Ziarul Vaii Jiului - nr. 975 - 18 iunie 2012

12
Cine este interesat şi are răbdare poate găsi în colecţia ziarului nostru ştirea (dată pentru prima dată în presă de ZVJ) că la mina Lupeni Vamoş şi alţi ortaci reprezentativi îi vor spune „pa!” lui Petre „Bebe” Nica. Fapt con- firmat prin înfiinţarea Sindicatu- lui Liber şi Independent E.M. Lupeni, care este la ora actuală al doilea sindicat de la mina Lupeni. Deci, sursele noastre de informare au fost bune atunci. Şi dacă au fost bune atunci, de ce să nu fie aşa şi acum?! Odată cu victoria în alegerile locale a USL, mai mulţi ortaci de ortaci şi-au amintit că preşedintele Sindicatului „Muntele”, dl. Petre „Bebe” Nica, nu ar fi taman în relaţii cu domnii şi tovarăşii liberali şi social-democraţi. Sau cel puţin în aceleaşi re- laţii pe care le-a avut ori poate le mai are cu unii băieţi din PDL. De aceea, unii ortaci lupeneni ar vrea să o pună de niscai alegeri la de- partamentul „Muntele” din Lupeni. Alţi membri de sindicat ne-au recla- mat oareşce mişculaţiuni pe la sala de la Clubul Sindicatelor Lupeni, unde ortacii îşi întăresc „brandul”, dar de acest delicat subiect ne vom ocupa altă dată, probabil după alegeri. Şi de la Lupeni ajungem la sediul central al Sindicatului „Muntele”. Chiar dacă sediul acestui sindicat se află în clădirea Staţiei Centrale de Salvare Minieră din Petroşani, nemulţumirile moc- nesc mai rău ca un foc de mină. Cum anga- jaţii staţiei de salvare nu sunt membri ai Sindicatului „Muntele”, ei nu pot interveni ca să-l stingă. Conform informaţilor noastre doar alegerile ar putea stinge focul mocnit de la Sindicatul „Muntele”. Mai ales după ce, re- cent, un lider marcant şi istoric al acestei structuri sindicale a fost dat în gât pe la or- gane. Probabil, pentru a fi ocupat şi a nu se mai gândi, Doamne fereşte!, la alegeri… Vom reveni! Marian BOBOC CMYK LUNI 18 iunie 2012 Anul V Nr. 975 12 pagini Preţ: 1 LEU www.zvj.ro Răsărit: 05:42 Apus: 21:26 Cotidian regional * * * Apare de luni până vineri (inclusiv) în toate localităţile Văii Jiului * * * Redacţia şi administraţia: str. Nicolae Bălcescu nr. 2, etaj II, Petroşani ZIARUL POPORULUI Citeşte şi dă mai departe! MARCĂ ÎNREGISTRATĂ R Nu există lege împotriva ADEVĂRULUI! Director: Cătălin DOCEA Curs valutar: 1€ = 4,4576 lei 1$ = 3,5304 lei 1₤ = 5,4893 lei Ziarul Vãii Jiului Tipar digital Cel mai bun preţ din judeţ! Transmite cererea ta de ofertă la [email protected] Tel. 0254 564.914 (din Timişoara) Un local luxos pe o stradă săracă: La Belle Epoque Pagina 9 Se anunţă o vară fierbinte pentru Petre „Bebe” Nica - preşedinte peste „Muntele” sindical

description

Ziarul Vaii Jiului - nr. 975 - 18 iunie 2012

Transcript of Ziarul Vaii Jiului - nr. 975 - 18 iunie 2012

Page 1: Ziarul Vaii Jiului - nr. 975 - 18 iunie 2012

Cine este interesat şi are răbdarepoate găsi în colecţia ziaruluinostru ştirea (dată pentru primadată în presă de ZVJ) că la minaLupeni Vamoş şi alţi ortacireprezentativi îi vor spune „pa!”lui Petre „Bebe” Nica. Fapt con-firmat prin înfiinţarea Sindicatu-lui Liber şi Independent E.M.Lupeni, care este la ora actualăal doilea sindicat de la mina Lupeni. Deci, sursele noastre deinformare au fost bune atunci. Şidacă au fost bune atunci, de cesă nu fie aşa şi acum?!

Odată cu victoria în alegerile locale a USL, maimulţi ortaci de ortaci şi-au amintit că preşedinteleSindicatului „Muntele”, dl. Petre „Bebe” Nica, nuar fi taman în relaţii cu domnii şi tovarăşii liberalişi social-democraţi. Sau cel puţin în aceleaşi re-laţii pe care le-a avut ori poate le mai are cu unii

băieţi din PDL. De aceea, uniiortaci lupeneni ar vrea să opună de niscai alegeri la de-partamentul „Muntele” dinLupeni. Alţi membri de sindicat ne-au recla-mat oareşce mişculaţiuni pe la sala de laClubul Sindicatelor Lupeni, unde ortacii îşiîntăresc „brandul”, dar de acest delicatsubiect ne vom ocupa altă dată, probabildupă alegeri.Şi de la Lupeni ajungem la sediul central alSindicatului „Muntele”. Chiar dacă sediulacestui sindicat se află în clădirea Staţiei Centrale de SalvareMinieră din Petroşani, nemulţumirile moc-nesc mai rău ca un foc de mină. Cum anga-jaţii staţiei de salvare nu sunt membri aiSindicatului „Muntele”, ei nu pot interveni casă-l stingă. Conform informaţilor noastre doaralegerile ar putea stinge focul mocnit de laSindicatul „Muntele”. Mai ales după ce, re-cent, un lider marcant şi istoric al acesteistructuri sindicale a fost dat în gât pe la or-gane. Probabil, pentru a fi ocupat şi a nu semai gândi, Doamne fereşte!, la alegeri… Vom reveni!

Marian BOBOC

CMYK

LUNI18 iunie 2012

Anul VNr. 97512 paginiPreţ: 1 LEUwww.zvj.ro

Răsărit: 05:42Apus: 21:26

Cotidian regional * * * Apare de luni până vineri (inclusiv) în toate localităţile Văii Jiului * * * Redacţia şi administraţia: str. Nicolae Bălcescu nr. 2, etaj II, Petroşani

ZIARUL POPORULUI Citeşte şi dă mai departe!

MARCĂÎNREGISTRATĂR

Nu există lege împotriva

ADEVĂRULUI!

Director:Cătălin DOCEA

Curs valutar:1€ = 4,4576 lei1$ = 3,5304 lei1₤ = 5,4893 lei

ZiarulVãii Jiului

TipardigitalCel mai bun

preţ dinjudeţ!

Transmitecererea ta de

ofertă la [email protected]

Tel. 0254 564.914

(din Timişoara)

Un local luxos pe ostradă săracă:

La BelleEpoque

Pagina 9

Se anunţă o vară fierbinte pentru

Petre „Bebe” Nica -preşedinte peste„Muntele” sindical

Page 2: Ziarul Vaii Jiului - nr. 975 - 18 iunie 2012

2 ACTUALITATE Ziarul Vãii Jiuluiluni, 18 iunie 2012

SC CENTRUL DE CALCUL INFO ’98 SA, societate cu o experienţă de peste 35 de ani în domeniul informatic, oferă:

CURSUL DE INIŢIEREpentru

OPERATOR CALCULATOR ELECTRONIC ŞI REŢELE (COD COR 351101)

Cursul are o durată de 72 de ore, se desfăşoară pe parcursul a 6 săptămâni, dintre care unnumăr de 54 de ore sunt de practică pe calculator. Preţul cursului este de 350 lei şi se poate acorda o reducere de până la 10% pentru grupurileorganizate care vin din partea unei singure unităţi economice. Preţul include TVA.

IMPORTANT!!!Se eliberează diplome recunoscute de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şiMinisterul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Persoana de contact: ing. Manuela PopescuTelefon: 0254.546071, 0731.010762

S.C. Centrul de Calcul INFO’ 98 S.A. PetroşaniPetroşani, 332015, jud. Hunedoara, str. Timişoarei, nr. 2, tel. +40372 904 652, tel/fax +40254 541 330

ORC: J20/408/1999 CUI: RO11751623e-mail: [email protected] www.info98.ro

www.zvj.ro

Materialele de construcţii au fost depozi-tate de firma constructoare, ACOMIN,chiar pe şantier, fiind angajaţi, după cumera şi fiesc, paznici. Întrucât la noi, înValea Jiului, se fură ca-n codru, paza esteimportantă. Dar una este să te păzeşti defurturi din partea celor din afară, alta estesă-ţi furi singur căciula.Săptămâna trecută, joi după-masa, plăci

din cele care se folosesc la pavajulpietonal din centrulcivic au fost încărcateîn portbagajul maşiniicu numărul HD 02 DA... Totul dindărnicia vreunui şef deşantier, probabil. Certeste că, după ter-minarea proiectului,unii dintre petroşenenivor avea prin curteexact aceleaşi plăci pecare le vedem în cen-trul Petroşaniului.

