Download - tehnologie dentara

Transcript

O nou tehnologie pentru protezele dentare: Mini-implanturile rapide

Se estimeaz c una din cinci persoane adulte i jumtate din persoanele adulte de peste 55 de ani poart protez dentar. Dac nu sunt ancorate prin implanturi, protezele dentare au o eficien de doar 10% n comparaie cu dantura natural. Incapacitatea de a mesteca alimentele corespunztor poate afecta negativ selecia tipului de hran. n consecin, este posibil ca muli purttori de protez dentar s aib deficiene nutriionale. Informaiile publicate recent de Centrul american pentru controlul bolilor (CDC) par s confirme acest punct de vedere.

Citnd dou studii recente, CDC raporteaz c persoanele ce au pierdut un numr semnificativ de dini sunt mai predispuse la obezitate dect cele cu o dantur mai numeroas (Raportul sptmnal privind morbiditatea i mortalitatea, CDC, 16 august 2005). Pe lng aceasta, persoanele cu pierderi dentare substaniale par s beneficieze de un aport sczut de fructe i legume. n plus, nivelurile biochimice ale nutrienilor importani sunt cu mult mai sczute. De aceea, se pare c pierderea dentar nu duce la scdere n greutate.

Ancorarea protezelor dentare prin implanturi atenueaz semnificativ problemele cu care se confrunt purttorii de proteze dentare. ntr-un studiu recent efectuat asupra unor grupuri de persoane adulte cu vrst medie i cu vrst naintat, pacienii cu implanturi s-au declarat cu 36% mai satisfcui de protezele lor dentare dect persoanele fr implanturi. Pacienii cu implanturi au raportat niveluri mai ridicate de confort, de capacitate verbal, un aspect estetic mbuntit, uurin n curare i uurin la masticaie. Totui, implanturile au presupus o procedur costisitoare i consumatoare de timp.O tehnologie relativ nou, constnd n mini-implanturi rapide, ofer o metod minim invaziv de a fixa protezele dentare, contra unui cost fracionar n raport cu implanturile tradiionale. Procedura se efectueaz n cadrul unei singure edine dentare. Mini-implanturile sunt ataate fr incizii sau suturri. Nu este necesar nlocuirea sau mbuntirea protezelor dentare ale purttorului. Asemenea unui mecanism cuplat elastic, implanturile se monteaz n cavitatea metalic (carcasa implantului) din partea inferioar a protezei dentare. Proteza dentar se cupleaz elastic pe poziie, iar pacientul poate servi masa ori poate imediat muca dintr-un mr. n general se nregistreaz un disconfort minim. Iniial, este posibil ca unii pacieni s aib dificulti de rezisten la mucare. O parte dintre pacieni spun c aceasta este o problem pe care merit s o ai.

Dac dumneavoastr sau apropiaii dumneavoastr credei c mini-implanturile v pot ajuta, nu ezitai s v consultai cu dentistul. S-ar putea ca mini-implanturile s fie soluia unei proteze dentare mai bune, unei alimentaii mai bune i unei snti mai bune.

Ce sunt mini-implanturile pentru proteze dentare?Implanturile rapide pentru proteze dentare constau ntr-un implant miniatural din titaniu, care acioneaz att ca rdcin pentru dintele dumneavoastr, ct i ca dispozitiv de fixare ncorporat n baza protezei dentare. Capul implantului are forma unei bile, iar dispozitivul de fixare (carcasa) acioneaz ca un racord, ce conine o garnitur toric din cauciuc. Garnitura toric a carcasei se fixeaz elastic deasupra bilei atunci cnd este aezat proteza dentar, atand-o cu un nivel de for prestabilit. Cnd este aezat, proteza dentar se susine pe esutul gingival fr a crea o presiune excesiv. Dispozitivele de fixare a protezei dentare permit o micro-mobilitate, concomitent cu suportarea forelor de ridicare naturale.

