Download - I.G.M.A.A.U. - RITUL YORKritulyork.ro/BrosuraRituluiYork-31dec2016.pdf · “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur

Transcript
Page 1: I.G.M.A.A.U. - RITUL YORKritulyork.ro/BrosuraRituluiYork-31dec2016.pdf · “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur

1

I.G.M.A.A.U.

RITUL YORK ROMANIA 2017

18 ani de la reaprinderea luminilor in Ritul York Romania

si

135 de ani de la prima atestare documentara a

Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal

din Romania

CUPRINS:

- Cuvantul Marelui Maestru Radu Balanescu……………………...pag. 2 - Introducere……………………………………………………………. pag. 4 Cap. 1 – Istoricul Ritului York in lume……………………………...pag. 5 Cap. 2 – Scurt istoric al Ritului York in Romania………………... pag. 7 Cap. 3 – Organizarea Ritului York…………………………………. . pag. 9 - Ordinul Masonilor Arcului Regal…………................. . ...pag. 9 - Ordinul Masonilor Criptici………………………………….pag. 9 - Ordinul Cavalerilor Templieri……………………………..pag. 10 - Ordinul Gradelor Masonice Aliate………………………..pag. 10 - Ordinul Cavalerilor Templieri ai Arcului Regal Sfant…pag. 11 - Ordinul Crucea de Onoare a Ritului York…….…………pag. 11 - Ordinul Trandafirului………………………………………..pag. 11 Cap. 4 – Ritul York Romania……………………………...................pag. 12

Page 2: I.G.M.A.A.U. - RITUL YORKritulyork.ro/BrosuraRituluiYork-31dec2016.pdf · “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur

2

CUVANTUL MARELUI MAESTRU RADU BALANESCU

Iubitii mei Frati,

Aniversarea a 18 ani de la reaprinderea Luminilor in Ritul York Romania si a 135 de ani de la prima atestare documentara a Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din Romania reprezinta un aspect demn de laudat in aceasta perioada a existentei noastre.

Apreciez si remarc seriozitatea si dorinta Fratilor de a se apleca tot mai mult asupra acestei laturi a constructiei Masonice, a perfectionarii adevarate si incurajez pe toti cei care, prin implicare si seriozitate, prin calitate si nu cantitate, aduc valoare Ordinului nostru.

Orice inceput este greu si aceasta se poate observa prin marile modificari ale existentei noastre masonice pe care le-am trait cu toti in anii scursi de la reaprinderea Luminilor Marii Loji Nationale din Romania din urma cu 24 ani.

Stabilitatea evidenta din ultimii ani din cadrul Marii Loji Nationale din Romania este reflectata prin aplecarea Fratilor tot mai mult catre hrana spirituala care ne-a lipsit pe parcursul istoriei noastre moderne, iar activitatea Ritului York care se ocupa de latura spirituala, este un exemplu in acest sens.

Intr-o stare de normalitate fireasca, echilibru si progres in care se gaseste Marea Loja Nationala din Romania, evolutia si aplecarea catre studiul ezoteric, sau chiar a promovarii in interiorul Ordinului a diferitelor preocupari si concepte de larg interes, reprezinta un drum normal de parcurs pentru o Masonerie Regulara moderna, cum este cea din Romania.

Sa nu uitati ca in Masonerie suntem ceea ce Fratii ne Recunosc, nu ceea ce vrem noi sa fim. Prin eforturile voastre imi doresc sincer ca una din descrierile Masoneriei in Loja simbolica cu care orice profan este initiat “Masoneria initiaza oameni buni pe care ii face si mai buni” sa devina telul de baza. Trebuie sa continuam sa lucram impreuna, sa fim uniti si deschisi intre noi, ca buni Frati, pentru ca numai asa vom ajunge sa

Page 3: I.G.M.A.A.U. - RITUL YORKritulyork.ro/BrosuraRituluiYork-31dec2016.pdf · “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur

3

intelegem adevarata idee care se afla in spatele Programului “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur ca suntem Masoni!”

In incheiere va adresez aprecierile mele pentru activitatea voastra constanta derulata inca de la infiintare, dar va si atrag atentia ca aveti obligatia sa pastrati si sa dezvoltati ceea ce de drept ati obtinut prin munca voastra intensa din cei 18 ani de la reaprinderea Luminilor.

Am zis! Prea Respectabilul Frate Radu BALANESCU

Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania

Secretar Executiv al Conferintei Mondiale a Marilor Loji Masonice Regulare

Page 4: I.G.M.A.A.U. - RITUL YORKritulyork.ro/BrosuraRituluiYork-31dec2016.pdf · “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur

4

INTRODUCERE

Ritul York si Corpurile Constituente isi au originea si lucreaza in componenta Masoneriei Universale, fiind o continuare si desavarsire a Artei Masonice, Intru Gloria Marelui Arhitect al Universului.

Ritul York din Romania prin corpurile sale masonice (Capitular – Ordinul Masonilor Arcului Regal, Criptic – Ordinul Masonilor Criptici, Cavaleresc - Ordinul Cavalerilor Templieri) isi declara si sustin

obedienta si fidelitatea fata de Marea Loja Nationala din Romania.

Activitatea Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din Romania, a Supremului Mare Consiliu al Masonilor Criptici din Romania, a Marii Comanderii „Regele Ferdinand I“ a Cavalerilor Templieri din Romania, este coordonata la nivel international de Marele Capitul General International al Masonilor Arcului Regal, de Marele Consiliu General International al Masonilor Criptici, de Marea Garnizoana a Cavalerilor Templieri din SUA.

