Download - laurapaicut.files.wordpress.com · Web viewPutem identifica astfel lectura cărţilor beletristice (de ficţiune), care este o lectură de plăcere, de relaxare, lectura în scop

Transcript

NUMĂRUL 7, MAI 2012

7

Tema ediţiei: ,,Organizarea activităţilor în CDI”

Din cuprins:

CDI – GSAE Sălard în anul şcolar 2011 – 2012

Fişe de activitate – modele pentru activităţi

CDI şi lectura

Editorial: ,,O amintire”

ANUL ŞCOLAR 2011 – 2012

ÎN CENTRUL DE DOCUMENTARE ŞI INFORMARE, Sălard

Centrul de documentare şi informare serveşte la desfăşurarea activităţilor pedagogice, culturale sau de comunicare, desfăşurarea unor concursuri pe diferite teme, vizionări de filme sau alte materiale, pe diferite suporturi (cd-uri, dvd-uri, stikuri). Şi în acest an, la noi în CDI s-au vizionat multe filme şi materiale şi s-au desfăşurat diverse activităţi (s-a cântat, s-au citit poveşti şi s-au recitat poezii). De asemenea, am vizionat multe documentare despre plante şi animale.

Aici elevii clasei a V – a, au urmărit un documentar despre animalele care trăiesc la Polul Nord (foca, ursul polar, vulpea polară, etc.).

Elevii claselor primare au vizionat fimele de desen animat ,,Alice în Ţara Minunilor”, ,,Vrăjitorul din Oz”, precum şi multe poveşti ecranizate (Punguţa cu doi bani, Fata babei şi fata moşneagului, Greuceanu, Crăiasa zăpezii şi multe alte frumoase basme şi poveşti din bibliografia şcolară.

Elevii claselor V – VIII au utilizat şi ei spaţiul CDI, vizionând şi utilizând resursele existente (cărţi, dicţionare, diferite albume, precum şi internetul). Am avut un an destul de plin, se putea şi mai bine.

Împreună cu colegii mei am realizat un nou număr al revistei şcolii ,,Glasul şcolii”, adunând şi prelucrând articolele primite. Sperăm la un an şcolar mai bogat în activităţi.

Profesor documentarist: Vidican Delia

Grupul Şcolar Agricultura Ecologică Sălard

O amintire

Am preluat o postare de pe blogul meu, postare făcută recent, în aprilie 2012. L-am mai prelucrat pe ici – colo şi iată ce a ieşit.

În primul an de facultate am avut o profesoară adusă de universitate din SUA. Am făcut şi în primul şi în al doilea semestru cu ea. Venea, stătea o luna şi lucra intensiv cu noi. În prima săptămână făcea partea teoretică şi apoi 3 săptămâni partea practică. Şi era parctică. Ne-a muncit pe toţi

Profesoara, Mary Lu Johnson pe numele ei (sper că mi-am amintit numele corect, dacă nu – îmi cer scuze), ne dădea lucrări individuale şi de grup. Aşa bine a reuşit să ne cunoască că organiza grupul de lucru exact cu cei care ne înţelegeam mai bine, a reuşit să ne dibuiască pe toţi. Deşi era la o vârstă relativ înaintată, undeva între 50 – 60 ani, şi mergeam la ea claie peste grămadă, buluc şi în grup să-i punem fiecare altă întrebare, într-o engleză de baltă de nici noi nu înţelegeam ce ziceam, avea răbdare, ne răspundea la fiecare, pe rând şi foarte calmă. Când ne aducea lucrările practice corectate şi notate obiectiv, stătea de vorbă cu fiecare în parte şi ne explica fiecare ce-a greşit.

