Download - Climauteanul Agro

Transcript

1.Introducere............................................................................................pag. 4-52.Caracteristica general a gospodariei S.C. Climuanul-AgroS.R.L. ......pag. 6-93.Analiza fondului funciar, suprafeelor nsmnate, roadei la hectar, producia global......................................................................................................pag. 10-174.Situaia economico-financiar a ntreprinderii S.C. Climuanul-Agro S.R.L..........................................................................................................pag. 18-315.Sistemul de impozitare...........................................................................pag. 32-356.Politica de investiii................................................................................pag. 36-38 7.Politica de credit a ntreprinderii S.C.Climuanul-Agro S.R.L...............pag. 39-40

8.Asigurarea i reasigurarea ntreprinderii.................................................pag. 41-42

9.Organizarea i controlul activitii financiare..........................................pag. 43-44

10.Concluzii...............................................................................................pag. 45

11.Propuneri..............................................................................................pag. 46

12.Anexe

Introducere

Agricultura este una din ramurile de baz ale economiei naionale, aducnd cele mai mari aporturi la dezvoltarea prosper a acesteia i contribuie concomitent la ridicarea nivelului de trai n republic dezvoltarea acestei ramuri este determinat n cea mai mare msur de factorii naturali (fertilitatea solului, suma temperaturilor active, cantitatea de precipitaii etc.) dar totodat este evident marcat de cele mai primordiale elemente ale consumurilor neefectund consumuri ntreprinderea nu are posibilitatea de a activa n perspectiv, adic de a relua procesul produciei i dee a desfura activitatea benefic. Dar nu numai consumurile sunt parte componenta a procesului de producere n ntreprinderile agricole ns nu putem uita de toi factorii de producie luai n ansamblu cum ar fi (mainile i utilajele, preparate de protecie fitosanitar, ngrminte etc.) care aduc aport considerabil la obinerea rezultatelor nalte n procesul de producie n ansamblu cu calitatea. ncepnd cu anii 90 ai sec. XX cnd sa nceput trecerea de la economia centralizat la economia de pia, procesul privatizrii a nceput s ia amploare s-au distrus gospodriile agricole numite kolhozuri, pmntul nu mai era prelucrat la nivel, a sczut nivelul intensificrii agriculturii toi acesti factori au adus la scderea produciei, producivitii, dispare specializarea pe ramuri mai ales ramura zootehnic ce se afl la momentul actual ntro stare nesatisfctoare. Se formeaz gospodriile rneti i de fermieri, dar sunt multe probleme ce sunt legate de agricultur cum ar fi: lipsa tehnicii de prelucrare a solului, combine, materiale seminciere i fitosanitare la preuri nalte. Strategia de dezvoltare durabil a agriculturii ce trebuia s se finiseze n anul 2015 a euat, ns au fost implimentate programe diverse de susinere a productorilor agricoli, de subvenionare, de creditare a agriculturii ce aduc rod n economia naional.

n prezent sunt multe probleme cu care se confrunt productorii agricoli cum ar fi: preurile mici ale produciei agricole, posibilitatea de a exporta produse peste hotarele rii au numai un numr restns de ntreprinderi, tehnica costisitoare, majorarea continu a preurilor la carburani, materiale fitosanitare, ngrminte etc. n anul 2010 multe ntreprinderi agricole din RM nu au primit subveniile acordate de stat deoarece nu se ajungeau bani n buget, iar n 2011 agenii economici vor putea primi subveniile pe anul 2010 deoarece s-a acordat din bugetul de stat 150 mln lei destinate subvenionrii.

Scopul practicii de producie este: de a avea abiliti practice ca viitori specialiti n domeniul contabilitii de a analiza ntreprinderea agricol din toate aspectele din punct de vedere economic ce ne permite efectuarea unor observari i practici contabile cu privire la activitatea ntreprinderii, evidena procesului de producie, aprovizionare i comercializare, analiza economic i financiar a ntreprinderii, de a face cunotin cu tehnologiile noi contabile ce se uitileaz la moment, de perspectivele dezvoltarii ntreprinderii care duce i la prosperarea societii prin majorarea locurilor de munc, ridicarea nivelului de trai al populaiei, aprovizionarea ramurii alimentare cu materie prima de calitate pentru producerea produselor alimentare i asigurarea securitii alimentare a statului prin completarea rezervelor statului. Iar dup efectuarea practicii s putem fomula direcii de perfecionare a activitii ntreprinderii n urmtorii ani, de a putea efectua previziuni cu privire la rezultatele economico financiare. Caracteristica genaral a gospodriei SC Climuanul-Agro SRL

Gospodria agricol SC Climuanul-Agro SRL a fost fondat n anul 2006. Sediul societii se afl n satul Climui, raionul Dondueni. Aezarea geografic a ntreprinderii ce se afl pe traseul Dondueni Otaci cu o distan de 10 km de Dondueni i - 20 km de Otaci, O parte din producia de cereale produs este destinat pentru completarea rezervei de stat iar alt parte este destinat exportului ct i pentru satisfacerea nevoilor consumatorilor ce procur materie prim pe piaa intern a Republicii. Traseele de legtur a SC Climuanul Agro SRL cu punctele de realizare i aprovizionare sunt parial asfaltate, cealalt parte fiind acoperite cu pietri. Gospodria a nceput s exporteze producie n anul 2009. Societatea are statut de persoan juridic de drept privat cu scop comercial.

Dup forma sa organizatorico juridic este Societate Comercial i Societate cu Rspundere Limitat. Societatea dispune de bilan autonom i conturi bancare, are tampil cu denumirea sa i imaginea emblemei.

Genurile de activitate a gospodriei:

1. Cultura cerealelor i a leguminoaselor boabe inclusiv producerea seminelor.

2. Cultura sfeclei de zahr

3. Cultura plantelor oleoaginoase

4. Cultura fructelor

5. Comerul cu ridicata a produselor agricole brute.

6. Acordarea serviciilor de recoltare a cerialelor n agricultura

La data constituirii societii capitalul statutar constituia 5400 lei divizat n pri dup cum urmeaz:

Chiriac Alexei 1620 lei

Prepeli Dumitru 1620 lei

Corneiciuc Ion 1080 lei

Chiriac Victor 1080 lei

Beneficiul Net al societii se repartizeaz conform deciziei adunrii n modul urmtor:

Pentru crearea i completarea fondului de rezerv;

Pentru dezvoltarea societii, procurarea tehnicii agricole performante pentru atingerea rezultatelor nalte la producere;

Pentru stimularea administratorului, personalului;

n alte scopuri decise de conducere;

Un rol important n ntreprindere l are tehnica performant care se utilizeaz n procesul de producie, ea este unica ntreprindere agricol din raionul Dondueni ce are un dezvoltat parc de maini i tractoare performante cum ar fi:

Combine de recoltat cerealele:

1. Combin John Deer S6902. Combin John Deer STS3. Combin Class Lexion Combin de recoltat sfecl de zahr Ropa Euro Tiger (anexa)

Tractor Challenger MT 855B Tractor John Deer 8430 Remorc Vagon Fleggi ncrctor telescopic Merlo Semntoare John Deer 1890Aceste mijloace de producie au o productivitate destul de mare i satisfac pe deplin cerinele ntreprinderii dar mai sunt nevoie de investiii. Spre exemplu combina de recoltat sfecla de zahr Ropa Euro Tiger nlocuiete munca a aproximativ 300 oameni zilnic i procesul de recoltare a sfeclei devine destul de rapid ce duce la micorarea pierderilor a procentului de zahar i respectiv menine un pre nalt al produciei. Un tractor John Deer poate fi comparat cu cteva tractoare de tip MTZ, avnd o nalta capacitate cilindric (13,5 litri) i productivitate foarte mare iar roile duble micoreaz presiunea aspra solului. Combinele de recoltat cereale John Deer sunt dotate cu calculatoare si navigaie GPS ce fac ca procesul de recoltare sa fie rapid, confortabilitatea cabinii i dotarea ei cu aer condiionat face ca operatorul sa poat sa lucreze timp ndelungat cu influen minim asupra sanataii.

