Ziarul Vaii Jiului - nr. 1091 - 26 noiembrie 2012

12
CMYK LUNI 26 noiembrie 2012 Anul V Nr. 1091 12 pagini Preţ: 1 LEU www.zvj.ro Răsărit: 07:34 Apus: 16:40 Cotidian regional * * * Apare de luni până vineri (inclusiv) în toate localităţile Văii Jiului * * * Redacţia şi administraţia: str. Nicolae Bălcescu nr. 2, etaj II, Petroşani ZIARUL POPORULUI Citeşte şi dă mai departe! MARCĂ ÎNREGISTRATĂ R Nu există lege împotriva ADEVĂRULUI! Director: Cătălin DOCEA Curs valutar: 1€ = 4,5360 lei 1$ = 3,5175 lei 1₤ = 5,6045 lei Ziarul Vãii Jiului Tipar digital Cel mai bun preţ din judeţ! Transmite cererea ta de ofertă la [email protected] Suma totală a fondurilor atrase cu sprijinul Monicăi Iacob-Ridzi - de când este deputat - în Petroşani, Petrila şi Aninoasa: 2.125.461.871.190 (două mii o sută douăzeci şi cinci miliarde patru sute şaizeci şi unu milioane opt sute şaptezeci şi unu mii o sută nouăzeci lei) Haralambie Vochiţoiu, candidatul PP-DD la funcţia de senator al Văii Jiului: „În localităţile din Vale, spitalele trebuie modernizate, nu închise” PAGINA 12 PAGINA 7 Candidatul USL Cristian Resmeriţă s-a detaşat clar de contracandidaţii săi din Colegiul de Vest al Văii Jiului

description

Ziarul Vaii Jiului - nr. 1091 - 26 noiembrie 2012

Transcript of Ziarul Vaii Jiului - nr. 1091 - 26 noiembrie 2012

Page 1: Ziarul Vaii Jiului - nr. 1091 -  26 noiembrie 2012

CMYK

LUNI26 noiembrie 2012

Anul VNr. 109112 paginiPreţ: 1 LEUwww.zvj.ro

Răsărit: 07:34Apus: 16:40

Cotidian regional * * * Apare de luni până vineri (inclusiv) în toate localităţile Văii Jiului * * * Redacţia şi administraţia: str. Nicolae Bălcescu nr. 2, etaj II, Petroşani

ZIARUL POPORULUI Citeşte şi dă mai departe!

MARCĂÎNREGISTRATĂR

Nu există lege împotriva

ADEVĂRULUI!

Director:Cătălin DOCEA

Curs valutar:1€ = 4,5360 lei1$ = 3,5175 lei1₤ = 5,6045 lei

ZiarulVãii Jiului

TipardigitalCel mai bun

preţ dinjudeţ!

Transmitecererea ta de

ofertă la [email protected]

Suma totală a fondurilor atrase cu sprijinul Monicăi Iacob-Ridzi - de când este deputat - în Petroşani, Petrila şi Aninoasa:

2.125.461.871.190(două mii o sută douăzeci şi cinci miliarde patru sute şaizeci şi unu milioane opt sute şaptezeci şi unu mii o sută nouăzeci lei)

Haralambie Vochiţoiu,candidatul PP-DD lafuncţia de senator al Văii Jiului:

„În localităţiledin Vale, spitalele trebuie modernizate,nu închise”

PAGINA 12

PAGINA 7

Candidatul USLCristian Resmeriţăs-a detaşat clar de contracandidaţiisăi din Colegiul de Vest al Văii Jiului

Page 2: Ziarul Vaii Jiului - nr. 1091 -  26 noiembrie 2012

2 ACTUALITATE Ziarul Vãii Jiuluiluni, 26 noiembrie 2012

www.zvj.ro

Ilegal sau nu, românii iauplasă şi de bunăvoie şi denevoie, dar de obicei dupăalegeri. În timpul alegerilorplasele pline cu alimente ar fitrebui să devină amintire. Totuşi plasele imprimate maisunt permise. Aşadar, oricinepoate primi o plasă... dargoală.

În acest sfârşit de săptămână,poliţiştii din cadrul poliţiilorPetroşani, Lupeni, Vulcan şi Aninoasaau continuat activităţile de infor-mare şi conştientizare a cetăţenilorcu privire la riscurile nerespectăriilegislaţiei referitoare la procesul electoral. Poliţiştii

au distribuit cetăţe-nilor cu drept devot peste 1600 depliante şi au postat,în locuri cu vizibili-tate, afişe de promovare a cam -paniei. Campania“Tu decizi! Voteazălegal!” va continuaşi în cursul săp-tămânii viitoare, activităţi similareurmând să fie des-făşurate în toate lo-calităţile judeţuluiHunedoara.

Alina PIPAN

Doar la vedere

Am mai văzut plase electorale, dar încă nu plineKlavier Art

Elevii din Petrila,Petroşani şi Vulcan într-ocompetiţie artisticăAsociaţia Klavier Art îşi propune să descopere înţară copii talentaţi în muzica de cameră, deaceea organizează competiţii de muzică clasică.

La Petroşani, la Casa de Cultură “Ion Dulămiţă” aavut loc un astfel de concurs sâmbătă, la ora 11,pentru copii care excelează în acest domeniu,copii care petrec ore de-a rândul cu un instru-ment în mână. Concursul îi are ca şi coorganiza-tori pe Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu,artişti care promovează prin concerte muzica luiGeorge Enescu, marele compozitor care pe par-cursul vieţii artistice a avut o reprezentaţie laPetroşani, la Casinoul Muncitoresc. Cincisprezececopii din Valea Jiului au urcat pe scena de laPetroşani.

Alina PIPAN

Până şi copiii de primară au aflat despre

Beneficiile reabilitării infrastructurii de apăPatru clase, de la a I până la a IV-a, au luat parte la vineri la o prezentaredespre beneficiile apei pentru comunitate. Prezentarea face parte dinschema de educare a elevilor, inclusă în programul finanţat de Uniunea Europeană, Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzatăîn judeţul Hunedoara - Valea Jiului.

Cei mici s-au adunat, cu mare zarvă,în sala de sport a Şcolii GimnazialeI.G. Duca, sediul vechi. Acolo le-afost proiectată o prezentare ce vizaimagini şi informaţii despre circuitulapei în natură, felul în care nefoloseşte apa în viaţa de zi cu zi, cuminfluenţează fauna şi flora, dar şi ceincidente se pot produce dacă nu estesupravegheată. Cel mai tare i-a dis-trat pe cei mici incidentul cu inundaţia într-un apartament dacă este uitatdopul la chiuvetă. Cu câteva zile înainte, în cadrul cursurilor, aceştia au învăţatpe îndelete toate informaţiile despre apă. Învăţăturile le-au transpus pe hârtie,sub forma unor desene, care au împânzit pereţii şcolii. Cei mici au demonstratcă ştiu perfect la ce foloseşte apa, dar şi cum trebuie protejată.

Alina PIPAN

Astăzi se ia apa în Vulcan

SC Apa Serv Valea Jiului SA Petroşani anunţă restricţii în furnizarea apei potabile, pentru astăzi, 26 noiembrie 2012, în oraşul:- Vulcan între orele 09,00 - 16,00. Zona afectată este strada Abatorului, Crividia, Colonia de Jos, SC Consmin, Zona D. Motivul restricţiei - remedierepierdere pe conducta F 200 mm - Crividia zona pavilion nr.68.Conducerea SC Apa Serv Valea Jiului SA Petroşani mulţumeşte pentru înţelegere.

