Zilele Biz 2015 - Management - Daniel Boaje, McDonald's Romania

download Zilele Biz 2015 - Management - Daniel Boaje, McDonald's Romania

of 8

Embed Size (px)

Transcript of Zilele Biz 2015 - Management - Daniel Boaje, McDonald's Romania

Filosofia de management McDonalds de la angajat la angajator

Buna ziua,Sunt incantat si bucuros sa ma aflu alaturi de voi la Ziua de Management. Sunt prezent pentru a doua oara consecutiv la Zilele Biz si cred ca este un eveniment de reper pentru zona de business si reuseste de la an la an sa adune laolalta oameni cu ambitie si experienta sa produca schimbarea.Am venit azi aici sa vorbesc despre managementul intr-o companie care a crescut mult in ultimii 20 de ani. Model de management care mi-a dat ocazia sa ma aflu azi in fata voastra si care a pregatit profesional peste 26.000 de persoane. Si care, spre surprinderea a multor oameni, ajuta la numire McDonalds Romania cel mai bun angajator de catre AON Hewitt, cu toate ca intregul sistem este implementat intern de o echipa de 4 persoane .De ce nu avem nevoie de mai mult? Pentru ca puterea leadership-ului este invatata de fiecare angajat. Si fiecare are oportunitatea sa si-o dezvolte. Managementul McDonalds este un management al oamenilor

Cum am reusit asta?In primul rand prin puterea echipei si sprijinul reciproc, pentru ca industria in care activez nu poti ajunge lider decat daca ai alaturi oameni care te mentin acolo prin entuziasmul si implicarea din fiecare zi.

1

Pe scurt, cele mai importante lectii de management invatate in sistemul McDonalds sunt:

Microorganismele creeaza sistemul. Aici ma refer la restaurantele noastre. Avem 67 in tara si fiecare functioneaza ca un business propriu cu obiective de sales, de comunicare, de HR etc. Daca modelul de management functioneaza in ele, atunci functioneaza intreaga retea. De aici vine si titlul acestui slide. E imperios pentru noi ca fiecare restaurant sa functioneze in parametri normali sau peste. Organizeaza, previno si analizeaza. O lectie nu foarte inspirationala, dar pentru o afacere de genul McDonalds absolut necesara. Echipele in cadrul sistemului sunt foarte bine organizate de la store manager pana la director de operatiuni, comunicarea se face cu usurinta tocmai prin prisma unor proceduri foarte clare. Nu exista munca pe care nu o pot face. Fiecare angajat McDonalds incepe din bucatarie. Dupa ce cunoaste indeaproape procesele din bucatarie si mai, ales modul de functionare a unui restaurant, incepe sa inteleaga cu adevarat business-ulResponsabilitatea si loialitatea nu se castiga decat prin comunicare transparenta si clara. Fiecare angajat McDonalds stie ce are de facut care sunt task-urile job-ului lui si care sunt obiectivele sale. Sistemul de recompensare este destul de obiectiv si nu uitam niciodata sa-i apreciem pe cei care sunt alaturi de noi pe termen lung.Invatarea este un proces continuu oricat de cliseu ar suna acest dicton. Este foarte adevarat. Noi nu ne oprim din invatare. Fiecare pozitie din cadrul companiei are un pachet de informatii teoretice si practice pe care trebuie sa ti le asumiNiciodata nu exista prea multi oameni talentati. In anumite restaurante din tara avem pepiniere de manageri. Sunt restaurante cu manageri si coachi foarte buni. Acestia au abilitatea de a creste tineri talentati, de a-i pregati pentru viitoarele noastre pozitii de manageri, astfel rareori apare crize de personal la nivel de management de restaurant.Pe parcursul prezentarii le voi detalia intr-o forma sau alta. Mi-am dorit sa trec prin ele acum pentru a va pune pe ganduri pana la finalul discutiei. Poate aveti intrebari :)

2

Ca manager consider ca trebuie sa ai o mentalitate aparte, o determinare de a te autodepasi constant. Eu sunt o persoana ambitioasa, insa ma bazez foarte mult pe echipa mea. Cred in dezvoltarea constanta a acesteia, cer tot timpul mai mult de la ei si mai ales de la mine si nu ma multumesc cu un lucru bine facut azi, incerc sa il fac a doua zi si mai bun.Aceasta cred e prima lectie pe care am invatat-o - niciodata nu trebuie sa fii multumit. Trebuie sa iti doresti tot timpul mai mult de la tine in primul rand si apoi de la echipa ta. Asa cred ca poti evolua.

