Download - contract -conditii_generale_beneficiar_unic

Transcript
 • Numr contract: [numar de referinta] Contract de finanare (beneficiar unic): Versiune 30.07.2014

  Pagina

  1 / 37

  nregistrri A.N.P.C.D.E.F.P. Intrare: Nr..../..... Ieire: Nr...../...

  CONTRACT DE FINANARE

  pentru Proiect n cadrul Programului ERASMUS+, Aciunea Cheie 2 Contract numrul [Nr. generat n EPLUS LINK]

  Agenia Naional pentru Programe Comunitare n Domeniul Educaiei i Formrii Profesionale, instituie public cu personalitate juridic, cu sediul n Bucuresti, Splaiul Independenei nr. 313, Biblioteca Central a UPB, corp A, et. 1, sector 6, cod potal 060042, avnd codul fiscal 17306250, sau Agenia Naional (denumit n continuare AN), reprezentat pentru semnarea acestui Contract de ctre Monica Calot, director, acionnd n conformitate cu prerogativele delegate de Comisia European, denumit n continuare Comisia, pe de o parte, i [denumirea oficial complet a beneficiarului] [forma juridic oficial] [Nr. de nregistrare oficial] [adresa oficial complet] Codul de nregistrare fiscal /Codul unic de nregistrare PIC: Avnd contul bancar n EURO: Numele bncii: [] Numele exact al titularului de cont: [] Codul IBAN al contului Codul SWIFT numit n continuare Beneficiar, reprezentat pentru semnarea prezentului Contract de ctre de [funcie, prenume i nume] pe de alt parte,

 • Pagina

  2 / 37

  AU CONVENIT ASUPRA

  Condiiilor speciale (denumite n continuare Condiii speciale) Partea I, Condiiilor generale (denumite n continuare Condiii generale) Partea a II-a i a urmtoarelor anexe: Anexa I Descrierea proiectului seciunile [.] din aplicaia pentru finanare Anexa II Bugetul estimat Anexa III Reguli financiare i contractuale Anexa IV Modelele de documente pentru contractare care vor fi folosite ntre beneficiar i

  participani care reprezint parte integrant a prezentului Contract, denumit n continuare Contractul. Dispoziiile menionate n Condiiile speciale prevaleaz asupra celor menionate n Condiiile generale, aa cum sunt acestea publicate pe www.erasmusplus.ro Dispoziiile menionate n Condiiile speciale i n Condiiile Generale prevaleaz asupra celor din Anexe. Dispoziiile menionate n Anexa III prevaleaz asupra celor din alte Anexe. Dispoziiile menionate n Anexa II prevaleaz asupra celor din Anexa I.

 • Pagina

  3 / 37

  PARTEA I CONDIII SPECIALE

  ARTICOLUL I.1 OBIECTUL CONTRACTULUI

  I.1.1 AN a decis s acorde o finanare, n conformitate cu termenii i condiiile stabilite n Condiiile speciale, n Condiiile Generale i n celelalte Anexe ale Contractului, pentru derularea Proiectului cu titlul [AN va introduce titlul Proiectului cu caractere aldine aa cum este prevzut n formularul de aplicaie] (denumit n continuare Proiectul) n cadrul Programului Erasmus+, Aciunea-cheie 2: Parteneriate strategice ntre coli aa cum este descris n Anexa I.

  I.1.2 Prin semnarea Contractului, beneficiarul accept finanarea i este de acord s realizeze

  Proiectul, asumndu-i deplina responsabilitate. ARTICOLUL I.2 INTRAREA N VIGOARE A CONTRACTULUI I DURATA ACESTUIA

  I.2.1 Contractul intr n vigoare la data semnrii sale de ctre ultima dintre cele dou pri. I.2.2 Proiectul se va derula ntre 01.09.2014 i [a se insera data: ] ambele date inclusiv. ARTICOLUL I.3 SUMA MAXIM I FORMA FINANRII

  I.3.1 Finanarea maxim acordat Finanarea va fi n sum maxim de [] EUR i va lua forma unor contribuii bazate pe numr de uniti i a rambursrii cheltuielilor eligibile suportate n mod efectiv, n conformitate cu urmtoarele prevederi:

  (a) costurile eligibile, n conformitate cu Articolul II.16; (b) bugetul estimat, n conformitate cu Anexa II; (c) reguli financiare specificate n Anexa III.

  I.3.2 Transferuri bugetare Fr a deroga de la Articolul II.10 i cu condiia ca Proiectul s fie implementat conform prevederilor din Anexa I, beneficiarul are posibilitatea de a ajusta bugetul estimat, detaliat n Anexa II, prin transferuri ntre diferite categorii bugetare, fr ca aceast ajustare s fie considerat o modificare a Contractului, n sensul Articolului II.11, cu condiia ca urmtoarele reguli s fie respectate:

  (a) Beneficiarul poate transfera pn la 20% din fondurile alocate Managementului i implementrii proiectului, Reuniunilor transnaionale de proiect, Rezultatelor/produselor intelectuale, Evenimentelor de multiplicare, Activitilor de nvare/predare/formare i Costurilor excepionale ctre oricare alt categorie

 • Pagina

  4 / 37

  bugetar, cu excepia categoriilor bugetare Costuri pentru managementul i implementarea proiectului i Costuri excepionale.

  (b) Orice transfer de buget poate s creasc suma acordat unei categorii bugetare

  conform Anexei II cu maximum 20% din valoarea ei.

  (c) Beneficiarul poate transfera fonduri alocate oricrei categorii bugetare ctre categoria bugetar Sprijin pentru nevoi speciale, chiar dac iniial nu au fost alocate fonduri pentru nevoi speciale conform Anexei II. n acest caz, nu se aplic plafonarea de maximum 20% pentru creterea bugetului pentru Nevoi speciale.

  (d) Prin derogare de la punctul (a) al prezentului Articol, beneficiarul poate transfera

  fonduri alocate oricrei categorii bugetare, cu excepia Sprijinului pentru nevoi speciale, ctre categoria bugetar Costuri excepionale, cu scopul de a contribui la costurile unei garanii financiare, n msura n care este solicitat de ctre AN n Articolul I.4.1 i chiar dac nu exist fonduri alocate pentru Costuri excepionale, aa cum se specific n Anexa II. n acest caz, nu se aplic plafonarea de maximum de 20% pentru creterea bugetului de Costuri excepionale.

  ARTICOLUL I.4 DISPOZIII PRIVIND RAPORTAREA I MODALITILE DE PLAT

  Se aplic urmtoarele dispoziii de raportare i plat: I.4.1 Primul avans (prefinanare) Avansul este menit s ofere beneficiarului o lichiditate. Opiunea 1: pentru proiecte cu o durat de maximum 2 ani: n termen de 30 de zile de la data intrrii n vigoare a Contractului [sau, dac este cazul: ulterior primirii unei garanii financiare n valoare de []1] EUR AN va transfera beneficiarului o tran de [] EUR, corespunztoare unui procent de 40% din suma maxim a grantului specificat n Articolul I.3.1 cu condiia ca AN sa fi primit fondurile corespunztoare de la Comisia European. Pn la data de 31.01.2015 AN va transfera o a doua tran de [] EUR, corespunztoare unui procent de 40% din suma maxim a grantului specificat n Articolul I.3.1. cu condiia ca AN sa fi primit fondurile corespunztoare de la Comisia European. Opiunea 2: pentru proiecte cu o durat mai mare de 2 ani: AN va plti beneficiarului n termen de 30 de zile de la data intrrii n vigoare a Contractului [sau, dac este cazul: ulterior primirii unei garanii financiare n valoare de []2] EUR un avans de [] EUR, corespunztor unui procent de 40% din suma maxim a grantului specificat n Articolul I.3.1.

  1[suma egal cu avansul de plat]. 2[suma egal cu avansul de plat].

 • Pagina

  5 / 37

  I.4.2 Rapoarte intermediare i transe ulterioare de avans (prefinanare) Opiunea 1: pentru proiecte cu o durat de maximum 2 ani Pn la 30.10.2015 beneficiarul trebuie s completeze n Instrumentul de mobilitate (Mobility Tool) un raport intermediar privind implementarea proiectului, care acoper perioada de raportare de la nceputul implementrii proiectului, menionat la Articolul I.2.2 pn la 30.08.2015. Opiunea 2: pentru proiecte cu o durat mai mare de 2 ani: Pn la 30.10.2015, beneficiarul trebuie s completeze n Instrumentul de mobilitate (Mobility Tool) un raport intermediar privind implementarea proiectului, care acoper perioada de raportare de la nceputul implementrii proiectului, menionat la Articolul I.2.2 pn la 30.08.2015. n msura n care raportul intermediar demonstreaz c cel puin 70% din suma primului avans a fost utilizat de ctre beneficiar raportul intermediar va fi considerat ca fiind cererea pentru un avans ulterior i va specifica suma solicitat [de [] EUR/corespunztoare cu 40% din suma maxim specificat n Articolul I.3.1. n cazul n care raportul intermediar arat c un procent mai mic de 70% din avansul(urile) pltit(e)anterior a fost folosit pentru a acoperi costurile Proiectului beneficiarul trebuie s transmit un raport intermediar suplimentar n momentul la care a fost folosit un procent de cel puin 70 % din suma primului avans, care va fi considerat ca fiind cererea pentru un avans ulterior i va specifica suma solicitat [de pana la [] EUR/ corespunztoare cu 40% din suma maxim specificat n Articolul I.3.1. Fr a deroga de la Articolele II.17.2 i II.17.3 i ulterior aprobrii raportului de ctre AN, AN va plti beneficiarul avansul ulterior n termen de 60 de zile calendaristice de la data primirii raportului intermediar completat n Instrumentul de mobilitate (Mobility Tool). 1.4.3 Raportul final i cererea de plat a soldului n termen de 60 de zile calendaristice de la data de finalizare a Proiectului menionat la Articolul I.2.2, beneficiarul trebuie s completeze n Instrumentul de mobilitate (Mobility Tool) raportul final de implementare a Proiectului. Acest raport trebuie s conin informaiile necesare pentru a justifica suma cerut pe baza contribuiilor pe unitate, n cazul n care grantul ia forma rambursrii contribuiilor bazate pe numr de uniti sau a costurilor eligibile suportate efectiv, n conformitate cu prevederile din Articolul II.16 i din Anexa III. Raportul final va fi considerat ca fiind cererea beneficiarului de plat a soldului. Beneficiarul va certifica faptul c informaiile furnizate n cererea de plat a soldului sunt complete, corecte i adevrate. De asemenea, trebuie s certifice faptul c toate costurile suportate pot fi considerate eligibile n conformitate cu Contractul i c cererea de plat este

 • Pagina

  6 / 37

  susinut de documente justificative adecvate, care vor fi prezentate n contextul controalelor sau al auditurilor prevzute la Articolul II.20.

