WB30F Romanian

of 156 /156
Faceţi clic pe un subiect Acest manual al utilizatorului conţine instrucţiuni detaliate referitoare la utilizarea camerei foto. Citiţi cu atenţie acest manual. WB30F/WB31F/WB32F Manualul utilizatorului Depanare de bază Funcţii de bază Redarea/Editarea Anexe Referinţă rapidă Funcţiile extinse Reţea fără fir Index Cuprins Opţiuni de fotografiere Setările

Embed Size (px)

description

Manual utilizare aparat foto SAMSUNG WB30F/WB31F/WB32F

Transcript of WB30F Romanian

 • Facei clic pe un subiect

  Acest manual al utilizatorului conine instruciuni detaliate referitoare la utilizarea camerei foto. Citii cu atenie acest manual.

  WB30F/WB31F/WB32F

  Manualul utilizatorului

  Depanare de baz

  Funcii de baz

  Redarea/Editarea

  Anexe

  Referin rapid

  Funciile extinse

  Reea fr fir

  Index

  Cuprins

  Opiuni de fotografiere

  Setrile

 • 1

  Informaii referitoare la sntate i siguranRespectai ntotdeauna urmtoarele msuri de precauie i sfaturi de utilizare pentru a evita situaiile periculoase i pentru a asigura performane maxime ale camerei foto.

  Prevenii afectarea vederii subiectului.Nu utilizai bliul foarte aproape (mai aproape de 1 m) de oameni sau de animale. Dac folosii bliul prea aproape de ochii subiectului, acesta poate provoca afeciuni temporare sau permanente ale vederii.

  inei camera foto departe de copii mici i animale.Nu lsai camera foto i accesoriile sale la ndemna copiilor mici sau a animalelor. Piesele mici pot cauza sufocare sau vtmri corporale grave, dac sunt nghiite. Piesele i accesoriile mobile pot prezenta, de asemenea, pericole de natur fizic.

  Nu expunei camera foto la lumina direct a soarelui sau la temperaturi ridicate pentru perioade lungi de timp.Expunerea ndelungat la soare sau la temperaturi extreme poate cauza daune permanente componentelor interne ale camerei foto.

  Avertismentsituaii care pot cauza rnirea dvs. sau a altor persoane

  Nu dezasamblai i nu ncercai s reparai camera foto.Acest lucru poate cauza ocuri electrice sau deteriorarea camerei foto.

  Nu utilizai camera foto n apropierea gazelor sau a lichidelor inflamabile sau explozive.Aceasta poate provoca un incendiu sau o explozie.

  Nu introducei materiale inflamabile n camera foto i nu depozitai acest tip de materiale lng aceasta.Aceasta poate provoca un incendiu sau un oc electric.

  Nu manevrai camera foto cu minile ude.Aceasta poate provoca un oc electric.

 • 2

  Informaii referitoare la sntate i siguran

  Evitai interferenele cu stimulatoarele cardiace.Meninei distana ntre aceast camer foto i stimulatoarele cardiace pentru a evita interferena posibil, dup cum este recomandat de productor i de grupurile de cercetare. Dac, din orice motiv, bnuii c aparatul dvs. foto interfereaz cu un stimulator cardiac sau cu alt dispozitiv medical, nchidei camera imediat i contactai productorul stimulatorului cardiac sau al dispozitivului medical pentru ndrumare.

  Evitai acoperirea camerei foto sau a ncrctorului cu pturi sau haine.Camera foto se poate supranclzi, ceea ce poate duce la deformarea camerei sau poate provoca un incendiu.

  Nu manevrai cablul de alimentare electric sau stai lng ncrctor n timpul unei furtuni cu fulgere.Acest lucru poate provoca electrocutare.

  Dac n camera foto intr lichid sau obiecte strine, deconectai imediat toate alimentrile electrice, cum ar fi bateria sau ncrctorul, apoi contactai centrul de service Samsung.

  Respectai toate reglementrile care restricioneaz utilizarea unei camere foto ntr-o anumit zon.Evitai interferena cu alte dispozitive electronice.Oprii camera foto atunci cnd v aflai n avion. Camera foto poate produce

  interferene cu echipamentul avionului. Urmai toate reglementrile liniei aeriene i oprii camera foto atunci cnd vi se indic acest lucru de ctre personalul liniei aeriene.

  Oprii camera foto n apropierea echipamentelor medicale. Camera foto poate produce interferene cu echipamentele medicale din spitale sau din instituii sanitare. Urmai toate reglementrile, avertismentele afiate i indicaiile personalului medical.

 • 3

  Informaii referitoare la sntate i siguran

  Nu folosii bateriile n alte scopuri.Aceasta poate provoca un incendiu sau un oc electric.

  Nu atingei bliul n timpul declanrii.Bliul este foarte fierbinte i v poate arde pielea.

  Cnd folosii ncrctorul de c. a., nchidei camera foto nainte s deconectai alimentarea la ncrctorul de c. a.Neefectuarea acestei operaiuni poate provoca un incendiu sau ocuri electrice.

  Deconectai ncrctoarele de la sursele de alimentare atunci cnd nu sunt utilizate.Neefectuarea acestei operaiuni poate provoca un incendiu sau ocuri electrice.

  Nu utilizai cabluri de alimentare i fie deteriorate sau prize slbite la ncrcarea bateriilor.Aceasta poate provoca un incendiu sau un oc electric.

  Nu lsai ca ncrctorul de c. a. s intre n contact cu bornele +/- ale bateriei.Acest lucru poate cauza incendii sau ocuri electrice.

  Ateniesituaii care pot cauza deteriorarea camerei foto sau a altor echipamente

  Scoatei bateriile din camera foto atunci cnd o depozitai pentru o perioad ndelungat de timp.Bateriile instalate pot prezenta scurgeri sau se pot coroda n timp i pot cauza deteriorri grave ale camerei foto.

  Utilizai numai baterii de schimb litiu-ion autentice, recomandate de productor. Nu deteriorai i nu nclzii bateria.Aceasta poate provoca un incendiu sau rnirea propriei persoane.

  Utilizai numai baterii, ncrctoare, cabluri i accesorii omologate de Samsung.Bateriile, ncrctoarele, cablurile sau accesoriile neautorizate pot provoca

  explozia bateriilor, pot deteriora camera dvs. foto sau pot provoca rnirea.Samsung nu este responsabil pentru daunele sau rnirile provocate de baterii,

  ncrctoare, cabluri sau accesorii neaprobate.

 • 4

  Informaii referitoare la sntate i siguran

  Trebuie s conectai captul mic al cablului USB la camera foto.n cazul n care cablul este introdus invers, fiierele se pot deteriora. Productorul nu este responsabil pentru pierderile de date.

  Evitai interferena cu alte dispozitive electronice.Meninei distana ntre aceast camer foto i stimulatoarele cardiace pentru a evita interferena posibil, dup cum este recomandat de productor i de grupurile de cercetare. Consultai productorii dispozitivelor electronice pentru a rezolva problemele de interferen pe care le ntmpinai. Pentru prevenirea interferenelor nedorite, folosii numai dispozitive sau accesorii omologate de Samsung.

  Folosii camera foto n poziie normal.Evitai contactul cu antena intern a camerei foto.

  Transferul de date i responsabilitiDeoarece datele transferate prin reeaua WLAN se pot pierde, evitai transferarea

  datelor importante n zonele publice sau n reele deschise.Productorul camerei foto nu este rspunztor pentru niciun transfer de date

  care nu respect drepturile de autor, mrcile comerciale, legile privind dreptul de proprietate intelectual sau regulile de decen public.

  Nu scpai sau supunei camera foto la impacturi puternice.Aceasta poate deteriora ecranul sau componentele externe sau interne.

  Fii ateni atunci cnd conectai cablurile sau adaptoarele i la instalarea bateriei i a cartelelor de memorie.Forarea mufelor, conectarea incorect a cablurilor sau instalarea incorect a bateriilor i a cartelelor de memorie poate duce la deteriorri ale porturilor, mufelor i accesoriilor.

  Cartelele cu benzi magnetice trebuie pstrate n afara husei camerei foto.Informaiile stocate pe cartel pot fi alterate sau terse.

  Nu utilizai niciodat un ncrctor, o baterie sau o cartel de memorie deteriorat.Aceasta poate cauza un oc electric sau funcionarea necorespunztoare a camerei sau poate provoca un incendiu.

  Nu aezai camera foto n sau lng cmpurile magnetice.Procednd astfel este posibil s cauzai funcionarea defectuoas a camerei foto.

  Nu utilizai camera foto n cazul n care ecranul este deteriorat.n cazul n care prile de sticl sau prile acrilice sunt sparte, vizitai un centru de service Samsung Electronics pentru a vi se repara camera foto.

  Verificai funcionarea corespunztoare a camerei foto nainte de utilizare.Productorul nu i asum responsabilitatea pentru pierderea de fiiere sau daunele rezultate din funcionarea necorespunztoare sau utilizarea inadecvat a camerei foto.

 • 5

  Informaii referitoare la drepturile de autorMicrosoft Windows i sigla Windows sunt mrci comerciale nregistrate ale

  Microsoft Corporation.Mac i Apple App Store sunt mrci comerciale nregistrate ale Corporaiei

  Apple.Google Play Store este o marc comercial nregistrat a Google, Inc.microSD, microSDHC i microSDXC sunt mrci nregistrate ale

  Asociaiei SD.Wi-Fi, logo Wi-Fi CERTIFIED i logo Wi-Fi sunt mrci comerciale nregistrate

  ale Wi-Fi Alliance.Mrcile nregistrate i numele comerciale folosite n acest manual aparin

  respectivilor proprietari.

  Specificaiile camerei foto sau coninutul acestui manual se pot modifica fr notificare prealabil, datorit actualizrii funciilor acesteia.

  Recomandm utilizarea camerei foto n ara de unde ai achiziionat-o.Utilizai aceast camer foto cu responsabilitate i respectai toate legile

  i reglementrile n privina utilizrii acesteia.Nu se permite refolosirea sau distribuirea niciunei pri din acest

  manual fr permisiunea obinut n prealabil.

  Schia manualului utilizatorului

  Funcii de baz 18Aflai despre aspectul, pictogramele i funciile de baz de fotografiere ale camerei foto.

  Funciile extinse 42Aflai cum putei capta o fotografie, nregistra un videoclip i o not vocal selectnd un mod.

  Opiuni de fotografiere 57Aflai cum putei seta opiunile n modul Fotografiere.

  Redarea/Editarea 78Aflai cum putei s redai fotografii, videoclipuri i cum putei s editai fotografii. De asemenea, aflai cum s conectai camera foto la computer sau la TV.

  Reea fr fir 101nvai s v conectai la reele locale fr fir (WLAN) i s folosii funcii.

  Setrile 121Consultai opiunile de configurare a setrilor camerei foto.

  Anexe 127Obinei informaii despre mesaje de eroare, specificaii i ntreinere.

 • 6

  Pictograme utilizate n acest manualPictogram Funcie

  Informaii suplimentare

  Avertismente i msuri de precauie privind sigurana

  [ ]Butoanele camerei De exemplu, [Declanator] se refer la butonul declanator.

  ( ) Numrul paginii cu informaii conexe

  Ordinea opiunilor sau a meniurilor pe care trebuie s le selectai pentru a parcurge un pas; de exemplu: Selectai Identificare fa Normal (nseamn Selectai Identificare fa, i apoi selectai Normal).