Page 3: Ziarul Vaii Jiului - nr. 1091 -  26 noiembrie 2012

Mircea-Marian Rădoi, candi-datul PRM intrat în cursa pen-tru funcţia de senator al VăiiJiului, a reluat acuzaţiile laadresa senatorului CosminNicula pe care îl catalogheazăca „impostor venit săcerşească voturi în Valea Jiului, o dată la patru ani”.Peremistul a mai spus că „Nicula i-a trădat pe locuitoriiVăii Jiului şi poate să-şi iaadio de la un nou mandat”.

Rădoi nu a ezitat să-l taxeze pe Cosmin Nicula, arătându-se indignatde tupeul candidatului USL care îşiîncheie mandatul de senator al Văii Jiului cu o nouă campanie de cerşit.„Am observat că francezii, italienii şibritanicii fac mare tam-tam interna -ţional din cauza cerşetorilor români şicer autoritar ca aceştia să fie evacu aţişi expulzaţi în locurile de origine.Rugămintea mea, în calitate de candi-

dat PRM la funcţia de senator în Vale,este aceea ca autorităţile să ia mă-surile necesare pentru expulzarea luiCosmin Nicula în locurile de origine,adică la Deva. Acest om încurajeazăfenomenul cerşetoriei (de voturi) înValea Jiului, lucru josnic şi de netole -rat în zona noastră”, a arătat Rădoi.„Cel mai mult mă deranjează că acestNicula ne consideră pe toţi fraieri. Nu-i este suficient că s-a lăfăit pe banipublici patru ani, după ce i-a păcălitpe locuitorii Văii Jiului? Cosmin Niculaa venit, a minţit, a fost votat, a dis-părut patru ani din Valea Jiului, iaracum apare din nou, cu seninătate,pentru a cere voturi”, a declarat revoltat candidatul PRM.Mircea-Marian Rădoi a mai spus că estedezamăgit de cei de la USL că l-au de-semnat tocmai pe Cosmin Nicula pen-tru a candida în Valea Jiului.„Conducerea USL a făcut o maregreşeală. În Valea Jiului puteau propu -ne un candidat serios, dar l-au pre fe -rat pe acest măscărici. Vor vedea cedecizie proastă au luat pe 9 decem-

brie când USL va pierde 100% colegiulsenatorial din Valea Jiului”.„Oamenii din Valea Jiului l-au trimispe Nicula în Senat pentru a votamărirea pensiilor, pentru a creşteajutoarele sociale, pentru a aduceinvestitori pentru Vale. Nu a făcutnimic din toate acestea. Cu ce reali -zări vine Nicula în faţa pensionarilorcare nu mai au bani de mâncare saupentru medicamente?”, a întrebatRădoi.Candidatul PRM Mircea-Marian Rădoia încheiat sfătuindu-l pe Cosmin Nicula să renunţe la candidatură.„Dacă vrea să nu se umple de ridicol,ar fi bine să renunţe la candidatură şisă-şi vadă de afacerile lui din Deva.”

Ziarul Vãii Jiuluiluni, 26 noiembrie 2012 3ACTUALITATE

www.zvj.ro

Candidatul PRM la Senat în Valea Jiului, Mircea-Marian Rădoi, acuză:

„Cosmin Nicula este un impostor care i-atrădat pe locuitorii Văii Jiului”

Cei mai mulţi dintre dvs. auvăzut, probabil, că la Petrila,Petroşani şi Aninoasa au fostamplasate bannere cu un numărcât o zi de post. Pe care, sincer,oricine avea probleme şi să-lcitească. D-apoi să desluşeascăşi ce ar putea semnifica! Ne-aluminat deputatul Monica Iacob-Ridzi, care a vorbit duminică despre această cifră.2.125.461.871.190 lei vechi estesuma fondurilor atrase spre Colegiulnr. 5, pe care-l reprezintă, în decursul a 8 ani, de când este deputat, pentru proiecte finanţatedin bugetul european sau cel destat. Suma este prezentată în leivechi şi include TVA.

La conferinţa de presă de duminică,atunci când a dezvăluit misterul, camtoată lumea a rămas mută de uimire.Nimeni nu a realizat, probabil, cât demult însumează investiţiile din acestcolegiu. ”Tot ce am făcut în aceşti 8 ani a fostsă sprijin autorităţile publice locale.Nimic nu se poate face fără bani. In-vestiţiile pe care le vedeţi nu se potrealiza din fondurile pe care primariile au la dispoziţie, tocmai de aceea afost nevoie de atragerea fondurilornecesare din surse guvernamentalesau europene”, a spus deputatul,după care a început să înşire sumelecare au venit în Vale pentru fiecareoraş.

Din bugetul de stat s-au atras:-la Petroşani: 288.530.000.000 lei-la Petrila: 139.490.000.000 lei-la Aninoasa: 77.900.000.000 leiAdică un total de 505.920.000.000 leivechi. Adică 50.592.000 lei noi.

Din fonduri europene au venit banidoar la Petroşani şi Petrila, pentru căAninoasa are sub 10.000 de locuitori:- la Petroşani 707.181.238.200 lei- la Petrila 912.360.632.990 lei

Această sumă nu include fondurilecheltuite din bugetul local, sunt banicare deja s-au cheltuit, şi nu conţinefondurile deja tăiate. Această sumănu include fondurile repartizate di-rect de la Guvern, gen fonduri pentruANL, nu include fondurile pentru CNHsau altele de acest gen. ”Cu toate căa fost cheltuită o aşa sumă în aceastăzonă, mai este nevoie de investiţiipentru a crea locuri de muncă”,spune deputatul. Care, din punctulnostru de vedere, a câştigat luptapentru Petrila, Aninoasa şi Petroşani.Şi va continua.

Alina PIPAN

Gata cu misterul bannerelor din colegiul Est!

2.125.461.871.190 - cifrareprezintă totalul sumelor înlei vechi atrase de către deputatul Monica Iacob-Ridziîn Petrila, Petroşani şi Aninoasa

Page 4: Ziarul Vaii Jiului - nr. 1091 -  26 noiembrie 2012

Ziarul Vãii Jiuluiluni, 26 noiembrie 20124 SPORT

FC Hunedoara aîncheiat prima parte acampionatului fără săcunoască înfrângerea.În ultima etapă a turului hunedorenii auremizat, scor 1-1, peterenul lui FC Zalău.

La pauză a fost 0-1 cu golulreuşit de Flavius Nicula înminutul 19. Gazdele au resta-bilit egalitatea după pauză prin Claudiu Cornaci (65). A fost aldoilea rezultat de egalitate pentru FC Hunedoara după 3-3 pe terenpropriu cu Şoimii Pâncota. Astfel, FC Hunedoara a încheiat turul peprimul loc cu 32 de puncte în seria a V-a. Jiul Petroşani a încheiatturul, în genunchi, cu încă o înfrângere pe teren propriu, scor 1-2cu modesta Oşorhei Bihor. Cu toate că au condus, „minerii” s-auvăzut egalaţi şi mai apoi învinşi dintr-o lovitură de pedeapsă.

Pagini realizate de Loredana JUGLEA

Deveanul Gabriel Flutur, câştigătorul fi-nalei Bodyguardul Forţe Speciale, va luptaîn cadrul galei Local Kombat Oneşti, pro-gramată pe data de 7 decembrie, în careIonuţ “Pitbull” Atodiresei, antrenat depetroşeneanul Alin Panaite, îşi va pune înjoc titlul Intercontinental.