Evidena procesului de aprovizionare cu mijloace fixe se reflecta prin urmatoarele formule contabile:

DT 123 CT 521

TVA aferent mijloacelor fixe procurate nu se include n valoarea de intrare a acestora, dar se ntocmete corespondena:

DT 226 CT 521

Toate mijloacele fixe procurate se achit din contul curent n valut naional ulterior.

Fig.1 Schema structurii de conducere

n continuare vom analiza schema structurii de producere a gospodriei.

Fig.2 Structura de producere a gospodriei

Din schema de mai sus putem observa c ntreprinderea se specializeaz n 3 ramuri de producere: culturi de cmp, culturi pomicole, culturi leguminoase. ns cea mai mare pondere o ocup culturile de cmp cum ar fi: cerealierele i culturile tehnice. ntreprinderea are o specializare ngust deoarece se observ ca are un spectru ngust de culturi i nu are deloc sector zootehnic.

Furnizorii de baz a ntreprinderii sunt:

Combustibil: Compania Lukoil Moldova, motorin, benzin, lubrifiante.

Materale fitosanitare, ngrminte: Fertilitatea-Chiinu SA (anexa 13), Agrostoc SRL, Diazchim SRL

Material semincier: Sfecl de zahr IM Magd-Vest SRL,

IM Sudsuker-Moldova SRL

Piese de schimb pentru maini, tractoare: Clio-Ghedrovici I. (Anexa 11), IM Agropiese-TGR Group SRL

Analiza fondului funciar, suprafeelor nsmnate, roadei la hectar, produciei globale

Pmntul este cel mai important factor de producie n agricultur far de care nu se poate desfura procesul de producere a produciei agricole. Pamintul este factorul de producie care nu se uzeaz dac se exploateaz corect, este renovabil i nu poate fi mutat dintr-un loc n altul. Nordul Republicii Moldova este bogat n soluri cernoziom de o nalt fertilitate i bonitatea solului este de aproximativ 70-75 baluri. Gospodria Climuanul-Agro deine terenuri agricole pe teritoriul raionului Dondueni n satele: Climui, Cernoleuca, Corbu, aul, Elizavetovca,Plop,Horodite,Bricen i n rainul Ocnia s.Sauca. Suprafaa terenurilor agricole pe care o deine la moment ntreprinderea este de 7000 ha ns cu numai 5 ani n urm ntreprinderea data i-a nceput activitatea cu 2292 ha, aceast ntreprindere este cea mai mare din raionul Dondueni dup suprafaa de teren agricol i se numr printre cele mai mari ntreprinderi agricole din Republica Moldova.

n continuare vom analiza evoluia suprafeelor terenului agricol pe perioada activitii ntreprinderii, datele fiind luate din Raportul statistic:

Fig. 3 Evoluia suprafeelor terenului agricolDin figura de mai sus obervm c suprafaa terenurilor cu destinaie agricol pe parcursul anilor 2006 2012 este n continu cretere ce ne demonstreaz c gospodria evoluiaz n ritmuri nalte. Aceasta se rasfrnge pozitiv asupra produciei obinute ct i a rezultatelor finale a gospodariei. Este pozitiv faptul c gospodaria valorific terenurile neprelucrate investete n ele i apoi obine rezultate nalte. Aceasta este un mic plan a procesului de consolidare a terenului cnd deinatorii cotelor de pamnte ce le-au obinut n urma destrmrii colhozurilor le ncredineaz acestor mari ntreprinderi i obin um nic profit sub forma de producie agricol n dependen de suprafaa obinut.

Analiza structurilor suprafeelor nsmnate are o importan deosebit deoarece putem face observari asupra culturilor cultivate n gospodrie pe ultimii 3 ani i modificarea suprafeelor aflate sub culturi, este important ca n gospodarie s se respecte asolamentele aceasta este responsabilitatea brigadirului. Tabelul ce urmeaz ne descrie suprafeele ocupate sub culturi i abaterea lor procentual fa de anii precedeni.

Tabelul 1Analiza structurilor suprafeelor nsmnate n SC Climuanul Agro SRL

Nr.

d/oCulturile2009

ha2010

ha2011

haAbaterea, %

2010 fa de 20092011 fa de 2010

A12345

1Gru de toamn114315091243132,0282,37

2Orz de toamn481696446144,6964,08

3Mazre24----

4Porumb4287251150169,39158,62

5Soie6529631601147,69166,25

6Floarea -soarelui250583456233,278,21

7Sfecla de zahr670739796110,29107,71

8Mere203252251124,1399,60

9Rapi305-232--

10Ciap2----

11Total415854676182131,48113,08

Din tabelul de mai sus putem observa urmatoarele date: suprafaa terenului ocupat sub culturi constituie n anul 2010 5467 ha ce se majoreaz cu 31,48% fa de anul 2009 aceasta constituie 1309 ha iar n anul 2011 se majoreaz cu 113,08% fa de anul 2010 ceia ce constituie 715 ha. Analiza terenurilor agricole ocupate sub culturi ne arat urmatoarea tendin: n anul 2010 au crescut toate suprafeele aflate sub culturi si respectiv: gru de toamn cu 32,2% ceia ce constituie 366 ha, orz de toamn 44,69% ce constituie 311 ha, porumb cu 69,39% sau cu 295 ha. Semnificativ crete suprafaa ocupat de floarea-soarelui cu 133,2% sau cu 333 ha fa de 2009 la restul culturilor creterea este de 10 20 %.

n anul 2011 n comparaie cu situaia din anul 2010 tendinele deja sunt diferite suprafaa s-a majorat la porumb cu 58,62%, la sfecl de zahr cu 7,71% i la soie cu 66,25% ns la celelalte culturi se observ o tendin de micorare cum este la griu de toamn cu 17,63% ceia ce constituie -266 ha, orz de toamn 35,92% sau cu 250 ha, floarea soarelui scade cu 21,79% sau cu 137 ha. Nesemnificativ se modific suprafaa ocupat de mere ea se micoreaz numai cu 1 ha.

Toate terenurile agricole ce se afl la bilanul ntreprinderii snt luate n arend pe termen lung cu ntocmirea urmatoarei corespondenei a conturilor:

Dt 122 Ct 421 - la valoarea de bilan a terenurilor

Plata de arend calculat se reflect n eviden n modul urmator:

Dt 811 Ct 539 - la marimea plii de arenda calculate conform contractului.

Un important indice principal de activitate a gospodriei agricole este roada la hectar care ne exprim volumul de producie obinut n urma recoltei de pe 1 hectar de teren agricol ocupat sub cultura dat. n continuare vom analiza roada la hectar pe 3 ani n gospodria SC Climuanul- Agro SRL.

