utilizatorii informatiei contabile 2

download utilizatorii informatiei contabile 2

of 29

 • date post

  30-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  208
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of utilizatorii informatiei contabile 2

Utilizatorii informaiilor contabile i necesitile lor de formare .

Utilizatorii informaiilor contabile i necesitile lor de formare . Planul :Conceptul de informaie . Definiii.Tipuri de informaie contabil .Contabilitatea ca sistem de informare.Contabilitatea financiar. Contabilitatea de gestiune .Necesitatea implementarii contabilitii de gestiune la institutiile publice.Utilizatorii informaiei contabile.Clasificri.Atributele care fac utila informaia contabil continuta n situaiile financiare auditate.Concluzii .

Conceptul de informaie. Definiii.

Informaia este o comunicare, veste, tire care pune pe cineva la curent cu o situaie i constituie o reprezentare simbolic asupra unor entiti din realitate. Informaiile se obin pe baza datelor, acestea din urm fiind reprezentate prin diferite cuvinte, propoziii, cifre, semne, imagini, culori.

Managementul unitii, indiferent de obiectul de activitate, se bazeaz pe informaii, care dup zona de provenien se mpart n:

Pentru ca informaia s devin apt pentru utilizare aceasta trebuie s ndeplineasc condiiile de : autenticitate n reprezentarea realitii, exactitate a fixrii aspectelor ei cuantificabile , oportunitate a disponibilizrii sale n locul i la momentul cerut.Informaie economic este o categorie de informaii, ce are ca reprezentare agenii economici, procesele i mrimile economice, ea se prezint, n cea mai mare parte, sub form unor indicatori cu diferite grade de agregare i sintetizare (macro, mezo i microeconomic), provenind din surse publice sau private. Cele mai reprezentative surse de date i informaii economice sunt : planificarea economic, evidena economic (contabilitatea, statistica, evidena operativ) i alte surse,legislaia economico-financiar.88 Dup unii autori 46-50% din totalul informaiilor economice sunt furnizate de contabilitate. Informaia, ca element n jurul cruia gliseaz toate aciunile omului n context social-economic, are n domeniul economico-financiar drept principal furnizor contabilitatea. Opernd cu informaii, ca i materie prim, contabilitatea este vzut ca fiind o tehnic de ordin cantitativ, de colectare, prelucrare i analiz a informaiilor privind fluxurile economice din activitatea unei ntreprinderi. Unitile patrimoniale trebuie s furnizeze informaii despre activitatea desfurat tuturor acelora cu care acestea au relaii: statul, bncile, furnizorii, clienii, salariaii, asociaii i acionarii, alte persoane fizice sau juridice, iar comunicarea are ca obiect informaiile contabile. Informaia contabil este produsul final al contabilitii. Acesta nu poate fi dect rezultatul unui compromis ntre ateptri i exigene multiple.Sistemul informaional contabil poate fi definit ca fiind ansamblul mijloacelor, procedeelor i metodelor utilizate pentru colectarea, consemnarea, prelucrarea, transmiterea, utilizarea i stocarea informaiilor contabile.Contabilitatea are o funcie de: informare intern (pentru managementul ntreprinderii); funcie de informare extern (a terilor); Informaiile furnizate de contabilitate stau la baza procesului decizional att n interiorul ct i n exteriorul ntreprinderii. Contabilitatea furnizeaz informaii cu privire la modul de gospodrire a resurselor de care dispune (materiale, financiare, umane), evoluia produciei obinute, costurile de producie, veniturile realizate etc.

Tipuri de informaie contabil

Contabilitatea ca sistem de informare

Contabilitatea reprezinta o sursa informationala importanta deoarece permite atat utilizatorilor interni cat i celor externi sa obtina o imagine globala asupra entitii i deoarece realizeaza legatura dintre celelalte compartimentedin cadrul entitii datorita faptului ca informaiile produse de celelalte compartimente din cadrul entitii, care pot fi exprimate in termeni monetari sunt inregistrate in contabilitate.

Contabilitatea financiar

Contabilitatea financiar are la baza norme unitare de organizare pentru toate unitatile patrimoniale. Ea are ca obiect inregistrarea operatiilor ce afecteaza patrimoniul unitatii, in vederea prezentarii situatiei financiare anuale a unitatii respectiv pozitia financiar i modul de obtinere a rezultatelor financiare din activitatile desfasurate in cursul anului financiar.Contabilitatea financiar furnizeaza informaii atat pentru utilizatori interni - conducerea unitatii cat i pentru utilizatorii externi. Printre utilizatoriiexternise numara: ministerele, auditorii externi, bancile i creditorii, detinatorii de obligatiuni emise i alte organisme, autoritati competente.Funciile contabilitii financiarefuncia de inregistrare completa a tranzactiilor unitatii in scopul determinarii periodice a situatiei patrimoniale i a rezultatului global;funcia de comunicare financiar externa ( informarea tertilor);funcia de instrument de verificare i de proba judiciara i fiscala;funcia de instrument de gestiune a unitatii;funcia de furnizare a informatiilor necesare realizarii sintezelor macroeconomice;funcia de informare pentru analize financiare.