Este evident, obiceiurile comuniste, princare fiecare dintre angajaţi pleca acasă dela fabrică măcar cu o sculă, sau o bucată decarne, în funcţie de locul de muncă, nu aumurit, fiind încă vii. Românul şi-a furat şiîşi va fura singur căciula. Dar parcă numairomânul?!

Alina PIPAN

Obiceiurile vechi mor greu:

Furatul din şantier

Ce-i frumos îi place şi lui Dumnezeu. Centrul civic al Petroşaniului se transformăpe zi ce trece, aproape ca o Cenuşăreasă.Reamintim că suma pusă la dispoziţie pentru reabilitarea centrului civic, a cinciparcuri din oraş şi a zonei de agrementBrădet este de 19.503.905,21 lei, din care12.668.633,44 lei reprezintă contribuţiaUniunii Europene şi 2.782.842,32 lei con-tribuţia Guvernului României, iar ConsiliulLocal Petroşani a alocat 4.052.429,45 lei.

Weekendul următor,

Straja BikeÎn perioada 22-24 iunie are loc înmasivul Straja un concurs destinatbikerilor, Straja Bike, susţinut deConsiliul Judeţean Hunedoara,DHS, Compania Judeţeană de Turism şi Asociaţia Pro Straja.

Evenimentul va demara vineri, de laora 16, cu înscrierea participanţilor, care se va continua cu un concert. Înscrierea partici-panţilor este posibilă şi sâmbătă dimineaţa, până la ora 10. Apoi, de la ora 11, are locstartul competiţiei, respectiv manşa 1. A doua manşă se va desfăşura a doua zi, duminică.Tot duminică, dar seara, va avea loc şi premierea concurenţilor, dar şi un spectacol deSânziene. Concursul se adresează atât amatorilor cât şi profesioniştilor. Sunt admise biciclete deorice tip, dar în stare bună de funcţionare, organizatorii recomandând folosirea bicicle -telor mountain bike.Înscrierea se poate face şi online la adresa [email protected].

Alina PIPAN

Numai mâine nu-ipoimâine şi suporterii fot-baliştilor de la CS Vulcanvor trăi, la fel ca şi compo-nenţii echipei, emoţiilemeciului de baraj care-imai desparte pe vulcănenide Divizia C.

Ieri, pe la unu şi ceva după-amiază, Neluţu Pantilimon era în drum, spre Blaj, locali-tate desemnată să găzduiască meciul depromovare dintre campioanele CS Vulcanşi Pâncota Arad. Preşedintele CS Vulcan s-a dus acolo, ca să rezolve problema cucazarea şi mâncarea băieţilor şi cu tot cemai e necesar, în vederea acestui importantmeci.

Preşedintele clubuluia fost zgârcit în a-mi furniza prea multe in-formaţii privind modul în care echipa vul-căneană va aborda meciul de promovare.

I-am înţeles perfect motivele şi de aceeam-am mulţumit cu ce mi-a zis el. Că lotuleste complet, că niciun jucător nu are probleme de sănătate şi că mai ştie câteceva şi despre echipa arădeană. Că e bună,că are în componenţă foşti jucători de di-vizionară B şi că e hotărâtă să nu piardă."Însă nu poţi şti cum e în joc, zice NeluţuPantilimon. Prinzi o zi bună şi câştigi. Sperca asta să ni se întâmple nouă!".

Pentru suporterii vulcănenicare vor să meargă la Blaj există douăposibilităţi de deplasare. Una ar fi aceea dea prinde un loc în microbuzul pe care clu -bul îl va pune la dispoziţia lor. Cum, însă,într-un asemenea mijloc de transport încomun nu încap, pe locuri, nici douăzecide persoane, e mai bună varianta cealaltă.Aceea de a merge cu autoturismele perso -nale. Se strâng patru, cinci, pun bani debenzină şi asta e. Plus că, la întoarcere, oamenii se mai pot opri la un mic şi la obere. Care le vor cădea şi mai bine în cazcă CS Vulcan o să câştige. Ceea ce, cred că sunteţi în asentimentul meu, vor toţivulcănenii.

Gheorghe OLTEANU

Miercuri e meciul de baraj...

Page 3: Ziarul Vaii Jiului - nr. 975 - 18 iunie 2012

Ziarul Vãii Jiuluiluni, 18 iunie 2012 3DOCUMENTAR

www.zvj.ro

VULCAN. Voturi valabil exprimate pentrualegerea primarului

Formaţiune Candidat Voturi Procent

PSD Ile Gheorghe 7375 58,73%PNL Cîrstoiu Alina 2979 23,72%PP-DD Lupu Vasile 933 7,43%USP Cocoşi-V. C. 640 5,09%PRM Şchiopu I.-D. 388 3,08%PV Stoicuţa O.-C. 93 0,74%PAS Kantor T.-A. 77 0,61%PP Tilea Ion 72 0,57%

LUPENI. Voturi valabil exprimate pentru alegereaprimarului

Formaţiune Candidat Voturi Procent

USL Resmeriţă C. 5695 48,50%Independent Brânduşe C. 2580 21,97%PP-DD Ivănuş Nicolae 2126 18,10%USP Rad Marcel D. 735 6,26%PRM Năsălean I. L. 405 3,44%PAS Bîrnoi Gh. 116 0,98%PSDM Fonta M.-A. 83 0,70%

PETROŞANI. Voturi valabil exprimate pentrualegerea primarului

Formaţiune Candidat Voturi Procent

USP Iacob-Ridzi T. 12300 65,38%USL Rus Ioan 4949 26,30%PP-DD Toma Ion 1563 8,30%

ANINOASA. Voturi valabil exprimate pentrualegerea primarului

Formaţiune Candidat Voturi Procent

USL Dunca N. 906 38,47%USP Botgros I. 737 31,29%PAS Sfia Ion 364 15,45%PRM Nistor P.M. 215 9,12%PP-DD Perţa O. 133 5,64%

PETRILA. Voturi valabil exprimate pentrualegerea primarului

Formaţiune Candidat Voturi Procent

USP Păducel I. 3716 31,53%PC Curtean N. D. 2144 18,19%PSD Bobar Gh. 2055 17,43%PP-DD Matei I. 2030 17,22%PNL Ramaşcanu C. 1571 13,33%PRM Andronache E. 269 2,28%

URICANI. Voturi valabil exprimate pentrualegerea primarului

Formaţiune Candidat Voturi Procent

USL Buhăescu D. 2662 67,66%USP Pârvan Ilie 554 14,08%PP-DD Stancu C. 296 7,52%PRM Moraru V.-D. 211 5,36%Independent Oatu M.V. 137 3,48%PP Sanda S. 74 1,88%

VULCAN. Voturi valabil exprimate pentru alegereaConsiliului Local

Formaţiune Voturi Procent Mandate/candidatPSD 6094 49,14% 12PNL 2837 22,88% 5PP-DD 1079 8,70% 2USP 760 6,12% -PRM 534 4,30% -UDMR 385 3,10% -PP 172 1,38% -Stoenescu I. 162 1,30% -PV 129 1,04% -PAS 94 0,75% -Moscaliuc D. 66 0,53% -ACDR 45 0,36% -APRPE 42 0,33% -

LUPENI. Voturi valabil exprimate pentru alegereaConsiliului Local

Formaţiune Voturi Procent Mandate/candidatUSL 5942 51,22% 12PP-DD 2123 18,30% 4USP 973 8,28% 2UDMR 679 5,85% 1PRM 485 4,18% -PV 482 4,15% -Csontos I. 398 3,43% -PP 271 2,33% -ACDR 90 0,77% -PAS 88 0,75% -PSDM 68 0,58% -

PETROŞANI. Voturi valabil exprimate pentrualegerea Consiliului Local

Formaţiune Voturi Procent Mandate/candidatUSP 8006 42,98% 9USL 7075 37,98% 8PP-DD 1641 8,80% 2UDMR 778 4,17% -PRM 575 3,08% -PP 332 1,78% -PV 220 1,18% -

ANINOASA. Voturi valabil exprimate pentrualegerea primarului

Formaţiune Voturi Procent Mandate/candidatUSL 707 31,15% 4USP 567 24,98% 4PAS 254 11,19% 2PNGCD 222 9,78% 1PRM 163 7,18% 1PP-DD 147 6,47% 1UDMR 89 3,92% -Balaci D. 66 2,90% -ACDR 25 1,10% -APRPE 16 0,70% -Şerban S. 13 0,57% -

PETRILA. Voturi valabil exprimate pentrualegerea Consiliului Local

Formaţiune Voturi Procent Mandate/candidatUSP 2774 23,85% 5PSD 2735 23,52% 5PC 1689 14,52% 3PP-DD 1642 14,12% 3PNL 1506 12,95% 3PRM 449 3,86% -Oros C.-V. 399 3,43% -UDMR 286 2,45% -Goronea T.-M. 68 0,58% -APRPE 55 0,47% -ACDR 25 0,21% -

URICANI. Voturi valabil exprimate pentru alegereaConsiliului Local

Formaţiune Voturi Procent Mandate/candidatUSL 2249 58,26% 10USP 481 12,46% 2Stănescu Ion 362 9,37% 1PP-DD 272 7,04% 1PRM 225 5,82% 1PP 123 3,18% -UDMR 78 2,02% -Muzuran C.-C. 70 1,81% -

Sursa: Biroul Electoral Central

Rezultate finale. Iată cum a votat Valea Jiului în 10 iunie 2012!Astăzi: voturile pentru primari şi consiliile locale. Mâine: voturilepentru Consiliul Judeţean şi preşedintele său

Cel mai bun scor electoral dinValea Jiului: Dănuţ Buhăescu -67,66%.

