Antioxidanti

Post on 08-Dec-2014

91 views 2 download

description

 

Transcript of Antioxidanti

LL

Ginkgo XC

.4--vEl+-

67

Terpenoizii, cum ar fi ginkgolidul çi bilobalidul, (care sè gäsesc numai În Ginkgo

biroba) îmbunätálesc fruxur sanguin prin diratarea vaseror de sânge çi reducerea

ffi ;'JJîî,Hi:',î' ;, ffi:îTT"å::ï' o Xg

r, l":':"' o" c at ivita t nte rn ati o n at'

conline extract sianoaroi zar de ciñxgo biroba çi contribuie la: îmbunätätirea

circulaliei ,unnu'-nãi'-g"n""r' çi pnn'Ë"u'tl:11:.mai bunä irigare a organelor' a

extremitä!'or corpurui çi ra îmbunätälirea memori"i;' ,"t"""rea dupä un accident

vascurar cerebrar, datoritä sunstãnllror active "u "t""t antioxidant çi acliunii

asupra vaselor J" , .g"; um"tiorãr"u ,i.pto*"toi in cuzut femeilor care suferä

de sindro* or",iJn ru-al; boara Rtrr,"ir"r; înräturarea räurui de înällime; proteclie

äi;; ";1ru:uî:'å ::i',1 li ìi:'j', "':: ::',i: lÍlïå ffi:''"' cu m a r ri :

muncä fizicágrea, sport, stres, scäderea *"mori"i,-*"ntin"rea funcliilor cerebrale

ra vârstnici. De asemenea, ur. "i".," benefice r" p"rråunele cu extremitäli reci çi'

în general, În optim izareastäriide sánätate' '

Ginkgo XCSuptiÃent allmentar ctt extract de Ginkgo biloba

100 tablete -- 27 '9 g

o tabletä contine: ,,^^ Qirnha .,g0 mg

Extras din frunze de Ginkgo Biloba " :' '

f ft at-íil5åï31'"";53, ;.1i li 35üt m i c ro c r i s tar i n ä ; a s e n !i d e Î n t ä r i r e -

acid stearic, stearat de magneziu; antiagto*"runt-io.tat dicarcic' dioxid de siliciu;

agent de înc¿ä"-tiot'"* elozásodicä;"' ...................';;'i;;

Varialia in gredientelor

Moddeadministrare:casu.plimentalimentar,ltabletäzilnicsauconformrecornand¿'ilor medicul ui du mneavoastrá'

ftl'ïtll :o m a n d ä co n s u m u I p ro d u s u I u i d e cát re,._ol ::, ^,,

AseevitaConsumuldeGinkgobilobapeperioadasarciniiçialäptärii!persoanele cu diabet ru, ., probleme i" to'gulare a sângelui trebuie sä

cearáuuiru t-Ãe Jicut u i cu rant În ai nte de a consu ma Gi n kgo biloba'

Notificare MSP/tSPT/Seria AB/Nr' 0223/26'0 5'2009

6B

Lutein Plus

Ochii se numãrä printre cele mai importante organe ale omului. Ochii suntcei care ne permit sä vedem frumuselile naturii, sã ne îndeplinim toate sarcinilezilnice, sã putem percepe tot ce existã în jurul nostru, sã citim, sã ne orientärn. Eiinfluenteazã direct calitatea vietií. De aceea, sunt percepuli ca ceva nepreluit, decare trebuie deci sã avem o grijã deosebitã. Atât de multe din ceea ce învä!ãm,experimentäm, din ceea ce ne bucurã aiung la noi prin intermediul ochilor ! Ne iafoade pu[in timp sä pãstrãrn toate aceste bucurii pentru.totdeauna printr-o îngrijireadecvatã.

Îngrijirea corespunzátoare a ochilor poate încetini procesele asociate cuÎmbãtrânirea, cum ar fi degenerarea macularä. De asemenea, diminueazä risculscàderii premature a acuita[ii vizuale datoritä etortului, bolilor sau accidentelor.Sãnãtatea ochilor poate fi menlinutä gi îmbunätälitã printr-o alimentalie corectá. S-ar pãrea cä alimentatia çi sãnätatea ochilor se.aflã într-o strânsã corelalie çi existànumeroase alirnente, vitarnine çi minerale care fac diferenfa în ceea ce priveçteacuitatea çi sãnàtatea ochilor.

Un produs creat pentru ochi este çi suplirnentul alimentar Lutein Plus deCaliVita, care contine vitamina C, extract de afine, luteinã, zeaxantinã çivitaminaA,

Luteina este puternic concentratã în rnaculä, o micä zoná a retinei,responsabilä de vederea centralã çi acuitatea vizualä. Luteina poate încetiniprocesele degenerärii maculare. De asemenea, studiile au confirmat cã reduceriscul aparitiei cataractei, deçí nu se çtie exact mecanismul de acfiune, La fel ca çizeaxantin a, fillreazá razele ultraviolete ale soarelui çi previne efectele nocive aleradicalilor liberi.

Zeaxantina este al doilea component principal al produsului çi se gãsegtede obicei În combina[ie cu luteina, fiind de asemenea, un antioxidant puternic.Zeaxantina se gäseçte în partea centralä a maculei, în timp ce luteina se gãseçtemai mult În zona perifericã a maculei. Împreunä, sunt consjd_erate ca pigrnen(i aimaculei, cunoscutí pentru protectia împotriva stresuluioxidativ çi lumina puternicå.Partici pä la apár area m em branei retinei îm potriva I u m i n i i.

Vitamina A, care menline sänàtatea celulelor în anumite structuri aleochilor, este necesarã pentru convertirea luminii în semnale nervoase în retinä.Permite adaptarea ochilor la schimbarea luminii gi menline umezeala acestora.Vitamina A reduce riscul apari{iei cataractei çi a cecita[ii nocturne. Deficien[a devitaminaAeste implicatã în orbire çiîn ulcerele de cornee.