  1.4.4 Plata soldului Plata soldului, care nu poate fi repetat, este destinat rambursrii sau acoperirii, dup finalul perioadei stabilite la Articolul I.2.2, a prii rmase din costurile eligibile suportate de beneficiar pentru implementare. Fr a deroga de la Articolele II.17.2 i II.17.3, la primirea documentelor menionate n raportul final, AN va plti suma cuvenit ca sold n termen de 60 zile calendaristice. Aceast sum este determinat dup aprobarea raportului final i n conformitate cu urmtorul subparagraf. Aprobarea raportului final nu implic recunoaterea regularitii sau a caracterului autentic, complet i corect al declaraiilor i informaiilor pe care le conine. Valoarea soldului se determin prin scderea valorii totale a avansului din valoarea final a grantului stabilit n conformitate cu Articolul II.18. n cazul n care suma total a plilor anterioare depete valoarea final a finanrii stabilite n conformitate cu Articolul II.18, plata soldului poate lua forma unei recuperri, aa cum este prevzut la Articolul II.19. 1.4.5 Netransmiterea documentelor n cazul n care beneficiarul nu transmite raportul intermediar sau raportul final, nsoit de documentele aferente AN va transmite o notificare oficial n termen de 15 zile calendaristice de la data limit pentru transmitere. Dac nici n acest caz beneficiarul nu transmite raportul n cauz, n termen de 30 de zile calendaristice de la aceast notificare, AN i rezerv dreptul de a rezilia contractul, n conformitate cu Articolul II.15.2.1 (b) i de a solicita rambursarea sumei totale a avansului, n conformitate cu Articolul II.19. 1.4.6 Limba n care se realizeaz cererile de plat i rapoartele Beneficiarul trebuie s prezinte toate cererile de plat i rapoartele n limba de comunicare a parteneriatului. 1.4.7 Conversia n euro a costurilor suportate n alt moned

  Prin derogare de la Articolul II.17.6, orice conversie n euro a costurilor suportate n alte monede se va face de ctre beneficiar, la cursul de schimb zilnic stabilit de Banca Central European i publicat pe website-ul su3, aplicabil la data la care contractul este semnat de ultima dintre cele dou pri. ARTICOLUL I.5 CONTUL BANCAR PENTRU EFECTUAREA PLILOR

  Toate plile vor fi efectuate n contul bancar al beneficiarului, aa cum este acesta indicat n pagina 1 a prezentului Contract.

  3http://www.ecb.europa.eu/stats/exchange/eurofxref/html/index.en.html

 • Pagina

  7 / 37

  ARTICOLUL I.6 OPERATORUL DE DATE I COMUNICAREA DETALIILOR PRILOR

  I.6.1 Operatorul de date

  Entitatea care acioneaz ca operator de date, n conformitate cu Articolul II.6 va fi Agenia Naional. 1.6.2 Coordonatele de contact ale AN

  Orice comunicare destinat AN va fi transmis la urmtoarea adres, cu menionarea numrului proiectului:

  Agenia Naional pentru Programe Comunitare n domeniul Educaiei i Formrii Profesionale ANPCDEFP, Splaiul Independenei nr. 313, Biblioteca Central a Universitii Politehnica Bucureti, etajul 1, Sector 6, 060042, Bucureti, Romnia Adresa de e-mail: [email protected] 1.6.3 Coordonatele de contact ale beneficiarului Orice comunicare a AN ctre beneficiar va fi transmis la urmtoarea adres: [Nume complet al reprezentantului legal] [Funcia] [Numele entitii] [Adres oficial complet] Adresa e-mail:[a se completa] ARTICOLUL I.7 PROTECIA I SIGURANA PARTICIPANILOR

  Beneficiarul trebuie s dispun de proceduri i mecanisme eficiente pentru a oferi siguran i protecie participanilor n Proiect. Beneficiarul trebuie s se asigure de faptul c participanii implicai n activiti de mobilitate n strintate sunt acoperii de o poli de asigurare corespunztoare.

  ARTICOLUL I.8 - LEGEA APLICABIL I SOLUIONAREA LITIGIILOR

  I.8.1 Prezentul contract este considerat de natur civil. Utilizarea grantului se supune termenilor prezentului contract, regulilor aplicabile ale Uniunii Europene i, n subsidiar, legislaiei romneti.

  I.8.2 Instanele competente sunt instanele judectoreti din Bucureti, care au competena exclusiv de a soluiona orice litigiu ntre AN i beneficiar, cu privire la interpretarea, aplicarea i validitatea prezentului Contract, n cazul n care acest litigiu nu poate fi rezolvat pe cale amiabil.

 • Pagina

  8 / 37

  ARTICOLUL I.9 DISPOZIII SUPLIMENTARE CU PRIVIRE LA UTILIZAREA REZULTATELOR (INCLUSIV DREPTURILE DE PROPRIETATE INTELECTUAL I INDUSTRIAL)

  n plus fa de dispoziiile Articolului II.8.3, n cazul n care beneficiarul produce materiale educaionale pe parcursul implementrii proiectului, aceste materiale vor fi disponibile prin intermediul Internetului, gratuit i sub licene deschise4.

  ARTICOLUL I.10 UTILIZAREA INSTRUMENTELOR IT

  I.10.1 Instrumentul de mobilitate (Mobility Tool) Beneficiarul are obligaia de a utiliza Instrumentul electronic de mobilitate (Mobility Tool) pentru a nregistra toate informaiile cu privire la activitile de mobilitate realizate n cadrul proiectului, inclusiv activitile cu grant zero din fonduri UE i s completeze i s transmit rapoartele intermediare i final. I.10.2 Platforma de diseminare Coordonatorul va introduce rezultatele Proiectului pe Platforma de diseminare disponibil pe website-ul http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/ n conformitate cu instruciunile furnizate n cadrul Platformei de diseminare. Aprobarea raportului final va fi condiionat de introducerea rezultatelor Proiectului pe Platforma de diseminare pn la momentul transmiterii raportului final. ARTICOLUL I.11 DISPOZIII SUPLIMENTARE PRIVIND SUBCONTRACTAREA

  Prin derogare de la dispoziiile prevzute la Articolul II.10, beneficiarii nu pot subcontracta nicio activitate finanat din categoria de buget Rezultate/produse intelectuale. Prin derogare, dispoziiile prevzute la literele (c) i (d) de la Articolul II.10.2 nu se aplic niciunei categorii bugetare, cu excepia Costurilor excepionale. ARTICOLUL I.12 - SPRIJIN FINANCIAR PENTRU PARTICIPANI n cazul n care implementarea proiectului presupune acordarea de sprijin financiar pentru participani, beneficiarul l va acorda n conformitate cu condiiile specificate n Anexele I i IV; documentul din Anexa IV trebuie s conin cel puin:

  (a) cuantumul maxim al sprijinului financiar, care nu va depi 60 000 EUR pentru fiecare participant;

  (b) criteriile pentru determinarea cuantumului exact al sumei acordate;

  4Licen deschis modul prin care proprietarul unei lucrri acord altor persoane permisiunea de a utiliza resursa respectiv. Fiecreia dintre resurse i este asociat o licen. Exist diferite tipuri de licene deschise n funcie de nivelul permisiunilor acordate sau al limitrilor impuse, iar beneficiarul are libertatea de a alege licena specific pe care s o aplice lucrrii lor. O licen deschis trebuie s fie asociat fiecreia dintre resursele produse. O licen deschis nu reprezint un transfer al drepturilor de autor sau al drepturilor de proprietate intelectual (IPR).

 • Pagina

  9 / 37

  (c) activitile pentru care participantul poate primi sprijin financiar, pe baza unei liste determinate;

  (d) definirea persoanelor sau a categoriilor de persoane care pot beneficia de sprijin financiar;

  (e) criteriile pentru acordarea sprijinului financiar. n conformitate cu documentele prevzute n Anexa IV, beneficiarul trebuie

  fie s transfere sumele pentru categoriile bugetare transport, sprijin individual / subzisten i sprijin lingvistic n ntregime participanilor la Activiti transnaionale de nvare/predare/formare, aplicnd baremele pentru contribuiile pe unitate, aa cum sunt specificate n Anexa III;

  sau s ofere sprijin pentru categoriile bugetare transport, subzisten (sprijin individual) i sprijin lingvistic participanilor la activiti de mobilitate, sub forma unei contribuii n natur, sau, dac a existat o prefinanare din partea participanilor, sub forma rambursrii acestor costuri n acord cu reglementrile interne ale organizaiei/instituiei. n acest caz, beneficiarul se va asigura c furnizarea transportului, a subzistenei i a sprijinului lingvistic va respecta standardele necesare de calitate i de siguran.

  Beneficiarul poate combina cele dou opiuni stabilite n paragraful anterior, n msura n care acestea asigur un tratament echitabil i egal al tuturor participanilor. n acest caz, condiiile aferente fiecrei opiuni se vor aplica pentru categoriile de buget crora li se aplic respectiva opiune. ARTICOLUL I.13 CONSIMMNTUL PRINILOR/TUTORILOR Beneficiarul trebuie s obin consimmntul prinilor/tutorilor pentru participanii minori, anterior participrii acestora la orice activitate de mobilitate. SEMNTURI Pentru beneficiar Pentru AN [funcia/prenume/nume] [funcia prenume/nume]

  [semntura i tampila] [semntura i tampila] ncheiat la [locul], [data] ncheiat la [locul], [data] Am citit contractul cu atenie i accept toate clauzele stipulate n prezentul contract format din: Condiii specifice, Condiii generale, Anexele: Anexa I, Anexa II, Anexa III, Anexa IV (dac este cazul).

 • Pagina

  10 / 37

  Accept, n mod expres, clauzele de la: pct. I.4.5, art. I.8, art. I.11, art. II.1, art. II.3, art. II.4, art. II.5, pct. II.7.2., pct. II.8.3, art. II.9, art. II.10, art. II.12, art. II.14, art. II.15, pct. II.17.2, pct. II.17.3, pct. II.18.3, pct. II.18.4, art. II.19, art. II.20, art.II.21.

  Pentru beneficiar

  [funcia/prenume/nume ]

  [semntura] [data]

 • Pagina

  11 / 37

  PARTEA aII-a

  CONDIII GENERALE

  PARTEA A DISPOZIII LEGALE I ADMINISTRATIVE ARTICOLUL II.1 OBLIGAII GENERALE ALE BENEFICIARULUI Beneficiarul:

  (a) este responsabil pentru realizarea proiectului, n conformitate cu termenii i condiiile Contractului;

  (b) este responsabil de respectarea tuturor obligaiilor legale care i revin;

  (c) informeaz imediat AN asupra oricrei schimbri de natur s afecteze sau s ntrzie implementarea Proiectului de care beneficiarul are cunotin;

  (d) informeaz imediat AN asupra oricrei schimbri a situaiei sale juridice, financiare, tehnice, de organizare sau de proprietate i asupra oricrei schimbri a numelui, adresei sau a reprezentantului legal.

  ARTICOLUL II.2 COMUNICAREA NTRE PRI II.2.1 Formele i mijloacele de comunicare Orice comunicare efectuat n legtur cu prezentul Contract sau cu implementarea acestuia trebuie s fie realizat n scris (pe suport de hrtie sau n format electronic), trebuie s menioneze numrul Contractului i se va face folosind coordonatele de contact identificate n Articolul I.6. Comunicarea electronic va fi confirmat printr-o versiune original semnat, pe suport de hrtie, a acelei comunicri, n cazul n care este solicitat de ctre oricare dintre pri, cu condiia ca aceast cerere s fie formulat fr ntrzieri nejustificate. Expeditorul va transmite versiunea original semnat, pe suport de hrtie, fr ntrzieri nejustificate. Notificrile oficiale se realizeaz prin scrisori recomandate cu confirmare de primire sau echivalent, sau prin mijloace electronice echivalente. II.2.2 Data comunicrii Orice comunicare se consider c a fost efectuat la momentul n care este primit de ctre destinatar, cu excepia cazului n care Contractul face referire la data la care comunicarea a fost trimis. Comunicarea electronic se consider c a fost primit de ctre destinatar n ziua expedierii cu succes a comunicrii, cu condiia ca aceasta s fie transmis la adresele menionate n

 • Pagina

  12 / 37

  Articolul I.6. Expedierea se consider nereuit dac expeditorul primete un mesaj de nelivrare. n acest caz, expeditorul va trimite din nou, imediat, aceast comunicare la oricare dintre celelalte adrese menionate n Articolul I.6 (dac exist). n caz de expediere nereuit, nu se va considera c expeditorul i-a nclcat obligaia de a transmite o astfel de comunicare pn la data limit specificat. Comunicarea trimis la AN prin intermediul serviciilor potale se consider a fi primit de ctre AN la data la care este nregistrat de ctre serviciul de registratur al AN. Notificrile oficiale efectuate prin scrisoare recomandat cu confirmare de primire sau echivalent sau prin mijloace electronice echivalente, se consider a fi primite de ctre destinatar la data primirii indicat pe confirmarea de primire sau echivalent.