Tabelul 2

Analiza roadei la hectar n SC Climuanul- Agro SRL, q/ha

Nr.d/oCulturile2009201020112010 fa de 20092011 fa de 20102011 efectiv fa de plan

planefectiv

A1234567

1Gru de toamn40,043,4741,5043,04108,6899,01103,71

2Orz de toamn18,028,8235,6040,12160,11139,21112,70

3Mazre25,413,7--53,94--

4Porumb 91,0589,6590,0081,2898,4690,6690,31

5Soie24,8616,1223,2524,9964,84155,02107,48

6Floarea -soarelui26,322,8225,7521,6986,7795,0584,23

7Sfecla de zahr666,67331,92550,00602,4349,79181,50109,53

8Mere64,717,6822,3024,2127,32136,93108,57

9Rapi37,532,31--86,16--

10Ceap-20-----

Din datele tabelului observm ca roada la hectar n anul 2010 fa de anul 2009 are urmtoarea tendin:De majorare se observ la cerealiere de gr I cum ar fi: la gru de toamn cu 8,68% i la orz de toamn cu 60,11% sau 10,82q/ha.

Celelalte culturi cunosc o tendin de micorare a roadei la hectar ns cel mai semnificativ se observ la mere, sfecla de zahar i soie la aceste culturi roada scade dublu fa de anul 2009, aceasta s-a produs din cauza condiiilor climaterice nefavorabile ce au influenat la obinerea acestor rezultate. Anul 2011 aduce rezultate pozitive ce ne arat o majorare a roadei la hectar semnificativ la orz, soie, sfecla de zahr, mere iar pozitiv este faptul ca la celelalte culturi este o mica micorare a roadei n 2011 cum ar fi: gru de toamn, porumbul i floarea-soarelui. Planul produciei n anul 2011 a fost suprandeplinit la majoritatea culturilor cu excepia porumbului planul nu s-a ndeplinit cu 15% i la floarea-soarelui planul nu s-a ndeplinit cu 10% aceasta sar fi produs pe contul factorilor care nu pot fi influenai de ntreprindere.

Analiza produciei obinute la ntreprindere pe grupele de culturi este un factor important ce ne caracterizeaz dezvoltarea ntreprinderii, tendina de majorare a produciei obinute trebuie s fie n orice gospodrie, acum cnd cererea la produse alimentare este n continu cretere este pus sarcina de a produce ct mai mult dar un factor important este calitatea produciei ce are influen asupra preului ei. n urmtorul tabel vom analiza producia obinut la ntreprindere pe culturi pe 3 ani.Tabelul 4Analiza produciei globale n SC Climuanul Agro SRL pe 3 ani, tone Nr.

d/oCulturile2009

2010

2011 2010 fa

de 2009, %

2011 fa de 2010, %

A12345

1Gru de toamn

4041,45105,16418,3126,32125,72

2Orz de toamn

2147,71359,4805,3163,3059,24

3Mazre

254,0182,0-71,65-

4Porumb

1272,52705,04420,1212,57163,40

5Soie

768,2970,32407,0126,31248,07

6Floarea soarelui828,5520,61154,062,84221,67

7Sfecla de zahr

33000,022239,029395,567,39132,18

8Mere

1399,9536,54732,538,32882,11

9Rapi

1465,0885,8-60,46-

10Ceap

-8,5---

11Total45177,234512,249332,7176,39142,94

Din tabelul de mai sus putem face urmtoarele observri pe parcursul anilor 2009 2011 la gru de toamn se observ o tendin de majorare a produciei totale aproximativ cu 25 % anual aceasta se petrece pe contul majorrii suprafeei ocupade de aceast cultur. n 2010 producia are o tendin de micorare la culturile cum ar fi: orz, rapi, floarea-soarelui, mere din cauza condiiilor climaterice i la unele culturi pe contul micorrii suprafeei cultivate. n 2011 tendina este de majorare a produciei. n total pe ntreprindere n 2010 producia total se micoreaz cu 23,61% iar n 2011 fa de 2010 se majoreaz cu 42,94% ce este un rezultat destul de nalt. Producia obinut este factor important n dezvoltarea ntreprinderii cu ct ea este n cretere n dinamic cu att vor crete rezultatele economice obinute ns rezultatele economice depind de ali factor care se vor analiza n continuare.La recoltarea produciei agricole i transportarea acesteia din cimp la faare se utilizeaza varianta a IV-a de evidena cu utilizarea taloanelor combinerului, oferului. Producia recoltat se contabilizeaza prin :

DT 216 CT 811

Dup sortarea i uscarea producie se nregistreaz:

-deeuri utilizabile: DT 216 CT 811 -deeuri neutilizabile: DT 216 CT 811

Situaia economico-financiar a ntreprinderii SC Climuanul-Agro SRLProcesele economice actuale i tendinele de dezvoltare conturate n economie, precum i speranele n vederea ameliorrii strii reale n sfera produciei, in de problemele extinderii, n Republica Moldova, a activitii antreprenoriale n special n sectorul agrar.

n condiiile economiei de pia, strategia Republicii Moldova const n orientarea eforturilor spre dezvoltarea mecanismului finanrii micului business i cel mijlociu din agricultur n contextul integrrii n Uniunea European i penetrarea produselor agroalimentare obinute n aceste ntreprinderi pe pieele Uniunii Europene i nu numai.

Politica agricol modern constituie o pia unic i protejat. Principiile de funcionare a pieei date constau n urmtoarele: favorizarea procesului tehnic i asigurarea dezvoltrii raionale a produciei agricole; utilizarea adecvat a factorilor de producie, n primul rnd a forei de munc; stabilirea preurilor la produsele agroalimentare pe pieele de desfacere; garantarea securitii de aprovizionarea consumurilor cu produsele agricole; asigurarea unor preuri rezonabile la procurarea materiei prime i a utilajului, etc.

Republica Moldova tinde s adopte o politic agricol bazat pe principiile politicii agricole comune Uniunii Europene, care ar putea fi preluate ntr-o strategie de dezvoltare a agriculturii rii noastre cu modificrile i adaptrile necesare. Un accent deosebit se acord la implementarea procesului tehnologic i tehnic n agricultur, asigurarea unui trai decent pentru populaia rural, favorizarea dezvoltrii mecanismului de finanare a busienessului din agricultur i a securitii de garantare a consumurilor de produse agricole i alimentare.

