Vlad TICA Consiliul Na£ional CMR - 9 Mai 200 PROFESIONAL -‍TIIN¢IFIC‚ ‍I DE...

download Vlad TICA Consiliul Na£ional CMR - 9 Mai 200 PROFESIONAL -‍TIIN¢IFIC‚ ‍I DE NV‚¢‚MNT Versiune de lucru Mul£umiri Doresc sƒ multumesc -Consiliului

of 34

 • date post

  06-Feb-2018
 • Category

  Documents

 • view

  216
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Vlad TICA Consiliul Na£ional CMR - 9 Mai 200 PROFESIONAL -‍TIIN¢IFIC‚ ‍I DE...

 • Vlad TICA

  Consiliul Naional CMR - 9 Mai 2008

  Ghidurile clinice

  CMR

 • C O M I S I A P R O F E S I O N A L - T I I N I F I C I D E N V M N T

  Versiune de lucru

  Mulumiri

  Doresc s multumesc

  - Consiliului Naional al CMR pentru mandatul ncredinat n privina direciei strategice de elaborare a ghidurilor nationale;

  - Reprezentanei OMS n Romnia, (Ofiter de legtur: Dr. Victor Olsavszky) pentru documentul rezultat din ntlnirea de lucru care a avut loc la Bucureti, n 2004;

  - Valoroasei expertize regsite n recomandrile mai multor programe de ghiduri prestigioase, n special a Institutului Nainal de Excelen din Marea Britanie (National Institute of Clinical Excellence NICE), a Reelei pentru ghiduri Scottish Intercollegiate (Scottish Intercollegiate Guidelines Network - SIGN), a Ageniei Germane pentru calitatea n sntate (ZQ), a comitetului de experi al Consiliului Europei i a Reelei Internaionale pentru Ghiduri (G.I.N.), precum i n ghidul precedent editat de CMR;

  - Domnului Prof. Univ. Dr. Gheorghe Peltecu (Preedintele Comisiei Consultative de Obstetric-Ginecologie a MSP), Domnului Prof. Univ. Dr. Florin Stamatian (Preedintele Societii de Obstetric-Ginecologie din Romnia) i Domnului Dr. Mihai Horga (Reprezentant Adjunct - Fondul ONU pentru Populaie) pentru expertiza, dedicaia i asumrea rolului de lider/mediator n procesul elaborrii ghidurilor de Obstetric-Ginecologie (ca model de succes), pentru angajarea sprijinului instituional, precum i pentru angajamentul de continuare a acestui demers.

  Prezentat n edina Consiliului Naional al CMR Din 9.05.2008

 • Tabl de materii

  A. Prezentare general 1

  1. Introducere i relevan 1

  1.1. Definiii, precizri i context 1

  2. Beneficii 4

  2.1. Avantajele utilizrii ghidurilor de practic: 4

  2.1.1. Potenialele beneficii aduse pacienilor: 5

  2.1.2.Potenialele beneficii aduse medicilor: 5

  2.1.3.Potenialele efecte asupra sistemelor de

  ngrijiri: 5

  2.2. Principalele limite i efecte nedorite ale

  ghidurilor de practic : 6

  2.2.1.Efectele nedorite pentru pacient: 6

  2.2.2.Efecte nedorite pentru profesioniti: 6

  2.2.3. Dezavantaje posibil create pentru sistem: 6

  3. Susinere politic-instituional 7

  4. Caracteristicile unui ghid de calitate 8

  B. Metodologia de realizare i

  implementare 10

  Definirea scopurilor programelor 10

  Desemnarea prioritilor 10

  Alocarea de resurse 10

  Agreerea metodologiei 11

  5. Planificarea 12

  5.1. Grupul implicat n elaborarea ghidurilor 12

  5.1.1.Implicarea multidisciplinar 12

  5.1.2. Declaraiile de interes 12

  5.1.3. Roluri i responsabiliti ale membrilor

  grupului de elaborare a ghidului 13

  5.1.4. Implicarea pacienilor 13

  5.2. Definirea destinaiei i a ntrebrilor cheie 13

  5.3. Planificare temporal 14

  6. Evaluarea dovezilor 15

  6.1. Cutarea sistematic a literaturii medicale

  (inclusiv ghidurile existente) 15

  6.2. Identificarea muncii de revizuire sistematice

  suplimentare necesare 16

  6.3. Evaluarea critic a dovezilor 16

  6.4. Rezumarea / sintetizarea dovezilor 17

  7. Formularea recomandrilor 18

  7.1. Judecata luat n considerare 18

  7.1.1. Cantitate, calitate i consisten 18

  7.1.2. Aplicabilitate 19

  7.1.3. Capacitatea de generalizare 19

  7.2. Consideraii cu privire la resurse 20

  7.3. Gradarea recomandrilor 20

  7.4. Procesul consensului 21

  8. Consultarea i revizuirea 23

  8.1. Reuniunea deschis la nivel naional 23

  8.2.Peer-review 23

  9. Adoptarea ghidurilor 25

  10. Prezentarea i diseminarea 25

  11. Implementarea 27

  11.1. Strategii de punere n practic a

  recomandrilor 27

  11.2. Traseele clinice 28

  12. Monitorizarea, evaluarea i

  revizuirea 29

  12.1. Identificarea criteriilor de implementare /

  utilizare 29

  12.2. Audit clinic 29

  12.3. Actualizarea ghidurilor 30

 • V T I C A G H I D U R I C L I N I C E - C N C M R 9 . 0 5 . 2 0 0 8

  1

  A Prezentare general

  Introducere i relevan

  cest document reprezint o compilare / sintez fr pretenii de originalitate, exhaustivitate sau relevan a esenialului din recomandrile mai multor programe de ghiduri prestigioase, n special a National Institute of Clinical Excellence (UK), a Reelei pentru ghiduri Scottish Intercollegiate (Scottish

  Intercollegiate Guidelines Network - SIGN), a Ageniei Germane pentru calitatea n sntate (ZQ), a comitetului de experi al Consiliului Europei, a Reelei Internaionale pentru Ghiduri (G.I.N.), OMS i instrumentul AGREE.