Afinele ajutä al mentinerea nivelului normal de colagen al ochiului.Protejeazä capilarele împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. Uimitoareadescoperire a efectelor consumului de afine a fost fäcutá în tirnpul celui de-aldoilea rázboi mondial, când pilo[ii care consumau gem de afine înaintea misiunilorde noapte au descoperit cã sunt capabili sã vadã mai clar chiar çi în cele maiÎntunecate nopli, Ulterior, gtiinfa a confirmat cã afinele îmbunãtã{esc vederea în

33

cazul persoanelor sänätoase çi în cazul celor care au glaucom, cataractã sau

degenerãri maculare datorate vârstei. Vederea pe timpul noptii este îmbunåtãtitã

datoritä antocianidelor din compozi[ie, substanle antioxidante mai puternice decât

vitamina C çi E. Taninele din afine au efecte antiinflamatoare.Lutein Plus de CatiVita este un supliment alimentar recomandat

persoanelor care petrec mult timp în fafa monitorului, a televizorului, care conduc

mult, celor care lucre azäînîncäperi slab luminate çi, în general, persoanelor care

acordã importan{ä sãnãtãlii ochilor.

Lutein PlusSupliment alimentar cu extracte din plante60 capsule = 30,12 g

O capsulä confine i

Vitamina C..... ..'..'..50,00 mg

Extract de afine """"25,00 mg

(std. 25% antocianozide)Luteinä .....6,00 mg

Zeaxantinä ..". """'0,50 mg

Vitamina A. ............ .200,00 U.l (0'20 mg)

Alte ingrediente: agent de legare - celulozã microcristalinã; capsulä -

gelatinä; antiaglomerant -stearat de magneziu; agent de alunecare - dioxid de

siliciu.Varialia ingredientelor ..+l'5o/o

Mod de administrare: ca supliment alimentar, se consumä 1 capsulä pe

zi, sau conform indicaliilor medicului dumneavoasträ.

Notificare MS/ISPT/ Seria AB/ nr. 0273/28.10'2049

34

Coenzima QlOSuper GoQ10 Plus, Mega GoQ10 Plus,Super Mega CoQl0

Coenzima Q10 (ubichinona, CoQ10) este o substantä prezentä în toate celuleleorganismului çi este indispensabilä desfäçurärii normale a proceselor biologice gi biochimice,datoritã rolului major de[inut în transportul energiei necesare celulelor. Caren[a sa genereazãderegläri în procesele de oxidoreducere ce se desfãçoarã la nível celular çi cauzeazã astfeltulburãri dintre cele mai diverse în functionarea organismului. Acest lucru se întâmpltä chiar giatunci când cantitatea de CoQ10 scade cu numai 25% falá de normal. În cazul în careorganismul nu dispune de necesarul de CoQ10, apar semnele insuficientei cardiace,hipedensiunii çi ale altor numeroase boli.

Coenzima Q10 este sintetizatà în organism^în cantitatea necesarä pentru funclionareanormalä a celulelor pânä Ia vârsta de 30 de ani. ln paralel cu procesul îmbãtrânirii, scade gicantitatea de CoQ10 din organism, impunându-se suplimentarea sa prin hranä, respectiv prinutilizarea suplimentelor alirnentare. Coenzima Q10 este o substantä asemãnätoarevitaminelor. Structura sa aminteçte de cea a vitaminei E, însã efectul antioxidant este mult maiputernic. Din punct de vedere biochimic; CoQ10 are rol reglatorîn procesul de generare aenergiei ce se desfãgoarä la nivelul:mitocondriilor, acele centrale minuscule ale celulelor undese sintetizeazä moleculele de acid adenozintrifosforic, combustibilul cu cea mai mareîncãrcäturä de energie produs de organismuluman.

CoQ10 mai este cunoscutã çi sub denumirea de ubichinonã. Existä 10 tipuri obiçnuite deCoQ, dar dintre ele numai CoQ10 face parte din structura celulelor umane. Alimentele cele maibogateîn aceastã substan{ã sunt: somonul, macroul, sardelele, inima çificatul de bovine.

Spre sfârgitul anilor '80, dr. Peer Langsjoen (Temple, Texas) a analizat datele a 806pacienti grav bolnavi de inimã gi a ajuns la concluzia cã administrarea de CoQ10 a adusarneliorãri considerabile, având efect benefìc asupra tuturor formelor de cardiomiopatie. Maitãziu, cercetãtorii italieni au constatat cá dupã administrarea acestui supliment alimentar la unnumär de 1100 de persoane bolnave de inimã, la 80% dintre ei apar semne ceñe dearneliorare. În anul 1990, în cadrul simpozionului desfäçurat la Roma, având ca temä coenzimaQ10, dr. W,V. Judy a prezentat rezultatele cercetärilor sale în acest dorneniú. Timp de mai multiani, el a administrat zilnic 100 mg CoQ10 unor pacien$ care anterior au suferit un infarctmiocardic. Lotul cercetat era alcãtuit din 180 de pacientidin clasa lV NYHA, într-un stadiu albolii deosebit de grav. Ulterior, bolnavii au fost împär[i{i în douä grupe distincte de câte g0 depersoane. Pacientii din prima grupã au primit în continuare numai medicamente traditionale, iarcei din grupa a 2-a au primit pe lângã acestea çi 100 mg CoQ10. Pe parcursul anlloç s-aconstatat cà numãrul deceselor a fost considerabil crescut în grupa celor care nu au pr.imitCoQ10. Pânã la sfârçituf celui de al 6-lea an au decedat toli pacienfii tratali cu medicamentetradilionale. În schimb , 36% dintre cei caie au piímit CoQl ó au supiavie{uit, la acegtì bolnaviconstatându-se semne certe de ameliorare la numai 12luni dupã începerea tratamentului. Lamajoritatea pacien[ilor a crescut capacitatea functionalä a inimii çi s-a redus considerabilpredispozitia pentru infarct. Conform concluziei dr. Judy, aceste observatii prelungite audemonstrat cu certitudine faptul cä insuficienta cardiacã çi predispozi[ia pentru infarctmiocardic pot fì cauzate çi de carenta cronicã de Q10.

ln România, ca de altfel peste tot în lume, foarte multi oameni care suferä dehipertensiune sunt tratati cu medicamente hipotensoare traditionale (betablocante), care, pelångã efectul dorit de normalizare a tensiunii arteriale, au çi multiple efecte secundare nedoritece împiedicã functionarea enzimelor activate de CoQ10. Din acest motiv, se recomandãadrninistrarea concomitentá cu betablocante gi CoQ10, pentru a contracara lipsa coenzimei dinorganisrn çi a preveni apari{ia unor efecte adverse nedorite: oboseala, apatia, scãdereacontractilitä{ii miocardului. ln Japonia, CoQ10 este utilizatä atât în tratamentul bolilorcardiovasculare, cât çi pentru fortificarea sistemului imunitar. De asemenea, cercetätoriijaponeziau ajuns la concluzia cã ubichinona poate favoriza çivindecarea ulceruluiduodenal.