In Romania functioneaza in cadrul Ritului York si alte Ordine Masonice, onorifice si invitationale: Ordinul Gradelor Masonice Aliate, Ordinul Cavalerilor Templieri ai Arcului Regal Sfant, Ordinul Crucea de Onoare a Ritului York, respectiv corpul paramasonic – Ordinul Trandafirului.

Page 5: I.G.M.A.A.U. - RITUL YORKritulyork.ro/BrosuraRituluiYork-31dec2016.pdf · “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur

5

Capitolul 1 – Istoricul Ritului York in lume

Ritul York este cel mai vechi si mai puternic rit masonic recunoscut pe toate continentele (in peste 170 de tari) avand in componenta Corpuri de sine statatoare.

Prima Mare Loja a Ritului York, considerata izvorul masoneriei moderne a fost fondata in orasul York in anul 926, avand ca Prim Mare Maestru pe fratele regelui Angliei.

In 1725 Marea Loja a Intregii Anglii confererea grade de perfectie (Mason al Arcului Regal si Cavaler Templier) pentru ca in 1813 Marea Loja Unita a Angliei sa recunoasca Ordinul Suprem al Arcului Regal, functia de Inalt Mare Preot, fiind ocupata de un membru al Casei Regale.

Ordinul Cavalerilor Templieri isi are originea in celebrul Ordin infiintat de catre Hugo de PAYENNES in anul 1118 si care a activat pana in anul 1314, cand Jaques de MOLAY, ultimul Mare Maestru al Cavalerilor Templieri, a fost ars pe rug, iar Ordinul a fost desfiintat printr-o Bula Papala data de Papa Clement al V-lea.

In toata aceasta perioada, pe langa participarea la numeroase

cruciade, Ordinul si-a pus o puternica amprenta asupra civilizatiei

Page 6: I.G.M.A.A.U. - RITUL YORKritulyork.ro/BrosuraRituluiYork-31dec2016.pdf · “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur

6

medievale a Europei in diferite domenii cum ar fi: filosofia, stiinta, arhitectura, economia etc.

Ritualul se bazeaza pe lectiile spirituale si morale ale cavalerismului crestin medieval, in special ale Cavalerilor Templieri.

Aspirantul urmeaza drumul lui Iisus pana la mormantul gol,

invatand mila fata de dusmani si curajul de a face orice sacrificiu

pentru Adevar, Dreptate si Iubire.

Credinta in Dumnezeu, nobletea faptelor si gesturilor, cultul onoarei, harul lor constructiv ii caracterizau pe vechii templieri, depozitarii marilor secrete religioase, sociale si stiintifice ale vremii.

Templierii moderni, preluand istoria indelungata a vechilor Cavaleri Templieri, se perfectioneaza ca masoni adevarati punandu-si in evidenta valorile comune: toleranta, iubirea de oameni si de tara, respectiv o puternica credinta in Dumnezeu, Marele Arhitect al Universului.

Page 7: I.G.M.A.A.U. - RITUL YORKritulyork.ro/BrosuraRituluiYork-31dec2016.pdf · “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur

7

Capitolul 2 – Scurt istoric al Ritului York in Romania

Francmasoneria din Romania are radacini adanci in Principatele Romane, precursoarele Romaniei moderne. Daca in 1717 se constituia Marea Loja – devenita mai tarziu Marea Loja Mama a Lumii – numai dupa 17 ani, la 1734 la Galati si in 1735 la Iasi, capitala Principatului Moldovei, se puneau bazele primelor Loji Masonice de pe pamantul romanesc.

Un moment de cotitura in istoria francmasoneriei moderne din Romania l-a constituit crearea unei Mari Loji Nationale de catre capitanul Costache MOROIU prin punerea sub obedienta a 14 loji la data de 8/20 septembrie 1880. Acelasi Mare Maestru, Costache MOROIU, fondeaza la 8/20 septembrie 1881 Supremul Consiliu de 33 pentru Ritul Egiptean Reformat si Scotian Antic si Acceptat, sub jurisdictia Supremului Consiliu din Napoli.

In anul urmator, la 15 noiembrie 1882, cand avea o Loja de perfectiune si un Capitul, prinde viata Supremul Mare Capitul al Arcului Regal din Romania.

Revista masonica „Triunghiul“ publica Decretul din 15 noiembrie 1882 prin care se aproba introducerea in Romania a Ritului „Royal Arch“ avand 4 grade: Maestru Perfect, Maestru Distins, Excelent Mason si Royal Arch.

Page 8: I.G.M.A.A.U. - RITUL YORKritulyork.ro/BrosuraRituluiYork-31dec2016.pdf · “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur

8

Un document din 1883 statua independenta Ritului Royal

Arch fata de celelalte entitati masonice conduse – toate – de Costache MOROIU: Marea Loja Nationala Romana (8/20 septembrie 1880), Ritul Scotian Antic si Acceptat (20 septembrie 1881), Ritul Antic Primitiv de Memphis (4 decembrie 1881).

Page 9: I.G.M.A.A.U. - RITUL YORKritulyork.ro/BrosuraRituluiYork-31dec2016.pdf · “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur

9

Decretul din 1 ianuarie 1883 mai statua si titulatura oficiala a forului suprem al Ritului: Supremul Capitul al Ritului Royal Arch al Romaniei. Documentul sublinia clar ca Masoneria romana, de orice rit, lucra Ad Universi Terarum Orbis Summi Architecti Gloriam – Intru Gloria Marelui Arhitect al Universului.

Publicatia oficiala a Masoneriei Romane, revista „Triunghiul“ mentiona ca Loja de perfectiune si Capitulul Ritului Artei Regale putea admite numai membrii din obedient simbolica a Marii Loji Nationale „care vor avea de un an cel putin gradul de Maestru si etatea de 25 de ani“.