  1.1. Definiii, precizri i context

  Ghidurile clinice sunt elaborate cu scopul de a asista personalul medical pentru a lua decizii n ngrijirea pacienilor. Ele prezint recomandri de bun practic medical clinic bazate pe dovezi publicate, pentru a fi luate n considerare de ctre medicii de diferite specialiti, precum i de celelalte cadre medicale implicate n activitatea medical.

  Dei ghidurile reprezint o fundamentare a bunei practici medicale bazate pe cele mai

  1

  A

 • 2

  recente dovezi disponibile, ele nu intenioneaz s nlocuiasc raionamentul practicianului n fiecare caz individual. Decizia medical este un proces integrativ care trebuie s ia n considerare circumstanele individuale i opiunea pacientei, precum i resursele, caracterele specifice i limitrile instituiilor de practic medical. Se ateapt ca fiecare practician care aplic recomandrile n scopul diagnosticrii, definirii unui plan terapeutic sau de urmrire, sau al efecturii unei proceduri clinice particulare s utilizeze propriul raionament medical independent n contextul circumstanial clinic individual, pentru a decide orice ngrijire sau tratament n funcie de particularitile pacientului, opiunile diagnostice i curative disponibile.

  Ghidurile clinice, spre diferen de protocoale, nu sunt gndite ca directive pentru un singur curs al diagnosticului, managementului, tratamentului sau urmririi unui caz, sau ca o modalitate definitiv de ngrijire a pacientei. Variaii ale practicii medicale pot fi necesare pe baza circumstanelor individuale i opiunii pacientului, precum i resurselor i limitrilor specifice instituiei sau tipului de practic medical. Acolo unde recomandrile ghidurilor sunt modificate, abaterile semnificative de la ghiduri trebuie documentate n ntregime n protocoale i documente medicale, iar motivele modificrilor trebuie justificate detaliat.

  n fiecare caz specific, utilizatorii ghidurilor trebuie s verifice literatura de specialitate specific prin intermediul surselor independente i s confirme c informaia coninut n recomandri, n special produsele farmaceutice i dozele medicamentelor, este corect.

  Orice referire la un produs comercial, proces sau serviciu specific prin utilizarea numelui comercial, al mrcii sau al productorului, nu constituie sau implic o promovare, recomandare sau favorizare fa de altele similare care nu sunt menionate n document. Nici o recomandare din ghid nu poate fi utilizat n scop publicitar sau n scopul promovrii unui produs.

  Termeni care sunt confundai deseori cu cel de ghiduri de practic sunt:

  criterii de evaluare a practicii medicale (medical review criteria). Acestea reprezint instrumente tiinifice clar formulate utilizate pentru evaluarea justificrii unor decizii politice, a unor servicii acordate sau a unor rezultate ale procesului de ngrijiri. In general, ele se bazeaz pe ghiduri de practic, n unele cazuri chiar coincid cu acestea. In SUA, criteriile de evaluare a practicii medicale au fost difereniate de politicile de acoperire i rambursare ale programului MEDICARE, precum i de alte programe de asigurare, care, spre deosebire de ghiduri, exclud unele aspecte ale practicii medicale, nu prin nejustificarea oferirii serviciului respectiv.

  standarde de calitate care reprezint instrumente ce stabilesc nivelul minim, maxim i acceptabil al performanei i rezultatelor unui serviciu de ngrijiri de sntate.

  indicatorii de performan ce reprezint metode sau instrumente dedicate estimrii sau monitorizrii a gradului n care aciunile furnizorilor de servicii de sntate sunt

 • 3

  conforme ghidurilor de practic, criteriilor de evaluare a practicii medicale sau standardelor de calitate.

  Protocoalele reprezint un subtip de ghid rigid i care n mod ideal trebuie urmat ad literam de ctre potenialii utilizatori. Ele ocup un loc limitat n procesul de ngrijiri (de exemplu, schemele de vaccinare) sau se aplic unor situaii de mare gravitate pentru pacient (de exemplu, resuscitarea cardio-respiratorie, cetoacidoza diabetic etc).

 • 4

  Beneficii

  -a demonstrat c ghidurile de practic clinic sunt mijloace efective de schimbare a procesului de asisten medical i de mbuntire a rezultatului n sntate.

  Fiind unul dintre instrumentele care ajut profesionitii i organizaiile s-i mbunteasc calitatea modului de tratare a pacienilor, ghidurile ofer celor care le folosesc posibilitatea de a-i perfeciona modul de a mprti luarea deciziilor, perfecionarea lucrului n echip, mprtirea cunotinelor lor bazate pe experien i reducerea variaiilor n practic. De asemenea, ghidurile actualizeaz permanent cunotinele profesionitilor i i determin s renune la metodele folosite pn atunci pentru a urma cea mai bun practic recomandat.

  2.1. Avantajele utilizrii ghidurilor de practic:

  Ghidurile clinice sunt elaborate cu scopul de a asista personalul medical pentru a lua decizii n ngrijirea pacienilor. Ele prezint recomandri de bun practic medical clinic bazate pe dovezi publicate, pentru a fi luate n considerare de ctre medicii de diferite s