CoQ10 a dovedit proprietãti benefice çi în afecliunile aparatului respirator, în astmulbronçic çi în diverse alergii, precum çiîn psihiatrie, cu precãdere în cazurile de schizofrenie çi

27

boala Alzheimer. S-au oblinut rezultate încurajatoare çi în încetinirea procesului de Îmbãtrânire,combaterea obezitä[ii gi â infecliilor'provocate de Candida albicans, în tratamentul sclerozeimultiple, al diabetului çi al unor afec[iuni dentare.'Cercetãrile

efectuate la New England lnstitute au dovedit eficien[a CoQ10 în reducereamortalitälii prin cancer gi leucemie la animalele de experientä çi În reducerea efectelorsecundare ale chimioterapicelor ce se administreazä.În aceste boli.

De asemenea,.s-a evidenliat çi potenlialul rol favorabil al acestei substanfe În tratamentulSIDA, prin stimularea sistemului imunitar. Revista sãptãmânalä AIDS Weekly a publicat la

sfârçitul anului 1994 pärerile unor cercetätori canadieni, conform cärora consumul CoQ10înceiineçte procesul de moarte programatä a celulelor (apoptosis), aflat În strânsä legäturä cu

boli le degenerative çi Sl DA.Atenfie! Fernêile gravidp gi mamele care aläpteazä trebuie sã consulte medicul curant

înaintedeáîncepeconsúmulde-CoQl0.Produsultiebuieferitde surseledeluminäçicãldurã.La temperaturi de peste 35'C, CoQl0 purä îçi pierde par[ial calitãlile._Nu se cunosc efectesecundãre datorate consumului de CoQ10. Efectul consumului de CoQ10 Începe sã se

manifeste doar dupä o perioadä de timp de câteva sãptämâni. Excep{ie fac cazurile În caredeficitul de CoQIO este'sever, când efectul consumului poate apärea încã din primele zile deadministrare. În aceste cazJri, se recomandã administrareazilnicã permanentä a unei doze deîntrelinere de 10-30 mg pentru a preîntâmpina instalarea simptomatologiei induse de carentaacestei coenzime.

Mega CoQlO PlusSuplîment alimentar cu vitamine çi minerale60 capsule=35,70 g

O capsulä contine:Coenzima Q10.. ...50,00 mgVitamina E .......................'10,00 mg (10 U.l.)Beta-caroten ...................0,60 mg (1 000 U.l)Seleniu .....10,00 mcgAlte ingrediente: agent de îngroçare - fäinãde orez; stabilizator - celulozä microcristalinä,gelifiant - gelatinä; antiaglorneran[i - stearatde magneziu, dioxid de siliciu, acidstearic.,..,., ;.........Q.s.Variatia ingredientelor .,..,.... ...........+ l' 5o/o

Mod de administrare: ca suPlimentalimentar, 1 capsulä pe zi sau conformrecomandärilor rned icului dumneavoastrã.Notificare MSP/CRSPT/Seria AB/ nr. 0688/ 26.09.2012

SuperCoQlO PlusSupliment alimentar cu vitamine,mi nerale çi coenzima Q1 0120 capsule=71,409

O capsulä conline:Coen2imaQ10..................;. .20,00m9Vitarnina E .......................10,00 mg (10 U.l.)Beta-caroten ...................0,60 mg ( 1 000 U.l)Seleniu ........10,00mc9Alte ingrediente: agent de Îngrogare - fäinäd e orez; stabilizator - celu lozã m icrocristali nä ;

gelatinä; antiaglomeranti - stearat demagneziu, dioxid de siliciu, acid stearic....q.s.Variaf ia i ngred ientelor.......... ...........+l' 5o/o

Mod de administrare: ca suPlimentalimentar, 3xlcapsule pe zi sau conformrecomandärilor med icului du mneavoastrã.Notificare MSP/CRSPT/Seria AB/ nr. 0703/ 11 .1 2.2012

Super Mega CoQ10Supliment alimentar cu vitamine,minerale çi coenzima Q1030 capsule= 17,85 g

O capsulä contine:CoenzimaQ10... ......,.120,00 mgVitamina E ....... .10,00 mg (10 U.l.)Beta-caroten ....,.,............0,60 mg (1 000 U. l)Seleniu ,..10,00 mcg

Data ultimei revizuiri a prospectului: noiembrie 2013.

28

Alte ingrediente: agent de îngroçare - fäinãde orez; stabilizator - celulozä microcristalinä;gelatinä; antiaglomeran[i - stearat demagneziu, acid stearic, dioxid de siliciu..,..q.s.Variatia ingrediente|or.......,.. ...........+ l' 5o/o

Mod de administrare: ca suPlimentalimentar, 1 capsulã pe zi sau conformrecomandàrilor rnedicului d urnneavoasträ.Notificat MSICRSPISeria AB Nr. 0852/24. 09.20 1 3

qPROTECT CaM6"I¡¡TERNATIONAL

selor afecliuni bronçice çi pulmonare,

liei sanguine periferice çi a circulatiei

cerebrale,noaçte efectele benefice remarcabilediiloi çtiinlifice, dar çi al vânzärilor,ntre cele mai bine vândute produse pe

te. '.1 '

enefice ale acestuiarbore se datoreazã,re în flavonoide cu ac[iune antioxidantã

Extractul de Ginkgo biloba areoerifericã çi microcirculatia sanguinäberebrale, iromboze, varice' SpecialiGinkgo sunt indicate mai aleslaborator au arätat cã Ginkgo Îm

e asemenea, s-au raportat rezultate

îmbätrânirea çi care sunt cauzate decauza cefalee, tulburäri de auz (ticoncentrare, tulburãri de dispozilie. Gin