Cel mai bun scor electoral alunei formaţiuni politice:PSD Vulcan - 49,14%.

Cel mai bun scor electoral alunei alianţe politice:USL Uricani - 58,26%.

Cele mai bune scoruri elec-torale ale unor primari înfuncţie: Dănuţ Buhăescu -67,66%, Tiberiu Iacob-Ridzi -65,38%.

Cele mai slabe scoruri elec-torale ale unor primari înfuncţie: Ilie Păducel - 31,53%,

Cornel Resmeriţă - 48,50%.

Cele mai bune scoruri elec-torale ale unor independenţi:Constantin Brânduşe (PrimăriaLupeni) - 21,97%, Ion Stănescu(CL Uricani) - 9,37%.

Cei mai slabi candidaţi lafuncţia de primar: 1. Tilea Ion (PP Vulcan) - 72 devoturi2. Sanda Sorin (PP Uricani) - 74de voturi3. Fonta Mihai - Aurel (PSDM Lupeni) - 83 de voturi4. Perţa Octavian (PP-DD Aninoasa) - 133 de voturi5. Andronache Emanoel (PRM Petrila) - 269 de voturi6. Toma Ion (PP-DD Petroşani) -

1563 de voturi

Cel mai slab scor electoral alunui candidat USL:Ioan Rus - candidat la Primăriamunicipiului Petroşani - 26,30%

Cele mai slabe performanţe înraport cu aşteptările:Gheorghe Bobar - candidat PSD laPrimăria oraşului Petrila - 2055de voturi - 17,43%PSD Petrila - 2735 de voturi -23,52% - 5 mandate în CL.

Cele mai rapide ascensiuni înpreferinţele electoratului:Dorin Curtean şi PC PetrilaConstantin Brânduşe - candidatindependent la Primăria Lupeni

Page 4: Ziarul Vaii Jiului - nr. 975 - 18 iunie 2012

Nu există nicio îndoială căluna iunie a aparţinutechipei UniversitateaPetroşani pentru perfor-manţele realizate la fotbal.Pe lângă faptul că studenţiiau luat Cupa României lafotbal, aceştia sunt şi cam-pioni judeţeni la juniori.„Cupa a salvat sezonulpentru noi şi sunt foartemulţumit că am reuşit săluăm acest trofeu”, a declarat Ionuţ Stelescu.

Formaţia din Dealul Institutului îţi va relua

pregătirile pe data de 1 iulie, urmând ca la

jumătatea lunii iulie echipa să participe în

Cupa României, jucând împotriva unei

echipe dintr-o ligă superioară.

Universitatea Petroşani a avut o viteză în

plus faţă de Metalul Crişcior şi s-a impus

cu 3-1 în finala Cupei României, faza

judeţeană, desfăşurată pe Stadionul

„Cetate” din Deva.

Istoria confruntărilor echilibrate din actu-

alul sezon al Ligii a IV-a, ambele încheiate

la egalitate, a fost ştearsă cu buretele de

jucătorii Universităţii Petroşani. Drept ur-

mare, duelul pentru trofeul judeţean al

Cupei României nu a avut încrâncernarea

specifică unei finale între două echipe cu

potenţial similar.

Studenţii au început fără niciun fel de

emoţii şi au controlat autoritar startul par-

tidei. Şarjele ofensive ale trupei antrenate

de Ionuţ Stelescu au fost concretizate prin

două goluri, marcate în primele 21 de

minute. Scorul a fost deschis de R. Belei

(15) cu un şut la colţul scurt din interiorul

careului. Peste doar şase minute, Spânoche

(21) a majorat diferenţa cu un şut de la 6-7

metri, după o pasă a lui Puian. La 0-2,

Metalul s-a simţit obligată să demonstreze

că nu a ajuns întâmplător în finală şi a ieşit

la joc. Trupa din Crişcior a redus din

diferenţă, 1-2, prin căpitanul Petrişor (40)

dintr-un penalti acordat pentru o minge şu-

tată în mâna lui Konicika. Totul s-a dovedit

un simplu foc de paie, întrucât în ultimul

minut al primei reprize studenţii au refăcut

avantajul de două goluri (1-3) prin reuşita

lui Grigoraş (45).

Metalul Crişcior – Universitatea Petroşani (1-3)Au marcat: Petrişor (40 din penalty) / R.

Belei (15), Spânoche (21), Grigoraş (45)

Metalul: Robciuc (cpt) – Lazăr, Torokay,

Mihoc (85 Mateş), Negru (63 Tebieş) –

Mihăiescu (57 Chelbu), Petrişor, Deac, Trif

- Faur (46 Pădurariu), Mureşan.

Antrenor:

Emilian Petrişor.

Universitatea: Văcaru – Danciu, Colţişor

(89 Colţişor),

Spânoche, Asan –

Puian (74 Hăn-

cilă), R. Belei,

Konicika (cpt),

Kuron (79 D.

Belei) – Soare (82 Soare), Grigoraş.

Antrenor: Ionuţ Stelescu.

Parcursul până în finală

al combatantelor

16-imi: Unirea Gen. Berthelot (Liga 5) -

„U” Petroşani 2-4; Sprint Luncoiu de Jos

(Liga 5) - Metalul Crişcior 2-6;

optimi: Zarandul Crişcior (Liga 4) -

Metalul Crişcior 1-4; Cetate Răchitova

(Liga 5) - „U” Petroşani 2-3;

sferturi de finală: Măgura Pui (Liga 5) -

„U” Petroşani 0-2; Unirea Veţel (Liga 5) -

Metalul Crişcior 0-2;

semifinale: Dacia Boşorod (Liga 5) -

Metalul Crişcior 2-5; „U” Petroşani - Aurul

Brad (Liga 4) 2-1.

Ziarul Vãii Jiuluiluni, 18 iunie 20124 SPORT

Certificat Digital Calificat cu Semnătură

electronică extinsăKit-ul DigiSign cuprinde:

� Certificat Digital Calificat valabil 1 (un) an

care conţine Semnătură electronică extinsă;

� Dispozitiv Criptografic e-Token Pro

USB Aladdin Technologies;

� DigiSigner - soft de semnare a oricărui

tip de documente.

Preţul KIT-ului este de 47 Euro (fără TVA);

(30 Euro – Certificatul digital + 17 Euro - e-Token)

Relaţii la SC Centrul de Calcul INFO’98 SA

Telefon 0254-541.330

www.zvj.ro

Ce performanţă!

Ştiinţa Petroşani,două cupe într-o lună

La 75 de ani

Nimeni nu-lîntrecePetru Ambruş este „regele” neîncoronatal atleţilor veterani din Valea Jiului.Bravul atlet în vârstă de 75 de ani areuşit să spargă din nou topurile la categoria sa de vârstă .

Acesta a luat nu mai puţin de trei

titluri naţionale la Campionatul

Naţional pentru veterani. Astfel, lupe-

neanul a devenit triplu campion

naţional şla probele de 80 de m gar-

duri, la triplu salt şi săritura în

înălţime. „Sunt foarte fericit că mă

simt în formă şi sănătos să pot obţine

aceste performanţe pentru care îi

mulţumesc lui Teofil Dobrean, cel care

m-a sprijinit în deplasările mele”.

Foarte curând Petru Ambruş va orga-

niza un cros aniversar la Straja, cu

prilejul împlinirii frumoasei vârste de

75 de ani. „Vreau să marchez ziua mea

de naştere printr-un cros aniversar pe

care îl voi organiza la Straja”, a spus

sportivul din Lupeni.

Page 5: Ziarul Vaii Jiului - nr. 975 - 18 iunie 2012

Ziarul Vãii Jiuluiluni, 18 iunie 2012 5SPORT

S.C. EURO JOBS S.R.L vă oferă, lacele mai bune preţuri de pe piaţă,

următoarele servicii:- măsurători topografice, trasări deconstrucţii civile şi industriale, intabulări, parcelări cu statulromân, înscrieri în cartea funciară;- proiectare construcţii civile(proiecte de case, cabane, garajela 5 euro/mp construit) (D.T.A.C.,D.T.A.D., Studii de fezabilitate), modificări de proiect.De asemenea, obţinem avize, acor-duri şi autorizaţii de construire saudesfiinţare.