Veteranul Local Kombat Ionuţ Atodiresei valupta pe 7 decembrie în main-eventul galeiLocal Kombat Oneşti, unde va încerca să îşiapere centura WAKO Pro Intercontinental lacategoria 65 de kilograme. Noutatea eveni-mentului din oraşul natal al Nadiei Comăneciva consta în introducerea a două meciuri deMMA (Mixed Martial Arts). Promotorul Eduard Irimia a anunţat că LocalKombat Oneşti va fi o preselecţie pentru

galele Superkombat, transmise în direct lanivel global în 75 de ţări, astfel de calificăriurmând să aibă loc începând din 2013 şi înalte colţuri ale lumii. De altfel, Local Kom-bat Oneşti va fi un eveniment special, fiindun fel de avanpremieră a marii finale Su-perkombat de pe 22 decembrie, care va avealoc cel mai probabil la Bucureşti. „La cerereapublicului, am introdus două lupte pe regulide MMA, dar şi câteva meciuri pe reguli deK1 la categorii inferioare de greutate, carese anunţă spectaculoase. Avem foarte mulţisportivi talentaţi, iar acum e şansa lor sădemonstreze că pot face pasul spre circuitulSuperkombat. Anul viitor vom continua să or-ganizăm gale de selecţie pe întreg mapamon-dul pentru a descoperi noi eroi”, a declaratIrimia.

În cadrul galei organizate în Sala Po-livalentă “Nadia Comăneci” vor maiurca în ring, pe lângă Atodiresei,sportivi precum Claudiu Bădoi - campionul Local Kombat România la cate goria 72 kg, Miodrag Olar - campionul Local Kombat România lacategoria 75 kg, deveanul GabrielFlutur – câştigătorul finalei Body-guardul Forţe Speciale, Adrian Mitu,Cristian Milea şi Dănuţ Hurduc. Încele două meciuri de MMA, Româniava fi reprezentată de suceveanulGheorghe “Ursul Carpatin” şi deAdrian Stoiţi de la Metalbox Arad,aceştia urmând să înfrunte luptătoridin străinătate. La gala de la Oneştişi-au anunţat prezenţa şi cei patrusportivi calificaţi în marea finală Superkombat, de pe 22 decembrie, Ismael Londt, Benny Adegbuyi, PavelZhuravlev şi Sebastian Ciobanu. „Aşacum am promis, voi face tot posibilulca finala Superkombat să aibă loc laBucureşti şi pot spune de pe acum căva fi un eveniment la care vor par-ticipa minim patru dintre sportiviicalificaţi în finala de 8 a K1, progra-mată la începutul anului viitor”, aspus preşedintele Superkombat despre ultimul Grand Prix al anului.

Hunedoreanul Flutur luptă într-o gală de top

Fotbal. Liga a III-a

Jiul - în genunchi

REZULTATELE ETAPEI A XIII-A, ULTIMA A TURULUI

Seso Câmpia Turzii - Naţional Sebiş 3-1Imbuzan (10, 52), Moţet (20) / Şt. Popa (30-autogol)Jiul Petroşani - CS Oşorhei Bihor 1-2Moldovan (20) / Moise (47), Todea (76-pen)FC Zalău - FC Hunedoara 1-1Cornaci (56) / Fl. Nicula (19)SSP Cluj Napoca – Plimob Sighetu Marmaţiei 3-2Ceaca (35, 77), Al. Pop (44) / Gheorghei (35), Bedea (67)Unirea Dej - Şoimii Pâncota 2-2B. Faur (50), Ţibre (75) / Al. Mihai (18), Pavel (82)Olimpia Satu Mare - FCM Turda 4-1Dragoş (12), Hanus (32), Marinaş (55), Micaş (84)/Morar (60-pen.)Europa Alba Iulia a stat.

www.zvj.ro

Page 5: Ziarul Vaii Jiului - nr. 1091 -  26 noiembrie 2012

Ziarul Vãii Jiuluiluni, 26 noiembrie 2012 5SPORT

www.zvj.ro

Casa de Cultură “Ion Dulămiţă” Petroşani

07.12.2012 - ora 19:00

Universitatea Petroşani aobţinut doar o remiză laAurul Brad şi a pierdutfotoliul de lider în detri-mentul formaţiei MinerulUricani, grupare ce acâştigat cu scorul de 2-1în faţa celor de la JiulPetroşani. Victoria i-aadus pe uricăneni peprimul loc, la un punctdistanţă de fostul lider,Universitatea Petroşani.

Liga IV Seniori, rezultate: Şoimul Băiţa - CS Vulcan 1-1Jiul Petroşani - Minerul Uricani 1-2

Aurul Brad - „U” Petroşani 0-0Dacia Orăştie - Gloria Geoagiu 1-2Victoria Călan - Hercules Lupeni 0-3Aurul Certej - Retezatul Haţeg 3-4Inter Petrila - Metalul Crişcior 0-2CFR Simeria - Zarandul Crişcior 6-1Ghelari - Retezatul Râu de Mori 8-0

Răsturnare de situaţie

Minerul Uricani e lider în judeţeană

Clasament1.CS Minerul Uricani 16 12 1 3 37 12 372.CS „U” Petroşani 16 11 3 2 35 10 363.CSA Aurul Brad 16 10 4 2 30 13 344.Gloria Geoagiu 16 9 6 1 32 19 335.Dacia Orăştie 2010 16 10 2 4 44 17 326.Metalul Crişcior 16 9 1 6 31 21 287.CSO Retezatul Haţeg 16 8 4 4 34 28 288.Aurul Certej 16 7 5 4 43 26 269.CS Vulcan 16 7 4 5 42 26 2510.Hercules Lupeni 16 7 3 6 25 25 2411.Clubul Jiul Petroşani 16 5 4 7 37 33 1912.CS CFR Simeria 16 5 3 8 40 38 1813.AS Şoimul Băiţa 16 4 5 7 17 21 1714.CS Ghelari 16 4 2 10 27 43 1415.CS Inter Petrila 16 3 4 9 24 45 1316.Retezatul Râu de Mori 16 3 2 11 20 53 1117.Zarandul Crişcior 16 1 2 13 10 53 518.Victoria Călan 16 0 3 13 7 52 3

Etapa viitoare, 1 decembrie 2012

Retezatul Haţeg - CS Inter PetrilaHercules Lupeni - Aurul CertejGloria Geoagiu - Victoria Călan„U” Petroşani - Dacia Orăştie 2010Minerul Uricani - CSA Aurul BradCS Vulcan - Jiul PetroşaniRetezatul Râu de Mori - AS Şoimul BăiţaZarandul Crişcior - CS GhelariMetalul Crişcior - CS CFR Simeria

Aproape că a devenit unobicei ca secţia de şah a CSMPetroşani să organizeze lafiecare sfârşit de an, la Casade Cultură a Studenţilor dinPetroşani, derby-ul clubuluidotat cu premii „TurneulBrazilor”.

Competiţia va avea loc imediatdupă Crăciun, în perioada 27-29 decembrie 2012. Astfel,în turneul principal se vor"duela" şahiştii Mihai -Andrei Maschio, Teofil -Elias Pîrlea, OvidiuTopârcean, Luana Aimee

Ghicioi,Cristian Costin Crăciunşi Gabriela Cristocea. Turneulsecundar va reuni zece pre-tendenţi, începând cu micuţul

de cinci anişori, Dragoş NicholasVişănescu, Flavius Andrei Ignat, Eduard Opriş, Daniel Berindei, RaulAlexandru Dragotă, Karla AnamariaTopolniceanu,Cristian FlorinMatyas, Ioan - Alexandru Gligoraş,

Sebastian Hogea şi, nu cel dinurmă, Erik Mihai. În afară de

cei menţionaţi, foarte mulţiîncepători se pregătescpentru "TurneulBobocilor", care va avea

loc în luna februarie 2013.

