Comunicat Presa 17

Post on 28-Sep-2015

214 views 1 download

Transcript of Comunicat Presa 17

  • Curtea de Justiie a Uniunii EuropeneCOMUNICAT DE PRES nr. 17/11

    Luxemburg, 8 martie 2011

    Pres i informare Avizul 1/09

    Proiectul de acord privind crearea unui Tribunal pentru Brevete Europene i Comunitare nu este compatibil cu dreptul Uniunii Europene

    Consiliul Uniunii Europene a elaborat un proiect de acord internaional care ar urma s fie ncheiate ntre statele membre, Uniunea European i statele tere membre ale Conveniei privind brevetele europene1 prin care se urmrete crearea unei instane competente pentru soluionarea litigiilor n materia brevetelor europene i a viitoarelor brevete comunitare. Acest proiect de acord face parte din cadrul mai general al crerii unui sistem integrat pentru brevetul european i comunitar care ar fi eliberat de Oficiul European pentru Brevete. n prezent, dei procedura de eliberare a acestui titlu este unic, brevetul european se compune dintr-un ansamblu de brevete naionale, reglementat fiecare de dreptul intern al statelor pe care titularul le-a desemnat. n schimb, brevetul comunitar s-ar deosebi prin caracterul su unitar i autonom i ar produce aceleai efecte n ntreaga Uniune. Nu ar putea fi eliberat, transmis, revocat sau declarat caduc dect pentru acest spaiu teritorial.

    Proiectul de acord internaional instituie un Tribunal pentru Brevete Europene i Comunitare care ar fi compus dintr-un Tribunal de Prim Instan, cuprinznd o divizie central i divizii locale i regionale, precum i dintr-o Curte de Apel, cu o gref comun.

    n acest context, Consiliul s-a adresat Curii de Justiie pentru a obine avizul acesteia cu privire la compatibilitatea acordului preconizat cu dreptul Uniunii2.

    Curtea subliniaz, mai nti, c potrivit acestui acord, Tribunalul pentru Brevete Europene i Comunitare este o instituie care se afl n afara cadrului instituional i jurisdicional al Uniunii. Tribunalul pentru Brevete este un organism care are personalitate juridic proprie n temeiul dreptului internaional. Proiectul de acord i confer competene exclusive n ceea ce privete un numr important de aciuni formulate de particulari n domeniul brevetelor, n special aciuni n contrafacere sau privind riscul de contrafacere a brevetelor, aciuni n revocare i anumite aciuni n despgubire. Sub acest aspect, instanele statelor membre sunt private de aceste competene i nu pstreaz, n consecin, dect atribuii care nu intr n competenele exclusive ale Tribunalului pentru Brevete Europene i Comunitare.

    Curtea adaug c aceast instan, n exercitarea funciei sale, are sarcina de a interpreta i de a aplica dreptul Uniunii. Curtea a statuat, desigur, c un acord

    1 Convenia privind brevetele europene, semnat la Mnchen la 5 octombrie 1973, este un tratat la care sunt pri n prezent 38 de state, printre care toate statele membre ale Uniunii Europene (ns nu i Uniunea European). 2 n aceast procedur au intervenit 21 de state membre.

  • internaional care prevede crearea unei instane care are sarcina s interpreteze dispoziiile acestui acord, nu este, n principiu, incompatibil cu dreptul Uniunii. De asemenea, Curtea a admis c un acord internaional poate produce efecte cu privire la propriile competene dac cerinele eseniale privind meninerea naturii acestora sunt ndeplinite i dac, prin urmare, nu se aduce atingere autonomiei ordinii juridice a Uniunii. Totui, spre deosebire de alte sisteme jurisdicionale internaionale cu privire la care Curtea s-a pronunat pn n prezent3, Tribunalul pentru Brevete Europene i Comunitare are sarcina de a interpreta i de a aplica nu numai acordul internaional preconizat, ci i dispoziii din dreptul Uniunii.

    n plus, Curtea constat c prin crearea acestei jurisdicii, instanele naionale ar fi private de posibilitatea sau, dup caz, de obligaia de a sesiza Curtea cu trimiteri preliminare n domeniul brevetelor, avnd n vedere c proiectul de acord prevede un mecanism de trimitere preliminar care rezerv doar Tribunalului pentru Brevete Europene i Comunitare posibilitatea unei trimiteri preliminare, lipsind instanele naionale de aceast posibilitate.

    Or, Curtea amintete c sistemul actual stabilete o cooperare direct ntre Curte i instanele naionale, n cadrul creia acestea din urm particip ndeaproape la corecta aplicare i la interpretarea uniform a dreptului Uniunii, precum i la protecia drepturilor conferite de aceast ordine juridic particularilor. Funciile atribuite instanelor naionale i, respectiv, Curii sunt prin urmare eseniale pentru prezervarea naturii nsei a dreptului Uniunii.

    n aceast privin, Curtea amintete principiul conform cruia un stat membru este inut s repare prejudiciile cauzate particularilor prin nclcri ale dreptului Uniunii care i sunt imputabile, indiferent care ar fi organul, inclusiv jurisdicional, aparinnd statului respectiv care se afl la originea acestei nclcri. De asemenea, n cazul n care o nclcare a dreptului Uniunii este comis de o instan naional, Curtea poate fi sesizat n scopul constatrii nclcrii obligaiilor n privina statului membru n cauz.

    Cu toate acestea, Curtea subliniaz c o decizie pronunat de Tribunalul pentru Brevete Europene i Comunitare care ar nclca dreptul Uniunii nu ar putea face obiectul unei proceduri de constatare a nendeplinirii obligaiilor i nu ar putea atrage nici un fel de rspundere patrimonial a unuia sau mai multor state membre.

    n aceste condiii, Curtea consider c prin faptul c atribuie o competen exclusiv de a soluiona un numr important de aciuni formulate de particulari n domeniul brevetului comunitar, precum i de a interpreta i de a aplica dreptul Uniunii n acest domeniu n favoarea unei instane internaionale care se afl n afara cadrului instituional i jurisdicional al Uniunii, acordul preconizat ar priva instanele statelor membre de competenele privind interpretarea i aplicarea dreptului Uniunii. Acordul ar avea de asemenea efecte cu privire la competena Curii de a rspunde, cu titlu preliminar, la ntrebrile adresate de instanele naionale. Astfel, acordul ar denatura competenele pe care tratatele le confer instituiilor Uniunii i statelor membre i care sunt eseniale pentru prezervarea naturii nsei a dreptului Uniunii.

    3 Avizul 1/91 din 14 decembrie 1991 i Avizul 1/00 din 18 aprilie 2002.

  • n consecin, Curtea concluzioneaz c acordul preconizat, prin care se creeaz un Tribunal pentru Brevete Europene i Comunitare, nu este compatibil cu dispoziiile dreptului Uniunii.

    MENIUNE: Un stat membru, Parlamentul European, Consiliul sau Comisia poate obine avizul Curii de Justiie cu privire la compatibilitatea unui acord preconizat cu dispoziiile tratatelor. n cazul unui aviz negativ al Curii, acordul respectiv poate intra n vigoare numai dup modificarea acestuia sau revizuirea tratatelor.

    Document neoficial, destinat presei, care nu angajeaz rspunderea Curii de Justiie.

    Textul integral al avizului se public pe site-ul CURIA.

    Persoana de contact pentru pres: Claudiu Ecedi-Stoisavlevici (+352) 4303 3720