Constantin Brâncuși spunea

Post on 17-Oct-2015

23 views 0 download

Transcript of Constantin Brâncuși spunea

Constantin Brncui spunea: n sufletul meu nu a fost niciodat loc pentru invidie - nici pentru ur, ci numai pentru acea bucurie, pe care o poi culege de oriunde i oricnd. Consider c ceea ce ne face s trim cu adevrat, este sentimentul permanentei noastre copilrii n via.

Astzi ar fi fost ziua marelui sculptor

Coloanele mele [...]; am facut multe, dar doar una a reusit sa se ridice spre cer.

Mes colonnes [...]; j'en ai fait plusieurs, mais une seule a reussi a monter vers le ciel.

These columns of mine [...]; I made several, but only one ever succeeded in rising to heaven. (Asa grait-a Brancusi, Sorana Georgescu-Gorjan. Traducerea, Sorana Georgescu-Gorjan)

Brancusi fotografiat de domnul Micu Marcu in timp ce isi imortalizeaza

"Brncui avea un fel de aplicaie de artizan cteodat preocupat s lefuiasc fr sfrit o piatr. Venise la el Noguchi, care avea s devin un mare sculptor american-japonez, i-a fost un timp elev. Brncui l nva neabtut lucruri elementare, i i spunea Nu te lsa niciodat distras. Nu voia s se lase disociat de inta pe care o avea n fa. Snt vorbe ce merit rememorate. S nu te desfori ca pentru ceva care este doar o satisfacie! S acionezi ca i cum ceea ce ai de fcut este cel mai important lucru n via! Truda, orict de aspr, s fie nsoit de sentimentul unei graviti ireductibile, ca cel mai important lucru de fcut n via, ca o datorie imposibil de evitat. Sigur c excelena depinde i de factori care depesc imediatul. Dar eu cred c exigena inflexibil a btrnului meter ar trebui s fie un criteriu, nu doar pentru art, ci pentru oricare din siturile noastre n via: s avem sentimentul c am fost n ntregime unde trebuie atunci cnd am lucrat. Unde trebuie, adic ct mai aproape de luntrul nostru i, prin asta, i ct mai aproape de Dumnezeu." Dan Haulica http://putna.ro/revista2012/articol11

19 februarie 1876 - S-a nscut sculptorul Constantin Brncui, membru post-mortem al Academiei Romne. Artist al artei secolului XX, Brncui a exprimat n creaia sa, esenializat i purificat n liniile care o compun, o viziune cu totul nou asupra lumii, n care snt regsite miturile primordiale ale omenirii, dar i elementele inconfundabile ale artei populare romneti (m.16.03.1957).

,,Odat ce ai zburat, vei pi pe pmnt cu ochii aintii spre cer.''- Leonardo da Vinci

http://www.youtube.com/watch?v=NIyJyZOLvzI

Fiindc noi venisem la Brncui s obinem rspuns la o singur ntrebare semnificativ i anume: care a fost ideea care a prezidat la nfptuirea operei "Pasrea miastr". Cand l-am ntrebat, a rspuns:"Am lefuit materia pentru a afla linia continu. i cand am constatat c n-o pot afla, m-am oprit, parc cineva nevzut mi-a dat peste mini."