Şah

CSM Petroşani la Turneul Brazilor

Page 6: Ziarul Vaii Jiului - nr. 1091 -  26 noiembrie 2012

Sâmbătă, aproape o sutăcincizeci de elevi de la şcoli generale din Vulcan,Lupeni şi Petroşani au participat la materializareaproiectului judeţean "Niciodată toamna nu fumai frumoasă!", evenimentgăzduit de Şcoala Generală nr.4 din Vulcan.

Concepută ca unconcurs de poezie, cântece şi desene,la iniţiativa regretatului profesor Nicolae Paliţă, acţiunea, derulată,acum, ca proiect educaţionaljudeţean, a ajuns, în acest an, la a

douăsprezecea ediţie. Evenimentulşcolar a început la ora 9.00 şi s-aîncheiat în jurul orei 13.00 cu pre-mierea elevilor înscrişi la secţiunileconcursului.

Aceste secţiuniau fost patru la număr. De interpre tare(poezie, cântec), deschisă ele vi lor dinclasele V-VIII, cu participarea directă aprotagoniştilor, secţiunea de colaje,creaţie plastică, cu participa rea indi-rectă a preşcolarilor, secţiunea a treia,de pictură, cu participare indi rectă,destinată elevilor din ciclul primar, şisecţiunea a patra, de cre aţie literară,la care s-au înscris şi au participat di-rect elevi din clasele V-VIII.

Supraveghereaderulării evenimentului şi desemnareaelevilor premiaţi au fost asigurate de

către cele cincisprezececadre didactice de laşcoala gazdă şi de cătrealte cincisprezece venitede la şcolile din Vulcan şidin Lupeni. Dacă, în 2011,bunăoară, acţiunea a beneficiat de sprijinul fi-nanciar al Consiliului Localal municipiului Vulcan, care, atunci, aalocat o mie de lei, această ediţie aevenimentului nu a fost la fel de binetratată.

Asta, fiindcă,anul trecut, când comisia de cultură apropus sumele de bani necesarefiecărei acţiuni cultural-artisticedin 2012, a omis, cu bună ştiinţăsau nu, să cuprindă în programulevenimentelor şi concursul "Niciodată toamna nu fu mai fru-

moasă" de la Şcoala Generală nr.4.Deşi, ulterior, un membru al comisiei apromis că se va reveni şi că greşealava fi îndreptată - angajament luatchiar în faţa celui care semneazăaceste rânduri -, nimic bun nu s-a maiîntâmplat.

Gheorghe OLTEANU

CMYK

6 ACTUALITATE Ziarul Vãii Jiuluiluni, 26 noiembrie 2012

www.zvj.ro

La Deva,

Delegaţiefranceză

Începând de ieri, timp de trei zile,o delegaţie franceză aparţinândComunităţii Urbane Arras se aflăîn vizită în Deva. Arras este înfrăţită cu municipiul reşedinţăal judeţului Hunedoara din 1998.

Conform surselor oficiale, din delegaţiafranceză, formată din nouă persoane, facparte preşedintele şi vicepreşedinţii Comunităţii Urbane Arras, precum şipreşedintele şi un reprezentant al Asoci-aţiei „Artois - Roumanie”. Scopul principalal acestei vizite este legat de stabilireacontactelor cu noua administraţie precumşi consolidarea relaţiilor existente.Astăzi, la ora 10, la sediul Primăriei Deva,se organizează primirea oficială a dele-gaţiei, urmată de discuţii privind temelede interes comun. Programul oaspeţilorfrancezi va continua cu vizitarea Cetăţii,amplasamentului Parcului Municipal şi aComplexului de agrement Aqualand. Mâine, delegaţia va avea o întâlnire cureprezentanţii Consiliul Judeţean Hune-doara şi primarii oraşelor Hunedoara,Simeria şi Călan.

Mihaela PETROŞAN

La Şcoala Generală nr. 4 din Vulcan

Toamna a fost văzută ca fiind unamai frumoasă, decât acum un an

Page 7: Ziarul Vaii Jiului - nr. 1091 -  26 noiembrie 2012

CMYK

7ACTUALITATEZiarul Vãii Jiuluiluni, 26 noiembrie 2012

www.zvj.ro

Cât de adânc îl doare în cotpe Cosmin Nicula de mineledin Valea Jiului, tărâm pe careel ar dori să-l maistăpânească alţi patru ani depe funcţia de senator, reiesedin modul în care s-a ţinut deducerea la îndeplinire a anga-jamentul său electoral.

"Minelerămân deschise"se bătea în pieptcu cărămida Cosmin Nicula,acum patru ani. Şidă-i la greu culacrimogenele:"Am decis caacesta să fie în-tâiul meu angaja-ment pentrucetăţenii Văii Jiului. Este ceamai arzătoareproblemă a oame-nilor de aici. Acelor care trăiesccu frica zilei demâine, neştiinddacă vor mai aveaun loc de muncă.Minele trebuie să rămână deschise! Sis-temul minier trebuie să devină o resursăstrategică a României, iar acest lucru chiarse poate realiza prin retehnologizarea pro-cesului de producţie şi prin îmbunătăţireacondiţiilor de muncă. Mineritul este activi-tatea de bază în această zonă. Avemnevoie de minerit, avem nevoie de mineri,

deci este exclusă din programul meu oriceacţiune de închidere a minelor. Al doileameu angajament vine tocmai în rezolvareaacestei probleme. Prin investiţii directedin partea Guvernului, dar şi prin acce-sarea de fonduri europene neram-bursabile, Valea Jiului va deveni o zonă deprioritate investiţională. Discutăm desprebani investiţi în mod direct,necondiţionat, strict pentru dezvoltareaacestei zone din punct de vedere eco-nomic, social şi cultural”.

Citiţi şi vă cruciţi,iar dacă găsiţi vreoasemănare între realitatea crudă deastăzi şi aburelilesforăitoare ale luiNicula de acum patruani, înseamnă că nuam văzut acelaşifilm. În consecinţă,dacă-i aşa, vă in-vităm să nu mai staţipe gânduri şi să-l maitrimiteţi o dată înSenat. Unde CosminNicula tot timpulcugetă numai şinumai la minele şi lafericirea Văii Jiului.Dacă, dimpotrivă, înultimii patruani amvizionat

aceeaşi peliculă, gândiţi-vă de douăsau de mai multe ori înainte de apune ştampila pe numele senatoru-lui chiulangiu. Iar dacă îl veţi votape un alt candidat la funcţia deSenator al Văii Jiului, ceea ce-isigur că veţi face, pe acest CosminNicula trimiteţi-l în... Deva lui.

Gheorghe OLTEANU

În timp ce alţi candidaţi la funcţiade deputat în Colegiul de Vest al Văii

Jiului se văd foarte puţin sauaproape deloc în campaniaelectorală aflată în plină des-făşurare, Cristian Resmeriţă,candidatul USL, are oprezenţă activă, care, pe zi cetrece, îl impune ca principalulfavorit al alegătorilor dinaceastă parte a Văii.

Fie că estevorba de participările lamarşurile electorale din Lupeni,Vulcan şi Uricani, fie de cele dela posturile locale de televizi -une, Cristian Resmeriţădovedeşte că este candidatulcare, într-adevăr, nu doar că arecunoştinţă despre realităţile,problemele şi nevoile cetăţe-nilor care l-au ales şi în 2008,dar care, şi în noul mandat pen-tru care candidează, demon-strează că are soluţii viabile şi

realizabile, pentru rezolvarea lor.

