism.

    Psihodiagnostic general, curs 3

  • Metode de verificare a fidelitii testelorn psihodiagnosticul contemporan sunt cunoscute un ir de metode pentru verificarea fidelitii testelor: Metoda test retestMetoda testelor paraleleMetoda njumtirii testuluiMetodele Kuder Richrdson Metode mixte

    Psihodiagnostic general, curs 3

  • Validitatea testului psihologicn sens larg validitatea este proprietatea unui model de a corespunde destinaiei pentru care a fost creat. Noiunea de validitate este central pentru psihologia tiinific, adic psihologia care ncearc s-i fundamenteze afirmaiile prin intervenia procedurilor experimentale, crora li se adaug un sistem statistic adecvat de verificare a rezultatelor.

    Psihodiagnostic general, curs 3

  • Validitatea testuluiValiditatea este calitatea testului psihologic de a msura cu precizie o caracteristic pe care pretinde c o msoar. Serge Legendre validitatea este capacitatea unui instrument de a msura realmente ceea ce trebuie s msoare, dup utilizarea pe care vrea s o fac. Gustav Lienert validitatea unui test d gradul de precizie cu care acest test msoar faptic acea caracteristic a personalitii sau acel mod de comportament pe care el trebuie s-l msoare ori pretinde s-l msoare.

    Psihodiagnostic general, curs 3

  • n concepia lui Jurgen Guthke validitatea sau valena diagnostic este imaginea pe ct posibil de exact i adecvat a gradului de reliefare a unei structuri psihice. Un test este deplin valid atunci cnd rezultatele sale permit o concluzie nemijlocit i fr echivoc asupra gradului de reliefare a caracteristicii psihologice cercetate.

    Psihodiagnostic general, curs 3

  • Validitate validare Spre deosebire de validitate, validarea unui test psihologic este un ansamblu de proceduri cantitative i calitative care au drept finalitate asigurarea validitii. n procesul de validare elementele teoretice pot s fie ori respinse ori ameliorate, sau acceptate ca provizoriu valide, pn la o confirmare mai ampl. Validarea este ntotdeauna legat de o situaie particular altfel spus, ea ar avea o finalitate diferit dec ar fi obinut n alte condiii, folosind alte eantioane sau alte metode de analiz.

    Psihodiagnostic general, curs 3

  • n nici un caz validitatea nu poate fi garantat pentru ntregul ansamblu de situaii sau contexte n care poate fi folosit acest test. Afirmaia c un teste este mai valid dect altul nu are sens, dect dac cel dinti se dovedete a fi valid ntr-o mai mare varietate de situaii sau pentru un numr mai mare de scoruri. Pentru testele psihologice condiiile standard de validitate sunt definite n termeni de valoare predictiv, fiind exprimate prin intermediul unor corelaii ale valorilor testului cu valori ale variabilelor criteriu care presupun nglobarea a ceea ce teste msoar.

    Psihodiagnostic general, curs 3

  • Tipuri de validitate Validitate de coninutValiditate bazat pe criteriuValiditate predictivValiditate de constructValiditate concurent sau concordant

    Psihodiagnostic general, curs 3

  • Bibliografie Stan A. Testul psihologic. Iai, 2002 Dinc M. Metode de cercetare n psihologie. Buc. 2003Platon C. Introducere n psihodiagnostic. Chiinu 2003

    Psihodiagnostic general, curs 3

  • CUBULDescrie / definete ComparAsociazAnalizeazAplicApreciaz / argumenteaz (pro i contra)

    Psihodiagnostic general, curs 3