  * Adnotare

  Expresiile utilizate n acest manual

  Apsarea declanatoruluiApsai pn la jumtate pe butonul [Declanator]: apsai declanatorul pn la

  jumtateApsai pe [Declanator]: apsai complet pe declanator

  Apsai pn la jumtate pe [Declanator]

  Apsai pe [Declanator]

  Subiect, fundal i compoziieSubiect: obiectul principal al scenei, cum ar fi o persoan, un animal sau natur

  static Fundal: obiectele din jurul subiectuluiCompoziie: combinarea unui subiect cu fundalul

  Compoziie

  Fundal

  Subiect

  Expunere (Luminozitate)Cantitatea de lumin care ptrunde n camera foto determin expunerea. Putei modifica expunerea cu ajutorul vitezei obturatorului, a valorii aperturii i a sensibilitii ISO. Prin modificarea expunerii, fotografiile vor fi mai ntunecate sau mai deschise.

  Expunere normal Expunere excesiv (prea luminos)

 • 7

  Caracteristici speciale ale camerei foto

  Setarea unei opiuni pentru butonul DIRECT LINKPutei selecta o funcie Wi-Fi care va fi lansat cnd apsai butonul DIRECT LINK.

  1 Accesai Setrile.

  2 Accesai opiunea pentru butonul DIRECT LINK.3 Selectai o caracteristic Wi-Fi din list.

  Utilizarea butonului DIRECT LINK

  Apsai butonul DIRECT LINK pentru a activa funcia Wi-Fi pe care ai indicat-o.

 • 8

  Caracteristici speciale ale camerei foto

  Utilizare AutoShareAtunci cnd captai o fotografie cu ajutorul camerei foto, fotografi este salvat automat pe tetefonul inteligent. Camera foto se conecteaz la un telefon inteligent prin reeaua fr fir.

  4 Selectai camera foto din list i conectai telefonul inteligent la aceasta. Dac apare un mesaj de tip pop-up

  pe camera foto, permitei telefonului inteligent s se conecteze la aceasta.

  5 Captai o fotografie. Fotografia captat este salvat pe camera foto, apoi este transferat pe

  telefonul inteligent.

  1 Instalai Samsung SMART CAMERA App pe telefonul inteligent.

  2 Activai caracteristica AutoShare.

  3 Lansai Samsung SMART CAMERA App pe telefonul inteligent.

 • 9

  Caracteristici speciale ale camerei foto

  Utilizare MobileLinkPutei trimite facil fiiere de pe camera foto pe un telefon inteligent. Camera foto se conecteaz prin reeaua fr fir la telefoanele inteligente care accept caracteristica MobileLink.

  4 Selectai camera foto din list i conectai telefonul inteligent la aceasta. Dac apare un mesaj de tip pop-up

  pe camera foto, permitei telefonului inteligent s se conecteze la aceasta.

  5 Pe telefonul inteligent sau de la camera foto, selectai fiierele care vor fi transferate de la camera foto.

  6 Pe telefonul inteligent, atingei butonul copiere sau de la camera foto, selectai Share.

  1 Instalai Samsung SMART CAMERA App pe telefonul inteligent.

  2 Accesai modul MobileLink. Dac apare un mesaj de tip pop-up,

  selectai o opiune.

  3 Lansai Samsung SMART CAMERA App pe telefonul inteligent.

 • 10

  Caracteristici speciale ale camerei foto

  Utilizare Remote ViewfinderPutei controla de la distan camera foto de pe un telefon inteligent. Camera foto se conecteaz la un telefon inteligent prin reeaua fr fir. Utilizai telefonul inteligent ca sistem de declanare de la distan pentru declanator cu ajutorul caracteristicii Remote Viewfinder. Fotografia captat va aprea pe telefonul inteligent.

  4 Selectai camera foto din list i conectai telefonul inteligent la aceasta. Dac apare un mesaj de tip pop-up

  pe camera foto, permitei telefonului inteligent s se conecteze la aceasta.

  5 inei apsat pentru a focaliza, apoi eliberai pentru a fotografia.

  6 Atingei miniatura pentru a vizualiza fotografia.

  1 Instalai Samsung SMART CAMERA App pe telefonul inteligent.

  2 Accesai modul Remote Viewfinder.

  3 Lansai Samsung SMART CAMERA App pe telefonul inteligent.

 • 11

  Mostre fotografiere - MacroPutei capta fotografii n prim-plan ale subiecilor mici, cum ar fi florile sau insectele.

  Imaginea pentru ilustrare poate diferi fa de fotografia real pe care o captai.

  1 Selectai opiunea macro ( ).

  2 Captai o fotografie.

  Caracteristici speciale ale camerei foto

 • 12

  Depanare de bazAflai cum putei rezolva probleme obinuite prin setarea opiunilor de fotografiere.

  Ochii subiectului se vd roii.

  Acest lucru este cauzat reflectarea n ochii subiectului a bliului camerei foto.Setai opiunea pentru bliu la Ochi roii sau la Corector efect ochi roii. (pag. 61)Dac fotografia a fost deja captat, selectai Corector efect ochi roii n meniul de editare. (pag. 91)

  Fotografiile au urme de praf.

  Dac n aer sunt prezente particule de praf, pot aprea n fotografie atunci cnd folosii bliul.Dezactivai bliul sau evitai captarea fotografiilor n locuri cu praf.Setai opiunile pentru sensibilitate ISO. (pag. 63)

  Fotografiile sunt neclare.

  Neclaritatea se poate produce dac capturai fotografii n condiii de iluminare slab sau dac inei camera foto incorect. Utilizai funcia OIS sau apsai pn la jumtate pe [Declanator] pentru a v asigura c subiectul este focalizat. (pag. 40)

  Fotografiile sunt neclare atunci cnd fotografiai pe timp de noapte.

  Pe msur ce camera foto ncearc s atrag mai mult lumin, viteza obturatorului scade. Aceasta poate face dificil s meninei camera nemicat destul timp pentru a captura o fotografie clar i poate duce la micarea camerei foto.Selectai modul Poz Nocturn. (pag. 51)Activai bliul. (pag. 61)Setai opiunile pentru sensibilitate ISO. (pag. 63)Utilizai un trepied pentru a evita micarea camerei foto.

  Subiecii apar prea ntunecai din cauza luminii de fundal.

  Dac sursa de lumin se afl n spatele subiectului sau dac exist un contrast mare ntre zonele cu lumin i cele ntunecate, este posibil ca subiectul s apar prea ntunecat.Evitai s fotografiai cu soarele n fa.Selectai Fundal luminos n modul Scen. (pag. 47)Setai opiunea pentru bli la Auxiliar. (pag. 61)Reglai expunerea. (pag. 69)Setai opiunea Echilibrare automat a contrastului (ACB). (pag. 70)Setai opiunea pentru modul de msurare la Punct dac un subiect se afl n centrul cadrului. (pag. 70)

 • 13

  Referin rapid

  Fotografierea persoanelor

  Mod Fotografie portret 50Ochi roii/Corector efect ochi roii (pentru a preveni sau

  pentru a corecta ochii roii) 61 Identificare fa 67

  Fotografierea pe timpul nopii sau pe ntuneric

  Mod Scen > Apus, Rsrit 47Mod Poz Nocturn 51Opiuni pentru bli 61Sensibilitate ISO (pentru a regla sensibilitatea la lumin) 63

  Captarea fotografiilor active

  Continuu, Captur micare 73

  Fotografierea textelor, insectelor sau florilor

  Mod Scen > Text 47Mod Captur Prim-plan 51Macro 64

  Reglarea expunerii (luminozitate)

  Sensibilitate ISO (pentru a regla sensibilitatea la lumin) 63

  Expunere (pentru a regla expunerea) 69ACB (pentru a compensa subiecii n comparaie cu

  fundalurile deschise) 70Mod de msurare 70AEB (pentru a capta 3 fotografii ale aceleiai scene cu

  expuneri diferite) 73

  Fotografierea peisajelor

  Mod Scen > Peisaj 47Mod Panoram vie 48

  Aplicarea efectelor pentru fotografii

  Mod Ram Magic 52Mod Filtru Foto 52Mod Fotografie divizat 54Mod Fotografie de micare 55Ajustare imagine (pentru a regla Claritate, Contrast sau

  Saturaie) 74

  Aplicarea efectelor pentru clipuri video

  Mod Filtru Film 53

  Reducerea micrii camerei foto

  Stabilizare optic a imaginii (OIS) 39

  Vizualizarea fiierelor ca miniaturi 80Vizualizarea fiierelor dup categorie 81tergerea tuturor fiierelor din memorie 83Vizualizarea fiierelor ca expunere de diapozitive 85

  Vizualizarea fiierelor pe TV 92Conectarea camerei foto la un computer 93Trimiterea fotografiilor sau a videoclipurilor prin

  e-mail 112Utilizarea site-urilor web pentru partajarea

  fotografiilor sau a videoclipurilor 115Ajustarea sunetului i a volumului 123Reglarea luminozitii ecranului 124Modificarea limbii de afiare 125Setarea datei i a orei 125 nainte de a contacta un centru de service 139

 • 14

  Cuprins

  Funciile extinse ............................................................................................................ 42Folosirea modurilor de Baz ................................................................................ 43

  Utilizarea modului Smart Auto ............................................................................. 43Utilizarea modului Program .................................................................................. 44Utilizarea modului Film inteligent ....................................................................... 45Folosirea modului Film .......................................................................................... 46Utilizarea modului Scen ...................................................................................... 47Utilizarea modului Panoram vie ......................................................................... 48

  Folosirea modurilor Scen .................................................................................... 50Utilizarea modului Fotografie portret ................................................................. 50Folosirea modului Poz Nocturn ....................................................................... 51Folosirea modului Fotografie n prim-plan ........................................................ 51Utilizarea modului Ram Magic ......................................................................... 52Folosirea modului Filtru Foto ............................................................................... 52Utilizarea modului Filtru film ............................................................................... 53Utilizarea modului Fotografie divizat ................................................................ 54Utilizarea modului Fotografie de micare .......................................................... 55

  Funcii de baz ............................................................................................................... 18Despachetarea .......................................................................................................... 19Aspectul camerei foto ............................................................................................. 20

  Utilizarea butonului DIRECT LINK ........................................................................ 22

  Introducerea bateriei i a cartelei de memorie ............................................. 23ncrcarea bateriei i pornirea camerei foto ................................................... 24

  ncrcarea bateriei .................................................................................................. 24Pornirea camerei foto ............................................................................................ 24

  Efectuarea configurrii iniiale ............................................................................ 25Semnificaia pictogramelor .................................................................................. 27Folosirea ecranului Principal ................................................................................ 28

  Accesarea ecranului Principal ............................................................................... 28Pictograme pe Ecranul de Mod ............................................................................ 29Setarea imaginii de fundal .................................................................................... 31

  Selectarea opiunilor sau a meniurilor ............................................................. 32Setarea afiajului i sunetelor .............................................................................. 34

  Setarea tipului de ecran ........................................................................................ 34Setarea sunetului .................................................................................................... 35

  Captare fotografii ..................................................................................................... 36Mrirea/Micorarea ................................................................................................ 37Reducerea trepidaiilor camerei foto (OIS) ......................................................... 39

  Sfaturi pentru obinerea unei fotografii mai clare ....................................... 40

 • 15

  Cuprins

  Opiuni de fotografiere .............................................................................................. 57Selectarea unei rezoluii i a calitii ................................................................. 58

