Vegetarieni celebri, biografii și rețete.docx

Click here to load reader

 • date post

  14-Jun-2020
 • Category

  Mobile

 • view

  13
 • download

  2

Embed Size (px)

description

Merge bine cu Librera Reader modul Rezervați text reflow pe telefoanele mobile.

Transcript of Vegetarieni celebri, biografii și rețete.docx

Buddha Gautama

Curds (brânză dulce de vacă) s,i orez (a la Sujata)

După ce s,i-a supus corpul la câteva austerităt,i s,i a limitat aportul de hrană la câteva boabe de orez s,i susan pe zi, Siddhartha Gautama nu a atins iluminarea pe care s,i-o dorea. Astfel că a încercat o nouă tactică. Nu s,i-a mai refuzat hrănirea ca o formă de autodisciplină. Lipsa hranei se pare că l-a făcut să se focalizeze mai mult asupra apetitului său s,i foamea i-a diminuat concentrarea. De acum înainte el a meditat cu stomacul plin.

Nu mult după ce s,i-a revenit, după cum am spus, a venit Sujata, fiica unui fermier din apropiere. Ea a adus un bol de aur umplut cu cel mai delicios curds s,i orez s,i uitându-se la figura trasă a lui Gautama i-a oferit mâncarea. După ce a mâncat put,in cu poftă, el a împărt,it restul în 49 de port,ii ca să îi ajungă pentru 7 săptămâni de meditat,ie care l-au condus la iluminare.

Acest fel de mâncare e la fel de popular astăzi în India ca s,i pe vremea lui Buddha.

Iată-l cu câteva adăugiri personale ale autorului: Pentru curds (brânză dulce de vacă)

450 g de tofu tare

1 cană de ulei vegetal (pentru prăjit) Pentru Pulao de orez

2 căni de orez cu bobul lung (de preferint,ă orez Basmati indian)

1 ceapă de Spania de mărime medie, tocată

3 linguri de ulei vegetal

2 căt,ei de usturoi tocat,i fin

1 lingură de turmeric

1/2 lingură de piper de Cayenne

4 cuis,oare

1/2 cană de mazăre proaspătă

1/2 lingurit,ă scort,is,oară

1/2 uncie de ghimbir proaspăt, ras fin

2 păstăi de cardamom (opt,ional)

2 ardei iut,i mărunt,it,i (opt,ional)

1 lingurit,ă de garam masala sau pudră de chili

1 lingurit,ă de pudră de coriandru

În loc de curds (brânză dulce de vacă) prăjit (sau paneer??????), am folosit cuburi de tofu prăjite (pentru a păstra ret,eta cât mai vegetariană (fără lactate) posibil).

Luat,i 450 g de tofu tare. Tăiat,i-o în cuburi de 1cm . Încălzit,i o cană de ulei vegetal într-o tigaie, s,i prăjit,i cuburile de tofu în ulei până se rumenesc. Scoatet,i-le din ulei cu o lingură de lemn s,i uscat,i-le cu un prosop de hârtie.

Spălat,i bine orezul apoi lăsat,i-l în 4 căni de apă jumătate de oră.

Între timp rumenit,i ceapa în ulei într-o cratit,ă grea (heavy skillet)????. După câteva minute adăugat,i sare, turmeric, semint,e de chimen, Cayenne s,i cuis,oare. Amestecat,i 1-2 minute apoi adăugat,i mazărea, ardeii iut,i, scort,iºoara, usturoiul, semint,ele de cardamom, ghimbirul s,i garam masala. După câteva minute se adaugă orezul. Se păstrează 3 căni din apa folosită pentru umflarea orezului. După ce orezul s-a încălzit se adaugă apa. Se aduce la fierbere s,i apoi se dă focul mic s,i se continuă până lichidul e absorbit s,i orezul devine pufos (cam 10 minute).