  ARTICOLUL II.3 RSPUNDEREA PENTRU DAUNE II.3.1 AN i Comisia nu pot fi considerate rspunztoare pentru nicio daun cauzat sau

  suferit de ctre beneficiar i nici pentru orice daun cauzat terilor ca urmare a sau pe parcursul implementrii proiectului.

  II.3.2 Cu excepia cazului de for major, beneficiarul trebuie s despgubeasc AN pentru

  orice daune suferite de aceasta ca urmare a implementrii proiectului sau pentru c proiectul nu a fost implementat sau a fost implementat necorespunztor, parial sau cu ntrziere.

  ARTICOLUL II.4 CONFLICTUL DE INTERESE II.4.1 Beneficiarul se angajeaz s ia toate msurile necesare n vederea prevenirii oricrei

  situaii n care implementarea imparial i obiectiv a Contractului este compromis din raiuni care implic un interes economic, afiniti politice sau naionale, din motive sau legturi familiale sau afective sau din orice alt tip de interes comun (conflict de interese).

  II.4.2 Orice situaie care constituie sau care poate duce la un conflict de interese pe parcursul

  executrii contractului trebuie comunicat n scris ctre AN fr ntrziere. Beneficiarul se angajeaz s ia toate msurile necesare pentru remedierea situaiei respective. AN i rezerv dreptul de a verifica dac aceste msuri sunt adecvate i poate solicita msuri suplimentare ntr-un termen care va fi acordat n acest sens.

  ARTICOLUL II.5 CONFIDENIALITATE II.5.1 AN i Beneficiarul se angajeaz s pstreze confidenialitatea asupra oricrui

  document, informaie sau asupra oricror alte materiale, care sunt prezentate n scris sau oral, n legtur cu executarea Contractului i care sunt calificate n mod explicit, n scris, drept confideniale.

 • Pagina

  13 / 37

  II.5.2 Beneficiarul nu trebuie s utilizeze informaii i documente confideniale pentru niciun alt scop dect ndeplinirea obligaiilor sale n temeiul Contractului, cu excepia cazului n care s-a convenit altfel, n scris, cu AN.

  II.5.3 AN i beneficiarul trebuie s respecte obligaiile prevzute n Articolul II.5.1 i II.5.2

  pe parcursul executrii Contractului i pentru o perioad de cinci ani de la plata soldului, cu excepia cazurilor n care:

  (a) partea n cauz este de acord s elibereze mai devreme cealalt parte de obligaiile

  de confidenialitate; (b) informaiile confideniale devin publice prin alte mijloace dect prin nclcarea

  obligaiei de confidenialitate (prin divulgare de ctre partea care are acea obligaie);

  (c) divulgarea de informaii confideniale este cerut de lege.

  ARTICOLUL II.6 PRELUCRAREA DATELOR CU CARACTER PERSONAL II.6.1 Prelucrarea datelor cu caracter personal de ctre AN i de ctre Comisie Orice date cu caracter personal incluse n Contract vor fi procesate de ctre AN n conformitate cu dispoziiile prevzute n legislaia naional. Aceste date sunt prelucrate de ctre operatorul de date identificat n Articolul I.6.1, exclusiv n scopul executrii, managementului i monitorizrii Contractului, fr a deroga de la posibila transmitere ctre organismele cu atribuii n domeniile monitorizrii sau inspeciei, n conformitate cu legislaia naional aplicabil Contractului. Beneficiarul are dreptul de acces la datele sale cu caracter personal i dreptul de a rectifica orice astfel de date. n cazul n care beneficiarul are ntrebri cu privire la prelucrarea datelor sale cu caracter personal, trebuie s le adreseze operatorului de date, identificat n Articolul I.6.1. Toate datele cu caracter personal coninute n acest Contract vor fi procesate de AN i de Comisia European n conformitate cu Regulamentul (CE) nr.45/2001 al Parlamentului European i al Consiliului din 18 decembrie 2000, referitor la protecia persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de ctre instituiile i organele comunitare i privind libera circulaie a acestor date. Beneficiarul are dreptul de a sesiza n orice moment Autoritatea European pentru Protecia Datelor. II.6.2 Prelucrarea datelor cu caracter personal de ctre beneficiar n cazul n care Contractul necesit prelucrarea datelor cu caracter personal de ctre beneficiar, acesta poate aciona numai sub supravegherea operatorului de date identificat n Articolul I.6.1, n special cu privire la scopul prelucrrii, categoriile de date care pot fi

 • Pagina

  14 / 37

  prelucrate, destinatarii datelor i mijloacele prin care titularul datelor i poate exercita drepturile. Accesul la date, pe care beneficiarul l acord personalului su, se limiteaz la un nivel strict necesar pentru implementarea, gestionarea i monitorizarea Contractului. Beneficiarul se angajeaz s adopte msuri adecvate de securitate tehnice i organizatorice, avnd n vedere riscurile inerente prelucrrii i natura datelor cu caracter personal n cauz, n scopul de: (a) a mpiedica orice persoan neautorizat s aib acces la sistemele computerizate de

  prelucrare a datelor cu caracter personal, i mai ales:

  (i) citirea, copierea, modificarea sau ndeprtarea neautorizat a suportului de stocare; (ii) introducerea neautorizat de date, precum i orice divulgare, modificare sau

  tergere neautorizat a datelor cu caracter personal stocate; (iii) utilizarea de ctre persoane neautorizate a sistemelor de prelucrare a datelor prin

  intermediul mijloacelor de transmitere a datelor. (b) a se asigura c utilizatorii autorizai ai sistemelor de prelucrare a datelor pot accesa

  numai datele cu caracter personal la care au drept de acces; (c) a nregistra ce date personale au fost comunicate, cnd i cui; (d) a se asigura c datele cu caracter personal prelucrate n numele unor teri pot fi

  prelucrate numai n modul prevzut de ctre AN; (e) a se asigura c, n timpul comunicrii datelor cu caracter personal i transportului

  suporturilor de stocare, datele nu pot fi citite, copiate sau terse fr autorizare; (f) a concepe structura sa organizatoric n aa fel nct aceasta s ndeplineasc cerinele

  de protecie a datelor. ARTICOLUL II.7 VIZIBILITATEA FINANRII OFERITE DE UNIUNEA EUROPEAN II.7.1 Informaii cu privire la finanarea oferit de Uniune i utilizarea emblemei

  Uniunii Europene Orice comunicare sau publicaie a Beneficiarului referitoare la proiect, inclusiv n cazul n care aceasta este fcut n cadrul unei conferine sau al unui seminar sau n orice materiale informative sau promoionale (cum ar fi brouri, pliante, afie, prezentri, etc.), trebuie s menioneze c Proiectul a primit finanare din partea UE i s afieze emblema Uniunii Europene, logo-ul oficial i identitatea grafic referitoare la Programul Erasmus+, n conformitate cu ghidurile referitoare la identitatea vizual disponibile la

 • Pagina

  15 / 37

  http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/publ/graphics/identity_en.htm i http://ec.europa.eu/dgs/communication/services/visual_identity/pdf/use-emblem_en.pdf . Atunci cnd este afiat n asociere cu un alt logo, emblema Uniunii Europene trebuie s aib o vizibilitate adecvat. Obligaia de a afia emblema Uniunii Europene nu confer beneficiarului un drept de utilizare exclusiv. Beneficiarul nu trebuie s i nsueasc emblema Uniunii Europene sau a oricrei alte mrci comerciale similare sau logo, fie prin nregistrare sau prin orice alte mijloace. II.7.2 Termeni care exclud responsabilitatea AN i a Comisiei Orice comunicare sau publicaie referitoare la proiect, realizat de ctre beneficiar, n orice form i prin orice mijloace, va indica faptul c aceasta reflect numai punctul de vedere al autorului i c AN i Comisia nu sunt responsabile pentru nicio utilizare care poate fi dat informaiilor respective. ARTICOLUL II.8 DREPTURI PRE-EXISTENTE I DREPTUL DE PROPRIETATE I DE UTILIZARE A REZULTATELOR (INCLUSIV DREPTURI DE PROPRIETATE INTELECTUAL I INDUSTRIAL) II.8.1 Dreptul de proprietate al beneficiarului asupra rezultatelor Cu excepia cazului n care se prevede altfel n Contract, dreptul de proprietate asupra rezultatelor Proiectului, inclusiv drepturile de proprietate industrial i intelectual, precum i asupra rapoartelor i a altor documente referitoare la acest Proiect, aparin beneficiarului. II.8.2 Drepturi de proprietate industrial i intelectual pre-existente n cazul n care drepturile de proprietate industrial i intelectual, inclusiv drepturile unor tere pri exist nainte de ncheierea Contractului, beneficiarul va ntocmi o list n care vor fi precizate toate drepturile de proprietate i de utilizare a drepturilor de proprietate industrial i intelectual pre-existente i o va face cunoscut AN cel mai trziu nainte de nceperea implementrii. Beneficiarul trebuie s se asigure c are toate drepturile de a folosi orice drepturi de proprietate industrial i intelectual pre-existente, pe parcursul implementrii Contractului. II.8.3 Drepturile de utilizare a rezultatelor i a drepturilor pre-existente de ctre AN i

  Uniunea European Fr a deroga de la Articolele II.1, II.3 i II.8.1, beneficiarul acord AN i / sau Uniunii dreptul de a utiliza rezultatele proiectului n urmtoarele scopuri: (a) utilizarea pentru propriile scopuri i, n special, punerea la dispoziia unor persoane care

  lucreaz pentru AN, pentru instituiile, ageniile i organismele Uniunii i pentru instituiile statelor membre, precum i pentru copiere i reproducere, integral sau parial i ntr-un numr nelimitat de copii;

 • Pagina

  16 / 37

  (b) distribuirea ctre public i, n special, publicarea pe suport de hrtie i n format

  electronic sau digital, publicarea pe internet, inclusiv pe site-ul Europa, ca fiier descrcabil sau nedescrcabil, difuzarea prin orice fel de tehnic de transmitere, afiarea sau prezentarea public, comunicarea prin serviciile de informare n pres, includerea n baze de date sau n indeci accesibili pe scar larg;

  (c) traducere; (d) oferirea accesului la rezultate, ca urmare a unor cereri individuale, fr dreptul de a le

  reproduce sau de a exploata, aa cum este prevzut n Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European i al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului i ale Comisiei;

  (e) stocarea pe suport de hrtie, electronic sau alt format; (f) arhivarea, n conformitate cu normele de gestionare a documentelor aplicabile n cadrul