Ne puteţi contacta la nr. de tel.0354.108.516, 0727.091.969,

sau la adresele: Petroşani, str. 22 Decembrie, nr. 1, lângă Capela BoboculPetroşani, str. Livezeni, nr. 3, et. 1 - Birou proiectare.

De acum, problemele dumneavoastră sunt şi

ale noastre!

www.zvj.ro

Pagini realizate de Loredana JUGLEA

Componentul trupei AlbNegru Andrei Ştefănescu adezvăluit pentru cititoriiZiarul Văii Jiului faptul că şidin sezonul viitor va jucatot la echipa de fotbal Universitatea Petroşani.

Deşi Kamara, colegul său de trupă, a ales

să semneze cu o altă echipă, Andrei

Ştefănescu este fidel echipei din Petroşani,

de care îl leagă o prietenie de cel puţin 10

ani, evident, cu antrenorul Ionuţ Stelescu.

Cu toate că nu a putut să fie prezent în

meciul din finala Cupei României, Andrei

Ştefănescu a fost la sfârşitul săptămânii la

Petroşani pentru a sărbători victoria alături

de colegii săi. „Petroşani este a doua meacasă. Mă simt foarte bine aici, şi sunt bu-

curos pentru că am luat cupa. Mă leagă o

prietenie deosebită cu antrenorul Ionuţ

Stelescu şi evident că şi din sezonul viitor

voi evolua tot la Petroşani”, a mărturisit

vedeta care este student în anul II la

Universitatea din Petroşani. Despre Andrei

Ştefănescu antrenorul acestuia spune că

este devotat echipei. ”Este adevărat că din

cauza programului său foarte încărcat nu a

putut să vină la toate meciurile, dar atunci

când a venit s-a dăruit total. Mă bucur că

va juca la noi şi din sezonul viitor”, a

declarat Ionuţ Stelescu.

ExclusivAndrei Ştefănescu, trupa Alb Negru:

„Voi juca la Ştiinţa şi în noulsezon competiţional”

Exclusiv

GabrielChişcă,minerul- golgheter de CarteaRecordurilorGabriel Chişcă, jucătorul de 34 de ani al

echipei de fotbal Minerul Uricani, a spart

orice top al golgheterilor. Acesta, miner

de meserie, nu numai că a terminat pe

poziţia de golgheter campionatul în Liga

a IV-a, ci a reuşit şi performanţa unică de

a marca într-un singur meci, 10 goluri, de

unul singur.

Cu siguranţă izbânda reuşită de minerul

Gabriel Chişcă în ultima etapă de campi-

onat, când a marcat 10 goluri într-un sin-

gur meci, este una de Cartea Re cor durilor.

Fotbalistul de 34 de ani, miner de meserie

la EM Lonea, face acest sport din pasi-

une, iar titlul de golgheter i-a încununat

cu siguranţă efortul depus. „Mă bucur

mult pentru această reuşită a mea având

în vedere că fac fotbal din pasiune. De 15

ani lucrez la mină şi cam tot de atâta timp

fac şi fotbal. Am 34 de ani dar nu mă las,

voi mai juca atâta cât mă ţin picioarele”,

spune jucătorul care a marcat cele 10

goluri din acţiune. Chişcă a devenit cel

mai prolific atacant al judeţului, în Liga a

IV-a, cu 22 de goluri marcate. „Este o

senzaţie plăcută să fii în top, iar eu sunt

mândru de asta”, a mai spus sportivul.

Page 6: Ziarul Vaii Jiului - nr. 975 - 18 iunie 2012

Bursa a locurilor de muncă,organizată de SC EuroJobs SRL Petroşani, în colaborare cu Primăria municipiului Lupeni, a avutloc vineri, 15 iunie 2012, înlocaţia obişnuită din locali-tatea din vestul Văii Jiului:Clubul Sindicatelor Miniere.

Această acţiune face parte din proiectul

european obţinut de firma petroşeneană

Euro Jobs, proiect intitulat Fii competitiv

pe piaţa muncii!Fiind vorba de o bursă a locurilor de

muncă, la acţiune au fost prezenţi reprezen-

tanţi ai unor firme care îşi derulează activi-

tatea pe raza Văii Jiului (şi nu doar), şi

câteva zeci de şomeri sau persoane aflate în

căutarea unui loc de muncă.

La finalul bursei, 12 persoane au fost selec-

tate pentru un interviu, care va avea loc la

sediul firmei care i-a selectat. Să sperăm că

toţi 12 vor fi şi angajaţi. De altfel, la acest

capitol, SC Euro Jobs stă bine la Lupeni.

Din 329 de persoane care au făcut sau fac

parte din grupul ţintă, graţie acestor burse

şi calificărilor obţinute în diferite domenii

de activitate, între anii 2011-2012 exact 98

de persoane au reuşit să se angajeze.

Mai trebuie spus că vineri cele mai bune

locuri de muncă erau pentru muncă în

Germania. Dar pentru

această ofertă trebuia să

fii strungar cu o expe-

rienţă de minim trei ani.

Doina Popescu,

reprezentantul firmei

Euro Jobs SRL, cea care

s-a ocupat îndeaproape

de organizarea acestei

burse, ne-a declarat:

„Este a şaptea bursă a

locurilor de muncă orga-

nizată în municipiul

Lupeni de către SC Euro

Jobs SRL şi Primăria

municipiului Lupeni, la

Clubul Sindicatelor din localitate. Mulţu-

mim pe această cale directoarei clubului şi

domnului preşedinte de la SLEM Lupeni

pentru amabilitatea de a ne permite să orga-

nizăm, în mod gratuit, în această locaţie,

bursa locurilor de muncă pentru şomerii

din Valea Jiului şi Lupeni.

La această bursă şi-au anunţat participarea

15 firme, care oferă câteva zeci de locuri

de muncă în mai multe domenii. Să sperăm

că cele câteva zeci de persoane care se află

azi aici îşi vor putea găsi un loc de muncă.

Cea mai bună ofertă mi se pare cea de la

UPSROM Petroşani, care caută strungari

cu vechime de minim trei ani pentru muncă

în Germania. Şi cei care află din ziarul

dumneavoastră acest lucru se vor putea

duce de luni încolo la firma din Petroşani,

la Direcţia Resurse Umane, pentru a-şi

depune CV-ul şi dosarul pentru selecţia

pentru Germania, bineînţeles dacă au mese-

ria de strungar şi vechimea cerută. Dacă

vor fi selectaţi, vor lucra în condiţii exce-

lente în Germania”.

Corneliu BRAN

CMYK

6 ACTUALITATE Ziarul Vãii Jiuluiluni, 18 iunie 2012

www.zvj.ro

Vineri, la Clubul Sindicatelor Miniere din Lupeni,

A şaptea bursă de locuride muncă a SC Euro JobsSRL Petroşani

Tâmplarul Vasile Curtezan„Sunt tâmplar de meserie, dar n-am găsit

de lucru, deşi în meseria mea au tot fost

anunţuri. Probabil că vârsta de 56 de ani

este un impediment pentru patroni, nu ştiu ce să zic, din moment ce eu mă cunosc şi

ştiu că îmi fac treaba bine. Oriunde am lucrat, n-au fost probleme, n-am întârziat,

n-am lipsit, am făcut ce mi s-a cerut. Dar, după ce atelierul unde am lucrat 25 de ani

a dat faliment, am rămas pe drumuri. Şi de atunci n-am mai prins muncă continuă

mai mult de un an şi jumătate. Ba au dat faliment, ba au făcut reduceri de personal

- şi atunci s-a mers pe primul venit, primul plecat -, ba au fost angajaţi pe pile, şi

atunci s-a renunţat la mine. Asta e, mergem înainte, sper să îmi pot găsi până la

urmă un serviciu de tâmplar, pentru următorii 10 ani, cât simt că pot să mai lucrez.

Aş pleca în străinătate, dar tot aşa, se caută persoane până în 40 de ani. E dificil

pentru cei care au peste 50 de ani să se mai angajeze, e o mentalitate proastă că

omul de 50 de ani nu poate munci. Din contră, are experienţă şi ceea ce face face la

meserie, cum se spune. Dar lumea nu gândeşte aşa”, ne-a declarat Vasile Curtezan,

prezent la bursă în căutare de muncă.

Meseriaşul TomaIon Toma, de 48 de ani, fost angajat al unei exploatări miniere, se afla, de asemenea,

în căutarea unui post de electrician sau lăcătuş. Nu şi-a găsit nimic, tot din cauza

vârstei, dar şi din cauza ofertei slabe în aceste domenii, cel puţin la bursa de vineri:

„Am încercat şi aici, după ce am mai fost şi la alte burse din Vulcan sau Petroşani.

Nu am găsit nimic, nu era ofertă pentru ce căutam eu. De doi ani fac tuşa, muncesc

doar la negru, dar de angajat cu forme legale nu reuşesc niciodată. Nu-mi pierd

speranţa, numai că mă apropii de vârsta de 50 de ani şi mă gândesc cu teamă că nu

voi mai putea lucra, pentru că nimeni nu va mai dori o persoană de peste 50 de ani.