Într-o zi, la ,,şedinţa” de dimineaţă, când îşi primea fiecare sarcina, ne-a spus o chestie care mi-a rămas întipărită în minte: să fiţi drăguţi, atunci când veniţi la servici, lăsaţi-vă problemele de acasă – acasă şi respectaţi-i pe clienţi, pe utilizatorii bibliotecii, vorbiţi frumos, nu trebuie să vă ştie toată lumea că aveţi probleme. O altă chestie care ne-a zis-o şi care mi-a rămas întipărită a fost: bibliotecari fiind, dacă vine cititorul la voi şi vă cere un număr de telefon sau o informaţie pe care nici voi nu o stiţi, încercaţi să o căutaţi sau macar să-i puneţi la dispoziţie modalitatea de a găsi informaţia sau sursa informaţiei.

Nu ne naştem atotştiutori şi nu o sa le putem şti pe toate. Şi de ce să ne tot plângem că o ducem rău? Avem atâtea modele de reuşită şi nu vine nimeni să ne facă mâncarea sau curăţenia în casă şi nici nu o să vină nimeni să ne bage mâncarea pe gură, nici măcar cu foţa. Şi nici nu o să vină nimeni să muncească în locul nostru la servici sau să bage pe gât cu forţa un loc de muncă. De lucrat, numai dacă vrei lucrezi.

Profesoara din SUA mi-a rămas ca model de om şi profesor. În aproximativ 2 luni de cursuri făcute cu ea, am învăţat mai mult decât am învăţat de la toţi profesorii români care i-am avut în facultate. Tot respectul pentru ei, pentru că şi de la ei am învăţat totuşi destul de multe lucruri, fără de care acum mi-ar fi greu.

În plină iarnă şi pe un ger destul de urât, profesoara noastră venea îmbrăcată într-o rochiţă subţire cu bretele (rochiţă de vară), cu un tricou cu mâneca scurtă pe dedesupt şi un sacou subţire pe deasupra şi mai venea şi cu o dacie break veche, care nu ştiu câtă căldură îi dădea şi nu se plângea de nimic, era cu zâmbetul pe buze în fiecare dimineaţă şi cu o cană mare de cafea în mână. Studenii români care au avut-o profesoară îşi vor aminti de ea, păcat că nu toţi au putut să o aibă ca profesoară.

Laura Păicuţ

Profesor documentarist

GRI Şuncuiuş

CENTRUL DE DOCUMENTARE ŞI INFORMARE

ŞI LECTURA

Lectura este unul din factorii care are o contribuţie importantă la dezvoltarea armonioasă şi la educaţia copilului de vârstă preşcolară, dar şi a elevilor din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, ca să nu mai pomenim şi de studenţi.

Lectura poate fi de mai multe feluri, în funcţie de ce citim, când citim şi scopul pentru care citim. Putem identifica astfel lectura cărţilor beletristice (de ficţiune), care este o lectură de plăcere, de relaxare, lectura în scop educativ (dicţionare, atlase, enciclopedii, cărţi cu un conţinut ştiinţific – culegeri de probleme, ghiduri de conversaţie, lucrări din domeniul istoriei, geografiei, etc.). Mai putem vorbi de lectura imaginii (fie că vorbim de poze, fotografii sau filme).

Adrian Marino stabileşte următoarele modalităţi de lectură: lectura-informaţie, lectura-distracţie, lectura-refugiu (formă de evaziune), lectura-plăcere, lectura-cultură, lectura-existenţă. Lor li se pot adăuga, cu eventuale suprapuneri, lectura de întreţinere, de îmbunătăţire a profesiei, lectura ca recreere, divertisment, cale spre cunoaşterea culturală sau ştiinţifică, lectura-curiozitate etc. Ca alte forme se pot aminti, de asemenea, lectura-drog şi lectura-tranchilizant, privite ca valori terapeutice.

Trăind într-o societate în care televizorul, dar mai ales calculatorul şi internetul, dar şi situaţia financiară a multora dintre noi au o influenţă covârşitoare asupra lecturii şi a cumpărării unei cărţi. În aceste condiţii, biblioteca, indiferent de forma ei (cea de acasă, şcolară, comunală, judeţeană, metropolitană, cea din centrul de documentare şi informare) rămâne un pol important în care mai regăsim cărţile mult dorite sau căutate. Bibiloteca este locul unde ne putem întâlni cu Goe, cu Pinocchio, cu dinozauri sau alte animale dispărute, putem călători în jurul pământului în 80 de zile sau putem asista la dueluri între muşchetari sau la poveşti de dragoste precum cea dintre Scarlett O’Hara şi Rhett Butler sau cea dintre Felix şi Otilia.