Datorit unei organizri riguroase a activitii ntreprinderii SC Climuanul-Agro SRL a reuit s-i mreasc capacitatea de producie prin aceea, c i-a mrit suprafeele agricole i posibilitatea de a lrgi volumul de producie pe piaa de desfacere, s-i mbunteac indicii financiari i economici. n cadrul desfurri unei activiti economice n timp s-a ajuns la concluzia c pentru obinerea rezultatelor satisfctoare indiferent de tipul de proprietate sau forma organizatorico juridic este necesar mai nti de toate de ndeplinit o serie de condiii obiective i subiective de ordin economic, organizatoric i financiar i apoi de efectuat o analiz succesiv a lor. Pentru a reflecta dezvoltarea economic a unei ntreprinderi este necesar de a o analiza din mai multe puncte de vedere, cum ar fi: specializarea, asigurarea i folosirea mijloacelor de producie, a resurselor de munc, eficiena utilizrii factorilor de producie.Un factor important este costul unitar ce se reflect n utilizarea eficient a mijloacelor tehnice, materiei prime i materiale. Analiza costului unitar este important pentru ntreprindere deoarece se pot observa tendinele modificarii costului produciei, ns in ultime perioad din cauza scumpirii combustibilului, materialului semincier, preparatelor fitosanitare costul produciei tinde sa se majoreze, ns costul unitar poate fi meninut la un nivel constant daca se va majora roada la hectar ce influeniaz indirect asupra costului unitar. n urmatorul tabel vom analiza modificarile costului unitar n ntreprinderea Climuanul Agro SRL. Tabelul 3

Preul de cost la 1q de producie pe 3 anin SC Climuanul-Agro SRLCulturile2009201020112010 fa de 20092011 fa de 2010

2011 efectiv fa de plan

planefectiv

A1234567

Gru de toamn43,02122,05145,60150,98283,71123,70130,70

Orz de toamn39,97125,46125,00119,47313,8995,2395,58

Porumb72,13114,38102,30114,38158,57100111,81

Mazre136,93291,21--212,67--

Soie209,19353,47325,50298,29168,9784,3991,64

Floarea -soarelui154,89347,10375,35431,00224,09124,17114,83

Sfecla de zahr22,0839,0540,0037,56176,8696,1893,90

Mere80,3092,08702,15728,51114,67791,17103,75

Rapi214,52223,62--104,24--

Ceap-350-----

Din tabelul de mai sus putem face urmtoarele observri c costul unitar se majoreaz considerabil n anul 2010 fa de anul 2009 aceast majorare s-a produs din cauza c n anul 2010 se micoreaz considerabil roada la hectar i respectiv scade nivelul produciei obinute. Cel mai mult costul unitar se majoreaz la gru cu 183,71% ceia ce constituie - 79,03 lei/q, orz de toamn - 213,89% sau 85,49 lei i mazre 112,67% sau respectiv 154,28 lei. n anul 2011 costul unitar al produciei la unele culturi are tendina de micorare iar la altele de majorare ns la un nivel mai mic dect n anul 2010. Tendina de majorare o are: grul de toamn cu 23,70%, floarea-soarelui 24,17% dar cel mai mult se majoreaz costul unitar la mere cu 691,17% ceia ce constituie 610 lei aceasta a fost din cauza c s-au majorat consumurile la mere pentru a obine producie de nalt calitate i de a o reliza la un pre mare.

La formarea costului efectiv al produciei contribuie urmatoarele articole:

-remunerarea muncii lucrtorilor

DT 811 CT 531 48500 lei

-contribuii pentru asgurri sociale de stat

DT 811 CT 533 11155 lei

-contribuii pentru asigurri medicale

DT 811 CT 533 1698 lei

-consumuri directe de materiale

DT 811 CT 211 87530 lei

-serviciile parcului de maini i tractoare

DT 811 CT 812 63618 lei

-cota parte a consumurilor indirecte de producie

DT 811 CT 813 31415 lei

Documentele justificative de eviden a consumurilor de producie sunt:

Foaia de eviden a muncii i lucrrilor executate

Foaia colectiv de prezen

Carnetul brigadierului pentru evidena muncii i lucrrilor executate

Foaia de eviden a tractoristului-mainist

Foaia de parcurs a tractorului

Calculul retribuirii muncii lucratorilor din sectorul zootehnic

Ordinul de lucru n acord

Actul de consum a seminelor i materialului sditor

Actul de consum al ngrmintelor minerale, organice i bacteriene, chimicalelor i ierbicidelor

Procesul-verbal de scotere din uz a inventarului de producie i gospodresc, obiectelor de mic valoare i scurt durat

Borderoul de consum al nutreurilor

Fia-limit de ridicare a valorilor materiale

Bonul de uz intern

Calculul uzurii mijloacelor fixe comform situaiei la nceputul anului

Calculul uzurii mijloacelor fixe intrate i ieite

Borderoul calculrii uzurii mijloacelor fixe pe lun

Borderoul repartizrii uzurii mijloacelor fixe din ramura culturii plantelor

Procesul-verbal de recepie-predare a obiectelor reparate, reconstruite i modernizate.

Planificarea costului unitar a adus rezultate satisfctoare abaterile de la plan fiind nesemnificative ce este un fapt pozitiv. ntreprinderea trebuie mereu s tind spre majorarea produciei prin implimentarea soiurilor noi progresive, respectarea asolamentelor, utilizarea mijloacelor antigrindin i antinghe ns toate acestea duc la majorarea consumurilor de aceea trebuie de inut cont c i roada trebuie sa creasc. Urmatorul tabel ne arat indicii activitii economico-financiare care i vom analiza n continuare n tabelul ce urmeaz. Datele fiind culese din Rapoartele financiare anuale ale ntreprinderii:Tabelul 5Indicii activitii economico-financiare a gospodriei agricole SC Climuanul-Agro pe anii 2007 - 2011

Indicii

economici2007lei2008Lei2009lei2010lei2011lei

Valoarea medie a mijloacelor fixe26047508947275203923532774846239256284

Valoarea produciei agricole1859867440442256428977563799586558367219

Venitul din vnzri1715248537038654394296483577236355253477

Numrul mediu de lucrtori169222244179194

n figura urmtoare se observ destul de clar tendinele de majorare a valorii MF.

Fig.4 Evoluia valorii medii a mijloacelor fixe pe anii 2007-2011

Iar n urmtoarea figur vom reprezenta grafic modificarea venitului din vnzri pe anii 2007 2011 n ntreprinderea SC Climuanul Agro SRL

Fig. 5 Modificarea venitului din vnzri pe anii 2008 - 2010

Se observ destul de clar c n anii 2007 2009 venitul din vnzri are o cretere constant numai n anul 2010 se observ o micorare a venitului din vnzri, aceasta s-a produs din cauza c n 2010 s-a micorat nivelul produciei totale. n anul 2011 venitul din vnzri are o brusc cretere.

Modificarea numrului de lucrtori la ntreprindere arat astfel:

Fig. 6 Evolutia numarului de lucratori n anii 2007 - 2011Din figura 6 se observ modificarea numrului de lucrtori n ntreprindere pe anii 2007 2011, numarul maximal de lucrtori este n anul 2009 244 persoane. Odat cu procurarea tehnicii performante trebuina n lucrtori scade.

Formarea preului la SC Climuanul Agro SRL este legat de analiza structurii cheltuielilor i de aplicare a cocepiei de contribuie la constituirea profitului, ceea ce permite obinerea unui echilibru dintre preurile de vnzare, structura sortimentului i cheltuielile pentru realizarea fiecrui produs, ntreprinderea se strduie s fixeze preurile la produse astfel nct s acopere cheltuielile de producie, de distribuie, de vnzare, iar uneori i riscul. SC Climuanul Agro SRL stabilete preul la produsele sale bazate pe costuri, care sunt egale cu costurile totale aferente unei uniti de produs. Acest adaos variaz foarte mult de la produs la produs. Tabelul 6Analiza preurilor de realizare a produciei agricole (inclusiv TVA) n n ntreprinderea SC Climuanul Agro SRLNr.

d/oCulturile2009

20102011Abateri(+,-)

2010 fa de 20092011 fa de 2010

1Gru de toamn

2,501,102,50-1,40+1,40

2Orz de toamn

2,0----

3Mazre

-2,20---

4Porumb

1,221,803,40+0,58+1,6

5Soie

2,854,804,0+,95-0,80

6Floarea soarelui

4,503,806,80-0,7+3,00

7Sfecla de zahr

0,400,510,56+0,10+0,05

8Mere

4,501,501,76-3,00+0,26

9Rapi

5,303,603,09-1,7-0,51

10Ceap

-3,0---

n tabelul de mai sus observm la unele prodese agricole tendina de cretere a preurilor, aceasta se produce din cauza c crete cererea pe pia, produsele agricole n republica Moldova cunosc o mare concuren mai ales la produsele cerealiere mai ieftine ce vin de peste hotare dar statul trebuie s protejeze productorul intern de asemenea factor i s stimuleze prin subvenionare continu producerea agricol. Modificarea preului este nsemnificativ n anul 2010 i la unele produse cum ar fi grul, merele floarea-soarelui cunoate o tendin de micorare, ns n 2011 preurile cresc la majoritatea produciei cu 15 20% cu excepia rapiei i soiei la care preul scade cu 0,5 lei i respectiv cu 0,8 lei.

