vulcan soft educational

15
Vulcanul Krakatau 1. Asezare geografică Vulcanul Krakatau este situat în Indonezia , în strâmtoarea Sunda , la 50 de km de coasta de vest a insulei Java ș i la 40 de km de insula Sumatra . 2. Insula Krakatau Cu mii de ani în urmă, s-a format un munte cu formă conică, cu baza de aproximativ 6 km în diametru, cea mai mare parte fiind sub nivelul mării. Izvoarele japoneze descriu o erup ț ie colosală a vulcanului Krakatau, care a avut loc în anul 416 î.Hr. Erup ț ia violentă a distrus muntele ini ț ial ș i a format o căldare submarină cu un diametru de 7 km. Patru zone ale acestui munte s-au ridicat la suprafa ț ă formând 4 insule mici: Sertung în nord- vest, Lang ș i Polish Hat (sau Panjang) în nord- est ș i Rakata în sud-est. Activitatea vulcanică din aceasta zonă a ridicat la suprafa ț a apei încă două vârfuri, Poeboewetan (Pubuuetan) ș i Danan, care s-au unit cu Rakata ș i au format o insulă - Krakatau - cu dimensiunea de 5 km lă ț ime ș i 9 km lungime. Piscurile erau aliniate în direc ț ia nord-sud, culmea Poeboewetan la nord ș i culmea Rakata în sudul insulei. Krakatau – cel mai distructiv vulcan din istoria omenirii

description

soft

Transcript of vulcan soft educational

Vulcanul Krakatau

Krakatau cel mai distructiv vulcan din istoria omenirii

1. Asezare geografic

Vulcanul Krakatau este situat n Indonezia, n strmtoareaSunda, la 50 de km de coasta de vest a insuleiJavai la 40 de km de insulaSumatra.

2. Insula Krakatau

Cu mii de ani n urm, s-a format un munte cu form conic, cu baza de aproximativ 6 km n diametru, cea mai mare parte fiind sub nivelul mrii. Izvoarele japoneze descriu o erupie colosal a vulcanului Krakatau, care a avut loc n anul 416 .Hr.Erupia violent a distrus muntele iniial i a format o cldare submarin cu un diametru de 7 km. Patru zone ale acestui munte s-au ridicat la suprafa formnd 4 insule mici:Sertungn nord-vest,LangiPolish Hat(sauPanjang) n nord-est iRakatan sud-est. Activitatea vulcanic din aceasta zon a ridicat la suprafaa apei nc dou vrfuri,Poeboewetan(Pubuuetan) iDanan, care s-au unit cu Rakata i au format o insul -Krakatau- cu dimensiunea de 5 km lime i 9 km lungime. Piscurile erau aliniate n direcia nord-sud, culmeaPoeboewetanla nord i culmeaRakatan sudul insulei.

3. Cronologia activitii vulcanice

Vulcanul a fost inactiv aproape 200 de ani, din 1680, cnd s-au nregistrat cteva erupii de intensitate medie, care au distrus ntreaga vegetaie a insulei. A urmat catastrofala erupie din 1883 care a dat natere vulcanuluiAnak Krakatau, (anak copil). 4. Erupia 27 august 1883

Att explozia, ct i cantitatea de materie aruncat n aer au depit valorile nregistrate pn atunci. Jetul de cenu avea o lungime de 27 de km A doua zi, dimineaa, au urmat alte trei explozii. Ultima a fost cea care a aruncat n aer dou treimi din nordul insulei Rakata. Jetul de cenu a ajuns la o altitudine de 37 de km, iar zgomotul a fost auzit la 4600 de km distan, n insula Rodriguez. (cel mai mare zgomot auzit vreodat pe Pmnt). n seara zilei de 27 august s-a mai nregistrat o explozie puternic, care a dus la surparea complet a prii nordice a insulei Rakata. Vulcanul deine recordul n toate efectele unei erupii, roca aruncat n aer fiind de peste 20.000 metri cubi.

