cartea

Post on 05-Sep-2015

219 views 2 download

description

proiect educational

Transcript of cartea

CARTEA, O COMOAR INESTIMABIL

CARTEA

-UN DAR PE CARE L POI DESCHIDE IAR I IAR

n societatea contemporan, tehnica modern fascineaz copilul, ndeprtndu-l tot mai mult de ceilali, de cuvntul scris, de ceea ce ne-a fermecat nou copilria povetile. Aadar, astzi, mai mult ca oricnd, este datoria familiei, grdiniei i a colii s deschid ua fermecat a lumii crilor cu poveti i poezii.

Didactica contemporan promoveaz concepte i atitudini educaionale noi, menite s determine forme variate de comunicare, cooperare i colaborare n sprijinul copiilor. Practicarea n parteneriat a proiectelor reprezint un instrument valoros instituiei de nvmnt (copiilor, cadrelor didactice), prinilor i nu n ultimul rnd comunitii. Lectura ofer posibilitatea omului de a explora cu ochii minii lumea nevzut a crilor i de a tri experiene de via remarcabile fr a fi nevoie striasc mai multe viei. La vrsta precolar, cnd imaginaia zburd nestingherit pe pajitile fanteziei cititul poate deschide copilului noi orizonturipentru a fi cucerite i noi ci de strbtut. Familiarizarea copilului precolar cu lectura, cu cartea, cu valorile literare naionale sau internaionale este vital ntr-o lume cucerit de audio-vizual. Fr a neglija importantul procent al copiilor precolari care manifest tipuri diferite de inteligen, a oferi posibilitatea de lucru cu cartea pune la dispoziiaprecolarului noi instrumente de explorare a lumii nconjurtoare. Principiile nvmntului de calitate presupun integrarea coninuturilor, activarea tuturor tipurilor de inteligen, de aceea, ntr-o lume dominatpreponderent de imagine, se impune cu imperiozitate formarea copiilor n spiritul investigaiei profunde a fenomenelor, dezvoltarea gndirii critice i abilitarea cu instrumente reale de nvare.

Crile sunt cel mai tcui i mai constaniprieteni, sunt cei mai accesibili i mainelepi consilieri i cei mai rbdtoriprofesori. Charles William EliotPornind de la ideea c precolarul trebuie s intre n relaii cu semenii i comunitatea, am iniiat proiectul de parteneriat Cartea, un dar pe care poi deschide iar i iar ce a putut fi realizat prin mbinarea activitilor curriculare cu cele extracurriculare i extracolare. Proiectul educativ de parteneriat iniiat are un demers organizat, n care resursele umane, materiale i financiare au o dinamic pe o durat determinat de timp, n vederea atingerii unui scop care va promova schimbri de atitudine,viziune i interes n grupul identificat drept int.

Argument

Parteneriatul educaional urmrete transformarea real a precolarilor n actori principali ai demersului educaional,urmrindu-se atingerea unor obiective de natur formal,informal,socio-comportamental.

Ritmul tot mai accelerat de evoluie a lumii contemporane i al acumulrii progresive de informaii a pus amprenta asupra preocuprilor i modului de via al familiei de azi.Timpul limitat i-a ndeprtat de lumea crilor, iar televizorul, calculatorul, internetul au devenit pentru ei cele mai importante surse de informaie, fcnd tot mai rar sau deloc moftul de a citi o carte, de a intra ntr-o bibliotec, ntr-o librrie, de a-i achiziiona treptat carte dup carte pentru o bibliotec proprie. Prinii copiilor sunt tot mai puin modele de urmat, n relaia cu cartea! De aceea, grdinia, ca instituie de nvmnt i biblioteca, ca instituie de cultur cu rol important n viaa comunitii, ncearc s amelioreze, s corecteze aceast stare de lucruri, trezind n sufletele dornice de cunoatere ale copiilor, interesul pentru lumea fascinant a crii!

Copilul precolar - minte ager, fire vioaie, gata oricnd de joac i de a intra cu uurin n pielea fiecrui erou ce-l cucerete, trebuie scos de sub dominaia audio-vizualului i orientat spre atmosfera linititoare, tainic a crilor, ajutat s descopere valoarea gestului de a se mprieteni cu o poveste, cu un personaj.

Interferena activ educativ ntre bibliotec i grdini pentru dezvoltarea gustului estetic prin intermediul literaturii,muzicii i culorii constituie de asemenea un bun argument pentru acest proiect.

Descrierea proiectului

Proiectul educaional pe care-l propun, reprezint o ncercare de a repune n drepturi cartea i biblioteca, de a le aduce n atenia copiilor i prinilor, de a contribui la redescoperirea lecturii ca o plcere, o relaxare, un izvor de cunoatere i visare fr de egal! Proiectul promoveaz conduita pozitiv a copilului spre literatur.

Scopul este pregtirea precolarilor n vederea dezvoltrii personale i al inseriei n comunitate,atragerea efectiv a copiilor n organizarea unor activiti cu caracter extracurricular,conducnd la creterea numeric i calitativ a acestor activiti cunoaterea literaturii romne i universale (pentru copii), folosirea diferitelor metode de comunicare i implicarea prinilor, mai mult, n activitile copiilor.