Se pun astfel bazele perfectionarii in Romania a maestrilor masoni in acest rit puternic cu o istorie impresionanta.

Cap. 3 – Organizarea Ritului York

In Ordinul Masonilor Arcului Regal, formatiunea de baza este Capitulul, condus de un Mare Preot. La nivel de tara, activitatea capitulelor este condusa de un Suprem Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal, in fruntea caruia se afla Inaltul Mare Preot.

Niciunul dintre riturile masonice nu este atat de raspandit in lume precum Masoneria Arcului Regal, cu superbele trepte de initiere si cunoastere: Maestru de Marca, Fost Maestru Venerabil, Maestru Excelent si Mason al Arcului Regal.

Activitatea internationala este coordonata de Marelele Capitul General International al Masonilor Arcului Regal, care in Conventele trianuale organizeaza alegeri pentru Inaltul Mare Preot General International si Marii Ofiteri Generali Internationali.

Page 10: I.G.M.A.A.U. - RITUL YORKritulyork.ro/BrosuraRituluiYork-31dec2016.pdf · “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur

10

In Ordinul Masonilor Criptici, formatiunea de baza este Consiliul, condus de un Ilustru Maestru. La nivel de tara, activitatea consiliilor este condusa de un (Suprem) Mare Consiliu al Masonilor Criptici, avand in frunte un Ilustru Mare Maestru.

Considerate de multi cercetatori ca fiind printre cele mai frumoase si impresionante momente de traire masonica, gradele criptice completeaza invatatura masonica fundamentala cu noi amanunte despre construirea Templului si in mod deosebit despre taina “Cuvantului Pierdut” al pastrarii si al transmiterii lui.

Cuprinde trei trepte de initiere: Maestrul Regal, Maestrul Select si Maestrul Superexcelent.

La nivel international, activitatea Supremelor Mari Consilii este coordonata de Supremul Mare Consiliu General International, care isi alege Ilustrul Mare Maestru General International si Marii Ofiteri Generali Internationali la Conventele trianuale.

Ordinul Cavalerilor Templieri este organizat in Comanderii conduse de un Eminent Comandor. Mai multe Comanderii din aceeasi tara constituie o Mare Comanderie, condusa de un Drept Eminent Mare Comandor, iar Marile Comanderii dintr-o anumita zona geografica formeaza o Divizie.

In cadrul unei Comanderii a Cavalerilor Templieri se initiaza si se investesc Nobili Cavaleri in urmatoarele trei Ordine:

- Ordinul Ilustru al Crucii Rosii; - Ordinul Cavalerilor de Malta; - Ordinul Templului.

Page 11: I.G.M.A.A.U. - RITUL YORKritulyork.ro/BrosuraRituluiYork-31dec2016.pdf · “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur

11

Toate Comanderiile, Marile Comanderii si Diviziile Cavalerilor Templieri, compun Marea Garnizoana a Cavalerilor Templieri.

La nivel international, activitatea este coordonata de Marea Garnizoana a Cavalerilor Templieri din S.U.A., avand in fruntea sa un Prea Eminent Mare Maestru.

Ordinul Gradelor Masonice Aliate este un corp onorific si invitational dedicat cecetarii masonice. Formatiunea de baza este Consiliul care cuprinde maximum 27 de membri si este condus de catre un Maestru Suveran. Consiliile alcatuiesc un Mare Consiliu condus de un Mare Maestru Suveran.

Ordinul Cavalerilor Templieri ai Arcului Regal Sfant este o organizatie onorifica si invitationala, limitativa in ceea ce priveste membrii si este condus la nivel de tara de catre un Preceptor, formatiunea de baza fiind Tabernacolul.

Activitatea la nivel international este coordonata de Colegiul General al Cavalerilor Templieri ai Arcului Regal Sfant din S.U.A., care este condus de un Mare Preceptor.

Ordinul Crucea de Onoare a Ritului York este un ordin onorific si invitational condus de un Prior la nivel de tara, formatiunea de baza fiind

Page 12: I.G.M.A.A.U. - RITUL YORKritulyork.ro/BrosuraRituluiYork-31dec2016.pdf · “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur

12

Prioratul. Membrii acestui Ordin trebuie sa fi oficiat in demnitatile de Maestru Venerabil al unei Loji Simbolice, Mare Preot, Ilustru Maestru si Eminent Comandor.

Activitatea la nivel international este coordonata de Marele Priorat al Crucii de Onoare a Ritului York din S.U.A., care este condus de un

Mare Prior.

Ordinul Trandafirului este un ordin paramasonic si are o singura formatiune la nivel de tara, fara a se limita numarul membrilor si este condus de un presedinte. Este alcatuit din sotiile, fiicele, surorile sau rudele de sex feminin ale masonilor Ritului York.

Cap.4 - Ritul York Romania

Reaprinderea luminilor in Ritul York Romania dateaza din ianuarie 1999, cand un grup de Maestri Masoni au fost initiati in Grecia in gradul de Mason al Arcului Regal, moment in care au si fost constituite primele Capitule:

- “Veritas” nr.1 avand pe E.C. Manole IOSIPER ca Mare Preot; - “Fraternitas” nr.2 avand pe E.C. Radu IONESCU ca Mare Preot; - “Lux” nr.3 avand pe E.C. Stefan MASU ca Mare Preot.

In acelasi an 1999, a fost constituit Supremul Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din Romania, iar in functia suprema de Inalt Mare Preot a fost ales regretatul Prea Excelentul Companion Radu IONESCU. Patenta a fost primita la 3 noiembrie 1999 la Conventul Trianual al Marelui Capitul General International al Masonilor Arcului Regal din SUA organizat in Kansas (Wichita).