Când cuburile de tofu prăjite s-au uscat suficient, le adăugăm la orezul pulao împreună cu o lingură de pulbere de cardamom. Amestecăm bine s,i lăsăm să stea 5 minute. Se ia de pe foc s,i se serves,te garnisit cu castravet,i s,i ros,ii.

6 port,ii.

Spanac cu curry

1 lb. de spanac proaspăt

1 cană de apă sărată

1 cană de iaurt sau iaurt de soia

2 linguri de făină de năut

3 căni de apă

3 linguri de ulei de susan

1 lingură de semint,e de fenicul

1 baton de scort,is,oară

3 cuis,oare

1 lingură de turmeric

1 lingură de garam masala

3 căt,ei de usturoi mărunt,ite (opt,ional)

2 ardei iut,i verzi tocat,i fin

2 linguri de ghimbir proaspăt ras

3-4 ros,ii decojite s,i mărunt,ite (opt,ional)

sare s,i piper după gust

Spălat,i s,i tăiat,i spanacul. Fierbet,i o cană de apă sărată într-o cratit,ă grea

(heavy skillet) ????? s,i adăugat,i frunzele de spanac. Imediat ce spanacul s-a înmuiat (opărit)?, luat,i vasul de pe foc.

Într-un vas mare amestecat,i bine 3 căni de apă caldă, 2 linguri de făină de năut s,i o cană de iaurt sau iaurt de soia.

Într-o tigaie încinget,i 2 linguri de ulei s,i adăugat,i condimentele tari - semint,e de mus,tar, semint,e de fenicul, semint,e de chimen, batonul de scort,is,oară s,i cuis,oarele. Imediat ce semint,ele de mus,tar încep să sfârâie, adăugat,i restul de condimente împreună cu ghimbirul, ardeiul iute s,i usturoiul. Rumenit,i-le împreună câteva minute s,i apoi combinat,i condimentele fierbint,i cu iaurtul s,i amestecat,i viguros. După ce au fost bine amestecate, punet,i-le peste spanac. Aducet,i-le la fierbere s,i apoi dat,i focul la mic s,i lăsat,i 20 minute sau până ce majoritatea lichidului a fost absorbită. Înainte de a începe să fiarbă ar fi bine să adăugăm 3-4 ros,ii decojite s,i tăiate mărunt. Trebuie amintit că tomatele sunt vegetale aduse din lumea nouă s,i nu erau disponibile lui Buddha. Servit,i cu orez basmati.

4 port,ii.

În conformitate cu Om Prakash, în cartea sa ‘’Mâncăruri s,i băuturi din vechea Indie” (New Delhi, 1961, p. 72), spune că spanacul era una din vegetalele pe care Buddha o recomanda urmas,ilor săi să o consume. Gătitul în acele vremuri era foarte sofisticat în India s,i curries ?????(mâncare cu curry) din spanac, ca s,i din alte vegetale erau le fel de populare ca s,i astăzi. Des,i mâncarea este o recreere imaginativă, toate condimentele erau folosite pe vremea lui Buddha (vezi paginile 69, 70). În discut,ia sa despre cele 5 puncte ale etichetei budiste, el spune (p.83): ‘’Un călugăr ideal, în viziunea lui Buddha, nu ucide nici un animal pentru hrană, acceptă doar un singur curs ????, nu mănâncă în momente nepotrivite. El nu acceptă mâncare din cereale nepreparate sau carne.”

Fasole mung s,i orez

1 cană de fasole mung 5 căni de apă

1 cană de orez basmati

2 cană de apă

2 linguri de ulei de susan

1 lingurit,ă de semint,e de mus,tare negru

1 lingurit,ă de semint,e de chimen

3 cuis,oare

1 baton de scort,is,oară

1 lingurit,ă de turmeric

1 lingurit,ă de piper Cazenne

1 lingurit,ă de garam masala

2 lingurit,e de sare

3 lingurit,e de ghimbir proaspăt ras sau tăiat bucăt,ele

sote de vegetale (opt,ional: încercat,i ceapă, morcovi, zucccchini s,i broccoli mărunt,ite s,i prăjite în ulei de susan cu 1 lingură de ghimbir tocat fin)

Spălat,i s,i apoi fierbet,i fasole mung în 5 căni de apă într-o oală grea (heavy skillet) ?????. Între timp înmuiat,i orezul în 2 căni de apă pentru o jumătate de oră.