Procesul de comercializare a produciei i serviciilor se reflect:

-costul efectiv a produciei vndute

DT 711 CT 216 425330 lei

-venituri din vnzri achitate de cumpartor

DT 221 CT 611 684300 lei

-TVA

DT221 CT 534 136860 lei

Ulterior:

DT242 CT 221 821160 lei

Gradul de utilizare a factorilor de producie contribuie la dezvoltarea prosper a ntreprinderii i asupra obinerii rezultatelor financiare pozitive, n special a indicatorilor profitului i rentabilitii.

Rentabilitatea este unul dintre cei mai principali indicatori a eficienei economice de lucru a ntreprinderilor dintr-o perioad oarecare de timp. Nivelul rentabilitii ntreprinderii se calcul n felul urmtor:

Rentabilitatea general =(profitul pn la impozitare /(valoarea medie anual a mijloacelor productive + valoarea medie anual a activelor curente))* 100%;

Rentabilitatea economic = (profitul pn la impozitare / valoarea medie anual a activelor totale) * 100%;

Rentabilitatea financiar = (profitul net / valoarea medie anual a capitalului propriu) * 100%.

Profitul brut = Venitul din vnzri - Consumuri

Profitul perioadei de gestiune pn la impozitare, reprezint suma rezultatelor din cele trei tipuri de activiti (operaional, de investiii i financiar) i rezultatul excepional.

Profitul net diferena rmas la dispoziia ntreprinderii dup impozitare i reflect rezultatul financiar net obinut de ntreprindere n anul de gestiune.

Gradul de utilizare a factorilor de producie contribuie la dezvoltarea prosper a ntreprinderii i asupra obinerii rezultatelor financiare pozitive, n special a indicatorilor profitului i rentabilitii.

Rentabilitatea este unul dintre cei mai principali indicatori a eficienei economice de lucru a ntreprinderilor dintr-o perioad oarecare de timp. Nivelul rentabilitii ntreprinderii se calcul n felul urmtor:

Rentabilitatea general =(profitul pn la impozitare /(valoarea medie anual a mijloacelor productive + valoarea medie anual a activelor curente))* 100%;

Rentabilitatea economic = (profitul pn la impozitare / valoarea medie anual a activelor totale) * 100%;Rec=Pi/CP*100%;

Rec=8990206/54884128=0,16%Rentabilitatea financiar = (profitul net / valoarea medie anual a capitalului propriu) * 100%.Rf=PN/Cp*100%;

Rf=8990206/54884128=0,16%

Profitul brut = Venitul din vnzri ConsumuriPB=VV-CV=111380899 (MDL)Profitul perioadei de gestiune pn la impozitare, reprezint suma rezultatelor din cele trei tipuri de activiti (operaional, de investiii i financiar) i rezultatul excepional.

Profitul net diferena rmas la dispoziia ntreprinderii dup impozitare i reflect rezultatul financiar net obinut de ntreprindere n anul de gestiune.PN=Pi-Iv=8990206 (MDL)

Din indicatorii calculai se observ c ntreprinderea are rezultate pozitive n activitatea sa ce este un rezultat destul de bun, dac vom lua n comparaie cu alte ntreprinderi agricole ce n ultimii ani nregistreaz rezultate negative. Un fapt pozitiv este este c intreprinderea are profit i venitul din vnzarea produciei este n continu cretere, deci indirect influeniaz costul produciei asupra rezultatului financiar, ns preul de realizare a produciei este mai mare ca costul ei i poate acoperi consumurile i de a aduce un rezultat pozitiv.n continuare vom analiza indicii profitului n gospodria Climuanul-Agro, mii lei.Tabelul 7

Analiza rezultatelor financiare SC Climuanul Agro SRLindicatoriianiiAbaterile anului 2011 fa de:

20092010201120092010

Profit brut, lei15364888718956511138089-42267993948524

Profitul perioadei de gestiune pn la impozitare, lei17413547129574118990206-8423341-3967205

Profit net, lei17413547129574118990206-8423341-3967205

Din datele tabelului de mai sus observm c cele mai nalte rezultate financiare au fost obinute n anul 2009, n anul 2010 se observ tendina de micorare a rezultatelor financiare posibil din cauza declanrii crizei mondiale economice care are un aport negativ asupra dezvoltrii economice a ntreprinderilor din republic.

Stabilirea rezultatului financiar total se efectuiaz la contul 351 prin nchiderea conturilor de venituri i cheltuieli:

DT 351 CT 711,712,713,714,721,722,723

i:

DT 611,612,621,622,623

Capitalul propriu constituie o surs de finanare de o importan major. Pentru muli ageni economici mrimea, structura i modificarea capitalului propriu prezint un interes deosebit. n continuare vom analiza modificarea capitalului statutar n SC Climuanul Agro SRL

Fig. 7 Modificarea capitalului statutar

Din figura de mai sus observm c capitalul statutar al ntreprinderii este n cretere pe ultimii 3 ani ce este un fapt pozitiv deoarece din capitalul statutar al ntreprinderii pot fi procurate mijloace tehnice i utilaje productive, mrimea capitalului statutar influeniaz pozitiv asupra lichiditii ntreprinderii.Caracteristica contului 311 Capital statutar Evidena capitalului statutar se ine la contul 311 Capital statutar , este un cont destinat generalizrii informaiei privind situaia i micarea capitalului statutar a ntreprinderii. Modul de constituire a capitalului statutar este reglementat de legislaia Republicii Moldova si de actele de constituire a ntreprinderii:

-Contractul de constituire;

-Statutul ntreprinderii.

Este un cont de pasiv, n credit se nregistreaz mijloacele depuse n capitalul statutar al ntreprinderii, iar n debit mijloacele retrase de catre proprietar. Soldul contului este creditor i reflect mrimea capitalului statutar la finele perioadei de gestiune. La contul 311Capital satutar se pot deschide 5 subconturi:

311.1 Capital social

311.2 Aciuni simple

311.3 Aciuni privilegiate

311.4 Aporturi ale asociailor

311.5 Cote participante

Evidena analitic a capitalului statutar se ine pe fondatori, acionari sau asociaii.Operaiuni economice:

1.Constituirea capitalului statutar dup nregistrarea de stat n mrimea declarata n actele de constituire:

- la suma mijloacelor banesti depuse

DT 242, 243 CT 311

la suma capitalului nevrsat

DT 311 CT 311

2. Marirea capitalului statutar pe seama:

- majorarea valorii nominale a aciunilor

DT 313 CT 311

profitului nerepartizat al anilor precedeniDT 332 CT 311

profitului net al anului de gestiune

DT 333 CT 311Sistemul de impozitare Puterea, stabilitatea i perspectivele de dezvoltare a unui stat n condiiile economiei de pia sunt asigurate prin respectarea legitilor economice,existena pieei de desfacere,prin fabricarea produselor de calitate i prin mijloacele financiare acumulate n bugetul societii.