În centrul de documentare şi informare (CDI) se pot desfăşura mai multe activităţi pornind de la tema lecturii: expoziţii de carte, cenaclu literar, cerc de lectură, concursuri de lectură, ora de lectură, promovarea lecturii.

Pornind de la recomandările din programele şcolare, mai ales cele de limba şi literatura română, se pot folosi cărţile din biblioteca din CDI în cadrul activităţilor legate de lectură. Astfel, copiii pot citi opere de Caragiale, Creangă, Ispirescu, Coşbuc, Fraţii Grimm, Charles Perrault, Christian Andersen, Jules Verne, Alexandre Dumas, Camil Petrescu, Cezar Petrescu şi lista poate continua pe pagini întregi. Pornind de la lectura operelor importante din literatura română şi cea universală, se pot dezvolta şi activităţi de lectură a imaginii, prin vizionarea de ecranizări după operele citite, fie animaţie, fie filme.

Pe lângă faptul că elevii îşi îmbogăţesc cunoştinţele în cadrul acestor activităţi, dar orele de lectură şi lectura în general îi mai ajută pe elevi să-şi îmbogăţească vocabularul, să le stimuleze imaginaţia, dar şi gustul pentru frumos.

Puţini copii mai citesc din plăcere, ci mai mult obligaţi. Nu mai este pentru ei o plăcere în a ţine o carte în mână şi să se lase purtaţi într-o lume plină de aventuri şi personaje felurite. Mulţi dintre elevii şcolii româneşti preferă să ia un rezumat, o recenzie sau un comentariu literar de pe internetul plin de oferte în acest sens. Farmecul de a ţine o carte în mână este înlocuit de cel de a ţine mouse-ul. Este mult mai uşor pentru elevi să utilizeze internetul, deşi ei nu înţeleg toate semnificaţiile, subiectul şi tema unei cărţi pe deplin dintr-un rezumat sau un comentariu de pe ,,net”. Sunt amănunte în orice carte care nu pot fi dezvăluite dintr-un eseu sau comentariu literar. Un profesor bun va depista elevul care nu a citit cartea ci comentariul.

Elevii ar trebui conştientizaţi mai mult de plăcerea lecturii, de a ţine cartea în mână. Oare nu e mai plăcut să ieşim în natură, să petrecem o după-amiază de duminică cu o carte în mână? Peisajul din natură va contribui şi mai mult la călătoria prin aventura cărţii. Dar şi prezenţa rafturilor pline de cărţi din biblioteca cdi ar trebui să-i fac pe elevi curioşi de conţinutul cărţilor şi de posibilele aventuri pe care o carte le poate oferi.

Pe parcursul anului şcolar, în CDI am organizat cu doamnele învăţătoare de la clasele a III – a A, a III – a B şi a IV – a A ora de lectură. În cadrul acestor ore, copiii au citit poveşti sau texte din opere literare cunoscute (Amintiri din copilărie, Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte, poezii de Mihai Eminescu, George Coşbuc, George Topârceanu), dar au aflat informaţii despre diferiţi scriitori români şi din literatura română.