Şi, din păcate, am de întreţinut doi bătrâni, tata şi mama, la ţară, bolnavi şi cu pen-

sii foarte mici”.

Page 7: Ziarul Vaii Jiului - nr. 975 - 18 iunie 2012

Prin montarea telegondolei şi creştereanumărului de pârtii şi a lungimilor deteren schiabile, staţiunea Straja îşi varidica nivelul de atractivitate cel puţincu o clasă.

După cum se ştie bătrânul telescaun dinStraja - montat cu atâtea greutăţi, pentrucare unii erau să plătească cu libertatea şicare apoi a dimensionat staţiunea Straja - adevenit istorie. În momentul de faţă, el nu mai există. Înlocul telescaunului, până la toamnă, va fimontată o confortabilă şi silenţioasă insta-laţie de telegondolă, formată din 50 de gon-dole, a câte opt locuri fiecare. Pe lângă

confort, şi viteza va creşte. Astfel că de la17 minute, cât dura o călătorie cutelescaunul de la staţia de îmbarcare de la„Agrement” Brăiţa şi până sus, la capătulde întoarcere din staţiune, cu telegondolatraseul va fi străbătut în circa 4 minute! Şi mai interesant, ca să nu spunem extraor-dinar pentru turişti şi cabanieri, este că lapatru minute 400 de persoane vor puteaajunge în Straja. Din acest punct de vedere,nu doar al pârtiilor, care încep să devinăexcelente de la an la an graţie tunurilor dezăpadă şi ratrack-urilor, inclusiv iluminatu-lui nocturn, staţiunea de interes local şinaţional (azi-mâine) ajunge în pas cu lumeabună, aidoma staţiunilor deja celebre dinţară: Poiana Braşov, Predeal ori Sinaia, saula nivelul altor staţiuni din Europa.În momentul când staţiunile Straja şi PasulVâlcan vor fi unite prin zeci de kilometride pârtii, cu instalaţiile pe cablu şi tunurilede zăpadă de rigoare, iar în Pasul Vâlcan vafi montată o a doua telegondolă, conformproiectului, menită să unească primatelegondolă din Pasul Vâlcan, inauguratăanul trecut, în Straja vom putea vorbi deun turism de iarnă tot mai puternic, în jurulcăruia să existe, de la an la an, spaţii decazare, masă şi recreere tot mai bune şi maivariate, pentru toate buzunarele. Iar mo-mentul nu este deloc departe, dacă actualaguvernare şi cea care va fi din toamnă în-colo va continua aceste proiecte începute,trebuie să spunem, de fostul ministru alTurismului, Elena Udrea (să nu continueaceste proiecte ar fi criminal pentru ValeaJiului şi viitorul turismului hunedorean).Totul combinat cu marele proiect dinParâng şi cu amenajarea inexistentei staţi-uni Dobraia-Petrila şi cu dezvoltarea unui

turism de vară înzona Cheile Buţii-Câmpu Mielului,Câmpuşel, pluszona Retezat, învestul Văii, de laUricani încolo, arînsemna, în numaizece ani, 30-40%din potenţialuleconomic al VăiiJiului! Astea suntchestiuni care artrebui să-i pre-ocupe pe politi-cienii noştri, şi

salvarea mineritu-lui şi deschidereaunor fabrici mici şimijlocii, de diverseactivităţi, în fiecarelocalitate a Văii Jiului.Firma ACOMINdin Cluj-Napoca seaflă la a unspreze-cea lucrare de acestgen, conform de-claraţiilor ingineru-lui Safta, şefulmontajelormecanice, cel carese ocupă acum şi

în Straja: „S-au montat trei stâlpi şi conti -nu ăm montarea lor şi în aval, astăzi dejamai montăm unul, iar în perioada urmă-toare îi vom monta pe toţi 13. Proiectulprevede 50 de gondole, care se vor aduceîn momentul în care vom termina şi gara-jul, urmând să fie montate. Vor fi nişte gon-dole tip ou, de opt persoane, deci o

capacitate totală de 400 de persoane la undrum de 4 minute. Noi ne ocupăm de ridicarea stâlpilor, de trasul cablurilor şi destaţie. Finalizarea proiectului noi ne dorimsă fie pe data de 31 august, când sperăm săefectuăm primele probe”.Vineri, când am vizitat staţiunea, pe ovreme de vară superbă, am văzut montaţişi cei trei stâlpi de care ne vorbea inginerulSafta, dar şi muncă în toi acolo unde va fiprobabil staţia de îmbarcare, pe locul fosteistaţii, pe platoul dinfaţa Salvamontului.Din cei câţiva cabani -eri pe care i-am găsitîn staţiune şi pe care i-am întrebat ce părereau despre telegondolăşi proiectul turistic îngeneral, fiecare ne-arăspuns, cu entuziasm,că pentru staţiuneaceastă telegondolă şiacest proiect vin ca omănuşă.

Corneliu BRAN

CMYK

7ACTUALITATEZiarul Vãii Jiuluiluni, 18 iunie 2012

www.zvj.ro

Turismul la negru va dispărea„Este tot ce lipsea Strajei, iar mărireapârtiilor şi toate celelalte lucrări vor facedin Straja o mică perlă a munţilor Vâlcan, un loc care va fi căutat tot maimult şi de turiştii străini, nu doar de ceiromâni. Nu vă faceţi griji, în câţiva aniveţi vedea şi cabane de lux, dar şi hoteluride trei-patru stele, multe poate la baza dela Agrement, altele în Pasul Vâlcan, alteleprin Straja. Vor exista terenuri de sport,bazine de înot, cluburi, spa-uri, cazinouri,saloane de tot felul şi tot ce trebuie pentrupetrecerea timpului liber. Mulţi vor creştegradul de confort cabanelor existente, nevom plia după cum va fi trendul şi cât vafi nevoie, românul ştie să se adapteze dinmers. Turismul la negru va dispărea,toată lumea va lucra corect, pentru că nuva mai fi nevoie să facă ilegalităţideoarece turiştii vor veni din abundenţă,mulţi chiar şi vara. Vedeţi dumneavoas-tră, mulţi am început cu o simplă cabanăde lemn, cu saltele la etaj, în loc de paturi.Încet, încet fiecare a investit, an de an,unii au acum confort de trei stele, după ceacum 6-7 ani nu aveau confort nici de ostea”, ne-a declarat unul dintre cabanieriiintervievaţi, care a vrut, nu ştim de ce, să-şi păstreze anonimatul.

Până la 15 septembrie,

Straja-Lupeni va avea telegondolă

Page 8: Ziarul Vaii Jiului - nr. 975 - 18 iunie 2012

Joi seara, în curtea CaseiMemoriale „Ion D. Sîrbu”din Petrila s-a dezvelitmonumentul filigoriei dărâmate din parcul „N. Theodorescu”. Iniţiatorul acestei acţiuniculturale a fost Ion Barbu.

La timpul potrivit, ZVJ a

relatat că filigoria din Parcul

„N. Teodorescu” (aşa s-a

numit grădina publică

petrileană până la instaurarea

regimului comunist) a fost

dărâmată. Chiar dacă ea va fi

înlocuită cu alta mai trainică,

nu şi mai faină, farmecul şi

foşnetul istoriei par că au

dispărut odată cu răpunerea

vechii filigorii. Pentru a fi

menţinută în memoria

petrilenilor, Ion Barbu a hotărât că

repausata filigorie merită un monument.

Zis şi făcut. Un tânăr petrilean a reuşit să

salveze din dărâmături câteva

„relicve” ale construcţiei, pe

care i le-a predat lui Ion

Barbu, care le-a aşezat în

formă de… monument.

La dezvelirea acestui unic

monument au participat

tineri, elevi, artişti (din Vale

şi din afara ei), petrileni care,

cu siguranţă, au trăit

romantice clipe în filigorie.

Un actor al Teatrului

SubPământ a citit din

volumul Prăvălia cu istoriide Marian Boboc episodul cu

lecţia susţinută în 1935 în filigoria

petrileană de către elevii Şcolii palatine,

în frunte cu ASR Marele Voievod

Mihai.

Ion Barbu a arătat semnificaţia

monumentului în contextul mai puţin

fericit al vieţii social-economice

petrilene. Marian Boboc a reliefat

personalitatea lui Nicolae Teodorescu,

fost director general al Soc. Petroşani,patronul spiritual al parcului petrilean.

După dezvelirea monumentului,

participanţii la acest inedit moment au

fost imortalizaţi într-o fotografie de

grup.