Obiective:

familiarizarea copiilor cu o concepie unitar asupra literaturii i exersarea puterii de analiz i sintez;

nvarea prin lectur i povestire;

satisfacerea curiozitii precolarului pentru cartea frumos ilustrat

acordarea anselor copilului de a se implica n proiect, de a-i mbogi cunotiinele i nclinaiile pentru literatur, pentru a deveni cel mai bun povestitor sau recitator;

copiii vor fi pui n situaii practice de a deveni actori n diverse basme, i vor arta capacitatea de a prelucra informaia;

implicarea prinilor i a altor factori educaionali n formarea i dezvoltarea intersului pentru literatur.

Metode/tehnici/principii de lucru: ntlniri de lucru, vizite, dialog, dezbateri, expuneri, expoziii, vizionare de film, albume, recitri i vizionarea expoziiei de carte, program de desene animate, or de lectur, program artistic.

Grupul int: copiii precolari din grupa pregtitoare din grdini

Perioada de derulare: doi ani colari ( 2011- 2013)Beneficiarii proiectului:

direci: copiii precolari;

indireci: educatoarea, prinii copiilor, bibliotecarele.Resurse:

umane: copiii, educatoarea, personalul bibliotecii, prinii, mass-media;

materiale: spaiile de nvmnt ale grdiniei i ale bibliotecii cu dotrile slilor respective, albume, cri, reviste, imagini, aparat foto, calculator, CD-uri, etc ;

financiare: contribuia prinilor pentru deplasarea copiilor, pentru fotografii, costumaie, sponsori;

de informare: cri, pliante.Etapele proiectului:

1. stabilirea unei schie de proiect de ctre educatoarea iniiatoare;

2. aducerea la cunotin prinilor copiilor despre parteneriat;3. ntiinarea conducerii unitii de nvmnt despre iniierea unui parteneriat;4. consultarea conducerii bibliotecii i a bibliotecarelor n vederea stabilirii calendarului de activiti;5. avizarea protocolului de parteneriat de conducerea celor dou instituii implicate;6. desfurarea calendarului de activiti stabilit pentru proiect.Rezultete ateptate:

- schimbarea atitudinii copiilor i prinilor fa de lectur

- s-i mbogeasc cunotinele i s preuiasc mai mult cartea.

Tehnici de monitorizare: nregistrare video, foto, consemnarea activitilor.

Evaluare: expoziie foto, expoziie cu lucrri ale copiilor, program artistic.

Mediatizare: afiierul grdinitei, mass-media local.

Diseminarea rezultatelor: experiena pozitiv i rezultatele proiectului vor fi aduse la cunotin ntregii instituii n cadrul consiliului profesoral i unor instituii similare, expuneri n cadrul sesiunilor de comunicri, simpozioanelor, publicaii.

Finalizarea proiectului. La finalul proiectului va exista un moment special n care se va srbtori reuita i se vor analiza alte nevoi care s conduc la un nou proiect.

Activiti propuse:

Biblioteca o lume descifrabil- lansarea proiectului (vizit)

Cartea, micul meu univers- prezentare de apariii noi de cri pentru copii

Colinde, colinde... - Program literar artistic, colinde

Prietenie peste veacuri Mihai Eminescu i Ion Creang - Lectura unor basme i poezii. Imagini fr pereche. Valoarea prieteniei

Povetile bunicii sunt i ale mele or de lectur

Cartea pe care mi-o doresc - Desen, picturi, colaje cu propuneri de coperi de cri imaginate de copii, scurt program literar muzical dedicat zilei de 8 Martie

Patele la romni- vizitarea unei expoziii cu lucrri ce surprind obiceiuri i tradiii de Pate

n lumea mirific a basmelor- Audierea unor basme, dramatizri

Atenie, se filmeaz!- carnavalul personajelor din basme, program susinut cu ocazia zilei de 1 Iunie- acordare dipome i premii(cri de poveti pentru biblioteca personal)

Lumea crilor evaluare. Prezentarea unui album cu aspecte din derularea proiectului, mas rotund cu participarea copiilor, educatoare participant la proiect,director i reprezentani ai bibliotecii.

Concluzii:

proiectul educational Cartea, un dar pe care poi deschide iar i iar este o foarte bun modalitate de colaborare a grdinitei cu biblioteca deoarece se creaz o echip care are un scop comun - stimularea i cultivarea interesului pentru lectur;

a favorizat accesul precolarilor ntr-o instituie de cultur deschiznd o poart spre cunoatere i socializare;

a nlesnit cunoaterea spaiului i destinaia unei biblioteci pentru copii, nsuindu-i totodat normele de comportare ntr-o astfel de instituie.

proiectul educativ a permis copiilor s-i exerseze aptitudinle de comunicare, de povestire i de dramatizare a unor poveti;

a avut o funcie ludic-formativ pentru copii, ntruct personajele prezentate au constituit fie modele de urmat n via, fie de evitat;

copiii au solicitat prinilor s le citeasc poveti i s mprumute cri de la bibliotec.

Parile implicate n acest parteneriat l consider benefic pentru copii, rezultatele fiind bune i propun continuarea lui n anul colar urmtor.PAGE