Laura Păicuţ

Profesor documentarist

GRI Şuncuiuş

COLEGIUL TEHNIC „ION MINCU” TG. JIU

CENTRUL DE DOCUMENTARE ŞI INFORMARE

FIŞĂ DE ACTIVITATE

PROIECT CDI

TITLU PROIECT: „Evocare Mihail Sadoveanu”

DURATĂ: noiembrie 2011

SCOP: familiarizarea elevilor cu tehnica cercetării documentare, cunoaşterea vieţii şi activităţii lui M. Sadoveanu, dezvoltarea gustului pentru romanul istoric

OBIECTIVE:

- să cunoască aspecte din viaţa şi activitatea clasicului

- să înţeleagă mesajul transmis de scriitor

- să se familiarizeze cu tehnica de întocmire a unui material Power Point

GRUP ŢINTĂ: elevii claselor X-a D şi a XI-a D din cadrul Colegiului Tehnic "Ion Mincu" Tg. Jiu

ECHIPA DE PROIECT: profesor documentarist - coordonator proiect, profesor limba şi literatura română, bibliotecar

ACTIVITĂŢI:

· prezentarea biografiei autorului într-un material Power Point

· prezentarea unui montaj din scrierile prozatorului

· dezbatere (Baltagul)

· realizarea de fluturaşi şi afişe ce vor anunţa evenimentul

· realizarea unei miniexpoziţii de carte

RESURSE:

- umane: elevi claselor implicate în proiect, bibliotecar, profesor limba română, profesor documentarist

- materiale şi documentare: fond documentar, informaţii culese de pe internet, laptop, videoproiector

- financiare: -

· de timp: noiembrie 2011

Evaluarea proiectului se va face prin realizarea unui material Power Point care ulterior va fi proiectat, material care va rămâne in CDI precum şi prin numărul participanţilor.Aproximăm că vor participa 50 de elevi.

Profesor documentarist Marina Maria Daniela,

Colegiul Tehnic "Ion Mincu" Tg. Jiu

COLEGIUL TEHNIC „ION MINCU” TG. JIU

CENTRUL DE DOCUMENTARE ŞI INFORMARE

FIŞĂ DE ACTIVITATE

PROIECT CDI

TITLU PROIECT: „Fereşte-te de pericole!”

ARGUMENT:

Pe plan mondial, ziua de 1 Decembrie simbolizează lupta împortiva unuia dintre cele mai cumplite flageluri cu care s-a confruntat omenirea până în prezent: infecția cu HIV/SIDA. Departe a fi câștigat, războiul dus între aceasta maladie și mijloacele moderne de diagnostic și tratament angrenează, anual, resurse uriașe, atât umane cât și materiale.

SCOP: Aducerea la cunoștiința elevilor importanța zilei Antisida, conștientizarea cu privire la prevenirea bolii SIDA

DURATĂ: noiembrie 2011/decembrie 2011

OBIECTIVE:

· Informarea elevilor cu privire la această boală incurabilă

· conștientizarea efectelor și sensibilizarea cu privire la riscurile de infectare

· dezvoltarea capacității de a înțelege persoanele aflate în suferință, precum şi încurajarea spre a da valoare vieţii și actului medical.

GRUP ŢINTĂ: elevii claselor IX-XII din cadrul Colegiului Tehnic "Ion Mincu" Tg Jiu

ECHIPA DE PROIECT: profesor documentarist

ACTIVITĂŢI/ETAPE:

· vizionarea unei prezentări Power Point având ca temă HIV/SIDA

· confecţionarea de pliante şi afişe referitoare la tema dată

· vizionarea unui film educativ (E dreptul tău să şti!”), urmat de dezbatere

METODE DIDACTICE:

· expunerea;

· conversaţia;

· munca individuală;

· navigarea pe internet.

RESURSE:

· umane: elevi implicaţi în proiect, profesor documentarist, asistent medical

· materiale şi documentare: laptop, videoproiector, sistem hommecinema, coli hîrtie, imprimantă

· financiare: -

· de timp: an şcolar 2011-2012, sem I

EVALUAREA:

 Impactul acţiunii a fost cresterea gradului de conştientizare a elevilor cu privire la prevenirea bolii SIDA, astfel încât aceştia să se implice in acţiuni şi campanii de informare pentru sănătate, dar şi contribuirea lor cu iniţiative în folosul comunităţii locale.

Profesor documentarist Marina Maria Daniela,

Colegiul Tehnic "Ion Mincu" Tg. Jiu

10