V. ALFRED

8 EVENIMENT Ziarul Vãii Jiuluiluni, 18 iunie 2012

0254 512512 0720 512000 0254 512500

TAXI COMSIONRENT A CAR

RAPIDIEFTIN

CONFORTABIL

www.zvj.ro

În curtea Casei Memoriale „Ion D. Sîrbu”,

Monumentul filigorieidărâmate

Page 9: Ziarul Vaii Jiului - nr. 975 - 18 iunie 2012

Vineri, 15 iunie, a avut locinaugurarea restauratuluiLa Belle Epoque. Acestaeste situat pe strada GriviţaRoşie din Colonie. Cândspui Colonie, parcă vezitotul cu ochii minţii. Uncartier sărac, fărăcanalizare, asfaltsau orice fel deconfort. Dar,odată intrat pepoarta restauran-tului, decorul seschimbă com-plet, şi este în to-tală opoziţie culumea exterioară.

La inaugurare au fost invitate multe persoane cu ştaif. Primari, doctori, avocaţi, directori de instituţii. Într-o oră, valoareamaşinilor parcate pe strada Griviţa Roşie adepăşit valoare imobiliară a locuinţelor dinzonă. Restaurantul a uimit pe toată lumeade la primul contact.La intrare, invitaţii erau aşteptaţi de doi ac-tori îmbrăcaţi în costume de epocă, iar unfotograf imortaliza aceste momente, exact

ca la o nuntă. Un pahar de şampanie, felici -tările de rigoare, şi invitaţii erau poftiţi însala restaurantului. Bunul gust, rafinamen-tul, toate acestea se remarcau de la primulcontact.Restaurantul a fost amenajat în fosta salăde spectacole. Aş putea să descriu, pejumătate de pagină de ziar interiorul, fără avă plictisi. Despre covorul gros ce acoperătoată sala, mobilierul la prima vedere sim-plu, dar cu atât de multă atenţie ales,

vesela, barul, pianul, tapetul, ornamenteleîn relief ale lojei, candelabrele.Adrian Gărdean, Tudor Tamaş şi AlinSimota sunt proprietarii clădirii fostului„Casinou Muncitoresc”, dar şi ai restauran-tului, iar Sorin Avrămescu - administratorulfirmei SC GTS Company SRL, care deţine,pe lângă alte multe afaceri şi aceasta, arestaurantului din Colonie. Văzut de după gardul şi porţile negre, cazi-

noul pare un loc străinşi rece. Trecând prinpreajmă, locuitoriiColoniei se uitau cucuriozitate şi parcă cusupărare în curtea lui.Comentând deschi -derea, li s-ar fi părutcorect, cumva, să fie odeschidere publică, cumâncare pentru toatălumea, un fel de po-mană. Întrebau dacăprimarul Tiberiu Iacob-

Ridzi este acolo.Primarul venise,pe acelaşi drumciuruit pe careveniseră şi invi-taţii. Ştie foartebine cât de răuarată Colonia şicât mai are delucru acolo. Dar,totuşi, oamenii arfi vrut să-l vadăpersonal şi să semai plângă odată.Sorin Avrămescune-a spus într-unscurt interviu că firma va renova parcul delângă fostul cazinou, sperând ca şi adminis-traţia locală să se implice mai mult în valo -rificarea acestui cartier. Dacă primarul ar fi

ieşit la o plimbare pe străzile Coloniei, ar fifost puţin ruşinat faţă de invitaţii de soi,pentru că arată… îngrijorător.

Alina PIPAN

Ziarul Vãii Jiuluiluni, 18 iunie 2012 9EVENIMENT

www.zvj.ro

Un local luxos pe o stradă săracă:

La Belle Epoque

Page 10: Ziarul Vaii Jiului - nr. 975 - 18 iunie 2012

Ziarul Vãii Jiuluiluni, 18 iunie 201210 DIVERSE

www.zvj.ro

AIPPIMM a lansat pe site-ul său o ofertă de finanţare caream considerat-o ca fiind de interes pentru societăţile dinValea Jiului. Pe acest considerent, vă reproduc oferta mai jos: ,,Începând cu data de 20.06.2012, ora 10:00 până la datade 24.06.2012, ora 20:00 va fi activ pe site-ulwww.aippimm.ro formularul de preselecţie (Anexa nr.3 )în cadrul Programului de Dezvoltare şi Modernizare aActivităţilor de Comercializare a Produselor şi Serviciilorde Piaţă.Aplicanţii vor putea completa formularul de înscriereonline pe site-ul www.aippimm.ro sau direct pelinkul:http://programenationale2012.aippimm.ro/.Programul are drept obiectiv sprijinirea societăţilorcomerciale şi societăţilor cooperatiste prin facilitareaaccesului la finanţare, în scopul îmbunătăţiriiperformantelor economice şi tehnice ale acestora, crearealocurilor de muncă, creşterea nivelului de competitivitateşi creşterea protecţiei consumatorilor”.1. Bugetul programului:Bugetul alocat Programului pentru anul bugetar 2012 estede 7.000.000 lei pentru acordarea de alocaţii financiareneramursabile, denumite în continuare AFN şi a fostaprobat prin anexa nr. 3/3504/16 la Legea nr. 293/2011 abugetului de stat pe anul 2012.Pentru anul 2012 seestimează acordarea de ajutor unui număr de minimum 70beneficiari.

2. Beneficiari eligibili:Pot beneficia de ajutor financiar nerambursabil în cadrulProgramului: întreprinderile mici şi mijlocii ( Legii nr.346/2004 ) respectiv societăţile comerciale si societăţilecooperatiste care îndeplinesc cumulativ la data solicităriiurmătoarele criterii de eligibilitate:a) sunt înregistraţi conform Legii nr.31/1990 privindsocietăţile comerciale, în baza Legii nr.1/2005 privindorganizarea şi funcţionarea cooperaţiei sau în bazaOrdonanţei de Urgenţă a Guvernului României nr.6/2011pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltăriimicroîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri şi suntîncadrate în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii;b) sunt persoane juridice (societăţi comerciale/societăţicooperatiste) şi au ca obiect de activitate comercializareaproduselor şi serviciilor de piaţă (activităţi prevăzute înanexa nr. 1 la procedura programului); c) au cel puţin 1 an calendaristic de la înfiinţare la datacompletării online a formularului de preselecţie şi codulCAEN pentru care solicită finanţare este autorizat,conform art. 15 din Legea 359/2004 privind simplificareaformalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului apersoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelorjuridice, înregistrarea fiscală a acestora precum şi laautorizarea funcţionării persoanelor juridice, cumodificările şi completările ulterioare; d) au capital social integral privat;e) nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetelelocale, atât pentru sediul social cât şi pentru toate punctelede lucru;f) au o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioanede euro (echivalent în lei) sau deţin active totale care nudepăşesc echivalentul în lei a 43 milioane de euro, la fineleanului fiscal anterior (active imobilizate plus activecirculante plus cheltuieli în avans);g) au un număr mediu anual de salariaţi mai mic de 250, înanul fiscal anterior;h) au sediul social, sunt înregistrate la Oficiul RegistruluiComerţului şi îşi desfăşoară activitatea pe teritoriulRomâniei;i) nu sunt în stare de dizolvare, reorganizare judiciară,lichidare, insolvenţă, faliment, executare silită, închidereoperaţională sau suspendare temporară a activităţii;j) nu sunt în dificultate, în conformitate cu prevederile”Liniilor Directoare privind Ajutorul de Stat pentruSalvarea şi Restructurarea Întreprinderilor aflate în

Dificultate” (publicate în Jurnalul Oficial al UniuniiEuropene nr. C 244/2004);k) au obţinut cel puţin 13 puncte în urma evaluăriiformularului de preselecţie, conform modelului şicriteriilor prevăzute în anexa nr. 3 la procedură;l) nu au fost subiectul unei decizii a Comisiei Europene derecuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care aufăcut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost dejaexecutată şi creanţa integral recuperată;m) nu au primit un ajutor ilegal, în conformitate cuprevederile „Liniilor Directoare privind Ajutorul de Statpentru Salvarea şi Restructurarea Întreprinderilor aflate înDificultate”, publicate în Jurnalul Oficial al UniuniiEuropene nr. C 244/2004.Beneficiarii sunt obligaţi să menţină investiţia pentru careprimesc AFN în cadrul Programului o perioadă deminimum 3 ani şi nu vor aplica amortizarea acceleratăpentru activele achiziţionate în cadrul Programului.