  Selectarea unei rezoluii ........................................................................................ 58Selectarea calitii fotografiei ............................................................................... 59

  Utilizarea temporizatorului .................................................................................. 60Fotografierea pe ntuneric .................................................................................... 61

  Evitarea efectului de ochi roii ............................................................................. 61Setarea unei opiuni pentru bli ........................................................................... 61Reglarea vitezei ISO ................................................................................................ 63

  Modificarea focalizrii camerei foto .................................................................. 64Utilizarea funciei Macro ....................................................................................... 64Utilizarea focalizrii automate .............................................................................. 64Reglarea zonei de focalizare ................................................................................. 65

  Utilizarea opiunii de Identificare a feei ......................................................... 67Identificarea feelor ................................................................................................ 67Realizarea unei fotografii n care persoanele zmbesc .................................... 67Detectarea clipirii ................................................................................................... 68Sfaturi pentru identificarea feelor ...................................................................... 68

  Reglarea luminozitii i a culorilor ................................................................... 69Reglarea manual a expunerii (EV) ...................................................................... 69Compensarea luminii de fundal (ACB) ................................................................ 70Modificarea opiunii de msurare ....................................................................... 70Selectarea unei setri pentru Balansul de alb .................................................... 71

  Utilizarea modurilor de cadre multiple ............................................................ 73Reglarea imaginilor ................................................................................................. 74Reducerea sunetului zoom-ului .......................................................................... 75Opiuni disponibile pentru fotografiere n funcie de modul de fotografiere ................................................................................................................. 76

 • 16

  Cuprins

  Redarea/Editarea .......................................................................................................... 78Vizualizarea fotografiilor sau videoclipurilor n modul Redare .............. 79

  Pornirea modului Redare ...................................................................................... 79Vizualizarea fotografiilor ....................................................................................... 83Redarea unui videoclip .......................................................................................... 86

  Editarea unei fotografii .......................................................................................... 88Redimensionarea fotografiilor ............................................................................. 88Rotirea unei fotografii ............................................................................................ 88Aplicarea efectelor Filtru inteligent ..................................................................... 89Reglarea fotografiilor ............................................................................................. 90

  Vizualizarea fiierelor pe televizor ..................................................................... 92Transferarea fiierelor pe computer .................................................................. 93

  Transferul fiierelor pe computerul dvs. cu sistem de operare Windows ...... 93Transferarea fiierelor pe computerul dvs. cu sistem de operare Mac .......... 94

  Utilizarea programelor pe computer ................................................................ 95Instalarea i-Launcher ............................................................................................. 95Utilizare i-Launcher ................................................................................................ 96

  Reea fr fir .................................................................................................................. 101Conectarea la o reea WLAN i configurarea setrilor reelei ................ 102

  Conectare la WLAN .............................................................................................. 102Utilizarea navigatorului de conectare ............................................................... 103Sfaturi privind conexiunea la reea .................................................................... 104Introducerea textului ........................................................................................... 105

  Salvarea automat a fiierelor pe telefonul inteligent ............................. 106Trimitere fotografii i videoclipuri pe un telefon inteligent ................... 107Utilizarea unui telefon inteligent ca declanator de la distan pentru obturator .................................................................................................... 108Utilizarea Backup Auto pentru trimiterea fotografiilor sau videoclipurilor ......................................................................................................... 110

  Instalarea programului pentru Backup Auto pe PC ........................................ 110Trimitere fotografii i videoclipuri noi la un PC ................................................ 110

  Trimiterea fotografiilor sau videoclipurilor prin e-mail ........................... 112Modificarea setrilor din e-mail ......................................................................... 112Trimiterea fotografiilor sau videoclipurilor prin e-mail .................................. 114

  Utilizarea site-urilor Web pentru partajarea fotografiilor sau a videoclipurilor ......................................................................................................... 115

  Accesarea unui site Web ...................................................................................... 115ncrcarea fotografiilor sau a videoclipurilor ................................................... 115

 • 17

  Cuprins

  UtilizareaAllShare Play pentru trimiterea fiierelor ................................... 117ncrcarea fotografiilor pe un spaiu de stocare online ................................. 117Vizualizarea fotografiilor sau a videoclipurilor pe dispozitive care accept Redare AllShare ...................................................................................... 118

  Trimitere fotografii utiliznd Wi-Fi Direct ...................................................... 120

  Setrile ............................................................................................................................. 121Meniul de setri ...................................................................................................... 122

  Accesarea meniului de setri .............................................................................. 122Sunetul ................................................................................................................... 123Afiajul .................................................................................................................... 123Conectivitate ......................................................................................................... 124General ................................................................................................................... 125

  Anexe ............................................................................................................................... 127Mesaje de eroare .................................................................................................... 128ntreinerea camerei foto .................................................................................... 130

  Curarea camerei foto ........................................................................................ 130Folosirea sau depozitarea camerei foto ............................................................ 131Despre cartelele de memorie ............................................................................. 132Despre baterie ...................................................................................................... 135

  nainte de a contacta un centru de service ................................................... 139Specificaiile camerei foto ................................................................................... 142Glosar .......................................................................................................................... 146Index ........................................................................................................................... 151

 • Despachetarea 19Aspectul camerei foto 20

  Utilizarea butonului DIRECT LINK 22

  Introducerea bateriei i a cartelei de memorie 23ncrcarea bateriei i pornirea camerei foto 24

  ncrcarea bateriei 24Pornirea camerei foto 24

  Efectuarea configurrii iniiale 25Semnificaia pictogramelor 27Folosirea ecranului Principal 28

  Accesarea ecranului Principal 28Pictograme pe Ecranul de Mod 29Setarea imaginii de fundal 31

  Selectarea opiunilor sau a meniurilor 32Setarea afiajului i sunetelor 34

  Setarea tipului de ecran 34Setarea sunetului 35

  Captare fotografii 36Mrirea/Micorarea 37Reducerea trepidaiilor camerei foto (OIS) 39

  Sfaturi pentru obinerea unei fotografii mai clare 40

  Funcii de bazAflai despre aspectul, pictogramele i funciile de baz de fotografiere ale camerei foto.

 • Funcii de baz 19

  DespachetareaCutia produsului dvs. cuprinde urmtoarele articole.

  Camer foto Adaptor de c.a./Cablu USB

  Baterie rencrcabil Curea

  Ghid de pornire rapid

  Accesorii opionale

  Hus pentru camera foto Cablu A/V

  ncrctor pentru baterie Cartel de memorie/Adaptor cartel de memorie

  Ilustraiile pot fi uor diferite fa de articolele livrate mpreun cu produsul.Articolele incluse n cutie pot diferi n funcie de model.Putei achiziiona accesorii opionale de la un dealer sau centru de service

  Samsung. Samsung nu este responsabil pentru problemele cauzate de utilizarea accesoriilor neautorizate.

 • Funcii de baz 20

  Aspectul camerei fotonainte de a ncepe, familiarizai-v cu componentele camerei foto i cu funciile acestora.

  Punct de montare a trepiedului Port USB i A/VAccept cablu USB sau A/V

  Capac pentru compartimentul baterieiIntroducei o cartel de memorie i o baterie

  Bli

  Lumin de asisten pentru AF/ Indicator luminos pentru temporizator

  Obiectiv

  DifuzorButon declanatorMicrofon

  Buton Pornire

  Antena intern** Evitai contactul cu antena intern la folosirea reelei

  fr fir.

 • Aspectul camerei foto

  Funcii de baz 21

  Butoane (Consultai tabelul de mai jos)

  Indicator luminos pentru stareClipete: cnd camera foto salveaz o fotografie

  sau un videoclip care sunt citite de un computer, cnd imaginea nu este focalizat sau exist o problem cu ncrcarea bateriei, cnd camera foto este conectat la reeaua WLAN sau trimite o fotografie

  Continuu: La conectarea camerei la un computer, cnd se ncarc bateria, sau cnd imaginea se afl n zona de focalizare Ecran

  Buton Zoom n modul Fotografiere: Mrii sau micorai n modul Redare: Mrii o poriune a unei fotografii

  sau vizualizai fiiere sub form de miniaturi, sau reglai volumul

  Ataarea curelei

  Buton Descriere

  Pornii o funcie Wi-Fi prestabilit (pag. 22)

  Accesai ecranului Principal. (pag. 28)

  Accesai opiuni sau meniuri.

  Accesai modul Redare.

  tergei fiiere n modul Redare.

  Buton Descriere

  Funcii de baz Alte funciiModificai opiunea pentru afiaj. Deplasai-v n susModificai opiunea macro. Deplasai-v n josModificai opiunea pentru bli. Deplasai-v la stngaModificai opiunea pentru temporizator. Deplasai-v la dreapta

  Confirmai opiunea sau meniul evideniat.

 • Aspectul camerei foto

  Funcii de baz 22

  Utilizarea butonului DIRECT LINKPutei porni caracteristica Wi-Fi n mod convenabil cu [ ]. Apsai [ ] pentru a activa funcia Wi-Fi pe care ai indicat-o. Apsai [ ] din nou pentru a reveni la modul anterior.

  Setarea unei opiuni pentru butonul DIRECT LINKPutei selecta o funcie Wi-Fi care va fi lansat cnd apsai [ ].

  1 Pe Ecranul principal, derulai la .2 Selectai .3 Selectai General DIRECT LINK (buton Wi-Fi). 4 Selectai o caracteristic Wi-Fi. (pag. 126)

 • Funcii de baz 23

  Introducerea bateriei i a cartelei de memorieAflai cum se introduc bateria i o cartel de memorie opional n camera foto.

  Scoaterea bateriei i a cartelei de memorie

  Baterie rencrcabilDispozitiv de blocare

  a bateriei

  Glisai dispozitivul de blocare n jos pentru a elibera bateria.

  Cartel de memorie

  Apsai uor pn cnd cartela se deblocheaz din camera foto, apoi scoatei-o din slot.

  Putei folosi memoria intern pentru stocarea temporar dac nu este introdus o cartel de memorie.

  Introducei o cartel de memorie cu contactele aurii orientate n sus.

  Introducei bateria cu sigla Samsung orientat n sus.

  Cartel de memorie

  Baterie rencrcabil

 • Funcii de baz 24

  ncrcarea bateriei i pornirea camerei foto

  Pornirea camerei fotoApsai [ ] pentru a porni sau a opri camera foto.La prima pornire a camerei foto, va aprea ecranul

  de configurare iniial. (pag. 25)

  Pornirea camerei foto n modul Redare

  Apsai [ ]. Camera foto pornete i acceseaz imediat modul Redare.

  ncrcarea baterieinainte de a folosi camera pentru prima dat, trebuie s ncrcai bateria. Conectai captul mic al cablului USB la camera foto, apoi conectai cellalt capt al cablului USB la adaptorul de c.a.

  Indicator luminos pentru stareLumina roie aprins: ncrcareLumina roie stins: ncrcare completLumina roie clipete: Eroare

  Utilizai numai adaptorul de c.a. i cablul USB furnizate cu camera dvs. foto. n cazul n care utilizai un alt adaptor de c.a. (precum SAC-48), este posibil ca bateria camerei foto s nu se ncarce sau s funcioneze necorespunztor.

 • Funcii de baz 25

  Efectuarea configurrii iniialeLa prima pornire a camerei foto, va aprea ecranul de configurare iniial. Urmai paii de mai jos pentru a configura setrile de baz ale camerei foto. Limba este prestabilit pentru ara sau regiunea n care a fost vndut camera foto. Putei schimba limba dup preferine.