3

Prima echipa McDonalds a pornit deschiderea restaurantului Unirea, primul din Romania in anul 1995. Alaturi de 260 de oameni am reusit sa servim in prima zi peste 15300 de client si sa stabilim astfel un record European la nivel de vanzari.In spatele a tot ce s-a vazut de catre clienti a existat un proces continuu, intens, care a oferit incredere unor tineri manageri romani. Eu sunt parte din prima generatie de manageri trainee McDonalds. Am inceput sa lucrez in anul 1994, dupa 8 interviuri si dupa un training in Ungaria si pe 16 iunie 1995, impreuna cu colegii mei am deschis usa capitalismului in Romania. Dupa deschiderea primul restaurant am fost numit Store Manager, apoi Consultant de Business si Operations Manager. Intre timp, pentru ca multi dintre noi ajungem sa consideram McDonalds a doua familie, s-a nascut si fiica mea primul copil a doi angajati McDonalds.Ce m-au invatat toate astea? In primul rand ca fac parte dintr-o companie care a pus mare incredere in lideri romani au investit toate resursele necesare pentru a ne alege, a ne pregati si ne-a dat oportunitatea sa reprezentam prima echipa de manageri McDonalds in Romania.

4

In momentul in care McDonalds a intrat in Romania gaseam piata cu potential de crestere, cu o mare deschidere fata de conceptul de fast-food. Atunci McDonalds s-a extins intens in perioada 1990-2000 in intreaga Europa de Est, dupa caderea regimului comunistA fost un inceput bun, oamenii erau curiosi pentru ca eram primul lant de restaurante American venit in Romania.Fiind o tara cu o economie, clasa politica si societate aflate in plina tranzitie si acomodare la un stil de viata capitalist, am trecut de-a lungul timpului printr-o multime de obstacole: criza economica din perioada 1997-1999 instabilitatea sistemului politic si economicmodificarea permanenta si uneori peste noapte a sistemului legislativLectia noastra a fost sa fim mereu un business care actioneaza pe termen lung, dar primii ani au fost clar unii de investitii si dezvoltare a lantului in Romania. Am invatat sa ne adaptam rapid la cerintele locale si dorintele romanilor cred ca asta e secretul unui business care rezista pe termen lung.

5

Cred ca cea mai relevanta lectie pe care am invatat-o la McDonalds este cat de important este sa stii si sa intelegi ceea ce face business tau. Astfel, indiferent ca lucrezi in departamentul financiar, la comunicare, la achizitii sau in orice alt department, la noi incepi prin a lucra pentru cateva zile in bucatarie pentru a intelege business-ul, cum functioneaza un restaurant, care sunt produsele, care sunt asteptarile clientului.Asta cred eu ca iti permite sa cresti cu adevarat alaturi de McDonalds, pentru ca faci parte dintr-un business pe care il intelegi si care in care poti sa avansezi foarte usor, intelegand toate perspectivele de dezvoltare ale business-ului tau.Mai mult decat atat, McDonalds este mai mult decat o scoala, pentru ca investeste in fiecare zi in pregatirea angajatilor si dezvoltarea lor. De aceea pana acum peste 26.000 de persoane au trecut pana in prezent prin sistemul de pragatire McDonalds. Recunoastere a venit In anul 2014 si de la compania AON Hewitt ne-a acordat premiul de cel mai bun angajator al anului 2014, pentru categoria de peste 1000 de angajati.

6

Nu cred ca ma vad CEO-ul McDonalds, ci omul din echipa cu cea mai mare responsabilitate. Din acest motiv am ajuns azi aici. Cred cu tarie ca un manager trebuie sa isi asume intai responsabilitatile fata de echipa sa si apoi meritele si beneficiile.Datorita acestor valori la McDonalds avem astazi aproape 50 de angajati care sunt alaturi de noi de 20 de ani si se simt mandri ca au contribuit si au crescut si ei impreuna cu McDonalds. Ei sunt mandria mea in calitate de om si apoi in calitate de angajator.De cand am trecut din postura de angajat in cea de angajator am invatat sa privesc mult mai mult in perspectiva, sa imi dau seama cum ne putem dezvolta pe termen lung pentru a le oferi cat mai multe oportunitati colegilor mei. Lucrurile facile nu ajung sa fie sustenabile pe termen lung. Pentru a fi un manager de succes trebuie sa construiesti constant, sa te indoiesti constant pentru ca doar asa poti merge inainte. Mai mult, ajuta sa iti pui tot timpul intrebari si sa fii disciplinat. O idee buna nu poate ajunge una de succes daca nu esti disciplinat in dezvoltarea, perfectionarea si in adaptarea ei la contextul pietei. Asta se aplica si in afacerea pe care o conduc in prezent si tocmai din acest motiv la McDonalds modernizam constant restaurante, identificam noi tendinte, oferim in fiecare zi experiente si produse noi clientilor nostri, pentru ca doar in acest fel le putem dovedi promisiunea noastra Good Food, Good People, Good Neighbor.Suntem o corporatie, dar incercam mereu sa nu abandonam mentalitatea de antreprenor. Fiecare in parte, fiecare impreuna. Asta e o lectie de care ma lovesc zi de zi!

7

MAI MULTDECAT MULTUMESC :)

8