ã care intervine În fiecare proces din

organism, este cunoscutã în principal pentru urmätoarele functii: puternic

antioxidant împotriva radicalilor jin"ii' "arä

prin acliunea lor oxidativá lezeazá

39

celulele çi organele, accelerând procesele de îmbätrânire ç! contribuind la

ãpãiit¡r aieroiclerozei çi cancerului; sinteza colage-nului; proteiare.a sistemuluiimunitar, fiind implicatã în producerea leucocitelor T çi macrofagelor; protectia

ri.iàrrÍui cardiovascular, împiedicând formarea ateroamelor çi ¡edâ1delasticitatea vaselor sanguine. Efectul antioxidant al vitaminei C este dublat de

care este liPate fronturile.na radicalii libat în vitamina

de anticorpi, contribuind la fortificarea siC $i E, seleniul este recomandatsubstante cancerigene, dar gi înceti

Demn de amintit este çi faPtuextractului de Ginkgo au fost extrem d

nici un fel de efecte"secundare. Prin urmare, consumul de Ginkgo nu reprezintä,practic, nici un pericol.

S-a demonstrat cä eficienla cea mai mare o are extractul de Ginkgo bilobapo(ie standardizalá de 24%' ln cazul

-ilicozide este reprezentatã de quercitinã.iari 9i tlmp Îndelungat poate determinaie de-neiliniçte, i nsom ni i, d iaree, värsätu ri'

Consumul de Ginkgo biloba nu este indicat În caz de sarcinä, aläptare,

administrarea unoi anticoagulante, respectiv Înaintea unor interventiiðhirurgicale, deoarece poate ðontribui la creçterea timp.ului d.e coagulare. De

ãiérãn.a, diabeticii tiebuie sã consulte medicul înainte de administrareaacestui suplirnent.

qProtectSuptiment alimentar cu vitamine, seleniu çi extract din Ginkgo biloba90 tablete= 59,40I

O tabletä contine:Vitamina c . ".. '6o,oo mg

Frunze de Ginkgo Biloba 50rQQ mgBeta-caroten:... ........ ..1,80 mg (3000 Ul)

- Vit4¡nina E.... .:.....".- Seiãniu ,'.....':. "20,00 m-eg

Ãlte ingrediente: stabilizatori - carbonat de calciu, celulozã microcristalinä;

antiaglomerãn[i - acid stearic, dioxid de siliciu, stearat de magneziu; agent de

încãrcare - croscarmelozä sodicä; agenli de glazurare - talc, glazurá

farmaceuticã,.. ........q.s.Varialia ingredientelor .-.'...."+l'5o/oMod de a-dministrare: ca supliment alimentar, 1-3 tablete zilnic sau

conform recomandärilor med i cu I u i du mn eavoasträ.

Notificare MSPICRS PT/ Seria AB/ nr' 0751/ 12.02.2013'

40

Produse cu extractde Ginkgo Biloba

Viafa noastrà este din ce în ce mai expusä factorilor nocivi din mediulînconjurãtor. Aceçtia apa(in unor categorii variate: de la radialiile solare çi celeprovenite din numeroase accidente ce implicã substanle radioactive, pánã lasubstan[e cancerigene din alimente. Pentru a evita acliunéa nefastã a agresorilorexterni, CaliVita lnternational oferã un produs care are în cornpozili-a sa uncomplex de substan[e antioxidante, dozate eficient pentru a lupta impotrivapoluan[ilor care pot afecta organismul.

Produsul Mega qProtect con!ìne, pe lângå beta-caroten, vitaminele E çi C,seleniu, çi extract de Gingko biloba (sub forrnã de extract standardizat în

g vorfi prezentali în continuare.:aclivä cu efecte benefice asupra

^ ",J?ll,'ål i :tn' :ï ï

-

å :i lfi : i",.""î,'"i,ì3 ;imunitate scäzutä.

Glutationul redus este unul din componen[ii esen{iali aiciclului de eliminare asubstantelor reziduale din organism.

L-cisteina este un aminoacid important în sinteza glutationului, fiind çi unfactor important în detoxifiere la fumãtori, alcoolici gi la õei expuçi la substanfepol u a nte. Contriþu ie la menlinerea sãnàtã[i i sistem u I u i cardi ovascu-la r.

, , Coenzima Q10 este un component cu acliune pozitivã la nivelul membranelor

cetutare.Mineralele din compozi[ie sunt recunoscute pentru efectele lor benefice

asupra sänàtàtii organismuluí: manganul protejeazä celulele împotriva stresuluioxidativ çi contribuie la menlinerea sänãtälii sistemului osos; zincul contribuie,printre altele, la metabolismul acido-bazic norrnal, la funclia cognitivá normalã, lasinteza normalã a ADN-ului, iar seleniul, la func[ionarea nórrnalã a glandei tiroide,lq orotejarea celulelor împotriva stresului oxidätiv çi la func[ion"i"a normalã asistemului imunitar.

Acidul alfalipoic Ai extractele de ceai verde çi afine completeazácompoziliaprodusului, având rol important în eliminarea toxinelor acumulate într-un organismexpus zilnicunui intens stres extern.

Extractul de Ginkgo biloba are, pe lânga efectul antioxidant, çi numeroasealte acfiuni benefice: îmbunãtãleçte circulã{ia cerebralã çi peiifenca, reducenivelul colesterolului seric çi ac{ioneazá ca ún trofic pentrú óelulele nervoase;îmbunãtãleçte peñormanlele cognitive çi memoria, ceea ce ajutä în perioadele deefort mental sau psihic intens. Este un tonifiant genéral. îmbunãtãleçtemicrocircula[ia sanguinà, are efect vasodilatator, crescânã fluxul sanguin la cei-cuimpotentã çiîmbunãtã[ind chiar çi deficien[ele de auz.

Suplimentul alimentar Mega qProtect, prin nurneroasele sale efecte benfice,poate întârzia efectele nedorite ale îmbãtrânirii gi poate contribui la îmbunätalireacalitä{ii viefii.