5. Efectele

Cel mai destructiv a fost valultsunamiprovocat de erupie. Valul ajungea pn la peste 40 de metri nlime i se deplasa cu vitez foarte mare, mturnd coasta de vest a insulei Java i coasta de sud-est aSumatrei. i-au pierdut viaa 36.000 de oameni i au fost distruse 165 de sate. Valul tsunami a atins, dup 12 ore, portulAden, de pe coasta de est aAfricii, aflat la o distan de peste 6000 de kilometri. Praful vulcanic trimis n atmosfer a filtrat radiaiile solare, scznd anul urmtor (1884) temperatura medie a globului cu 1,2 C. Trei luni dup erupie, fumul ptruns n atmosfer a provocat nAmericaefecte optice stranii la apusul soarelui, de mai multe ori lumea creznd c aveau loc incendii de proporii. La trei ani dup erupie, fumul mai era perceptibil n atmosfer. n1928, vulcanulAnak Krakataui-a fcut apariia, crete n mrime (momentan are 200 m), este foarte activ i imprevizibil.

SCENARIUL SOFTULUI EDUCAIONAL

Elevul va putea accesa link-urile printr-un simplu click pe cuvintele scrise italic

Cnd elevul va da click pe cuvntul (linkul) Indonezia, va aprea fereastra:

ar insular amplasat n Asia de Sud-Est

Cnd elevul va da click pe cuvntul (linkul) Insula Java i/sau Insula Sumatra, va aprea fereastra:

Insula Java/Insula Sumatra

Java - Insul dinAsia de Sud EstaparinndIndoneziei. Pe aceast insul este localizatJakarta, capitala Indoneziei. Java este cea mai populat insul din arhipelagul indonezian, fiind locuit de aproximativ 124 milioane de locuitori.

Sumatraeste o insul cu 473.000 km dinOceanul IndianaparinndIndonezieifiind ca mrime pe locul ase pe glob. n aceast suprafa este inclus i suprafaa insulielor nconjurtoare care mpreun nsumeaz 50.000 km.

Cnd elevul d click pe cuvntul (linkul) erupie, se va deschide fereastra:

Erupie vulcanic

Erupia vulcaniceste una din formele cele mai cunoscute alevulcanismului, manifestndu-se printr-o eliminare n cantiti foarte diferite de material provenite din camera sau rezervorul demagm, avulcanului.

Cnd elevul va da click pe cuvintele (linkul) Insula Rodriguez, va aprea fereastra:

Insula Rodriguez

Rodriguez este o insul din Oceanul Indian, dependent de Republica Mauritius, situati la aproximativ 650 km est de aceasta. Insula a fost numit dup exploratorul portughez Dom Diogo Rodrigues n februarie 1528. De atunci, insula poart acelai nume. Pe multe hri apare i sub denumirea Diego Roiz.

Cnd elevul va da click pe cuvantul (linkul) tsunami, va aprea:

Tsunami

Tsunamiulsauvalul mareicreprezint o und energetic de tip mecanic ce se propag prin apa oceanelor, ca urmare a producerii unor erupii subacvatice, sau i a unor cutremure submarine sau de coast foarte puternice (7-9 grade pescara Richter).La9 iuliea avut loc un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter nGolful Lituya, Alaska, provocnd un megatsunamicu nlimea valului de ap de 520 metri. Acesta este cel mai mare tsunami cunoscut din istorie.

Cnd elevul va da click pe cuvintele (linkul) portul Aden, va aprea fereastra:

Portul Aden este unul din cele mai cunoscute porturi din lume, fiind situat la rmul sudic al statului Yemen, n Golful Aden, avnd o poziie strategic.