Acest aspecta fost, de fapt, observat şi reţinut decătre toţi cei care urmăresc emisiu-nile de campanie electorală tele-vizate. În răspunsurile sale, clare şi laobiect, candidatul USL CristianResmeriţă evită populismul. Şi,pornind de aici, nu a căzut nici înplasa pe care, de câteva ori, i-aîntins-o în mod conştient moderatorulunei astfel de televiziuni.

Promisiunilede acum ale candidatului USL CristianResmeriţă nu sunt vorbe în vânt, dupăcum le tratează contracandidaţii săiinvidioşi, ci ele se încadrează perfectîn schema celor zece principii cu careUniunea Social Liberală a începutcampania electorală şi pe care, ne-greşit, le va aplica în mod consecventdupă 9 decembrie, când va câştigaalegerile.

Gheorghe OLTEANU

Prin calitatea prestanţei sale la marşuri şi emisiunile televizate,

Candidatul USL Cristian Resmeriţă s-a detaşat clar de contracandidaţiisăi din Colegiul de Vest al Văii Jiului

Deşi, pentru el, ar fi trebuit să fie prioritatea numărul unu,

Interesul senatorului chiulangiuCosmin Nicula pentru minerit a

fost zero barat

Page 8: Ziarul Vaii Jiului - nr. 1091 -  26 noiembrie 2012

8 ACTUALITATE Ziarul Vãii Jiuluiluni, 26 noiembrie 2012

www.zvj.ro

Comunitatea ecumenicădin Valea Jiului sărbă-toreşte, peste doarcâteva zile, prazniculSfintei Mari MuceniţeVarvara - Ocrotitoareaminerilor.

Pentru comuni-tatea catolică dinmunicipiulPetroşani, eveni-mentul are o sem-nificaţie şi maiimportantă, avândîn vedere că hra-mul Bisericii Ro-mano-Catolice dinPetroşani este celal Sfintei Varvara,precum şi faptulcă, în acest an, se aniversează 125de ani de la zidirea acestui sfântlăcaş de rugăciune. Evenimentul vafi marcat aşa cum se cuvine, graţieunui parteneriat între Biserica Romano-Catolică din Petroşani şiPrimăria municipiului Petroşani,parteneriat semnat de preotulcatolic Szász János şi primarul municipiului Petroşani, TiberiuIacob-Ridzi.

Astfel, în data de 27 noiembrie2012, începând cu orele 16,00, laSala de Marmură a Primăriei mu-nicipiului Petroşani va avea loc deschiderea oficială a mani-festărilor prilejuite de anivesareacelor 125 de ani de prezenţăcatolică în Valea Jiului. Cu aceastăocazie, va fi vernisată o inedită ex-poziţie de fotografii şi documente

istorice, unele prezentate în pre-mieră, care ilustrează eveni-mentele istorice consemnate înviaţa comunităţii catolice din ValeaJiului. Expoziţia, intitulată “125 deani de prezenţă catolică în Valea Jiului - o retrospectivă pastorală” afost realizată cu sprijinul EpiscopieiRomano-Catolice din Alba Iulia şi vafi prezentată de dl. Imre Korom, dela Seminarul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. De aseme-

nea, la ceremonie, va fi susţinută oprelegere cu tema “125 de ani înpoarta credinţei” de cătreconf.univ.dr. Liviu Jitianu, cadru didactic la Facul-tatea de Teologiedin cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, fost preotajutător la Biserica Romano-Catolică din Petroşani între anii2000-2002.

Sărbătoarea comu-nităţii romano-cato-lice din Petroşani vaculmina atunci cândBiserica “Sfânta Varvara” va găzduidouă emoţionante slujbe religioase - înlimba română, respectiv în limbamaghiară. Aceste slujbe vor fi oficiatede Arhiepisciopul Romano-Catolic de

Alba Iulia, Jakubinyi György.Parohia Romano-Catolică dinPetroşani şi Primăria municipiuluiPetroşani adresează tuturor celorcare doresc să participe la acesteevenimente, prilejuite de aniver-sarea celor 125 de ani de existenţăa Bisericii Romano-Catolice dinPetroşani, invitaţia de a le fi alăturiîn derularea acestora.

Tiberiu VINŢAN

Joi dimineaţa, în jurul orei01:30, poliţişti din cadrulBiroului de Ordine PublicăPetroşani l-au depistat, în Dimitrov, în apropierea unorgaraje, pe Petrică, ce aveaasupra sa un bagaj voluminos.Bărbatul de 39 de ani, dinPetroşani, n-a rămas neobser-vat încercând să tragă după elgeanta.

În urma controlului bagajului şi a verificărilorefectuate, s-a constatat că tot ce avea, de laarticole de îmbrăcăminte, borcane cu murăturipână la cărţi, au fost sustrase dintr-un garaj situat pe strada Vişinilor, în care bărbatul apătruns prin forţarea lacătului uşii de acces cuun levier. În apropierea locului unde a fost depistat bărbatul au fost găsite două genţiconţinând diferite bunuri, pe care acesta le-asustras din interiorul garajului. Pe numele sus-pectului a fost întocmit dosar penal sub aspec-

tul săvârşirii infracţiunii de furt.* * *

În alt caz, în urma activităţilor desfăşurate,poliţiştii din cadrul Poliţiei Aninoasa i-au identi-ficat pe prezumtivii autori ai furtului comis înnoaptea de 18/19.11.2012 din incinta unei soci-etăţi comerciale din localitate. Cei doi tineri,de 18 şi 19 ani, împreună cu un minor de 17 ani,toţi din Aninoasa, au pătruns în incinta socie -tăţii, de unde au sustras mai multe bunuri (radi-atoare auto, jante auto cu anvelope, cilindriauto etc). Prejudiciul, în valoare de 3.350 lei, afost recuperat în proporţie de 45%. Cei treitineri sunt cercetaţi în stare de libertate pentrucomiterea infracţiunii de furt calificat.

Alina PIPAN

Traşi pe dreapta,

Patru hoţi pricepuţi la manevrarea încuietorilor

Biserica Romano-Catolică din Petroşani

Marchează 125 de ani de prezenţă în Valea Jiului

Page 9: Ziarul Vaii Jiului - nr. 1091 -  26 noiembrie 2012

9ACTUALITATEZiarul Vãii Jiuluiluni, 26 noiembrie 2012

www.zvj.ro

SC CENTRUL DE CALCUL INFO ’98 SA, societate cu o experienţă de peste 35 de ani în domeniul informatic, oferă:

CURSUL DE INIŢIEREpentru

OPERATOR CALCULATOR ELECTRONIC ŞI REŢELE (COD COR 351101)Cursul are o durată de 72 de ore, se desfăşoară pe parcursul a 6 săptămâni,dintre care un număr de 54 de ore sunt de practică pe calculator. Preţul cursului este de 350 lei şi se poate acorda o reducere de până la 10% pen-tru grupurile organizate care vin din partea unei singure unităţi economice.Preţul include TVA.