MEGA qPROTECT

37

Mega qProtectS u pt i me ní a t i me nta r cu vita m i ne, m i ne ra I e, a m i noacizi çi extracte d e pl anteg0tablete= 107,28 g

Otabletá con!ine:VitaminaC..... ..,..'100,00m9(din ascorbat de calciu çi ascorbil 6-palmitat )L-cisteinã '...'.'5o,oo mgVitamina E ..... ..50,00 mgL-glutation...... ..10,00 mg

Extract de Ginkgo Biloba(z4%flavonoglicozide standard) ... ". ' 1 0,00 mgExtractde ceaiverde (20% polifenoli) .7,50 mgBeta-caroten... ."5,00 mgCoenzima Q10. .."..5,00 mgZinc (citrat)..... ....,..:.... '.....i,'.-:...""4,00 mg

Complex licopenic. ..........;....... .,..':.,-..'.'..2,50 mgExtract de afi ne (25o/o antocianine) . ..... . :.'.,.t;r" :' . " . 2, 50 mg

Mangan (gluconat).................:.......'.,.'. ;.u¡.,1 -'... ". 1,00 mg

RetinolAcid alfalipoic. .....i.¡...Seleniu (L-seleniumetioninã) ........ ..25,00 mcg

Varialia ingredientelor .-........+l'5Yo

Alte ingrediente: colorant - carbonat de calciu; stabilizator - celulozãmicrocristalinã; agent de afânare - croscarrnelozã sodicã; antiaglomeranti - acid

stearic, dioxid dã siliciu, stearat de magneziu; agent de glazurare ' glazurá

farmaceuticä, talc. ......q.s.

Mod,de administrare: ca supliment alimentar,2-4 tablete pe zi, dupä mese

sau în funcfie de recomandäri.

Notificare MS/CRSPT/ Serta AB/ nr. 0773/ 20.02.2013

3B

Melatoninalnciden[a tot mai crescutã a afecfiunilor în rândul popula{iei de vârstä

înaintatã a stimulat interesul oamenilor de çtiin{ã în cäutarea unor soluliiprotectoare, capabile sã întârzie procesele de îmbatrânire çi de dezvoltare atulburãrilor degenerative. Pãstrarea sanätã[ii vârstnicilor a devenit un obiectivprincipal pentru biomedicinã, deoarece creçterea longevitã[ii în societateanoastrå este asociatã cu o morbiditate crescutä. Existã o serie de dificultã[i îngãsirea unor noi abordãri çi strategii sigure pentru întârzierea proceselor deÎmbãtrânire. În acest sens, se leagä speran[e maride melatoninã, o substanfã custructurä peptidica secretatã de glanda pinealã, având efecteg ero nto p rotectoa re ç i a nti oxi dative putern i ce.

Mecanismul exact prin care melatonina încetineçte procesele deîmbãtrânire nu este cunoscut încã, dar se presupune cä este rezultatulintercorelãrii optime a tuturor glandelor sistemului endocrin. Tradilia orientalaaccentueazä, din cele mai vechi timpuri, cã esen[a vie[ii constã în coordonareafinã a functionãrii glandelor endocrine. Centrele energetice (aça-numitelechakra) corespund localizãrii anatomice a glandelor endocrine, stimularea lorprin exercifii yoga dând rezultate excelente.

La lnstitutul de Gerontologie al Fundafiei Biancalana-Masera, din Ancona(ltalia), Walter Pierpaoli çi colaboratorii sãi au studiat pe Soareci efectelemelatoninei. Rezultatele experimentelor au corespuns practicii çi experien[eiindiene strävechi, deoarece mai mult de 2To/odin animalele tratate cu melatoninãau avut o viafà mai lungã çí un comportament sexual mai bun decât celelalte. înalte experimente, epifiza a fost extirpatä, iar animalele de experien!ä au muritÎnainte de vreme. În The lnternational Journal of Neuroscience (1gg5) se poateciti pãrerearluì Reuven Sandyk, profesor la lnstitutul de Medicinä Albert Einsteindin New York: rezultalele experimentelor pe animale, precum çi studiile çiexaminãrile efectuate pe om dovedesc cã nivelul scäzut de melatoninãaccelereazã îmbãtrînirea çi sus[in ipoteza funclionàrii melatoninei ca substan[ãce combate îmbätrânirea.

Existã numeroase studii care dovedesc çi capacitatea activitäliiantioxidante a melatoninei. Dupä cum se çtie, antioxidan[ii sunt substanfecapabile sã reducã, sã neutralizeze çi sä previnä leziunile provocate în organismde càtre radicalii liberi formali În urma unor procese de oxidare. Radicalii liberiastfel forma[i atacã membrana celularä, putând leza chiar çi aciduldeoxiribonucleic, cu posibilitatea de a declança un proces cancerigen.Numeroase cercetãri de laborator au demonstrat cá melatonina este unantioxidant mai puternic chiar decât alte substan[e binecunoscute pentru

153

activitãlile lor antioxidante, cum arfi vitamina E, beta-carotenul çi vitamina C. Prin

proprietälile sale antioxidante, melatonina neutralizeazá radicalii liberi,

stimuleazã enzimele antioxidative, creçte eficienta fosforilärii oxidative la nivel

mitocondrial, reduce dispersia electronilor (prin aceasta scade generarea de noi

radicali liberi)çi creçte eficien{a altor antioxidan[i.De asemenea, cercetärile au demonstrat cã melatonina este capabilã sä

îmbunãtäleascã funcliile sistemului imunitar. Se pare cã poate neutraliza

efectele negative pe care le exercitä stresul, medicamentele çi infectiile asupra

sistemului imunitar.Secrelia melatonineiîn organism este stimulatä de întuneric çi suprimatä la

luminä. Melatonina are un rol vital în reglarea ciclului somn-veghe. Atunci când

este produsä în cantitäli suficiente, melatonina asigurã un somn profund çi

odihnitor; în schimb, o secre[ie insuficientä provoacä adormirea greoaie sau

chiar insomnie.Ritmul biologic al organismului poate fi perturbat çi de cãlätoriile cu avionul

pe distanle lungi - ca urmare a diferenlelordefus orar. În acestsens, se pune

problema odihnei la oamenii de afaceri çi la sportivii care cälätoresc de pe un

continent pe altul. La acegtia, se va constata o scãdere a randamentului fizic çi

intelectual. În asemenea cazui, un supliment alimentar cu continut de

melatoninã poate fi de un realfolos.