Cnd elevul va da click pe cuvintele (linkul) radiaiile solare, va aprea csua: Radiaa solare

Radiaia solaresteradiaia electromagneticemis deSoare avndlungimi de unddin ntregulspectrualundelor electromagnetice.Intensitatea radiaiei solare directe depinde de starea atmosferei i de poziia pe glob, avnd variaii zilnice i anuale n funcie de micarea globului terestru, aceasta fiind cauza modificrilor detemperaturde lazilanoaptei de la unanotimpla altul.

Cnd elevul va da click pe cuvntul (linkul) indendii, va aprea:Ce este incendiul?

Incendiul este o ardere declanat cu sau fr voia omului, scpat de sub control, n urma creia se produc pagube materiale i pentru a crei ntrerupere i lichidare este necesar intervenia printr-o aciune de stingere.

Cnd elevul va da click pe cuvntul (linkul) activ, va aprea fereastra:

Cei mai muli oameni de tiin consider un vulcan ca fiind activ, vulcanul care continu s erup. Vulcanii activi pot avea erupii fracvente (Stromboli - Italia, Maua Loa - Hawaii) sau, dimpotriv, pot erupe dup mari perioade de pauz (chiar secole, precum vulcanul Vezuviu din Italia).

Evaluare

n cazul unui rspuns corect, va aprea semnul n cazul unui rspuns greit, va aprea semnul

1. ncercuiete rspunsul corect:Vulcanul Krakatau se gsete n:a. Hawaiib. Indoneziac. Italia

Dac elevul va rspunde CORECT , va putea trece la ntrebarea urmtoare.Dac elevul va rspunde GREIT , va aprea o csu de ajutor unde va fi precizat informaia Vulcanul Krakatau se afl n arhipelagul de insule din sud-estul Asiei.

2. Precizai valoarea de adevr a afirmaiei:Erupia vulcanului Krakatau din anul 416 .Hr este cauza formrii Insulei Krakatau.a. Falsb. Adevrat

Mai ncearc o dat Dac elevul va rspunde CORECT , va putea trece la ntrebarea urmtoare.Dac elevul va rspunde GREIT , pe ecran va aprea o csu n care va scrie

3. ncercuii litera corespunztoare rspunsului corect:n ce an a avut cea mai devastatoare erupie a vulcanului Krakatau?a. 1883b. 1680c. 1928

Dac elevul va rspunde CORECT , va putea trece la ntrebarea urmtoare.Dac elevul va rspunde GREIT , va aprea o csu de ajutor unde va fi precizat informaia, Cea mai devastatoare erupie a vulcanului Krakatau a avut loc n secolul al XIX-lea.

4. Completai fraza cu termenii corespunztori:Zgomotul produs n urma exploziei vulcanului s-a auzit la o distan de .............. km, pn n Insula ..................................................

Dac elevul va rspunde CORECT , va putea trece la urmtoarea cerin.Dac elevul va rspunde GREIT , pe ecran vor aprea dou csue ce vor clipi timp de 3 secunde n care vor fi afiate cele dou cuvinte corespunztoare cerinei, dup care va reaprea cerina iniial.

Rodriguez 4.600

5. Rspundei la urmtoarea ntrebare.Cum se numete valul provocat de erupia vulcanului, care a dus la pierderea multor viei omeneti i pagube materiale?Rspuns: Tsunami.

TsunamiDac elevul va rspunde CORECT , va putea trece la urmtoarea cerin.Dac elevul va rspunde GREIT , pe ecran va aprea o csu care va afia n interiorul ei rspunsul corect.

6. Enumerai trei efecte ale exploziei vulcanului Krakatau.

Rspuns: - efecte optice, scderea temperaturii cu 1,2C n anul 1884, poluarea mediului.

Dac elevul va rspunde CORECT , pe ecran va aprea emoticonul

Dac rspunsul va fi incomplet sau greit, va reaprea cerina, elevul avnd nc puin timp de gndire. Dac nici de aceast dat rspunsul nu va fi satisfctor, pe ecran va aprea o csu de ajutor n care vor aprea variantele corecte.

Realizator Soft Educaional,