catina

Post on 25-Sep-2015

220 views 3 download

description

catina

Transcript of catina

Ioan Morar, un agricultor clujean n vrst de 39 de ani, a constatat c una dintre cele mai profitabile culturi este cea de ctin alb. Piaa de desfacere este asigurat de statele europene, unde consumatorii sunt informai i interesai n legtur cu beneficiile acestor fructe, n special de rile nordice. Dup opt ani de cnd a pus pe picioare afacerea cu ctin, Ioan Morar este foarte mulumit de decizia luat. Profitul a ajuns la aproximativ 500.000 de euro, iar acum fermierul clujean deine o suprafa cultivat de 40 de hectare n Mure, Bihor, Botoani, Aiud i Bistria i i propune pentru acest an s nfiineze 100 de hectare de cultura de ctin. Costurile pentru nfiinarea unui hectar de ctin se ridic in acest an la 3.200 de euro.

Cultura de ctin este o afacere pe termen lung , cu o durata de via de 25 de ani, iar investiia se amortizeaz imediat ce intr pe rod, dup care pn la 25 de ani este doar pe profit. Lucrrile i investiiile sunt minime - dou coase anuale i recoltatul, a declarat Ioan Morar pentru Wall Street.

Anul trecut, cultivatorul clujean de ctin a obinut o recolt de de 10 tone la hectar, iar ntreaga cantitate de fructe a fost exportat.