  5 Apsai [ ] pentru a selecta Setare Dat/Or, apoi apsai [ ] sau [ ].

  Anulare Setare

  Setare Dat/Or

  An Lun Zi Or Min DST

  Ecranul poate fi diferit n funcie de limba selectat.

  6 Apsai [ / ] pentru a selecta un element.7 Apsai [ / ] pentru a seta data, ora i ora de var, apoi apsai

  [ ].

  1 Apsai [ ] pentru a selecta Fus orar, apoi apsai [ ] sau [ ].2 Apsai [ / ] pentru a selecta Acas, apoi apsai [ ].

  Cnd cltorii n alt ar, selectai Vizit, apoi selectai un nou fus orar.

  3 Apsai [ / ] pentru a selecta un fus orar, apoi apsai [ ].Fus orar : Acas

  Anulare Setare

  Londra

  4 Apsai [ ].

 • Efectuarea configurrii iniiale

  Funcii de baz 26

  8 Apsai[ ]pentru a selecta Tip Dat, apoi apsai [ ] sau [ ].9 Apsai [ / ] pentru a selecta un tip de dat, apoi apsai [ ].10 Apsai[ ]pentru a selecta Tip or, apoi apsai [ ] sau [ ].11 Apsai [ / ] pentru a selecta un tip de or, apoi apsai [ ]. 12 Apsai [ ] pentru a termina configurarea iniial.

 • Funcii de baz 27

  Semnificaia pictogramelorPictogramele afiate pe ecran se vor modifica n funcie de modul selectat sau de opiunile setate. Dac modificai o opiune de fotografiere, pictograma corespunztoare va clipi rapid n galben.

  3 Informaii privind fotografierea

  Pictogram DescriereData curentOra curentNumr disponibil de fotografii

  Cartel de memorie introdus

  : ncrcat complet : ncrcat parial : Gol (Rencrcare) : Se ncarc (conectat cu

  ncrctorul)Valoare aperturVitez obturatorTimp de nregistrare disponibilCadru de focalizare automat

  Micare camer foto

  Indicator de zoomRezoluia fotografiei cu zoom-ul Intelli activat

  Raport de zoom

  2 Opiuni fotografiere (dreapta)

  Pictogram Descriere

  Zoom Intelli pornit

  Focalizare continu automat activat

  Rezoluie fotografie

  Rezoluie video

  Mod de msurare

  Frecven cadre (pe secund)

  Bli

  Sunet Viu Pornit

  Stabilizare optic a imaginii (OIS)

  Opiune Focalizare

  Reglare imagine (claritate, contrast i saturaie)

  Temporizator

  1 Opiuni fotografiere (stnga)

  Pictogram Descriere

  Modul Fotografiere

  Valoare expunere

  Sensibilitate ISO

  Balans de alb

  Detectare fa

  Nuan piele

  Opiune rafal

  AutoShare activat

  1

  2

  3

 • Funcii de baz 28

  Folosirea ecranului PrincipalPutei selecta un mod de fotografiere sau putei accesa meniu de setri atingnd pictogramele de pe ecranul Principal.

  Nr. Descriere

  1

  Ecran Principal curentRotii [Zoom] la stnga sau la dreapta pentru a comuta la un alt ecran

  Principal.Apsai [ ] pentru a derula la numele ecranului Principal, apoi

  apsai [ / ] pentru a comuta la un alt ecran Principal.Apsai [ / ] n mod repetat pentru a comuta la ecranul Principal.

  2Mod pictogrameApsai [ / / / ] pentru a derula la un mod dorit, apoi apsai

  [ ] pentru a accesa modul.

  Accesarea ecranului Principaln modul Fotografiere sau Redare, apsai [ ]. Apsai [ ] nou pentru a reveni la modul anterior.

  Smart Auto FilmProgram

  De bazAlbum Wi-Fi

  Scen Panoram vie

  Setri

  Film Inteligent 2

  1

  napoi Micare pagin

 • Folosirea ecranului Principal

  Funcii de baz 29

  Pictogram DescriereMobileLink: trimitei fotografii sau videoclipuri pe un telefon inteligent. (pag. 107)Remote Viewfinder: Utilizai un telefon inteligent ca declanator telecomandat i vedei previzualizarea unei imagini din camera dvs. foto, pe telefonul inteligent. (pag. 108)Backup Auto: trimitei fotografii sau videoclipuri pe care le-ai captat cu ajutorul camerei foto ctre un PC, printr-o reea fr fir. (pag. 110)E-mail: trimitei fotografii sau videoclipuri stocate pe camera foto prin e-mail. (pag. 112)SNS i Cloud: ncrcai fotografii sau videoclipuri pe site-urile web de partajare a fiierelor. (pag. 115)Redare AllShare: ncrcai fotografii pe stocarea online Redare AllShare sau vizualizai fiiere pe alte dispozitive care accept Redare AllShare. (pag. 117)

  Pictograme pe Ecranul de Mod

  Pictogram DescriereSmart Auto: captai o fotografie cu un mod Scen selectat automat de camera foto. (pag. 43)Program: captai o fotografie cu setri pe care le-ai reglat manual. (pag. 44)Film Inteligent: nregistrai un videoclip cu un mod pentru scen selectat automat de camera foto. (pag. 45)

  Film: nregistrai un videoclip. (pag. 46)

  Scen: Captai o fotografie cu opiuni care sunt prestabilite pentru o anumit scen. (pag. 47)Panoram vie: Capturai i combinai o serie de fotografii pentru a crea o imagine panoramic. (pag. 48)

  Setri: reglai setrile n funcie de preferinele dvs. (pag. 122)

 • Folosirea ecranului Principal

  Funcii de baz 30

  Pictogram DescriereFotografie portret: Fotografiai un portret cu opiunea de a ascunde imperfeciunile feei. (pag. 50)Poz Nocturn: Captai o scen de noapte reglnd viteza obturatorului. (pag. 51)Captur Prim-plan: Fotografiai prim-planuri ale subiecilor. (pag. 51)Ram Magic: Captai o fotografie cu diverse efecte de cadru. (pag. 52)

  Filtru Foto: captai o fotografie cu diverse efecte de filtru. (pag. 52)

  Filtru Film: nregistrai un videoclip cu diverse efecte de filtru. (pag. 53)Fotografie divizat: captai mai multe fotografii i le aranjai cu tipare prestabilite. (pag. 54)Fotografie de micare: captai i combinai o serie de fotografii, apoi selectai o zon care va fi animat pentru crearea unei animaii GIF. (pag. 55)

  Pictogram Descriere

  Album: Vizualizai fiierele ca miniaturi. (pag. 80)

  Editor Foto: editai fotografii cu diverse efecte. (pag. 88)

 • Folosirea ecranului Principal

  Funcii de baz 31

  Setarea imaginii de fundalSetai imaginea de fundal pentru ecranul Principal cu imaginea dorit.

  1 Pe Ecranul principal, derulai la .2 Selectai .3 Selectai Ecran Imagini de fundal.4 Selectai o opiune.

  Opiune DescriereGalerie imagini de fundal Selectai imaginea de fundal dorit din galeria implicit.

  Album Setai o fotografie pe care ai capturat-o ca imagine de fundal.

  5 Derulai la imaginea de fundal dorit, apoi apsai [ ]. Dac selectai o fotografie pe care ai capturat-o, putei seta o zon

  specificat drept imagine de fundal. Rotii [Zoom] la stnga sau la dreapta pentru a micora sau mri zona. Apsai [ / / / ] pentru a deplasa zona.

  6 Apsai [ ] pentru a salva. Dac ai captat o fotografie pe care ai captat-o, apsai [ ], apoi selectai Da.

  De asemenea, putei seta fotografia pe care o vizualizai ca imagine de fundal apsnd [ ], apoi selectnd Setai imaginea de fundal n modul Redare.

 • Funcii de baz 32

  Selectarea opiunilor sau a meniurilorPentru a selecta o opiune sau un meniu, apsai [ ], apoi apsai [ / / / ] sau [ ].

  Revenirea la meniul anterior

  Apsai [ ] pentru a reveni la meniul anterior.

  Apsai pn la jumtate pe [Declanator] pentru a reveni la modul Fotografiere.

  1 n modul Fotografiere sau Redare, apsai [ ].2 Derulai la o opiune sau un meniu.

  Pentru a v deplasa n sus sau n jos, apsai [ ] sau [ ]. Pentru a v deplasa la stnga sau la dreapta, apsai

  [ ] sau [ ].

  3 Apsai [ ] pentru a confirma opiunea sau meniul evideniat.

 • Selectarea opiunilor sau a meniurilor

  Funcii de baz 33

  De exemplu, pentru a selecta opiunea Balans de alb n modul Program:

  1 Pe Ecranul principal, derulai la .2 Selectai .3 Apsai [ ].

  Ieire Selectare

  AutoShare

  Expunere

  Balans de alb

  ISO

  Bli

  Focalizare

  4 Apsai [ / ] pentru a selecta Balans de alb, apoi apsai [ ] sau [ ].

  Ieire Selectare

  AutoShare

  Expunere

  Balans de alb

  ISO

  Bli

  Focalizare

  5 Apsai [ / ] pentru a selecta o opiune pentru Balansul de alb.

  napoi Selectare

  Balans de alb : Lumin natural

  6 Apsai [ ] pentru a salva setrile.

 • Funcii de baz 34

  Setarea tipului de ecranPutei selecta un tip de afiare pentru modul Fotografiere sau Redare. Fiecare tip afieaz informaii diferite de fotografiere sau redare. Consultai tabelul de mai jos.

  Apsai [ ] n mod repetat pentru a modifica informaiile afiate.

  Mod Tip de afiaj

  FotografiereAscundei toate informaiile despre opiunile de fotografiere.Afiai toate informaiile despre opiunile de fotografiere.

  Redare

  Ascundei toate informaiile despre fiierul curent.Ascundei toate informaiile despre fiierul curent cu excepia

  informaiilor de baz.Afiai toate informaiile despre fiierul curent.

  Setarea opiunii de vizualizare a afiajuluiPutei ascunde sau afia opiunea pentru afiaj care apare n anumite moduri.

  Apsai [ ] n mod repetat.Ascundei opiunea pentru afiaj.Afiai opiunea pentru afiaj.

  Opiune pentru afiaj

  Panou dezactivat

  Peisaj

  De exemplu, n modul Scen

  Setarea afiajului i sunetelorAflai cum putei modifica informaiile de baz pe care le afieaz camera foto i setrile de sunet.

 • Setarea afiajului i sunetelor

  Funcii de baz 35

  Setarea sunetuluiActivai sau dezactivai sunetul pe care l emite camera dvs. atunci cnd folosii funciile.

  1 Pe Ecranul principal, derulai la .2 Selectai .3 Selectai Sunet Sunet bip.4 Selectai o opiune.

  Opiune DescriereDezactivat Camera foto nu emite niciun sunet.Activat Camera foto emite sunete.

 • Funcii de baz 36

  1 Pe Ecranul principal, derulai la .2 Selectai .3 Aliniai subiectul n cadru.

  4 Apsai pn la jumtate pe [Declanator] pentru a focaliza. Un cadru verde nseamn c subiectul este focalizat. Un cadru rou nseamn c subiectul este n afara focalizrii.