  AN i Comisiei Europene; (g) dreptul de a autoriza sau sub-licenia modurile de exploatare prevzute la punctele (b) i

  (c) unor tere pri. n Condiiile Speciale pot fi prevzute drepturi suplimentare de utilizare pentru AN i/sau pentru Uniune. Beneficiarul va garanta c AN i/sau Uniunea au dreptul de a utiliza orice drepturi de proprietate industrial i intelectual pre-existente, care au fost incluse n rezultatele proiectului. Dac nu se specific altfel n Condiiile Speciale, acele drepturi pre-existente se utilizeaz n aceleai scopuri i n aceleai condiii aplicabile drepturilor de utilizare a rezultatelor Proiectului. Informaiile cu privire la proprietarul drepturilor de autor se insereaz atunci cnd rezultatul este divulgat de ctre AN i/sau Uniune. Informaiile privind drepturile de autor vor avea urmtoarea structur: an numele titularului drepturilor de autor. Toate drepturile rezervate. Liceniat pentru ANPCDEFP cu anumite condiii sau an numele titularului drepturilor de autor. Toate drepturile rezervate. Liceniat Uniunii Europene cu anumite condiii. ARTICOLUL II.9 ATRIBUIREA CONTRACTELOR NECESARE PENTRU IMPLEMENTAREA PROIECTULUI II.9.1 n cazul n care implementarea Proiectului presupune achiziionarea de bunuri, lucrri sau servicii, beneficiarul trebuie s atribuie contractul ofertei celei mai avantajoase, adic oferta care prezint cel mai bun raport ntre calitate i pre sau, dup caz, ofertei cu cel mai mic pre. n acest demers, va trebui s evite orice conflict de interese. Un beneficiar care acioneaz n calitate de autoritate contractant, n sensul Directivei 2004/18/CE a Parlamentului European i a Consiliului din 31 martie 2004 privind

 • Pagina

  17 / 37

  coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziii publice de lucrri, de bunuri i de servicii sau o entitate contractant, n sensul Directivei 2004/17/CE a Parlamentului European i a Consiliului din 31 martie 2004 de coordonare a procedurilor de atribuire a contractelor de achiziii n sectoarele apei, energiei, transporturilor i serviciilor potale trebuie s respecte normele naionale aplicabile privind achiziiile publice.

  II.9.2 Beneficiarul este singurul responsabil pentru realizarea Proiectului i pentru respectarea prevederilor Contractului. Beneficiarul se asigur c orice contract de achiziie conine dispoziii care prevd c, n temeiul Contractului, respectivul contractant nu are drepturi n raport cu AN. II.9.3 Beneficiarul trebuie s se asigure ca acele condiii care i sunt aplicabile n temeiul Articolelor II.3, II.4, II.5, II.8 si II.20 din Contract, sunt aplicabile i subcontractantului.

  ARTICOLUL II.10 SUBCONTRACTAREA ACTIVITILOR PROIECTULUI II.10.1 Un subcontract reprezint un contract de achiziii publice n sensul Articolului II.9, care se refer la implementarea de ctre un ter a unor activiti care fac parte din Proiect, aa cum este descris n Anexa I. II.10.2 Beneficiarul poate subcontracta activiti care fac parte din Proiect, dac, n plus fa de condiiile menionate n Articolul II.9 i n Condiiile speciale, sunt ndeplinite urmtoarele condiii: (a) subcontractarea are ca obiect numai executarea unei pri limitate a Proiectului;

  (b) recurgerea la subcontractare este justificat de natura Proiectului i este necesar

  pentru implementarea acestuia;

  (c) costurile estimate ale subcontractrii sunt clar identificate n bugetul estimativ descris n Anexa II;

  (d) recurgerea la subcontractare, n cazul n care nu este prevzut n Anexa I, trebuie s

  fie comunicat de ctre beneficiar ctre AN, n vederea aprobrii, fr a deroga de la prevederile Articolului II.11.2;

  (e) beneficiarul trebuie s se asigure ca acele condiii care i sunt aplicabile de la Articolul

  II.7 sunt aplicabile i subcontractantului. ARTICOLUL II.11 MODIFICRI ALE CONTRACTULUI II.11.1 Orice modificare a Contractului se va face n scris. II.11.2 O modificare nu poate avea scopul sau efectul de a aduce schimbri Contractului, astfel nct s pun sub semnul ntrebrii decizia de acordare a finanrii sau s fie contrar tratamentului egal al tuturor aplicanilor.

 • Pagina

  18 / 37

  II.11.3 Orice solicitare de modificare trebuie s fie justificat n mod corespunztor i trimis n timp util celeilalte pri, nainte de intrarea n vigoare, i, n orice caz, cu o lun nainte de sfritul perioadei prevzute n Articolul I.2.2, cu excepia cazurilor justificate n mod corespunztor de ctre partea care solicit modificarea i acceptate de ctre cealalt parte. II.11.4 Modificrile intr n vigoare la data semnrii de ctre ultima dintre pri - n cazul n care modificarea ia forma unui act adiional la Contract - sau la data aprobrii cererii de modificare.

  Modificrile ncep s aib efect la o dat convenit de pri sau, n absena unei astfel de date convenite, la data la care modificarea intr n vigoare. ARTICOLUL II.12 CESIUNEA CREANELOR CTRE TERI II.12.1 Cererile de pli ale beneficiarului mpotriva AN nu pot fi cesionate unor tere pri, cu excepia cazurilor justificate n mod corespunztor, n cazul n care situaia necesit acest lucru.

  Cesiunea va fi opozabil AN numai dac aceasta a autorizat-o, pe baza unei cereri scrise i motivate a beneficiarului n acest sens. n absena unei astfel de autorizaii, sau n caz de nerespectare a condiiilor aferente acesteia, cesiunea nu va avea nici un efect asupra AN. II.12.2 n nicio circumstan o astfel de cesiune nu va exonera beneficiarul de obligaiile pe care le are fa de AN. ARTICOLUL II.13 FORA MAJOR II.13.1 Prin for major se nelege orice situaie sau eveniment imprevizibil i excepional, independent de voina prilor, care mpiedic una dintre pri s execute vreuna dintre obligaiile care i revin n temeiul Contractului, situaie care nu poate fi imputabil unei greeli sau neglijene din partea uneia dintre pri, a subcontractorilor, entitilor afiliate sau terelor pri implicate n implementare i care s-a dovedit a fi inevitabil, n ciuda tuturor eforturilor depuse. Realizarea necorespunztoare a unui serviciu, defecte ale echipamentelor sau materialelor, punerea la dispoziie cu ntrziere a acestora, cu excepia cazului n care sunt cauzate de un caz relevant de for major, precum i conflictele de munc, grevele sau dificultile financiare nu pot fi invocate ca for major. II.13.2 n cazul n care o parte se confrunt cu un caz de for major trebuie s notifice oficial fr ntrziere cealalt parte, preciznd natura, durata probabil i efectele previzibile. II.13.3 Prile vor lua msurile necesare pentru limitarea oricror daune rezultate dintr-un caz de for major. Ele vor face tot posibilul pentru a relua implementarea Proiectului ct mai curnd posibil. II.13.4 Nu se va fi considera c Partea care se confrunt cu un caz de for major nu i-a ndeplinit obligaiile care i revin n temeiul Contractului, n cazul n care a fost mpiedicat de un caz de fora major.

 • Pagina

  19 / 37

  ARTICOLUL II.14 SUSPENDAREA IMPLEMENTRII PROIECTULUI II.14.1 Suspendarea implementrii de ctre beneficiar Beneficiarul poate suspenda implementarea Proiectului sau a unei pri a acestuia, n cazul n care aceasta devine imposibil sau extrem de dificil din cauza unor circumstane excepionale, n special n caz de for major. Beneficiarul va informa AN fr ntrziere, furniznd toate motivele i precizrile necesare, precum i data prevzut pentru reluarea proiectului. Cu excepia cazului n care Contractul este reziliat, n conformitate cu Articolul II.15.1 sau literele (b) sau (c) din Articolul II.15.2.1, beneficiarul trebuie, odat ce circumstanele permit s reia implementarea Proiectului, s informeze imediat AN i s prezinte o cerere de modificare a Contractului, n conformitate cu Articolul II.14.3. II.14.2 Suspendarea implementrii de ctre AN II.14.2.1 AN poate suspenda implementarea proiectului sau a oricrei pri a acestuia: (a) n cazul n care AN are dovezi c beneficiarul a comis erori substaniale, nereguli sau

  fraude n procedura de atribuire sau n executarea Contractului sau n cazul n care beneficiarul nu i ndeplinete obligaiile care i revin n temeiul Contractului;

  (b) dac AN suspecteaz erori substaniale, nereguli, fraude sau nclcri ale obligaiilor,

  comise de ctre beneficiar n procedura de atribuire sau n executarea Contractului i trebuie s verifice dac acestea au avut loc in realitate.

  II.14.2.2 nainte de suspendarea implementrii, AN va notifica oficial beneficiarul cu privire la intenia sa de suspendare, preciznd motivele pentru aceasta, precum i, n cazurile menionate la litera (a) din Articolul II.14.2.1, condiiile necesare pentru reluarea implementrii. Beneficiarul este invitat s-i prezinte observaiile n termen de 30 de zile calendaristice de la primirea acestei notificri. n cazul n care, dup examinarea observaiilor transmise de ctre beneficiar, AN decide s opreasc procedura de suspendare, trebuie s notifice n mod oficial beneficiarul asupra acestei decizii. n cazul n care nu sunt transmise observaii sau dac, n ciuda observaiilor transmise de ctre beneficiar, AN decide s continue procedura de suspendare, poate suspenda implementarea, printr-o notificare oficial a beneficiarului asupra deciziei, preciznd motivele suspendrii i, n cazurile menionate la litera (a) din Articolul II.14.2.1, condiiile definitive pentru reluarea implementrii sau, n cazul menionat la litera (b) din Articolul II.14.2 .1, data orientativ a finalizrii verificrilor necesare. Suspendarea intr n vigoare la data primirii notificrii de ctre beneficiar sau la o dat ulterioar, n cazul n care notificarea prevede astfel.

 • Pagina

  20 / 37

  n scopul de a relua implementarea, beneficiarul trebuie s depun eforturile necesare pentru a ndeplini ct mai curnd posibil condiiile asupra crora a fost notificat i s informeze Agenia Naional asupra oricror progrese realizate n acest sens.

