Cetatea Fagarasului

Post on 10-Jan-2016

134 views 16 download

description

Cetatea Fagarasului. Elev:Razvan Siminiuc. Prof. coord .: Nicolae Truta. Clubul Copiilor Victoria. Localizare :. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Cetatea Fagarasului

Cetatea Fagarasului

Elev:Razvan SiminiucProf. coord.:Nicolae Truta

Clubul Copiilor Victoria

Cetatea Fagarasului este situata in municipiul Fagaras(judetul Brasov). Fagarasul este cel mai mare oras din depresiunea omonima, cu o populatie de 28.330 de locuitori. A fost, pe rand, centrul administrativ al comitatului Fagaras(inainte de 1918) si resedinta judetului Fagaras(in perioada interbelica). Este atestat documentar inca din 1291.

Localizare:

Constructia cetatii a inceput in 1310, pe locul unei fortificatii de pamant si lemn din secolul al XII-lea. Scopul ei era protejarea Transilvaniei Sud-Estice de atacurile tatare si otomane. In 1526, Fagarasul si domeniile adiacente intra in posesia voievodului transilvanean Stefan Mailat, care transforma cetatea intr-o adevarata fortareata. In 1541, Mustafa Pasa va ataca cetatea, iar Stefan Mailat va deveni prizonier al otomanilor. Modificari la structura cetatii aduc si principii Gheorghe Rackozi I si Gabriel Bethlen.

Istoric:

Stefan Mailat

Istoric:In 1599, Mihai Viteazul ii daruieste cetatea sotiei sale, Doamna Stanca. In 1617 sunt construite ultimele doua nivele ale Turnului de Sud-Vest(Turnul Rosu), totalizand astfel 5 nivele. In 1630 santul de aparare al cetatii este largit si printr-un canal secret se realiza legatura cu raul Olt. Este instalat un pod rabatabil, iar pivnitele sunt transformate in temnite.

Mihai Viteazul Doamna Stanca

Turnul Rosu

Istoric:Dupa trecerea Transilvaniei in stapanire habsburgica, austriecii vor ocupa cetatea si o vor transforma in cazarma (1699) si inchisoare militara. In anul 1903, Nicolae Iorga viziteaza cetatea, gasind-o intr-o avansata stare de degradare. Intre 1948 si 1960 devine inchisoare pentru oponentii sistemului comunist, iar intre 1965 si 1977 au loc lucrari de restaurare.

Cetatea Fagarasului (1883)

Cetatea Fagarasului este, actualmente, deschisa vizitarii, gazduind in interiorul ei Muzeul Tarii Fagarasului “Valer Literat” si Biblioteca Municipala.

In prezent:

 Muzeul Ţării Făgăraşului este muzeul unui areal istoric şi etnografic reprezentativ pentru România, care a fost înfiinţat începând cu anul 1923 pe baza patrimoniului colecţionat de profesorul Valer Literat, sub egida ASTREI. La început, s-a aflat sub custodia acesteia, până în anul 1951, când Muzeului i-a fost atribuit un sediu stabil şi a primit statutul de instituţie de stat, sub titulatura de Muzeul Orăşenesc Făgăraş. Din 1973, Muzeul Orăşenesc a fuzionat cu secţia muzeală ce fusese înfiinţată încă din 1968 în Cetatea Făgăraşului şi afiliată Muzeului Brukenthal din Sibiu. După fuziune şi până în 1981 s-a numit Muzeul Cetatea Făgăraş, iar de la această dată şi până în 2004 a purtat denumirea de Muzeul Ţării Făgăraşului. Printr-un Ordin al Ministerului Culturii din anul 2004, s-a hotărât titulatura de Muzeul Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat”, fiind clasificat în categoria muzeelor de importanţă judeţeană.

Muzeul Tarii Fagarasului:

Muzeul cuprinde în patrimoniul său peste 17.000 de piese, grupate în 20 de colecţii: arheologie, numismatică, cahle, carte veche, artă decorativă şi plastică, glăjărie, port popular, ceramică decorativă, port popular, icoane pe sticlă etc. Dintre bunurile culturale de valoare deosebită amintim: masca romană de paradă (secolele II-III d.Hr.), tezaurul monetar medieval (secolele XIV – XVII), lanţul de aur descoperit în săpăturile arheologice din cetate (secolele XII- XIII), cană de vin săsească (1784), altar triptic (mijlocul secolului al XVII-lea). Biblioteca de fond documentar a Muzeului deţine aproximativ 10.000 de unităţi (cărţi şi publicaţii). Deţine bunuri culturale clasate în patrimoniul cultural naţional – 21 de piese (an de referinţă 2012).

Muzeul Tarii Fagarasului:

Colectii:

Colectii:

Planul muzeului:

Sfarsit!