In martie 2002, un grup de 10 Maestri Masoni au fost initiati in gradele de Masoni ai Arcului Regal, in gradele de Masoni Criptici si au fost investiti Cavaleri Templieri in SUA (Fort Meyers).

La 6 iunie 2002, la primul Convent Anual al Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din Romania a fost ales pentru demnitatea de Inalt Mare Preot Prea Excelentul Companion Stefan

Page 13: I.G.M.A.A.U. - RITUL YORKritulyork.ro/BrosuraRituluiYork-31dec2016.pdf · “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur

13

MASU. A fost adoptata Constitutia. La acea data functionau in Romania 6 Capitule cu 140 de membri.

In prezent, Supremul Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din Romania isi desfasoara activitatea in 40 de Capitule, care cuprind peste 800 de Masoni ai Arcului Regal.

In octombrie 2002, un alt grup de Masoni ai Arcului Regal din Romania au fost initiati in gradele de Masoni Criptici si investiti Cavaleri Templieri in Germania, devenind membri ai Consiliului Criptic din Manheim si ai Comanderiei Templiere din Heidelberg.

Regretatul Prea Excelent Companion Gheorghe COMANESCU, Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania in perioada 1997-2003, este membru fondator al Ritului York din Romania, parcurgand toate etapele de initiere pana la gradul cel mai inalt de Cavaler Templier, inclusiv.

In iulie 2003, s-a primit Patenta si a fost instalat Supremul Mare Consiliu al Masonilor Criptici din Romania, Ilustru Mare Maestru al Supremului Mare Consiliu fiind ales Prea Excelentul Companion Stefan MASU. In prezent, Supremul Mare Consiliu al Masonilor Criptici din Romania are in subordine 27 de Consilii, in care isi desfasoara activitatea peste 500 de Masoni Criptici.

In august 2003 la Conclavul Trianual al Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri din S.U.A. s-a primit Patenta U.D. si a fost infiintata Comanderia nr. 1 “Regele Ferdinand” a Cavalerilor Templieri din Romania, Eminent Comandor fiind ales Nobilul Cavaler Stefan MASU.

La 28 octombrie 2003, prin Decret al Marelui Maestru al MLNR, Prea Respectabilul Frate Gheorghe COMANESCU, s-a autorizat si aprobat functionarea pe teritoriul Romaniei a Ritului York cu corpurile pendinte de el: Arcul Regal (Royal Arch), Masonii Criptici, Cavalerii Templieri, a Ordinelor Crucea Rosie a lui Constantin, Mistria de Argint si Sfanta Preotime.

Prea Respectabilul frate Stefan MASU a fost recunoscut in calitate de Inalt Mare Preot al Arcului Regal, Ilustru Mare Maestru al Masonilor Criptici si Eminent Comandor al Cavalerilor Templieri din Romania.

In mai 2003 si in martie 2004 la Toulouse – Franta un grup de Companioni romani au fost investiti Cavaleri ai Ordinului Crucea Rosie a lui Constantin si al Ordinelor Incorporate.

Pe data de 19 iunie 2004, la Bucuresti, o prestigioasa delegatie a Marelui Conclav Imperial al Frantei, condusa de Prea Puternicul Suveran Dominique Doyen, a procedat la consacrarea rituala a primului Conclav din Romania ca parte a Marelui Conclav Imperial al Crucii Rosii a lui Constantin si al Ordinelor Incorporate.

In perioada 18-20 iunie 2004 s-a desfasurat la Bucuresti, Conventul Aniversar consacrat sarbatoririi a 5 ani de la reaprinderea luminilor in Ritul

Page 14: I.G.M.A.A.U. - RITUL YORKritulyork.ro/BrosuraRituluiYork-31dec2016.pdf · “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur

14

York Romania. Conventul s-a bucurat de prezenta a peste 20 de personalitati de prim rang ale lumii masonice, inalti demnitari ai organizatiilor internationale din Europa, America si Canada, la care Ritul York Romania este membru cu drepturi depline.

In anul 2005, Mari Ofiteri ai Ritului York Romania au participat la Conventul Ritului York din Portugalia (Braganca – martie), la Conventul Ritului York din Italia (Roma – mai), la Trienala Marelui Capitul General International al Masonilor Arcului Regal Marelui Consiliu General International al Masonilor Criptici din SUA (Rapid-City, SUA).

In luna februarie 2006, o delegatie a Ritului York Romania a participat la Saptamana Masonica din SUA (Washington).

In luna mai 2006, delegatia Ritului York Romania a participat la Conventul Ritului York din Italia (Roma).

In ziua de 24 iunie 2006 la Peris, Ilfov a avut loc inaugurarea Templului National al Ritului York Romania. La aceasta ceremonie au participat: Inaltul Mare Preot General al Marelui Capitul General International al Masonilor Arcului Regal PEC Larry GRAY, Marele Maestru General al Marelui Consiliu General International al Masonilor Criptici PPC Maurice “Bud” HIMES si alti Mari Ofiteri ai Ritului York din Europa si Romania.

La Conventul din octombrie 2006, a fost ales in functia de Inalt Mare Preot al Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din Romania, Prea Excelentul Companion Constantin Roman TAMADUIANU.

La acelasi Convent, a fost ales in functia de Ilustru Mare Maestru al Supremului Mare Consiliu al Masonilor Criptici din Romania, Prea Ilustrul Companion Marius SECELEANU.

In anul 2007 a avut loc Inspectia Marelui Maestru a Marii Garnizoane a SUA, in vederea obtinerii Pantentei de functionare a Marii Comanderii din Romania.

Cavalerii Templieri din Romania au participat in luna octombrie 2007 la Conclavul Marii Garnizoane din SUA (Columbus).