  Cu excepia cazului n care Contractul este reziliat n conformitate cu Articolul II.15.1 sau literele (b) sau (h) din Articolul II.15.2.1, de ndat ce consider c au fost ndeplinite condiiile pentru reluarea implementrii sau au fost efectuate verificrile necesare, inclusiv verificrile la faa locului, AN trebuie s notifice n mod oficial beneficiarul asupra acestui aspect i s l invite s prezinte o cerere de modificare a Contractului, n conformitate cu Articolul II.14.3. II.14.3 Efectele suspendrii

  n cazul n care implementarea proiectului poate fi reluat, iar Contractul nu este reziliat, se va realiza o modificare a Contractului, n conformitate cu Articolul II.11, cu scopul de a stabili data la care va fi reluat proiectul, de a prelungi durata Proiectului i de a face orice alte modificri care pot fi necesare pentru adaptarea Proiectului la noile condiii de implementare. Se consider c suspendarea este ridicat de la data la care Proiectul a fost reluat, conform nelegerii prilor, n conformitate cu primul sub-paragraf. Aceast dat poate fi nainte de data la care intr n vigoare modificarea. Orice costuri suportate de beneficiar, pe parcursul perioadei de suspendare, pentru implementarea Proiectului suspendat sau a unei pri a acestuia, nu vor fi rambursate sau acoperite din finanare. Dreptul AN de a suspenda implementarea nu afecteaz dreptul su de a rezilia Contractul, n conformitate cu Articolul II.15.2 i nici dreptul su de a reduce finanarea sau de a recupera sumele pltite necuvenit, n conformitate cu Articolele II.18.4 i II.19. Niciuna dintre pri nu are dreptul s pretind despgubiri ca urmare a suspendrii de ctre cealalt parte. ARTICOLUL II.15 REZILIEREA CONTRACTULUI II.15.1 Rezilierea Contractului de ctre beneficiar n cazuri justificate n mod corespunztor, beneficiarul poate rezilia Contractul printr-o notificare oficial ctre AN asupra acestui lucru, preciznd n mod clar motivele i specificnd data la care rezilierea intr n vigoare. Notificarea se trimite nainte ca rezilierea s intre n vigoare. n cazul n care nu este prezentat niciun motiv sau n cazul n care AN consider c motivele expuse nu pot justifica rezilierea, AN va notifica n mod oficial beneficiarul, specificnd punctul su de vedere, rezilierea considerndu-se abuziv, iar consecinele fiind cele prevzute n al treilea subparagraf al Articolului II.15.3. II.15.2 Rezilierea Contractului de ctre AN

 • Pagina

  21 / 37

  II.15.2.1 AN poate decide s rezilieze Contractul n urmtoarele situaii:

  (a) n cazul unei schimbri de natur juridic, financiar, tehnic, de organizare sau de

  proprietate a situaiei beneficiarului, care este probabil s afecteze n mod substanial implementarea Contractului sau pune sub semnul ntrebrii acordarea finanrii;

  (b) n cazul n care beneficiarul nu implementeaz Proiectul n conformitate cu cele

  specificate n Anexa I sau nu respect o alt obligaie important pe care o are n conformitate cu termenii Contractului;

  (c) n caz de for major, notificat n conformitate cu Articolul II.13, sau n cazul

  suspendrii de ctre beneficiar ca urmare a unor circumstane excepionale, notificate n conformitate cu Articolul II.14, n cazul n care reluarea implementrii este imposibil sau n cazul n care modificrile necesare la Contract ar pune sub semnul ntrebrii decizia de acordare a finanrii sau ar conduce la un tratament inegal al aplicanilor;

  (d) dac beneficiarul este declarat n stare de faliment, face obiectul unei proceduri de

  lichidare, este supus administrrii judiciare, a ncheiat un acord cu creditorii, i-a suspendat activitatea sau face obiectul unor proceduri similare cu privire la aceste aspecte, sau este ntr-o situaie similar care rezult dintr-o procedur similar prevzut de legislaia sau de reglementrile naionale;

  (e) n cazul n care beneficiarul sau orice alt persoan aflat n relaie relevant cu

  acesta, aa cum se definete n subparagraful al doilea, se face vinovat de abatere profesional constatat prin orice mijloc;

  (f) n cazul n care beneficiarul nu respect obligaiile privind plata contribuiilor la

  asigurrile sociale sau plata impozitelor n conformitate cu prevederile legale din ara n care este stabilit sau n care este implementat Proiectul;

  (g) n cazul n care AN are dovezi c beneficiarul sau orice alt persoan, aflat n relaie

  relevant cu acesta, aa cum se definete n subparagraful al doilea, a comis fraude, acte de corupie sau este implicat ntr-o organizaie criminal, activiti de splare de bani sau orice alt activitate ilegal care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii;

  (h) n cazul n care AN are dovezi c beneficiarul sau orice alt persoan aflata n relaie

  relevant cu acesta, aa cum se definete n subparagraful al doilea a comis erori semnificative, nereguli sau fraude n procedura de atribuire sau n executarea Contractului, inclusiv n cazul transmiterii sau utilizrii de informaii false sau netransmiterii informaiilor cerute pentru obinerea finanrii prevzut n Contract;

  n sensul literelor (e), (g) i (h) orice persoan aflat n relaie relevant cu beneficiarul nseamn orice persoan fizic ce are competena de a-l reprezenta pe beneficiar sau de a lua decizii n numele su.

 • Pagina

  22 / 37

  II.15.2.2 nainte de rezilierea Contractului, AN trebuie s notifice n mod oficial beneficiarul cu privire la intenia sa de reziliere, preciznd motivele pentru aceasta i invitndu-l pe beneficiar ca, n termen de 45 de zile calendaristice de la primirea notificrii, s transmit observaiile sale, i n cazul prevzut la litera (b) din Articolul II.15.2.1, s informeze AN cu privire la msurile ntreprinse pentru a se asigura c va continua s i ndeplineasc obligaiile care i revin n temeiul Contractului. n cazul n care, dup examinarea observaiilor transmise de ctre beneficiar, AN decide s opreasc procedura de reziliere, aceast decizie trebuie notificat n mod oficial beneficiarului. n cazul n care nu au fost transmise observaii sau dac, n ciuda observaiilor transmise de ctre beneficiar, AN decide s continue procedura de reziliere, AN poate rezilia Contractul prin notificarea oficial a beneficiarului cu privire la aceasta i preciznd motivele rezilierii. n cazurile prevzute la literele (a), (b), (d) i (f) din Articolul II.15.2.1, n notificarea oficial se va specific data la care intr n vigoare rezilierea. n cazurile menionate la literele (c), (e), (g) i (h) din Articolul II.15.2.1, rezilierea intr n vigoare n ziua urmtoare datei la care notificarea oficial a fost primit de ctre beneficiar.

  II.15.3 Efectele rezilierii n cazul n care Contractul este reziliat, plile efectuate de AN vor fi limitate la suma stabilit n conformitate cu Articolul II.18 pe baza costurilor eligibile suportate de ctre beneficiar i de nivelul efectiv al implementrii proiectului la data la care rezilierea intr n vigoare. Nu se iau n considerare costurile privind angajamentele n curs, pentru activiti care urmeaz s fie executate ulterior rezilierii. Beneficiarul are la dispoziie 60 de zile calendaristice de la data la care rezilierea Contractului intr n vigoare, aa cum este prevzut la Articolele II.15.1 i II.15.2.2, pentru a transmite o cerere de plat a soldului n conformitate cu Articolul I.4.3. n cazul n care pn la acest termen nu este primit nicio cerere de plat a soldului, AN nu va rambursa sau acoperi niciun cost care nu este inclus sau care nu este justificat n rapoartele intermediare sau finale pe care le-a aprobat. n conformitate cu Articolul II.19, AN va recupera orice sum pltit deja, n cazul n care utilizarea sa nu este justificat n rapoartele intermediare sau finale. n cazul n care AN, n conformitate cu litera (b) din Articolul II.15.2.1, reziliaz Contractul deoarece beneficiarul nu a trimis cererea de plat (raportul intermediar sau final) i, dup transmiterea unei notificri, nu a respectat totui aceast obligaie n termenul prevzut n Articolul I.4.5, se aplic primul paragraf, cu urmtoarele rezerve: (a) Beneficiarul nu va avea la dispoziie o perioad suplimentar de la data la care intr n

  vigoare rezilierea Contractului pentru a transmite o cerere de plat a soldului n conformitate cu Articolul I.4.3; i

  (b) AN nu va rambursa sau acoperi costurile suportate de ctre beneficiar pn la data rezilierii sau pn la finalul perioadei prevzute n Articolul I.2.2, oricare dintre acestea intervine prima, care nu sunt incluse sau care nu sunt justificate n rapoartele intermediare sau finale.

 • Pagina

  23 / 37

  Suplimentar fa de primul i al doilea paragraf, n cazul n care Contractul este reziliat n mod abuziv de ctre beneficiar, n sensul Articolul II.15.1 sau n cazul n care Contractul este reziliat de ctre AN din motivele prezentate la literele (b), (e), (g) i (h) din Articolul II.15.2.1, AN poate, de asemenea, s reduc nivelul finanrii sau s recupereze sumele pltite necuvenit, n conformitate cu Articolele II.18.4 i II.19, proporional cu gravitatea abaterilor n cauz i dup ce i va permite beneficiarului s i prezinte observaiile. Niciuna dintre pri nu are dreptul s pretind despgubiri ca urmare a rezilierii de ctre cealalt parte. PARTEA B DISPOZIII FINANCIARE ARTICOLUL II.16 COSTURI ELIGIBILE II.16.1 Condiii pentru contribuiile bazate pe numr de uniti n cazul n care finanarea ia forma unor contribuii bazate pe un numr de uniti, acestea trebuie s respecte urmtoarele condiii:

  (a) unitile trebuie s fie efectiv utilizate sau produse n perioada prevzut la Articolul

  I.2.2.;

  (b) unitile trebuie s fie necesare pentru implementarea Proiectului sau produse de ctre acesta;

  (c) numrul de uniti trebuie s fie identificabil i verificabil, n special prin nregistrrile i documentaia specificate n Articolul II.16.2.

  II.16.2 Calcularea contribuiilor bazate pe numr de uniti

  A. Managementul i implementarea proiectului

  (a) Calcularea grantului: grantul este calculat prin nmulirea numrului total de luni ale

  duratei proiectului cu contribuia pe unitate aplicabil, dup cum se specific n Anexa III a Contractului.

  (b) Eveniment declanator: evenimentul care condiioneaz acordarea grantului este acela ca beneficiarul s implementeze activitile i s produc rezultatele ce urmeaz s fie acoperite din aceast categorie de buget, conform cu cererea de finantare aprobat de AN.

  (c) Documente justificative: dovada activitilor realizate i a rezultatelor produse va fi

  furnizat n raportul final sub forma unei descrieri a acestor activiti i rezultate. Suplimentar, rezultatele produse vor fi ncrcate pe Platforma de diseminare i, n funcie de natura acestora, vor fi disponibile pentru verificri i audituri la sediul beneficiarului.

 • Pagina

  24 / 37

  B. Reuniuni transnaionale de proiect

  (a) Calculul grantului: grantul este calculat prin nmulirea numrului total de

  participani cu contribuia pe unitate aplicabil, dup cum se specific n Anexa III a Contractului.

  (b) Eveniment declanator: evenimentul care condiioneaz acordarea grantului este acela ca participantul s fi luat parte efectiv la reuniunea transnaional de proiect i s fi realizat deplasarea raportat.

  (c) Documente justificative: - Pentru deplasri care au loc ntre organizaia trimitoare i organizaia gazd: dovada

  de participare la activitatea organizat n strintate, sub forma unei declaraii semnate i tampilate de ctre reprezentantul legal al organizaiei gazd, n care se specific numele participantului, scopul activitii organizate n strintate, precum i data de nceput i de sfrit a acesteia;

  - n cazul unei deplasri dintr-un loc diferit de acela n care i are sediul organizaia trimitoare i/sau al unei deplasri ctre un loc diferit de acela n care i are sediul organizaia gazd, itinerariul de cltorie efectiv trebuie s fie justificat cu bilete de cltorie sau alte facturi n care se specific locul de plecare i locul de destinaie.

  C. Rezultate/produse intelectuale

  (a) Calculul grantului: grantul este calculat prin nmulirea numrului de zile de activitate efectuate de personalul beneficiarului cu contribuia pe unitate aplicabil pe ziua de lucru pentru categoria de personal din ara n care i are sediul beneficiarul, dup cum se specific n Anexa III a Contractului.