  5 Apsai pe [Declanator] pentru capturarea unei fotografii.6 Apsai [ ] pentru a vizualiza fotografia capturat.

  Pentru a terge fotografia, apsai [ ], apoi selectai Da.

  7 Apsai [ ] pentru a comuta la modul Fotografiere.

  Consultai pagina 40 pentru sfaturi privind obinerea unor fotografii mai clare.

  Captare fotografiiAflai cum putei capta fotografii uor i repede n modul Smart Auto.

 • Captare fotografii

  Funcii de baz 37

  Mrirea/MicorareaPutei capta fotografii n prim plan prin reglarea zoom-ului.

  Micorare Mrire

  Raport de zoom

  Cnd rotii butonul zoom, este posibil ca raportul de zoom afiat pe ecran s se modifice n mod necorespunztor.

  Zoom digitalZoom-ul Digital este acceptat implicit n modul Fotografiere. Dac apropiai un obiect n modul Fotografiere i indicatorul zoom este n intervalul digital, camera dvs. folosete zoom-ul Digital. Folosind simultan zoom-ul Optic 10X i zoom-ul Digital 5X, putei mri de pn la 50 ori.

  Indicator de zoom

  Interval optic

  Interval digital

  Zoom-ul Digital nu este disponibil cu opiunea AF de urmrire.Dac captai o fotografie cu zoom-ul Digital, calitatea acesteia se poate

  deteriora.

 • Captare fotografii

  Funcii de baz 38

  Zoom IntelliDac indicatorul de zoom se afl n intervalul Intelli, camera dvs. utilizeaz zoom-ul Intelli. Rezoluia fotografiei variaz n funcie de raportul de zoom dac utilizai zoom-ul Intelli. Folosind simultan zoom-ul Optic i zoom-ul Intelli, putei mri de pn la 20 ori.

  Indicator de zoom

  Interval optic

  Interval Intelli

  Rezoluia fotografiei cu zoom-ul Intelli activat

  Zoom-ul Intelli nu este disponibil cu opiunea Text n modul SCN i opiunea AF de urmrire .

  Zoom-ul Intelli ajut la captarea unei fotografii cu o deteriorare a calitii mai sczut dect la zoom-ul Digital. Cu toate acestea, calitatea fotografiei poate fi mai sczut dect atunci cnd utilizai zoom-ul Optic.

  Zoom-ul Intelli este disponibil numai cnd stabilii un raport de rezoluie de 4:3. Dac stabilii un alt raport de rezoluie cu zoom-ul Intelli activat, acesta va fi oprit automat.

  Zoom-ul Intelli este ntotdeauna pornit n modul Smart Auto.

  Setarea zoom-ului Intelli

  1 n modul Fotografiere, apsai [ ].2 Selectai Zoom inteligent.3 Selectai o opiune.

  Pictogram Descriere

  Dezactivat: Zoom-ul Intelli este dezactivat.

  Activat: Zoom-ul Intelli este activat.

 • Captare fotografii

  Funcii de baz 39

  Reducerea trepidaiilor camerei foto (OIS)Reducei micarea camerei foto prin metode optice n modul Fotografiere.

  nainte de corecie Dup corecie

  1 n modul Fotografiere, apsai [ ].2 Selectai OIS.3 Selectai o opiune.

  Pictogram Descriere

  Dezactivat: OIS este dezactivat.

  Activat: OIS este activat.

  Este posibil ca OIS s nu funcioneze corespunztor atunci cnd:- micai camera foto pentru a urmri un subiect n micare- folosii zoom-ul Digital- camera foto se mic prea tare- viteza declanatorului este mic (de exemplu, la fotografierea scenelor

  nocturne)- bateria este descrcat- facei o fotografie n prim plan

  Dac utilizai funcia OIS mpreun cu un trepied, este posibil ca imaginile s fie neclare din cauza vibraiei senzorului OIS. Dezactivai funcia OIS atunci cnd utilizai un trepied.

  n cazul n care camera foto este lovit sau scpat din mn, ecranul va deveni neclar. Dac aceasta se ntmpl, oprii camera foto i apoi pornii-o din nou.

 • Funcii de baz 40

  Meninerea camerei foto ntr-o poziie corect

  Asigurai-v c nimic nu obtureaz obiectivul, bliul sau microfonul.

  Apsarea pn la jumtate pe butonul declanator

  Apsai pn la jumtate pe [Declanator] i ajustai focalizarea. Camera regleaz automat focalizarea i expunerea.

  Camera fixeaz automat valoarea de apertur i viteza declanatorului.

  Cadru de focalizareApsai pe [Declanator] pentru a captura

  fotografia dac cadrul focalizrii este verde.Schimbai compoziia i apsai pn la

  jumtate [Declanator] din nou dac cadrul focalizrii este rou.

  Reducerea micrii camerei foto

  Setai opiunea Stabilizare optic a imaginii pentru a reduce micarea camerei foto din punct de vedere optic. (pag. 39)

  La afiarea pictogramei

  Micare camer foto

  Cnd fotografiai pe ntuneric, evitai s setai opiunea pentru bli la Sincronizare lent sau la Dezactivat. Apertura rmne deschis mai mult timp i s-ar putea s fie mai dificil s meninei camera nemicat destul timp ct s captai o fotografie clar.Utilizai un trepied sau setai opiunea pentru bli la Auxiliar. (pag. 61)Setai opiunile pentru sensibilitate ISO. (pag. 63)

  Sfaturi pentru obinerea unei fotografii mai clare

 • Funcii de baz 41

  Prevenirea ieirii subiectului din zona de focalizare

  Poate fi dificil s prindei subiectul n zona de focalizare atunci cnd:- exist contrast slab ntre subiect i fundal (de exemplu, cnd subiectul poart

  haine de aceeai culoare cu fundalul)- sursa de lumin aflat n spatele subiectului este prea puternic- subiectul este strlucitor sau reflect lumina- subiectul are modele orizontale, cum ar fi cel de jaluzele- subiectul nu se afl n centrul cadrului

  Cnd facei fotografii n lumin slab

  Activai bliul. (pag. 61)

  Cnd subiectele se mic rapid

  Utilizai funcia Continuu sau Captur micare. (pag. 73)

  Utilizarea funciei de blocare a focalizriiApsai pn la jumtate pe [Declanator] pentru a focaliza. Cnd subiectul se afl n zona de focalizare, putei repoziiona cadrul pentru modificarea compoziiei. Cnd suntei gata, apsai pe [Declanator] pentru a captura fotografia.

 • Folosirea modurilor de Baz 43Utilizarea modului Smart Auto 43Utilizarea modului Program 44Utilizarea modului Film inteligent 45Folosirea modului Film 46Utilizarea modului Scen 47Utilizarea modului Panoram vie 48

  Folosirea modurilor Scen 50Utilizarea modului Fotografie portret 50Folosirea modului Poz Nocturn 51Folosirea modului Fotografie n prim-plan 51Utilizarea modului Ram Magic 52Folosirea modului Filtru Foto 52Utilizarea modului Filtru film 53Utilizarea modului Fotografie divizat 54Utilizarea modului Fotografie de micare 55

  Funciile extinseAflai cum putei capta o fotografie, nregistra un videoclip i o not vocal selectnd un mod.

 • Funciile extinse 43

  Utilizarea modului Smart Auton modul Smart Auto, camera dvs. alege automat setrile adecvate pentru camer bazate pe tipul de scen detectat. Modul Smart Auto este util dac nu suntei familiarizat cu setrile camerei foto pentru diferite scene.

  1 Pe Ecranul principal, derulai la .2 Selectai .3 Aliniai subiectul n cadru.

  Camera selecteaz automat o scen. n partea din stnga sus a ecranului apare o pictogram adecvat pentru scen. Pictogramele sunt prezentate mai jos.

  Pictogram Descriere

  Peisaje

  Scene cu fundaluri alb strlucitor

  Peisaje noaptea

  Pictogram Descriere

  Portrete noaptea

  Peisaje cu lumin de fundal

  Portrete cu lumin de fundal

  Portrete

  Fotografii n prim plan ale obiectelor

  Fotografii n prim plan ale textului

  Apusuri

  Cer senin

  Zone mpdurite

  Fotografii n prim plan cu subiecte colorate

  Camera este stabilizat pe un trepied (la fotografierea n ntuneric)

  Subieci n micare activ

  Artificii (cnd se folosete un trepied)

  n interior, ntuneric

  Parial luminat

  Prim-plan cu lumin de la spoturi

  Portrete cu lumin de la spoturi

  Folosirea modurilor de BazCapturai fotografii sau nregistrai videoclipuri utiliznd moduri de baz. De asemenea, putei utiliza modul Scen i modul Live Panorama.

 • Folosirea modurilor de Baz

  Funciile extinse 44

  4 Apsai pn la jumtate pe [Declanator] pentru a focaliza.5 Apsai pe [Declanator] pentru a fotografia.

  n cazul n care camera nu recunoate un mod adecvat pentru scen, folosete setrile implicite pentru modul Smart Auto.

  Chiar dac este detectat o fa, camera poate s nu selecteze un mod de portret, n funcie de poziia i de iluminarea subiectului.

  Din cauza condiiilor de fotografiere, cum ar fi micarea camerei foto, iluminarea i distana fa de subiect, camera foto poate s nu aleag scena corect pentru fotografiere.

  Chiar dac folosii un trepied, camera foto poate s nu detecteze modul dac subiectul se mic.

  Camera foto consum mai mult energie de la baterie deoarece modific frecvent setrile pentru a selecta scenele corespunztoare.

  Utilizarea modului Programn modul Program, avei posibilitatea s setai majoritatea opiunilor, cu excepia vitezei obturatorului i a valorii aperturii, acestea fiind setate automat de camera foto.

  1 Pe Ecranul principal, derulai la .2 Selectai .3 Setai opiunile pe care le dorii.

  Pentru o list de opiuni, consultai "Opiuni de fotografiere". (pag. 57)

  4 ncadrai subiectul, apoi apsai pn la jumtate pe [Declanator] pentru a focaliza.

  5 Apsai pe [Declanator] pentru a fotografia.

 • Folosirea modurilor de Baz

  Funciile extinse 45

  Utilizarea modului Film inteligentn modul Film inteligent, camera dvs. foto alege automat setrile adecvate pentru camer, n baza tipului de scen detectat. Acest mod este disponibil numai cnd introducei o cartel de memorie n camera foto.

  1 Pe Ecranul principal, derulai la .2 Selectai .3 Aliniai subiectul n cadru.

  Camera selecteaz automat o scen. n partea din stnga sus a ecranului va aprea o pictogram adecvat pentru scen.

  Pictogram Descriere

  Peisaje

  Apusuri

  Cer senin

  Zone mpdurite

  4 Apsai [Declanator] pentru a ncepe nregistrarea.5 Apsai din nou pe [Declanator] pentru a opri nregistrarea.

  Dac camera nu recunoate un mod adecvat pentru scen, folosete setrile implicite pentru modul Film Inteligent.

  Din cauza condiiilor de fotografiere, cum ar fi micarea camerei foto, iluminarea i distana fa de subiect, camera foto poate s nu aleag scena corect pentru fotografiere.

 • Folosirea modurilor de Baz

  Funciile extinse 46

  Folosirea modului Filmn modul Film, putei particulariza setrile pentru a nregistra videoclipuri HD (1280x720) de pn la 20 de minute n lungime. Camera foto salveaz videoclipurile nregistrate ca fiiere MP4 (H.264). Acest mod este disponibil numai cnd introducei o cartel de memorie n camera foto.