3. Nu se acordă ajutor financiar nerambursabil încadrul programului pentru:- activităţi de pescuit şi acvacultură, acoperite deRegulamentul Consiliului (CE) nr. 104/2000;- activităţi legate de producţia primară a produseloragricole, aşa cum sunt enumerate în Anexa nr. 1 la Tratatulinstituind Comunitatea Europeană;- activităţi de procesare şi marketing ale produseloragricole, aşa cum sunt enumerate în Anexa nr. 1 la Tratatulinstituind Comunitatea Europeană, în următoarele cazuri:a) când cuantumul ajutorului este stabilit pe baza preţuluisau a cantităţii produselor de acest tip cumpărate de laproducătorii primari sau puse pe piaţă de operatoriieconomici respectivi;b) când ajutorul este condiţionat de a fi parţial sau integralcedat producătorilor primari (fermieri);- activităţi legate de export către state terţe sau statemembre, şi anume, ajutoarele legate direct de cantităţileexportate, de crearea şi funcţionarea unei reţele dedistribuţie sau pentru alte cheltuieli curente legate deactivitatea de export;- ajutoarele destinate utilizării produselor naţionale îndetrimentul celor importate;- agenţilor economici care activează în sectorul carbonifer,aşa cum este definit în Regulamentul CE nr. 1407/2002privind ajutorul de stat pentru industria cărbunelui;- ajutoarele pentru achiziţionarea vehiculelor de transportrutier de marfă acordat agenţilor economici care au caobiect de activitate prestarea de servicii de transport rutierde marfă contra cost.De asemenea, nu pot beneficia de AFN în cadrulProgramului operatorii economici care au primit, cumulatpe parcursul ultimilor 3 ani fiscali consecutivi (2 ani fiscaliprecedenţi şi anul fiscal în curs), ajutoare de minimis (fiedin surse publice naţionale, fie din surse comunitare) învaloare totală de 200.000 euro, echivalentul în lei(conform Declaraţiei pe propria răspundere privindajutoarele de stat şi ajutoarele de minimis - anexa nr. 4Secţiunea C la prezenta procedură).Societăţile care vor depăşi acest prag prin însumarea AFNacordate prin program cu alte ajutoare de minimis primiteîn ultimii 3 ani fiscali consecutivi pot beneficia definanţare numai până la atingerea plafonului de 200.000euro, echivalentul în lei. Încadrarea operatorilor economici în categoriaîntreprinderilor mici şi mijlocii, conform prevederilorLegii nr.346/2004 privind stimularea înfiinţării şidezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificărileşi completările ulterioare, se face pe baza declaraţiei peproprie răspundere privind încadrarea întreprinderii încategoria întreprinderilor mici şi mijlocii pentru anul fiscal2011 (anexele nr.5 şi 6 din procedură, după caz).Beneficiarii programului primesc o valoare a ajutorului demaximum: 80% pentru microîntreprinderi, 70% pentru

întreprinderi mici şi 60% pentru întreprinderi mijlocii dinvaloarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusivTVA), dar nu mai mult de valorile specificate în anexa nr.2 la procedură. Valoarea maximă a fondurilor nu poatedepăşi suma de 100.000 lei pentru fiecare beneficiar.

4. Categorii de activităţi/cheltuieli eligibile:a) achiziţionarea de echipamente IT tehnică de calculinclusiv sisteme portabile, licenţe necesare desfăşurăriiactivităţii, sisteme audio-video etc.;b) achiziţionarea de cititoare pentru cod de bare;c) achiziţionarea de cântare electronice cu/fără printerpentru etichetare;d) achiziţionarea de aparate de marcat electronice fiscale;e) achiziţionarea de echipamente tehnologice maşini,utilaje şi instalaţii de lucru-inclusiv software-ul aferent,aparate şi instalaţii de măsurare, control şi reglare necesaredesfăşurării activităţilor pentru care a solicitat finanţare,exclusiv jocuri de noroc mecanice, electrice electronice,mese de biliard, instrumente şi automate muzicale;f) achiziţionarea de electro şi motostivuitoare;g) investiţiile în active necorporale referitoare la brevete,licenţe, mărci comerciale şi alte drepturi şi active similare(francize), etichetare ecologică, software-uri necesaredesfăşurării activităţilor de comercializare a produselor şiserviciilor de piaţă;h) achiziţionarea de bunuri gen mobilier, aparatură biroticăşi sisteme de protecţie a valorilor umane şi materiale,conform Hotărârii Guvernului nr. 2139/2004 pentruaprobarea Catalogului privind Clasificarea şi DurateleNormale de Funcţionare a Mijloacelor Fixe;i) achiziţionarea de mijloace de transport marfă pentruactivităţile specifice activităţilor de comercializare aproduselor şi serviciilor de piaţă;j) certificarea unui sistem de management al calităţiimediului/sănătăţii şi securităţii ocupaţionale/siguranţeialimentelor, în conformitate cu unul din standardele: SR-EN-ISO 9001:2008 (sistem de management alcalităţii); SR-EN-ISO 14001:2005 (sistem de managementde mediu); SR-EN-ISO 22000:2005 (sistem de mana -gement al siguranţei alimentelor); OHSAS 18001:2007(sistem de management al sănătăţii şi securităţiiocupaţionale), simplu sau integrat;k) realizarea unui site pentru prezentarea activităţiisolicitantului şi a produselor sau serviciilor promovate,pentru operatorii economici care nu deţin alt site şi caretrebuie să fie funcţional la data depunerii cererii deeliberare a AFN;l) achiziţionarea de spaţii pentru desfăşurarea activităţilorde comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă,destinate realizării activităţii pentru care s-a solicitatfinanţare;m) achiziţionarea de instalaţii/echipamente specifice înscopul obţinerii unei economii de energie, precum şisisteme care utilizează surse regenerabile/alternative deenergie pentru eficientizarea activităţilor pentru care asolicitat finanţare;n) promovarea online a activităţilor de comercializare aproduselor şi serviciilor de piaţă, elaborarea şi producţia demateriale tipărite de promovare a activităţilor decomercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, pesuport hârtie şi pe suport electronic;o) participarea la cursuri de instruire pentru formare /calificare profesională / specializare / perfecţionareprofesională în domeniul activităţilor de comercializare aproduselor şi serviciilor de piaţă pentru care a solicitatfinanţare, participarea la cursuri privind noţiunifundamentale de igienă necesare în activităţile decomercializare a produselor şi serviciilor de piaţă;p) consultanţă pentru întocmirea documentaţiei în vedereaobţinerii finanţării în cadrul prezentului program.Sursa: www.aippimm.roVă doresc succes în accesarea acestor fonduri!

Gabriela Gyongy MIHUŢ

Un ajutor pentru Valea Jiului - fondurile nerambursabilepentru IMM-uri şi societăţi cooperatiste!

Page 11: Ziarul Vaii Jiului - nr. 975 - 18 iunie 2012

Ziarul Vãii Jiuluiluni, 18 iunie 2012 11PUBLICITATE

www.zvj.ro

Vând apartament 2 camere înVulcan, B-dul M.Viteazu, bl. B3,sc. 1 ap. 14.

Relaţii la tel. 0728.980100

Vând apartament 2 camere înLupeni, zona Penny Market,Aleea Trandafirilor, bl. 12/41.

Relaţii la tel. 0728.980100

Vând apartament 2 camere, Lupeni, str. Viitorului, bl. K2,stare bună, termopane, uşă metalică, preţ negociabil.

Telefon 0728. 272117

Vând apartament 3 camere înDimitrov, situat la stradă, parterînalt, îmbunătăţiri, centrală ter -mică, geamuri termopan, izolatexterior, balcon închis, bine în-treţinut, 2 boxe. Ideal de transfor-mat şi în spaţiu cu altă destinaţie.Preţ 45.000 euro neg.

Rel. la tel. 0724.571408

Vând Ford Fiesta model 2006,fab 2005, 4 uşi, 1.4 diesel, 4airbag, abs, închidere centrali -zată, radio cass original, consumff mic, euro 4, taxa mediu 300euro. Un singur proprietar denouă. Preţ 2890 euro.

Telefon 0765.459316

Vând Ford Focus model 2002,1.8 diesel, aer condiţionat, abs,geam el., închidere centralizată,radio cass original, 4 airbag, unsingur proprietar de nouă, statulaustriac, recent adusă în ţară. Preţ1950 euro.

Telefon 0765.459316

Vând Peugeot 308, 1,6 HDI, mai2010, 35.000 km, confort packdublu climatronic volan reglabil,oglinzi electrice şi încălzite, 2geamuri electrice, 4 airbaguri,computer bord, preţ 9900 euro.

Telefon 0728.696889

Vând Ford Mondeo, an 1998, 1.8benzină, airbag, radio cass origi-nal, închidere centralizată, starefoarte bună, un singur proprietarde nouă, recent adusă în ţară.

Telefon 0765.459316

IMOBILIARE ANGAJĂRI

AUTO

Berbec (21 Mar - 20 Apr)

Monotonia cotidiană de la servi-ciu sau de acasă te plictiseşte iarrutina are efecte negative asupra

chefului tău de lucru.

Taur (21 Apr - 21 Mai)

Atmosfera este foarte plăcutăacasă, ori datorită apariţiei neaş -teptate a unui musafir care animă

pe toată lumea cu veselia lui, ori da-torită celor mici care adună toată familia înpreajma lor.

Gemeni (22 Mai - 21 Iun)

Lucrezi într-un mediu ostil, mar-cat de reguli care nu pot fi încăl-cate. Există legi mai presus de tineşi, vrei - nu vrei, trebuie să te supui

orbeşte.

Rac (22 Iun - 22 Iul)

E mare agitaţie în preajma ta,te afli printre caractere foartediferite de oameni şi fiecare

interacţionează altfel cu tine.