IMPORTANT!!!Se eliberează diplome recunoscute de Ministerul Muncii, Familiei şi ProtecţieiSociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Persoana de contact: ing. Manuela PopescuTelefon: 0254.546071, 0731.010762

S.C. Centrul de Calcul INFO’ 98 S.A. PetroşaniPetroşani, 332015, jud. Hunedoara, str. Timişoarei, nr. 2, tel. +40372 904 652, tel/fax +40254 541 330

ORC: J20/408/1999 CUI: RO11751623e-mail: [email protected] www.info98.ro

Hoții de fier vechi au pus ochii pebarele laterale ale podurilor. Primul lacare au dat atacul este podul de lângăŞcoala “Avram Stanca” din Petroșani,

pod care trece peste pârâul Maleia. Autăiat cu autogen barele laterale cu in-tenția de a le duce la fier vechi. Însănu au apucat. Cel mai probabil au fost

surprinși și auabandonat baralaterală tăiată,care a căzut înpârâu. Primarul TiberiuIacob-Ridzispunea că baraaceea s-a dărâ-mat și căurmează a fi reinstalatăastăzi. Doar căprimarul nu afolosit cuvântul

potrivit. Se vede clar,mai ales dacă privițifotografia cu bara verticală rămasă în pi-cioare, dar pe jumă-tate tăiată, că estevorba de o tăietură cuautogen. Oamenii auvenit pregătiți, iaracum, dacă nu ar fifost surprinși, ar fiavut deja un profitfrumușel. Podul era ocaptură bună pentrucă era pe o stradă laterală. Din neferi-cire, atâta timp cât există centre defier vechi la fiecare pas, toți cei carese pricep vor fura într-o veselie. Ad-ministrația locală va investi în reabili -

tarea acestui pod care, dacă ne amin -tim bine, a mai fost reabilitat acumaproximativ un an, când s-a investit înreabilitarea infrastructurii rutiere dinzonă.

Alina PIPAN

Ciordeală la pod

Prin Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a judeţuluiHunedoara, maternităţile dinjudeţ au fost anunţate despresistarea temporară a vac-cinării BCG. După cum se ştie,sistarea a fost ordonată decătre ministrul Sănătăţii, RaedArafat, în urma suspiciunilorcă vaccinul acesta ar creaprobleme copiilor.

Ministrul Arafat susţine, însă, căsistarea vaccinărilor este o decizie ce

doreşte să limpezească situaţia pentrutoată lumea. „Am luat această decizienu pentru că avem suspiciuni asupracalităţii vaccinului pe care îl avem ladispoziţie, ci pentru că dorim să asigu -răm populaţiei datele clare şi corecte,astfel încât să nu mai existe suspiciunipe această temă. Am solicitat exper-tiză independentă, nu din lipsă de în-credere în competenţa profesională aspecialiştilor noştri, ci pentru o totalătransparenţă şi pentru a stopa specu-laţiile care pot pune în pericol în-tregul calendar de vaccinare îndetrimentrul copiilor şi al evoluţieisănătăţii publice în România”, a de-

clarat ministrul Sănătăţii.Un comunicat oficialmenţionează că „MinisterulSănătăţii va face public,transparent, evoluţia situa -ţiei şi informează că,sistarea vaccinării până larealizarea raportului final nureprezintă un risc asuprasănătăţii publice. Măsuraeste luată pe o perioadă limitată.”Vaccinul BCG este unpreparat utilizat pentru pro-filaxia specifică a tubercu-lozei şi se administrează lanou-născuţi în maternitate.Vaccinul este inclus în calen-darul naţional de imunizareşi este gratuit.

Mihaela PETROŞAN

Şi în judeţul Hunedoara,

S-au sistat vaccinările BCGÎn judeţul Hunedoara s-au primit în datade 22 august 2012 prin repartiţie de laMinisterul Sănătăţii 7.000 de doze de vaccin BCG produs în Danemarca.Până la această oră în judeţul Hunedoaranu a fost raportat niciun caz de reacţie secundară la acest vaccin BCG primit îndata de 22 august 2012. Până la această oră în judeţul Hunedoaramai există în stoc doze din acest vaccinBCG primit în data de 22 august 2012 astfel: 2.200 doze în depozitul DSP; 2.120doze la nivelul tuturor maternităţilor dinjudeţ (Deva - 400, Hunedoara - 400,Petroşani - 460, Lupeni - 240, Vulcan - 20,Orăştie - 300, Haţeg - 280, Brad - 20).Acestea nu vor mai fi utilizate până cândMinisterul Sănătăţii va face public, transparent, evoluţia situaţiei şi va stabilireluarea vaccinarii BCG.

Page 10: Ziarul Vaii Jiului - nr. 1091 -  26 noiembrie 2012

La Petroşani, magazinele deelectrocasnice au vândut mii dearticole numai în prima zi a reducerilor de Black Friday. Cutoate că reducerile porneau şide la 8 la sută şi rar ajungeau la57 la sută, oamenii au cumpărattot ce au putut.

Cele mai mari reduceri le-au avutaparatele de fotografiat, dar cel maibine s-auvândut tele-vizoarele. Aufost şi foartemulte furturidin rafturilemagazinelor,mai multedecât s-ar fiaşteptatcomercianţii.Anul acestacuvântul reducere aavut efectulscontat şi când a fost pus alături de pro-dusele electronice şi electrocasnice.Până acum reducerile făceau ravagii înmintea şi în portofelele românilor încadrul supermarketurilor. Anul acestaBlack Friday a scos la liman magazinelede electronice şi electrocasnice. ValeaJiului a preferat magazinele fizice decâtpe cele online dintr-un simplu motiv: aşa

poţi pleca cu produsul direct acasă, nutrebuie să aştepţi curierul să ţi-l aducă. Magazinele din Petroşani au avut sute declienţi chiar din prima zi de reduceri şiau fost nevoite să-şi prelungească pro-gramul. Unele au stat cu uşile deschisepână la ora 22. Cele mai mari reducerile-au avut aparatele de fotografiat, pânăla 57 la sută. Majoritatea produselor aufost reduse cu 20-30%, dar nu mai mult.Mii de televizoare noi funcţionează acumîn casele din Valea Jiului. Au mai fost

preferate cuptoa -rele cu micro -unde, fiarele decălcat şi electro -nicele mici.Tabletele şi lap-topurile nu auavut atât de marecăutare pe cât seaşteptau comer-cianţii. Comercianţii aumai avut pe par-cursul anului ast-fel de reduceri,

dar nu la atât de multe produse odată,aşadar, în general, putem cumpăra elec-trocasnice la preţuri şi mai bune, dacăurmărim reducerile. Unii comercianţipromit să păstreze aceleaşi preţuri pânăla epuizarea stocului. Vineri a fost şi ziua vânzărilor masive darşi ziua furturilor masive. S-au furat maiales electronicele ambalaje în cutii.

Multe dintre cutii au rămas goale pe raf-turi iar produsele din ele au fost sub-tilizate. Probabil camerele desupravegheat vor fi de fost zilele urmă-toare în depistarea hoţilor.

Alina PIPAN

Ziarul Vãii Jiuluiluni, 26 noiembrie 201210 DIVERSE

www.zvj.ro

COTIDIAN REGIONAL CU CAPITAL INTEGRAL PRIVAT

ISSN 2065 - 5096

Director: Cătălin DOCEA [email protected]

Redactor şef: Marian BOBOC

0761.756840

Colectivul de redacþie:

Alina PIPAN [email protected]; 0737352129Corneliu BRAN 0766.728688Mihaela PETROŞAN [email protected] OLTEANULoredana JUGLEA [email protected]

Colaboratori permanenþi:Ion ALDESCU, Mircea ANDRAŞ,Mihai BARBU, Valeriu BUTULESCU, Irina BOBOC,Gilbert DANCO, DumitruGĂLĂŢAN-JIEŢ, Robert HUMMEL, Ion HIRGHIDUŞ, Ioan LASCU, Ilie PINTEA, Alin RUS, Petronela-Vali SLAVU, Dumitru VELEA

DTP: Bogdan SOVAGODaniela FILIMON0761.756837

Administrativ / Publicitate:Diana SANTA - 0722.344681Difuzare:Marcel DOCEA - 0761.756839

