Ziar 5 2015

8
SYSCOM info Buletin Informativ editat de SYSCOM 18 SRL, firmã specializatã în automatizãri industriale si sisteme de mãsurare SYSCOM 18 SRL n ROMÂNIA 060 011 n BUCHAREST - 12 n CALEA PLEVNEI 139B Nr. 223 septembrie/octombrie 2015 Traductoare de curent seria LF xx10 George BARBÃLATÃ . GSM: 0722 514 939 n SECTOR 6 n TEL.: 310 26 78; 310 26 79 n FAX: 316 91 76; 316 91 79 n E-mail: [email protected] n http://www.syscom.ro Din cuprins 1. Vibraþii (vibrometre) Monitran (pg. 2) . Mihai Tãnãsescu 2. Presostate de joasã presiune - LPS United Electric (pg.5) . Virginia ªerban 3. Analizor pentru determinarea umiditãþii unei game variate de gaze Michell Instruments (pg. 7) . Mihai Marian Cernat 4. Sisteme de prelevare a probelor din produse lichide pentru analize de laborator (pg. 3) . Dan Anton 5. Dozatoare ºi ecluze rotative (pg. 6 ) . Romulus Tripa 6. Sisteme de faclã Aplicaþii Syscom 18 (pg. 4 ) . Gheorghe Matache 7. T4 - ideal pentru detecþia portabilã a celor mai comune gaze toxice Crowcon (pg. 5) . Mihai Marian Cernat 8. Cuplã de conectare la braþe de încãrcare pe jos Comercial Gasso (pg. 6) . Daniel Niculescu 9. Sistem de oprire de urgenþã. Sistem Integrat de Control ºi Siguranþã (pg. 8) . Sorin Panã Pentru a economisi energie, primul lucru necesar este de a o mãsura. Pentru maximizarea economiei energetice, trebuie mãsurat cu precizie curentul utilizat. Tehnologia LEM tip ASIC aduce performanþele traductoarelor cu efect Hall la nivelul traductoarelor Fluxgate ºi furnizeazã un control mai bun ºi o eficienþã crescutã a sistemului, dar la un preþ semnificativ mai mic. (continuare în pag. 3.) Nicolae PREDA . GSM: 0728 989 663 Syscom 18 a demarat primul sãu proiect în Oman! Editorial Un nou proiect pentru fabricarea, testarea ºi livrarea a 5 skiduri de încãrcare în cisterne auto, pentru AGO (Automotive Gas Oil), având ca destinaþie OMAN, a fost demarat de cãtre compania noastrã. Primul skid de pompare-mãsurare fiscalã a fost deja finalizat ºi livrat beneficiarului, având în prezent comanda pentru cel de-al doilea skid. Beneficiarul este SHELL OMAN, iar skidurile de mãsurare volumetricã vor fi amplasate în diferite locaþii aparþinând beneficiarului. Aplicaþia constã în încãrcarea de cisterne auto, transferând combustibilul dintr-un rezervor subteran aflat la distanþã. Capacitatea de pompare ºi mãsurare a skidului volumetric este de 75 m 3 /h (aprox. 1250 litri/min). Proiectarea mecanicã, electricã ºi de automatizare a fost efectuatã integral de cãtre Syscom18. Asamblarea ºi testarea skidului au fost efectuate în cadrul unitãþii noastre de producþie din comuna Chiajna.

description

SYSCOM INFO - Buletin informativ editat de SYSCOM 18 SRL, firma specializata in automatizari industriale

Transcript of Ziar 5 2015

Page 1: Ziar 5 2015

SYSCOM infoBuletin Informativ editat de SYSCOM 18 SRL, firmã specializatã în automatizãri industriale si sisteme de mãsurare

SYSCOM 18 SRL n ROMÂNIA 060 011 n BUCHAREST - 12 n CALEA PLEVNEI 139B

Nr. 223septembrie/octombrie

2015

Traductoare de curentseria LF xx10

George BARBÃLATÃ . GSM: 0722 514 939

n SECTOR 6 n TEL.: 310 26 78; 310 26 79 n FAX: 316 91 76; 316 91 79

n E-mail: [email protected] n http://www.syscom.ro

Din cuprins

1. Vibraþii (vibrometre)

Monitran

(pg. 2) . Mihai Tãnãsescu

2. Presostate de joasã presiune - LPS

United Electric

(pg.5) . Virginia ªerban

3. Analizor pentru determinarea umiditãþii unei game variate de gaze

Michell Instruments

(pg. 7) . Mihai Marian Cernat

4. Sisteme de prelevare a probelor din produse lichide pentru analize de laborator

(pg. 3) . Dan Anton

5. Dozatoare ºi ecluze rotative

(pg. 6 ) . Romulus Tripa

6. Sisteme de faclã

Aplicaþii Syscom 18

(pg. 4 ) . Gheorghe Matache

7. T4 - ideal pentru detecþia portabilã a celor mai comune gaze toxice

Crowcon

(pg. 5)

. Mihai Marian Cernat

8. Cuplã de conectare la braþe de încãrcare pe jos

Comercial Gasso

(pg. 6)

. Daniel Niculescu

9. Sistem de oprire de urgenþã. Sistem Integrat de Control ºi Siguranþã

(pg. 8)

. Sorin Panã

Pentru a economisi energie, primul lucru necesar este de a o mãsura. Pentrumaximizarea economiei energetice, trebuie mãsurat cu precizie curentul utilizat.

Tehnologia LEM tip ASIC aduce performanþele traductoarelor cu efect Hall la nivelultraductoarelor Fluxgate ºi furnizeazã un control mai bun ºi o eficienþã crescutã asistemului, dar la un preþ semnificativ mai mic. (continuare în pag. 3.)

Nicolae PREDA . GSM: 0728 989 663

Syscom 18 a demarat primul sãu proiect în Oman!