Dinte al protezei dentare care acoper implantulGarnitur toricCarcas

Implant miniatural din titaniu

Protez dentar inferioar fixat prin mini-implanturiMini-implanturi pentru proteze dentare

Cum se monteaz implanturile rapide pentru proteze dentare? Montarea implanturilor se efectueaz rapid i uor, n cadrul unei proceduri executate la cabinetul dentar, cu anesteziere local sau sedare uoar, pentru a induce pacientului o stare de confort. Este utilizat o scanare 3Dpentru a ghida implanturile n locaia precis i la unghiul dorit, asigurnd acurateea i permind evitarea structurilor vitale. Utiliznd o tehnic chirurgical precis, controlat, minim invaziv, implanturile rapide pentru proteze dentare se monteaz n osul maxilarului. Capetele implanturilor sunt proiectate n afara esutului gingival i ofer o fundaie rezistent, puternic pentru fixarea protezelor dentare. Aceast procedur se efectueaz n aceeai zi, n aceeai edin clinic i implic o operaie chirurgical minim invaziv, fr suturri, fr a fi necesare luni de vindecare. Pe durata procedurii, putei beneficia de sedare intravenoas. De obicei, putem adapta implanturile la protezele dumneavoastr dentare.

Implanturi montate sub proteza dentar N ACEEAI ZI

Tomografie computerizar cu fascicul conic (Scanare 3D) a mini-implanturilor pentru protez dentar

Mini-implanturile pentru proteze dentare imediat dup inserare.(OBSERVAIE: Aspectul esutului gingival imediat dup montarea implanturilor. Nu sunt necesare incizii sau suturri chirurgicale; nu apar sngerri, umflturi sau inflamaii)

Protez dentar superioar din aur fr palat,avnd carcase pentrumini-implanturi (ataamente)

(vedere din exterior)

(vedere din interior)

Protez dentar inferioar cu ataamentede mini-implanturi

Vedere panoramic asupra implanturilor

nainte de procedur

Dup: protez dentar nou cu mini-implanturi

Radiografie periapical cu raze Xa implanturilor superioare

Partea inferioar: mini-implanturivs. implanturi tradiionale

(vedere din interior)

(vedere din exterior)

Protez dentar cu cadru din aur, avndataamente de mini-implanturi

Protez dentar inferioar parial cu ataamente de mini-implanturi

(vedere din exterior)

(vedere din interior)

Sirona Galileos

Scanerul 3D pentru tomografie computerizat cu fascicul conic utilizat n planificarea implanturilor i a tuturor celorlalte proceduri de diagnosticare, cum fi restaurrile, tratamentul canalului radicular i al gingiilor

Tomografia computerizat cu fascicul conic (Scanare 3D) a mini-implanturilor pentru proteze dentare

Scanarea 3D a fost utilizat pentru a ghida implanturile cu precizie, la unghiul dorit.Scanarea 3D asigur acurateea i permite evitarea structurilor vitale.

N ACEEAI ZIDup montarea mini-implanturilor

Palatul protezei superioare a fost eliminat(vedere din cavitatea bucal)

Palatul protezei superioare a fost eliminat

nainte de eliminarea palatului protezei superioare

Dup eliminarea palatului protezei superioare

Tomografie computerizat cu fascicul conic amaxilarului superior nainte de montarea implanturilorTomografie computerizat cu fascicul conic amaxilarului superior dup montarea a4 mini-implanturi

Proteza dentar fr palat

Proteza dentar original, cu palat

Proteza dentar original, cu palatul eliminat,recptuit i restructurat

6 mini-implanturi pentru proteze dentare montateMini-implanturile pentru proteze dentare imediat dup inserare(OBSERVAIE: nu sunt necesare incizii sau suturri chirurgicale; nu apar sngerri, umflturi sau inflamaii)

Proteza dentar superioar stabilizat cu mini-implanturi pentru proteze dentareProteza dentar original a fost transformat ntr-una mai funcional i mai estetic

5 mini-implanturi pentru proteze dentare montateMini-implanturile pentru proteze dentare imediat dup inserare(OBSERVAIE: nu sunt necesare incizii sau suturri chirurgicale; nu apar sngerri, umflturi sau inflamaii)

Proteza dentar original, cu palatul eliminat,recptuit i reamenajat

Proteza dentar original a fost transformat ntr-una mai funcional i mai estetic