Redacţia şi administraţia:Petroşani, str. N. Bălcescu

nr. 2, et. 2

Telefoanele redacþiei: 0254.549 020

0254.549 121 (fax) 0737.575 582

[email protected]

[email protected]

ZiarulVãii Jiului

Str. Dărăneşti, nr 36, Petroşani - HunedoaraTel. 0254/545.522 şi 0254/540.931S.C. LASCĂR SERVICE COMPANY SRL

Black Friday mai tare ca Valentine’s Day

Magazinele de electronice şi electrocasniceşi-au scos pârleala de peste an în doar douăzile cu reduceri

Filosofia naivităţii pentru prieteniAm publicat în ZVJ câteva articole încare am pomenit termenul „filosofianaivităţii”. Am fost sunat şi apelat pemail de „ţ” oameni - prieteni, colegi,elevi, cunoscuţi - care mi-au atrasatenţia: „Domnule, cum poţi spuneasemenea chestii? Cum poţi spune căeşti adeptul filosofiei naivităţii?”.Acum trebuie să le răspund şi rog conducerea acestui ziar să-mi permităacest lucru. Aşadar spun: Dragi prieteni, numai unom naiv poate să creadă că „filosofianaivităţii” este naivă! Cartea la care lucrez acum se nu-meşte chiar aşa: „Filosofia naivităţii”.Istoria culturii occidentale îmi va dadreptate.

Gilbert DANCO

Page 11: Ziarul Vaii Jiului - nr. 1091 -  26 noiembrie 2012

Ziarul Vãii Jiuluiluni, 26 noiembrie 2012 11PUBLICITATE

IMOBILIARE ANGAJĂRI

Vând cauciucuri de iarnă,import Austria, dimensiuni: 185/60/14, 185/65/14,195/65/15, 205/55/16. Preţuri între 80-100 lei/buc.

Relaţii la telefon0765.459316

Cursuri de dans sportiv!Vrei să înveţi să dansezi? Vrei să ai o siluetă de invidiat? În-scrie-te la cursurile de dans sportiv pentru copii şi adulţi!

Poţi practica dansul la nivel de începători, intermediari sauavansaţi, cursurile predate fiind la acelaşi nivel cu cele dinma ri le centre din ţară! Grupele de vârstă în care te poţi în-

scrie sunt: 1) Clasele I-VIII; 2) Liceu - adulţi. Poţi participa la spectacole, concursuri! Instructorul oferă

la cerere pregătire pentru “valsul mirilor”! Sălile de dans sunt în:

- Petroşani (Şc. Gen. „Avram Stanca”); - Clubul Copiilor şi Elevilor Petrila;

- Vulcan (Centrul Şansa).Te poţi înscrie la

numărul de telefon: 0726.620840

Complex Valahia din Lupeni angajează bucătar şi ospătar cu experienţă, cu domiciliustabil în Lupeni.

Relaţii la telefon:0769.299303

SC REALCOM SA PETROªANILaboratorul de Producţie – Cofetărie – Patiserie,

str. Lunca (lângă SC UPSROM şi Fabrica de Tricotaje), aduce în casele dumneavoastră cele mai gustoase

şi delicioase specialităţi:Preluăm şi onorăm zilnic comenzi pentru toate ocaziile:

mese festive, nunţi, botezuri şi alte evenimente.

Telefon secretariat: 0254.542472, 0372.764439Laborator: 0733.960320, int. 315

Depozit: 0733.690319, int. 342

Torturi de ciocolatăTorturi cu frişcăTorturi cu fructe

Sortimente diversificate de prăjituriFursecuri

Alune prăjite şi alte sortimente

Vând apartament 2 camere, blocF7, etaj 2, ap 10, str. Preparaţiei, Vulcan.

Tel. 0737.580343

Vând teren zona Rusu, electricitate şi apă, 1107 mp, 19euro/mp.

Tel. 0722.138186

Vând garsonieră spaţioasă înPetrila, str. 8 Martie.

Tel. 0726.046735

Vând casă (are apă, canalizare,energie electrică etc., accesauto) + 600 mp teren, zonaPeştera Bolii.

Tel. 0725.068828

Vând casă + anexe şi 4.000 mpteren în Livadia. Preţ 30.000euro.

Tel. 0766.568419

Vând apartament 2 camere în Lupeni, zona Penny Market,Aleea Trandafirilor, bl. 12/41.

Tel. 0728.980100

Vând apartament 2 camere, Lupeni, str. Viitorului, bl. K2,stare bună, termopane, uşă met-alică, preţ negociabil.

Tel. 0728. 272117

Vând apartament 3 camere înDimitrov, situat la stradă, parterînalt, îmbunătăţiri, centrală ter -mică, geamuri termopan, izolatexterior, balcon închis, bine în-treţinut, 2 boxe. Ideal de trans-format şi în spaţiu cu altădestinaţie. Preţ 43.000 euro.

Tel. 0724.571408

Vând teren în Petroşani, intravi-lan, zona Maleia, front stradal,acces auto, utilităţi, suprafaţa2000 mp, pretabil orice con-strucţie, panoramă deosebită,preţ foarte mic neg.

Tel. 0726.291090

Vând Ford Mondeo combi, 2004.Preţ 3700 euro.

Tel. 0722.138186

Vând Ford Fiesta model 2006, fab2005, 4 uşi, 1.4 diesel, 4 airbag,abs, închidere centrali zată, radiocass original, consum ff mic, euro4, taxa mediu 300 euro. Un singurproprietar de nouă. Preţ 2890euro.

Tel. 0765.459316

Vând Ford Focus model 2002, 1.8diesel, aer condiţionat, abs, geamel., închidere centralizată, radiocass original, 4 airbag, un singurproprietar de nouă, statul aus-triac, recent adusă în ţară. Preţ1950 euro.

Tel. 0765.459316

Vând Ford Mondeo, an 1998, 1.8benzină, airbag, radio cass origi-nal, închidere centrali zată, starefoarte bună, un singur proprietarde nouă, recent adusă în ţară.

Tel. 0765.459316

DIVERSE

Pentru comenzi deMICĂ şi MARE PUBLICITATEne puteţi contacta la:

0254.549020, 0254.549121, [email protected],

[email protected], [email protected]

sau direct la sediul redacţieinoastre.

OFERTĂ SPECIALĂMMoonniittooaarree LLCCDD 1155””

second-hand ladoar 99 lei

la achiziţionareaoricărei

unităţii P4.

SCANNERE BENQ LA

DOAR 69 LEI.

Electronic Center - 0765 459 316

Petroşani, Piaţa Centrală, Hală, Etaj 1

Sonorizări, filmări profe sionale, fotografii - pentru diverse eveni-mente: nunţi,botezuri, onomastice, petreceri private.

Relaţii la telefon:0723.7886640768.6884650762.695556

Angajez barman pentru bar în Petroşani.

Relaţii la telefon:0766.301556

AUTO

Angajez dispecer pentru firmă taxi.

Relaţii la telefon0732.635071

www.zvj.ro

SC angajează lucrătorcomercial la magazinprezentare şi desfacereproduse lactate.

Relaţii la telefon0735.841881

Berbec (21 Mar - 20 Apr)

Este o zi bună pentru mutat mo-bila sau renovat. Vă puteţi bazape ajutorul rudelor şi al priete-

nilor. Sfaturile unei femei ar puteaduce la un scandal cu partenerul de viaţă.

Taur (21 Apr - 21 Mai)

Chiar dacă aveţi multe proble -me de rezolvat, nu vă neglijaţisănătatea. Reuşiţi să faceţi schim-

bări în cămin, care vă vor îmbună -tăţi viaţa sentimentală. Atenţie la cheltuieli!