Editorial

Un nou proiect pentru fabricarea, testarea ºi livrarea a 5 skiduri de încãrcare în cisterne auto, pentru AGO (Automotive Gas Oil), având ca destinaþie OMAN, a fost demaratde cãtre compania noastrã. Primul skid de pompare-mãsurare fiscalã a fost deja finalizat ºi livrat beneficiarului, având în prezent comanda pentru cel de-al doilea skid.

Beneficiarul este SHELL OMAN, iar skidurile de mãsurare volumetricã vor fi amplasate în diferite locaþii aparþinând beneficiarului.Aplicaþia constã în încãrcarea de cisterne auto, transferând combustibilul dintr-un rezervor subteran aflat la distanþã. Capacitatea de pompare ºi mãsurare a skidului

volumetric este de 75 m3/h (aprox. 1250 litri/min).Proiectarea mecanicã, electricã ºi de automatizare a fost efectuatã integral de cãtre Syscom18.Asamblarea ºi testarea skidului au fost efectuate în cadrul unitãþii noastre de producþie din comuna Chiajna.

Page 2: Ziar 5 2015

SYSCOM info nr. 223 - septembrie/octombrie 20152

SYSCOM 18 SRL n ROMÂNIA 060 011 n BUCHAREST - 12 n CALEA PLEVNEI 139B

n SECTOR 6 n TEL.: 310 26 78; 310 26 79 n FAX: 316 91 76; 316 91 79 n E-mail: [email protected] n http://www.syscom.ro

SYSCOM info nr. 223 - septembrie/octombrie 2015

Asociat timpului normat de bunã funcþionare, regimul specific de vibraþii ºi regimultermic, punctual, al unor organe mecanice importante - rulmenþi, cuplaje - au ofoarte mare importanþã pentru programul de mentenanþã al utilajelor cu regimpermanent de funcþionare.

Din punctul de vedere al regimului de vibraþie, valoarea RMS este cea mai relevantãmãsurã asupra vibraþiei, pentru cã urmãreºte, din punct de vedere tehnic, valoareaenergiei distructive prezente într-o zonã limitatã. Energia “distructivã” este integratãpunctual în energie termicã, asociatã mecanismelor normale de frecare, contribuindînsã la o creºtere accentuatã de temperaturã, cu agravarea acceleratã a propagãriidefectului. Într-o foarte strânsã corelare cu energia “distructivã” a regimului devibraþii apare ºi temperatura zonei urmãrite, ca o confirmare a unei situaþii severdãunãtoare.

Dacã dorim sã facem o inspecþie rapidã a stãrii de funcþiune a unei maºini, pe undomeniu larg de frecvenþe, se recomandã mãsurarea nivelului global RMS ºicompararea lui cu valorile publicate în standarde sub formã de tabele sau diagrame.

Mai jos, apare un tabel recomandat de valori RMS, asociat unui ºir de aprecieri:

Vibraþii. Vibrometrele MONITRANMihai TÃNÃSESCU . GSM: 0728 989 663

Cea maigeneralãreprezentarea evoluþieivibraþiilorspecifice,cu timpulde utilizare,este datã înfigura demai jos.

Din SR-ISO2372 alegem nivelele de vibraþie asociate diferitelor clase de maºini.

Un vibrometru capabil sã acopere prin sensibilitate domeniul 0… 200mm/s (20g),practic acoperã cele mai variate situaþii industriale.

Firma SYSCOM18 SRL, din Bucureºti, promoveazã în România produsele firmeiMONITRAN, din Marea Britanie, din portofoliul cãreia putem alege modele detransmitere de vibraþie cu ieºire directã în curent, proporþional cu RMS mãsurat.

Domeniul de temperaturã acoperit implicit de produse: -25 …90 0C, asociat cugradul de protecþie IP67, le recomandã pentru cele mai multe situaþii întâlnite.

Familia MTN/1185C-XX cu domenii de mãsurã: 0-10mm/s, 0-20mm/s, 0-25mm/s,0-50mm/s, 0-100mm/s, valori RMS, capabile sã suporte ºocuri de 50g vârf cu racordelectric prin cablul standard de 5m sunt cele mai recomandate. Opþiuneaconstructivã “Quick Fit”, care înseamnã o rãsucire cu maximum 600 înapoi/înainte,permite evitarea utilizãrii conexiunii electrice prin mufã (variantele constructive:MTN/1185CQ-XX), fãrã o solicitare periculoasã pentru cablul de conexiune. În figurilede mai jos sunt prezentate detaliile de integrare în echipamente complexe (sau decompletare).

NOU! Deoarece în multe situaþii punctele de mãsurare pentru vibraþii suntrelevante ºi în contextul cunoaºterii temperaturii (o imagine sugestivã pentrustarea unui mecanism, rulment), MONITRAN recomandã accelerometre cu semnaldual RMS cu temperaturã asociatã. Pentru protecþia suplimentarã a senzorului devibraþii, acesta a fost închis într-o “cuºcã” Faraday, cu izolare electricã faþã decarcasã, reducând în acest fel ºi acþiunea zgomotelor prin inducþii electromagneticeparazite.

Seriile MTN/2285TC-XX, respectiv MTN/2285ICT-XX, oferã posibilitatea urmãririivibraþiei(RMS) ºi temperaturii(0…100oC, 10mV/ 0C) atât pentru explatare în zonanormalã, cât ºi pentru zone cu risc de explozie prin certificãri EEx ia, specifice.

În portofoliul de produse MONITRAN sunt disponibile ºi vibrometrele cucertificare EEx ia II CT6, care, prin asociere cu barierele de separare Zener sau cubarierele ºi cu separare galvanicã cu certificare EEx ia pe intrare permitsupravegherea regimului de vibraþii ºi pentru utilaje aflate în Zona 1 sau 2.De ultimã orã!