La Conventul din octombrie 2007, in functia de Inalt Mare Preot al Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din Romania, a fost ales Prea Excelentul Companion Stefan MANTEA.

La acelasi Convent, in functia de Ilustru Mare Maestru al Supremului Mare Consiliu al Masonilor Criptici din Romania, a fost ales Prea Ilustrul Companion Gabriel GHERASIM.

In luna februarie 2008, o delegatie a Ritului York Romania a participat la Saptamana Masonica din SUA (Washington).

Page 15: I.G.M.A.A.U. - RITUL YORKritulyork.ro/BrosuraRituluiYork-31dec2016.pdf · “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur

15

Incununarea activitatii Cavalerilor Templieri din Romania s-a realizat la 3 mai 2008 la Peris, in prezenta Drept Eminentului Mare Recorder al Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri din SUA, Nobilul Cavaler Lawrence E. TUCKER, prin inaugurarea Cazarmei si Capelei Templiere la initiativa Nobilului Cavaler Stefan MASU.

In luna septembrie 2008, Marii Ofiteri ai Ritului York Romania au participat la Trienala Marelui Capitul General International al Masonilor Arcului Regal si al Marelui Consiliu General International al Masonilor Criptici din SUA (Indianapolis).

In luna octombrie 2008, o delegatie a Ritului York Romania a participat la Conventul Ritului York din Monaco (Monte Carlo).

In luna februarie 2009, o delegatie a Ritului York Romania a participat la Saptamana Masonica din SUA (Washington). In luna martie 2009, o delegatie a Ritului York Romania a participat la Conventul Ritului York din Portugalia (Lisabona).

In luna mai 2009, o delegatie a Ritului York Romania a participat la Conventul Ritului York din Italia (Cagliari).

In luna august 2009, a avut loc cea de-a 64-a Trienala a Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri in SUA (Roanoke). La acest eveniment a participat o delegatie de 36 de Nobili Cavaleri Templieri din Romania, condusa de Nobilul Cavaler Stefan MASU.

Pe data de 18 august 2009, au primit Patenta definitiva incă zece Comanderii ale Cavalerilor Templieri din Romania, respectiv: Comanderia nr. 2 „Mircea Cel Bătrân“, Comanderia nr. 3 „Mihai Viteazu“, Comanderia nr. 4 „Ovidius“, Comanderia nr. 5 „Dimitrie Cantemir“, Comanderia nr. 6 “Vlad Tepeş“, Comanderia nr. 7 „Iancu de Hunedoara“, Comanderia nr. 8 „Arhanghelul Mihail“, Comanderia nr. 9 „Bogdan Voda“, Comanderia nr. 10 „Costache Negri“ si Comanderia nr. 11 „Nicolae Bălcescu“.

In ziua de 19 august 2009, a avut loc Ceremonia de acordare a Credentialului de Instalare a Marii Comanderii „Regele Ferdinand I“ a Cavalerilor Templieri din Romania, cu cele 11 Comanderii Templiere constituente.

In ziua de 24 septembrie 2010, Nobilul Cavaler Gabriel GHERASIM a fost instalat Drept Eminent Mare Comandor al Marii Comanderii "Regele Ferdinand I" a Cavalerilor Templieri din Romania. Au fost instalati, deasemenea si cei 12 Mari Ofiteri ai Marii Comanderii.

Page 16: I.G.M.A.A.U. - RITUL YORKritulyork.ro/BrosuraRituluiYork-31dec2016.pdf · “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur

16

In perioada 7-9 octombrie 2010, in Ohio, SUA (Columbus) a avut loc Ceremonia de depunere a Juramantului de instalare al Marelui Comandor al Marii Comanderii “Regele Ferdinand I” a Cavalerilor Templieri din Romania, Nobilul Cavaler Gabriel GHERASIM.

In prezent, Marea Comanderie “Regele Ferdinand I” a Cavalerilor Templieri din Romania cuprinde 15 Comanderii constituente, avand peste 280 de Cavaleri Templieri care isi desfasoara activitatea in toata tara.

La Conventul din octombrie 2010, in functia de Inalt Mare Preot al Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din Romania, a fost ales Prea Excelentul Companion Gheorghe VILCEANU.

La acelasi Convent, in functia de Ilustru Mare Maestru al Supremului Mare Consiliu al Masonilor Criptici din Romania, a fost ales Prea Excelentul Companion Dan GRUMAZ.

In perioada 9-14 februarie 2011, un grup de Companioni si Cavaleri Templieri ai Ritului York din Romania, a participat la Saptamana Masonica din SUA (Alexandria).

La intalnirea Marelui Colegiu General al Ordinului Cavalerilor

Templieri ai Arcului Regal Sfant s-a hotarat formarea Tabernacolului Romania al acestui Ordin.

Din acest Ordin fac parte Eminentii Comandori care au participat la ritualul de initiere din Roanoke 2009, Reston 2013 si Reston 2014.

La lucrarile Conventului General al Marelui Priorat al Ordinului Crucea de Onoare a Ritului York s-a hotarat formarea Prioratului Romania al acestui Ordin.

Din acest Ordin fac parte Eminentii Comandori care au participat la ritualul de initiere din Roanoke 2009 si Bucuresti 2012.

In Romania isi desfasoara activitatea Ordinul Trandafirului, incepand cu anul 2005. Din acest Ordin fac parte aproximativ 50 de doamne si domni-soare, sotii, surori, mame si fiice ale companionilor Ritului York Romania.

In luna martie 2011, o delegatie de Mari Ofiteri ai Ritului York Romania a participat la Conventul Ritului York din Portugalia si la Conferinta Europeana a Cavalerilor Templieri (Lisabona).