  H.264 (MPEG-4 part10/AVC) este un format cu nalt compresie stabilit de organizaiile internaionale de standarde ISO-IEC i ITU-T.

  Dac utilizai cartele de memorie cu viteze mici de scriere, camera foto poate s nu salveze videoclipurile n mod corespunztor. nregistrrile video pot s fie corupte sau s nu reueasc a fi redate corect.

  Cartelele de memorie cu viteze mici de scriere nu accept videoclipuri de nalt rezoluie. Pentru a nregistra videoclipuri de nalt rezoluie, utilizai cartele de memorie cu viteze mai mari de scriere.

  Dac activai funcia Stabilizare imagine n timpul nregistrrii unui videoclip, camera foto poate nregistra sunetul operaional al funciei Stabilizare imagine.

  Dac utilizai funcia zoom atunci cnd nregistrai un videoclip, camera foto se poate s nregistreze zgomotul zoom-ului aflat n funciune. Pentru a reduce zgomotul zoom-ului, utilizai funcia Sunet Viu. (pag. 75)

  (AF continuu): Utilizai aceast funcie pentru a fotografia schimbnd compoziia n timpul focalizrii automate pe zona de centru.

  1 Pe Ecranul principal, derulai la .2 Selectai .3 Setai opiunile pe care le dorii.

  Pentru o list de opiuni, consultai "Opiuni de fotografiere". (pag. 57)

  4 Apsai [Declanator] pentru a ncepe nregistrarea. n timpul nregistrrii unui videoclip, apsai [ ] o dat pentru anularea

  focalizrii continue automate i o dat din nou pentru a activa funcia.

  5 Apsai din nou pe [Declanator] pentru a opri nregistrarea.

 • Folosirea modurilor de Baz

  Funciile extinse 47

  ntrerupei nregistrareaCamera foto v permite s ntrerupei temporar nregistrarea unui videoclip. Cu ajutorul acestei funcii, putei nregistra mai multe scene sub forma unui singur videoclip.

  OK : Pauz : AF continuu oprit

  Apsai [ ] pentru a ntrerupe nregistrarea.Atingei [ ] pentru a relua.

  Utilizarea modului Scenn modul Scen, putei fotografia folosind opiuni presetate pentru o anumit scen.

  1 Pe Ecranul principal, derulai la .2 Selectai .3 Selectai o scen.

  Panou dezactivat

  Peisaj

 • Folosirea modurilor de Baz

  Funciile extinse 48

  Opiune DescrierePeisaj Captai scene de natur static i peisaje.

  Apus Capturai scene la apus, cu nuane naturale de rou i galben.Rsrit Capturai scene la rsrit.Fundal luminos Captai subieci cu iluminare de fundal.

  Plaj/zpad Reducei subexpunerea subiecilor cauzat de lumina soarelui reflectat de nisip sau zpad.

  Text Captai clar textul din documentele imprimate sau electronice.

  4 ncadrai subiectul, apoi apsai pn la jumtate pe [Declanator] pentru a focaliza.

  5 Apsai pe [Declanator] pentru a fotografia.

  Utilizarea modului Panoram vien modul Panoram vie, putei captura o scen panoramic ampl ntr-o singur fotografie. Capturai i combinai o serie de fotografii pentru a crea o imagine panoramic.

  Exemplu de fotografiere

  1 Pe Ecranul principal, derulai la .2 Selectai .3 ncadrai subiectul, apoi apsai pn la jumtate pe [Declanator]

  pentru a focaliza. Aliniai camera foto cu partea extrem stng sau cu partea extrem dreapt,

  sau cu partea cea de mai sus sau cu partea cea de mai jos, n funcie de scena pe care dorii s o capturai.

  4 inei apsat pe [Declanator] pentru a ncepe fotografierea.

 • Folosirea modurilor de Baz

  Funciile extinse 49

  5 n timp ce inei apsat pe [Declanator], deplasai ncet camera foto n direcia care va permite capturarea restului de panoram. Sgeile spre direcia de micare sunt afiate, iar imaginea complet de

  fotografiere este afiat n caseta de previzualizare. Cnd vizorul este aliniat cu urmtoarea scen, camera foto capteaz

  urmtoarea fotografie n mod automat.

  6 Cnd ai terminat, eliberai [Declanator]. Dup ce ai realizat toate fotografiile necesare, camera foto le combin ntr-o

  fotografie panoramic.

  Pentru cele mai bune rezultate atunci cnd captai fotografii panoramice, evitai urmtoarele:- micarea camerei foto prea rapid sau prea ncet- micarea prea puin a camerei foto pentru a capta urmtoarea imagine- micarea camerei foto la viteze neregulate - agitarea camerei foto- fotografierea n locuri ntunecate- captarea subiecilor aflai n micare n apropiere- condiiile de fotografiere n care luminozitatea sau culoarea luminii se

  modific Fotografiile efectuate sunt salvate automat, i fotografierea este oprit n

  urmtoarele condiii: - dac schimbai direcia de fotografiere n timp ce fotografiai - dac micai camera foto prea rapid - dac nu micai camera foto

  Selectarea modului Panoram vie va dezactiva funciile zoom digital i optic. Dac selectai modul Vedere panoramic atunci cnd obiectivul mrete, camera micoreaz automat la poziia implicit.

  Anumite opiuni de fotografiere sunt indisponibile.Camera foto se poate opri din fotografiere datorit caracterului fotografierii sau

  a micrii subiectului.Camera foto poate s nu capteze ultima scen n ntregime dac oprii

  deplasarea camerei foto exact acolo unde dorii ca scena s se termine. Pentru a capta scena ntreag, micai camera foto puin dincolo de punctul unde dorii ca scena s se termine.

 • Funciile extinse 50

  Utilizarea modului Fotografie portretn modul Fotografie portret, putei fotografia un portret cu opiunea de a ascunde imperfeciunile feei.

  1 Pe Ecranul principal, derulai la .2 Selectai .3 Apsai [ / ] pentru a regla Retuare fa.

  De exemplu, intensificai setarea de retuare a feei pentru a ascunde mai multe imperfeciuni.

  Panou dezactivat

  Retuare fa : 2

  4 Apsai [ ].5 Selectai Nuan fa.

  6 Apsai [ / ] pentru a regla Nuan fa. De exemplu, intensificai setarea pentru nuana feei pentru ca pielea s par

  mai deschis.

  Anulare Setare

  Nuan fa : 2

  7 Apsai [ ] pentru a salva setarea.8 ncadrai subiectul, apoi apsai pn la jumtate pe [Declanator]

  pentru a focaliza.

  9 Apsai pe [Declanator] pentru a fotografia.

  Folosirea modurilor ScenCaptai o fotografie sau nregistrai un videoclip selectnd moduri adecvate pentru diverse scene sau efecte.

 • Folosirea modurilor Scen

  Funciile extinse 51

  Folosirea modului Poz Nocturnn modul Poz Nocturn, putei utiliza o vitez redus a obturatorului pentru a extinde durata n care acesta st deschis. Mrii valoarea expunerii pentru a preveni expunerea excesiv.

  1 Pe Ecranul principal, derulai la .2 Selectai .3 Apsai [ / ] pentru a regla viteza obturatorului.

  Panou dezactivat

  Vitez obturator : Auto

  4 ncadrai subiectul, apoi apsai pn la jumtate pe [Declanator] pentru a focaliza.

  5 Apsai pe [Declanator] pentru a fotografia.

  Utilizai un trepied pentru a evita realizarea de fotografii neclare.

  Folosirea modului Fotografie n prim-plann modul Fotografie n Prim-plan, putei capta prim planuri de subieci, flori sau insecte.

  1 Pe Ecranul principal, derulai la .2 Selectai .3 ncadrai subiectul, apoi apsai pn la jumtate pe [Declanator]

  pentru a focaliza.

  4 Apsai pe [Declanator] pentru a fotografia.

 • Folosirea modurilor Scen

  Funciile extinse 52

  Utilizarea modului Ram Magicn modul Cadru magic, putei aplica diverse efecte de cadru fotografiilor dvs. Forma i aspectul fotografiilor se vor schimba n funcie de rama selectat.

  1 Pe Ecranul principal, derulai la .2 Selectai .3 Selectai un cadru dorit.

  Panou dezactivat

  Art de Perete

  4 ncadrai subiectul, apoi apsai pn la jumtate pe [Declanator] pentru a focaliza.

  5 Apsai pe [Declanator] pentru a fotografia.

  n modul Ram Magic, rezoluia este setat automat la ..

  Folosirea modului Filtru Foto Aplicai fotografiilor diferite efecte de filtrare, pentru a crea imagini deosebite.

  Miniatur ntunecare coluri

  Ochi de pete Schi

  1 Pe Ecranul principal, derulai la .2 Selectai .

 • Folosirea modurilor Scen

  Funciile extinse 53

  3 Selectai un efect.Opiune Descriere

  Miniatur Aplicai un efect de nclinare-descentrare pentru ca subiectul s apar n miniatur.

  ntunecare coluriAplicai culori cu aspect nvechit, un contrast ridicat i un efect puternic de ntunecare a colurilor la camerele foto Lomo.

  Pictur de cerneal Aplicai un efect de pictur de culoare de ap.Pictur n ulei Aplicai un efect de pictur n ulei.Desen animat Aplicai un efect de pictur de desene animate.

  Filtru ncruciatAdugai linii care radiaz spre exteriorul obiectelor luminoase pentru a imita efectul vizual al unei filtrri ncruciate.

  Schi Aplicai un efect de schi n creion.Focaliz. Uoar Ascundei imperfeciunile faciale sau aplicai efecte "de vis".

  Ochi de petentunec marginile cadrului i distorsioneaz obiectele pentru a imita efectele vizuale ale unui obiectiv tip ochi de pete.

  Film Vechi Aplicai un efect de film vechi.Semiton Aplicai un efect semiton.Clasic Aplicai un efect alb-negru.Retro Aplicai un efect sepia.

  Mrire fotografie nceoai marginile unei fotografii pentru a accentua subiecii n centru.

  4 ncadrai subiectul, apoi apsai pn la jumtate pe [Declanator] pentru a focaliza.

  5 Apsai pe [Declanator] pentru capturarea unei fotografii. n funcie de opiunea pe care o selectai, rezoluia se poate schimba automat la

  sau mai jos.Pentru a aplica efecte de filtru pozelor salvate, apsai [ ] i apoi selectai

  Selectai imaginea o imagine.

  Utilizarea modului Filtru film Aplicai videoclipurilor diferite efecte de filtrare, pentru a crea imagini deosebite. Acest mod este disponibil numai cnd introducei o cartel de memorie n camera foto.

  1 Pe Ecranul principal, derulai la .2 Selectai .3 Selectai un efect.

  Opiune Descriere

  MiniaturAplicai un efect de nclinare-descentrare pentru ca subiectul s apar n miniatur.

  ntunecare coluriAplicai culori cu aspect nvechit, un contrast ridicat i un efect puternic de ntunecare a colurilor la camerele foto Lomo.

 • Folosirea modurilor Scen

  Funciile extinse 54

  Opiune Descriere

  Semiton Aplicai un efect semiton.

  Schi Aplicai un efect de schi n creion.

  Ochi de petentunec marginile cadrului i distorsioneaz obiectele pentru a imita efectele vizuale ale unui obiectiv tip ochi de pete.