  (b) Eveniment declanator: evenimentul care condiioneaz acordarea grantului este acela ca rezultatul/produsul intelectual s fie realizat i s fie la un nivel calitativ acceptabil, acest lucru fiind determinat prin evaluarea AN.

  (c) Documente justificative:

  - Dovada realizrii rezultatelor/produselor intelectuale care vor fi ncrcate pe Platforma

  de diseminare i/sau, n funcie de natura acestora, vor fi disponibile pentru verificri i audituri la sediul beneficiarului sau ale organizaiilor partenere n proiect;

  - dovada timpului investit de ctre personal pentru producerea rezultatelor/produselor intelectuale, sub forma unei fie de pontaj individual, coninnd numele persoanei, categoria de personal, datele i numrul de zile n care persoana a desfurat activiti pentru producerea rezultatului intelectual, semnate i tampilate de ctre reprezentantul legal al beneficiarului (o zi este echivalentul a 8 ore de lucru);

  - dovada naturii relaiei dintre persoana respectiv i beneficiar (precum tipul de

  contract de munc, contract pentru activitate de voluntariat, etc.), aa cum a fost nregistrat n documentele oficiale ale beneficiarului.

 • Pagina

  25 / 37

  D. Evenimente de multiplicare

  (a) Calcularea grantului: grantul este calculat prin nmulirea numrului de participani din

  alte organizaii dect cea a beneficiarului sau cele partenere n proiect cu contribuia pe unitate aplicabil per participant, dup cum se specific n Anexa III a Contractului.

  (b) Eveniment declanator: evenimentul care condiioneaz acordarea grantului este acela ca evenimentul de multiplicare s fi avut loc i s fie la un nivel calitativ acceptabil, determinat prin evaluarea AN (conform cu Ghidul programului, scopul evenimentului trebuie s fie acela de a disemina un rezultat/produs intelectual).

  (c) Documente justificative: - Descrierea evenimentului de multiplicare n raportul final;

  - Dovada de participare la sesiunea de multiplicare sub forma unei liste de participani

  semnate de ctre participani, cu specificarea titlului, datei i locului de desfurare a evenimentului de multiplicare i, pentru fiecare participant: nume, adres de e-mail i semntura persoanei, numele i adresa organizaiei trimitoare a persoanei;

  - Agenda detaliat i orice alte documente utilizate sau distribuite n cadrul

  evenimentului de multiplicare.

  E. Activiti de nvare/predare/formare

  (a) Calcularea sumei grantului: suma grantului ia forma unei contribuii pe unitate pentru transport, sprijin individual i sprijin lingvistic:

  - Transport: grantul este calculat prin nmulirea numrului de participani pe intervalul de distan cu contribuia pe unitate aplicabil respectivului interval de distan, dup cum se specific n Anexa III a Contractului;

  - Sprijin individual (subzisten): grantul este calculat prin nmulirea numrului de zile/luni per participant cu contribuia pe unitate aplicabil pe zi/lun pentru ara gazd n cauz, dup cum se specific n Anexa III a Contractului. n cazul unor luni incomplete pentru activiti care depesc 2 luni, grantul este calculat prin nmulirea numrului de zile din luna incomplet cu 1/30 din contribuia pe lun.

  - Sprijin lingvistic: grantul este calculat prin nmulirea numrului total de participani

  care beneficiaz de sprijin lingvistic cu contribuia unitar aplicabil, dup cum se specific n Anexa III a Contractului.

  (b) Evenimentul declanator:

  - Transport: evenimentul care condiioneaz acordarea grantului este acela ca

  participantul s fi realizat efectiv deplasarea raportat.

  - Sprijin individual (subzisten): evenimentul care condiioneaz acordarea grantului este acela ca participantul s fi realizat efectiv activitatea n strintate.

 • Pagina

  26 / 37

  - Sprijin lingvistic: evenimentul care condiioneaz acordarea grantului este acela ca

  participantul s fi realizat efectiv activitatea n strintate mai mult de 2 luni i ca persoana s fi urmat efectiv pregtire lingvistic n limba de instruire a activitii desfurate n strintate.

  (c) Documente justificative:

  (i) Transport

  - Pentru deplasri care au loc ntre organizaia trimitoare i organizaia gazd: dovada de participare la activitatea organizat n strintate, sub forma unei declaraii semnate i tampilate de ctre reprezentantul legal al organizaiei gazd, n care se specific numele participantului, scopul activitii organizate n strintate, precum i data de nceput i de sfrit a acesteia;

  - n cazul unei deplasri dintr-un loc diferit de acela n care i are sediul organizaia trimitoare i/sau al unei deplasri ctre un loc diferit de acela n care i are sediul organizaia gazd, itinerariul de cltorie efectiv trebuie s fie justificat cu bilete de cltorie sau cu alte facturi n care se specific locul de plecare i locul de destinaie.

  (ii) Sprijin individual subzisten

  - dovada de participare la activitatea organizat n strintate, sub forma unei declaraii semnate i tampilate de ctre reprezentantul legal al organizaiei gazd, n care se specific numele participantului, scopul activitii organizate n strintate, precum i data de nceput i de sfrit a acesteia;

  (iii) Sprijin lingvistic

  - Dovada de participare la cursuri sub forma unei declaraii semnate i tampilate de

  ctre reprezentantul legal al furnizorului cursului, n care se specific numele participantului, limba predat, formatul i durata sprijinului lingvistic furnizat, sau

  - factura pentru achiziionarea de materiale didactice, specificnd limba n cauz, numele i adresa organismului care emite factura, suma i valuta, precum i data facturii, sau

  - n cazul n care sprijinul lingvistic este furnizat direct de ctre beneficiar: o declaraie semnat i datat de ctre participant, preciznd numele participantului, limba nvat, formatul i durata sprijinului lingvistic primit.

  II.16.3. Condiii de rambursare a costurilor reale n cazul n care grantul ia forma rambursrii costurilor reale, se aplic urmtoarele condiii:

  (a) sunt suportate de ctre beneficiar; (b) sunt suportate n perioada prevzut la Articolul I.2.2;

 • Pagina

  27 / 37

  (c) sunt indicate n bugetul estimativ descris n Anexa II sau sunt eligibile ca urmare a transferurilor bugetare realizate n conformitate cu Articolul I.3.2;

  (d) sunt suportate n legtur cu Proiectul, aa cum este descris n Anexa I i sunt

  necesare pentru implementarea acestuia;

  (e) sunt identificabile i verificabile, n special prin nregistrarea n evidenele contabile ale beneficiarului i sunt determinate n conformitate cu normele contabile aplicabile n ara n care i are sediul beneficiarul i cu practicile contabile obinuite ale beneficiarului privind costurile;

  (f) sunt conforme cu normele aplicabile privind legislaia fiscal i social;

  (g) trebuie s fie rezonabile i justificate i trebuie s fie conforme cu principiile unui

  management financiar corect, n special n ceea ce privete principiile de economie i eficien;

  (h) nu sunt acoperite de o contribuie bazat pe numr de uniti, aa cum se specific la

  Articolul II.16.1.

  II.16.4 Calcularea costurilor reale

  A. Sprijin pentru nevoi speciale

  (a) Calcularea sumei grantului: grantul reprezint rambursarea n proporie de 100% a costurilor eligibile suportate efectiv.

  (b) Costuri eligibile: costuri care sunt indispensabile pentru a permite persoanelor cu dizabiliti s participe la aciune i care sunt suplimentare fa de costurile suportate printr-o contribuie pe unitate , aa cum se specific la Articolul II.16.1.

  (c) Documente justificative: facturi ale costurilor reale suportate, specificnd numele i adresa organismului care emite factura, suma i valuta i data facturii.

  B. Costuri excepionale

  (a) Calcularea sumei grantului: grantul este egal cu rambursarea a) n proporie de 75% a costurilor eligibile suportate efectiv sau b) sumei de 50.000 , excluznd costurile garaniei financiare dac este solicitat prin Contract, oricare dintre cele dou plafoane este cel mai mic.

  (b) Costuri eligibile

  - Subcontractare: subcontractarea i achiziionarea de bunuri i servicii, n msura n care a fost solicitat de ctre beneficiar, aa cum se specific n Anexa I i, n msura n care a fost aprobat de ctre AN, n conformitate cu Anexa II;

  - Garania financiar: costurile legate de garania de pre-finanare depus de beneficiar n cazul n care o astfel de garanie este cerut de ctre AN, aa cum se specific n Articolul I.4.1 din Contract.

 • Pagina

  28 / 37

  - Costuri legate de costurile de amortizare a echipamentelor sau a altor bunuri (noi sau second-hand), aa cum sunt nregistrate n situaiile contabile ale beneficiarului, cu condiia ca obiectul s fi fost achiziionat n conformitate cu Articolul II.9 i s fie amortizat n conformitate cu standardele internaionale de contabilitate i practicile contabile uzuale ale beneficiarului. Costurile de nchiriere sau de leasing ale echipamentelor sau ale altor active sunt, de asemenea, eligibile, cu condiia ca aceste costuri s nu depeasc costurile de amortizare ale echipamentelor sau ale altor active similare i s nu includ niciun comision de finanare.

  (c) Documente justificative:

  - Subcontractare: facturi ale costurilor reale suportate, specificnd numele i adresa organismului care emite factura, suma i valuta i data facturii.

  - Garania financiar: dovada costului garaniei financiare emis de organismul care ofer garania beneficiarului, specificnd numele i adresa organismului care emite garania financiar, suma i valuta costului garaniei i s conin data i semntura reprezentantului legal al organismului care emite garania.

  - Costuri de amortizare: dovada de cumprare, nchiriere sau leasing al echipamentelor, (astfel cum sunt nregistrate n situaiile contabile ale beneficiarului, care s justifice faptul c aceste costuri corespund perioadei stabilite n Articolul I.2.2) i rata de utilizare real pentru scopurile Proiectului va fi luat n considerare.

  II.16.5 Costuri ineligibile n plus fa de orice alte costuri care nu ndeplinesc condiiile prevzute la Articolele II.16.1 i II.16.3, urmtoarele costuri nu vor fi considerate eligibile: (a) investiii de capital; (b) datorii i penaliti la datorii; (c) provizioane pentru pierderi sau datorii; (d) dobnzi datorate; (e) creane ndoielnice; (f) pierderi rezultate din schimbul valutar; (g) costuri de deschidere i de administrare a conturilor bancare (inclusiv costurile

  transferurilor de la AN percepute de ctre banca beneficiarului); (h) costurile declarate de beneficiar n cadrul unui alt Proiect finanat din fondurile UE

  (inclusiv granturi acordate de ctre un Stat Membru i finanate de la bugetul Uniunii i granturi acordate de ctre alte organisme dect Comisia, cu scopul implementrii bugetului Uniunii); n special, costurile indirecte nu sunt eligibile n cadrul unui grant

 • Pagina

  29 / 37

  pentru un Proiect acordat beneficiarului atunci cnd acesta primete deja un grant operaional din bugetul Uniunii, n perioada n cauz;

  (i) n cazul nchirierii sau leasingului de echipamente, costul oricrei opiuni de

  rscumprare la sfritul contractului de leasing sau al perioadei de nchiriere; (j) contribuii n natur din partea unor teri; (k) cheltuieli excesive sau nejustificate; (l) TVA, cnd este considerat recuperabil, n conformitate cu legislaia naional.