MelatoninS u pl i me nt ali me ntar cu me I ato n i n ã

60 tablete= 30,18 g

O tabletä conline:Melatoninä ......3,00 mg

Alte ingrediente: stabilizatori-carbonat de calciu, celulozä microcristalinä;

antiaglomerant-acid stearic; agent de îngroçare-croscarmelozä sodicä; glazurá

farmaceuticä; ta1c...,....,.......q.s.Variafia ingredientelor '+l-5o/o

Mod de administrare: ca supliment alimentar, '1 tabletã zilnic sau conform

recomandãri lor medicul ui du m neavoasträ.

Notificare MSP / CRSPT / Seria AB / Nr' 07 54 / 1 5.02.201 3

Data ultimei revizuiria prospectului: mai 2013.

154

Resveratrol PLUS

Resveratrolul este o substantã prezentã în anumite plante çi face parte dinmecanismul de apãrare al acestora. Reprezintà o parte însemnatäi a dieteimediteraneene, deoarece, în general, se gãseçte în vinul de care se bucurä atâ[ialocalnici ai acestei regiuni. Existã câteva surse de resveratrol, cum ar fi strugúriirogii, afinele, rodiile. Resveratrolul este o fitoalexinã, adicã o substanla chimicaprodusã de plante, ca un rãspuns împotriva infec(iilor cu microórganismepatogene, cum arficiupercile. Alexin provine din limba greacã, având semnificaliade a para sau a proteia. Resveratrolul are ac[iune asemänãtoare çi asupraorganismuluiuman. ,

Vinul. Nici o altä bãuturã nu'a atras mai mult atenlia medicinei moderne decâtaceasta. Atunci când cercetãtorii au descoperit reéveratrolul, au gäsit practicrãspunsul pentru ceea ce era numít paradoxulfrancez: de ce francezil alcãror stilde via{a tipic include fumatul çi qonsumul regulat de vin çi mâncåruri grase, au oratä redusã a bolilor cardiovasculare çí a cancerului ? Rãspunsul se gäseçte înresveratrol, un antioxidant puternic çi o substan[ä antiinflamatoare, care segãseçte în concentratii mari în vin. Francezii au obiceiul de a consuma un paharsau douã de vin în fiecare zi, ceea ce îi protejeazá de apari(ia afec[iunilor cronice.Vinul roçu confine resveratrol, dar cantitatea con[inutã depindé de mai mullifactori: locul unde a crescut vi{a de vie, momentul în care au fost culeçi strugurii,clima etc. Strugut'ii care con[in cea mai ridicatã cantitate de resveratrol sunl din

.specia St. Laurent çi Pinot Noir.ASa cum au dovedit cercetãrile, resveratrolul poate preveni formarea

cheagurilor de sânge, men[inând circulalia sângelui în vasele sanguine.Resveratr:olul ajutä la scãderea colesterolului çi este de 10-20 de ori mai puternicdecât vitamina E în protectia împotriva oxidärii LDL (lipoproteine cu densitatescãzutã), un proces legat de apari[ia afecfiunilor cardiovasculare. Resveratrolulpoate reduce apari(ia tumorilor prin blocarea unei enzime despre care cercetätoriicred cä contribuie la dezvoltarea cancerului de colon. Resveratrolul este unantioxidant natural care protejeazá celulele organismului, precum çi sistemulnervos çi cardiovascular. În rnod special, poate ac[iona benefic în recuperareadupä boli sau în cazul persoanelor cu un sistem imunitar compromis. Are acliunebeneficä çi asupra persoanelor per-fect sänãtoase - intensificã metabolísmul, ðeeace poate ajuta la píerderea greutätii corporale, îmbunätãfeçte rãspunsul autoimunçi performantele cardiovasculare. Mulfi nutri[ioniçti din sport îl recomandã atlelilorpentru recuperarea dupä o perioadã de activitate intensä.

Extractul din sâmburi de struguri este un antíoxidant puternic, cu un con[inutridicat de picnogenoli (al doilea antioxidant exogen ca for!ã dupå resveratrol)ðarecontine un complex de substante (bioflavonoide) exprimate în picnogenoli.Asigurä nutritia [esuturilor prin îmbunãtälirea circulafiei çi oxigenarea acestora.Red uce vâscozitatea sângel u i çi frag i I itatea cap ilarelor.

31

Coenzima Q10 completeazã efectul celor douä substan[e amintite,asigurând procesele de producere a energiei la nivel celular çi sustinândfunclionarea sänätoasà a inimii.

Resveratrol PLUS, fabricat de CaliVifa, este un supliment alimentar care

conline antioxidan[i speciali çi foarte eficienti care oferã protectie împotrivaefeCtelor däunätoare ale radicalilor liberi, pot încetini procesul de Îmbätrânire,sprijinä funclionarea adecvatä a sistemului cardiovascular çi participä la procesele

de þroducere a energiei la nivel celular. Deci, se recomandä tuturor persoanelorcare îçidoresc o viatã mai sãnãtoasã çi plinã de energie.

Resveratrol PLUSSuptiment alimentar cu extract de plante çi coenzima Q1060 capsule = 36,3 g

O capsulä contine:Resveratrol extras din stru guri(50 % trans-resveratrol).. .......100,00 mgExtract din sâmburi de struguri ...

Coenzima Q10 ,.... ..,.........20,00 mg

Alte ingrediente: agent de îngroçare - fãinä de orez; gelifiant - gelatinã;

antiaglomeran[i - dioxid de siliciu, stearat de magneziu... ..'...Ç.S'Varialia ingredientelor....... .............+l'5%

Mod de administrare: ca supliment alimentar, 1 capsulã pe zi sau conformrecomandãrilor med icu lu i dumneavoastrã.

Notificare MS/CRSPT/ Seria AB /nr. 0365/21 .05.2010

Data ultimei revizuiri a prospectului: decembrie 2012

32

SMOKERADE

Dacã sunte{ifumãtor, probabilçti(ifoarte bíne cä artrebuisä renun!a!i la acestviciu pentru cä fumatul vã pericliteazásänãtatea.