In luna mai 2011, o delegatie a Ritului York Romania a participat la Conventul Ritului York din Italia (Cosenza).

In perioada 11 – 14 mai 2011 a avut loc I-a editie a Saptamanii Masonice organizata de Ritul York Romania.

Page 17: I.G.M.A.A.U. - RITUL YORKritulyork.ro/BrosuraRituluiYork-31dec2016.pdf · “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur

17

In ziua de 13 mai 2011, la hotelul Hilton din Sibiu a avut loc Simpozionul Ritului York.

In ziua de 14 mai 2011, a avut loc la Castelul Huniazilor din Hunedoara, Ceremonia de inspectie a Marii Comanderii “Regele Ferdinand I” a Cavalerilor Templieri din Romania cu cele 11 Comanderii constituente.

In aceeasi zi, a avut loc la Sibiu Ceremonia de instalare a primului Consiliu al Gradelor Masonice Aliate din Europa. Ceremonia a fost oficiata de catre Marele Maestru Suveran al Marelui Consiliu al Gradelor Masonice Aliate din S.U.A., Prea Venerabilul Frate C. Michael WATSON.

Primul Maestru Suveran al Consiliului “Europa” al Gradelor Masonice Aliate din Romania, a fost ales Venerabilul Frate Gabriel GHERASIM.

La aceste ceremonii au participat Mari Demnitari ai Ritului de York din S.U.A., Italia, Portugalia, Principatul de Monaco si Romania.

Deasemenea, au mai participat personalitati de seama ale vietii politico-administrative, culturale si economice din Romania.

In anul 2011, un moment important in activitatea Ritului York Romania l-a reprezentat incheierea noilor Protocoale de recunoastere si intelegere cu Marea Loja Nationala din Romania.

Astfel, Prea Respectabilul Frate Radu BALANESCU, Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania a emis Decretele in acest sens si a semnat Concordatele cu cele trei Corpuri constituente ale Ritului York Romania.

Pentru Companionii Ritului York este o deosebita onoare faptul ca Marele Maestru Radu BALANESCU este membru al Ritului York in Ordinul Masonilor Arcului Regal, Ordinul Masonilor Criptici si in Ordinul Cavalerilor Templieri.

In luna august 2011, o delegatie de Mari Ofiteri ai Ritului York Romania a participat la Trienala Marelui Capitul General International al Masonilor Arcului Regal si a Marelui Consiliu General International al Masonilor Criptici din SUA (Raleigh).

In demnitatea de Inalt Mare Preot General International a fost ales PEC Edmund D. HARRISON, iar in cea de Mare Maestru General International PPC George SELLARS.

In luna februarie 2012, delegatia Ritului York Romania a participat la Saptamana Masonica din SUA (Alexandria).

In luna martie 2012, o delegatie de Mari Ofiteri ai Ritului York Romania a participat la Conventul Ritului York din Portugalia (Lisabona).

Page 18: I.G.M.A.A.U. - RITUL YORKritulyork.ro/BrosuraRituluiYork-31dec2016.pdf · “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur

18

In luna mai 2012, o delegatie a Ritului York Romania a participat la Conventul Ritului York din Italia (Roma).

In perioada 14-19 mai 2012, la Bucuresti a avut loc a II-a editie a Saptamanii Masonice Romanesti organizata de Ritul York Romania. Evenimentele s-au desfasurat in prezenta Inaltului Mare Preot General International al Masonilor Arcului Regal PEC Edmund D. HARRISON, precum si a unor Mari Ofiteri din SUA, Europa, Africa si Romania si au culminat cu Ceremonia de aniversare a 130 de ani de la prima atestare documentara a Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din Romania. De asemenea, un moment deosebit l-a constituit instalarea a trei noi Consilii ale Gradelor Masonice Aliate, respectiv: Consiliul Excelsior – Maestru Suveran Catalin TOHANEANU, Consiliul Valahia - Maestru Suveran Iulian MOISESCU si Consiliul George C. Marshall - Maestru Suveran Mircea GHEORDUNESCU.

In august 2012, o delegatie a Marii Comanderii a Cavalerilor Templieri din Romania a participat la Trienala Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri din SUA (Alexandria).

In functia de Mare Maestru al Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri a fost ales Prea Eminentul Nobil Cavaler David Dixon GOODWIN.

In octombrie 2012, la Bucuresti a avut loc Conferinta Europeana a

Masonilor Arcului Regal si a Masonilor Criptici. Conferinta s-a bucurat de prezenta Inaltului Mare Preot General International al Masonilor Arcului Regal PEC Edmund D. HARRISON si a Marelui Maestru General International Ad Interim al Masonilor Criptici PPC Lawrence O. WEAVER, precum si a altor Mari Ofiteri ai Ritului York din Europa.

La Conventul din luna noiembrie 2012, in functia de Inalt Mare Preot al Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din Romania a fost ales Prea Excelentul Companion Gabriel GHERASIM.

La acelasi Convent, in functia de Ilustru Mare Maestru al Supremului Mare Consiliu al Masonilor Criptici din Romania, a fost ales Prea Ilustru Companion Gheorghe VILCEANU.

In luna februarie 2013, delegatia Ritului York Romania a participat la Saptamana Masonica din SUA (Reston).

In luna martie 2013, o delegatie de Mari Ofiteri ai Ritului York Romania a participat la Conventul Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din Austria (Viena) si la Conventul Ritului York din Portugalia (Lisabona).

In luna mai 2013, o delegatie a Ritului York Romania a participat la Conventul Ritului York din Italia (Roma).