Gemeni (22 Mai - 21 Iun)

Dacă puteţi să plecaţi într-oexcursie cu partenerul de viaţă,ar fi bine să nu ezitaţi. Aveţi ideioriginale, apreciate de anturaj.

Rac (22 Iun - 22 Iul)

Traversaţi o perioadă favorabilărelaţiilor sentimentale şi iniţia-tivelor legate de cămin. Aflaţi cănu mai plecaţi într-o delegaţie.

Spre seară, mergeţi într-o vizită la prieteni.

Leu (23 Iul - 22 Aug)

Începeţi o serie de schimbări încămin. Puteţi să vă faceti şi planuride viitor. Ar fi bine să ţineţi cont şi

de sfatul partenerului de viaţă. Nuîncepeţi mai multe treburi deodată, pentrucă s-ar putea să nu terminaţi niciuna!

Fecioară (23 Aug - 21 Sep)

Doriţi să faceţi schimbări în ca-să şi reuşiţi să faceţi rost de baniinecesari. Mergeţi la cumpărături

împreună cu partenerul de viaţă.Hotărâţi-vă de acasă ce doriţi să cumpăraţi!

Balanţă (22 Sep - 22 Oct)

S-ar putea să primiţi un cadouconsistent pentru casă. Aveţi o zifoarte aglomerată, dar şi satis-facţia este pe măsură. Seara o

petreceţi împreună cu câţiva prieteni.

Scorpion (23 Oct - 21 Noi)

Dimineaţa sunteţi hotărât săterminaţi o serie de modificăriîncepute în casă. Seara, o rudăvă dă nişte veşti nu tocmai bune.

Săgetător (22 Noi - 20 Dec)

Sunteţi preocupat de problemelegate de cămin. Partenerul deviaţă vă susţine. Evitaţi specu-

laţiile! Bazaţi-vă pe intuiţie!

Capricorn (21 Dec - 19 Ian)

Primiţi o sumă importantă şireuşiţi să vă puneţi în practicăplanul de a face schimbări în

casă. Evitaţi o ceartă cu parte ne -rul de viaţă din cauza cheltuielilor făcute!

Vărsător (20 Ian - 18 Feb)

Ar fi bine să amânaţi întâlnirilede afaceri, pentru că nu vă aflaţiîntr-un moment foarte bun.

Seara, faceţi planuri pentru ocălătorie împreună cu partenerul de viaţă.Alocaţi mai mult timp problemelor familiei.

Peşti (19 Feb - 20 Mar)

Vă concentraţi asupra familieişi a căminului. Doriţi să cumpă -raţi un obiect de valoare pentrucasă. Nu luaţi nicio hotărâre fără

să vă consultaţi cu partenerul de viaţă!

HOROSCOPHOROSCOP

Page 12: Ziarul Vaii Jiului - nr. 1091 -  26 noiembrie 2012

CMYK

ACTUALITATE12 Ziarul Vãii Jiuluiluni, 26 noiembrie 2012

www.zvj.ro

Liderul filialei judeţene a PP-DD, HaralambieVochiţoiu, totodată candidatul aceleiaşi formaţiunila funcţia de senator în Colegiul 1 Valea Jiului, aabordat una dintre cele mai dureroase probleme cucare se confruntă locuitorii din această zonă: acce-sul la serviciile de sănătate şi închiderea unorunităţi medicale din localităţile Văii Jiului.„Întotdeauna am fost adeptul unei idei simple:fiecare om are dreptul la îngrijire medicală decentăşi accesibilă. Este modul în care societate îşi facedatoria faţă de cei care, din diferite motive, au ne -voie de acces la servicii medicale. Este însăşi esenţafuncţionării statului – fiecare dintre noi plătim im-pozite, taxe şi contribuţii sociale tocmai pentru castatul să asigure că sunt trataţi demn şi corectatunci când avem nevoie”, a declarat Vochiţoiu. Liderul PP-DD a explicat că ceea ce se întâmplăacum cu sistemul medical este un adevărat haos.„Guvernarea PDL a închis în 2011 şi la începutul anului 2012 numeroase unităţi medicale şi spitale.Mii de oameni au rămas fără un minim de asistenţămedicală fiind nevoiţi să se deplaseze zeci de kilo-metri pentru a fi consultaţi, pentru a-şi face analizesau chiar pentru banale măsurători ale tensiunii arteriale sau a glicemiei. Este inadmisibil ca în România anului 2012 să nu ai spitale în orăşe mici şi

medii. Cei de la USL au venit la guvernare şi aupromis că redeschid spitalele, dar nu s-au mai ţinutde cuvânt. Din păcate, din aceste lupte politiceîntre PDL şi USL au avut de suferit oamenii, inclusivcei din Valea Jiului, care s-au trezit peste noapte căspitalele din oraşele lor au fost puse pe butuci. Înloc să extindă accesul pacienţilor la servicii medi -cale, guvernanţii au preferat să-l limiteze, prinînchiderea iresponsabilă a zeci de spitale şi unităţimedicale. În localităţile din Vale, spitalele trebuiemodernizate, nu închise, mai ales că mineritul esteo activitate care implică riscuri şi carecauzează diferite boli”, a punctat revoltat Vochiţoiu.Haralambie Vochiţoiu a adăugat că,dacă va fi ales senator al Văii Jiului,se va ocupa personal, prin iniţiativeparlamentare, pentru ca locuitoriidin Vale să beneficieze de serviciimedicale decente. „Eforturile melepentru Valea Jiului se vor canali -za astfel: repornirea şi diversifi-carea activităţii unităţiimedi cale în oraşul Uricani caunitate medicală de sinestătătoare, redeschiderea

spitalului din Petrila, deschiderea de cabinetemedicale Aninoasa, Lonea-Jieţ şi Câmpu lui Neag.Susţinerea cu fonduri gu-vernamentale şi europenea spitalelor Petroşani, Lupeni, Vulcan şi demersuri

pentru plata reală a ac-tivităţii spitalelor, per-

sonalului medi cal şiauxili ar”.

Haralambie Vochiţoiu, candidatul PP-DD la funcţia de senator al Văii Jiului:

„În localităţile din Vale, spitalele trebuie modernizate, nu închise”

De astă vară, pe timp de noapte,la capătul dinspre Brazi al străziiBazinului din Vulcan orice doritor poate experimenta liniştit scosul ochilor cu propriiledegete.

Experimentulare succes garantat, după cum dau asigu -rări proprietarii de garaje din zona respectivă. Asta, fiindcă, de câteva lunibune, trei dintre corpurile de iluminatpublic înfipte în solul de pe margineastrăzii refuză să-şi facă datoria (vezipozele).

De câte oris-au înfăţişat şi au expus la primărie pro -blema în cauză, li s-a răspuns că e defectautovehiculul cu nacela care se ridică labecuri. De unde defect? se întreabă oa-menii care îl văd zi de zi cum este între-buinţat, pe bulevard, la amplasarea

iluminatului sărbă-toresc de Crăciun.

Dacă vreunmahăr din Primăriamunicipiului Vulcan şi-ar fi ţinut maşina laBrazi, sigur că, la treisecunde de la con-statarea defecţiunii,cele trei becuri ar firepornit. Dar aşa, fărăun astfel de şef, cei deaici vin zi de zi la ga -raj apăsaţi de întreba -rea: Nu cumva mi l-ofi “înţepat” careva?

Gheorghe OLTEANU

Fiindcă, noaptea, prin zonă orbecăieşti, pur şi simplu,

Cei cu garaje la Brazi se temde... “înţepături“