Caz Zonele de Pescuit

Post on 15-Apr-2016

272 views 5 download

description

caz

Transcript of Caz Zonele de Pescuit

Curtea Internaţională de JustiţieCazul privind zonele de pescuit anglo-islandeze

(1974)

În 1972, printr-un act normativ intern, Islanda a reglementat o zonăexclusivă de pescuit pentru navele sub pavilionul său, pe o distanţă de 50 de milede la liniile de bază ale ţărmului. În urma aplicării acestui act, navelor de pescuitbritanice li s-a interzis activitatea în această zonă.

Marea Britanie a introdus o acţiune în faţa Curţii Internaţionale de Justiţieprin care solicita declararea faptului că actul Islandei reprezintă o încălcare adreptului internaţional.

În argumentaţia sa, Marea Britanie arată că, printr-un Acord bilateral,încheiat prin schimb de note, în 1961, cele două state au convenit o zonă de pescuitexclusivă de 12 mile marine să fie acordată Islandei, navele engleze având dreptulde a pescui la o distanţă superioară de ţărm. Acordul prevedea că orice modificarea zonei de pescuit se va face cu acordul părţilor, în urma unor negocieri.

Totodată, Marea Britanie a arătat că navele engleze au pescuit de secole înacea zonă.

În replică, Islanda a evidenţiat că activitatea navelor britanice, datorităvolumului acesteia, este de natură să pericliteze existenţa resurselor piscicole dinzonă. Totodată, Islanda a arătat că economia sa naţională se bazează în proporţie depeste 85% pe activitatea de pescuit, şi, în acest context, continuarea pescuitului decătre navele britanice ar putea aduce Islanda într-o situaţie catastrofală, motivpentru care nu ar fi echitabil să se menţină reglementarea Acordului din 1961, careacorda doar 12 mile marine ca zonă de pescuit.

Ce va decide Curtea?

Rezolvare: Curtea considera ca Islanada a incalcat tratatul. De asemenea echitatea nu poate fi aplicata de Curte decat daca partile la diferend ii solicita acest lucru( art38 alin2-rezolvarea diferendelor). Curtea a indemnat partile sa renegocieze acel tratat tinand cont de drepturile UK de a pescui acolo conform tratatului si de cealalta parte de dreptul preferential al Islandei de a putea pescui in apele sale de coasta. Esenta din speta este chestiunea referiotare la echitate.