În portofoliul de produse MONITRAN a apãrut o nouã trusã portabilã pentruinvestigarea rapidã a nivelului de vibraþii.MTN/VM220

MTN/VM220 este un instrument portabil compact, reîncãrcabil, pentrumãsurarea operativã a vibraþiilor, în conformitate cu ISO10816-3 . El opereazã cuun accelerometru de curent constant, care asigurã mãsurarea exactã a vibraþiei.

Printre caracteristici enumerãm: capacitatea de a stoca pânã la 100 deeºantioane/ mãsurãtoare( mediere), inclusiv; RMS, vârf, vârf-vârf, factorul de vârf,mãsurãtori afiºate comod printr-un LCD color. Pentru operativitate, LCD-ul dispunede un bargraf color (bun/satisfãcãtor/nesatisfãcãtor/inacceptabil (periculos)).

Vã aºteptãm cu detalii/oferte tehnico-economice ºi pe [email protected].

Vibraþii (mm/s)

Maºinã nouã/recent reparatã

RODAJ

Întreþinereplanificatã

Curbã"Detectareadefecþiunii"

Se decidereparaþia

Defectare maºinã

Nivel de oprire de"de urgenþã"

Cu reparaþiaEFECTUATÃ

Nivel deALARMARE

Prima semnalizarea unui defect major

timpIntervalîntre douãverificãri Detaliu

Apare o creºtere realã

43 mm

φ27 mm

White +ve

Black 0 voltsScreen(connected to case)

28mm A/F

+

-4-20mA

+24V

0V

PowerSupply

RMS (mm/s) 4-20mARed: +ve (4-20mA&temperature)

Black: 0V (4-20mA)

Screen:0V temperature*

T0C (mV)White: +vetemperature

* Not connected to case

4-20mA

mA

V

Circuitmãsurã/monitorizare

+24V

0V

Mod de conectare

Page 3: Ziar 5 2015

SYSCOM 18 SRL n ROMÂNIA 060 011 n BUCHAREST - 12 n CALEA PLEVNEI 139B

n SECTOR 6 n TEL.: 310 26 78; 310 26 79 n FAX: 316 91 76; 316 91 79 n E-mail: [email protected] n http://www.syscom.ro

3

Dan ANTON . GSM: 0722 126 191

- urmare din pag. 1 -

SYSCOM info nr. 223 - septembrie/octombrie 2015

Disponibilã în 5 variante dimensionale diferite, pentru a opera la curenþinominali de la 100A la 2000A, gama LF xx10 furnizeazã o precizie globalãde pânã la 5 ori mai bunã pe tot domeniul de temperaturã de operarecomparativ cu generaþiile anterioare de traductoare de curent cu efectHall în buclã închisã.

Caracteristicile principale:

. asigurã mãsurãri de curent de la 100A la 2000A nominal

. precizie globalã pe tot domeniul de temperaturã: între 0.2 ºi 0.6 % din IPN

. derivã a offsetului excelentã: 0.1% din IPN

. timp de rãspuns rapid: mai mic de 0.5µs

. 5 variante dimensionale compacte, cu posibilitate de montare atât vertical, cât ºi orizontal. garanþie: 5 ani.

Alte date tehnice:

. mãsurarea cu izolare galvanicã a curenþilor tip continuu, alternativ, pulsatoriu . alimentare dublã: +/- 12V … +/-15V sau +/- 12V … +/-20V sau +/- 15V … +/-24V, în funcþie de model

. ieºire în curent

. gama temperaturilor de lucru: -40 … +850C.

Standarde respectate:

· EN 50178 pentru aplicaþii industriale, cum ar fi: . drivere de frecvenþã variabilã . UPS-uri . surse de alimentare . aparate de aer condiþionat.

. EN 50155 pentru aplicaþii de tracþiune, cum ar fi:. convertoare principale ºi auxiliare. substaþii. chopere. încãrcãtoare de baterii.

· Folosirea de materiale recunoscute conform UL94-VO· Directiva europeanã EMC 2004/108/EEC- marcare CE.

Note suplimentare:. compatibilitate totalã cu modelele din familia LF xx05. variante de bazã: LF 210-S, LF 310-S, LF 510-S, LF 1010-S, LF 2010-S. imunitate faþã de câmpurile exterioare, într-o construcþie compactã.

Traductoare de curentseria LF xx10

În general, gestionarea schimbului deproduse lichide este monitorizatã demãsurãtori tranzacþionale a cãror precizieeste impusã de preþul produsului ºi mai alesde cantitãþile vehiculate.

Dependenþa acestor mãsurãtori deparametrii si proprietãþile fizico-chimice aleproduselor fac necesare mãsurãtori delaborator cât mai concludente ºireprezentative pentru fiecare aplicaþie. Acestlucru este posibil prin proiectarea ºi realizareaunor sisteme precise de prelevare automatãa probelor de produs, astfel încât stabilireaunei medii cât mai exacte a proprietãþilorfizico-chimice sã se facã în laborator în acordcu normele recunoscute ºi acceptate.

Un asemenea sistem de prelevare automatãa diverselor produse are la bazã o structurãce include toate funcþiile unei extrageririguroase ºi se compune din:

1. Sonda de prelevare, complet echipatã cusistemul de acþionare ºi extracþie a probei.

2. Panoul de prelevare a probelor (uneori înexecuþie termostatatã din considerentetehnologice faþã de condiþiile mãsurãtorii),complet echipat cu: sisteme de cântãrire,sistem automat de comutare cu siguranþãla suprapresiune, cu douã butelii (saucontainere de prelevare a probei) cucapacitate nominalã impusã (compatibilecu instalaþia de amestecare de laborator),interfaþã cu sistemul de mãsurare adebitului, cât ºi regulatorul care asigurãprogramarea întregului sistem (uneoriconfiguratã în automatul programabil alsistemului de mãsurare a debitului);anexat acestui panou se livreazã totpachetul necesar interconectãrilor desistem (tubingul de legãturã între sondade prelevare ºi panoul local, completînsoþit electric ºi izolat termic, cât ºicablajul aferent sistemului).