  ARTICOLUL II.17 DISPOZIII SUPLIMENTARE REFERITOARE LA PLI II.17.1 Garania financiar n cazul n care plata prefinanrii este condiionat de primirea unei garanii financiare, garania financiar trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii: (a) este furnizat de ctre o banc sau o instituie financiar aprobat de ctre autoritile

  naionale sau, la cererea beneficiarului i daca se accept de ctre AN, de ctre o ter parte;

  (b) garantul are calitatea de garant la prima cerere i nu este nevoie ca AN s se ndrepte mpotriva debitorului principal (adica beneficiarul); i

  (c) prevede c aceasta s rmn n vigoare pn la momentul cand prefinanarea este justificat prin plata soldului de ctre AN, iar n cazul n care plata soldului se realizeaz n conformitate cu prevederileArticolului II.19, trei luni de la data la care beneficiarul a fost notificat n conformitate cu al doilea subparagraf al Articolului II.19.2. AN va elibera garania n luna urmtoare.

  II.17.2 Suspendarea termenului de plat AN poate suspenda termenul de plat specificat n Articolele I.4.2i I.4.4 n orice moment, printr-o notificare oficial ctre beneficiar asupra faptului c nu se poate da curs cererii sale de plat, fie pentru c aceasta nu este n conformitate cu prevederile Contractului, sau pentru c nu au fost transmise documentele justificative corespunztoare, sau pentru c exist ndoieli cu privire la eligibilitatea cheltuielilor declarate n rapoartele intermediare sau finale. Beneficiarul va fi notificat ct mai curnd posibil cu privire la o astfel de suspendare, mpreun cu motivele care au condus la luarea acestei decizii. Suspendarea intr n vigoare la data la care notificarea este transmis de ctre AN. Termenul plii restante ncepe s curg din nou de la data la care sunt primite informaiile solicitate sau documentele revizuite sau au fost efectuate verificrile suplimentare necesare, inclusiv verificrile la faa locului. n cazul n care suspendarea depete dou luni, beneficiarul poate solicita o decizie a AN asupra continurii suspendrii.

 • Pagina

  30 / 37

  n cazul n care termenul de plat a fost suspendat ca urmare a respingerii unuia dintre rapoartele intermediare prevzute la Articolul I.4.2 sau a raportului final prevzut la Articolul I.4.3, iar noul raport prezentat este, de asemenea, respins, AN i rezerv dreptul de a rezilia Contractul n conformitate cu Articolul II.15.2.1 (b), cu efectele descrise n Articolul II.15.3. II.17.3 Suspendarea plilor

  n orice moment al executrii Contractului, AN poate suspenda plata prefinanrii sau a soldului: (a) n cazul n care AN are dovezi c beneficiarul a comis erori semnificative, nereguli sau

  fraude n procedura de atribuire sau n implementarea Contractului sau n cazul n care beneficiarul nu i ndeplinete obligaiile care i revin n temeiul Contractului;

  (b) n cazul n care AN suspecteaz c beneficiarul a comis erori semnificative, nereguli sau

  fraude sau nu i-a ndeplinit obligaiile n procedura de atribuire sau n executarea Contractului i trebuie s verifice dac acestea au avut loc n realitate.

  Anterior suspendrii plilor, AN trebuie s notifice n mod oficial beneficiarul cu privire la intenia sa de a suspenda plile, preciznd motivele acesteia i, n cazurile menionate la litera (a) a primului subparagraf, condiiile necesare pentru reluarea plilor. Beneficiarul va fi invitat s transmit observaii n termen de 30 de zile calendaristice de la primirea notificrii. n cazul n care, dup examinarea observaiilor transmise de ctre beneficiar, AN decide s opreasc procedura de suspendare a plilor, AN trebuie s notifice n mod formal beneficiarul cu privire la aceasta. n cazul n care nu sunt transmise observaii sau dac, n ciuda observaiilor transmise de ctre beneficiar, AN decide s continue procedura de suspendare a plilor, poate suspenda plile printr-o notificare formal a beneficiarului asupra deciziei, preciznd motivele suspendrii i, n cazurile menionate la litera (a) din primul subparagraf, condiiile definitive pentru reluarea plilor sau, n cazul menionat la litera (b) din primul subparagraf, data orientativ a finalizrii verificrilor necesare. Suspendarea plilor intr n vigoare la data transmiterii notificrii de ctre AN. Pentru reluarea plilor, beneficiarul trebuie s depun eforturile necesare pentru a ndeplini ct mai curnd posibil condiiile asupra crora a fost notificat i s informeze AN asupra oricror progresele realizate n acest sens. De ndat ce consider c au fost ndeplinite condiiile pentru reluarea plilor sau au fost efectuate verificrile necesare, inclusiv verificrile la faa locului, AN trebuie s notifice n mod formal beneficiarul cu privire la aceasta. Pe parcursul perioadei de suspendare a plilor i fr a deroga de la dreptul de a suspenda implementarea, n conformitate cu Articolul II.14.1 sau de a rezilia Contractul n conformitate cu Articolul II.15.1, beneficiarul nu are dreptul s prezinte nicio cerere de plat.

 • Pagina

  31 / 37

  Respectivele cereri de plat pot fi transmise ct mai curnd posibil dup reluarea plilor sau pot fi incluse n prima cerere de plat ulterioar relurii plilor, n conformitate cu calendarul prevzut la Articolul I.4.2 i la Articolul I.4.3. II.17.4 Notificarea sumelor datorate AN trebuie s notifice n mod oficial sumele datorate, preciznd dac este vorba de plata unui al doilea avans (prefinanare) sau plata soldului. n cazul plii soldului, AN trebuie s specifice, de asemenea, valoarea final a finanrii stabilite n conformitate cu Articolul II.18. II.17.5 Dobnda pentru ntrziere La expirarea termenelor de plat prevzute n Articolele I.4.2, I.4.3 iI.4.4 i II.17.1, i fr a deroga de la Articolele II.17.2 i II.17.3, beneficiarul are dreptul la dobnd pentru ntrziere. Dobnda de plat nu va fi luat n considerare n scopul stabilirii sumei finale a finanrii, n sensul Articolul II.18.3. Dobnda de plat se calculeaz n conformitate cu urmtoarele reguli:

  (a) Rata dobnzii pentru ntrziere este cea aplicat de Banca Central European pentru principalele sale operaiuni de refinanare n euro (baremul de referin), plus trei puncte procentuale i jumtate. Baremul de referin este baremul n vigoare n prima zi a lunii corespunztoare datei limit de plat, aa cum a fost acesta publicat n seria C a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene.

  (b) Suspendarea termenului de plat de ctre AN, n conformitate cu Articolul II.17.2 sau n conformitate cu Articolul II.17.3 nu poate fi considerat ntrziere de plat.

  (c) Dobnda pentru ntrzierea plii acoper perioada cuprins ntre a doua zi dup data scadenei plii, pn la, i inclusiv, data plii efective aa cum este stabilit n Articolul II.17.7.

  (d) Prin excepie, cnd dobnda calculat este mai mic sau egal cu 200 EUR, aceasta va fi pltit numai n baza unei cereri transmis de ctre beneficiar ntr-un termen de dou luni de la primirea plii cu ntrziere.

  II.17.6 Valuta pentru cererile de pli i pentru pli Toate plile realizate de AN ctre beneficiar se efectueaz n Euro. Beneficiarii care dein conturi generale n Euro vor converti n Euro costurile suportate n alt moned, n conformitate cu practicile lor contabile obinuite. Beneficiarii care dein conturi generale ntr-o alt moned dect Euro convertesc n Euro costurile suportate n alt moned, utiliznd media cursurilor de schimb zilnice publicate n seria C din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, stabilite pe parcursul perioadei de raportare corespunztoare. n cazul n care pentru moneda n cauz cursul zilnic de schimb pentru Euro nu este publicat n ziarul Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, conversia se face n baza mediei cursurilor contabile lunare, stabilite de ctre Comisie i publicate pe site-ul internet al acesteia

 • Pagina

  32 / 37

  (http://ec.europa.eu/budget/contracts_grants/info_contracts/inforeuro/inforeuro_en.cfm), stabilite pe parcursul perioadei respective de raportare. II.17.7 Data plii Plile fcute de ctre AN sunt considerate efectuate la data la care este debitat contul AN, cu excepia cazului n care legislaia naional prevede altfel. II.17.8 Costurile de transfer pentru pli Costurile de transfer al plilor vor fi suportate n felul urmtor: (a) costurile de transfer percepute de banca n care se afla contul AN sunt suportate

  de ctre AN;

  (b) costurile de transfer percepute de banca n care se afl contul beneficiarului sunt suportate de ctre beneficiar;

  (c) toate costurile generate de transferuri repetate, cauzate de una dintre pri vor fi suportate de partea care a cauzat repetarea transferului.

  ARTICOLUL II.18 STABILIREA GRANTULUI FINAL II.18.1 Calcularea nivelului grantului final Fr a deroga de la Articolele II.18.2, II.18.3 i II.18.4, stabilirea nivelului grantului final se va face astfel: (a) n cazul n care grantul ia forma rambursrii costurilor eligibile, suma se obine prin

  aplicarea procentului de rambursare specificat la Articolul respectiv la costurile eligibile ale proiectului aprobate de AN pentru acele categorii corespunztoare de costuri, pentru beneficiar;

  (b) n cazul n care grantul ia forma unei contribuii bazate pe numr de uniti, suma se

  obine prin nmulirea contribuiei pe unitate specificat n respectivul Articol cu numrul efectiv de uniti aprobate de AN pentru beneficiar.

  n cazul n care Anexa II prevede o combinaie ntre diferite forme de granturi, acestea vor fi nsumate. II.18.2 Suma maxim Suma total pltit beneficiarului de ctre AN nu poate n nici un caz depi suma maxim specificat n Articolul I.3.1. n cazul n care suma stabilit n conformitate cu Articolul II.18.1 depete aceast sum maxim, valoarea final a grantului va fi limitat la suma maxim specificat n Articolul I.3.1.

 • Pagina

  33 / 37

  II.18.3 Regula non-profit i luarea n calcul a veniturilor II.18.3.1 Grantul nu trebuie s genereze profit beneficiarului. Profitul se definete ca fiind un surplus de ncasri (venituri) n raport cu costurile eligibile ale proiectului. II.18.3.2 Veniturile reale care trebuie luate n calcul sunt acelea care au fost stabilite, generate sau confirmate la data la care a fost elaborat cererea de plat a soldului de ctre beneficiar, care se ncadreaz n una dintre urmtoarele dou categorii: (a) venituri generate de proiect; sau

  (b) contribuiile financiare alocate n mod special de ctre donatori pentru finanarea

  costurilor eligibile ale Proiectului rambursate de ctre AN n conformitate cu Articolul I.3.

  II.18.3.3 Nu vor fi considerate ca venituri care trebuie luate n calcul cu scopul de a verifica

  dac grantul produce un profit pentru beneficiar: (a) contribuiile financiare menionate la litera (b) din Articolul II.18.3.2, care pot fi

  utilizate de ctre beneficiar pentru a acoperi alte costuri dect cele eligibile prin Contract;

  (b) contribuiile financiare menionate la litera (b) din Articolul II.18.3.2, partea neutilizat de ctre beneficiar care nu se datoreaz donatorului la sfritul perioadei prevzute n Articolul I.2.2.

  II.18.3.4 Costurile eligibile pentru a fi luate n calcul sunt costurile eligibile aprobate de AN pentru categoriile de cheltuieli rambursate n conformitate cu Articolul II.16.