  Clasic Aplicai un efect alb-negru.

  Retro Aplicai un efect sepia.

  Efect Palet 1 Creai un aspect viu cu contrast nalt i o culoare vie.

  Efect Palet 2 Cur i clarific scenele.

  Efect Palet 3 Aplicai un ton maro deschis.

  Efect Palet 4 Creai un efect rece i monoton.

  4 Apsai [Declanator] pentru a ncepe nregistrarea.5 Apsai din nou pe [Declanator] pentru a opri nregistrarea.

  Dac selectai Miniatur, viteza de redare se va mri.Dac selectai Miniatur, nu putei nregistra sunetul videoclipurilor. n funcie de opiunea pe care o selectai, rezoluia se poate schimba automat la

  sau mai jos.

  Utilizarea modului Fotografie divizatn modul Fotografie divizat, putei s capturai cteva fotografii i s le aranjai cu tipare prestabilite.

  1 Pe Ecranul principal, derulai la .2 Selectai .3 Selectai un stil de divizare.

  Pentru a regla claritatea liniei de divizare, apsai [ ], apoi selectai Neclaritate linii o valoare.

  Pentru a aplica un efect de Filtru inteligent unei pri a fotografiei, apsai [ ], apoi selectai Filtru inteligent o opiune. Putei aplica efecte diferite de Filtru inteligent n fiecare parte a fotografiei.

  Panou dezactivat

 • Folosirea modurilor Scen

  Funciile extinse 55

  4 ncadrai subiectul, apoi apsai pn la jumtate pe [Declanator] pentru a focaliza.

  5 Apsai pe [Declanator] pentru capturarea unei fotografii. Repetai paii 4 i 5 pentru a captura restul fotografiilor. Pentru a recaptura o fotografie, apsai [ ].

  Rezoluia este setat la sau mai jos.

  Utilizarea modului Fotografie de micaren modul Fotografie de micare, putei capta i combina o serie de fotografii, apoi selectai o zon care va fi animat pentru crearea unei animaii GIF. Acest mod este disponibil numai cnd introducei o cartel de memorie n camera foto.

  1 Pe Ecranul principal, derulai la .2 Selectai .3 ncadrai subiectul n cadru, apoi apsai pn la jumtate pe

  [Declanator] pentru a focaliza.

  4 Apsai pe [Declanator] pentru a fotografia. Camera foto captureaz fotografii multiple n timp ce indicatorul luminos

  pentru stare clipete.

  5 Apsai [ / / / ] pentru a derula la o zon care va fi animat. Pentru a recaptura o fotografie, apsai [ ].

 • Folosirea modurilor Scen

  Funciile extinse 56

  6 Rotii [Zoom] la stnga sau la dreapta pentru a micora sau mri zona.

  Anulare

  Dimensiune ram

  Salvare

  7 Apsai [ ] pentru a salva fotografia.Rezoluia este setat automat la .Utilizai un trepied pentru a preveni micarea camerei foto. Este posibil ca salvarea fiierelor s dureze mai mult.

 • Selectarea unei rezoluii i a calitii 58Selectarea unei rezoluii 58Selectarea calitii fotografiei 59

  Utilizarea temporizatorului 60Fotografierea pe ntuneric 61

  Evitarea efectului de ochi roii 61Setarea unei opiuni pentru bli 61Reglarea vitezei ISO 63

  Modificarea focalizrii camerei foto 64Utilizarea funciei Macro 64Utilizarea focalizrii automate 64Reglarea zonei de focalizare 65

  Utilizarea opiunii de Identificare a feei 67Identificarea feelor 67Realizarea unei fotografii n care persoanele zmbesc 67Detectarea clipirii 68Sfaturi pentru identificarea feelor 68

  Reglarea luminozitii i a culorilor 69Reglarea manual a expunerii (EV) 69Compensarea luminii de fundal (ACB) 70Modificarea opiunii de msurare 70Selectarea unei setri pentru Balansul de alb 71

  Utilizarea modurilor de cadre multiple 73Reglarea imaginilor 74Reducerea sunetului zoom-ului 75Opiuni disponibile pentru fotografiere n funcie de modul de fotografiere 76

  Opiuni de fotografiereAflai cum putei seta opiunile n modul Fotografiere.

 • Opiuni de fotografiere 58

  Selectarea unei rezoluii i a calitiiAflai cum putei schimba rezoluia imaginii i setrile de calitate.

  Setarea rezoluiei videoclipului

  1 n modul Fotografiere, apsai [ ].2 Selectai Dimensiune clip video.3 Selectai o opiune.

  Pictogram Descriere

  1280 X 720: Fiiere HD pentru redarea pe un HDTV.

  640 X 480: Fiiere SD pentru redarea pe un TV analog.

  320 X 240: postai pe o pagin web.

  Pentru partajare: postai pe un site web utiliznd reeaua fr fir (maximum 30 secunde).

  Selectarea unei rezoluiiPe msur ce mrii rezoluia, fotografia sau videoclipul va cuprinde mai muli pixeli, deci poate fi imprimat pe o hrtie mai mare sau poate fi afiat pe un ecran mai mare. Cnd utilizai o rezoluie mare, dimensiunea fiierului va crete i ea.

  Setarea rezoluiei fotografiei

  1 n modul Fotografiere, apsai [ ].2 Selectai Dimensiune fotografie. 3 Selectai o opiune.

  Pictogram Descriere

  4608 X 3456: imprimai pe hrtie A1.

  4608 X 3072: imprimai pe hrtie A1 n raport extins (3:2).

  4608 X 2592: imprimai pe hrtie A1 n raport panoramic (16:9) sau redai pe un HDTV.

  3648 X 2736: imprimai pe hrtie A2.

  2592 X 1944: imprimai pe hrtie A4.

  1984 X 1488: imprimai pe hrtie A5.

  1920 X 1080: imprimai pe hrtie A5 n raport panoramic (16:9) sau redai pe un HDTV.

  1024 X 768: ataai la un e-mail.

 • Selectarea unei rezoluii i a calitii

  Opiuni de fotografiere 59

  Selectarea calitii fotografieiReglai setrile calitii fotografiei. Imaginile de calitate superioar vor da natere unor fiiere cu dimensiuni mai mari. Camera foto comprim i salveaz pozele pe care le captai n format JPEG.

  1 n modul Fotografiere, apsai [ ].2 Selectai Calitate.3 Selectai o opiune.

  Pictogram Descriere

  Excelent: Capturai fotografii de nalt calitate.

  Bun: Capturai fotografii de calitate superioar.

  Normal: Fotografii de calitate normal.

 • Opiuni de fotografiere 60

  Utilizarea temporizatoruluiAflai cum putei seta temporizatorul pentru a ntrzia fotografierea.

  1 n modul Fotografiere, apsai [ ].

  Ieire Selectare

  Dezactivat

  10 Sec

  2 Sec

  Dublu

  Temporizator

  2 Selectai o opiune.Pictogram Descriere

  Dezactivat: Temporizatorul nu este activ.

  10 sec: Capturai o fotografie dup o ntrziere de 10 secunde.

  2 sec: Capturai o fotografie dup o ntrziere de 2 secunde.

  Dublu: Capturai o fotografie dup o ntrziere de 10 secunde i alt fotografie dup o ntrziere de 2 secunde.

  Opiunile disponibile pot fi diferite n funcie de condiiile de fotografiere.

  3 Apsai pe [Declanator] pentru a porni temporizatorul. Lumina de asisten pentru AF/Indicatorul luminos pentru temporizator

  clipete. Camera foto va fotografia automat n momentul specificat.

  Apsai pe [Declanator] sau [ ] pentru a anula temporizatorul. n funcie de opiunile de Identificare fa pe care le-ai selectat, este posibil ca

  funcia temporizator s nu fie disponibil. Opiunile pentru temporizator nu sunt disponibile dac setai opiunile de

  cadre multiple. n anumite moduri, putei, de asemenea, seta opiunea pentru temporizator

  apsnd [ ], apoi selectnd Temporizator.

 • Opiuni de fotografiere 61

  Fotografierea pe ntunericAflai cum putei fotografia noaptea sau n condiii de lumin insuficient.

  Setarea unei opiuni pentru bliUtilizai bliul atunci cnd fotografiai n ntuneric sau cnd avei nevoie de mai mult lumin n fotografiile dvs.

  1 n modul Fotografiere, apsai [ ].

  Ieire Selectare

  DezactivatAutoOchi roiiAuxiliarSincronizare lentCorector efect ochi roii

  Bli

  2 Selectai o opiune.Pictogram Descriere

  Dezactivat:Bliul nu se declaneaz.Camera foto va afia avertizorul de micare atunci cnd

  fotografiai n lumin slab.Auto: camera foto va selecta o setare a bliului potrivit pentru scena detectat n modul Smart Auto.Auto: Bliul se declaneaz automat cnd subiectul sau fundalul sunt ntunecate.

  Evitarea efectului de ochi roiiDac bliul este folosit atunci cnd fotografiai o persoan n ntuneric, n ochii acesteia poate aprea o strlucire roie. Pentru a mpiedica acest lucru, selectai Ochi roii sau Corector efect ochi roii. Consultai opiunile pentru bli n Setarea unei opiuni pentru bli.

  nainte de corecie Dup corecie

 • Fotografierea pe ntuneric

  Opiuni de fotografiere 62

  Pictogram DescriereOchi roii:Bliul se declaneaz de dou ori atunci cnd subiectul sau

  fundalul sunt ntunecate pentru a reduce efectul de ochi roii.Exist un interval ntre 2 declanri ale bliului. Nu v micai

  pn cnd bliul nu se declaneaz pentru a doua oar.Auxiliar:Bliul se declaneaz ntotdeauna.Camera regleaz automat intensitatea luminii.Sincronizare lent:Bliul se declaneaz i obturatorul rmne deschis mai mult

  timp.Aceast opiune se recomand atunci cnd dorii s captai

  lumina nconjurtoare pentru a dezvlui detaliile din fundal.Utilizai un trepied pentru a evita fotografiile neclare.Camera foto va afia avertizorul de micare atunci cnd

  fotografiai n lumin slab.Corector efect ochi roii:Bliul se declaneaz cnd subiectul sau fundalul sunt

  ntunecate, iar camera corecteaz efectul de ochi roii cu ajutorul analizei de soft avansat.

  Exist un interval ntre 2 declanri ale bliului. Nu v micai pn cnd bliul nu se declaneaz pentru a doua oar.

  Opiunile disponibile pot fi diferite n funcie de condiiile de fotografiere.

  Opiunile pentru bli nu sunt disponibile dac setai opiunile pentru Cadre multiple sau dac selectai Detectare clipire.

  Asigurai-v c subiecii se afl n limita distanei recomandate fa de bli. (pag. 143)

  Dac lumina bliului este reflectat sau n aer exist o cantitate important de praf, pe fotografie pot aprea mici pete.

  n anumite moduri, putei, de asemenea, seta opiunea pentru bli apsnd [ ], apoi selectnd Bli.

 • Fotografierea pe ntuneric

  Opiuni de fotografiere 63

  Reglarea vitezei ISOViteza ISO reprezint gradul de sensibilitate al unui film la lumin, dup cum este definit de Organizaia Internaional pentru Standardizare (International Organization for Standardization - ISO). Cu ct este mai mare viteza ISO selectat, cu att sensibilitatea camerei dvs. la lumin crete. Utilizai o sensibilitate ISO mai mare pentru a captura fotografii mai bune i pentru a reduce micarea camerei foto atunci cnd nu utilizai bliul.