3. Dispozitiv portabil pentru pregãtirea ºiamestecarea probei în laborator (cu saufãrã încãlzire, în funcþie de condiþiiletehnice ale aplicaþiei ºi de cerinþelebeneficiarului).

Întregul sistem ºi echipamentele suntproiectate ºi uzinate îndeplinind cerinþeleimpuse de normele recunoscuteinternaþional: API 8.2; ASTM D4177/ISO3171ºi IP 6.2.

O reprezentare generalã a sistemului bazatpe echipamente de fabricaþie “Autocontroltechnologies” – ITALIA este datã în schemade mai jos ºi a stat la baza unor sisteme“SYSCOM 18”, livrate cãtre S.C. CONPET S.A.

Sisteme de prelevare a probelordin produse lichide

pentru analize de laborator

Page 4: Ziar 5 2015

SYSCOM 18 SRL n ROMÂNIA 060 011 n BUCHAREST - 12 n CALEA PLEVNEI 139B

n SECTOR 6 n TEL.: 310 26 78; 310 26 79 n FAX: 316 91 76; 316 91 79 n E-mail: [email protected] n http://www.syscom.ro

4

Gheorghe MATACHE . GSM: 0723 584 535

SYSCOM info nr. 223 - septembrie/octombrie 2015

Sisteme de faclãPrintre multiplele preocupãri ale firmei Syscom,

în ultima perioadã a promovat ºi a realizat Sistemede Faclã în diverse locaþii.

Sistemele de Faclã sunt utilizate pentru ardereasurplusului de gaz natural accidental sau controlatdin diferite instalaþii industriale.

În principal, Sistemul de Faclã este format dinurmãtoarele pãrþi:1. Capul de faclã este un “arzãtor” de ardere cumultiple echipamente pentru asigurarea arderiigazelor evacuate fãrã gaze reziduale nocive, îndeplinã siguranþã ºi asigurarea flãcãrii de aprindereîn regim continuu.Capul de f lacãrã poate asigura o f lacãrãpermanentã de aprindere a gazelor evacuate înatmosferã, prin dotarea acestuia cu 1 sau mai multearzãtoare de aprindere - arzãtor pilot.

Arzãtorul pilot este alimentat continuu cu gazmetan din instalaþie, aerul pentru amestecul deardere îl ia din atmosferã, (aspiraþie - tub venturi),iar aprinderea se realizeazã prin scânteie electricãsau front de flacãrã. Piloþii de faclã sunt astfelconcepuþi încât flacãra acestora are o stabilitatede ardere foarte mare, în condiþii atmosfericefoarte grele (vânt, ploaie etc.)

2. Corpul faclei (sau coºul) reprezintã partea deconstrucþie metalicã de rezistenþã, care se fixeazãîn fundaþie. Faclele cu înãlþimi mari vor fi ancorateîn 3 sau mai multe puncte.Funcþie de debitul pentru care este dimensionatã,facla poate avea în corpul faclei Separatorul delichid (knockout drum), dotat cu limitatori de nivel,evacuare lichid etc.

3. Platformele de lucru ºi scãrile de acces se vormonta pe corpul faclei.

4. Panoul de alimentare cu gaz cuprinde douã liniiindependete pentru a asigura gazul pentru: a. Arzãtoarele pilot la parametri necesari dedebit ºi presiune b. Asigurarea gazului de purjare continuã afaclei. Pentru fiecare faclã existã un debit minimce trebuie asigurat pentru purjarea continuã afaclei. Aceastã purjare este necesarã pentru a nupermite pãtrunderea aerului prin capul faclei înperioadele în care nu sunt gaze evacuate dininstalaþiile industriale. În acest fel, tot timpulinteriorul faclei va fi plin cu gaz de purjare ºi nuexistã posibilitatea de a se face amestec aer - gaz,care ar fi exploziv.

5. Panoul electronic de aprindere ºi monitorizarea faclei asigurã urmãtoarele funcþii:a. Alimentarea cu energie electricã a dispozitivelornecesare pentru aprinderea arzãtoarelor pilotb. Echipamentele de monitorizare a funcþionãriiarzãtoarelor pilotc. Asigurarea continuã a pujãrii faclei la debitulnecesard. Alarmarea operatorului în cazul întreruperiipurjãrii ºi a stingerii oricãrui arzãtor pilot.

STRATUM ENERGY - Cap faclã 14" tip NFF-CG

OMV Petrom - Parc PREDEªTI: SISTEM DE FACLÃ: 8"; H = 10m;PANOU DE APRINDERE ªI MONITORIZARE FURNITURÃ SYSCOM 18

STRATUM ENERGY - Parc PODURI- SISTEM DE FACLÃ: H = 25 m;

Debit max.: 60.000 Nm3/h;Panou de aprindere ºi monitorizare faclã

- furniturã firmã SYSCOM

STRATUM ENERGY - Parc PODURI- SISTEM DE FACLÃ: H25 m; Debit max.: 60.000 Nm3/h; Cap faclã 20' tip NFF-CG,

furniturã firmã NAO Inc. SUA

OMV Petrom - Parc PREDEªTI: SISTEM DE FACLÃ: 8";H = 10m;

STRATUM ENERGY - Parc PODURISISTEM DE FACLÃ: H = 25m;Debit max.: 60.000,00 Nm 3/h

STRATUM ENERGY - Parc PODURISISTEM DE FACLÃ: H = 25m;Debit max.: 60.000,00 Nm3/h

Page 5: Ziar 5 2015

SYSCOM 18 SRL n ROMÂNIA 060 011 n BUCHAREST - 12 n CALEA PLEVNEI 139B

n SECTOR 6 n TEL.: 310 26 78; 310 26 79 n FAX: 316 91 76; 316 91 79 n E-mail: [email protected] n http://www.syscom.ro