În cazulÎn care nu vreli sã facefi un asemenea "sacrificiu", ar trebui mãcar säÎntreprinde[i ceva pentru a reduce efectele negative ale fumatului de {igãri. Pentruobtinerea acestuideziderat, firma California Fitness vã oferã suplimentulalimentarSMOKERADE, un produs destinat exclusiv fumätorilor. Acesta este un preparat cuo compozi[ie corn pl exã çi u n re marca bi I efect a n-tioxidant.

Dacã sunteti un fumã fu figarã dupã figarã, trebuie sã çti[icã produsul nostru dimin e ãle nicotinei çi ale fumatului îngeneral. În cazulfumãtorilor modêra[isau pasivi,:aparilia pe pia!à a acestui produseste gi mai Îmbucurãtoare, deoarece efectele negative sunt neutralizate înîntregime

Dupiä cum se çtie, fumatul uneitigäri genereazä formarea de radicali liberi înorganism çi compuçi arornatici policiclici (ca de exemplu, benzipirenul), care au oactiune cancerigena. Pe lângä acestea, fumatul presupune eliberarea unei maricantitàti de monoxid de carbon (o adevãratä otravä pentru sânge çi lesuturi) çicadmiu (nefrotoxic), substanle inhalate de cãtre organism. '

Vitaminele C, E, coenzima Q10, zincul (activator al superoxid-dismutazei) çiseleniul (stirnulator al glutation-peroxidazei) sunt antioxidanli extrem de eficienlicare protejeazá organisrnul printr-o ac[iune sineçicã, Împreunä, aceste substan[ereduc efectele nocive ale fumatului asupra vaselor sanguine, plãmânilor, inimii,stomacului, vezicii biliare çiasupra schimburilor de oxigen din sânge.

Extractulde ardei rogu ajutä la desfåçu rareanormalã a proceselor sisternuluirespirator; acidul elagic (care se aflã în anumile fructe, ca zmeura) are un efectdetoxifiant çi protector asupra celulelor, stirnulând activitatea anticarcinogenä acelulor hepatice, în timp ce seleniulçizincul protejeaza rinichii de efectul nefrotoxical cadmiului. Datoritä acestor acliuni benefice ale produsului SMOKERADE, îlrecomandãm nu numai fumãtorilor activi, ci, în egalã mãsurä, fumätorilor pasivi.

35

Alte ingrediente: stabil icrocristalinä; antiaglomeranfi -; emulsificator hidroxiprqpil de; agent de glazurare-glazurã

farmaceutic; talc. ;...,.q.sVariatia i ng redientelor,

' Mod de administrare: carecomandärilor.

EË!

tr

lui:februarie 201

Subl¡ngual CoQlOwith naturallemon flavor

Coenzima Q10 (CoQ10) este o substan[ã relativ recent descoper¡tä çiacceptatã de lumea çtiinfei pentru efectele sale benefice. Coenzima Q10 a fostizolatá din rnitocondriile celulelor inimii de vitä, în anul 1957, de cãtre FrederickCrane de la Enzyme Research Center din cadrul Universitä[ii Wisconsin - USA.Foarte curând, prezenta coenzimei a fost descoperitä în toate membranelecelulare ale tuturor speciilor regnului animal çi vegetal. Se gãsegte, de asemenea,În toate celulele organismului uman gi este indispensabilã desfäçurärii normale aproceselor biologice çi biochimice, datoritä rolului major definut în transportulenergiei necesare celulelor. Coenzima Q1O actioneazá ca parte a unei clase desubstanle - aceea a enzimelor gi faciliteazä activitatea acestora. În organismuluman, coenzima Q10 este sintetizatá în cantitäfi mari în special în primele douädecade ale vietii. Dupã vârsta de treizeci de ani, descreçte odatä cu procesulîmbätrânirii, necesitând suplimentarea sa prin alimente çi/sau suplimentealimentare. Diverse studii de specialitate privind CoQ10 au relevat faptul cã unorganism tânãrçi sänãtos produce aproximativ 300 mg de coenzima Q10 pe zi,nivel care scade dupã vârsta de treizeci de ani. Cercetãtorii au demonstrat cä încazul uneidiminuäria cantitatii de coenzimã cu numai 25% fatã de nivelul normal,apar probleme de sãnatate cum ar fi: simptome ale insuficienlei cardiace,hipertensiune arterialä, släbirea sistemului imunitar, pierderea greutälii, a energiei,çi chiar moartea. O diminuare a nivelului de coenzimà cu 75Yo este fatalã! Pentruadulti, se recomandá suplirnentarea coenzimei Q10 cu 30-90 mglzi, cantitate cepoate fi märitã de mediculspecialist.

ln organismul uman, cele mai mari concentrafii de coenzima Q10 se aflã îninimä, rinichi çi ficat.

Coenzirna Q10 este un puternic antioxidant care distruge radicalii liberi dinorganisrnul nostfu. Are rol în producerea energiei, fiind deoseblt de imporlantãpentru atleti çi culturiçti.

Coenzima Co Q10 îndeplineçte cincifunc{ii irnportanteîn organism:- este responsabilã peniru producerea a 95% din energia necesarã

organismului;- este un antioxidant intracelular puternic;- previne ateroscle roza',- previne sinteza anormalã a unor proteine çi prin aceasta unele afectiuni

degenerative;- stabil izeazã membranele celulare.Suplimentarea organismului cu CoQ',l0 are numeroase beneficii pentru

sänãtate. Coenzima Q10 nu este numai un simplu antioxidant, actioneazã eficientçi în: diabet, gingivitã, boli cardiovasculare. Coenzima Q10 are un rol important înprevenirea cancerului, a infarctuluiçia altorafec[iunicauzate de ac(iunea nocivä aradicalilor liberi. Studiul coenzimei Q10 a suscitat interesul cercetãtorilor pentru

29

utilizarea acesteia în afecliunile cardiace. S-a constatat cã administrarea acestuisupliment alimentar unor persoane cu afecliuni ale inimiia dus la ameliorarea stãrii

lorde sãnätate deoarece aceste persoane au un nivel scäzut de coenzimà Q 10 În

celulele inimii.Rolul principal al coenzimei Q10 în organisrn este acela de catalizator al

metabolismului - un lan! de reac[ii chimice complexe prin care hrana este

descompusä çitransformatä În energie pe care o utilizeazä organismul.Suplimentul alimentar Sublingual CoQ10 with natural lemon flavor

fabricat de CatiVita lnternationalasigurä o absorb[ie çi utilizare optimä a coenzimeide cätre organism. Acest produs se absoarbe la nivelul mucoasei bucale 9i astfelaclioneazàhai repede, deoarece este evitatã bariera gastfointestinalã. Produsulse recomandä, în special, în situa{ii în care digestia çi absorbtia în tractul digestivsunt afectate. Un alt beneficiu al Sublingual CoQ10 with natural lemon flavorconstã în concentratia crescutä, adicã 30 mg, de coenzimã.