Page 19: I.G.M.A.A.U. - RITUL YORKritulyork.ro/BrosuraRituluiYork-31dec2016.pdf · “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur

19

La Conclavul de alegeri a Marii Comanderii “Regele Ferdinand I” a Cavalerilor Templieri din Romania care a avut loc in luna aprilie 2013, in functia de Mare Comandor a fost ales Drept Eminentul Nobil Cavaler Ilie Ionel CIUCLEA.

In luna iunie 2013, la Templul National al Ritului York din Peris au avut loc Conventele Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din Romania si al Supremului Mare Consiliu al Masonilor Criptici din Romania. Ne-am bucurat de participarea Marelui Rege General International al Masonilor Arcului Regal PEC Louis E. BARTRAND si a Marelui Maestru General International Ad Interim al Masonilor Criptici PPC Lawrence O. WEAVER.

In luna octombrie 2013, o delegatie a Ritului York Romania a participat la Conferinta Europeana a Masonilor Arcului Regal, a Masonilor Criptici si a Cavalerilor Templieri din Croatia (Zagreb).

In luna noiembrie 2013, o delegatie a Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din Romania a participat la Conferinta Ritului York din America Latina, in Guatemala (Guatemala City).

In luna februarie 2014, o delegatie compusa din 25 Companioni si Nobili Cavaleri ai Ritului York Romania a participat la Saptamana Masonica din SUA (Reston).

Momentul cel mai important pentru delegatia Romaniei a fost in data de 15 februarie, prin acordarea de catre Marele Consiliu al Gradelor Masonice Aliate din SUA a Patentei Definitive Marelui Consiliu “Europa” al Gradelor Masonice Aliate, cu cele 6 Consilii constituente.

Mare Maestru Suveran a fost ales Prea Venerabilul Frate Gabriel GHERASIM.

Prea Respectabilul Frate Radu BALANESCU, Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania este Mare Maestru de Onoare al Marelui Consiliu “Europa” al Gradelor Masonice Aliate.

In luna martie 2014, o delegatie de Mari Ofiteri ai Ritului York Romania a participat la Conventul Ritului York din Portugalia (Lisabona).

In luna mai 2014, o delegatie a Ritului York Romania a participat la Conventul Ritului York din Italia (Rimini).

La Conclavul de alegeri a Marii Comanderii “Regele Ferdinand I” a Cavalerilor Templieri din Romania care a avut loc in luna mai 2014, in functia de Mare Comandor a fost ales Drept Eminentul Nobil Cavaler Iulian MOISESCU.

Page 20: I.G.M.A.A.U. - RITUL YORKritulyork.ro/BrosuraRituluiYork-31dec2016.pdf · “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur

20

In luna mai 2014 a avut loc la Bucuresti cea de-a III-a editie a

Saptamanii Masonice Romanesti, organizata de Ritul York Romania. Am fost deosebit de onorati de prezenta la evenimentele Saptamanii Masonice a Prea Respectabilul Frate Radu BALANESCU, Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, a Prea Excelentului Companion Edmund D. HARRISON, Inalt Mare Preot General al Marelui Capitul General International al Masonilor Arcului Regal, a Drept Ilustrului Companion Milton S.”SID” ROBERTS, Mare Maestru General Adjunct al Marelui Consiliu General International al Masonilor Criptici, a Drept Ilustrului Companion Norman R. DRAINE, Mare Maestru General Adjunct pentru Europa al Marelui Consiliu General International al Masonilor Criptici, a Prea Eminentului Nobil Cavaler David Dixon GOODWIN, Mare Maestru al Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri, a Drept Eminentului Nobil Cavaler Duane L. VAUGHT, Mare Maestru Adjunct al Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri a Drept Eminentul Nobil Cavaler Lawrence E. TUCKER, Mare Recorder al Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri si a Drept Eminentului Nobil Cavaler Emilio ATTINA, Comandorul Departamentului Europa al Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri.

In luna mai 2014 a avut loc infiintarea Tabernacolului King Solomon

nr. 82 al Cavalerilor Templieri ai Arcului Regal Sfant. In functia de Eminent Preceptor a fost ales Nobilul Cavaler Stefan MANTEA.

In luna iunie 2014, o delegatie a Ritului York Romania a participat la Conventul Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din Austria (Viena).

In luna august 2014 a avut loc infiintarea Prioratului Jaques de

Molay nr. 85 al Ordinului Crucea de Onoare a Ritului York. In functia de Eminent Prior a fost ales Nobilul Cavaler Stefan MASU.

In luna septembrie 2014, Marii Ofiteri ai Ritului York Romania au participat la cea de-a 69-a Trienala a Marelui Capitul General Interna-tional al Masonilor Arcului Regal si la cea de-a 45-a Trienala a Marelui Consiliu General International al Masonilor Criptici in SUA (Buffalo). In demnitatea de Inalt Mare Preot General International al Masonilor

Arcului Regal a fost ales Prea Excelentul Companion Louis E.

BARTRAND, iar in cea de Mare Maestru General International al

Masonilor Criptici a fost ales Prea Puternicul Companion Lawrence O.

WEAVER.

Page 21: I.G.M.A.A.U. - RITUL YORKritulyork.ro/BrosuraRituluiYork-31dec2016.pdf · “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur

21

In luna decembrie 2014, o delegatie a Ritului York Romania a participat la Conventele anuale ale Masonilor Arcului Regal si ale Masonilor Criptici din Franta (Paris).

In luna februarie 2015, o delegatie a Gradelor Masonice Aliate si a

Ritului York Romania a participat la Saptamana Masonica din SUA (Crystal City).

In luna martie 2015, o delegatie de Mari Ofiteri ai Ritului York Romania a participat la Conventul Ritului York din Portugalia (Lisabona).