5

Mihai Cernat . GSM: 0722 626 004

SYSCOM info nr. 223 - septembrie/octombrie 2015

T4 – ideal pentru detecþia portabilãa celor mai comune gaze toxice

Inovativ, sigur, robust ºi cu un design intuitiv, noul detectorT4, de fabricaþie Crowcon, UK, reprezintã cea mai bunã soluþiepentru detecþia portabilã a 4 din cele mai comune gaze toxiceºi inflamabile (monoxid de carbon, hidrogen sulfurat, gazeinflamabile ºi oxigen).Ce aduce nou modelul T4?Baterie cu durata de viaþã de 24h

Bateria noului detector portabil multigaz, T4, are o duratãde viaþã de pânã la 24 ore, acest lucru permiþând utilizareadetectorului pentru mai multe schimburi consecutive.Siguranþã sporitã

Indicatorul cu LED-uri oferã siguranþa unei funcþionãriconform testului bump ºi calibrãrii efectuate anterior, dar ºiunei indicaþii rapide, simple ºi complete asupra gradului desiguranþã al utilizatorului, dar ºi al altor persoane din jurulsãu.Funcþia Resume a TWA (Time Weighted Average)

T4 este singurul detector portabil multigaz care poateasigura calculul precis, pe o întreagã turã de serviciu, aexpunerii la gaze toxice, chiar dacã T4 este oprit pe timpulunei pauze sau în timpul unei deplasãri la o altã locaþie.

În cazul majoritãþii detectoarelor portabile, cândacestea sunt oprite, algoritmul pe baza cãruia estecalculatã TWA presupune cã este sfârºitul unei ture, iarcând acestea sunt pornite din nou mãsurãtorile efectuateanterior sunt ignorate ºi se porneºte o nouã turã. FuncþiaResume presupune includerea datelor memorate încadrul mãsurãtorilor efectuate dupã pornireadetectorului.

Accesorii (disponibile la cerereaclientului). Opþiuni multiple de încãrcare a bateriei. Program software Pro 2.0 pentru accesareanivelului avansat de utilizator ºi a datelormemorate. Protecþie pentru utilizarea senzorilor înmedii murdare. I-Test cu ajutorul cãruia atât calibrarea,cât ºi bump testul vor fi mai uºoare.

Morning Shift Lunch Afternoon10

5

0

Hou

rly

H2S

Exp

osu

re (

ppm

)

08.00 09.00 10.00 11.00 12.00 13.00 14.00 15.00 16.00

Presostate de joasã presiune - LPS

Virginia ªERBAN . GSM: 0728 989 662

Low Pressure Switching Monitor (LPS)monitorizeazã presiunea diferenþialã.Alarmele de presiune maximã ºi minimãsunt setate independent din panoul frontal,ele putând fi configurabile. LED-ul display-ului indicã prezenþa presiunii. Atunci cândlimita presetatã este depãºitã, LED-ulsemnalizeazã o condiþie de alarmã.Caracteristici

. posibilitatea montãrii în panou

. temporizarea selectabilã care eliminã alarmele false

. afiºarea parametrilor de proces

. alarme de minim ºi maxim

. contacte izolate galvanic

. semnale ieºire: 4-20mA sau 0-10Vcc

. bloc de terminale

. alimentare: 12-24Vcc/Vca

. senzori cu siguranþã mare în funcþionare

. designul circuitului analogic eliminã potenþialele probleme de software ale microprocesorului

. conform cu cerinþele UL 508 ºi CE EN 61326 EMI

. disponibil în mai multe domenii, de la 0.2” WC la 50” WC (50 Pascal la 20KPa).

Specificaþii

. Domenii de presiune: 0.2”… 50”WC (50 Pa … 20KPa)

. Mediu: gaz inert non-conductivsau aer uscat

. Precizie: 1% din domeniu la 200C

. Suprapresiune: ±14.5 psi

. Temperatura de operare: 00C …400C (320F … 1040F)

. Temperatura de stocare: -400C …600C (-400F… 1600F)

. Reglaj zero: cu ajutorul ºurubuluide reglare de pe panoul frontal(±10% din domeniu)

. Display digital

. Ieºire analogicã : 4-20 mA sau0 …10 Vcc

. Carcasã: 1/16 DIN 43700, montare înpanou, carcasã plastic

. Contacte de alarmã

. Greutate: max. 200 grame

. Alimentare: 12-24 Vca/Vcc, 1.4 watt

. Conectare electricã: bloc de terminalecu mufã, 18-26 AWG. Mãsoarã atât presiunea pozitivã, cât ºipresiunea negativã.

Aplicaþii tipice pentru LPS

. monitorizarea filtrelor Hepa ºi alarmãhote de fum

. monitorizarea nivelului evacuãrii

. în panourile de control ale cabinelor devopsitorie ºi acoperire

. monitorizarea camerei cu atmosferãcontrolatã – sisteme HVAC

. sisteme de ventilare

. sisteme de umplere

. tiraj coºuri

. monitorizarea suprapresiunii camereicu atmosferã controlatã

. monitorizarea presiunii camerei decontrol

. testarea detecþiei scurgerii

. monitorizarea camerei izolate

. presiuni de protecþie

. controlul debitului mic de aer.

Nou!

Page 6: Ziar 5 2015

SYSCOM 18 SRL n ROMÂNIA 060 011 n BUCHAREST - 12 n CALEA PLEVNEI 139B

n SECTOR 6 n TEL.: 310 26 78; 310 26 79 n FAX: 316 91 76; 316 91 79 n E-mail: [email protected] n http://www.syscom.ro

6

Daniel NICULESCU . GSM: 0723 193 005

Romulus TRIPA . GSM: 0723 383 545

SYSCOM info nr. 223 - septembrie/octombrie 2015

Cuplã de conectarela braþe

de încãrcare pe jos

Firma spaniolã Comercial Gasso îºi întregeºte nomenclatorulde produse cu o cuplã de 4” pentru dotarea braþelor deîncãrcare pe jos a autocisternelor.