  II.18.3.5 n cazul n care valoarea final a grantului stabilit n conformitate cu Articolele

  II.18.1 i II.18.2 ar genera un profit pentru beneficiar, profitul este dedus proporional cu procentul final de rambursare a cheltuielilor eligibile efective ale Proiectului aprobate de ctre AN pentru categoriile de costuri prevzute la Articolul II.16.3. Acest procent final se calculeaz pe baza valorii finale a grantului, n forma menionat la Articolul I.3.1, determinat n conformitate cu Articolele II.18.1 i II.18.2.

  II.18.4 Reducerea grantului pentru implementare necorespunztoare, parial sau cu

  ntrziere n cazul n care Proiectul nu este implementat sau este implementat necorespunztor, parial sau cu ntrziere, AN poate s reduc valoarea grantului prevzut iniial, n raport cu implementarea efectiv a Proiectului, n conformitate cu condiiile stabilite n Anexa III. II.18.5 Notificarea valorii finale a grantului AN va informa beneficiarul asupra valorii finale a grantului printr-o scrisoare oficial de notificare, trimis n termen de 60 de zile calendaristice de la primirea raportului final al

 • Pagina

  34 / 37

  beneficiarului. Beneficiarul va face observaii asupra valorii finale a grantului n termen de 30 de zile calendaristice ncepnd cu data notificrii. n msura n care beneficiarul transmite AN observaiile sale n perioada indicat, AN le va analiza i va informa beneficiarul asupra sumei finale a grantului printr-o scrisoare de notificare, preciznd valoarea final revizuit (sau nu) a grantului, n termen de 30 de zile calendaristice de la primirea observaiilor din partea beneficiarului. Dispoziiile prevzute n acest Articol nu derog de la posibilitatea ca beneficiarul sau AN s ntreprind msuri legale mpotriva celeilalte pri, n conformitate cu dispoziiile prevzute n Articolul I.8. ARTICOLUL II.19 RECUPERAREA FONDURILOR II.19.1 Responsabilitate financiar n cazul n care o sum trebuie recuperat n conformitate cu termenii Contractului, beneficiarul este obligat s ramburseze AN suma n cauz. II.19.2 Procedura de recuperare Anterior recuperrii, AN va informa beneficiarul, printr-o scrisoare de notificare, asupra inteniei sale de a recupera suma pltit n mod necuvenit, preciznd suma datorat i motivele recuperrii i invitnd beneficiarul s transmit observaii n termen de 30 de zile calendaristice de la primirea scrisorii de notificare. n cazul n care beneficiarul transmite observaiile n perioada indicat, AN va trimite beneficiarului o scrisoare de notificare cu valoarea final revizuit (sau nu) a grantului, suma datorat de rambursat i instruciunile pentru recuperare. n cazul n care beneficiarul nu a rambursat suma datorat pn la data specificat n scrisoarea de notificare sau nu a furnizat observaii pn la data indicat, AN va recupera, ori de cte ori este posibil, suma datorat prin compensare cu orice sume datorate beneficiarului de ctre AN, dup informarea acestuia asupra faptului c suma de rambursat va fi dedus dintr-o plat n curs de desfurare sau dintr-o plat viitoare. n cazul n care rambursarea nu a fost primit de la beneficiar n conformitate cu dispoziiile de mai sus, AN va recupera suma datorat: (a) folosind garania financiar, n cazul n care aceasta este prevzut n conformitate cu

  Articolul I.4.1;

  (b) prin luarea de msuri legale mpotriva beneficiarului, n conformitate cu Articolul I.8. II.19.3 Dobnda pentru plata ntrziat Dac plata nu a fost fcut pn la data stabilit n scrisoarea de notificare, suma datorat genereaz dobnd la rata indicat la Articolul II.17.5. Dobnda pentru plata ntrziat acoper perioada cuprins ntre ziua urmtoare a datei stabilit pentru plat i pn la data la care AN primete plata integral a sumei datorate, (inclusiv data respectiv).

 • Pagina

  35 / 37

  Orice plat parial este nregistrat mai nti ca plat a taxelor i a dobnzii pentru plata ntrziat i dup aceea ca plat a sumei principale. II.19.4 Comisioane bancare Comisioanele bancare suportate pentru recuperarea sumelor datorate ctre AN sunt suportate de ctre beneficiar, cu excepia cazului n care se aplic Directiva 2007/64/CE a Parlamentului European i a Consiliului din 13 Noiembrie 2007 privind serviciile de plat n cadrul pieei interne, de modificare a Directivelor 97/7/CE, 2002/65/CE, 2005/60/CE i 2006/48/CE i de abrogare a Directivei 97/5/CE. ARTICOLUL II.20 CONTROALE I AUDITURI II.20.1 Controale i audituri tehnice i financiare AN i Comisia pot efectua controale i audituri tehnice i financiare n ceea ce privete utilizarea grantului. Informaiile i documentele furnizate n cadrul controalelor sau al auditurilor vor fi tratate n mod confidenial. Controalele i auditurile efectuate de ctre AN i de ctre Comisie pot fi efectuate fie direct de ctre personalul propriu sau de ctre orice alt organism extern autorizat s fac acest lucru n numele lor. Controalele i auditurile pot fi efectuate pe baza unor verificri aprofundate ale tuturor documentelor referitoare la proiect, efectuate la sediul AN, al Comisiei sau al oricrei persoane sau organism mandatat de ctre acestea, sau pot avea loc la faa locului la sediul beneficiarului sau in locaiile i amplasamentele n care se desfoar sau s-a desfurat Proiectul. Beneficiarul acord AN, Comisiei, precum i oricrei persoane sau organism mandatat de ctre acestea un drept deplin de acces la toate documentele referitoare la implementarea Proiectului, rezultatele sale i utilizarea grantului, n conformitate cu termenii i condiiile de prezentul Contract. De asemenea, beneficiarul le va acorda acces la locaiile i amplasamentele n care este se desfoar sau s-a desfurat Proiectul. Dreptul de acces se acord pentru o perioad de cinci ani de la data plii soldului grantului sau a rambursrii acestuia de ctre beneficiar, cu excepia cazului n care legislaia naional prevede o durat mai mare. Controalele i auditurile pot fi efectuate pe parcursul ntregii perioade de executare a Contractului si pe o perioad de 5 ani de la data plii soldului. Aceast perioad se limiteaz la trei ani n cazul n care suma maxim specificat n Articolul I.3.1 nu depete 60 000 EUR. Procedura de control sau audit se consider a fi iniiat la data primirii scrisorii prin care AN o anun. II.20.2 Obligaia de a pstra documentele

 • Pagina

  36 / 37

  Beneficiarul este obligat s pstreze toate documentele originale, n special nregistrrile contabile i nregistrrile fiscale, stocate pe orice tip de suport adecvat, inclusiv originale digitalizate atunci cnd sunt autorizate de legislaia naional i n condiiile prevzute de aceasta, pentru o perioad de cinci ani de la data plii soldului, cu excepia cazului n care legislaia naional prevede o durat mai mare. n cazul n care suma maxim specificat n Articolul I.3.1 nu este mai mare de 60 000 EUR, aceast perioad se limiteaz la trei ani, cu excepia cazului n care legislaia naional prevede o durat mai mare. Termenele prevzute n primul i al doilea paragraf vor fi mai mari n cazul n care sunt n curs de desfurare de audituri, recursuri, litigii sau urmriri de creane, n legtur cu grantul. n astfel de cazuri, beneficiarul trebuie s pstreze documentele pn la momentul ncheierii auditului, recursului, litigiilor sau urmririi de creane. II.20.3 Obligaia de a furniza informaii Beneficiarul trebuie s furnizeze orice informaii, inclusiv informaii n format electronic, solicitate de AN i Comisie sau de ctre orice persoan sau organism autorizat de acestea, n contextul controalelor sau al auditurilor menionate la Articolul II.20.1. n cazul n care beneficiarul nu respect obligaia prevzut n primul paragraf, AN s considere: (a) ca fiind ineligibil orice cost insuficient dovedit sau susinut prin informaiile furnizate

  de ctre beneficiar; (b) ca fiind nejustificat orice contribuie bazata pe numr de uniti insuficient susinut

  sau dovedit de informaiile furnizate de ctre beneficiar. II.20.4 Procedura de consultare ntre pri Pe baza constatrilor efectuate pe parcursul controalelor sau auditurilor, AN va trimite beneficiarului, n termen de 30 de zile calendaristice de la sfritul controlului, unui raport provizoriu, iar acesta va avea la dispoziie 30 de zile calendaristice de la data primirii s i prezinte observaiile. AN va trimite beneficiarului raportul final n termen de 30 de zile calendaristice de la data expirrii termenului de transmitere a observaiilor de ctre beneficiar. II.20.5 Efectele constatrilor auditurilor i controalelor Pe baza concluziilor finale ale auditurilor sau ale controalelor, AN poate lua msurile pe care le consider necesare, inclusiv recuperarea total sau parial a plilor efectuate de aceasta, n conformitate cu Articolul II.19. n cazul unor rezultate finale ale auditurilor sau ale controalelor efectuate ulterior plii soldului, suma care va fi recuperat trebuie s corespund diferenei dintre valoarea final revizuit a grantului, determinat n conformitate cu Articolul II.18 i suma total pltit beneficiarului n conformitate cu Contractul pentru implementarea proiectului.

 • Pagina

  37 / 37

  II.20.6 Controale i inspecii efectuate de OLAF Oficiul European de Lupt Antifraud (OLAF) poate efectua investigaii, inclusiv verificri i inspecii la faa locului, n conformitate cu dispoziiile i procedurile prevzute de (i) Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European i al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigaiile efectuate de Oficiul European de Lupt Antifraud (OLAF) i de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European i al Consiliului i a Regulamentului (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului i (ii) Regulamentul (Euratom, CE) Nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele i inspeciile la faa locului efectuate de Comisie n scopul protejrii intereselor financiare ale Comunitilor Europene mpotriva fraudei i a altor abateri, cu scopul de a stabili dac au fost nregistrate fraude, acte corupie sau orice alte activiti ilegale, care afecteaz interesele financiare ale Uniunii n legtur cu decizia de finanare aferenta proiectului. II.20.7 Controale i audituri efectuate de Curtea European de Conturi Curtea European de Conturi are aceleai drepturi ca AN i Comisia, n special dreptul de acces, cu scopul de a efectua controale i audituri. ARTICOLUL II.21 MONITORIZARE I EVALUARE II.21.1 Monitorizarea i evaluarea Proiectului Beneficiarul accept s participe i s contribuie la activitile de monitorizare i evaluare organizate de ctre AN i de ctre Comisie, precum i de ctre persoanele i organismele mandatate de acestea. n acest context, beneficiarul acord AN, Comisiei, precum i oricror persoane i organisme mandatate de ctre acestea un drept deplin de acces la toate documentele referitoare la implementarea proiectului i la rezultatele acestuia. Acest drept de acces se acord timp de cinci ani de la data plii soldului grantului sau a rambursrii acestuia de ctre beneficiar. II.21.2 Evaluarea periodic a contribuiilor unitare Beneficiarul accept c AN i Comisia pot verifica nregistrrile contabile ale beneficiarului, cu scopul de a evalua periodic nivelul contribuiilor pe unitate. Aceste verificri nu vor determina o ajustare a valorii finale a grantului, n temeiul prezentului Contract, dar pot fi utilizate de ctre AN i Comisie, n vederea unor posibile viitoare actualizri ale nivelului contribuii