In luna mai 2015, o delegatie a Ritului York Romania a participat la Conventul Ritului York din Italia (Roma).

In luna mai 2015 a avut loc la Bucuresti cea de-a IV-a editie a Saptamanii Masonice Romanesti, organizata de Ordinul Gradelor Masonice Aliate si Ritul York Romania.

In luna iunie 2015, o delegatie de Mari Ofiteri ai Ritului York Romania a participat la Conventul Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din Austria (Viena).

In luna august 2015, o delegatie de Mari Ofiteri ai Marelui Consiliu

“Europa” al Gradelor Masonice Aliate a participat la Conventul Marelui Consiliu al Gradelor Masonice Aliate din Canada (Toronto).

Deasemenea in luna august 2015, o delegatie de Mari Ofiteri ai Marii

Comanderii “Regele Ferdinand I” a Cavalerilor Templieri din Romania, a participat la cea de-a 66-a Trienala a Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri din SUA (Buffalo).

In demnitatea de Mare Maestru a fost ales Prea Eminentul Nobil Cavaler Duane L. VAUGHT.

Totodata, in demnitatea de Comandant al Departamentului Europa si Africa al Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri a fost ales Drept Eminentul Nobil Cavaler Gabriel GHERASIM, fiind primul membru al Ritului York Romania ales intr-o functie internationala.

La Conventul din luna noiembrie 2015, in functia de Inalt Mare Preot

al Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din Romania a fost ales Prea Excelentul Companion Traian POPESCU.

La acelasi Convent, in functia de Ilustru Mare Maestru al Supremului Mare Consiliu al Masonilor Criptici din Romania, a fost ales Prea Ilustru Companion Sorin MARICA.

Page 22: I.G.M.A.A.U. - RITUL YORKritulyork.ro/BrosuraRituluiYork-31dec2016.pdf · “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur

22

In luna februarie 2016, o delegatie a Gradelor Masonice Aliate si a Ritului York Romania a participat la Saptamana Masonica din SUA (Crystal City).

In luna martie 2016, o delegatie de Mari Ofiteri ai Ritului York Romania a participat la Conventele anuale ale Masonilor Arcului Regal si ale Masonilor Criptici din Cipru (Larnaca).

Deasemenea, in luna martie 2016, o delegatie de Mari Ofiteri ai Ritului York Romania a participat la Conventul Ritului York din Portugalia (Lisabona) si la Conventul Ritului York din Croatia (Zagreb).

In luna mai 2016, o delegatie a Ritului York Romania a participat la Conventul Ritului York din Italia (Roma).

La Conclavul de alegeri a Marii Comanderii “Regele Ferdinand I” a Cavalerilor Templieri din Romania care a avut loc in luna mai 2016, in functia de Mare Comandor a fost ales Drept Eminentul Nobil Cavaler Stefan MANTEA.

In luna mai 2016 a avut loc la Bucuresti cea de-a V-a editie a

Saptamanii Masonice Romanesti, organizata de Ordinul Gradelor Masonice Aliate si Ritul York Romania.

Am fost deosebit de onorati de prezenta la evenimentele Saptamanii Masonice a Prea Respectabilul Frate Radu BALANESCU, Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, a Prea Ilustrului Companion Lawrence O. WEAVER, Mare Maestru General al Marelui Consiliu General International al Masonilor Criptici, a Prea Venerabilului Frate Lawrence E. TUCKER, Mare Maestru Suveran al Marelui Consiliu al Gradelor Masonice Aliate din SUA si Mare Recorder al Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri. In luna iunie 2016, o delegatie de Mari Ofiteri ai Ritului York Romania a participat la Conventul Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din Austria (Viena). In luna iulie 2016, Drept Eminentul Nobil Cavaler Gabriel GHERASIM a participat la Ceremonia de celebrare a 200 de ani de la infiintarea Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri care a avut loc in SUA (New York).

In luna august 2016, Prea Excelentul Companion Traian POPESCU

a participat la Convocarea Conventului General al Ordinului Crucea de Onoare a Ritului York care a avut loc in SUA (Houston).

Page 23: I.G.M.A.A.U. - RITUL YORKritulyork.ro/BrosuraRituluiYork-31dec2016.pdf · “Masoneria Romana pentru Romania”: “Sa fim mandri ca suntem Masoni! Sa fim apreciati de cei din jur

23

In luna octombrie 2016, o delegatie a Ritului York Romania a participat la Conferinta Europa si Africa a Cavalerilor Templieri si a Masonilor Criptici care a avut loc in Italia (Florenta).

In luna decembrie 2016, o delegatie a Ritului York Romania a

participat la Conventele anuale ale Masonilor Arcului Regal si ale Masonilor Criptici din Franta (Paris).

Corpurile Ritului York ofera candidatilor o experienta initiatica unica,

dezvaluind pe fiecare treapta de cunoastere specifica unui grad, intelegerea si trairea pentru care este nevoie de o temeinica pregatire anterioara. In consecinta, in interiorul Ritului York nu se pune un accent prioritar pe cresterea numerica a membrilor, ci numai pe perfectionarea lor calitativa, ceea ce face ca acest rit sa fie adesea perceput ca foarte selectiv si pe alocuri, restrictiv.

Oferind masonilor membri ai Marii Loji Nationale din Romania, prilejul si cadrul de a parcurge etape superioare de inaltare spirituala, in acesta perioada de mare sarbatoare, Ritul York Romania se afirma tot mai prezent in fata comunitatii masonice romanesti, europene si internationale, ca o institutie de selectare, perfectionare si promovare a masonilor, in spiritul unei inalte MORALE civice, a unei trainice iubiri fata de OAMENI si de TARA si a unei puternice credinte in DUMNEZEU, Marele Arhitect al Universului.