QC-1 este proiectatã în conformitate cu prevederilestandardului API RP1004. Este o cuplã perfect compatibilã cutoate cuplele existente în acest moment pe piaþã.

Este realizatã în conceptul “push-on/push-off”, operaþionalãcu o singurã mânã.

Interblocarea este asiguratã de 4 ghidaje care se deschid/închid când conectarea la cupla autocisternei este realizatãcorect.

Este compactã ºi uºoarã, având masa de numai 5,8 kg.Dimensiunea nominalã este de 4”. Cupla se conecteazã la

braþul de încãrcare prin intermediul unei flanºe TTMA 4”. Deasemenea, poate fi dotatã cu vizor.

Este uºor de reparat în caz de defecþiune, fãrã demontareacuplei de pe braþul de încãrcare.

Ca opþiune, poate fi dotatã cu un senzor de proximitateintegrat, în vederea conectãrii cu un indicator.

Presiunea maximã de lucru este de 10 bar, cu un vârf desarcinã de 25 bar.

Se poate livra împreunã cu mai multe tipuri de garnituri,funcþie de intervalul de temperaturã ambiantã solicitat.

Cupla poate fi livratã, la cerere, împreunã cu braþele deîncãrcare pe jos fabricate de asemenea de firmaComercial Gasso, sau poate fi adaptatã la toate tipurile defurtunuri din gama Gassoflex.

Nou!

Dozatoare ºi ecluze rotative

Acest tip de valve rotative se foloseºte ca echipament de extracþie a produsului solid în stare depulbere sau granule la un debit controlat prin turaþie pentru livrarea dozatã a cantitãþii de produs carese evacueazã dintr-un vas de stocare cãtre un sistem mecanic sau de transport pneumatic din procesultehnologic.

Materialul pãtrunde gravitaþional în corpul valvei ºi este transportat cãtre evacuare printr-o miºcarede rotire a unui ansamblu de camere celulare dispuse radial pe un ax.

Ecluza rotativã - drept particular al unui dozator celular - este dedicatã introducerii materialuluisolid în stare de pulbere într-un sistem de transport cu vacuum sau în suprapresiune (uzual destinatãpentru presiune diferenþialã de pânã la 0,8 bar).

Construcþia particularã a celulelor ºi a muchiilor cu lamele elastice limiteazã egalizarea presiuniiaerului din amonte.

Sunt uzuale drept component constitutiv în multe aplicaþii precum:. linii de însãcuire/ambalare. rampe de livrare în vrac. transvazarea produsului în procesul tehnologic. descãrcarea din siloz sau buncãr. filtre colectoare de praf.Se regãsesc în toate procesele cu produse granulare sau pulverulente care pot fi: fãinuri ºi pudre

alimentare, substanþe chimice ºi conexe, pigmenþi, premixuri pentru hrana animalelor, materiale deconstrucþii precum mortare uscate, ghips, cimenturi, var, calcare, argilã.

Corespunzãtor particularitãþilor produsului ºi condiþiilor mediului de funcþionare, dozatoarelecelulare ºi ecluzele rotative sunt realizate din fontã, oþel, oþeluri inoxidabile. Pot avea suprafeþeleinterioare tratate sau placate pentru rezistenþã mãritã la uzurã sau la coroziune.

Uzual, au mentenanþã simplã ºi costuri reduse de reparare. În necesitatea modificãrii capacitãþii detransport, în anumite limite, este suficientã modificarea turaþiei de antrenare fãrã a trebui sã fie înlocuite.

Syscom 18 menþine relaþii tradiþionale cu mai mulþi producãtori europeni, în aºa fel încât paleta demodele disponibile este deosebit de generoasã.

Page 7: Ziar 5 2015

7

SYSCOM 18 SRL n ROMÂNIA 060 011 n BUCHAREST - 12 n CALEA PLEVNEI 139B

n SECTOR 6 n TEL.: 310 26 78; 310 26 79 n FAX: 316 91 76; 316 91 79 n E-mail: [email protected] n http://www.syscom.ro

Mihai CERNAT . GSM: 0722 626 004

SYSCOM info nr. 223 - septembrie/octombrie 2015

Analizor pentru determinarea umiditãþiiunei game variate de gaze

1. Introducere

Lider internaþional în fabricarea de analizoare depunct de rouã ºi umiditate, Michell Instruments, UK,lanseazã un nou analizor pentru determinarea umiditãþiiunei game variate de gaze. Analizorul QMA601 reprezintãrezultatul eforturilor continue ale Michell Instrumentsde a îmbunãtãþi tehnologia de determinare a umiditãþiiQCM (Quartz Crystal Microbalance). Acest nou analizorutilizeazã o nouã generaþie de oscilatoare de cristal, caregaranteazã o mãsurãtoare precisã. Spre deosebire dealte tehnologii, care, la valori ale umiditãþii determinatemai mici de 1ppmv, nu dau rezultate mulþumitoare, noulQMA601 vã poate oferi fiabilitate, simplitate ºi costredus.2. Descrierea generalã a echipamentului

Analizorul de umiditate QMA601 este construit pentrua oferi clientului o metodã sigurã, rapidã ºi precisã dedeterminare a umiditãþii într-o varietate de procese undemenþinerea nivelului de umiditate cât mai scãzut posibileste de o importanþã criticã. Partea electronicã aanalizorului este montatã într-o carcasã EExd dinaluminiu, vopsitã în negru asemeni tuturoranalizoarelor de proces ale Michell Instruments.

Analizorul dispune de un ecran LCD color, operat cuajutorul unei tastaturi capacitive ºi pe care sunt afiºateinformaþii într-un format clar ºi uºor de înþeles. Pe displayse pot afiºa grafice, pentru a urmãri evoluþia valorilormãsurate, ºi indicatoare de alarme bazate pe standardulNAMUR 102. O interfaþã HMI puternicã ºi intuitivãrealizeazã mai uºor memorarea datelor, dar ºi controlulºi configurarea analizorului.