Bugetul statului se completeaz n special din plile obligatorii achitate de contribuabili numite impozite i taxe.

n conformitate cu Codul Fiscal impozitele i taxele instituite n RM se clasific dup 2 criterii:

1. Dup trsturile de fond i form:

Directe- se stabilesc nominal n sarcina unor persoane fizice i juridice n funcie de veniturile si averea acestora i pe baza cotelor de impozit prevzute de lege.

Indirecte- se stabilesc asupra vnzrii bunurilor sau a prestrii unor servicii2. Dup instituiile ce le administreaz:

De stat (republicane) care cuprind:

-Impozitul pe venit

-TVA (taxa pe valoarea adugat) -Impozitul privat

-Taxe vamale

-Taxe percepute n fondul rutier

Locale :

-Impozitul funciar

-Impozitul pe bunurile imobiliare

-Iompzitul pentru folosirea resurselor naturale

-Taxa pentru amenajarea teritoriului

-Taxa pentru dreptul de a organiza licitaii locale -Taxa pentru amplasarea publicitii

-Taxa pentru amplasarea unitii comerciale Tabelul 8Impozitele i taxele achitate de SC Climuanul-Agro SRLNr.d/o Denumirea impozituluiCodul impozituluiAnii

200920102011

1Funciar114010466150502525567099

2Amenajarea teritoriului122280924079907714

3Taxa pe valoarea adugat(TVA) 115010788593071544724420278

4Venitul persoanelor fizice1110107435896505138664

Suma acestor impozite sunt reflectate n Raportul Financiar anual al ntreprinderii pag. 15 (anexa 1)Taxa pe valoare adugat

Calcularea, trecerea n cont i achitarea T.V.A. este reglementat de titlul III al Codului fiscal.

T.V.A. - impozit general de stat care reprezint o form de colectare la buget a unei pri a valorii mrfurilor livrate, serviciilor prestate care sunt supuse impozitrii pe teritoriul RM, precum i a unei pri din valoarea mrfurilor, serviciilor impozabile importante pe n RM. Cotele T.V.A. :

a) Cota-standart n mrime de 20% din valoarea impozabil a livrrilor impozabile;

b) Cote reduse n mrime de :

-8% la pine i produse de panificaie,lapte i produsele lactate livrate pe teritoriul RM,cu excepia produselor alimentare pentru copii,care sunt scutite de T.V.A. n conformitate cu art.103 al Codului fiscal

c) Cote zero pentru:

- mrfurile i serviciile pentru export;

Contribuabilul este obligat s calculeze i s prezinte declaraia privind TVA pentru fiecare perioad fiscal. Perioada fiscal privind TVA constituie o lun calendaristic, ncepnd cu prima zi a lunii.

Termenele obligaiei fiscale

Data obligaiei fiscale privind TVA este data livrrii. Data livrrii se consider data predrii mrfuilor,prestrii serviciilor.

Data livrrii pentru mrfuri se consider data predrii mrfurilor consumatorului sau dac mrfurile sunt transportate, data livrrii se consider data la care ncepe transportarea, cu excepia mrfurilor de export, pentru care data livrrii se consider data scoaterii lor de pe teritoriul RM. Pentru servicii, data livrrii se consider data prestrii serviciului, data eliberrii facturii fiscale sau data la care plata se efectueaz subiectului impozabil, parial sau n ntregime, n funcie de ce are loc mai nainte.

n cazul n care factura fiscal este eliberat sau plata este primit pn la momentul efecturii livrrii, data livrrii se consider data elibrrii facturii fiscale sau data primirii plii.

Politica de investiiiInvestiia reprezint un activ deinut de ntreprinderea-investitor n scopul

ameliorrii situaiei sale financiare prin obinerea veniturilor (dobnzilor, dividentelor, redevenelor), majorarea capitalului propriu i ctigarea altor profituri.

Indiferent c fondurile se plaseaz n active imobilizate sau n active circulante, investirea reprezint o imobilizare de capital important ca volum i durabil n timp, urmrind obinerea unei rentabiliti viitoare optime. Prin urmare decizia de investire conduce la o imobilizare de capital fcut n prezent, n sperana unei rentabiliti viitoare i care urmeaz s se realizeze pe mai multe exerciii financiare.

Decizia de investire este pertea integrant a politicii generale a ntreprinderii.

Ea marcheaz nu numai o imobilizare de capital, dar i o anumit activitate util plasat ntr-un anumit segment al pieei, angajarea unei anumite cantiti de resurse naturale, umane i bneti, iniierea i ntreinerea unor relaii cu ntreprinderi din ramuri de activitate conexe, a cror cifr de afaceri este influenat pozitiv.

Avnd n vedere costul, de regul ridicat al investiiilor, o problem de prim ordin care se ridic este gsirea i alegerea surselor necesare pentru finanare, precum i evaluarea rentabilitii acestora, comparnd costurile de finanare cu rezultatele financiare previzibile.procedura de alegere a investiiei presupune ns, pe lng evaluarea i compararea rentabilitii proiectelor avute n vedere, n contextul strategiei generale a ntreprinderii, i greutile n obinerea surselor de finanare. Dac selecia proiectelor de investiii se face n funcie de criterii financiare, trebuie s se in cont, totodat, i de prioritile dictate de politica ntreprinderii n cadrul strategiei de dezvoltare a acesteia.

Sub aspect financiar investiia provoac o mare cheltuial iniial, care trebuie s fie urmat n perspectiv de intrri de fonduri, respectiv de fluxuri financiare de recuperare prevzute a avea loc ealonat pe ntrega perioad de via economic a obiectivului construit.

O politic de investiii se definete n funcie de obiectivele angajate de o societate care dispune, n acelai timp, de resursele necesare. Dar realizarea efectiv a obiectivelor, formarea resurselor i veniturilor generate de exploatarea obiectivului se ealoneaz pe mai multe perioade consecutive, motiv pentru care este necesar determinarea valorii lor la un moment dat , adic acea valoare care este posibil de atribuit activelor i pasivelor imobilizate n procesul investiional.

Abordarea contabil are n vedere valoarea patrimonial respectiv contravaloarea monetar a cumprrii/vnzrii unui activ la un moment dat i care poate fi valoarea de achiziie, valoarea de lichidare sau de nlocuire. Spre deosebire de aceasta, abordarea fonanciar are n vedere valoarea economic a unei investiii, dat de mrimea fluxurilor de ncasri viitoare actualizate pe baza costului de oportunitate, el nsui determinat de riscul economic propriu proiectului de investire i de gradul de rentabilitate al altor oportuniti oferite.

ntreprinderea SC Climuanul-Agro SRL are o politic de investiii destul de vast care duce la modernizarea bazei tehnico materiale a ntreprinderii. Pentru a avea rezultate bune n agricultur este nevoie de tehnic agricol, baza tehnic care a rmas dup destrmarea URSS i combinele de tip NIVA care cunosc uzura fizic i moral nc mai funcioneaz n gospodriile din republic, ns o situaie mbucurtoare este n gospodria Climuanul-Agro care cu ajutorul companiei Elit-Tehnica a procurat Combine de la gigantul John Deer aceste combine sunt scumpe i neaccesibile pentru majoritatea gospodriilor dar bunele rezultate financiare obinute n gospodrie a dus la procurarea a 3 combine de recoltare a cerealelor John Deer STS, John Deer 8430,Claas Lexion care sunt performante au un termen lung de exploatare, n condiiile RM sunt adaptate pentru exploatare.

Combina de recoltat sfecla de zahr de tip ROPA EURO-TIGER fabricaie anul 2011 ce a fost procurat de ctre ntreprindere direct de la productor: Germania oraul Herrngiersdorf (anexa Declaraie primar de export) n sum de 453454 euro. Aceast combin are o productivitate foarte mare poate nlocui munca manual n cmp a circa 300 lucrtori, este foarte simpl pentru exploatare fiind computerizat i programat n limbaj accesibil mecanizatorului (limba Rus).

Tractoarele John Deer i Challenger sunt de productivitate nalt ce nu se compar cu tractoarele sovietice, la producerea acestor tractoare se pune accentul pe productivitate nalt i nu n ultimul rnd pe comfort. Deasemenea aceste tractoare sunt adaptate condiiilor de mediu i sol a republicii.Suma nvestiiilor n anul 2011 este n jurul sumei de 1 mln. Euro, (din informaia primit de administratorul ntreprinderii) foarte important c aceste investiii au fost efectuate din sursele proprii a ntreprinderii.

n scurt timp ntreprinderea va procura Usctorie de cereale de capacitate de 20 mii tone pentru ca aceasta va permite pstrarea cerealelor la ntreprindere, pstrarea lor de lung durat cu meninerea calitii. n raionul Dondueni usctoria se afl la Baza de Receptie a cerealelor Trans-Oil aceasta va reduce dependena ntreprinderii de acest companie gigant care dicteaz preurile la cereale pe piaa republicii.Politica de credit a ntreprinderii SCClimuanul-Agro SRL

n cadrul ntreprinderii, echilibrul financiar are loc n cazul n care exist o echivalen ntre resursele financiare necesare realizrii programului economic i posibilitaile de procurare a acestora.

Creditul comercial este creditul pe care i-1 acord ntreprinztorii la vnzarea mrfurilor sub forma amnrii plii. Deci, creditul comercial poate fi acordat att de ctre furnizor cumprtorului sub form de materii prime i materiale pentru perioada de la livrarea mrfurilor pn la ncasarea contravalorilor, ct i de ctre ntreprindere furnizorului sub form de avans pentru a-i crea posibiliti financiare acestuia n vederea executrii comenzilor.Creditul leasing, presupune operaiunea prin care o instituie financia specializat cumpr, la cererea unei ntreprinderi, bunuri pentru a le nchi acesteia, n schimbul unor pli periodice.Primii doi sunt n relaii de vnzare-cumprare, iar finanatorul i utilizatorul - prin contract de leasing.Pentru dezvoltarea ntreprinderii sunt nevoie de resurse bneti, este pozitiv faptul cnd ntreprinderea poate exista far s apeleze la resursele mprumutate ns sunt anumite situaii imprevizibile cnd trebuie de recurs la mprumut. Astfel de mprumut poate fi creditul bancar. La nceputul anului 2010 ntreprinderea a solicitat bancii comerciale Moldincombank un credit n sum de 2700000 lei n scopul procurrii tehnicii agricole. Aceste credit trebuie rambursat timp de 33 luni cu rata dobnzii 8,6% n baza contractului de credit (anexa 2), mbucurtor este faptul c acesta este unicul contract de credit solicitat n acest an la ntreprindere. Rambursarea creditului urmeaz n tabelul urmtor: Tabelul 9Nr.DataSuma, mdl

125 septembrie 201150000

225 octombrie 201150000

325 noiembrie 2011400000

425 decembrie 2011400000

525 ianuarie 201250000

625 februarie 201250000

725 martie 2012400000

825 aprilie 2012400000

925 mai 201250000

1025 iunie 201250000

1125 iulie 2012 400000

1225 august 201240000

Total2 700 000 lei

Asigurarea i reasigurarea ntreprinderii

Oricine are nevoie de protectie, indiferent dac ne gndim la persoane fizice sau persoane juridice. Ca persoane juridice, nevoile de asigurare sunt asemntoare cu cele ale persanelor fizice, dar presupun o dimensiune, n mod firesc, mai mare. Alturi de asigurrile de bunuri, pierdere a profitului, credite, ele se manifest i ca urmare a rspunderii pe care persoana juridic o are fat de angajatii si (pensie, sntate, accidente).

Asigurarea are la baz un acord de voina ncheiat ntre asigurat i asigurator, prin care asiguratorul ofer asiguratului protecie pentru riscurile pe care i le-a asumat, obligndu-se s acopere asiguratului contravaloarea daunelor n caz de producere a acestor evenimente, n schimbul plii de ctre asigurat a unei sume de bani numita prim de asigurare.

Platind asiguratorului prima de asigurare, calculat prin aplicarea unui mic % la valoarea asigurabil, asiguratul primete n schimb garania de despgubire mpotriva pierderii posibile i viitoare pentru oricare din riscurile incluse n condiiile de asigurare.

Aa dar, esena asigurrii const n dispersia riscului. Asiguratul transfer asupra altei persoane pericolul pierderii financiare determinate de producerea unui eveniment.

Funciile asigurrii:

compensarea financiar a pierderilor, cauzate de producerea unui anumit risc

prevenirea pagubelor, care se poate realiza prin finanarea unor activiti de prevenire a producerii riscurilor

funcia financiar, este determinat de faptul ca nu toate poliele de asigurare au ca rezultat producerea riscului, de decalajul temporal ntre momentul ncasarii primelor i momentul plaii despgubirilor

economisirea

reducerea costurilor statului, n special a celor legate de protecia social promovarea comerului invizibil, acolo unde legislatia permite vnzarea de asigurari unor clieni din alte ri sau de la asiguratorii strini.Pentru asigurarea roadei de condiiile climaterice nefavorabile este nevoie de asigurarea roadei la compania de asigurari, aceast practic este benevol pentru ntreprindere deaceea n ntreprinderea analizat asigurarea roadei a fost fcut numai la cultura rapiei, este un fapt nu prea pozitiv deoarece i la alte culturi apar riscuri diferite ce pot duce la pierderi n procesul de producere.

Contractul de asigurare subvenionat a riscurilor produse n agricultur, inr n vigoare la 22 noiembrie 2010 i are ca obiect de asigurare Rapia de toamn de pe o suprafa de 365 de hectare, suma asigurat fiind de 4380 000 lei, tariful de asigurare fiind de 12%. Suma primei de asigurare fiind de 525600 lei din care Asiguratul achit 262800 lei (50%). Riscurile fiind nghet de iarn i grindin dupa cum observm n tabelul urmtor: (anexa 3)Tabelul 10Asigurarea rapiei de ctre compania de asigurri Moldasig

Culturil-e agricoleRiscurile asigurateSe asigurSuma asigurat, leiTariful de asigurare %Prima de asigurare, lei

Suprafaa, haProductivitate-a kg/haPreul 1kgTotalIncl. Cota asiguratului

Rapi de toamnGrindin36530004438000012525600262800

TotalX365xx4380000x525600262800

Condiiile contractului prevd despgubirile ce se achit n urma petrecerii riscurilor expuse. O propunere ar fi ca ntreprinderea sa asigure mai multe tipuri de culturi cu diferite riscuri pentru ca s nu aib pierderi n procesul de producie. Prin aceasta i garanteaz procesul de producie i activitatea far riscuri pe viitor. La asigurarea culturilor agricole se ntocmete corespondene:

DT 811 CT 533 4380000 lei Organizarea i controlul activitii financiaren cadrul acestei funcii sunt incluse activitile necesare ndeplinirii obiectivi financiare ale firmei, aezarea lor ca sarcini pe salariai i structuri organizatorice i situaia tuturor acestora ntr-un cadran precis conturat de luare i urmrire a deciziilor. La conceptul structurilor organizatorice ale ntreprinderii (fabrici, direcii, servicii, birouri, a componentelor funcionale (funcie, post etc.) deci, trebuie s se aib n vedere, cu prioritate sarcinile cu caracter financiar ce le revin (dimensionarea resurselor pe care ie angajeaz, eficiena utilizrii lor la nivelul acestora), constituirea centrelor de profit (de eficien), sau costuri (de responsabilitate), de performan, etc.|Privite din aceast perspectiv, n cadrul ntreprinderilor sunt dou categorii de structuri organizatorice: structuri cu atribuii de baz de alt natur dect cea financiar, atribuiile financii revenindu-le complementar

structuri cu atribuii de baz de natur financiar, crora sarcinile tehnice; tehnologice ale firmei le revin complementar.

Oricum ar fi tratate, aceste cteva domenii la care ne-am referit sunt ntr-o restructurare radical: o nou structur a proprietii; o lege relativ nou de organizare a contabilitii: de legislaie integral nou n domeniul fiscalitii; aezarea relaiilor ntre agenii economici i bncile finanatoare pe cu totul alte baze etc. Din acest punct de vedere, se impune atenie; faptul c n domeniul financiar se realizeaz lucrri de cea mai mare importan i interes pentru firm, pentru acionari, clieni etc, dintre care este suficient s menionm:

bugetul firmei (veniturile i cheltuielile firmei); bilanul contabil (cu darea de seam contabil);

contul de profit i pierdere (cu repartizarea pe destinaii a profitului);

evaluarea firmei;

stabilirea preurilor i tarifelor;

asigurarea capacitii de plat a firmei;

organizarea i exercitarea controlului i auditului financiar;

relaiile firmei cu bugetul public naional;

relaiile firmei cu acionarii, cu bncile, cu piaa de capital etc.

Printre factorii care contribuie la perfecionarea conducerii, la creterea eficiene economice a activitii de producie, la creterea realizrilor, un rol de seam l ocup controlul financiar, a crui menire principal const n ntrirea rspunderii, n ntrirea disciplinei financiare. Controlul financiar este variat i cuprinde att intervenia direct a organelor financiare ct i un control preventive exercitat de ctre contabilul ef sau alte persoane numite de ctre conducerea conducerea unitii privind buna gospodrire a bunurilor i respectarea ntocmai a legislaiei financiare n vigoare.

Principalele forme de control financiar utilizate n prezent n ara noastr sunt:

-controlul financiar propriu, preventiv i de gestiune, realizat de ministere i alte organe centrale de stat, precum i de prefecturi, regii autonome;

-control financiar al statului, efectuat de ctre direcia general a controlului financiar din Ministerul Finanelor i Garda Financiar;

-controlul financiar preventive i ulterior,efectuat de ctre Curtea de Conturi.

Potrivit dispoziiilor legale din ara noastr, controlul financiar poate fi efectuat de ctre organe ale Ministerului Finanelor, ale bncilor i ale altor instituii financiare care particip la executarea de cas a bugetului public naional, de organele specializate ale ministerelor, departamentelor, agenilor economici cu capital de stat i instituiilor publice, de organelle teritoriale ale Ministerului de Finane.

Deosebim doua forme de control financiar: intern i extern.n ntreprinderea SC Climuanul AgroSRL controlul financiar se realizeaz n interiorul ntreprinderii de ctre contabilul ef i de ctre administratorul ntreprinderii, care are scopul de a verifica contabilul. Iar controlul extern este efectuat de organele fiscale raionale sau poate fi efectuat de reprezentanii bncii n caz de solicitare a creditului.

1. n urma efecturii practicii de producie am observat c buna gestionare a ntreprinderii utilizarea metodelor i tehnicilor performante, materialului semincier, utilizarea eficient a fondului funciar, care a dus la aceea c muli deintori de cote de teren agricol ncredineaz n arend pmnturile ntreprinderii date.

2. Tehnica performant duce la rezultate bune se capt producie de o nalt calitate care poate fi comercializat la un pre benefic pentru ntreprindere.

3. ntreprinderea particip la expoziia de produse i n anul 2009 i 2010 a primit Premiul Lider Agrobussines n republica Moldova este un rezultat foarte bun ce demonstreaz c activitatea ntreprinderii este pe un plan bun care i n viitor vor da rezultate bune.4. Orientarea spre piaa extern cu produse calitative aduc rezultate economice bune i rentabilitatea este la un nivel nalt.5. Evidena la ntreprindere este organizat dup formele automatizate moderne cu utilizarea programului 1C Contabilitate

1. ntreprinderea beneficiaz de subvenionare de stat ns ar fi pozitiv faptul dac statul ar subveniona ntreprinderile pentru procurarea mijloacelor de irigare, ns acestea la rndul lor sunt foarte costisitoare i nu pot fi suportate de stat sau de ntreprindere.

2. Pozitiv ar fi faptul dac ntreprinderea ar avea o instalaie Antigrindin, cci n anul 2010 a fost distrus o parte din producia din cauza grindinii, iari la acest punct ar fi de dorit ca statul s se implice n acest proces, sa aprovizioneze ntreprinderile cu rachete antigrindin, sau sa capete fonduri strine pentru a utiliza aceste mijloace de protecie, sau o propunere ar fi sa se plteasc o plat mica pentru fiecare hectar de teren ca s poate utiliza aceste rachete.3. Af fi fost pozitiv faptul dac la ntreprindere se v nfptui serviciul Achiziii ce vor purta rspundere de realizarea produciei i de reclama la producia produs i vor orienta producia spre export, deoarece veniturile din vnzarea produciei peste hotarele rii este cu mult mai mare i atunci ntreprinderea ar obine un profit mai mare.

4. Dac ntreprinderea ar nfptui ramura zootehnic n special cu creterea vacilor mulgtoare atunci ar avea rezultate destul de bune, se cunoate c din procesul de cultivare a cerealierelor sunt deeuri ce pot fi utilizate ca hran pentru animale, ntreprinderea dispune de ncperi pentru ntreinerea vacilor ns ele trebuiesc reparate. Dar dac s-ar efectua astfel de investiie atunci termenul de recuperare af fi mic deoarece cererea de lapte pe pia este n cretere i la 60 km de ntreprindere este Fabrica de produse lactate or. Soroca care ar fi un client potenial al ntreprinderii.5. Consider binevenit angajarea contabililor gestionari pe fiecare sector de producie.

48