Contabilitatea de gestiune Are ca scop gestiunea interna a unitatii, calcularea costurilor de productie, stabilirea rezultatelor i a rentabilitatii produselor, serviciilor i lucrarilor realizate, intocmirea bugetelor pe feluri de activitati, urmarirea i controlul acestora in vederea cunoasterii rezultatelor i furnizarea informatiilor necesare in procesul decizional.

Funciile contabilitii de gestiune : funcia de determinarea a costurile pe produse, lucrari sau sectoare de activitate; funcia de determinare a diferitelor marje i a rezultatelor analitice pe produse i activitati; funcia de generare i furnizare a informatiilor destinate elaborarii bugetelor i conturilor previzionale, precum i a informatiilor destinate actualizarii indicatorilor de gestiune din structura tabloului de bord al unitatii;funcia de generare a informatiilor destinate masurarii performantelor (rentabilitate, productivitate) la nivelul sectoarelor i pe produse, servicii i lucrari.

Utilizatorii informaiei contabile

Contabilitatea furnizeaza o serie de informaii contabile mai multor categorii de utilizatori.Utilizatorii pot fi clasificati ca externi, interni i o combinatie de externi i interni. Atunci cand se implementeaza un sistem informational contabil, trebuie avute in vedere i anticipate nevoile de informaii contabile i de gestiune ale utilizatorilor. Pregatirea unui sistem de informare care sa raspunda acestor nevoi diverse este o actiune complexa. In cele din urma, succesul comunicational nu este dat de informarea in sine, ci de relevanta informaiei oferite.

A. Utilizatorii externi Utilizatorii externi formeaza primul grup de utilizatori. In acest grup intra tertii institutiei cum ar fi ; persoanele fizice- cetatenii, societatile comerciale, regiile autonomie, creditorii (banci sau alti creditori), investitorii, furnizorii, diferite grupuri de interese, adica toti cei care au relatii de financiare cu institutiapublica sau cu o unitate a ei. Toti acesti utilizatori au nevoie de informaii despre institutia publica deoarece au un anumit interes financiar in activitatile acesteia. Totusi, datorita faptului ca isi desfasoara activitatea in afara institutiei, ei nu pot hotari cand sa le parvina sau ce sa conin informaia financiar furnizata de institutia publica.

B. Utilizatorii interni

Cel de-al doilea grup de utilizatori este format din utilizatorii interni ai informaiei contabile, adica din cadrul institutiei emitente a informatiilor contabile. Acestia sunt membri ai echipei manageriale a institutiei, directori economici, contabili sefi, responsabili cu planificarea, organizarea, dirijarea i evaluarea programelor i activitatilor specifice institutiei publice. Ei au nevoie de o varietate de rapoarte continand informaii din domeniul contabilitii financiare i de gestiune, pentru a pregati previziuni i bugete, pentru a controla cheltuielilei pentru a aplica in programele lor diferite tehnici decizionale, cum ar fi analiza cost beneficii.

Spre deosebire de utilizatorii externi, cei interni au de regula acces la o cantitate mult mai mare de informaie contabil i sunt in general familiarizati cu realitatea din spatele informaiei contabile. Pe langa faptul ca au acces la rapoartele financiare anuale, o mare parte din informaia pe care o detin nu este inclusa in aceste rapoarte, ci le parvine prin alte funcii ale contabilitii i ale sistemului de raportare i din surse extra-contabile (evidente operative, statistice).

Utilizatorii interni recurg la rapoarte contabile periodice pentru a lua decizii legate de functionarea programelor: cu toate acestea, orice sistem de informare contabil trebuie sa fie i suficient de flexibil pentru a integra rapoarte ad-hoc izolate, care sa satisfaca cererea de informaii suplimentare. Spre exemplu, pentru a-si indeplini atributiile manageriale, acesti utilizatori vor avea nevoie in mod frecvent sa utilizeze tehnici analitice sau apartinand contabilitii de gestiune (cum sunt metoda ABC costul activitatii de baza,metoda standard cost i analiza variatiei ).C. Utilizatori externi/interni

Al treilea grup de utilizatori este format din cei care nu sunt implicati in operatiunile curente ale institutiei, dar care au un rol important in aprecierea activitatilor acesteia. Aici poate fi inclus consiliul local in cazul primariilor, consiliile de administratie a diferitelor institutii publice, organizatiile care ofera suport material, diferiteorganisme i agentii regionale i nationale finantatoare.Aceste organisme, dar i alte organizatii, aloca uneori resurse pentru realizarea serviciilor i programelor derulate prin institutiile publice, i de aceea pot cere rapoarte de conformitate, de obicei de natura financiar- contabil, care sa arate ca fondurile au fost corect intrebuintate. Organismele administrative pot