QMA601 oferã douã ieºiri analogice configurabile deutilizator ºi posibilitatea de comunicare prin ModbusRTU, care sã îi permitã sã interacþioneze cu un sistemSCADA DCS sau cu un computer prin intermediul unuiprogram software dedicat. De asemenea, analizorulmai este prevãzut ºi cu un set de 4 relee de alarmare,care oferã posibilitatea utilizãrii analizorului de umiditateQMA601 în controlul direct al procesului.

Analizorul QMA601 încorporeazã un sistem automatde verificare. Aceste verificãri periodice se realizeazã

utilizând gazul de proces ºi pot fi iniþiate la cerereautilizatorului, sau automate (la intervale definite detimp), analizorul adaptându-se automat la oriceschimbare.

3. Principiul de funcþionare QCM (Quartz CrystalMicrobalance)

Metoda de determinare utilizatã de analizorulQMA601 pentru determinarea umiditãþii în gaze esteQCM (Quartz Crystal Microbalance), metodã bazatãpe monitorizarea modulaþiei în frecvenþã.

4. Sistemul de prelevare

Extracþia probei, manevrarea ºi condiþionareaacesteia sunt foarte importante pentru a asiguraperformanþa optimã ºi fiabilitatea tuturor analizoarelorde gaze. Sistemele de prelevare ºi condiþionare suntpersonalizate pentru douã din cele mai comuneprocese în care se mãsoarã umiditatea:

· Uscarea ºi transportul gazelor naturale cu glicol, înacest caz fiind necesar un filtru membranã pentruîndepãrtarea contaminanþilor lichizi

· Determinarea urmelor de umiditate în gazele depuritate ridicatã ºi în gazele din industria petrochimicã,fiind necesar ºi un filtru de particule.

Sistemul de prelevare ºi condiþionare conþineregulatoare de presiune, de debit ºi sisteme deîndepãrtare a contaminanþilor, oferindu-i analizoruluio probã numai bunã de analizat ºi asigurându-i ofuncþionare fãrã probleme. Sistemul de by-pass integratmãreºte viteza de transport a probei, iar risipa de gazeste redusã. Toate elementele sistemului de prelevaresunt construite din oþel inoxidabil cu certificate dematerial, tip BS EN 10204 3.1, disponibile la cerereaclientului.

Adsorbþia vaporilor de apã de cãtre cristalul de quartzdeterminã o creºtere a masei acestuia. Aceastãschimbare în masã modificã frecvenþa oscilaþiei,schimbarea în frecvenþã fiind direct proporþionalã cupresiunea vaporilor de apã. Prin urmare, concentraþiade umiditate poate fi mãsuratã ca o schimbare afrecvenþei oscilaþiei în raport cu un cristal de referinþã.

Procesul de adsorbþie este complet reversibil si nuprezintã niciun efect de derivã pe termen lung, oferind omãsurãtoare extrem de fiabilã ºi repetabilitate la fel de bunã.

5. Aplicaþii· Uscareag a z e l o rnaturale cuglicol· Uscarea cus i t emoleculare ag a z e l o rnaturale· Transportulºi stocareag a z e l o rnaturale· Reformareacataliticã –monitorizareagazelor dereciclu· Producþiaetilenei ºi apropilenei· Producþia/RevaporizareaLNG.

Pol

Electrod de aur

PoliamidãStratpolimeric

Cristal dequartz

Nou!

Page 8: Ziar 5 2015

SYSCOM 18 SRL n ROMÂNIA 060 011 n BUCHAREST - 12 n CALEA PLEVNEI 139B

n SECTOR 6 n TEL.: 310 26 78; 310 26 79 n FAX: 316 91 76; 316 91 79 n E-mail: [email protected] n http://www.syscom.roDacã doriþi mai multe exemplare din Buletinul nostru informaþional sau dacã doriþi copii ale numerelor noastre anterioare,

vã rugãm sã o contactaþi pe Alis Vlase la numãrul de telefon: 0723 243 073

8 SYSCOM info nr. 223 - septembrie/octombrie 2015

Sistem de oprire de urgenþã

Sistem Integrat de Control ºi SiguranþãSorin PANÃ . GSM: 0730 015 598

Siguranþa în Soluþiile de Control al Procesului

Printre funcþionalitãþile unui sistem de control alprocesului siguranþa este o componentã extrem deimportantã.

Pentru instalaþiile industriale - ºi în special pentru celedin industrii periculoase, cum ar fi petrol ºi gaze, industriachimicã sau nuclearã - siguranþa a fost întotdeauna opreocupare majorã.

Activitatea industrialã în continuã creºtere din ultimeledecenii a impus dezvoltarea normelor ºi a procedurilorcare sa asigure o protecþie adecvatã a personalului,instalaþiei ºi a mediului înconjurãtor. Ca rezultat, au fostelaborate standarde de siguranþã generale sau specificediferitelor industrii. Publicat în 1998, IEC 61511 estestandardul tehnic care stabileºte bune practici în ingineriade sisteme în vederea asigurãrii siguranþei unui procesindustrial prin folosirea de instrumentaþie. Fie direct, fieprin implementãri regionale sau naþionale, acest standarda devenit practic documentul de referinþã în materie desiguranþã din sectorul industriei de proces.

Acest lucru a creat cerinþe tot mai stricte pentru instalaþiileindustriale ºi pentru soluþiile de control al procesului. Suntfolosite diferite concepte ºi abordãri pentru a defini tehnicide inginerie ºi strategii de control mai performante, caresã fie adoptate pentru a preveni , elimina sau controla risculîn materie de siguranþã.

IEC 61508 este documentul de referinþã pentru siguranþafuncþionalã aplicabil în sistemele de control cu PLC pentruindustrie în general. Existã diferite implementãri pentruindustrii specifice, cum ar fi: ISO 26262, pentru Auto, IEC62279, pentru Cãile Ferate, IEC 616513, pentru Industrianuclearã, sau IEC 61513, pentru Maºini-Unelte. Standardulstabileºte cerinþele care trebuie respectate, dar oferã, deasemenea, linii directoare ºi exemple pentru dezvoltare.