Leu (23 Iul - 22 Aug)

Viaţa de familie este emoţionan -tă şi sensibilă, pentru că a venitvremea depănării amintirilor de

demult. Poate treci prin zona ta debaş tină sau revezi persoane dragi de care îţiera dor, iar sufletul tău este răsfăţat deatâtea trăiri puternice.

Fecioară (23 Aug - 21 Sep)

Te-ai împotmolit într-o zonăsumbră la serviciu şi eşti obsedatde problemele tale. Simţi nevoia

să le discuţi şi cu alţii, deoarecesoluţiile apar din experienţele acumulate dealţii în trecut.

Balanţă (22 Sep - 22 Oct)

Ai grijă ce spui, pentru că poţidezamăgi un prieten prin felul încare i te adresezi. Îl tratezi cu in-diferenţă, şi e normal să se în-

doiască de prietenia ta.

Scorpion (23 Oct - 21 Noi)

Primeşti o notă proastă laşcoală sau într-o competiţie profe-sională, ceea ce te dezamăgeşte

profund.

Săgetător (22 Noi - 20 Dec)

Inima ta bate mai tare înaşteptarea unui eveniment căruiaîi acorzi o importanţă specială.

Poate e vorba de prima întâlnirecu persoana care ţi-a atras atenţia.

Capricorn (21 Dec - 19 Ian)

Un risc major trece prin aface -rile tale şi poţi declanşa o criză deproporţii. Rezista ispitei de a chel-

tui o sumă de bani care nu îţiaparţine sau care era pusă deoparte.

Vărsător (20 Ian - 18 Feb)

Trecutul este sursa unor eveni-mente viitoare, deci aruncă oprivire înapoi să vezi când şi de

unde a pornit acţiunea care seclădeşte acum pas cu pas în faţa ochilor.

Peşti (19 Feb - 20 Mar)

Ai grijă la condiţiile de traficastăzi, deoarece ai putea fi impli-cat în unele situaţii nedorite peparcursul unor călătorii.

HOROSCOPHOROSCOP

SERVICII

ÎNCHIRIERI

Sonorizări, filmări profesionale, fotografii -

pentru diverse evenimente:nunţi, botezuri, onomastice, petreceri private.

Relaţii la telefon:0723.7886640768.6884650762.695556

PIERDERICursuri de dans sportiv!

Vrei să înveţi să dansezi? Vrei să ai o siluetă de invidiat? Înscrie-te la cursurile de dans sportiv pentru copii şi adulţi! Poţi practica dansul la nivel de începători, intermediari sauavansaţi, cursurile predate fiind la acelaşi nivel cu cele din ma ri lecentre din ţară! Grupele de vârstă în care te poţi înscrie sunt:1) Clasele I-VIII; 2) Liceu - adulţi. Poţi participa la spectacole, concursuri! Instructorul oferă lacerere pregătire pentru “valsul mirilor”! Sălile de dans sunt în: - Petroşani (Şc. Gen. „Avram Stanca”); - Clubul Copiilor şi Elevilor Petrila; - Vulcan (Centrul Şansa).

Te poţi înscrie la numărul de telefon:0726.620840.

Pentru comenzi de MICĂşi MARE PUBLICITATE ne puteţi contacta la:

0254.549020,0254.549121, [email protected],

[email protected], [email protected]

sau direct la sediulredacţiei noastre.

Închiriez spaţiu industrialcu teren aferent în municipiulPetroşani, str. Dărăneşti(vizavi de Lascăr Service),pretabil ca depozit,spaţiu de producţie etc.,acces direct din DN 66, apă,curent etc.

Informaţii la telefon0761.282342

Hotel Rusu angajeazăcameristă, vârsta maximă 45 de ani, şi ajutor de bucătar,vârsta maxim 30 ani. Nu necesită calificare. CV-urile se trimit [email protected] sau la fax 0354.108510.

Informaţii suplimentarela telefon 0742.087221

sau 0742.087222

SC REALCOM SA PETROªANILaboratorul de Producţie – Cofetărie – Patiserie,

str. Lunca (lângă SC UPSROM şi Fabrica de Tricotaje), aduce încasele dumneavoastră cele mai gustoase şi delicioase specialităţi:

Preluăm şi onorăm zilnic comenzi pentru toate ocaziile:mese festive, nunţi, botezuri şi alte evenimente.

Telefon secretariat: 0254.542472, 0372.764439Laborator: 0733.960320, int. 315

Depozit: 0733.690319, int. 342

Torturi de ciocolatăTorturi cu frişcăTorturi cu fructe

Sortimente diversificate de prăjituriFursecuri

Alune prăjite şi alte sortimente

OFERTĂ SPECIALĂMMoonniittooaarree LLCCDD 1155””

second-hand la doar 99 lei la achiziţionarea oricărei unităţii P4.

SCANNERE BENQ LA DOAR 69 LEI.

Electronic Center - 0765 459 316

Petroşani, Piaţa Centrală, Hală, Etaj 1, stand 5-6

Firmă de asigurări caută colaboratori agenţi de asigurare cuexperienţă în domeniulasigurărilor generale.Oferim cele mai bunecomisioane fără targetimpus.

Telefon 0767.900260,0726.539976,0254.548666

Pierdut legitimaţie persoanăcu handicap eliberată pe numele Kristof Magdolnadomiciliată în Petrila, str. Alexandru Sahia, bl. 23, ap. 4. Se declară nulă.

Vând FIAT PUNTO,a.f. 1995, benzină, geamuri electrice,airbaguri faţă, înmatriculată HD,RAR 2014, acte la zi. Preţ 1200 euro.

Relaţii la telefon0761.756839

Page 12: Ziarul Vaii Jiului - nr. 975 - 18 iunie 2012

Un Logan alb şifonat bine de tot cu omulţime de curioşi în jurul lui şi, maijos, o Dacie Break cu aripa dreaptăfaţă şi farul aferent făcute zob constituiau imaginea care putea fivăzută sâmbătă dimineaţa pe stradaCrividia, foarte puţin mai la deal demina Vulcan.

Cel care a adusambele autoturisme în starea descrisă înainte este un bărbatîn vârstă de 44 de ani care locuieşte în această parte a Vulcanului. În dimineaţa acelei zile, omul a coborât, la

volanul Loganului său, până-n oraş, iar la în-toarcere s-a întâmplat ceea ce a făcut necesarăintervenţia SMURD-ului şi a Poliţiei Rutiere.

Mai întâi,puţin mai sus de mina Vulcan, cam în dreptulvechiului corp administrativ, autoturismul Logana intrat pe contrasens şi a lovit violent o DacieBreak a cărei vină este că staţiona liniştită în faţaporţii casei aflate peste drum de imobilul amintit. După care, Loganul a ricoşat, a revenitpe sensul său de mers, dar, la aproximativ o sutăde metri, s-a catapultat în albia pârâului DealuBabii.

Cei trei pasageri,şoferul şi alte două persoane, au fost extrase rapid din car-casa metalică, iar paramedicii SMURD le-au acordatprimele îngrijiri medicale. Şoferul - spune agentul ValentinAlexa, care a investigat cazul - prezenta puţine urme de

lovire. În schimb, ceilalţi doi bărbaţi s-au ales,din cădere, cu diferite traumatisme. Conducă-torul auto a fost testat cu alcooltestul, iar rezul-tatul a fost de 0,9.

Acestuia, care, în trecut, a mai avut de a face cu agenţii de la Rutieradin Vulcan, i s-a întocmit dosar penal pentru infracţiuneade conducere în stare de ebrietate a unui autovehicul şipentru cea de vătămarecorporală din culpă.

Gheorghe OLTEANU

CMYK

ACTUALITATE12 Ziarul Vãii Jiuluiluni, 18 iunie 2012

COTIDIAN REGIONAL CU CAPITAL INTEGRAL PRIVAT

ISSN 2065 - 5096

Director: Cătălin DOCEA

[email protected]

Redactor şef: Marian BOBOC

0761.756840

Colectivul de redacþie:

Alina PIPAN [email protected] BRAN 0766.728688Mihaela PETROŞAN [email protected] OLTEANULoredana JUGLEA [email protected]

Colaboratori permanenþi:Ion ALDESCU, Mircea ANDRAŞ,Mihai BARBU, Valeriu BUTULESCU, Irina BOBOC,Gilbert DANCO, DumitruGĂLĂŢAN-JIEŢ, IonHIRGHIDUŞ, Robert HUMMEL,Ioan LASCU, Ilie PINTEA, Alin RUS, Petronela-Vali SLAVU, Dumitru VELEA

DTP: Bogdan SOVAGODaniela FILIMON0761.756837

Administrativ / Publicitate:Diana SANTA - 0722.344681Difuzare:Marcel DOCEA - 0761.756839

Redacţia şi administraţia:Petroşani, str. N. Bălcescu

nr. 2, et. 2

Telefoanele redacþiei: 0254.549 020

0254.549 121 (fax) 0737.575 582

[email protected]

[email protected]

ZiarulVãii Jiului

www.zvj.ro

Logan la apă