Într-o tigaie rumenit,i semint,ele de mus,tar, semint,ele de chimen, batonul de scort,is,oară s,i cuis,oarele în ulei de susan. Când mus,tarul sfârâie, dat,i focul mai mic s,i adăugat,i turmeric, piper Cayenne, sare, garam masala s,i ghimbir. Prăjit,i la foc mare timp de 2 minute s,i apoi turnat,i condimentele în oala cu fasole mung care fierbe. Fierbet,i fasolea până ce majoritatea lichidului a fost absorbită, apoi adăugat,i orezul s,i 2 căni de apă. Aducet,i la fierbere s,i amestecat,i energic orezul cu fasolea folosind o lingură de lemn. Dat,i focul la mic s,i fierbet,i încet până ce orezul devine moale s,i pufos. Pentru o mâncare mai consistentă adăugat,i la orez s,i fasole după ce acestea sunt gata vegetalele rumenite.

4-6 port,ii

Mâncărurile vegetariene cu orez s,i fasole erau foarte apreciate în India pe vremea lui Buddha. (Prakash, op. cit., pp. 34-7; 58-63) Buddha Gautama

Povestea budismului începe cu adevărat spre sfârs,itul mileniului al doilea înainte de Hristos, când triburile de nomazi prădători au năvălit din stepele din sudul Rusiei s,i au coborât spre as,ezările pas,nice din Iran s,i nord-vestul Indiei. Cu carele lor iut,i, trase de perechi de cai s,i cu armele lor teribile au călcat în picioare fermele s,i satele din calea lor. Ei erau oameni disperat,i, războinici care trăiau din furtul vacilor s,i din războaie. Cuvântul lor pentru război, gavishti în sanskrită, însemna la origini ‘’să caute vaci”. Ei îs,i spuneau arieni ‘’oameni” - s,i implicit non-arienii nu erau considerat,i oameni. Faptul că arienii se considerau superiori celor pe care îi cuceriseră este sugerat de cuvântul ‘’arian” însus,i, care este rădăcina cuvântului ‘’aristocrat,ie” (conducerea celor mai buni oameni).

Invadatorii arieni i-au tratat pe nativii cu pielea smeadă din nordul Indiei ca pe fiint,e nonumane sau chiar inferioare vacilor. Aces,ti nativi care erau în stare să se salveze au fost fort,at,i să fugă în partea centrală s,i sudică a Indiei: aceia care au rămas în urma lor au fost luat,i ca sclavi s,i au format cea mai joasă castă, numită shudras (muncitori). Arienilor li se atribuie impunerea acestui sistem de caste în India.

La origine sistemul castelor era conceput pentru a păstra puritatea rasială a arienilor, care aveau oroare de a se amesteca cu oamenii smezi din India. Cuvântul pentru castă în limba sanscrită este varna (culoare). Era de datoria oamenilor cu pielea de culoare închisă, nativii dravidieni din India, să servească celelalte 3 caste supeioare, care erau formate din oameni cu pielea deschisă, cuceritorii arieni ce vorbeau sanskrită.

În topul sistemului de caste erau brahmanii (brahmana) sau preot,ii. Imediat sub ei se aflau casta kshatriya (războinicii), iar apoi urma casta vaishyas (comerciant,ii). La urmă erau shudra-s,ii, a căror îndatorire era să servească castele superioare.

Fiecare trib arian avea un rege sau o căpetenie care provenea dintr-o familie dinastică din casta războinicilor. Regele era special ales pentru a cres,te pe rajahs