În funcþie de rezultatele Analizei de Evaluare a Risculuicerute de IEC 61508 a fi efectuatã în faze de proiectare aunui sistem ESD, standardul introduce conceptul de Nivelde Integritate de Siguranþã (Safety Integrity Level - SIL), cao mãsurã a reducerii riscurilor oferitã de sistemul desiguranþã - cu alte cuvinte o mãsurã a performanþeisistemului de siguranþã. Deºi gradul SIL este adeseamenþionat ca o caracteristicã a echipamentelorindividuale, întotdeauna acesta ar trebui sã fie consideratca o proprietate de sistem - de la echipamentele de intrareprin intermediul controlerului cãtre echipamentele deieºire.

Sistemul de oprire de urgenþã

Funcþia principalã a unui sistem de siguranþã - fie cã estenumit Sistem de Oprire de Urgenþã (ESD - EmergencyShutdown System), Sistem de Siguranþã cu Instrumentaþie(SIS - Safety Instrumented System) sau Sistem de Oprirede Siguranþã (SSS - Safety Shutdown System) - este de aopri procesul în marginile de siguranþã atunci cândparametrii de proces depãºesc limitele definite pentrufuncþionarea normalã. Acest lucru se face de obicei prinizolarea - prin robineþi de siguranþã - a acelor secþiuni aleprocesului care depãºesc limitele de siguranþã. Izolareapoate fi însoþitã sau urmatã de depresurizarea zonelorizolate.

Existã douã modalitãþi de implementare a unui sistemde siguranþã pentru un proces industrial generic.

Primã abordare are în vedere folosirea unui sistem ESDindependent, separat de Sistemul de Control al Procesului(PCS-Process Control System). În timpul funcþionãriinormale, procesul este controlat de PCS ºi supravegheatde cãtre ESD. De îndatã ce anumiþi parametri de procesdepãºesc limitele de siguranþã, sistemul ESD iniþiazã acþiunide siguranþã, prioritare faþã de acþiunile PCS, în scopul dea aduce instalaþia într-o stare sigurã. În timp ce pentru PCSse poate folosi un PLC convenþional, pentru sistemul ESDtrebuie folosit un PLC certificat Safety, care sã fie conformcu cerinþele de siguranþã (SIL 1 ÷ 4) rezultate din Analizade Evaluare a Riscului.

1. Sistem de Control al Procesuluiºi Sistem de Oprire de Urgenþãpentru Transgaz la Staþia ImportMedieºul Aurit

Client: TransgazAn: 2015

Scop: Medieºul Aurit (Staþia de ImportGaze) – reabilitarea sistemului decontrol.

Capacitate - 11.000.000 Nm3 /zi, pe700 mm conductã, 70 bar.

Sistem de Control al Procesului ºiSistem de Siguranþã separate, utilizândPLC-uri diferite pentru controlulprocesului ºi controlul de siguranþã, cu3 staþii-operator ºi 2 panouri operator

Proces – controller (CompactLogixL61 CPU/ Allen Bradley) în configuraþiesingle, cu ~ 500 puncte de I/O în 3 rack-uri (352 DI, 64 DO, 64 AI + HART, 12 AO)ºi 2 interfeþe Modbus RTU pentru ~80acþionãri AUMA.

Siguranþa – controller(CompactGuardLogix L43S CPU/AllenBradley) în configuraþie single, cu ~ 200hardware I/Os (32 DI, 160 DO).

Vizualizare – 2 Panouri Operator 15"ºi 3 Staþii Operator, pe care ruleazã oaplicaþie SCADA dezvoltatã subFactoryTalk View Site Edition (RockwellSoftware).

Studii de caz

2. Sistem Integrat de Control ºi Siguranþã pentruStratum Energy la Poduri

Client : Stratum Energy LLCAn: 2014Scop : Sondã P1 Poduri - instalaþie condiþionare gaze

naturale.Capacitate - 1.200.000 Nm3/zi de la 3 sonde (încã 5 care

urmeazã a fi executate).Tratament primar - separare trifazicã (apã/condensat/

gaze) într-o singurã etapã prin separatoare standard(gravitaþionale).

Condiþionare/uscare - în 2 etape printr-o unitate cuglicol ºi una de refrigerare. Depozit de stocare pentrucondensat ºi apã, cu facilitãþi de încãrcare la cisterneauto.

Sistemul Integrat de Control Proces ºi Siguranþãutilizeazã un PLC redundant pentru controlul procesului,controlul siguranþei ºi managementul utilitãþilor, un PLCsingle pentru gestiunea Depozitului, 2 staþii de operare ºio staþie de inginerie.

Proces ºi Siguranþã - controller (ControlLogix L61CPU/Allen Bradley) în configuraþie redundantã, cu ~ 400puncte I/O în douã rack-uri (192 DI, 64 DO, 96 AI + HART,32 AO) ºi 6 interfeþe Modbus RTU. Certificarea desiguranþã SIL2 a Sistemului Integrat de Control ºiSiguranþã a fost evaluatã în baza documentaþiei de laproducãtor.

Depozit - controller (CompactLogix L30 CPU/AllenBradley) cu ~100 puncte I/O (64 DI, 32 DO, 8 AI, 4 AO) ºi3 interfeþe Modbus RTU.

Vizualizare - 2 Staþii Operator ºi o Staþie Operator ºiInginerie, pe care ruleazã o aplicaþie SCADA configuratãFactoryTalk View Site Edition (Rockwell Software).

În calitate de Integrator de Sistem, Syscom 18 este un furnizor de încredere alechipamentelor de Control al Procesului, capabil sã îndeplineascã solicitãrile cele mairiguroase ale industriei în materie de software, hardware ºi tehnologie performantã.