Sublingual CoQl0 with natural lémon flavorSuptimenl alimentar cu coenzima QlO gí îndulcitori - aromã de lámâie30 tablete = 14,4 IO tabletä contine:Coenzima Q10. '..'30,00 mg

Alte ingrediente: îndulcitori - fructozã, rnanitol; agent de afânarecroscarmelozã sodicã; antiaglomeranfi - dioxid de siliciu, acid stearic, stearat de

magneziu; corector de aciditate - acid malic; arornã - aromä naturalã de

lämâie.......q.s,Varialia ingredientelor..... .-...-...+l'5o/o

Mod de administrare: ca supliment alimentar, 1 tabletä pe zi sau conformrecomandãrilor rnedicului dumneavoastrã. Nu înghiti[i tableta, ci läsali-o sä se

dizolve sub limbã.

Atenlie! Consumufîn exces poate produce efecte laxative.

Notificare MS/CRSPT/ Seria AB/ nr. 0436/17.09.2010

30

@Xantho PLUSINTERNATIONAL

Cu totii am auzitîn ultimii ani despre importanta antioxidantilor în mentinereasänätäfii organismului nostru. Antioxidan[ii ne protejeazä, în primul rând,împotriva radicalilor liberi din organism. lndiferent cât de sänãtos este stilul nostrude via{ã, tot suntem expugi actiunii radicalilor liberi din aer, apå çi chimicalele dinalimente. Radicalii liberi pot fi, de asemenea, rezultatul unor inflamatii sau infectiiapärute în organism. Radicalii liberi sunt deosebit de nocivi, putând cauza boligrave, cum ar fi cancerul, afectiuni ale inimii etc, Din moment ce nu îi putem evita,consumul zilnic de antioxidan[i ne poate proteja lmpotriva lor çi a efectelor pe carele provoacã. Acesta este motivul, Þ.entru care multe persoane sãnãtoase consumãsuplimente alimentare, inclusiv mangostana, zilnic. Este mult mai uçor sã fimconçtien[i de importan[a menlinerii sänätã[ii organismului, decât sä avem de-aface rnai târziu cu probleme de sãnãtate care potdeveni evidente.

Mangostana (Garcinia mangostana) confine o cantitate mare de xantone,care sunt niçte antioxidan[i foarte puternici. Exista o familie întreagä deantioxidanti, dar cei mai dinamici dintre aceçtia se gäsescîn mangostana.

Mangostana (mangosteenul, engl.) este un fruct exotic care provine din Asia.Prima datã a fost descoperit în Burma çi Siam (astàzi cunoscut ca gi Thailanda).Copacul necesitã o climä ecuatorialã, foarte caldã çi umedã. Fructul, cunumeroase beneficiipentru sànàtate, este unuldintre cele maidelicioase din lume,câçtigâ ndu-çi d enumirea de "regina fructelor" sau "darul zeilor".

Pericarpul fructului este deosebit de bogat în diferite xantone cunoscute cãexercitã activitãti biologice unice. De-a lungul anilor, asupra fructului s-a efectuatun numãr enorm de cercetãri, cu scopul de a deterrnina efectele sale beneficeasupra organismului. Cercetätorii au descoperit çi clasificat aproximativ 200 dexantone, din care 40 se gäsesc în fructul mangostana. Xantonele se deplaseazäprin organism çi efectiv nimicesc radicalii liberi întâlnÍti în drumul lor, lãsândorganismul mai curat çi mai sänätos decât înainte. Cele mâi importante xantonedin mangostana includ: alfa-mangostinul, beta-mangostinul, gama-mangostinul,garcinonele A, C, D, mangostanolul, gartaninul. Cercetäri efectuate independentau dovedit cã acestea, împreunã cu celelälte xantone din fruct, au efecteantiinflamatorii, anticonvulsive, antialergice, antitumorale çi antiplachetare, pentrua numidoarcâteva.

Cercetãrile çtiintifice au demonstrat fãrã echivoc cã nici un alt fruct nu areefecte atât de benefice asupra sänãtãtii ca çi mangostana, çi aceasta, datoritäxantonelor din fruct.

Xantho PLUS, fabricat de CaliVita, mai conline un amestec patentat specialde antioxidanti puternici, cum sunt extractul de ceaiverde, de grepfrut, de semin[ede struguri, rodie çi afine. Suplimentul alimentar se recomandä persoanelor caresuferã de un stres oxidativ puternic - alimentatie nesänätoasä, fumat, consum dealcool, efort fizic intens, expunere la smog, precum çi tuturor persoanelor care îçidoresc o protectie antioxidantã puternicä.

25

Xantho PLUSSuptiment alimentar cu extract de plante90 capsule = 58,05 g

O capsulä (645 mg) contine:Extract Xanihosteeñ ....... -,-

(std. 10% alfa-mangostin, 20% polifenoli)Amestec patentat................¡¡...r. ."..200,00 mg

[extract de ceaiverde (std.45 desâmburi-destruguri(std.95% ,

extract40:1din grapefruit, extra 20olo

acid elagic), puìbere din fructe de afin de culturã(Vaccinium corymbosum), extracl4:1 din fructe de afin(Vaccinium mYrtillus)l

Alte ingredientê: capsuantiaglomerant ' stearat desiliciu.. ...q.s,

Variatia ingredientelor ..

de umplere - fåinã de orez;de 'alunecare - dioxid de

Mod de administrare: ca

ET.' g