  1 n modul Fotografiere, apsai [ ].2 Selectai ISO.3 Selectai o opiune.

  Selectai pentru a utiliza o sensibilitate ISO corespunztoare bazat pe luminozitatea subiectului i pe condiiile de iluminare.

  Vitezele ISO mai mari pot produce imagini mai zgomotoase.

 • Opiuni de fotografiere 64

  Utilizarea funciei MacroUtilizai funcia macro pentru a face fotografii n prim plan subiecilor, cum ar fi flori sau insecte. (Consultai "Utilizarea focalizrii automate".)

  ncercai s inei camera foto nemicat pentru a mpiedica realizarea de fotografii neclare.

  Oprii bliul dac distana fa de subiect este mai mic de 40 cm.

  Utilizarea focalizrii automatePentru a capta fotografii clare, selectai opiunea pentru focalizarea corespunztoare n funcie de distana fa de subiect.

  1 n modul Fotografiere, apsai [ ].

  Ieire Selectare

  Normal (AF)

  Macro

  Focalizare

  Modificarea focalizrii camerei fotoAflai cum putei regla focalizarea camerei pentru a se potrivi cu subiectul i cu condiiile de fotografiere.

 • Modificarea focalizrii camerei foto

  Opiuni de fotografiere 65

  Reglarea zonei de focalizarePutei obine fotografii mai clare selectnd o zon corespunztoare de focalizare n funcie de locaia subiectului din scen.

  1 n modul Fotografiere, apsai [ ].2 Selectai Zon focalizare.3 Selectai o opiune.

  Pictogram DescriereAF centru: Focalizai pe centru (potrivit cnd subiecii sunt localizai n sau n apropiere de centru).

  AF multipl: Focalizai una sau mai multe dintre 9 zone posibile.

  AF de urmrire: focalizai i urmrii subiectul. (pag. 66)

  Opiunile disponibile pot fi diferite n funcie de modul de fotog rafiere.

  2 Selectai o opiune.Pictogram Descriere

  Normal (AF): Focalizai pe un subiect care este la o distan mai mare de 80 cm. La o distan mai mare de 250 cm cnd utilizai zoom-ul.Macro: focalizai pe un subiect care se afl la 5-80 cm fa de camera foto. 130-250 cm cnd utilizai zoom-ul.Auto macro: focalizai pe un subiect care se afl la o distan mai mare de

  5 cm. La o distan mai mare de 130 cm cnd utilizai zoom-ul.Aceast opiunea este setat automat n anumite moduri. Nu

  o putei seta manual.

  Opiunile disponibile pot fi diferite n funcie de condiiile de fotografiere.

  n anumite moduri, putei, de asemenea, seta opiunea pentru focalizare apsnd [ ], apoi selectnd Focalizare.

 • Modificarea focalizrii camerei foto

  Opiuni de fotografiere 66

  Utilizarea focalizrii automate de urmrireAF de urmrire v permite s urmrii i s focalizai automat subiectul, chiar i atunci cnd v aflai n micare.

  1 n modul Fotografiere, apsai [ ].2 Selectai Zon focalizare AF de urmrire.3 Focalizai subiectul pe care dorii s l urmrii i apsai pe [ ].

  Pe subiect va aprea un cadru de focalizare ce va urma subiectul pe msur ce deplasai camera foto.

  AF de urmrire

  Un cadru alb nseamn c subiectul este urmrit de camera foto. Un cadru verde nseamn c subiectul se afl n zona de focalizare atunci

  cnd apsai pn la jumtate pe [Declanator]. Cadrul rou nseamn c nu a reuit focalizarea camerei foto.

  4 Apsai pe [Declanator] pentru a fotografia.

  Dac nu selectai o zon de focalizare, cadrul de focalizare va aprea n centrul ecranului.

  Urmrirea unui subiect poate s nu reueasc dac:- subiectul este prea mic - subiectul se mic excesiv- subiectul este iluminat din spate sau fotografiai ntr-un loc ntunecat- culorile sau modelele de pe subiect sunt identice cu cele de pe fundal- subiectul are modele orizontale, cum ar fi cel de jaluzele- camera foto se mic n exces

  Atunci cnd urmrirea nu reuete, caracteristica va fi resetat. n cazul n care camera foto nu reuete s urmreasc subiectul, trebuie s

  selectai din nou subiectul pe care dorii s l urmrii.Cnd camera nu poate focaliza, cadrul de focalizare se va modifica n rou i

  focalizarea va fi resetat.Dac utilizai aceast funcie, nu putei seta opiunile pentru Identificarea feei,

  opiunile pentru Temporizator i zoom-ul Intelli.

 • Opiuni de fotografiere 67

  Identificarea feelorCamera foto detecteaz pn la 10 fee umane ntr-o singur scen.

  1 n modul Fotografiere, apsai [ ].2 Selectai Identificare fa Normal.

  Cea mai apropiat fa de camera foto sau mai apropiat de centrul scenei apare ntr-un cadru de focalizare de culoare alb, iar restul feelor apar n cadre de focalizare de culoare gri.

  Cu ct suntei mai aproape de subiect, cu att mai rapid vor fi detectate feele de ctre camera foto.

  Realizarea unei fotografii n care persoanele zmbescCamera foto activeaz automat obturatorul cnd detecteaz o fa zmbitoare.

  1 n modul Fotografiere, apsai [ ].2 Selectai Identificare fa Fotografiere zmbet.3 Compunei fotografia dvs.

  Camera foto activeaz automat obturatorul cnd detecteaz o fa zmbitoare.

  Cnd subiectul zmbete larg, camera foto poate identifica mai uor zmbetul.

  Utilizarea opiunii de Identificare a feeiDac utilizai opiunile pentru Identificare fa, camera foto poate detecta automat o fa uman. Atunci cnd focalizai o fa uman, camera foto regleaz automat expunerea. Utilizai Detectare clipire pentru a detecta ochii nchii sau Fotografiere zmbet pentru a capta o fa care zmbete.

 • Utilizarea opiunii de Identificare a feei

  Opiuni de fotografiere 68

  Detectarea clipiriin cazul n care camera foto detecteaz ochi nchii, aceasta va capta n mod automat 2 fotografii succesive.

  1 n modul Fotografiere, apsai [ ].2 Selectai Identificare fa Detectare clipire.

  Sfaturi pentru identificarea feelorCnd camera dvs. detecteaz o fa, urmrete automat faa detectat. Este posibil ca opiunea de Identificare a Feei s nu fie eficient atunci cnd:- subiectul este departe de camera foto (Cadrul de focalizare va aprea portocaliu

  pentru Fotografiere zmbet sau Detectare clipire.)- este prea lumin sau prea ntuneric- subiectul nu se afl cu faa ctre camera foto- subiectul poart ochelari de soare sau o masc- expresia facial a subiectului se schimb considerabil- subiectul este iluminat din spate sau condiiile de iluminare sunt instabile

  Cnd setai opiunile de Identificare fa, zona AF este automat setat la AF multipl.

  n funcie de opiunile de Identificare fa pe care le-ai selectat, este posibil ca opiunile de Fotografiere s nu fie disponibile.

  n funcie de opiunile de fotografiere pe care le-ai selectat, opiunile de Identificare fa pot fi indisponibile.

 • Opiuni de fotografiere 69

  Reglarea luminozitii i a culorilorAflai cum putei regla luminozitatea i culoarea pentru a obine o calitate mai bun a imaginii.

  3 Apsai [ / ] pentru a regla expunerea. Fotografia va fi mai luminoas pe msur ce expunerea crete.

  Anulare Setare

  Expunere : 0

  4 Apsai [ ] pentru a salva setrile.Dup ce ai reglat expunerea, setarea se va salva automat. Este posibil s fie

  necesar s modificai valoarea expunerii pentru a evita expunerea excesiv sau expunerea insuficient.

  Dac nu v putei decide asupra expunerii adecvate, selectai opiunea AEB (AE Bracket) (Rafal cu expunere automat). Camera va capta 3 fotografii succesive, fiecare cu o alt expunere: normal, subexpus i supraexpus. (pag. 73)

  Reglarea manual a expunerii (EV)n funcie de intensitatea luminii mediului ambiant, este posibil ca fotografiile s fie uneori prea deschise sau prea ntunecate. n aceste cazuri, putei regla expunerea pentru a obine o fotografie mai bun.

  Mai ntunecat (-) Neutru (0) Mai deschis (+)

  1 n modul Fotografiere, apsai [ ].2 Selectai Expunere.

 • Reglarea luminozitii i a culorilor

  Opiuni de fotografiere 70

  Compensarea luminii de fundal (ACB)Atunci cnd sursa de lumin se afl n spatele subiectului sau cnd exist un contrast puternic ntre subiect i fundal, este posibil ca subiectul s apar ntunecat n fotografie. n acest caz, setai opiunea Echilibrare automat a contrastului (ACB).

  Fr ACB Cu ACB

  1 n modul Fotografiere, apsai [ ].2 Selectai ACB. 3 Selectai o opiune.

  Pictogram DescriereDezactivat: ACB (Echilibrare automat a contrastului) este dezactivat.

  Activat: ACB (Echilibrare automat a contrastului) este activat.

  Caracteristica ACB este ntotdeauna pornit n modul Smart Auto.Caracteristica ACB nu este disponibil cnd setai opiunile Rafal.

  Modificarea opiunii de msurareModul de msurare se refer la modalitatea prin care o camer foto msoar cantitatea de lumin. Luminozitatea i iluminarea fotografiilor vor varia n funcie de modul de msurare selectat.

  1 n modul Fotografiere, apsai [ ].2 Selectai Mod de msurare.3 Selectai o opiune.

  Pictogram DescriereMulti:Camera foto mparte cadrul n cteva zone, apoi msoar

  intensitatea luminii fiecrei zone.Potrivit pentru fotografii generale.Punct:Camera foto msoar numai intensitatea luminii exact din

  centrul cadrului.Dac un subiect nu se afl n centrul scenei, fotografia dvs.

  poate fi expus n mod necorespunztor.Potrivit pentru un subiect cu lumin de fundal.Centrat:Camera foto face o medie a citirii msurtorii ntregului cadru

  cu accentul plasat n centru.Potrivit pentru fotografii cu subieci aflai n centrul cadrului.

 • Reglarea luminozitii i a culorilor

  Opiuni de fotografiere 71

  Selectarea unei setri pentru Balansul de albCuloarea fotografiei depinde de tipul i calitatea sursei de lumin. Dac dorii s obinei culori realiste n fotografia dvs., selectai setarea Balansului de alb n funcie de condiiile de iluminare, cum ar fi Balans de alb automat, Lumin natural, nnorat sau Tungsten.

  Balans de alb automat Lumin natural

  nnorat Tungsten

  1 n modul Fotografiere, apsai [ ].2 Selectai Balans de alb.3 Selectai o opiune.

  Pictogram DescriereBalans de alb automat: Setai automat balansul de alb n baza condiiilor de lumin.

  Lumin natural: Pentru fotografii n aer liber ntr-o zi nsorit.

  nnorat: Pentru fotografii n aer liber ntr-o zi nnorat sau n umbr.Fluorescent_H: Pentru fotografierea n lumina fluorescent a zilei sau n lumin fluorescent provenind din trei direcii.

  Fluorescent_L: