Download - affectiuni ai ociului

Transcript

Principalele afeciuni ale ochiului

Principalele afeciuni ale ochiului

Elaborat de eleva cl.Xl-RCaraman NataliaAlacramiaSimptome.Muli oameni sufer de sindromul ochiului uscat. Aceast problem este mai frecvent la persoanele mai naintate n vrst, dar i persoanele tinere pot avea senzaia ochiului uscat. Disconfortul este asociat adesea cu anumite activiti, ca statul n faa ecranului calculatorului sau cititul. Majoritatea resimt nu numai senzaia ochiului uscat, dar i oboseal, iritaie sau durere. Cauza este absena peliculei lacrimale (ceea ce n termeni obinuii numim lacrimi sau lichid lacrimal), care face imposibil meninerea umiditii la nivelul globului ocular. Aceasta determin apariia unor leziuni minore, a iritaiilor i a senzaiei de corp strin.Tratament.Alacrimia nu se poate vindeca, ns exist mari anse de ameliorare a simptomelor.

Dup ce stau n faa calculatorului mai mult timp, am o senzaie de iritare i de nisip n ochi.- mi simt ochii obosii i iritai. Cel mai ru este cnd ncerc s citesc sau s m uit la televizor.

Blefarita este o inflamatie cronica care afecteaza pleoapele si genele si este una dintre cele mai frecvente probleme pe care medicii le intalnesc in birourile lor. O problema frecventa la copii si adulti, blefarita provoaca adesea eritem si tumefactie, precum si mancarimi si iritatii ale pleoapelor. Printre cele mai frecvente cauze de blefarita sunt: igiena precara a pleoapelor, excesul de ulei produs de glandele pleoapei, infectiille bacteriene si reactiile alergice. Blefarita este o inflamatie cronica care afecteaza pleoapele si genele si este una dintre cele mai frecvente probleme pe care medicii le intalnesc in birourile lor. O problema frecventa la copii si adulti, blefarita provoaca adesea eritem si tumefactie, precum si mancarimi si iritatii ale pleoapelor. Printre cele mai frecvente cauze de blefarita sunt: igiena precara a pleoapelor, excesul de ulei produs de glandele pleoapei, infectiille bacteriene si reactiile alergice.

Blefarita

Ce este cheratoconul? Cheratoconul este termenul medical pentru corneea cu form de con. Cheratoconul este o afeciune care n general nu manifest simptome pn n ultimii ani ai adolescenei. Este o eroare de programare congenital a creterii corneei, avnd drept rezultat un viciu de refracie care, pe msur ce avanseaz, devine tot mai greu de corectat. Corneea este n mod normal bombat i are o suprafa neted n partea anterioar, ceea ce permite ptrunderea uniform a luminii ctre cristalin, ajungnd apoi la retin. n cazul cheratoconului, structura corneei este slbit, astfel nct aceasta se subiaz i ajunge la forma de con. Cauzele sunt parial de natur ereditar i afeciunea apare mai frecvent la biei.Cheratoconul

Pinguecula este o mica pata galbuie in relief care se formeaza pe conjunctiva, de obicei pe fiecare parte a corneei. Pinguecula se considera a fi cauzata de expunerea la radiaii ultraviolete, vnt i praf, i este frecventa n rndul persoanelor care petrec timp indelungat n aer liber, n special n medii foarte luminoase.Pinguecula

Pterigionul este o cretere anormal n form de pan pe cornee. Aceast cretere in relief este rezultatul unui proces anormal n care conjunctiva creste pe cornee. Nu este un cancer. Motivul exact pentru aparitia pterigionului nu este complet elucidat. Cu toate acestea, expunerea pe termen lung la razele solare ultraviolete i iritaii cronice de la condiiile de secet, par s contribuie la dezvoltarea lor. Pterigionul este mai frecvent la persoanele care triesc n medii tropicale.Pteringionul

Ulciorul se dezvoltatunci cnd una dintre glandele de la marginea pleoapei devine infectata. Asemanator cu un cos, un ulcior poate crete n interiorul sau n afara pleoapei. Ulcioarele apar la orice varsta. Zonele afectate sunt sensibile, cu roea localizata, i umflturi. In general nu impiedica vederea.

Ulciorul

Termenul medical pentru inflamaia scleroticei este sclerit. Dac este de natur superficial, atunci vorbim despre episclerit, care este forma cea mai frecvent i mai puin grav. Cauzele inflamaiei sclerei sunt complet necunoscute. Posibil s fie asociate unor afeciuni reumatice sau ale esutului conjunctiv, n special n cazurile de sclerit profund. Episclerita apare n multe cazuri independent de aceste afeciuni, totui se suprapune adesea cu alte tulburri n organism, ca infecii sau modificri hormonale.ScleritaHemoragia subconjunctivala are loc atunci cnd un vas de snge de sub conjunctiva se sparge si sangereaza. Poate s apar spontan sau de la tuse, ridicarea de greutati, sau vrsturi. n unele cazuri, se poate dezvolta dup o intervenie chirurgical la ochi sau dupa diverse traumatisme. Hemoragia subconjunctivala tinde s fie mai frecventa n rndul celor cu diabet zaharat i hipertensiune arterial.Hemoragia subconjunctivala

Dezlipirea de retin apare atunci cnd straturile retinei se separa.Orice parte a retinei care este dezlipita nu poate trimite semnale vizuale la creier. Daca este lasata netratata, dezlipirea de retin poate provoca daune devastatoare vederii. Dezlipirea de retin este considerat o urgen oculara care necesit atenie medical imediat.

Dezlipirea de retinCataractaeste o pelicula fina opaca aparuta la nivelul cristalinului, care blocheaza pasajul fasciculului luminos catre retina (componenta nervoasa a globului ocular la nivelul careia se formeaza imaginea), cauzandtulburari de vedere.Este important ca parintii sa observe diferitele tulburari vizuale in randul copiilor pentru identificarea precoce acataractei(cataractajuvenila) sau a altei patologii oftalmologice. Cataractaeste o pelicula fina opaca aparuta la nivelul cristalinului, care blocheaza pasajul fasciculului luminos catre retina (componenta nervoasa a globului ocular la nivelul careia se formeaza imaginea), cauzandtulburari de vedere.Este important ca parintii sa observe diferitele tulburari vizuale in randul copiilor pentru identificarea precoce acataractei(cataractajuvenila) sau a altei patologii oftalmologice.

Cataracta