A Melo Blast Omul

Post on 06-Aug-2015

75 views 6 download

Transcript of A Melo Blast Omul

AMELOBLASTOMUL

Ameloblastomul este o tumora epiteliala odontogenica, cu caracter benign, ce se dezvolta din ameloblaste, resturi epiteliale ale organului adamantin, de unde si denumirea de adamantinom. Ameloblastomul reprezinta aproximativ 1% din tumorile orale epiteliale odontogenice. Ameloblastomul se clasifica in : - Ameloblastom solid, multichistic (cel mai des intalnit)- Ameloblastom unichistic- Ameloblastom desmoplastic- Ameloblastom extraosos periferic Majoritatea ameloblastoamelor (80%) se dezvolta la mandibula, in regiunea molarilor , dar se pot extinde pana in zona simfizara. La maxilar, leziunile apar de obicei in zona molarului trei si se extind pana in sinusul maxilar si planseul nazal.

Ameloblastomul solid, multichistic

apare la adulti in jurul varstei de 30-40 ani

dimensiuni variabile forma multiloculara cu septuri

distincte care impart leziunea in compartimente; rar cu aspect in “fagure”, “baloane de sapun”

margini bine definite, netede si ondulate

Aspect radiografic:Radiotransparenta cu septuri interne radio-opace, asociata in 80 % din cazuri cu un M3 inclus care deplaseaza dintii adiacenti, ii subtiaza sau determina rezorbtia lor.

Ameloblastomul unichistic Reprezinta 10-15% din totalul ameloblastoamelor, localizat in 90%

din cazuri la mandibula, predominant posterior

Radiotransparenta uniloculara, cu contur net, intens opac, cauzand expansiunea corpului si a ramului mandibulei pana la creasta sigmoida si gatul condilului, deplasarea spre inferior a M2 mandibular si rezorbtia radiculara a M1.Diagnostic diferential: chist folicular, chist rezidual, chist osos posttraumatic, chist esential, keratochist, granulom cu celule gigante.Prognostic: este o leziune care uneori este confundata cu un chist periapical, care recidiveaza si trebuie urmarita multi ani.

Ameloblastomul desmoplastic Este o varianta de ameloblastom cu aspect specific clinic, imagistic

si histopatologic, localizat la maxilar sau mandibula, predominant in regiunea anterioara a mandibulei.

Radiografic are un aspect mixt radiotransparent si radioopac cu margini difuze sugestive pentru o leziune fibro-osoasa vizibila pe OPT, radiografii in incidenta de craniu “de fata” si in incidenta mandibula defilata.

Prognostic: este o leziune care recidiveaza si trebuie urmarita multi ani.

Radiotransparente si radioopacitati ce se extind pana la nivelul sinusului

maxilar, producand divergenta radacinilor PM1 si PM2 superiori

Ameloblastomul extraosos periferic

Este omologul ameloblastomului multichistic solid intraosos

Localizat la nivelul gingiei aferente dintilor maxilari sau mandibulari sau la mucoasa alveolara a pacientului edentat; poate fi si multicentric.

Radiografic: aspect mixt radiotransparent si radioopac al crestei dentare care poate fi insotit de o depresie sau o eroziune a acesteia

Diagnostic diferential: fibromul odontogenic periferic, tumora odontogenica scuamoasa

Prognostic: este o leziune care recidiveaza dupa multi ani, este agresiva local si poate maligniza

Tratament

Cel mai des se practica rezectia chirurgicala, tinandu-se cont de tendinta tumorii de a invada tesuturile osoase adiacente. CT si IRM permit determinarea exacta a extinderii tumorii.In cazul tumorilor inoperabile, cum sunt cele maxilare posterioare, se utilizeaza terapia cu radiatii.